מבוא

לצד עיירה חביבה, לא רחוק מהדרך בין אוש לבישקק שוכן אחד מהרכסים הסלעיים היפים ביותר בקירגיזסטן, כאן תוכלו ליהנות מאופציה פשוטה יחסית מבחינה לוגיסטית (אך לא מבחינה פיזית) לטיול מעגלי מאתגר בן מספר ימים.

על ארסלן בוב (Arslanbob) נאמר שרק שלוותה גוברת על נידחותה, על כך שבנוסף לאפשרויות הטיול מסביבתה מהווה מקום נהדר לנוח בו. זאת עיירה שמאוכלסת בעיקרה ע"י המיעוט האוזבקי במדינה וידועה בעונג הפסטורלי של שבילים מרוצפים חלוקי נחל, אירוח ביתי אדיב, צ'איחנות מרכז אסייתיות קלאסיות, יערות אגוזי מלך, פיסטוקים ומחטים, פריחה צבעונית, מפלי מים, עדרים שמפוזרים בחודשי הקיץ בשטחי המרעה הנרחבים וההרריים בקיץ ומסלולי סקי בחורף.

מסלול הליכה המרכזי והמוכר הוא טרק בן ארבעה ימים שחוצה את הרכס הנמתח מצפון מערב לעיירה, עובר דרך פאס תלול ועתיר נוף, ומוביל המוביל לאגם מזאר (Köl Mazar) הידוע בשמו גם כאגם הקדוש (Holy Lake).

אופי המסלול

המסלול כשלעצמו איננו פשוט ומחייב עליות תלולות (ואפילו שימוש בידיים), ירידה במדרונו הנגדי של הרכס דרך ואדי רחב, הליכה באפיקו המרכזי של נחל גדול וטיפוס נוסף וחציה בשנית את הרכס. עקב טבעו של המסלע לאורך הרכס, יתכן ותיתקלו בדרדרות אבנים ותצטרכו לקפץ בין בולדרים. נקודת החציה של הנחל בצדו השני של הרכס מתבצעת לרוב על צמד בולי עץ שהונחו מעל האפיק, אך אפשרית גם בנקודות מסוימות בחצייה יחפה בגובה ברכיים, לרוחב הזרם הגועש. שימו לב, שבמרבית האזורים הירוקים שבהם תצעדו, תפגשו מספר שבילים שנגמרים בעקבות הרעייה המאסיבית של מאות העדרים הפזורים באזור.

את הלילה שלפני הטרק ניתן לעשות באחד מבתי התושבים, אך לאורך המסלול האופציה האפשרית היחידה היא לינת שטח, שכן אנו עוזבים את ארסלן בוב לתוך אזורי הפרא הלא מיושבים שלה. באופן כללי, מומלץ לישון לאורך כל המסלול באוהל, אבל ליד האגם תוכלו להיכנס תחת מבני עת במתחם שממערב לו. תצטרכו גם להצטייד באוכל לכל המסלול מראש, שכן בתרחיש האופטימי ביותר תוכלו לרכוש מעט חלב או כדורי גבינה מלוחה מהרועים לאורך הדרך.

הכנות לטרק

גם אם בידכם מפה, הבנת נקודות המפתח של הדרך מבחינה ויזואלית חיונית מאוד כדי למנוע התברברות בדרך. היום הראשון נחשב יום מורכב בגלל הקושי של חלק מהמטיילים למצוא את השביל הנכון שמוביל לפאס. במקביל לענייני הניווט, הצטיידות מתאימה במזון לפרק הזמן שאתם צפויים לשהות בשטח, הוא הכרחי. בנוסף, ישנם אביזרים לכדאי לשקול בחום לקחת אתכם:

מקלות הליכה – העליות והירידות התלולות שצפויות לכם ותוואי המסלול שעובר בקטעים מסוימים על דרדרת אבנים הופכים אותם לפרט הכרחי.

אוהל – על אף מזג האוויר היחסית נוח בחודשי הקיץ, גשם בלתי צפוי הוא פקטור מרכזי בקירגיזסטן ואוהל יכול להיות התשובה האפקטיבית ביותר עבורו.

שק שינה – גם בקיץ הטמפרטורה בנקודות מסוימות יכולה בקלות לרדת לקו האפס ומתחתיו בשעות הלילה, לכן מומלץ להצטייד באחד שמתאים, במיוחד אם אתם מטפסים גבוה. עם זאת, כדאי שלא יהיה כבד.

ציוד להגנה מהגשם – לא להקל ראש בעניין הזה. כיסוי תיק טוב, מעיל גשם ומכנסי סערה או פונצ'ו הינם אביזרי חובה.

קפצו לאחד מסניפי “למטייל” לפני הנסיעה, והצטיידו בכל מה שתצטרכו לטיול »

הצטיידות באוכל טרי אפשרית בשוק הקטן של ארסלן בוב ליד כיכר העיירה, יש גם חנות קטנה שמוכרת דברים יבשים. אם ברצונכם למצוא אוכל שלרוב נמצא בסופרים גדולים וידוע כנפוץ פחות באזורי הספר, תצטרכו להגיע מוכנים מהערים הגדולות.

נסו לא להעמיס יותר מידיי, סידור התיק במטרה להקל במשקל וכדי לוודא את כיומם של דברים חיוניים הוא שלב מפתח, אך שימו לב שאתם לא לוקחים דברים מיותרים שיגדילו את משקל התיק ויקשו על ההליכה.

מסלול הטרק

יום ראשון

ובמידה ותנסו להגיע לפאס כבר ביום הראשון, יתכן ותסתכנו בהגעה אליו בשעות החשכה בלבד. לכן מומלץ לא להתאמץ להתחיל את היום הראשון בשעה מוקדמת מדי, לעשות את הלילה מתחת לפאס, ולנסות לכבוש אותו עם בוקר היום שלמחרת. סיבה נוספת היא מזג האוויר, שנוטה עם הצהריים להפוך להיות ערפילי ועכור באזור הרכס.

עם עזיבתכם את העיירה ארסלן בוב, לכו בכיוון צפון מערב למקום שנקרא Toguz Bulak, נקודה שעד אליה קיימת אפשרות נסיעה ברכב, ותוכלו להיעזר באפשרות הזאת במידה ותחליטו לקצר טווחים. כשתגיעו ל-Toguz Bulak תוכלו להבחין כבר ב-Friendship Pass מעליכם בכיוון צפון-צפון-מערב. מעבר הרים זה בגובה 3,750 המטרים הוא נקודת החציה של מחר.

מזרחית לפאס תוכלו להבחין ב-Babash Ata, ההר הסלעי והגבוה של הרכס. טפסו במעלה הערוץ, בין מספר הגבעות והפיתולים שבדרככם, עד שתפגשו בנקודה השטוחה האחרונה הנראית לעין לפני המדרון התלול האחרון, לא רחוק מה-Holy Rock.

ישנם מגוון מרעולים (שבילי מרעה) המלווים את הדרך, לכן אל תנסו לדבוק באחד מהם, אלא שמרו על הכיוון הכללי. שימו לב שבחצי השני של העלייה המים מתמעטים, לכן תצטרכו להצטייד מראש בבקבוקים נוספים. את נקודת הלינה צפויות לפקוד רוחות לפרקים בהתאם לעונה, לכן התאימו את עצמכם לכך בעזרת אוהל עם יתדות וחוטי מתיחה.

יום שני

מנקודת הלינה טפסו מעלה ונסו לדבוק בהליכה לצדו המערבי של האפיק היורד מה-Friendship Pass. לאורך העלייה תוכלו לראות מאחוריכם את יער האגוזים הענק שבסמוך לארסלן בוב, בנוסף לעוד רכסי הרים הנמתחים באזור אוש. העלייה עלולה להימשך יותר ממה שנראתה לכם מלכתחילה, לכן חשוב שלא תאבדו זמן מיותר במידה ואתם רוצים להעביר את הלילה ליד האגם.

העלייה איננה פשוטה והמדרון אט אט הופך להיות תלול יותר ויותר, מה שמצריך לעתים שימוש בידיים והפגנת נחישות בכל צעד וצעד. לאחר כשעתיים-שלוש תגיעו לפאס. במקרה ותטיילו בעונת הקצה (יוני או ספטמבר) סביר להניח שהמפנה הצפוני של ההר (שאליו מגיעים לאחר הפס), יהיה מושלג בהרבה מקודמו והירידה תהיה גם היא לא פשוטה במיוחד.

משני עבריכם ילוו רכסי המשנה, כשבשלב מסוים תפגשו בשתי גבעות ירוקות בגדה המזרחית של האפיק, שיבלטו מאוד אל מול הנוף הסלעי, ותוכלו להבחין במרעול ברור העוזב את הערוץ ששובר שמאלה ועולה אליהן.

כשאתם הולכים למרגלותיו של הרכס, השביל יוביל אתכם עם הזמן לכיוון מזרח. בכל השלב הראשון של הירידה תאבדו גובה, כשבמפגש הערוצים עם זה שמגיע מהאגם תתחילו לעלות. מכאן הגעתכם בטוחה, כשעה וחצי של טיפוס די מתון לצד שני אגמונים ואפיק מפכפך יכניסו אתכם למתחם של שומרי האגם. המתחם, שלא מצויד ביותר ממספר מחסות, מאויש בכל חודשי הקיץ.

יום שלישי

אגם מזאר (Köl Mazar) הידוע בשמו גם כאגם הקדוש (Holy Lake) מוזן בעיקרו ממי הפשרת שלגים בתחילת הקיץ ובאמצעו, שהודות למינרלים שנשטפים אליו עם הסלעים צבעו הופך טורקיז. בשל קדושתו לא ניתן לרחוץ באגם, אך ברגע שתחלו לחזור על עקבותיכם וללכת במורד הוואדי, תפגשו בשנית בשני האגמונים מאתמול, ששניהם חופשיים וקרירים לרחצה.

במפגש הוואדיות תמצאו את אזור התיישבות קיץ של משפחות רועים המתגוררות ביורטים, שאם יתמזל מזלכם תוכלו לצפות בהן נהנות ממשחקי סוסים עם שכניהן מהסביבה. עם ההתקדמות בעמק תצטרכו בשלב מסוים לחצות לגדתו הדרומית של הנחל, החצייה מתבצעת על גשר עץ, אך אפשרית גם עם סנדלים או באופן יחף. לאחר 8 ק"מ מהאגם תגיעו ל-Dubana Mazar Grave, פיצול ערוצים גדול עם ערוץ מצפון. באותו מקום תבחינו בשביל שעולה דרומה לאורך השלוחה ומוביל בסופו של דבר לפאס ירוק בגובה 3,300 מטר, העלייה איננה חדה במיוחד, אך השינוי בגבהים גדול. ההתמקמות לשינה איננה קריטית, אך כדאי לשים לב להתיישבויות הרועים הרבות שתפגשו בפלגיו הדרומיים של הרכס.

יום רביעי

היום הפשוט ביותר להליכה. תוכלו לשחרר מלחץ הניווט ולהתקדם בעזרת השבילים הקיימים ולהיעזר במקומיים המתגוררים לאורך חודשי הקיץ בין שדות המרעה שפרוסים באזור זה של הרכס. בשלב מסוים תפגשו בדרכי הג'יפים הרחבות שיורדות בין הערוצים ועושות את דרכן עד לעיירה, הדרכים מתקבצות לדרך אחת הצפויה להתעקל מזרחה עם ההגעה לאזורים המתונים יותר. הפאתים המפוזרים של בתי העיירה יקבלו את פניכם והחזרה לציוויליזציה תלוו בחיוכים קיגיזים-אוזבקים שיציצו מבעד לגדרות.

לישון

כפי שנכתב בהתחלה, לאורך הטרק אין נקודות לינה מוסדרות (פרט למחסה באגם), כך שתצטרכו להצטייד באוהל. נסו להתמקם בנקודות שמוסתרות מהרוח ובכאלה שבהם אינכם מפריעים לרועים שבסביבה. במידה ובחרתם לנחות ליד אחד היורטים, נסו לתקשר עם יושביהם לוודא שאתם אכן רצויים בסביבתם.

בלילה הראשון ובלילה האחרון תוכלו להשתמש באפשרות הלינה בבתי התושבים בעיירה, שכן ארסלן בוב ידועה בהיצע ה-Homestay הגדול שלה, ואין כלל אלטרנטיבה בדמות הוסטלים. תוכלו ליהנות מחוויה די חמה ואדיבה של הכנסת אורחים מקומית, מארוחות תוצרת בית ומגינות עם נופח פסטורלי של עצי פרי ובעלי חיים. תוכלו למצוא מגוון של אפשרויות של Homestay שמרוכזות בדר"כ ע"י CBT, כשכל משפחה מארחת מקוטלגת מספרית. לרוב המחירים אחידים בין הבתים וכוללים ארוחת בוקר.

אוכל בעיירה

בעיירה מספר מצומצם של מסעדות קטנות (צ'איחאנות), חסרות שם ברובן, שמגישות אוכל מקומי בעירוב של המטבחים הקירגיזיים והאוזבקים ומתבססים ברובם על מצרכים המקומיים. כולן נמצאות באזור הכיכר והבזאר המקומי, ותוכלו למצוא בהם סאמסה (כיסוני בצק אפויים ממלואים בבשר כבש, שומן כבש ובצל), מאנטי (כיסוני בצק מאודים ממלואים בשר כבש) ושישליק כבש. ברוב הבתים שתתארחו בהם, תוכלו לבקש שיכינו עבורכם ארוחת ערב בתוספת תשלום (גבוה יותר בדר"כ ממסעדות הרחוב), כשכמעט תמיד, גם במידה ואתם מספר אנשים, לא תוכלו להיות בררנים בנוגע למנות וכולם יאכלו אותו דבר.

אטרקציות וטרקים נוספים

אם בחרתם להירגע במשך היום או להתחיל את יום ההליכה בקפיצה קטנה לאתר קטן בלי התיקים הכבדים, נקודות החמד הקטנות מסביב לעיירה מהווים אופציות נעימות להנאה קטנה מהטבע. על אף שאי אפשר לרחוץ בהם, ביקור במפלים הוא בתשלום סמלי.

המפל הקטן – מפל בגובה 23 מטרים שמוכר גם כמפל התאומים. השביל יוצא מאזור דוכני המזכרות ואחרי הליכה של 15 דקות תוכלו לפגוש בנקודה נעימה לעשות בה פיקניק, יחד עם הנופשים המקומיים וילדיהם.

המפל הגדול – אופציה רחוקה יותר הכוללת הליכה של כשעה וחצי צפונית לכפר ומובילה למפל דקיק בגובה 80 מטרים. אם ממש התעייפתם, תוכלו לעשות את הדרך גם עם רכב. הליכה של 15 דקות מהרכב. הדרך לא מסובכת כלל, להכוונה היעזרו במקומיים.

סקי – בחודשי החורף הופכת השמורה כולה לאתר משחקים אחד גדול עבור נועלי המגלשיים. אמנם אין מסלולים מסודרים או רכבל, אך המדרונות החשופים והמיוערים מספקים כרים צחורים ורכים שבנויים ל- Off Piste, שאליו אפשר להעלות באופן עצמאי או עם קבוצה. בנוסף לכך, בכל ינואר מאורגן ע"י ה-CBT אירוע בשם Ski Challenge שבו מתקיימים מרוצי סקי לצד הופעות של זמרים מקומיים ומוזיקה מסורתית.

אופניים – אופציה מעניינת לתור את הסביבה. תוכלו לשכור זוג אופניים ב-CBT, להצטייד במפה של אחד משלושת המסלולים ולצאת לדווש בנוף הגבעות המוריקות והצוקים הסלעיים מסביב לעיירה ולחזור בכוחות עצמכם, או לתאם עם נהג מקומי בעל רכב מטען שיאסוף אתכם בנקודה מוגדרת מראש.

איך להגיע

העיירה ארסלן בוב לא ידועה כמקום נגיש במיוחד, לכן מכל מקום שתבחרו להגיע תצטרכו לדעת לתכנן נסיעה של כמה שעות טובות ואפילו יום. לא משנה מאיפה אתם מגיעים בקירגיזסטן, האופציה לנסיעה ישירה לארסלן בוב ברוב המקרים לא תהיה זמינה עבורכם, ותצטרכו לעבור תחנת ביניים אחת לפחות. ארסלן בוב ממוקמת כשעה נסיעה מבזאר קורגן (Bazar Kurgan), עיירת דרכים קטנה שממוקמת על הדרך בין אוש לבישקק, כך שרעיונית כל רכב הנוסע לאחד מהכיוונים יוכל להוריד אתכם שם.

מבישקק לבזאר קורגן – מאחר ואין תחבורה ציבורית המתנהלת באופן סדור בין בישקק לדרום המדינה, האפשרות הזולה שעומדת לטובת המטיילים היא שכירת מונית משותפת. בקירגיזסטן גם רכב פרטי שנהגו מעוניין לחלוק בעליות הנסיעה, ואולי לעשות גם רווח קטן, נחשב כמונית. מוניות מהסוג הזה מתאספת בחלקו הדרומי של אוש בזאר (Osh Bazaar) בעיר, כשרובן יהיו מכוונות לערים בסביבה כמו אוש או ג'לאל אבד (Jalal-Abad) עיר המחוז, ויהיו מוכנות להוריד אתכם בבזאר קורגן. במקרים נדירים תתקלו ברכב שעושה את הדרך באופן ישיר מבישקק לארסלן בוב. רכבים יעזבו רק כאשר יתמלאו לחלוטין, לכן הכינו סבלנות להמתין או הגיעו לילה לפני ותאמו עם אחד הנהגים לבוקר. הנסיעה אמורה לארוך כ-8-9 שעות, ומאוד מומלץ לא לעשות אותה בלילה, בשל תנאי הדרך המסוכנים אך גם בשל הנוף היפה שחבל להפסיד.

בכיוון ההפוך, רכבים יעזבו את ארסלן בוב לרוב בבוקר בלבד ישירות לבישקק ועדיף אם תתאמו זאת מראש, נסו להיעזר במקומיים.

מאוש לבזאר קורגן – גם מאוש אין תחבורה רשמית ישירה לארסלן בוב, כשברוב המקרים תצטרכו לעצור בג'לאל אבד. הנסיעה מאוש על כל חלקיה צפויה להימשך כשלוש וחצי שעות, כשהמרשרוטקות לג'לאל אבד יוצאות מהתחנה המרכזית ברחוב Navoi בכל 35 דקות.

במידה ואתם יוצאים בשעה מאוחרת, אין ברירה אלא לחפש נהגים במגרש החניה הסמוך שבו הם מתאספים, לבדוק אם נשאר להם מקום פנוי ברכב ולהתמקח איתם על המחיר. מג'לאל אבד נסו לתפוס את המרשרוטקה היוצאת לכיוון Maci או Kochkor-Ata (לא להתבלבל עם ק'וצקור שבצפון המדינה) ורדו בבזאר קורגן (40 דקות).

מבזאר קורגן לארסלן בוב – מרשרוטקות עושות את הדרך בתדירות של פעמיים בשעה החל משעות הבוקר עד 18:00 בערב. עניין של שעה נסיעה. מאחר ואתם בצומת דרכים, טרמפים (ברוב במקרים בתשלום) יהוו אופציה חלופית. אם הגעתם בשעות הלילה המאוחרת, נסו לחפש מקום לינה בישוב הקטן שמסביב לצומת. תנועת הרכבים מתמעטת באופן קיצוני עם החשכה, ושיכורים ומשטרה נוטים לפקוד את המקום.

תחבורה מקומית

עקב היותה עיירה קטנה, לא מתנהלת בתוך ארסלן בוב תחבורה מקומית מסודרת, מה שאומר שברוב המקרים תצטרכו ללכת ברגל. ישנם רכבים או ג'יפים סובייטים שבשבילים מסוימים יוכלו לעשות עבורכם הקפצות בתשלום (לקיצור תחילת הטרק, לדוגמה), אבל שום מונית עם שלט על הגג. אם אתה זקוקים למשהו מסודר, פנו לאחד המקומיים או ל-CBT.

מטוס – שדות התעופה הקרובים ביותר נמצאים באוש ובג'לאל אבד. בג'לאל אבד מתנהל שדה תעופה לטיסות פנימיות בלבד (שש פעמים בשבוע לבישקק וממנה), ואילו באוש יש גם טיסות בין לאומיות (ממוסקבה, איסטנבול או אורומצ'י, לדוגמה) שבזכותן תוכלו להתחיל את טיולכם הישר בדרום המדינה. ה-CBT יכול לארגן רכב להסעה ישירה בתיאום מראש משדה"ת לארסלן בוב. פרטים נוספים בפרק על אוש.

מזג אוויר

עקב ריחוקה היחסי מאגם איסיק-קול ומיקומה במערב המדינה, תזכו בארסלן בוב למזג אוויר נוח וצפוי יותר בחודשי הקיץ, לכן העונה המומלצת לטיול באזור תהיה רחבה יותר ותוכלו לפקוד את המקום כבר במאי ולהרחיק עד אמצע אוקטובר. העיירה עצמה שוכנת בגובה של 1,600 מטר והיא זוכה בחודשים האלה למזג אוויר די חמים בשעות היום וצונן בשעות הלילה.

עם זאת, כשתטפסו לרכס, המצב צפוי מעט להשתנות. גם בקיץ גשמים פוקדים לעתים רחוקות ושלגים יורדים בנקודות הגבוהות, במקביל לצניחת טמפרטורות. בכל מזג אוויר אל תצאו לדרך ללא ציוד מתאים להגנה מהגשם.

המלצת זהב – הדבר העיקרי שחשוב לדעת

ארסלן בוב היא עיירה מקסימה, שמהווה דוגמה שאט אט נעלמת מהנוף של מרכז אסיה: כפר חקלאי גדול מאוד, שעקב ריחוקו מערים גדולות עטה עליו סממנים עדינים בלבד של מסחר ותעסוקת חוץ. התרבות האוזבקית שניכרת בלבוש הצבעוני המסורתי ובפני האנשים, הצמחייה מסביב והנחל החוצה, משרים אווירה שמזמינה הירגעות לכל מי שהזמן מצוי בידו. צאו לסיבוב בין הבוסתנים, בין עצי הפרי ויער האגוזים, נסו לנהל שיחות עם המקומיים, עלו על נקודה גבוהה ותיהנו מנוף ירוק, לא תמיד הכול חייב להיות כל כך אקסטרים.

נותני שירותים

לשכת תיירות – Community Based Tourism – הוקמה במימון זר, במטרה לטווח בין נותני שירותים לתיירים. סניף ארסלן בוב ידוע כאחד הסניפים היעילים ביותר במדינה, והוא מאגד את מרבית אפשרויות ה-Homestay ואת רוב ספקי השירות האחרים בעיירה, כולל מדריכים לטיולים רגליים, אנשי סוסים, תחבורה ואפילו הובלת קבוצות סקי ניתן בנוסף לשכור ציוד סקי או אופני הרים. קחו בחשבון שלא מוכרים מפות ולא מאוד מועילים למטייל הבודד שמעוניין לטייל בכוחות עצמו.

כסף – בעיירה אין שום ATM או חלפן כספים רשמי, לכן כדאי שתצטיידו במספיק כסף מזומן טרם ההגעה.

מפות – קיימת מפה בקנה מידה של 1:200,000 שניתן להשיג בחנות המפות Geoid בבישקק, ברחוב Kiev 107 (טלפון: 9963126158 32+), אך היא איננה יעילה מאוד ובמקרה של ארסלן בוב ניתן לשקול לוותר עליה. במשרד ה-CBT יש תרשימי קיר סכמתיים יותר, שניתן לצלם ולהשתמש בהם במהלך הטיול.

אופציה אלטרנטיבית היא אפליקציית Soviet Military Maps, שיכולה לשמש עבורכם כלי שימושי למדי ביציאה לטבע בקירגיזסטן, שכן ניתן להפעילה באזור עם WiFi, להוריד את המפות הדרושות ולהכווין את עצמכם באמצעות ה-GPS לאורך הדרך. תוכלו למצוא קישור להורדה ב-Google Play כאן.

בית חולים – בית החולים הקרוב ביותר לארסלן בוב נמצא בעיר ג'לאל אבד, מרחק של 75 ק"מ ויותר משעה וחצי נסיעה. כתובת: רחוב Pushkin 91.

מה הכי לא כדאי

לטעמי, מיותר ברוב המקרים לבחור להוציא כסף על מדריך, כשיש בידכם את כל הכלים כדי להבין את הדרך ולהסתדר לבד. לגיטימי לחלוטין שתפנו למקומיים ולספקי התיירות כשתהיו זקוקים מדי פעם למצוא תשובות לשאלות.

אל תתרגשו אם הם ינסו לשכנע אתכם שהשביל מסוכן וחובה להשתמש בשירותיהם, שכן חשוב שתבינו שהם נוקטים במדיניות הפחדה כדי לשמר את פרנסתם. יתרה מכך, יתכן שכדי לגרום לכם להרגיש לא בנוח עם הבחירה שלכם לקבל הכוונה ולערוך את הטיול באופן עצמאי, ב-CBT יציינו בפניכם את העובדה שישראלים רבים אחרים פקדו את המקום בעבר וניצלו את מקור המידע הזמין בלא תמורה (על אף שזוהי חלק ממטרותיו!).

בטיחות ואזהרות

בדומה לטיול במקומות אחרים בקירגיזסטן, יציאה לטרק בטבע דורשת גילוי אחריות אישית גבוהה בכל הקשור להצטיידות מתאימה, למזג האוויר, אוכל והתחשבות במגבלות הפיזיים. אם אינכם בוטחים בעצמכם וביכולות הניווט שלכם, עדיף שלא תצאו לטרק לבד ותצרפו חברים (או מכרים חדשים שזה עתה פגשתם בעיירה) שתוכלו להיעזר בהם.

לא הרבה יכלו להציל אתכם מהטעויות של עצמכם ומההפתעות שהטבע יספק, לכן הפעילו שיקול דעת ותכננו את המסע הרגלי לפרטי פרטים. במקרה הגרוע ביותר, אם הבנתם שהתברברתם ואין מי שיסייע באופק, פשוט חזרו לאחור.

רוצים עוד מידע, תמונות וחוויות מארסלן בוב? צפו:

לתחילת הכתבה