מבוא
עיירת השוק הומה האדם קוצ'קור (Kochkor), איננה מוקד עניין גדול בפני עצמו בקירגיזסטן, אך פרט לאטרקציות שסביבה, מטיילים רבים מגיעים אליה כדי ליהנות מקשרי התיירות הקהילתית הענפים שמתקיימים בין התושבים המקומיים, ומציעים חוויה אותנטית של אירוח ותרבות עממית. תוכלו למצוא בה את הדרך הטובה ביותר עבורכם לעשות טיול לכיוון שניים מהאגמים היפים במדינה – סונג-קול (Song-Köl) וקול אוקוק (Köl-Ükök) ברגל או על סוסים. בדרך, תוכלו לפגוש המון רועי צאן, לטעום קומיס (חלב סוסות מותסס) ולישון ביורט.
לישון
קוצ'קור ידועה בהיצע ה-Homestay הגדול שלה, שמציעה חוויה אותנטית של הכנסת אורחים קרגיזית חמה ואפילו טעימה. מעבר למקומות שמוצעים כאן, תוכלו למצוא עוד מגוון של אפשרויות של Homestay שמרוכזות בדר"כ ע"י משרדי הארגונים שמפורטים בסוף.
Tulekeev B&B – בית של משפחה שבנתה חלק נוסף לאירוח תיירים (יכולים לארח כ-12 איש במקביל בארבעה חדרים שונים). זול יחסית, והם מכינים ארוחות ערב ובוקר נהדרות (בתשלום נוסף).
- כתובת: Solttonkulova 19
- טלפון: 996559272788+
Happy Hostel – הוסטל נעים, שיושב בבית פרטי יפיפה מצוייד ב-WiFi. יש חדרים משותפים (dorms) וחדרים פרטיים.
- כתובת: Isakeeva 67
- טלפון: 996702090902+
- פייסבוק: www.facebook.com/hostelinkochkor
תוכלו לראות את פרישת ה-Homestays של ה-CBT בעיירה במפה הבאה »
לאכול
היצע המקומות לאכול בהם בעיר נמוך, ורוב המקומות מגישים אוכל קירגיזי סטנדרטי כמו לגמאן (מרק עם כבש, אטריות וירקות), מאנטי (כיסוני בצק ממולאים בשר כבש עם בצל), פלוב (אורז צהוב מטוגן מעט עם גזר וחתיכות בשר כבש) ושישליק כבש. לעתים תוכלו למצוא מסעדות שמגישות דגים (לא גדולים במיוחד) מהסונג-קול.
Cafe Visit – מקום נקי, והיחיד בעיירה שמחזיק תפריט באנגלית. מגיש מנות נהדרות על צלחת מתכת רותחת. סוגר מוקדם. מתאים גם לצמחונים.
- כתובת: Orozbakova 131 , כ-200 מטר מערבית למרכז העיר על הרחוב הראשי.
- טלפון: 996-353-521-760+
מה לעשות בלילה
אין יותר מדי מה לעשות בלילה מעבר לביקור במסעדות הקטנות ושתית וודקה. היזהרו משיכורים.
אטרקציות בעיר
שוק בעלי החיים של יום שבת – קוצ'קור היא קודם כל מרכז מוניציפלי, שמשרת את אוכלוסיית הרועים שבסביבתה, לכן בכל יום שבת מתאספים כל סוחרי הבהמות (כבשים, עזים, פרות, סוסים וחמורים) כדי למצוא בית חדש לחיות המשק שברשותם ולהרוויח כסף למחייתם. בנוסף לבע"ח, בשוק תוכלו למצוא מגוון ציוד נלווה, שירותי פרזול סוסים ודוכני שישליק כבש.
השוק אמנם קטן מאחיו בקרקול, אך במקום מתקבצים כמה מאות אנשים שמספקים הצצה חיה לחיים. השוק מתחיל לפעול עם עלות השחר בימי שבת בלבד, כשהשיא הוא בשעה 8:00-12:30. השוק הוא במרחק הליכה ממרכז העיר. השתדלו לא לקחת עמכם חפצים יקרי ערך וכסף רב, ונסו לא להידחס בהמון, מחשש לכייסים.
רוצים לראות את השוק כדי להתכונן מראש? צפו:
אגם הסונג-קול
השם הדרמטי סונג קול (Song-Köl, “האגם האחרון”) ניתן לאחד מסמלי התיירות הקירגיזית. אגם גדול ויפהפה, היושב בתוך שקע של רמה הררית שטוחה בגובה של 3,016 מטר מעל פני הים. גודלו כ-270 קמ"ר (הכנרת, לשם השוואה, בת 170 קמ"ר). האגם והמישורים שמסביבו מספקים מרעה קיץ איכותי לרועים ולמשפחותיהם בחודשי הקיץ, וגדותיו מתמלאים ביורטים שמבצבצים מכל עבר.
בגלל שבשנים האחרונות פוקדים את המדינה יותר ויותר תיירים, חל גידול ניכר גם במספר היורטים התיירותיים שנבנו במקום, שחלקם בבעלות משפחות הרועים שמנהלים אותם כהכנסה צדדית, וחלקם כמחנות שלמים (בדר"כ עבור קבוצות), שמנוהלים ע"י סוכנויות תיירים מבישקק וארגונים מקצ'קור. ביקור באגם וטיול בסביבתו אפשרי במגוון דרכים: בהגעה עם רכב (הכי פחות מומלץ לדעתי), בהליכה של פחות מיום או בטיול סוסים. למעשה, בזכות הטופוגרפיה של האזור, זהו המקום הפופולארי ביותר במדינה לטיולי סוסים.
אם ברצונכם לאפשר למפגש שלכם עם המקומיים להתנהל באופן הכי פחות מתווך שיכול להיות, הדרך הטובה ביותר לדעתי היא פשוט לקחת אוהל ולבקש רשות מאחת ממשפחות הרועים להתמקם בשטחה. אנשים אלו נוטים בדר"כ להיות נחמדים יותר מאלה המפעילים את היורטים התיירותיים, לכן יש סיכוי גבוה מאוד שהחוויה שלכם תשודרג פלאים, ותוזמנו לשתות תה, לרכוב על אחד הסוסים המשפחתיים או אפילו לחלוק קומיס (!).
אם תרצו להשאיר פחות מקום ליד המזל, תוכלו לפנות לאחד מהארגונים בקוצ'קור כדי שיתפרו עבורכם חבילת טיול, הכוללת לינה, ארוחות וע"פ הדרך שבחרתם סוסים + סייס (תצטרכו לשלם גם בעבור הלינה והארוחות שלו) או מדריך טרקים (למרות שאפשר להסתדר לבד באמצעות מפה). במידה ושכרתם סוסים רק למחצית הדרך ותיאמתם עם הארגון שטיול הסוסים יסתיים בנקודה כלשהי שהיא איננה נקודת ההתחלה (על חוף האגם איפשהו, לדוגמה) נהוג לשלם לסייס גם עבור הזמן שהוא עושה את דרכו חזרה לכפר והוא כבר לא אתכם.
ממומלץ לסכם את פרטי החבילה בכתב ולוודא שהסייס מיושר גם הוא עם כוונותיכם (במיוחד מאחר ורובם לא דוברים אנגלית, ותזדקקו במקרה כזה לתיווכם הישיר של אנשי הארגון).אם תרצו לקחת אתכם על הסוס תיק עם ציוד קמפינג מלא, קחו בחשבון שאם אתם יותר משני אנשים, תדרשו לשכור סוס נוסף שיסחוב את המשקל העודף. מנגד, אם לקחתם אתכם רק תיקים קטנים, מקובל לקשור אותם לסוס של הסייס במשך הרכיבה.
אם החלטתם להגיע לאגם באופן עצמאי, מומלץ להצטייד במפה:
Shaninterior Tien (קנה מידה 1:200,000) – מפה אזורית רחבה, שמכילה גם את עמק נהר הנרין שעובר כ-40 ק”מ דרומית לאגם. זוהי מפה לבנה, ממשלתית, שיצאה בגרסתה האחרונה ב-2005.
את המפה ניתן למצוא בבישקק ב-Geoid, ברחוב Kiev 107 (טלפון: 996312615832+) ולעתים גם במשרדי הארגונים, כדוגמת ה-CBT בקוצ'קור.
רכס ה-Song-Kol Too, בעל המדרונות המתונים ומגוון גדול של פאסים החוצים אותו, מאגף את האגם מכיוון צפון. יש מסלולי עלייה רבים לאגם, אך הפופולרי שבהם שמתאים להליכה ברגל או לרכיבה על סוס יוצאת מכפר בשם Kyzart, שנמצא כשעה נסיעה מערבית לקוצ'קור. הפאס (קיזארט פאס) נמצא דרומית לכפר, וניתן להגיע אליו בהליכה של כשלוש שעות. מהפאס נשקף נוף יפיפה של חלקו הצפון-מערבי של האגם ואזור היורטים ששמו Ashu-Tuz, שנמצא למרגלות הרכס שעליו אתם עומדים ועל חוף האגם.
שטחי המרעה והתיישבויות היורטים שסמוכים לגדת האגם הם עניין חברתי כשלעצמו, כל אחד יודע בדיוק מה מקומו ולאן הוא חוזר כל שנה ויותר מכך – לכל כפר יש את השטחים שלו סביב האגם. Ashu-Tuz, לדוגמה, שייך לאנשי כפר קיזארט והאזורים בדרום האגם שייכים לאנשי Ak-Tal . ההליכה עד Ashu-Tuz מהפאס צפויה לקחת בין שעה לשעתיים, כשבדרך תפגשו מאהלים נוספים של רועים.
אם הגעתם לקוצ'קור בשעות הצהריים, סביר שאחרי כל התיאומים, הקניות והנסיעה לכפר, תבחרו להעביר את הלילה בקיזארט ולצאת לדרך ביום שלמחרת. שימו לב, שאם בחרתם בסוס, הסטנדרט של הארגונים מקוצ'קור לא מאפשר רכיבה של יותר מארבע-חמש שעות ביום ובכל מקרה לא יתאפשר לכם להתרחק בעזרתם מעבר לאזור Ashu-Tuz. לכן, אפשר לשקול את האפשרות של תיאום עצמאי של טיול סוסים מקיזארט (עם אחד המקומיים), וזה עשוי להוזיל את העלויות וגם מתאים למי שהזמן לא מהווה מגבלה עבורם.
דרך ארוכה יותר לאגם המחייבת עצירת לילה יוצאת מהכפר Jumgal, שנמצא מזרחית לקיזארט. המסלול עובר בעמק יפיפה בשם Kilemch, בטרם חוצה את הרכס לכיוון האגם ומשפר את האפשרות עבור אלו שרוצים לתור את האזור מסביב. ההליכה לאזור היורטים בעמק אורכת בין ארבע לחמש שעות ומלווה נחל זורם. ביום למחרת, השביל המוביל לאגם חוצה את פאס ה-Jalgis-Karagai, שנשקף ממנו נוף מרהיב לכיוון האגם. אפשרות נוספת, ארוכה יותר, כוללת הליכה במעלה העמק וחציית הפאס של Chaar-Archa בגובה של 3,525 מטר, שהדרך אליו מעוטרת בצוקי סלע שחורים דרמטיים. הירידה לאגם מהפאסים האלה דומה לירידה מקיזארט פאס, אך פוגשת את החוף באזור מזרחי יותר, שנקרא Jamanechki, שרווי במחנות יורטים של תיירים.
אם אתם עושים את דרככם מכיוון דרום, ניתן להגיע לאגם מכיוון העיירה Naryn או מכיוון הכפר Ak-Tal. רק שימו לב, שאם אתם מגיעים מכיוון העיר הגדולה Jalal-Abad, הדרך מהעיירה Kazarman והלאה לא מתוחזקת כל כך, ולכן לא תמצאו עליה תעבורת רכבים גדולה. מאק טאל יש דרך ברורה טובה לכלי רכב, שעולה צפונה אל תוך ההרים בין נופים יפים מאוד, ולאחר יומיים-שלושה של הליכה מגיעה אל שביל הנחש העולה לאגם, יתכן ותוכלו לתפוס גם כאן טרמפ.
קחו בחשבון, שאין הרבה מים טובים לשתייה סביב האגם. המקומיים מתקיימים מתה ומקומיס. אם תתארחו הרבה ביורטים, לא תהיה לכם בעיה והמים יהיו זמינים, אך בכל זאת כדאי להצטייד בבקבוק או שניים מבעוד מועד. ישנם מעיינות ספורים למרגלות הגבעות, אך הנביעות אינן קבועות במהלך העונה, ולעתים גם לא נקיות מספיק בגלל ריבוי העדרים באזור. במקרים מסוימים, יש קידוחים פרטיים שנמצאים במתחמי היורטים התיירותיים, ולפעמים כדאי פשוט לבקש.
חברת טיולים שמציעה טיול סוסים מעניין שיוצא מאזור Shamshy Gorge עד לסונג-קול »
אגם קול-אוקוק
המסלול לאגם קול-אוקוק (Köl-Ükök) לא ארוך במיוחד, ומתאים לאנשים שרוצים ליהנות מפיסת טבע יפהפייה, במרחק של פחות מיום הליכה ובגובה של 2,900 מטר. במהלך העונה, יש סביב האגם יורטים של רועים ויורטים עבור תיירים (שניתן להזמין מראש ע"י אחד מהארגונים שמפורטים בסוף, או על בסיס מקום פנוי בהגעה עצמאית), שעקב בידודם היחסי (לא ניתן להגיע באמצעות רכב), שומרים על צביונם ומארחים בנעימות וברוחב לב. ניתן לחלוטין גם להביא אוהל משלכם ולנפוש על שפת האגם כהוות נפשכם.
תחילת המסלול מצויה דרומית לכפר Isakeev, שהדרך היחידה להגיע אליו היא בנסיעה של כרבע שעה נסיעה מקוצ'קור. אם תרצו לקצר את ההליכה עוד יותר – אפשר לבקש הקפצה נוספת של שני הק"מ הנוספים עד לתחילת הטיפוס. הטיפוס עצמו לא קשה פיזית, אך ארוך (כחמש עד שבע שעות) ללא צל, אך עם מים זורמים ברובו , וכמחצית מהדרך היא בירידה. בדרך תצטרכו לחצות מספר ערוצי נחלים קטנים, אחד מהם (בתוך ערוץ עמוק יותר) מחייב חצייה במים בגובה ברכיים, ומומלץ לחלוץ נעליים.
ניתן לעשות את המסלול גם באמצעות סוסים, שניתן לשכור דרך הארגונים או מול אנשים פרטיים בכפר Isakeev, בליווי סייס או ילד שנולד עם המושכות ביד. ניתן כמובן לסכם על יום רכיבה אחד ולשחרר אותו עם ההגעה (הוא כבר ימצא את הדרך חזרה), או שישאר איתכם ליומיים-שלושה. כל עוד השארתם לו מספיק זמן לחזור לכפר עוד באותו היום, אין סיבה לשלם לו גם על הדרך חזרה.
ביום שלאחר ההגעה לאגם ניתן לבצע טיול יום נוסף (הלוך חזור) לאגם קול-טור (Kol-Tor, “אגם האוצר”), שהוא אגם קטן מאוד, שנמצא כשלושה ק”מ מעל קול-אוקוק. את התיקים הגדולים אפשר להשאיר ביורטים ולצאת בציוד קל בלבד. העלייה אורכת כשעתיים וחצי והירידה בחזרה כשעה וחצי. השביל יוצא מצידו הדרום-מזרחי של האגם (באזור היורטות) ועולה לכיוון דרום-מערב לאורך הנחל.
יש שתי עליות תלולות (בשנייה מטפסים על בולדרים!) ומעט לאחר מכן מגיעים לאגם. את האגם אפשר לזהות לפי המפל שנשפך ממנו, או שאפשר לראות אותו כבר בתחילת העלייה התלולה עם הבולדרים. המקום מספק עוד תצפית על נוף מקסים מלמעלה. הדרך קלה מאוד ואי אפשר לטעות.
את הדרך חזרה מקול-אוקוק לכיוון קוצ'קור ניתן לבצע במסלול אחר ממסלול העליה, בערוץ מזרחי לערוץ שעליתם בו (ניתן להתייעץ עם שוכני היורטים) רק קחו בחשבון שההגעה למקום ישוב שבו תוכלו למצוא רכב שיחזיר אתכם לקוצ'קור תתארך. לבעלי טלפון, ישנה אפשרות גם לקחת מספר של אחד הנהגים מקוצ'קור ולתאם איסוף – ע"י קביעת שעה ומיקום מראש או ע"י חיפוש קליטה בנקודה גבוהה. את המסלול בכללותו עדיף לעשות בשלבים מוקדמים של העונה (חודש יולי), שכן הנוף מסביב נוטה להתייבש ולהפוך צהבהב עם התמעטות הגשמים.
קישור עם הסבר קצר ותמונות מתוך האתר של Trip To Kyrgyzstan »
חברת טיולים שמציעה טיול סוסים מעניין שיוצא מאזור קוצ'קור דרך קול-אוקוק עד לסונג-קול »
קניות ושווקים
במקביל להיותה מוקד משיכה לתיירות קהילתית, קוצ'קור ידועה במלאכות היד המסורתיות שמשמרים תושביה. תרבות רעיית הצאן והמגורים ביורט הוביל את נשות המשפחה לפתח אומנות שלמה סביב בד הלבד, העשוי סיבי צמר כבשים דחוס שמופק בתהליך מסורתי בתוך מחצלות קש, נצבע ונרקם בעיצובים ייחודיים. יצירות הלבד משמשות לעיטור החלק הפנימי של מבנה היורט, כשטיחים (מה שמכונה “שירדאק”), לכובע העם הקירגיזי (“קאלאיפק”), כבידוד חורף ועוד.
בקוצ'קור קיימת רשת של נשים העוסקות במלאכה בבתיהם (Altyn-kol, “האגם המוזהב”) ומוכרות את תוצרתן במרוכז בחנות Kochkor-Kotu המדהימה שברחוב Aubakirova 15 (רחוב אחד מאחורי ה-Jailoo). במקום עורכים תצוגות יצירה עבור קבוצות בדר"כ, אך אם יתמזל מזלכם, תוכלו להיקלע לאחת כזאת.
חלק מהמוצגים בחנות אינם למכירה, אך עבור אלו שכן בסוף העונה (סוף ספטמבר-אוקטובר) מגלות המוכרות גמישות גדולה יותר עם הנחה במחירים, אך כדי לנסות גם בשאר הזמן. שימו לב, שחלק מהמוצרים שנמכרים בחנות הם יבוא חיצוני של עבודת מכונות מבישקק, לכן שימו לב למה שאתם קונים, לא הכול עבודת יד. ניתן למצוא דברים נוספים במגוון קטן יותר גם במשרדי ה-CBT וה-Jailoo.
אתר ההתאחדות הנשית היוצרת של קוצ'קור, שניתן להזמין מהן דברים גם באינטרנט ולצפות בסרטון הדגמה: www.altyn-kol.com
בקוצ'קור שוק מרכזי יחיד (פרט לשוק בעלי החיים שמתקיים בשבת בלבד) שפתוח כל יום מתשע שבע ושנמצא במרכז העיר. מוכרים בו כל השבוע פירות וירקות טריים, דבש מקומי ופירות יער בעונה. סביב השוק יש מספר חנויות שניתן להצטייד בהן במזון לפני הטיולים בסביבה.
אירועים ומועדים
אוכלוסיית הרועים המקומית מקיימת מדי פעם בסביבת האגם משחקים ספונטניים של אוליק טרטש (נקרא גם קוק בורו) - משחק נוודים מסורתי, שבו שתי קבוצות הרכובות על גבי סוסים מנסות להטיל פוחלץ של כבש או עז ללא ראש לתוך חור דמוי באר בשני קצוות המגרש, כשמי שמגיע למספר הנקודות הגבוה ביותר הוא המנצח. הקבוצה שמנצחת זוכה בעז וחייבת לאכול אותה כסגולה לאון גברי.
מקור המשחק במיומנות שפיתחו הרועים בהגנה על העדרים שלהם מפני זאבים שסיכנו את הפרטים שלו. הרועים היו מתגודדים סביב הזאב על סוסיהם, תופסים באחת מרגליו תוך כדי רכיבה ומשליכים אותו על הארץ בעצמה.
מעבר לזה, כדאי מאוד להתעדכן עם סניף ה-CBT המקומי לגבי פסטיבלים יזומים שמאורגנים (בעונה לעתים אפילו במיוחד עבור תיירים) בסביבה או על שפת אגם האיסי-קול. שני דפי אינטרנט שיוכלו לעזור עם זה :
תוכלו לראות דוגמה לאירועי CBT בקישור הזה »
חגים ומועדים דתיים שמועדיהם משתנים עם השנים בקישור הזה »
איך להגיע
אוטובוסים לנארין אשר עוברים דרך קוצ'קור (כשלוש שעות) יוצאים מבישקק מתחנת האוטובוסים המערבית של העיר (Zapadny Avtovozkal). כדאי לברר על שעות היציאה לפני. מחוץ לתחנה יש ואנים ומרשרוטקות שעוזבים ברגע שמתמלאים, ונוסעים באותה הדרך במחיר דומה לאוטובוס.
קוצ'קור הנה צומת דרכים חשובה במרכז קירגיזסטן, ומהווה נקודה מקשרת בין הכביש המגיע בכיוון דרום מהעיר נארין (Naryn) ומעבר הגבול Torugart עם סין, ומכיוון מערב עם הדרך המובילה לעיירה Chayek ולעמק Suusamyr, שמהווה בעצמו מוקד תיירותי למטיילים אוהבי כפרים ואנשים.
גם בתוך קוצ'קור יש מרשרוטקות (מוניות שרות) שעוזבות את ממרכז העיר (ממול השוק) ברגע שהן מתמלאות, אבל לחלק מהקווים יש שעות קבועות שבהם הם עובדים. כדאי לדעת שבקירגיזסטן לכל רכב יש פוטנציאל להיות מונית, ואם אתם רוצים להגיע למקום ששירות המרשרוטקות לא נוסע אליו, תוכלו להציע לנהג כסף, כדי שייקח אתכם במיוחד. שימו לב: לא כדאי להשאיר את הדיבור על הכסף לסוף הנסיעה, כדי שלא יהיו הפתעות לא נעימות.
המרשרוטקות הרגילות נוסעות ליעדים הבאים: בישקק (שלוש וחצי שעות), באלחצ'י (Balykchy, עבור אלו הממשיכים לאגם האיסיק-קול וקרקול, 40 דקות), נארין (עבור אלו הממשיכים לכיוון סין ודרום המדינה, שלוש שעות) צ'איאק (Chayek, מוריד בדרך בכפרים שצפונית לסונג-קול כדוגמת קיזארט וג'ומגל, בבוקר בלבד), אוטובוס אחד ביום שעובר בעיירה נוסע עד מינג-קוש (Ming-Kush). אם תרצו לעזוב את קוצ'קור לכיוון הסונג-קול בשעות אחה"צ-ערב נסו לתפוס טרמפ (בתשלום) על הכביש היוצא מהעיירה לכיוון מזרח או שכרו רכב.
מזג אוויר
ביקור באגם סונג-קול תואם באופן כמעט מלא את החודשים המתאימים לטיול בקירגיזסטן - אמצע יוני עד אמצע ספטמבר. בתחילת העונה כרי העשב ושדות המרעה מוריקים לקראת עדרי הבקר והצאן שהמקומיים יעלו איתם מהכפרים בסביבה, יבנו את היורטים שלהם ויעתיקו את חייהם למקום אחר למשך כל העונה, כשהקיפול המאסיבי של היורטים באגם קורה בדרך כלל סביב אמצע ספטמבר.
חשוב מאוד לעשות הפרדה ברורה בין העיירה קוצ'קור, היושבת בתוך עמק, לרמה ההררית שבה יושב אגם סונג-קול. בחודשים יולי-אוגוסט הטמפרטורות יעלו בשעות היום בעמקים הנמוכים, ותרגישו קיץ. בהרים ובאגם סונג-קול, לעומת זאת, אתם עלולים להיתקל בלילות בטמפרטורות סביב אפס מעלות, ומזג האוויר עלול להיות הפכפך. כך, שמים שלא יראו קודרים בבוקר, עלולים להתחיל לטפטף במהלך היום. לפעמים הגשם יימשך מספר ימים, ואף יהיה מלווה בברד או בשלג כבד במקומות הגבוהים.
זוהי לא המלצה לצאת למסלולי הליכה ורכיבה על סוסים, או להגיע לאגם בגשם, אבל מצד שני, חבל לשנות את התכניות בגלל מצב כה טריוויאלי, שפוקד כל אזור בקירגיזסטן אחת לכמה ימים, ורק במקרים מועטים הופך להיות סוער באמת. שימו לב שאגם סונג-קול צפוי להיות קפוא עדיין בתחילת האביב.
כדאי להתעדכן על תנאי מזג האוויר באתרים השונים ובאפליקציות כמו "AccuWeather" ודומיה.
המלצת זהב – הדבר העיקרי שחשוב לדעת
גם אם הגעתם בדיוק לקירגיזסטן ונסעתם ישר לקוצ'קור, וגם אם אתם בדיוק מסיימים טיול במדינה ואתם מחפשים מקום “לנחות” בו, נסו לא לבזבז זמן בעיירה. לדעתי, אחת הדרכים הטובות ביותר ליהנות בהן מהטבע, תוך כדי מנוחה בתוך נוף ההרים היפה של מרכז אסיה, היא על שפת אחד האגמים שבסביבה.
אם הטרקים התישו אתכם, ורעש העיירות עייף אתכם, נסו לקחת בחשבון נופש אלטרנטיבי באוהל נוודים, לצד משפחה מקומית באחו ירוק ואוויר צונן, לקרוא ספר, לשחק עם ילדי רועים ולרכוב על סוסים לעבר האופק.
נותני שירותים
לשכות תיירות וחברות טיולים
קוצ'קור ידועה באפשרויות התיירות הקהילתית הענפה בה, שמרוכזת על ידי הארגונים שיפורט עליהם בהמשך. ארגונים אלה ממלאים את החסר בהיעדר משרד רשמי של Tourist Information בעיר, ובמקביל מספקים שירותי תיירות, ועל פי הצהרותיהם, רוב ההכנסות עובר למקומיים. למרות זאת, קחו בחשבון שבחלק גדול מהמקרים תוכלו להסתדר גם בלעדיהם במציאת מקומות לינה, תחבורה ואפילו שכירת סוסים.
בפניה ראשונה, יכול להיות שהנחמדות והמחירים יעשו עבורכם את ההבדל בין הארגונים השונים, אך בחיפוש קצר בגוגל, תגלו שעל כל אחד מהם קיימת לפחות תלונה מפורטת של מטיילים שהיה להם ניסיון רע איתם. לכן, כדאי להיזהר מהבטחות ללא כיסוי, ונסו להגיע למצב שבו תוכלו לשלם לפחות חלק מהסכום בתום מתן השירות ולא מראש.
CBT - Community Based Tourism – ארגון שהוקם במימון זר ומטרתו לטווח בין נותני שירותים ולינה לאזרחים זרים. כדאי מאוד לשאול את אפשרויות ה-Homestay בעיירה וה-Yurtstay (בעונה) בסונג-קול, בקול-אוקוק ובעמקים שבאזור. במקום מוכרים מפות ובלוני גז. ה-CBT ידוע כארגון הכי גדול בעיירה, אך הוא גובה את המחירים גבוהים ביותר ועובדיו נחשבים לנותני השרות הכי פחות נחמדים.
- כתובת: Pioneerskaya 22
- טלפון: 996777265559+
- מייל: [email protected]
- פייסבוק: www.facebook.com/CBT-Kochkor
- אתר אינטרנט: www.cbtkyrgyzstan.kg
Jailoo – עובדי ה-Jailoo (מרעה קיץ או אחו בקירגיזית) ידועים כנחמדים יותר והמחירים שמציעים זולים מה-CBT. בנוסף לשירותי התיירות, מוכרים שם גם מזכרות, ומאפשרים להשתמש ב-WiFi שלהם. המקום פתוח עד השעה 20:00.
- כתובת: Orozbakova 125
- טלפון: 996555494203+, 996771008482+
Shepherds Life – משרד קטן עם רעפים כחולים, שמנוהל ע"י אישה בשם Ainura, שדוברת אנגלית נהדרת ומציעה מחירים זולים יותר בהשוואה לאחרים. יש המון המלצות חמות עליה, אבל גם מטיילים שיצאו מאוכזבים. במקרה ושכרתם מדריך, כדאי לבקש לפגוש אותו קודם ביחד עם הבעלים ולסכם את הפרטים בכתב. מייל: [email protected]
כסף
בקוצ'קור יש שני כספומטים ונקודת המרה לכרטיסי ויזה ב-RSK Bank ברחוב Iskaev, וב-Ayylbank ברחוב הראשי. בסופי השבוע כשהבנקים סגורים וניתן להחליף מזומן ב-CBT בשערי המרה פחות אטרקטיביים.
מה הכי לא כדאי בעיר
לדעתי, שימוש מוגזם בשירותים המציעים הארגונים השונים מוביל מטיילים רבים בסופו של דבר להפחית את המפגשים שלהם עם האוכלוסייה מקומית. ברוב המקרים, נותני השירותים בעיירה ינתבו אתכם לאופציות המוכרות של שכירת מדריך ולינה במחנות יורטים תיירותיים, שימנעו מכם את האפשרות להיפגש עם המקום בדרך האותנטית. נסו להבין מראש מה אתם באמת צריכים מהם, ודעו למקד את השאלות. במקרים רבים, הם באמת יפכו עבורכם את החיים לקלים יותר.
בטיחות ואזהרות
רכיבה על סוסים יכולה להיות עסק מסוכן, לכן חשוב להתייחס לעניין הבטיחות, במיוחד אם אינכם רוכבים מנוסים. קחו בחשבון, שסוגיות בסיסיות בהתנהלות היומיומית ברכיבה המערבית לא מקבלות התייחסות כלל בקירגיזסטן. אין קסדות או חגורות גב, ובמקרים רעים יותר, המשוורות או האוכפים מאולתרים. אל תחששו לבדוק את הציוד כשאתם נפגשים עם הסייס, כדי לראות אם יש משהו שאינכם מוכנים להשתמש בו, או אפילו רק לשם הבעת רצינות.
הזהירות ברכיבה מתחילה עוד לפני העלייה על הסוס. כדי שהסוס לא ייבהל מנוכחותכם, חשוב להקפיד לגשת אליו מאזורים שבהם הוא יכול לראות אתכם, ולקחת בחשבון את שתי הנקודות המתות שבהן הוא לא רואה כלל בראיה המרחבית שלו. שתי הנקודות האלה נמצאות כשני מטרים לפני הסוס וממש מאחוריו, לכן יש לגשת אל הסוס מהצד, ועדיף מצד שמאל. כמו כן, אין לעמוד מאחורי הסוס, כדי שאם הוא יחליט לקפוץ ולבעוט לאחור – עדיף שתהיו מחוץ לטווח שלו. בגלל שהגישה אל הסוס צריכה להיעשות ברוגע ובבטחה, אם אתם חוששים או מאבדים את קור הרוח, בקשו עזרה מהסייס, שאמור תמיד להיות בסביה.
למרות גודלו, הסוס הוא חיה פחדנית, והוא מגיב לגירויים מהסביבה ולהתנהגות הרוכב, ולצערנו, במקרים רבים זוכה ליחס לא רגיש מספיק מבעליו המקומיים, לכן אופיו עלול להיות מושפע מכך, ולפעמים בלתי צפוי. שימו לב לסימנים שיכולים להעיד על עצבנות של הסוס: אוזניים מתוחות לאחור, נשיכות מדומות באוויר, נדנוד של הראש מטה ואז במהירות מעלה וקפיצות קטנות של צמד הרגליים הקדמיות מצביעים על משהו שנעשה בצורה לא נכונה, ולכן כדאי להיזהר.
רוכבים רבים בקירגיזסטן עושים שימוש בעזרים חיצוניים כדי להגביר את מהירותו של הסוס בעת דהירה (שוט או ענף גמיש), ואף סוס בוודאי לא אוהב את התחושה. קחו אחריות על מעשיכם, במקרים מסוימים הסוסים עלולים להגיב בצורה שאינכם מורגלים אליה, לדהור במהירות , לקפץ ואף להעיף אתכם לקרקע. שימו לב, כשסוסים נמצאים בסמיכות לסוס אחר, מעשיהם עלולים להיות מושפעים האחד מהשני, לכן שמרו על מרחק הולם, במיוחד כשאתם יורדים מהסוס.
כאשר מובילים סוס עם חבל הובלה או עם מושכות, צריך לשים לב כיצד אנו עושים זאת. לדאוג שהחבל לא יוצר לולאה סביב היד שלנו. במקרה שהסוס לא יהיה צפוי, הלולאה עלולה להתלפף ולהתהדק סביב ידינו, וכתוצאה מכך נגרר אחרי הסוס.
החוויה שבטיול על סוסים יכולה להיות משחררת, חופשית ומהנה במיוחד, אבל חשוב לזכור שמדובר בבעל חיים, וככזה הוא עלול להיות לא צפוי. לכן, כדאי ליישם את הכללים הפשוטים שלעיל ולהיות ערניים לסוס ולסביבה.