מבוא

זנזיבר (Zanzibar) היא ארכיפלג טרופי השוכן לחופיה המזרחיים של היבשת. היא שייכת לטנזניה מאז 1964 (המילה "טנזניה" היא למעשה חיבור של "זנזיבר" ו"טנגניקה" – חלקה היבשתי של המדינה) ותחת אותו ארכיפלג נמצא האי הגדול זנזיבר, האי פמבה (Pemba, מעט צפון מזרחית אליו) ואיים קטנים אחרים; זנזיבר ידועה גם בכינוי "איי התבלינים", בשל תעשיית התבלינים המסורתית הדומיננטית בה.

בירת זנזיבר היא העיר זנזיבר טאון (Zanzibar Town), והרובע העתיק בה, המכונה סטון טאון (Stone Town), הוא אחד האזורים האורבניים המעניינים ביותר ביבשת, ונראה כאילו נלקח מאגדות "אלף לילה ולילה".

לא לחינם זהו יעד שמושך תיירים מרחבי העולם לאורך כל השנה. מגוון החופים השונים, הצלילות המרהיבות, המטבח המקומי הנפלא (שמערב את ההודי, הערבי, האפריקאי ופירות ים!), הקופים המיוחדים בלב האי, הפירות, המסיבות, השקיעות, ויחד עמם המחירים שנותרו יחסית אטרקטיביים – אין איך להתחמק מלשבח את האי . 

כשנופש והרפתקה נפגשים
 צאו לטיול ספארי מרתק וחופשת בטן גב מפנקת. ליהנות מהחופים הלבנים בזנזיבר ולהגיע הכי קרוב שאפשר לחיות הבר בספארי של צפון טנזניה. טיול משולב של 8 ימים בלתי נשכחים.
לפרטים והזמנות

עבור תרמילאים, זהו יעד שמציע את הבועה החלומית והמושלמת לאסקפיזם, כיוון שקסמה של זנזיבר הוא לא רק בטבע אלא גם באווירה: האוכלוסייה המסורתית, אשר 95% ממנה מוסלמים (מתונים), חיה ברובה אורח חיים מסורתי ופשוט, וחלק מהכפרים המנקדים את האי לאורך חופיו ובתוכו הם אותנטיים ומעניינים בפני עצמם.

זנזיבר נודעה במשך שנים בעולם כאחד המקומות שהזמן עצר בהם מלכת, ועל אף שזרם התיירים המתגבר בהחלט מורגש ושוחק במידה מסוימת את קסמו של האי, עדיין ניתן למצוא את אותו קסם די בקלות (צפו בתמונות מזנזיבר) – זה רק מצריך מכם להתרחק מעט מהמלונות הגדולים והחופים הומי האדם. קחו אופניים, אופנוע, או תחבורה ציבורית – זנזיבר המופלאה מחכה רק לכם שתגלו אותה! 

לישון

בזנזיבר יש אפשרויות לינה רבות מאוד לתרמילאים. רובן מרוכזות בחופים הנפוצים לצעירים ובעיר, אך כמעט בכל חוף שתגיעו אליו תמצאו הוסטל זול עם תנאים סבירים. כשאתם בוחרים את מקום הלינה שלכם, השיקול המרכזי לרוב הוא המיקום – כמה הוא קרוב לחוף (או בסטון טאון לרחובות המעניינים) והאם הוא לא רועש מדי.

אם חשוב לכם לפגוש תיירים אחרים – נסו מן הסתם את ההוסטלים הגדולים יותר. אל תניחו שבכל ההוסטלים יש מים חמים, אך זהו בהחלט המצב ברובם. גם WiFi הוא בקשה לגיטימית שתמצאו במרבית המקומות בחינם, וכן מקובל להכליל במחיר הלינה ארוחת בוקר (ודאו זאת טרם התשלום).

זנזיבר טאון

בירת האי מלאה באפשרויות לינה שונות, במגוון מחירים ורמות – מהבסיסי ביותר ועד היוקרתי ביותר. כמובן שהכי כדאי לישון בעיר העתיקה, הלוא היא סטון טאון, כדי לחוש את האווירה הקסומה והייחודית של המקום (וגם פחות מומלץ, ולרוב פחות בטוח, לגור בשיכוני העיר האחרים). ישנם כמה מקומות מומלצים במיוחד לתרמילאים בסטון טאון:

Manch Lodge Vuga – אחד המקומות המוצלחים ביותר לתרמילאים בעיר, עם אווירה צעירה ונעימה. העובדה שמעט קשה למצוא את ההוסטל זוקפת לזכותו את השקט שהוא מספק, על אף שהוא ממש בלב ליבה של העיר העתיקה – במרחק הליכה של חמש דקות לכל היותר מהכל – הים, השוק, כספומט, חנויות המזכרות וגם תחנת המיניבוסים לחופי האי. רק המעבורת נמצאת מעט יותר רחוק – כעשר דקות הליכה.

במקום יש חדרים ליחיד, לזוג ולשלושה – עם שירותים ומקלחת פרטיים. כמו כן, ישנם חדרים עם שירותים משותפים וכן דורמס מצוינים, מסודרים ונקיים. ישנן מרפסות משותפות גדולות ונחמדות, וחצר בקומת הקרקע. המחירים כוללים ארוחת בוקר ואינטרנט (אחד היציבים שתמצאו) בחינם. מחירי החדרים הזוגיים נעים סביב 30$ לחדר, הדורמס 14$, אבל בשהות של מספר לילות ניתן לקבל הנחה משמעותית.

המלצה בטיחותית (במיוחד לבנות המטיילות לבד) – המלון נמצא בין סמטאות צרות, ולכן בלילות יהיה זה חכם לעשות עיקוף ולהגיע דרך אחד הרחובות הראשיים הקרובים.

  • מיקום: בין רחוב Vuga לרחוב Soko Muhogo. קצת קשה למצוא את ההוסטל בפעם הראשונה. כאשר אתם מגיעים אל מסעדת Green Garden מרחוב New Mkunazini Rd, המשיכו ישר בסמטה המצטמצמת ופנו שמאלה לרחוב Soko Muhogo. היכנסו בפניה הראשונה ימינה במדרגות אל תוך סמטה קטנטנה שנכנסת לתוך חצר של מספר בתים. מולכם מימין נמצא ההוסטל. למגיעים מהמעבורת, עם הגיעכם ל-Forodhani Gardens פנו שמאלה לרחוב Sokoku והמשיכו בו ישר עד שהוא הופך לרחוב Soko Muhogo. המשיכו ישר כל הזמן, חלפו על פני Jaws Corner (עם ציור קיר של מלתעות כריש) ולאחר דקה תראו מימינכם את הפניה הקטנטנה אל החצר המדוברת. שימו לב, אם הגעתם אל Vuga Rd סימן שחלפתם על פני הפניה, חזרו על עקבותיכם וחפשו אותה שוב (רציף תשע ושלושה רבעים מעולם לא היה אמיתי יותר).
  • טלפון: 255-24-223-1918+
  • מייל: [email protected]
  • פייסבוק: www.facebook.com/Manch-Lodge-vuga

Jambo Guest House – כבר שנים שזהו אחד המקומות הפופולריים ביותר לתרמילאים בסטון טאון. במיקום מעולה ונוח במיוחד. במקום יש תשעה חדרים (ליחיד, לזוג ולשלושה במחיר של 20, 30, 45 דולר בהתאמה, וכמובן שתמיד נתונים למיקוח), שישה מתוכם עם מזגן. הצוות נעים במיוחד, מכיר את צורכיהם של תרמילאים, וזמין לסייע ולענות על שאלות. המקום ממוקם פחות מדקת הליכה מ-Manch Lodge ולכן כל יתרונות המיקום שצוינו רלוונטיים גם כאן.

  • מיקום: מול מסעדת Green Garden. הגיעו לרחוב New Mkunazini Rd, פנו שמאלה בצמוד לבנק CRDB והמשיכו מעט ישר עד שתגיעו לצומת סמטאות קטנה שבה תראו את המסעדה לשמאלכם והגסטהאוס לימינכם.
  • טלפון: 255-24-223-377+, 255-777-496571+
  • מייל: [email protected]

Malindi Guest House – המקום מכונה גם Malindi Hotel, והוא אחד ההוסטלים הוותיקים בסטון טאון, שמוכיח את עצמו כמשתלם לאורך שנים. חלק מהחדרים ממוזגים (וחלקם עם מאוורר), עם מסעדה קטנה בגג (עם אווירה ונוף נהדרים!) וחצר. החיסרון של המקום הוא במיקום שלו – אמנם קרוב מאוד למעבורת, אך מעט מרוחק משאר העיר. זה עדיין לא יותיר לכם יותר מעשר דקות של הליכה אל מרכז סטון טאון, אבל אולי יגרום לכם קצת פחות לשוטט סחור סחור בסמטאות העיר (יתרון או חסרון – תלוי איך מסתכלים על זה).

מחיר חדר זוגי נע בין 20-25 דולר, וישנם גם חדרי יחיד. שימו לב לא להתבלבל עם Malindi Lodge, שנמצא ממש בקרבת מקום, ומעט פחות מומלץ.

  • מיקום: Funguni Road, למגיעים במעבורת – שמאלה ביציאה מהנמל (הפוך מהכיוון אליו הולכים רוב האנשים). ממשיכים ישר בכיכר, ומעט לאחר שהכביש מתעקל ימינה תראו את המקום.
  • טלפון: 255-777-842-669+

נונגווי

חוף נונגווי (Nungwi), הנמצא בצפון האי, ידוע כמלא בתיירים ובמיוחד בצעירים, אך מרבית המלונות בו הם יקרים למדי לתרמילאי הממוצע. מלבד הגסטהאוס שלהלן, חלק מהמטיילים בוחרים לישון בחדרים להשכרה בבתים של מקומיים, ואם אתם מתעניינים באפשרות – שאלו מקומיים או תיירים עם הגעתכם, כיוון שזו אופציה מאוד דינמית שמשתנה בתכיפות; מדובר בבתי אבן פשוטים, ולרוב מתאימים לשהות ממושכת יותר, ולכן נמליץ קודם כל להשתכן בגסטהאוס ולאחר מכן לברר פרטים נוספים.

Safina Bungalows – הגסטהאוס הזה הוא המוביל בנונגווי לתרמילאים, לא בגלל איכות יוצאת דופן. למען האמת, החדרים פשוטים ודי בסיסיים, אבל המחיר שלו יחד עם הקרבה לים הופכים אותו למשתלם במיוחד, ולכן גם תמצאו בו כמעט בכל זמן נתון תרמילאים נוספים. גסטהאוס סאפינה לא ממוקם ממש על הים, אלא דקה (למען הדיוק עשרים שניות) הליכה מהמים, ובמקום יש חדרים ליחיד, לזוג ולשלושה.

המחירים משתנים בהתאם לעונה, אבל עם קצת מיקוח ניתן להגיע למחיר של כ-10-15$ לאדם ללילה (או 15-20$ כולל ארוחת בוקר, לזוג/שלושה או ליחיד מלבד לשיא עונת התיירות – אז יעלו המחירים בכ-5 עד 10 דולר). החדרים מרווחים ונקיים, עם שירותים ומקלחת פרטיים ועם מאוורר, וישנה גם מרפסת משותפת נחמדה מאוד לישיבה למעלה (ניתן אפילו לבשל במטבח הממוקם במרפסת, רלוונטי במיוחד לשומרי כשרות).

  • כתובת: חוף נונגווי המערבי, בצמוד למלון היוקרה "The Z", ולבר Mangi's.
  • טלפון: 255777415856+, 255777415726+
  • מייל: [email protected]
  • אתר אינטרנט: newsafina.com

קנדווה

Kendwa Rocks – אחד המקומות המשתלמים ביותר באי. זהו מתחם יחסית גדול, שכולל חדרים מכל הסוגים – מדורמס וחדרים בסיסיים (אך מסודרים ונעימים מאוד) עם שירותים משותפים, ועד חדרים פרטיים מפנקים. גולת הכותרת היא שהמחירים נותרו סבירים יחסית, והמיקום של המלון הזה הוא פנטסטי – ממש על קו החוף של קנדווה (ועל החוף הנהדר של קנדווה תמצאו פרטים בהמשך, תחת "חופים"). המקום מלא בתיירים תמיד, ולכן זו גם הזדמנות למצוא חברים חדשים לטיול. בנוסף, חוף נונגווי נמצא במרחק הליכה של עשר דקות מקנדווה וכך תוכלו להתנייד בין החופים, לגוון אווירה ולפגוש עוד חבר'ה צעירים.

לקנדווה רוקס יש בר שממוקם ממש על החוף, והוא מושך אליו גם תיירים ממקומות שכנים. בנוסף, ישנה מסעדה עם תפריט מגוון מאוד (ומחירים לא זולים) ולעתים קרובות הופעות חיות. מחיר חדר זוגי בסיסי נע סביב 40-50$, תלוי בכמות הלילות שתישארו, בעונה שבה תגיעו וגם בכושר המיקוח.

  • מיקום: כשמגיעים לחוף קנדווה מבקשים לרדת בסמוך למלון Gold Zanzibar, ויורדים דרכו (או בסמוך אליו) אל עבר החוף, ושם תמצאו את קנדווה רוקס. הכי חכם יהיה פשוט לשאול – אין איש שלא מכיר את קנדווה רוקס. אם אתם מגיעים ברגל מנונגווי דרך החוף (למשל אחרי שחיפשתם שם הוסטל והחלטתם שחוף קנדווה עדיף לכם) – תזהו את המקום לפי הבר העגול הממוקם ממש על החוף.
  • טלפון: 255-242-941-113+ , 255-242-941-112+ , 255-774-415-475+
  • מייל: [email protected]
  • אתר אינטרנט: www.kendwarocks.com

Habib's Villa (הווילה של חביב) – בחופי זנזיבר יש הרבה בתים עם חדרים להשכרה, שעל פי רוב הדרך הקלה ביותר למצוא היא פשוט לשאול כשמגיעים למקום. הפעם מדובר באחד ששווה לציין בנפרד: לחביב (Habib, החביב מאוד) יש וילה שממוקמת כמה דקות הליכה מהחוף, יותר קרוב לכפר קנדווה עצמו.

במקום יש חצר גדולה, מרפסת המשקיפה למים, סלון מרווח ושלושה חדרים: אחד מהם יוקרתי מאוד והשניים האחרים פשוטים יותר (אך עדיין מעוצבים יפה ונעימים מאוד לשהות). חביב עצמו ישמח תמיד לעזור לכם, והאטרקטיביות של המקום מורגשת בתפוסתו המלאה כמעט תמיד – חשוב להזמין מקום מראש (מספר שבועות טרם הגעתכם). מחיר החדר 25-35 דולר ללילה, בהתאם למיקוח.

  • מיקום: הדרך להגיע וילה של חביב היא לשאול עם הגעתכם לקנדווה (עוד בכפר, טרם הירידה לחוף). כולם יכירו וידעו להכווין אתכם. לפעמים מוכר גם כ"דירה של חביב".
  • טלפון: 255-773-553-565+

פאג'ה

Summer Dream Lodge – המקום המקסים הזה נמצא בכפר פאג'ה, באחת מרצועות החוף היפות ביותר בזנזיבר. במקום חדרים מפנקים לזוג (60$), חדרים בסיסיים עם שירותים משותפים (אבל ממש נעימים ומרווחים, 30$ ליחיד, 45$ לזוג) וחדרים גדולים יותר (3-4 אנשים, 20$ לאדם). המחירים כמובן נתונים למיקוח. השקט כאן מושלם להתרווח ולהירגע, עם ערסלים שמפוזרים בין עצי הדקל ומסעדה ובר במקום. הים במרחק 100 מטרים, הכפר פאג'ה במרחק מספר דקות הליכה (וגם שאר הברים והמלונות מלאי התיירים של פאג'ה) וגם הכפר הסמוך והמקסים Bwejuu קרוב, עם פחות תיירים וחוף נהדר לשינוי אווירה.

  • כתובת: למגיעים בתחבורה ציבורית, רדו בפאג'ה בתחנת Vuvuzela Paje (מעט לאחר הכיכר במרכז הכפר). המשיכו 200 מטרים ישר ותמצאו את המקום לימינכם.
  • טלפון: 255-777-294-809+
  • מייל: [email protected]
  • אתר אינטנרט (התמונות מפתות, ראו הוזהרתם): www.summerdreamlodge.com

Teddy's Place – עוד מקום מצוין, שאינו מצוי ממש על קו המים ולכן המחיר בו גם משמעותית יותר זול מהשאר. הגסטהאוס יפה ומטופח, עם אווירה חיובית ורגועה מאוד. הים במרחק דקת הליכה, וישנה מרפסת עץ גדולה המשקיפה אל המים. במקום יש גם מסעדה ובר. מאפריל ועד אמצע יוני המחירים נמוכים יותר – 18$ למיטה בדורמס, 28$ לחדר יחיד, 40$ לזוגי, 54$ עבור בקתה גדולה לשלושה. בשאר החודשים המחירים עולים בכחמישה עד עשרה דולרים, ותמיד נתונים למיקוח.

לאכול

נתחיל מכך שיש המון מקומות טובים לאכול בהם בזנזיבר. בנוסף, רבים התיירים שמגיעים וניזונים בעיקר ממבחר הפירות הטרופיים המדהימים בטעמם (וזולים) של האי.

המטבח המקומי הוא שילוב של האוכל המזרח אפריקאי עם ההודי, הערבי ופירות ים. אורז מתובל, שלל דגים ופירות ים, קארי וקוקוס, לחם נאן, טחינה וגם פלאפל – כל אלו יוצרים את אחד המטבחים הטעימים והמגוונים שתוכלו לדמיין. הנה כמה מקומות טובים במיוחד שכדאי לציין:

סטון טאון

Fordhani Gardens – המקום שבו ניתן להרגיש ולטעום הכי טוב את זנזיבר. בכל ערב מתאספים הרבה דוכני מזון מקומי וזול בגני פורודאני אל מול הים, וביקור בזנזיבר לא יהיה שלם בלי לאכול כאן לפחות פעם אחת. למידע נוסף, קראו תחת "קניות ושווקים".

Luukman Restaurant – המסעדה הפופולרית ביותר לאוכל מקומי. המחירים נמוכים והמזון פשוט וטעים מאוד, והמקום עצמו הומה אדם לרוב (מה שמוסיף לאווירה הטובה). ישנם גם מיצים טריים הנסחטים במקום. המנות גדולות מאוד והתפריט מעורר תאבון, האתגר הוא בעיקר לא להזמין יותר מדי. כתובת: New Mkunazini Rd, בסמוך לעץ הבאובב הגדול.

זה אמנם ספוילר, אך מעורר תאבון:

Maru Maru – בקומת הגג של המלון המפואר נמצאת מסעדה פתוחה ומעולה. המחירים אמנם לא נמוכים (גם לא גבוהים במיוחד, ניתן לשבוע ולשתות בכ-15,000 שילינג), אבל האוכל ההודי פשוט נהדר, וגולת הכותרת היא הנוף: המיקום מול הים ומעל גגות העיר העתיקה, צריחי המסגדים ומגדלי הכנסיות – מספקים חוויה ששווה להגיע רק בשבילה. אם לא תרצו לאכול, כדאי להגיע לכאן אפילו רק בשביל משקה לקראת השקיעה. כתובת: Gizenga st, קרוב ל-Old Fort (בקטע הרחוב הקטן שלאחר ההצטלבות עם רחוב Soko Muhogo).

Tamu Italian Ice Cream – זו לא באמת גלידה ברמה איטלקית, אבל זו ללא ספק הגלידרייה הטובה בזנזיבר. נמצאת על Kenyatta Rd, בחלקו הדרומי של הרחוב (לא רחוק מההצטלבות עם Shangani st).

נונגווי

Paradise Beach Bungalow – המסעדה של המלון נמצאת על דק גבוה ממש מעל קו המים, ומציעה תפריט יחסית מגוון, לא יקר במיוחד ואיטלקי בעיקרו. מבחר הפסטות והפיצות טובות למדי. ממוקם בחוף נונגווי המערבי, צמוד לשביל הגדול המוביל אל הכפר ממתחם המלונות המערבי.

קנדווה

Kiriku Happy Restaurant – אחת המסעדות הטובות ביותר שתמצאו באי. המנות טעימות להחריד, והאווירה פשוט מעולה בזכות עיצוב המקום הססגוני (כשם המקום). הישיבה היא בעיקר על כריות ומזרנים על הרצפה (יש גם שולחנות אם תרצו), השירות נעים והמחירים לא יקרים. המסעדה נמצאת בשביל המוביל מהכפר אל מלון Gold Zanzibar.

פאג'ה

Mr Kahawa – המקום האדיר הזה אמנם יקר למדי, אבל לא מגיעים לכאן בשביל לשבוע, אלא בשביל האווירה. ממש על החוף, בסמוך ל-Kite Centre, נמצא בית הקפה שמגיש מגוון משקאות מצוינים (נסו את השייקים או את ה-Iced Tea), לצד קפה טוב ומנות קטנות וטעימות כמו טוסטים. גולת הכותרת היא אזור הישיבה בחוץ, על מדרגות רחבות עם מזרנים ממש על החוף, לצלילי מוזיקה קלילה ומטיילים אחרים.

מה לעשות בלילה

ישנם כמה מוקדים לחיי לילה באי. ככלל, חשוב לדעת שחיי הלילה בזנזיבר אינם דומים לאלו של תאילנד וההשוואה (שנעשית לעתים) אינה נכונה. כאן הרבה יותר רגוע, פחות מתוחכם והומה אדם, וחיי הלילה יכולים גם להסתכם בקוקטייל בבר עם חברים ומוזיקה ברקע.

נונגווי

המוקד הידוע לחיי לילה בזנזיבר הוא בחוף נונגווי וקנדווה השכן. אלו לא חיי הלילה של קמפלה או קייפטאון – במקום במועדונים הומי אדם, הגרסה של נונגווי היא יותר פאבים ומסעדות שמתמלאים תיירים מדי לילה. האווירה חגיגית למדי ואף רועשת, ומורגשת היטב בעודכם הולכים בין מלון למסעדה (ועוברים ממש בתוך המתחמים היוקרתיים, שכן הם ממוקמים ברצף לאורך הים). אתם מזומנים לבחור בכל פעם מקום אחר, בברים של המלונות והלודג'ים ובמסעדות השונות, אך יותר מכולם בולט בקרב תרמילאים פאב אחד בנונגווי:

Mangi's Bar and Restaurant – המאנגיס הוא ה-פאב של נונגווי. לא מדובר במקום עם ייחוד גדול אלא בעיקר בפאב ממש על החוף, כמה מטרים מקו המים. המקום משמש גם כמסעדה עם תפריט יחסית מגוון (מערבי ומקומי), ולעת ערב הופך לבר תוסס עם מוזיקה ותיירים רבים. הפאב ממוקם ממש בצמוד למלון The Z (מעט דרומית, היכן שרצועת החוף מתרחבת). פייסבוק: www.facebook.com/Mangis-Bar-Restaurant

Gerry's Bar – קצת רחוק יותר, בצפון החוף (וכמעט בנקודה הצפונית של האי) נמצא הבר הזה ממש על החוף. ההגעה אליו אמנם תדרוש מכם הליכה של כמה דקות, אבל היא תשתלם. הבר העשוי עץ ותקרה גבוהה מסורתית, הוא המקום הטוב ביותר בנונגווי להירגע עם קוקטייל, באווירה שקטה של הנופש שבדיוק חלמתם עליו. הכי כדאי להגיע לכאן מעט לפני השקיעה המרהיבה כדי ליהנות מהחוויה במלואה. ככל שנכנסים אל תוך הלילה האווירה הופכת ליותר תוססת. לרעבים יש במקום גם אוכל טעים, אך התפריט לא גדול. הבר ממוקם ליד מלון הילטון (Double Tree Resort), בצפון הכפר. פייסבוק: www.facebook.com/Gerrys-Bar

קנדווה

מסיבת Full Moon – רבים (בדגש עם תרמילאים) מעדיפים את חיי הלילה שבחוף קנדווה הסמוך לנונגווי, שם האווירה רגועה יותר וניתן גם ליהנות מהנוף של החוף היפהפה. עיקר העניין הוא בבר החוף של Kendwa Rocks (עליו מפורט בסעיף "לישון"), שמתמלא בתיירים ולעתים קרובות כולל גם הופעות.

אחת לחודש מתרחשת המסיבה הגדולה של זנזיבר, שמאורגנת בחוף קנדווה רוקס בסוף השבוע הקרוב לליל הירח המלא. אמנם המסיבה לא מגיעה לממדי ה-Full Moon של תאילנד, אך היא בהחלט גדולה, חגיגית ומושכת אליה המון תיירים מכל האי. המסיבה כוללת לרוב בהתחלה הופעה חיה, פעלולני אש ולאחר מכן DJ שונים עד הבוקר. הכניסה לאורחי המלון בחינם, שאר הקהל יידרש לשלם 10$ (כדאי מאוד שתביאו עמכם דולרים במזומן ולא תסתבכו עם שילינג טנזני, אחרת המחיר יהיה גבוה יותר).

פאג'ה

החוף של פאג'ה מציע גם הוא כמה ברים נחמדים לשבת בהם בערב, באווירה הרבה יותר רגועה ונינוחה מאשר בחופים הצפוניים (עבור זוגות זו ודאי האופציה המתאימה יותר). על אף שהרעש של נונגווי נראה רחוק מתמיד, גם פאג'ה מלא בתיירים ולא יהיה לכם משעמם (ורבים יעידו שהתיירים של פאג'ה עדיפים – צעירים אך פחות רועשים, וביניהם גם לא מעט שנשארים תקופה ארוכה בחוף).

Paje by Night – ללא ספק המקום החי ביותר בערבים בפאג'ה, שמושך אליו קהל רב ולא בכדי. לעתים קרובות המקום מקיים מסיבות שונות (לרוב מסיבות נושא – כמו מסיבות בחושך עם אורות זוהרים, מסיבות בועות וכו'). למעשה, זהו הבר של אחד המלונות הטובים בפאג'ה, והוא פתוח לקהל לכל מי שרוצה להירגע עם קוקטייל של אחר הצהריים, בירה שלאחר יום עמוס בטן-גב, או צ'ייסרים לחגוג עם חברים את הערב. ויש סיבה לחגוג, אתם בזנזיבר!

המקום ממוקם ממש על החוף, צמוד למלון "Arabian Nights" ולמועדון הקייט-סרפינג. למגיעים דרך הכפר, יש לפנות ימינה בכיכר ולפנות שמאלה בשלט המכוון למקום, שם תלכו כדקה בשביל המתפתל אל עבר הים. פייסבוק: www.facebook.com/PajeByNight

סטון טאון

מעבר למקומות שלהלן, חשוב לדעת שבשביל להעביר ערב מושלם בסטון טאון כל מה שצריך לעשות זה לחפש מלון עם בר פתוח בקומת הגג (הפונה אל הים, ויש הרבה כאלו) ולעלות עם חברים. גם אם זה בר שנמצא במלון יוקרה, הוא כמעט תמיד פתוח לקהל הרחב וגם אם המחירים מעט יקרים, זה שווה את השקיעה היפהפייה והאווירה המעולה. דוגמאות למקומות מעולים כאלו הם Africa House עם נוף נהדר לים (בין Shangani st ל-Suicide Alley), ו-Maru Maru שהנוף המיוחד בו כולל גם את הים ובעיקר את גגות העיר – מחזה מרשים (בקצה של Gizanga st ליד ה-Old Fort).

Six Degrees South – ממש אל מול המים, המקום הנפלא הזה (שמשמש גם כמסעדה) מומלץ בעיקר בזכות ה-Happy Hour שלו (בין 17:00-19:00), ובזכות ערבי מוזיקת אפרו-ג'אז חיה ודיסקו (בשישי בלילה).

Dharma Lounge – מועדון ריקודים פופולארי בקרב תיירים צעירים. פתוח משמונה בערב ועד הבוקר, ובו רחבת ריקודים גדולה עם מגוון של מוזיקה (המותאמת לקהל המערבי בעיקר) ובר משקאות (במחירים סבירים). המועדון ממוקם בסמוך לאוניברסיטה State University of Zanzibar, על Vuga Rd.

חופים

הנה סוף סוף כמה מילים על הסיבה האמתית שבשבילה הגעתם עד לזנזיבר: החופים. חשוב להבהיר שחופי האי הם רבים מאוד ושונים אחד מהשני:

ראשית, יש הבדל בין החופים המזרחיים למערביים – בעוד המזרחיים פונים אל לב האוקיינוס ההודי, המערביים פונים אל התעלה בין היבשת לאי. זרימת המים ומשטר הרוחות שונים ומשנים את אופיים של החופים, את עומק המים והחיים במצולות, ואת תנאי הגאות והשפל. החופים המזרחיים הם הפופולריים יותר, והנה ההסבר:

ממזרח לזנזיבר מגיעים גלי האוקיינוס ההודי הגדולים. עם הזמן, הם סחפו עמם יצורים חיים רבים ואט אט נוצר ריף אלמוגים גדול. המים הפכו רדודים באזור הריף, מה שמאפשר רק לסירות קטנות להתקרב אל החוף – וגם זה רק בתנאי גאות. עוד אפקט של רדידות המים הוא חמימותם המתמדת, כך שגם בזמן גאות המים חמים ומאוד נעימים לשחיה.

אותו ריף מושך אליו גם דגה מגוונת מאוד, מה שהופך את הצלילות במזרח למעולות בקנה מידה עולמי. גם החול הרך והלבן של החופים במזרח נוצר מהאלמוגים שמתפרקים ומתפוררים לאורך השנים. החסרונות שיוצר אותו ריף הם בעשבי ים רבים שלעתים נערמים על החוף ומים בקרבתו (אך לא באמת מפריעים), ויותר מכך – קיפודי ים שיצרו מושבות ענקיות בחלק מהחופים, ומונעים שחיה באזורם.

הצד המערבי של האי פונה כאמור אל תעלה רחבה, שבה אין ריף והמים הופכים עמוקים מאוד קרוב אל החוף. הזרמים התת-ימיים חזקים ומביאים אל האזור גם דגים גדולים יותר ויצורים ימיים רבים, שהם גם מקור הפרנסה של דייגי האי ומדי ערב מוצאים את עצמם בצלחות התיירים והמקומיים. זהו הצד בו נמצא הנמל הימי (בסטון טאון), שממנו גם יוצאות המעבורות. אל מול חופי המערב, איים רבים המנקדים את האופק, חלקם נגלים אל העין רק בעת שפל, והגיוון בעומקם של המים יוצר אפקט יפה של צבעים משתנים.

נונגווי – Nungwi

לחופו של כפר גדול בקצה הצפוני של האי, שבו ה"מספנה" לבניית סירות ה"דוו" (Dhow) המסורתיות, נמצא אחד מהיעדים התיירותיים ביותר באי. זאת, על אף שרצועת החוף אינה יוצאת דופן ביופייה והיא אף קטנה מאוד במהלך רוב עונות השנה, בשל תנאי הגאות והשפל וכן בגלל סחיפת החול אל הים בעקבות בניית-יתר.

בנונגווי יותר מכל מורגש השילוב בין התרבות המסורתית לזו המערבית: מצד אחד, נראים המקומיים אוספים את אצות הים לשימושים שונים, שולים את השלל שתפסו מרשתות הדיג, וסירות ה-Dhow במים נראות בדיוק כמו שנראו לפני עשרות רבות של שנים; אך מן הצד השני – כל שצריך הוא ללכת מספר צעדים מן המים כדי למצוא את עצמכם במתחמי מלונות ענקיים ומפוארים, היכן שהמוזיקה והאוכל מערביים, רחש הדיבורים הוא ערבוב של שפות אירופאיות, הסמארטפונים נשלפים, ולעתים נראה שאפריקה נעלמת מהרקע.

עבור חלק מהתיירים באי זהו המקום היחיד שבא בחשבון (וחשוב לומר שזהו גם אחד החופים היחידים שבהם ניתן לשחות בכל שעה, מבלי לחכות לגאות), בזמן שלאחרים זה אחד שבקלות ניתן לוותר עליו. רוב המלונות וההתרחשות נמצאים בחלק המערבי והצפוני של החוף, אך אם אתם פחות בעניין של אווירת מסיבות ותיירים (אך עדיין רוצים לשהות בנונגווי בשביל החברה) – בחלק המזרחי של החוף תוכלו למצוא רצועות חוף קטנות יפות ושקטות (אך שם השחייה יותר תלויה בגאות).

יותר מכך, החוף היפהפה של קנדווה נמצא במרחק הליכה של כחמש עשרה דקות. נציין גם שבנונגווי נוכחות הישראלים כמעט תמידית (למרות שלא חסרים ישראלים גם בחופים אחרים), בין היתר בגלל מועדון צלילה ותיק בבעלות ישראלית (פירוט תחת "אטרקציות באי").

  • היתרון של החוף: תיירים, ברים, מסעדות ואווירה חגיגית
  • החיסרון של החוף: מתוייר ורועש מדי בעיני רבים; רצועת החוף נחותה ביחס לחופים האחרים; ביצ' בויז (Beach Boys, מקומיים שמציעים לנופשי החוף למכור מזכרות או אטרקציות) רבים ומטרידים 

קנדווה – Kendwa

כשלושה קילומטרים דרום-מערבית לנונגווי נמצא הכפר קנדווה. לחופו רצועה ארוכה, רחבה ונהדרת של חול זהוב, שלמרות ריבוי תיירים נותרה יחסית שקטה (ודאי שביחס לנונגווי). החוף הרבה יותר מרווח, והיתרון הגדול הוא שההבדלים בין הגאות לשפל הם קטנים, ולכן ניתן לשחות בכל שעה של היום (כולל טבילות ליליות), מבלי להיות מוקף באנשים אחרים.

זה גם המקום בו מתרחשת מדי חודש מסיבת הירח המלא – Zanzibar Full Moon, שמושכת אליה המוני תיירים מכל האי והופכת את החוף למסיבה אחת גדולה, רועשת וזוהרת עד הבוקר.

  • היתרון של החוף: חוף רחב שאפשר לשחות בו בכל שעה
  • החיסרון של החוף: מחפשי השקט והשלווה יתקשו למצוא פינה רק לעצמם, ללא הטרדות של הביצ' בויז

מטמווה – Matemwe

זהו אחד היעדים המיוחדים באי. רצועת החוף לא פחות ממושלמת עבור מי שמחפש את השקט והאסקפיזם האולטימטיבי. החול לבן ודק (ונקי מאוד) והתיירים שמגיעים אל החוף הם לרוב עשירים יחסית, ומשתכנים במלונות הבוטיק הקטנים שמתחבאים בין הדקלים.

סביר מאוד שבישיבה על החוף לא תתקלו ביותר מכמה תיירים בכל שעה (והרבה מאוד סרטנים קטנים וחמודים), ואם כבר תפגשו אנשים, אלו יהיו נשות הכפר האוספות את האצות מן החוף... זהו כנראה אחד המקומות הטובים בעולם לשבת אל מול ים כחול-ירוק עם ספר ולשכוח לחלוטין מכל הדאגות.

מעבר לדקלים שוכן הכפר מטמווה, שנראה שהזמן עצר בו מלכת. זהו כפר זנזיברי אותנטי, שלא הושפע רבות מהתיירים מן המערב, וקצב החיים בו עומד על מי מנוחות; בסיור רגלי פשוט ניתן לראות את נשות הכפר מבשלות ודואגות למשק הבית, הילדים מתרוצצים ומסייעים להוריהם, גברים רכובים על אופניים עמוסי סחורה, ושבילים ציוריים המתפתלים בין הבתים לעצי הקוקוס והמנגו.

זהו גם יעד מושלם ליציאה לצלילות או שנורקל בסמוך לאי מנמבה (Mnemba), בשל הקרבה הפיזית. גם אם אתם לא מתכוונים להישאר כאן הרבה, אפשר אפילו להגיע ליום אחד וליהנות מהייחודיות של מטמווה.

  • היתרון של החוף: חוף יפהפה ומבודד, קרוב למנמבה
  • החיסרון של החוף: מעבר למספר מסעדות מעולות ממש על החוף - אין כאן מה לעשות, זה רק אתם לבדכם. היצע מקומות הלינה לתרמילאים מצומצם, נחשב חוף "לעשירים"

פונגווה – Pongwe

חוף זה, שנמצא כעשרים קילומטרים דרומית למטמווה, הוא עוד אחד מהחופים החלומיים למי שמחפש גן עדן שקט ויפהפה. ייחודו של פונגווה הוא במיעוט האצות, ביחס לחופים אחרים (בשל המפרץ הקטן בו נמצא החוף), מה שמשאיר חוף לבן ונקי שמנוקד רק בדקלים מושלמים (כך נראות הגלויות של זנזיבר...).

בהתאם לכל זה – החוף הוא יוקרתי יחסית, ואם תרצו להישאר בחוף זה ללון תצטרכו להשקיע יותר מהרגיל: מלון Santa Maria Coral Park הוא הזול בחוף (אתר אינטרנט: www.santamaria-zanzibar.com), ובעבור התפנקות אמתית בו המחיר הרשמי הוא 90$ לחדר זוגי ו-120$ לשלושה, אבל בזנזיבר כמו בזנזיבר המחירים גמישים – צריך רק לדעת איך להגמיש אותם. גם אם אתם לא בעניין של לינה בפונגווה, ניתן להגיע ליום אחד בנסיעה של כשעה מנונגווי/פאג'ה, או כחצי שעה מסטון טאון.

  • היתרון של החוף: פחות אצות משאר החופים, אחד היפים באי
  • החיסרון של החוף: המחיר היקר של הלינה.

פאג'ה – Paje

בפאג'ה רצועת חוף ארוכה, רחבה ויפהפייה בזכות החול הלבן, הדקלים הנוטים אל המים והצבע הירוק של הים. החוף נמצא לצדו של כפר הממוקם בדרום-מזרח האי, מוקף בכמה חופים שכנים יפהפיים. זהו עוד יעד המושך אליו תיירים רבים במשך כל השנה, אך עם אווירה הרבה יותר נינוחה וקצב איטי יותר מהחופים הצפוניים. גודלו של החוף מאפשר מרחב למבקשים, בזמן שבקלות ניתן למצוא חברה במסעדות ובברים לאורכו. הכפר עצמו ידידותי מאוד, וניתן למצוא בו גם מסעדות קטנטנות מקומיות וחנויות עם מצרכים בסיסיים.

פאג'ה הוא גם מרכז הקייט-סרפינג (Kitesurfing) של זנזיבר בזכות הרוחות החזקות יחסית, שמנקדים את הים במצנחים צבעוניים יפים. החסרון הוא שהרוח החזקה לעתים מפריעה לשוקדים על מלאכת הבטן-גב, בעיקר בשעות אחר הצהריים.

  • היתרון של החוף: רצועת החוף היפה ביותר מבין שלושת המתויירים (נונגווי-קנדווה-פאג'ה), קרוב לפארק הלאומי ג'וזאני (Jozani, פירוט תחת "אטרקציות באי")
  • החיסרון של החוף: הרוחות אחר הצהריים יכולות להציק, אלא אם אתם קשורים לגלשן ומצנח

בואג'וו – Bwejuu

האח הצפוני של פאג'ה, 3 קילומטרים צפונית ולצדו של כפר גדול. החוף יפה מאוד ומלא בדקלים המצלים על החול, בלי מוקדי עניין מיוחדים או משהו מיוחד לעשות מלבד להיות וליהנות מהטבע המרהיב. אופציה טובה למי שמחפש שקט וניתוק מהתיירים של פאג'ה.

  • היתרון של החוף: במרחק הליכה מפאג'ה, שקט ומבודד
  • החיסרון של החוף: אין כאן שום דבר מיוחד לעשות והתיירים מעטים, אם אתם מחפשים שיעסיקו אתכם

ג'מביאני – Jambiani

כ-6 קילומטרים דרומית לפאג'ה נמצא הכפר ג'מביאני, הארוך והצר, שנמתח לאורך קילומטר שלם ומורכב בעיקרו מבתים פשוטים ומסורתיים, להבדיל מבתי האבן של פאג'ה. צבע המים מהמם – גווני טורקיז משתנים, שיגרמו לכם לבהות מבלי למאוס. זוהי אפשרות שקטה הרבה יותר מפאג'ה, אך קצת יותר מתוירת מבואג'וו.

  • היתרון של החוף: שקט מאוד אך לא ריק מתיירים, קרוב לפאג'ה
  • החיסרון של החוף: כדי להגיע לפאג'ה יש צורך בנסיעה (במונית או בתחבורה ציבורית)

אטרקציות בסטון טאון

סטון טאון היא אחד האזורים האורבניים המיוחדים ביותר שניתן למצוא ביבשת. לא לחינם העיר היא אתר מורשת עולמי של אונסק”ו, סמטאות העיר דומות למבוך שנלקח מאגדה ערבית, עם שילוב של תרבות אפריקאית עם המזרח התיכון והודו. למעשה, מדובר ברובע העתיק של העיר Zanzibar Town (שהיא עיר הבירה של זנזיבר הריבונית למחצה), כאשר החלק החדש, הקרוי Ngambo, אינו מעניין במיוחד לתיירים ולכן ההתמקדות היא רק בסטון טאון (Mji Mkongwe).

כדאי מאוד להצטייד במפה בזמן שהותכם בעיר, אבל גם עמה אין באמת סיכוי שלא תלכו לאיבוד ברחובות הצרים (אל דאגה, זו חלק מהחוויה וכל דרך בסופו של דבר תוביל אתכם אל אחד מהחופים או אל כביש Mkapa Rd הראשי, המפריד את העיר העתיקה מהחדשה). ישנם כמה אתרים בולטים בעיר ששווים ביקור, אך ההנאה הגדולה היא פשוט להסתובב ולגלות את המקום בעצמכם, בין הדלתות הגדולות והמרשימות, קריאות המואזין, הילדים המשחקים וריחות הבישולים.

House of Wonders – מוכר גם בשמו הערבי Beit al-Ajaib, זהו המבנה הבולט ביותר בסטון טאון עוד ממבט מהים לבאים במעבורת. במקור המקום נבנה לטקסים ראוותניים על ידי הסולטן Barghash בשנת 1883, וכיום משמש כמוזיאון הלאומי להיסטוריה ותרבות בזנזיבר. במוזיאון יש מיצגים שונים הנוגעים לתרבות ה-Dhow (אזורי החוף במזרח אפריקה) והציוויליזציה הסוואהילית.

כבר בכניסה יותירו עליכם רושם רב הדלתות העצומות ושני התותחים בכניסה (עם חריטות בפורטוגזית מימי השלטון הזר במאה ה-16). במוזיאון תמצאו גם דגם בגודל אמיתי של סירת Mtepe מסורתית גדולה – העשויה ללא מסמרים כלל (החיבורים מתבצעים באמצעות סיבי קוקוס).

  • מיקום: Mizingani Rd, ליד Forodhani Gardens
  • שעות פתיחה: 9:00-18:00
  • דמי כניסה: 4 דולר

הקתדרלה האנגליקנית (Anglican Cathedral) – קתדרלה גדולה ומרשימה, שנבנתה ב-1870 והייתה לכנסיה האנגליקנית הראשונה על אדמת אפריקה. במקום ניתן לקבל אינפורמציה רבה על היסטוריית המקום, שנבנה בשטחו של שוק העבדים הידוע לשמצה (והיום לא נותר ממנו כמעט דבר מלבד כמה חדרי צינוק שבהם הוחזקו).

בסמוך לקתדרלה נמצאת אנדרטה די מזעזעת להנצחת אותם ימים אפלים, שבה מפוסלים עבדים קשורים בשלשלאות בתוך כוך. ההשראה והרעיון לבניית המקום הגיעו מכיוונו של ד"ר דייויד ליווינגסטון, מגלה הארצות הידוע; פרט מעניין הוא, שבתוך הקתדרלה ישנו צלב שעשוי מן העץ שגדל במקום שבו נקבר ליבו של ליווינגסטון בזמביה.

  • מיקום: בסמוך ל- New Mkunazini Rd, מצד ימין כשבאים מכיוון השוק והתחבורה הציבורית.
  • שעות פתיחה: 8:00-18:00 במהלך השבוע ומהשעה 12:00 בימי ראשון
  • דמי כניסה: 6000 שילינג (כולל כניסה למבנה שוק העבדים)

בית אלסהל (Beit el-Sahel) – זהו מקומו של מוזיאון בית המלוכה (Palace Museum), שהוא למעשה שחזור של ארמון הסולטנות של זנזיבר (שנהרס בחלקו ע"י הפצצות הבריטים ב-1896). כאן היה מקום משכנו של הסולטן, עד לנפילת הסולטן האחרון Jamshid ב-1964. חלק מהפריטים המקוריים נשמרו ומוצגים לקהל, כמו שולחנות, דיוקנאות, כסי המלכות ועוד.

  • מיקום: על Mizingani Rd צפונית ל-House of Wonders
  • שעות פתיחה: 9:00-18:00
  • דמי הכניסה: 4 דולר

Old Fort – מבנה המבצר הישן (Ngome Kongwe בסוואהילית), הוא אחד מהמאפיינים הידועים בקו המתאר של סטון טאון מהחוף (במיוחד הצריח העגול והרחב). הוא נבנה במקור ב-1698 כדי להגן מפלישת הפורטוגזים, לאחר מכן שימש כבית מאסר וזירת הוצאות להורג, עד שבשנת 1949 הוסב על ידי הבריטים ל... מועדון טניס נשים (כנראה שאין את זה ביותר בריטי).

כיום האמפיתאטרון במקום משמש בעיקר להקרנות בפסטיבל הסרטים השנתי (פירוט תחת "אירועים ומועדים"), ובחצר נמכרים גם דברי אמנות ומזכרות. כמו כן, במקום משרד תיירות ואינפורמציה.

  • מיקום: על Mizingani Rd, בסמוך ל-Forodhani Gardens
  • שעות פתיחה: 9:00-22:00

St Joseph's Cathedral – צריחי הקתדרלה הגבוהה והיפהפייה הזו נראים למרחקים, ובולטים כבר מהים לעיניהם של המגיעים במעבורת אל האי. הקתדרלה נבנתה על ידי מסיונרים צרפתיים בשנת 1893 ומשמשת עד היום ככנסייה לאוכלוסייה הנוצרית בזנזיבר.

אם תרצו להיכנס ולשמוע מיסה מפי המקהלה המקומית המרשימה, תוכלו לעשות זאת רק בימי ראשון: בשעות 7:00, 9:00 (בסוואהילית), 16:30. גם אם לא תרצו להישאר לכל המיסה, כדאי להיכנס רק בשביל להתרשם מבפנים.

כדי להגיע, לכו לרחוב Gizenga מכיוון רחוב Kenyatta Rd (כשהים לשמאלכם), ופנו ימינה בפניה הראשונה (אל השער האחורי) או השנייה (אל השער הקדמי, שלעתים קרובות סגור בזמן שהאחורי פתוח).

מסגדים – בהתאם לרוב המוסלמי באי, סטון טאון משופעת מסגדים, כשהעתיק ביניהם הוא Misikiti wa Balnara (נבנה ב-1831, נמצא מעט צפונית לטרמינל המעבורת). בנוסף קיים גם מסגד Aga Khan בעל הדלת המרשימה ורבים נוספים. כיוון שהם פעילים, עקרונית הכניסה אליהם לא מתאפשרת לתיירים, אך אם תשכילו לבקש יפה (או להתחבר לאחד המקומיים), ובהנחה שתהיו לבושים ולבושות בהתאם – יש סיכוי שתוכלו להכנס ולהתרשם. בהחלט כדאי לנסות, שכן זהו חלק מרכזי מאוד מאורח חייהם של המקומיים.

אטרקציות באי

צלילות ושנורקל

המים במצולות שלחופי זנזיבר הם יעד מעולה לצלילה. החיים מתחת לפני המים מגוונים וצבעוניים במיוחד, ובצלילות המרתקות סביב שוניות האלמוגים תוכלו לפגוש אינספור מינים שונים של דגים, סוסוני ים, צבים, כוכבי ים, תמנונים, ולעתים גם כרישים ודולפינים. ישנם הרבה מאוד מועדוני צלילה, כך שלא תצטרכו להתרחק או להתאמץ כדי למצוא אחד, והסטנדרטים הם גבוהים ולא משאירים מקום לחשש.

באותה נשימה, יש לציין שהמחירים לצלילות הם בהתאם – אל תצפו לשלם הרבה פחות מצלילות בארץ. ניתן לעשות קורסים (PADI) של מספר ימים, צלילות בודדות ללא קורס, ואף צלילות ליליות. לחופי סטון טאון ניתן לצלול סביב שלדי ספינות טבועות, בעוד לחופי החוף המזרחי נמצאים האלמוגים המושכים את מרבית הצוללנים. העונה המומלצת ביותר לצלילות היא במרץ ואפריל, וכן מספטמבר עד דצמבר, אך חשוב לומר שהצלילות מצוינות לאורך כל השנה – כל עוד נמנעים מצלילה בגשם (אז הראות פחות טובה).

כל מועדוני הצלילה מציעים גם טיולי שנורקלינג, ואלו מתאימים למי שלא רוצה לצלול, אבל עדיין רוצה ליהנות מהעולם התת-ימי המדהים של האי. השנורקלינג מרהיב במיוחד סביב האי Mnemba, שם תוכלו לבלות המון זמן במים מבלי לרצות לחזור אל הסירה. ניתן גם לעשות זאת דרך עסקים מקומיים קטנים שייקחו אתכם בסירותיהם הממונעות אל יעד הצלילה, במחיר נמוך יותר (ונתון למיקוח). את אלו אין צורך למצוא – הם ימצאו אתכם לבד.

אלו הם טווחי המחירים: לאלו מכם שכבר צללו וצלחו קורס, צלילה יחידה תעלה כ-70-80 דולר, שתי צלילות כ-100-120 דולר. קורס Scuba Diver יעלה סביב 350 דולר, בעוד קורס Open Water יעלה סביב 500 דולר. צלילה יחידה ללא קורס תעלה סביב 100-120 דולר. שנורקל יעלה באזור 40 דולר בחברות הצלילה, וזול בהרבה עם המקומיים.

כאמור, ישנם מועדוני צלילה רבים ומומלץ להגיע ולבחור לפי המלצות עדכניות. להלן כמה מועדונים מוכרים וטובים:

Divine Diving – בחוף נונגווי, בבעלות ישראלית. אתר אינטרנט: www.scubazanzibar.com

One Ocean – מרכז הצלילה הוותיק באי, ולו מספר מרכזים – בסטון טאון (על Kenyatta Rd מול בנק NBC), בכפר Kiwengwa (בין פונגווה למטמווה), בכפר Pwani Mchangani (כעשרה קילומטרים דרומית ממטמווה) ובמטמווה. אתר אינטרנט: www.zanzibaroneocean.com

Buccaneer Diving – מועדון צלילה מצוין וידוע, שנמצא בפאג'ה. יש בו צוות נחמד, ואפשרויות צלילה רבות באתרים שונים ולכל הרמות. אתר אינטרנט: www.buccaneerdiving.com

הפארק הלאומי ג'וזאני

ג'וזאני (Jozani National Park) הוא הפארק הלאומי היחיד בזנזיבר, והוא מיוחד במינו. זהו יער טרופי יפהפה, שנותר כשריד ליער הגשם הגדול שכיסה בעבר את כל שטח האי. הפארק מכיל מינים רבים של בעלי חיים, חלקם אנדמיים לפארק וביניהם קוף הקולובוס האדום (הקופים אינם חוששים מבני אדם כלל ועשויים להתקרב אליכם עד מרחק נגיעה).

כמו הקוף הנדיר, ניתן לראות מינים רבים ומרשימים של ציפורים, פרפרים, אנטילופות, ועוד. את הסיור ביער כדאי מאוד לעשות בליווי מדריך מקומי (המדריכים נמצאים במשרדים בכניסה), שיספק מידע רב ויוכל גם להתאים את הסיור לפי העדפותיכם.

מעבר לבעלי החיים, הצמחייה ביער מיוחדת ומרשימה במיוחד. ניתן לראות ביצה של עצי המנגרוב (Mangrove) המשונים, ולטייל בשבילים שונים ביער הטרופי הירוק והמרהיב, שבו שומעים את צלילי הג'ונג'ל מבין הצמחייה הסבוכה ומצמרות העצים הגבוהים. אזור היער לח ועשוי להיות בוצי לעתים קרובות ועל כן מומלץ להצטייד בנעליים מתאימות.

  • הגעה: הפארק נמצא בלב האי, בחלקו הדרומי. הנסיעה מסטון טאון תארך כשעה (בתחבורה ציבורית לפאג'ה / ג'מביאני / קיזימקאזי / מאקודוצ'י, מבקשים לרדת בג'וזאני בסמוך לכניסה לפארק). מכל הכפרים האלו, התחבורה הציבורית לסטון טאון עוברת גם בג'וזאני. כמו כן, ניתן להגיע מפאג'ה גם ברכיבה על אופניים (כארבעים דקות עד שעה לכל כיוון).
  • דמי כניסה: 8 דולר. מדריך יעלה כ-8 דולר נוספים

סיור תבלינים (Spice Tour)

זנזיבר הייתה ידועה במשך שנים בתור "אי התבלינים", בזכות הגידולים הרבים והשונים שהיו החלק הדומיננטי בכלכלת האי. כיום, התבלינים הם חלק שולי יותר בפרנסת המקומיים ביחס לתעשיית התיירות שהולכת וגדלה, אך עדיין נותרו חוות תבלינים רבות וידע בשימוש בזנים שונים למטרות מאכל, רפואה, קוסמטיקה ועוד.

סיורי התבלינים אורכים לרוב כחצי יום, ובהם ניתן לצפות בגידולים, ללמוד על הצמחים, אופן הגידול והליך ההכנה לשימושים שונים, וכמובן לטעום בעצמכם. ניתן לקנות תבלינים במחירים זולים הישר מהחוות המקומיות וכך גם לתרום לפרנסתן.

כמעט כל חברות התיירות באי מציעות סיורי תבלינים, וקל מאוד למצוא חברות כאלו בכל מקום באי (שכן גם החוות נמצאות בכל עבר ואין צורך בנסיעות ארוכות). עלות הסיור נעה בין 15-25 דולרים (בהתאם לחברה, לכמות האנשים וכמובן – לכושר המיקוח שלכם).

דוגמה לחברה שמוציאה סיורי תבלינים מסטון טאון, עם פרטים מלאים על הסיור: www.colorsofzanzibar.com

קייט סרפינג (Kitesurfing) – פאג'ה הוא אחד מהחופים הטובים בעולם לקייט סרפינג. תנאי הגלישה אידאלים – רוחות טובות, מי טורקיז שקופים, חופים לבנים עטורי דקלים ומועדוני גלישה ברמה הגבוהה ביותר. גם אם לא עשיתם מעולם קייט סרפינג וגם אם אתם כבר גולשים מנוסים – זה המקום להתחיל או להעצים את אחת החוויות המדהימות ביותר שזניזבר יכולה להציע.

ישנם גם כמה מועדוני גלישה בחופים אחרים, אבל קחו בחשבון שתנאי הגלישה הטובים ביותר הם בפאג'ה (וגם הכי כיף להימצא בחברת גולשים רבים אחרים). החודשים הטובים ביותר לגלישה (מבחינת רוחות) הם מסוף דצמבר על תחילת מרץ ומיוני עד תחילת אוקטובר, בהם מהירות הרוח הממוצעת 14-18 קשר (ויכולה להגיע להרבה יותר מכך אחה"צ).

טווחי המחירים (כולל השכרת ציוד): קורס היכרות למתחילים (קבוצתי) כשלוש שעות – 130 דולר; קורס מלא למתחילים (קבוצתי) כ-9 שעות – 350 דולר; חבילה שבועית למתחילים (קורס + שלושה ימי השכרת ציוד) – 400 דולר; שיעור קבוצתי של כשעתיים למתקדמים – 100 דולר; שיעור פרטי של שעה לכל הרמות – כ-75 דולר.

אם המחירים קצת מרתיעים אתכם, צפו בוידאו הבא בשביל להעמיק את החשק:

Zanzibar 2015 kitesurfing - by Kite4Fun from FLYSURFER Kiteboarding on Vimeo.

שחיה עם דולפינים

אחת האטרקציות הידועות באי היא סיור הדולפינים והשחיה עמם בסמוך לחופי Kizimkazi, אלא שיש בעיותית אקולוגית רבה עם אלו, שכן היא פוגעת בדולפינים ובסביבת חייהם. לקריאה נוספת, עברו לסעיף "מה הכי לא כדאי".

אם בכל זאת תרצו לצאת לסיור שכזה, כדאי לדעת שעלות הסיור היא בהתאם לכמות המשתתפים: לאדם אחד סביב 100$, לשניים 70$ (לכל אחד), לשלושה 50$, ארבעה 40$. אלו כוללים איסוף והסעה לקיזימקאזי, ארוחה קלה וציוד שנורקלינג.

יש שתי חברות ידועות בתחום:

Colors of Zanzibar

Eco & Culture Tours

קניות ושווקים

מעבר לסטון טאון, בפועל בכל כפר באי אפשר לקנות מוצרי בסיס – ומעבר למחיר הזול, זוהי גם חוויה מהנה ומעשירה. דוכנים קטנים המוכרים ירקות, פירות ושאר מוצרי מזון (שחלקו מוכן במקום) יספקו את רוב הצרכים שלכם, ובעיקר יאפשרו לכם ליצור קשר עם בני הכפר ולהציץ אל חייהם.

קניות

רחוב Gizenga בסטון טאון – אמנם במקומות רבים באי תמצאו beach boys שיציעו לכם מזכרות שונות לקניה, אך מומלץ לעשות את הקניות בסטון טאון, בעיקר ברחוב Gizenga. זו רחוב ארוך בלב העיר העתיקה שמשופע מכל צדדיו בחנויות עם מזכרות שונות, גלריות אומנות מקומית, בגדים וכו'. בטרם תתחילו במסע קניות חסר מעצורים, השוו מחירים בין חנויות שונות, ותנו הזדמנות לכושר המיקוח שלכם להשתפשף – כאן הוא נחוץ יותר מתמיד.

בין הפריטים השונים והמוכרים תמצאו גם פסלוני עץ מגולפים, פריטים עשויים חומרים ממוחזרים בלבד (כמו מכוניות וסירות מפקקי בירה), בגדים ובדים מקומיים שונים, ערכות תבלינים, חפצים עשויים קוקוס, ועוד הרבה דברים יצירתיים אחרים. הרחוב נמצא בין ה-Old Fort ל-Kenyatta Rd, וגם ברחובות הסובבים אותו תמצאו חנויות מזכרות רבות.

אחת מחנויות המזכרות הגדולות בסטון טאון, והאיכותית שבהן, היא Memories of Zanzibar הנמצאת על Kenyatta Rd (פנו שמאלה מרחוב Gizenga). המחירים כאן יקרים יותר אך בפירוש האיכות טובה יותר והמבחר אדיר. אתר אינטרנט: www.memories-zanzibar.com

שווקים

השוק הראשי של סטון טאון, Darajani Market, נמצא על Market Street, בסמוך לתחנות התחבורה הציבורית. בשוק ההומה תמצאו תבלינים, דגים, פירות ים, נעליים, בשר, תרנגולות חיות וטלפונים סלולריים. כל אלו מעורבבים בין דוכנים שונים לאורך מעברים ארוכים וסמטאות קטנות ומפותלות, לצליליהם של המוכרים והמתמקחים ולנוכח ריחות משתנים (ומשונים). כדאי להגיע בשעות הבוקר, לפני שמגיע ההמון הגדול ועמו החום והרעש. השוק פתוח משעות הבוקר המוקדמות ועד אחה"צ.

שימו לב! יש להגיע לשוק בלבוש מתאים, קרי צנוע. המקומיים מאוד לא אוהבים תיירים בלבוש חשוף (מה שנחשב בעיניהם כפרובוקציה חצופה במיוחד), בזמן שהם יוצאים לקניות בשוק שלהם.

שוק האוכל מתקיים בכל ערב ב-Forodhani Gardens, ובו תוכלו למצוא מאכלים ים שונים, שנשלו רק עתה מן המים, כמו גם את פיצה-זנזיבר המפורסמת (צ'פאטי עם גבינה מותכת ותוספות לבחירתכם, מטוגן ומקופל), בשרים על האש, צ'יפס ושאר מאכלים מזרח-אפריקאיים מוכרים. אלו לרוב מוגשים בצלחות חד פעמיות או בעיתונים מגולגלים, על ידי אינספור דוכנים שונים המוקמים בכל ערב מחדש.

המקום מושך אליו המון רב בכל יום והופך חגיגי (אפילו בזמן הרמדאן), על כן זו גם הזדמנות טובה לפגוש תיירים אחרים. קחו בחשבון שמאכלים מן החי יהיו טריים בעיקר בעונת השיא (כאשר יש ביקוש רב) ובעונות החלשות יותר כדאי להימנע מהם, מחשש לטריותם. המחירים אמנם זולים, אך חלק מהמוכרים ינסו לגבות מכם יותר מהרגיל, לכן היו חדים ואל תחששו להתמקח ולבחור בדוכן זול יותר. מיקום: על קו המים, מול ה-Old Fort, ובמהלך היום אלו גנים נעימים ונקיים בהם אפשר גם פשוט לשבת ולנוח.

אירועים ומועדים

פסטיבל הסרטים הבינלאומי (Zanzibar International Film Festival) – זהו האירוע החגיגי ביותר באי, המתרחש מדי שנה בחודש יולי. במשך 16 ימים נחגג פסטיבל הסרטים, שבו מוקרנות יצירות קולנועיות מכל רחבי האוקיינוס ההודי, מאפריקה דרך אסיה ועד הודו. ישנם מספר מוקדי הקרנות ברחבי סטון טאון, כשהמוקד המרכזי הוא ה-Old Fort, שם גם נמצאים משרדי הפסטיבל.

במסגרת האירועים השונים ישנן גם הופעות חיות של מוזיקה וריקודים, סדנאות אומנות שונות ומסיבות מיוחדות ברחבי העיר. האווירה הכללית בסטון טאון הופכת לחגיגית במיוחד במהלך הפסטיבל (במיוחד בתחילתו ובסופו), והסרטים עצמם מציגים תרבות מעניינת מזווית לא מוכרת. לקבלת פרטים מלאים על כל ההקרנות והאירועים ולרכישת כרטיסים – הגיעו אל המשרדים ב-Old Fort. אתר אינטרנט: www.ziff.or.tz

Sauti za Busara – פסטיבל המתקיים בכל חודש פברואר ומציג במשך שלושה ימים את המוזיקה הסוואהילית במלוא הדרה – החל מג'אז, דרך אפרו-פופ, Bongo Flava (היפ הופ טנזני) וכמובן מוזיקת ה-Taarab המקומית (הנפוצה בקניה וטנזניה). ה-Old Fort מארח גם אירוע זה, וכרטיסים במקום יעלו כ-120$. אתר אינטרנט: www.busaramusic.com

Mwaka Kogwa – האירוע המיוחד ביותר באי, וכנראה שגם המוזר ביותר. בחודש יולי נחגג ה-Nairuzim, ראש השנה השירזי (לוח השנה הפרסי), בצורה משונה וחגיגית במיוחד בכפר מקונדוצ'י (Makunduchi) שבקצה הדרום-מזרחי של האי. מרכז החגיגה הוא קרב המוני ענק שבו מכים הגברים האחד את השני באמצעות עלי בננות.

ההסבר לכך הוא באמונה שהוצאת האגרסיות ו"סגירת חשבונות" לפני תחילת השנה מבטיחה שזו תתחיל בהרמוניה ובשלום. במהלך הקרב, מתאספות הנשים מסביב במיטב מלבושיהן ושרות ביחד (כשהנושא המסורתי הוא חיי המשפחה והקהילה, אך כיום הן נוהגות גם לשיר את בקשתן הלא מפתיעה – בגדים כמתנות מהגברים).

הטקס מסתיים כאשר ה-Healer המקומי (המכונה Mganga) מצית מבנה דמוי בקתה עשויה קוקוס. המנהג נועד להגן מפני שריפות בתים קטלניות בשנה הקרובה. בדקו את התאריך המדויק של החג בכל שנה.

פסטיבל הג'אז (Jahazi Literary & Jazz Festival) – בכל שנה בסוף אוגוסט / תחילת ספטמבר, מתרחש פסטיבל הג'אז והשירה (הכתובה) המקומי במשך סוף שבוע ארוך. הוא נערך ב-Old Fort ובמסעדת Livingstone Beach Restaurant הסמוכה, ומלבד אמנים שונים שמגיעים להופיע, מתקיימות גם סדנאות מספרי סיפורים, הקראת שירה ושיחות פתוחות עם משוררים. כרטיס לכל סוף השבוע יעלה כ-50,000 שילינג.

מסיבת ירח מלא – Full Moon Party – אחת לחודש מתרחשת בחוף קנדווה המסיבה הגדולה של זנזיבר. לפרטים נוספים קראו בסעיף "מה לעשות בלילה".

איך להגיע

מעבורת

המעבורת המהירה מדאר א-סלאם (Dar es Salaam) לסטון טאון היא הדרך הפופולארית ביותר להגעה לאי, עבור תרמילאים. משך הנסיעה כשעה וחצי, והיא קצרה יותר ככל שיוצאים בשעה מוקדמת יותר (בשל תנאי הים). נמל המעבורת בדאר א-סלאם נמצא על Sokoine Rd, בסמוך לקתדרלת St Joseph. הנמל בסטון טאון נמצא במרחק של כחמש דקות הליכה מ-Forodhani Gardens צפונה.

שימו לב: לא לקנות כרטיסים מאנשים שיציעו לכם לקנות בסמוך למשרדים בנמל, אלא רק מהקופה הרשמית (שם החברה Azam ושם המעבורת Kilimanjaro), גם אם זה יעלה לכם בזמן המתנה בתור. כמו כן, כדאי לקנות רק כרטיס בכיוון אחד, שכן אם תבוטל המעבורת בחזור (מכל מני סיבות אפשריות) – לא יוחזר כספכם. אל תבנו על כך שיהיו כרטיסים זמינים לאותו יום שכן הסיכוי קטן מאוד, הגיעו לרכוש כרטיס יום או יומיים מראש. מחיר הכרטיס לתיירים 35$.

  • זמני היציאה בכל יום מסטון טאון: 07:00, 09:30, 12:30, 15:30
  • זמני היציאה בכל יום מדאר א-סלאם: 07:00, 09:30, 12:30, 15:45
  • אתר האינטרנט של מפעילת המעבורת: www.azammarine.com

מטוס

מטיילים לא מעטים בוחרים לטוס לשדה התעופה הבינלאומי בזנזיבר. שדה התעופה Abeid Amani Karume נמצא כשבעה קילומטרים דרומית לזנזיבר טאון, וניתן להגיע ממנו במיניבוס מספר 505 שמגיע בערך כל חצי שעה אל הכיכר מחוץ לחניית שדה התעופה (הולכים ימינה כשיוצאים, לכיוון בית החולים), והנסיעה עצמה לסטון טאון אורכת כעשרים דקות. מונית תעלה כ-10 דולר / 20,000 שילינג.

הטיסות הישירות לזנזיבר מגיעות מדאר א-סלאם (80$), ניירובי (180-240$), ושדות תעופה פנימיים בטנזניה כמו קילימנג'רו (230$ ישיר או 150$ עם עצירה בדאר), ארושה (170$) ועוד. כדאי לבדוק כרטיסים דרך חברת FastJet, חברת Low Cost מצוינת (חברת בת של British Airways אז אל חשש) שעוצרת אמנם בדרך בדאר, אבל תחסוך לכם הרבה כסף. אתר אינטרנט: www.fastjet.com

אם אתם מתכוונים להגיע מזנזיבר במעבורת לדאר א-סלאם ולאחר מכן לטוס משדה התעופה בדאר, קחו בחשבון שטיסה אינה אופציה בזבזנית: מחיר המונית מנמל המעבורת אל נמל התעופה בדאר הוא כ-10-15$, מה שיתווסף ל-35$ במעבורת, ויחסוך לכם הרבה שעות (שיעלו לכם גם במזון וכו') – לבסוף לא מדובר בהפרש גדול בעלות.

תחבורה מקומית

דאלה דאלה

לתרמילאים, התחבורה בתוך האי מתבצעת לרוב באמצעות הגרסה המקומית לתחבורה ציבורית, הנקראת דאלה דאלה (Dala-Dala). הדאלות של זנזיבר הן שונות מאלו שבטנזניה היבשתית – הן פתוחות מצדדיהן, והנוסעים יושבים בספסלי עץ לאורכו של הרכב תחת גג ברזנט. אמנם המושב הוא ספסל עץ ארוך, אך הנסיעה לרוב נעימה הרבה יותר מבגרסאות האחרות ברחבי מזרח אפריקה, ניתן לראות היטב את הנוף מסביב וכן יש הרבה אוויר ורוח.

ניתן למצוא דאלה דאלה בקלות ולעצור אותן גם בכביש בדרכן (אם יש מקום פנוי) והן יוצאות מתחנות המוצא כשהן מתמלאות (והן מתמלאות מהר). זמני הפעילות הם מהבוקר ועד סביבות השעה ארבע אחר הצהריים, והמחיר הוא 1,500 שילינג לרוב היעדים, ולא יותר מ-2,000 שילינג לכל היעדים (יתכן שינסו לגבות מכם סכום נוסף על תיקים גדולים, דעו שמקומיים לא משלמים סכום זה והתעקשות על העניין תצליח כמעט תמיד). תחנת הדאלה דאלה בסטון טאון נמצאת מול השוק הגדול – Darajani Market. אלו הם כמה מספרי קווים ומשך הנסיעה (הרכבים תמיד מסומנים במספר הקו וכמעט תמיד בשם היעד):

  • נונגווי (וקנדווה בדרך) – 116, כשעה וחצי
  • מטמווה – 118, כשעה
  • ג'מביאני – 309, כשעה ורבע
  • בואג'וו – 324, כשעה ורבע
  • פאג'ה – 310/324 (מבקשים לרדת בדרך בפאג'ה), כשעה
  • מקונדוצ'י – 310, כשעה וחצי

מוניות

מוניות נפוצות בכל עבר וקל מאוד להשיג אחת. אין מונים (מן הסתם) והמחירים די יקרים, וכדי להגיע למחיר טוב יהיה עליכם להתמקח רבות. נסו להתחבב על נהג מסוים ולהשתמש בשירותיו מספר פעמים, כך תוכלו גם להגיע למחיר טוב יותר וגם להרוויח נסיעה נעימה (ואולי אף חבר חדש). לשם הפרופורציות, המחיר מסטון טאון לנונגווי הוא כ-40,000 שילינג למונית.

אופנוע

השכרת אופנוע אפשרית כמעט בכל כפר בזנזיבר, ולבטח בכפרים המתויירים יותר. עלות ההשכרה כ-20-25$ ליום (לא כולל דלק), וניתן לשכור אופנוע אחד לזוג. על הסכנות וטיפים לנסיעה בטוחה קראו תחת סעיף "בטיחות ואזהרות". ההשכרה אפשרית גם למי שאין לו רישיון על אופנוע, אלא רק על רכב פרטי עד 4 טון (הרשיון הנפוץ), אך אם תעצור אתכם משטרה לבידוק (קצת יותר מ-100% שזה יקרה, ככה זה כשצבע העור של רובנו זוהר בשמש) – כדאי שתהיו מאוד נחמדים ותסבירו שאלו היו ההוראות שלכם מהחברה שבה שכרתם (וקחו את מספר הטלפון של המשכיר למקרה הצורך, כדי שידבר עם השוטר אם הבעיה לא נפתרת בקלות). סביר להניח שהשוטרים יבקשו מכם שוחד בכדי לתת לכם להמשיך כאילו לא קרה דבר – אתם יכולים לבחור אם להיענות או להתעקש על שלכם (במקרה כזה, רוב הסיכויים שתבזבזו בעיקר זמן, אבל הסיכוי לסיבוכים נוספים קטן). הכי חשוב בכל הסיפור: קסדה.

אל מול כל האזהרות, חשוב לומר מילה טובה על השכרת אופנוע: זו דרך נהדרת לגלות את האי, דווקא את המקומות היותר נידחים ומבלי להקדיש לכך הרבה מאוד כסף וזמן. תוכלו לשכור אופנוע ליום ולראות בו הרבה מאוד מקומות שונים, כולל פנים האי הפחות מתויר.

אופניים

גם אופניים ניתן לשכור בכל מקום באי, במחיר זול (סביב 10,000 שילינג). זוהי עוד דרך נהדרת לגלות את האי ולטייל בכפרים ובחופים מסביב לאלו בהם השתכנתם, אך גם כאן (על אחת כמה וכמה) תקפות האזהרות לגבי הכבישים.

מזג אוויר

ישנן שתי עונות גשומות בזנזיבר: מאמצע מרץ ועד סוף מאי, ובנובמבר-דצמבר. אלו העונות הפחות מומלצות, אם כי המחירים נמוכים בהרבה מהרגיל, ולא סביר שהגשם ממש יהרוס לכם את התכניות – לרוב מדובר בממטרים שבאים וחולפים ברגע, וכמות הימים שבאמת גשומים ברציפות היא מעטה. עונת השיא היא מאמצע יולי ועד אוקטובר, אז המחירים מרקיעים.

מזג האוויר מצוין מיוני ועד אוקטובר – קריר (20-30 מעלות) ויבש למדי. מנובמבר עד ינואר יש מעט יותר גשמים, והטמפרטורות עולות בכמה מעלות (שיא החום הוא בפברואר – 25-35 מעלות).

החוק הוא פשוט: ככל שיש יותר תיירים כך המחירים עולים, והם עולים משמעותית. באזור ינואר יש התדלדלות חדה בכמות התיירים, כשהם מתחילים להגיע שוב ביוני ולקראת אוגוסט-ספטמבר מגיעים לכמויות השיא.

החודשים הטובים ביותר לצלילה בחוף המזרחי הם מיוני ועד אוקטובר, ובחופים הדרומיים מנובמבר עד מרץ.

המלצת זהב – הדבר העיקרי שחשוב לדעת

בניגוד לתדמית, זנזיבר היא לא רק עוד יעד יוקרתי. בטיול תרמילאים ניתן לגלות דווקא צד מאוד אותנטי ומיוחד באי, כשלצד הטבע המרהיב שוכנת תרבות שאין שנייה לה. טיול באופניים או אופנוע יקל עליכם את הגילוי של קסם האי החבוי, דווקא במקומות הפחות מתוירים. כדאי גם לסייר בלב האי ולא רק בחופים (במיוחד באזור הדרומי), שם תגלו אזור כפרי יפהפה המשופע בשדות ובכפרים קטנטנים.

נותני שירותים

משטרת התיירים – בגדול, לא היינו מסתמכים על המשטרה, בעיקר בשל שחיתות ואוזלת יד. במקרים דחופים, יש תחנות משטרה בסטון טאון בשני קצוות Mkapa Rd: תחנת Malindi הצפונית ו-Mkunazini הדרומית.

כסף – משיכת מזומנים אפשרית רק בסטון טאון! הביאו עמכם מראש כסף לחופים, וחשבו מראש את הכמות שתצטרכו. ישנם הרבה כספומטים ברחבי העיר, כשהמרכזי והנוח מביניהם הוא בבנק CRDB על New Mkunazini Rd, מול עץ הבאובב הגדול. גם בסמוך ל-Old Fort יש כספומט על Mizingani Rd, וכן מספר כספומטים באזור שוק Darajani (נוח כי נמצא ממש מול תחנות הדאלה דאלה).

בית חולים – בית החולים המרכזי באי הוא Mnazi Moja General Hospital, הנמצא בדרום סטון טאון (Kaunda Rd), אך במקרה הצורך מומלץ לפנות לאחת מני המרפאות הפרטיות הרבות, שבהן הצוות גם דובר אנגלית והתנאים טובים עשרות מונים.

אחת מהן היא Zanzibar Medical and Diagnostic Centre, המוכרת על ידי כל התושבים הזרים באי, והסטנדרטים בה מערביים לחלוטין. היא נמצאת בסמוך ל-Vuga Rd, ואלו הם מספרי הטלפון: 55-24-223-1071+, 255-777-750040/413714+ (טלפון חירום 24/7).

במקרים דחופים ומורכבים יותר, בית החולים הטוב ביותר הקרוב הוא Aga Khan Hospital במומבסה שבקניה. ישנן טיסות ישירות המקשרות בין זנזיבר למומבסה מדי שבוע, וכן טיסות פרטיות רבות.

מה הכי לא כדאי

סיורי הדולפינים בכפר קיזימקאזי (Kizimkazi) הוא אטרקציה פופולארית בקרב התיירים באי, אלא שיש בהם בעייתיות אקולוגית רבה. בפועל, הסיור מתנהל כך שסירות רבות יוצאות אל המים ביחד, וכאשר אחד מהקפטנים של מבחין בדולפינים הוא מודיע לכל שאר הסירות וכולם דוהרים לכיוונם.

לתיירים ניתנת הזדמנות קצרה לקפוץ אל המים ולשחות בחיק הדולפינים (כנראה שאלו שנותרו מבלי לברוח הם ה"מגנים" של הלהקה, שמאפשרים לה להתרחק בינתיים) – עד שאלו בורחים למקום אחר וכך התהליך חוזר חלילה.

גופים רבים, וביניהם Lonely Planet וה-World Wide Fund for Nature (הקרן העולמית לשימור חיות הבר) הצהירו כי הם מתנגדים לסיורים אלו בשל הנזק הנגרם לדולפינים בפלישה אל מרחבם הפרטי.

בטיחות ואזהרות

מים – אמנם אתם בחופשה החלומית שלכם בזנזיבר, אך אל תשכחו שאתם עדיין במזרח אפריקה. תנאי התברואה אינם מאפשרים שתיית מים מהברז, ולכן הקפידו לשתות רק מים מינרלים מבקבוקים סגורים, או לחלופין לטהר את מי השתייה והבישול שלכם באמצעים הדרושים.

אוכל – המזון במסעדות תואם ברמתו ליוקרתיות המקום – ככל שהמסעדה יקרה ונחשבת יותר, כך תנאי ההכנה של המזון יותר סטריליים. בעוד שעל פי רוב הסטנדרטים מאפשרים לאכול מבלי לדאוג, זכרו שבמקומות פשוטים וזולים – ובמיוחד כשמדובר באוכל רחוב – יש סיכוי לא מבוטל שהאוכל לא יעשה לכם טוב.

הערה זו נכתבת כדי שלא תקלו ראש ותקפידו לשאת עמכם את התרופות הדרושות למקרים קלאסיים של "שלשול מטיילים". דגים ופירות ים הם חלק גדול מהתפריט (לאוהבי הז'אנר), ואמנם מן הסתם ככל שהבשר נא יותר כך הסיכון גובר, אך מצד שני דווקא אלו טריים יותר ממזון כמו גבינות מיובאות או מזון מהיר.

נהיגה – מטיילים רבים בוחרים לתור ברחבי האי באמצעות אופנוע או אופניים. הרכיבה על אופניים מתבצעת בצדי הכבישים, ללא שוליים מסומנים ובתקווה גדולה שהמכוניות שמות לב אליכם. אל תסמכו על נהגי זנזיבר (ובמיוחד לא על נהגי התחבורה הציבורית), והיו זהירים פי כמה מהרגיל. עצרו לצד הדרך כאשר רכב גדול חולף, הקפידו לרכוב עם ביגוד בולט ובמזג אוויר ידידותי.

אם אתם בוחרים לשכור אופנוע, ראשית ודאו את יכולות הנהיגה שלכם. אין זה סוד שניתן לשכור אופנוע גם עם רישיון נהיגה לרכב פרטי בלבד (לא לגמרי ברור אם באופן חוקי), אך חשוב יותר מהרישיון הוא הביטחון. אם לא נסעתם מעולם על אופנוע לפני, חשבו טוב לפני שתבחרו לבצע את טבילת האש דווקא במזרח אפריקה. אם בכל זאת בחרתם שכן, קחו לכם את הזמן באזור נטול רכבים, שבו תוכלו להתאמן ולוודא את שליטתכם באופנוע. סעו לאט, אפשרו לרכבים לעקוף אתכם בכביש וזכרו שנהגי האי אוהבים במיוחד את דוושת הגז.

ביטחון אישי – ככלל, זנזיבר היא יעד בטוח למטיילים. מקרים יוצאי דופן נשמעים מדי פעם, בעיקר בגלל תעשיית התיירות הגוברת, שבאופן טבעי גורמת לתדירות גבוהה יותר של מקרי הגניבה מאשר בשאר מזרח אפריקה.

הרגעים הבעייתיים יותר הם לרוב בעיר, באזורים מבודדים יותר. שימו לב לתיקים ולארנקים בתחבורה ציבורית – הנוסעים הם לא הדאגה, אלא הנערים הגובים את התשלום. כמו כן, לא מומלץ להסתובב לבד בזנזיבר טאון עם תיקים גדולים או כסף רב, במיוחד לא לנשים. כאשר אתם מוציאים כסף מהכספומטים ברחבי העיר – הקפידו לעשות זאת בדיסקרטיות ומבלי למשוך תשומת לב.

בנוסף, זכרו ש-95% מהמקומיים באי הם מוסלמים וכבדו את מסורותיהם. אל תסתובבו בכפרים בלבוש לא צנוע ומושך תשומת לב – אין צורך להגזים ולהתעטף במעילים אבל לא כדאי להופיע בבגד ים אם את אישה, ומוטב שגברים ילבשו חולצה גם כן. לא ניתן לומר שהמקומיים ניחנים בקנאות דתית, אך היו מקרים אלימים בעבר כלפי תיירים שזלזלו בהפגנתיות במנהגי המקום.

ואם כל זה לא הספיק כדי לשכנע אתכם שמדובר בגן עדן של ממש – צפו:

קישורים רלוונטיים

מפה של האי zanzibar.net/image-gallery/maps

לתחילת הכתבה