מבוא

כשאנחנו חושבים על אפריקה, אנחנו מדמיינים שמיים כחולים, שמש, ערבות פתוחות, עצי שיטה פזורים במרחב וחיות, מלא חיות. התמונה הזו שיושבת לכולנו בראש קיימת במציאות. היא נמצאת בצפון טנזניה ודרום קניה, בשמורה שנקראת סרנגטי (Serengeti). פירוש המילה סרנגטי בסווהילית (שפת בני המסאי שמקורם באזור) הוא "ערבות אין סופיות".

השמורה משתרעת על פני 60,000 ק"מ רבועים ומכילה מספר שמורות טבע: Massai Mara בדרום קניה, Ngorongoro בטנזניה שנחשב לאתר מורשת של אונסק”ו, ושמורת הסרנגטי בטנזניה, לב הארי של שמורת הסרנגטי הגדולה.

הספארי מפורסם בשל ה"נדידה הגדולה", מסע שבו נודדים מיליוני גנואים וזברות אחר מקורות מים בין שמורות הסרנגטי והמסאי מארה. הטורפים בשמורה והמאמץ הפיזי הכרוך במסע זה גובים את חייהם של 250,000 פרטים בשנה. פירוט נוסף על מסלול הנדידה תחת “מזג אוויר”, ובינתיים אפשר להסתכל במפה הזו.

השמורה עשירה בכמות ובמגוון החיות המתגוררות בה. זה המקום היחידי בכל אפריקה שיזמן לכם סיכויי הצלחה גבוהים לפגוש את "חמשת הגדולים" בטיול ספארי אחד. מדובר בחיות שהקושי בלצוד אותם באופן רגלי הוא הגדול ביותר – והן: אריה, נמר, פיל, באפאלו וקרנף. יש ששינו את המונח לששת הגדולים והכניסו למשפחה גם את הצ'יטה, אבל הטרמינלוגיה לא באמת משנה, ההזדמנות לפגוש מקרוב ובסביבה הטבעית שלהם את החיות המרתקות האלו היא מאוד מיוחדת.

מלבד הנדידה הגדולה חמשת (או ששת) הגדולים – מה עוד ניתן לראות? ג'ירפות, תנינים, צבאים, תנים, בבונים, נחשים (קוברה, ממבה, פיתון), קרקלים, צבאים, היפופוטמים ומגוון עצום של עופות – דורסים, שיר, מוזרים ומוזרות.

עכשיו דמיינו את עצמכם בספארי, נוסעים בג'יפ, עם חצי גוף מחוץ לגג, רואים מסביבכם את הסוואנות המטורפות שאנחנו רגילים לראות רק בסרטים, תנינים לאורך גדות הנהר, ראשי היפופוטמים מבצבצים מעל קו המים, ג'ירפות ופילים משוטטים בהנאה, ופתאום אתם מבחינים במספר לביאות מתגנבות אל עבר להקת באפלאואים, האווירה נהיית דרמטית, כולם במתח שומרים על שקט. ממש כמו בסרט. אתם רואים את זה בראש?

ברוכים הבאים לאפריקה!

שמורות הטבע נמצאות בסמוך לעיר הגדולה ארושה (Arusha), והיא בסיס היציאה העקרי של טיולי הספארי אליהן. ניתן גם לצאת מהעיר מושי (Moshi), אך הדבר ייקר את עלויות הספארי.

השמורות שבאזור

שמורת אגם מניארה

שמורה זו, Lake Manyara, היא אמנם קטנטנה אך אין לזלזל ביופי הייחודי שלה. אזור אגם מניארה מהווה בית בעיקר לבבונים, זברות, ג'ירפות, פילים והיפופוטמים ענקיים, וגם יש גם מספר קטן של נמרים ואריות.

השמורה סובבת סביב אגם מניארה, שמהווה איחוד של מספר אגמים קטנים יותר, שנוצר עקב השבר הסורי אפריקאי. בתוך האגם תראו מגוון רב של ציפורי מים וגולת הכותרת היא מספר עצום של ציפורי פלמינגו שעומדות על רגל אחת. מרחוק תראו מעין כתם ורוד, וככל שתתקרבו תבינו שמדובר בעצם במאות מהציפורים המוזרות, שבבואתן נשקפת במי האגם, יחד עם ההרים והגבהות מסביב. החודשים הטובים ביותר לצפות בהם בכמויות הם ספטמבר ואוקטובר.

הערבות יחסית גבוהות, וזה מקשה על הצפייה בחיות קטנות, אך הטבע שם מדהים: שילוב של האגם, הסוואנה והגבעות הסובבות אותו. העונה הטובה ביותר לביקור בשמורה זו בין החודשים יוני לספטמבר, קל יחסית לאתר חיות ואין עומס בלתי רגיל בפארק.

שמורת טרנגיר

שמורת טרנגיר (Tarangire) מוכרת גם בכינוי "בית הפילים", בזכות הימצאותם של פילים רבים בה. מלבדם, השמורה עשירה גם בחיות אחרות: ג'ירפות, בבונים, צבאים, קיים סיכוי גם לצפות באריות ונמרים (גבוה מאגם מניארה). השמורה יותר גדולה מאגם מניארה, והנוף יחסית מגוון. קיימים אזורים של סוואנות ירוקות וסוואנות חומות, במרכז השמורה יש נחל גדול שסביבו רובצים חיות, אולי אף תזכו לראות פילים שוחים ומקלחים אחד את השני.

שמורת הטרנגיר התברכה בשפע של עצי באובב מיוחדים, בני מאות שנים, בכל מיני גדלים, שמוסיפים לנוף המיוחד בטרנגיר יחד עם עצי שיטה יפהפיים המסתתרים ביניהם. הבאובב מניבים פירות דמויי מלפפונים שהקופים מאוד אוהבים, לכן תזכו לראות קופים ובבונים רבים בשמורה זו. העץ נקרא גם "עץ לחם הקופים".

ישנם גם "עצי נקניק" רבים (קיגליה מנוצה), שהפרח שלו אדום שני ופירותיו נראים כמו נקניק עצום בצבע בז' (אתם תראו מלא כאלה), הפרי משמש כמאכל לחיות רבות כמו בבונים, קופים, היפופוטמים, פילים, ג'ירפות ואפילו דורבנים. בנוסף, הפרי גם חזק בתחום הרפואה ובעבר סייע לשבטים לטפל במחלות.

בנוסף, יש מספר רב של טורפים בטרנגיר ולכם נותר רק לאתר אותם ביחד עם המדריך. מומלץ להעביר כאן את היום הראשון של הספארי. העונה הטובה ביותר לספארי בשמורה זו בין החודשים יוני לאוקטובר, קל יחסית לאתר חיות מאחר ונמצאים ליד נהר הטרנגיר אך שימו לב כי יחסית עמוס בפארק.

שמורת נגורונגורו

נגורונגורו (Ngorongoro) היא אחת השמורות המיוחדות שתזכו לראות בה חיות, והיא מוגדרת כאתר שימור עולמי של UNESCO. שמורת נגורנגורו נמצאת במכתש, לכן אין כמעט תנועה של חיות פנימה והחוצה ממנה מאחר ועומק המכתש הוא כ-610 מ' ושטחו כ-260 ק"מ רבועים. המכתש מהווה בית לכל חיות הספארי שאתם עשויים לפגוש: פילים, צ'יטות, אריות, נמרים, צבאים,  ג'ירפות, באפאלו, נמרים ועוד מיני רבים – ממש כמו בנשיונאל ג'אורפיק. יש בשמורה גם מספר קרנפים שחורים ולבנים, שעליהם שומרים מכל מאחר ונמצאים בסכנת הכחדה.

בנוסף אליהם, המכתש מהווה גם כשטח מרעה עבור בני שבט המסאי המתגוררים על שפת המכתש. דמיינו את זה: אתם נוסעים בג'יפ, מחפשים אחר אריות ונמרים, ופתאום אתם מבחינים בבן אדם משוטט עם כבשים ועזים. מטורף לא? השטח המישורי, הסוואנות הנמוכות וקוטר המכתש הקטן הופכים את השמורה לאידיאלית עבור צפייה במגוון מאוד גדול של חיות והזדמנויות לצפייה באירועים מרגשים, כגון ציד, המלטות והנדידה הגדולה וכו'.

כאשר יורדים ברכב הספארי לכיוון המכתש, תדהמו לראות את הנוף המרהיב מלמעלה – ממש תמונה מיוחדת ומרהיבה, כאילו שאתם נמצאים בסרט. מאוד מובהק שנמצאים בתוך מכתש וזה מרשים בפני עצמו, תראו שדות ירוקים על שטחים עצומים עם נקודות ירוקות כהות יותר, שהם צמחייה ועצים וביניהם נקודות כחולות, שהם אגמים קטנים ושבילי עפר שישמשו אתכם כאשר תגיעו למטה ולא לשכוח להסתכל גם על השמיים כחולים בצורה לא הגיונית עם עננים שנראים ממש כמו צמר גפן כאילו ציירו אותם.

החודשים הטובים ביותר לטיול ספארי בשמורה זו הם יוני-ספטמבר, ניתן לאתר חיות רבות ודי בקלות, אך שימו לב: בין יולי למרץ הפארק די עמוס. החודשים הפחות עמוסים הם אפריל-מאי, אך גם רואים פחות חיות משוטטות בחוץ.

שמורת סרנגטי

סרנגטי היא הגדולה, העשירה והמיוחדת מבין כולם ורוב הספארי יעבור במרחבים הגדולים של שמורה זו. הטבע והסוואנות בשמורה הם בדיוק אלו שמצטיירים לנו בראש שאנחנו מדמיינים את חוויית הספארי באפריקה. וזה לא סתם, כי יש שלל סרטים ששאבו השראה משמורת הטבע המופלאה הזו (כמו איורי מלך האריות, ואפילו שמות הדמויות מקורם בשפה הסווהילית המקומית – רפיקי = חבר, הקונה מטטה = אין דאגות, סימבה = אריה וכו'), וגם רוב הסרטים הדוקומנטריים בנושא צולמה בה.

הנדידה הגדולה היא תופעה מיוחדת במינה, ומומלץ להגיע לאזור הנדידה (בהתאם לעונה שבה תהיו) ולצפות בכמות החיות העצומה. מבחינת אזור הנדידה, המחזה המרהיב ביותר הוא חציית נהר המארה (Mara River), בדרכם מהסרנגטי שבטנזניה אל המאסאי מרה שבקניה. לאורך ובתוך הנהר מחכים התנינים כדי לטרוף את החלשים. החצייה היא דוגמא חיה ל"אפקט העדר". אין בעל חיים שיקפוץ לנהר לבד ומרצונו אך כאשר כל החיות מתקבצות ומתרבות לאורך גדות הנהר ונוצר עומס. כאשר קו החיות הראשון נדחף למים, חיות העדר קופצות למים אחד אחרי השני בניסיון להגיע לגדה השנייה ולהישאר יחד. חציית נהר המארה קורה בין החודשים יולי-אוגוסט.

המקומות אליהם תגיעו בסרנגטי תלויי משך זמן הספארי, אבל זה לא באמת משנה, כי כמות החיות בשמורה היא עצומה. החודשים הטובים ביותר לטיול ספארי בשמורה זו היא בין החודשים יוני לספטמבר, כי אז תוכלו לאתר כמה שיותר בעלי חיים, תוך שביוני-יולי תוכלו לראות את עדרי הגנו הרבים חוצים את נהר גרומטי (Grumeti River) – גם חלק מהנדידה הגדולה. בין החודשים ינואר לפברואר זוהי עונת ההמלטה ותוכלו לראות עגלים רבים של גנו. השמורה עצמה עמוסה כמעט כל השנה, ובמיוחד בין החודשים יולי-מרץ אז כדאי ללכת בעונה העמוסה ולזכות לראות את כל תופעות הטבע המיוחדות האלה.

קצת על שמורת המסאי מרה בקניה:

שמורת המסאי מרה (Masai Mara), היא הצפונית ביותר שמקושרת לשמורת הסרגנטי הגדולה, והיא נמצאת בשטחה של קניה השכנה. שטח המסאי מרה משתרע על פני 1,510 קמ”ר, ומזמן מפגש עם חמשת הגדולים ושאר חיות הסרנגטי. את השמורה מדרום תוחם נחל המארה, ביתם של התנינים, שכאמור, נחצית על ידי הנדידה הגדולה ביולי-אוגוסט. בעלי החיים “מבלים” בקניה עד ספטמבר-אוקטובר ואז יורדות בחזרה אל הסרנגרטי. ניתן לראות את המסלול ע"פ חודשים במפה הזו.

לביקור במסאי מרה מספר יתרונות על פני שמורת הסרנגטי. שטח השמורה יותר קטן, לכן החיות מתרכזות במקום קטן יותר. ניתן לרדת משבילי הג'יפים על מנת לצפות בחיות (בסרנגטי אסור), ומלבד החודשים שבהן חיות הנדידה הגדולה נמצאות בשמורה, כמות המטיילים קטנה יחסית.

מחיר 110-130 דולר ליום (+טיפ לנהג), בדומה לתנאי הספארי בטנזניה, המחיר כולל לינה, שלוש ארוחות ביום (בוקר וערב בגסטהאוס וצהריים ארוזה), הוצאות דלק, נהג ופרמיט לשמורה. הספארי מתבצע בג'יפ המכיל עד שישה תיירים. נהוג לפרוש את הספארי על פני שלושה ימים, וההתארגנות היא בניירובי (Nairobi), שנמצאת כ-3-4 שעות משם. במהלך הספארי תוכלו לבקר בכפר מקומי של שבט המסאי, שיעלה לכם כ-10-15 דולר כל אחד.

בני שבט המסאי הם אחד השבטים הקדומים והמשפיעים על תרבות מזרח אפריקה. מקורם בשטחים הצפוניים של טנזניה והדרומיים של קניה, בעיקר סביב שמורת הסרנגטי. הם מנהלים את אורח חייהם בתוך שמורת הטבע יחד עם החיות המקומיות. למרות ההתפתחות התיירותית של קניה וטנזניה, בני השבט הצליחו לשמור על אורח חייהם המסורתי, וניתן לראות בני מסאי רועים בשטחים שבהם מסתובבים טורפים.

בני השבט מתגוררים בכפרים קטנים, שמוקפים בגדר עגולה מעצים. בכל שבע שנים הם עוברים למקום חדש ובונים כפר שלם מההתחלה. עיקר פרנסתם הוא מגידול צאן ובקר, וגברים בעלי עדר גדול יותר, נחשבים לבעלי כוח רב יותר. הם מנהלים אורח חיים פטריאכלי. לגבר מותר לשאת מספר נשים, ותפקידה של האישה הוא לגדל את הילדים, להיות אחראית על משק הבית, ונאסר עליה להחזיק רכוש. במותו של הגבר, הרכוש עובר לבנו הבכור ואמו נהפכת להיות תחת חסותו.

בני המסאי אינם יודעים קרוא וכתוב ומסורתם, תרבותם ודתם מועברת מדור לדור בעזרת סיפורים, ועל כן מבוגרי השבט נחשבים כחכמים ומעמדם רם בתוך השבט. יש בשבט מנהגים וטקסים רבים, לדוגמה נהוג מגיל צעיר לחורר את תנוך האוזן, ולהרחיב את החור עד כדי שיגיע לגובה הכתפיים. המנהג המעניין ביותר הוא, החובה שחלה על נער להוכיח את התבגרותו. בגיל 18 נערי המסאי יוצאים לשנת "מסלול", שבה הם נמצאים רק בשטח, לומדים להכיר את הטבע, כאשר המטרה היא לצוד אריה ללא כלי נשק, כדי לזכות בזכות לשאת אישה.

ביקור בשבט המסאי יזמן לכם מפגש של שעה עם אורח חייהם של בני השבט, תכנסו לכפריהם ובתיהם. תראו ותשמעו מעט על מנהגיהם, ריקודיהם ומסורתם של אחד השבטים העתיקים והמסקרנים ביותר באפריקה.

מומלץ לצאת למסאי מארה עם ג'יימס קמאו. בעל סוכנות הטיולים East Africa Safari Expeditions. הוא נשוי לישראלית והם פועלים מניירובי. טלפונים: 254728265255+, 254734952141+.

צפו בטיול ספארי שהתפרש על פני מספר שמורות:

הכנות ועלויות

בעקרון, החברה שאיתה תצאו לספארי אמורה לדאוג לכם לאוכל, ללינה ולכל הפרטים שמסביב (פירוט חברות מומלצות תוכלו למצוא תחת “סוכנויות טיולים”), אבל תצטרכו לדאוג לעצמיכם לציוד אישי, ובהמשך נפרט גם את התפלגות העלויות.

בדרך כלל יוצאים לטיול מארושה, אך אפשר לצאת גם ממושי, שנמצאת כשעה מזרחית מארושה, אך הדבר ייקר את העלויות.

אז מה חשוב להביא איתכם לספארי?

  • בראש ובראשונה מצלמה טובה, לעתים קשה לראות מרחוק והמצלמה מאוד עוזרת.
  • משקפת טובה או אפילו סתם משקפת תוכל לעזור לכם לזהות מרחוק את כל החיות.
  • כובע, מאחר והראש שלכם כל הזמן בחוץ וחבל שסתם תישרפו בשמש החזקה של טנזניה, כדאי גם להביא ולהימרח בקרם הגנה.
  • אלתוש מאחר ולקראת אחה"צ יש הרבה יתושים וכדאי להימרח בזה טוב טוב.
  • שק שינה טוב (נהיה מעט קריר בלילות) ואם יש מזרן זה גם ישפר את איכות השינה.
  • סווצ'רט או ז'קט חם לערבים וללילה, במהלך היום נעים אז לא תצטרכו אותו, כמובן שזה גם תלוי בעונות בהם תצאו, אז כדאי להתעדכן במזג האויר לפני הגעתכם ויציאתכם לספארי.

מחירים, תשלומים ולוגיסטיקה

עבור כניסה לכל שמורה תצטרכו לשלם פרמיט (עלות כניסה לשמורה). הפרמיט תקף ל-24 שעות מרגע הכניסה. מחירי הפרמיט כלולים בתוך מחיר יום לספארי שצוין למעלה. וישנה אפשרות לשלם את הפרמיט באמצעות כרטיס אשראי בכניסה לשמורה (ללא עמלה) או במזומן (שילינג טנזני/דולר). ניתן גם לשלם לסוכנות את כל הסכום והם יסדירו עבורכם את התשלום לשמורות. את התשלום לסוכנות תבצעו באופן שתסדירו מולם, כאשר נהוג לשלם סכום מסוים של מקדמה עבור ההתארגנות וההוצאות הראשוניות של הסוכנות.

  • פרמיט לפארק טרנגיר/ אגם מניארה – כ-35 דולר ל-24 שעות.
  • פרמיט לסרנגטי/ נגורנגורו – כ-50 דולר ל-24 שעות.

ביקור בשבט המסאי אינו כלול בתמחור הספארי ויעלה כ-10-15$ נוספים לאדם, כתלות בגודל הקבוצה.

טיפים גם כן אינם כלולים במחיר, נהוג להשאיר טיפ לנהג ולטבח (מהווה נתח מרכזי מפרנסתם). לדוגמה, נהוג לתת בין 10-15 דולר לנהג ולטבח על ארבעה ימים. בגדול, אופן החלוקה ביניהם וסכום הטיפ שמשאירים תלוי בכם.

מסלול הספארי

אתם קובעים את אורך הספארי, אבל מומלץ לעשות בין 3-5 ימים של ספארי, כתלות בתקציב. הנוהג הוא ששלושה ימים הם המינימום הנדרש כדי לחוות, ומעל מחמישה ימים יהיו כבר יותר מידי, אלא אם כן אתם מאוד אוהבים חיות וטבע. הזמנים הטובים למעקב אחר חיות הם בשעות הבוקר המוקדמות ואחה"צ המאוחרות, כאשר לא חם והחיות פעילות. לכן את הצהריים אתם תבלו בעיקר בנסיעה משמורה לשמורה או במעבר בין אזורים בשמורה (אל דאגה, גם אז תראו חיות, ואולי גם אריות נחים מתחת לעצי שיטה).

תצאו מהעיר בשעת בוקר מוקדמת והספארי (Game Drive) הראשון תעשו באחת משתי השמורות הקרובות Lake Manyara / Tarangire. לסרנגטי תכנסו בבוקר היום השני, ושם תבלו את עיקר הספארי. ה-Game Drive האחרון יתבצע בשמורה הנפלאה Ngorongoro, שנמצאת בתוך הסרנגטי, תחנה אחרונה לפני החזרה לעיר.

המסלול המתואר כאן הוא של ארבעה ימים בשמורות טרנגיר, סרנגטי ונגורונגורו, כשבסיס היציאה והחזרה נמצא בארושה.

היום הראשון: הגן הלאומי טרנגיר

החברה שאיתה סגרתם בארושה תבוא לאסוף אתכם בשעות הבוקר, מומלץ כמה שיותר מוקדם, כדי שתוכלו לראות כמה יותר. אם לא הגעתם כקבוצה סגורה, תפגשו שם עם שאר חברי הקבוצה שלכם לימים הקרובים בספארי, תקנו כמה דברים אחרונים בסופר ותצאו לדרך. הנסיעה אורכת כשלוש שעות. בכניסה לשמורה תירשמו והחברה תטפל בכל ענייני הכספים ומה שצריך.

מיד לאחר מכן תתחילו בנסיעת הספארי הראשונה שאורכת כ-6 שעות, כולל הפסקה קצרה לאכול את ארוחת הצהריים הארוזה שלכם באזור מוגדר לפיקניק בשטח הפארק. יהיו שם מלא קופים שחמים על האוכל שלכם, אז שימו לב לזה. תיראו את עצי הבאובב, השיטה והנקניק המיוחדים.

בעלי חיים רבים פוקדים את האזור, שפע פילים בעדרים גדולים, ג'ירפות, חזירי יבלות, אנטילופות שונות כולל קובוס המים (Waterbuck) ועוד רבים. מגוון הציפורים המיוחדות והצבעוניות שיש באזור גם לא יאכזב אתכם, זרזירים רבים במיני צבעים, אורגים, שלדגים ואפילו ציפורי שליו, הדומות מעט לאפרוח של תרנוגלת בצבע חום שחור מלוכלך מתרוצצים להם בין העשבייה ועוד. הראש שלכם יהיה כל הזמן מחוץ לג'יפ הספארי בניסיון לאתר חיות רבות ככל האפשר. כדאי גם להקשיב לנהג, כי הוא יוכל לספר לכם סיפורים מעניינים על האזור והחיות.

לקראת השעה 18:00 תגיעו למחנה שבו תישנו, Panorama Camp, שבהתאם לשמו – מציע נוף פנורמי יוצא דופן על אגם מניארה, יש זמן להתפנן קצת במקום היפה. אסור לעזוב את השטח כדי שלא תיעלמו חלילה, המחנה ממוקם ליד הכפר Mto wa Mbu והכניסה הראשית ל-Lake Manyara.

במקום תישנו באוהל זוגי או יחיד של המקום עם מיטה מאוד נוחה בפנים ורשת שכדאי להקפיד לסגור, כי יש יתושים רבים באזור. ניתן לשדרג את האוהל במעין בונגלו בתשלום נוסף של כ-10 דולר לזוג (לא הכרחי כ"כ, האוהל מספק ביותר). השירותים והמקלחות במקום מסודרים ונקיים מאוד והם משותפים למתחם האוהלים ולבולנגלו.

לקראת השעה 20:00 תאכלו ארוחת ערב עם כל הקבוצה יחד, תשוחחו ותכירו קצת אחד את השני, ארוחת ערב מלאה, איכותית ובאמת טובה עם שתייה חמה ועוגיות לקנח את היום הטוב הזה. בנוסף, יש במחנה כל ערב הופעה שמשתנה מידי ערב, לדוגמה הופעת אקרובטיקה ותיפוף של מקומיים וכד'.

לאחר מכן, מתארגנים והולכים לישון כדי לקום ולראות את הזריחה המדהימה (מומלץ לקום עבורה) ולהמשיך בחוויית הספארי.

היום השני: הגן הלאומי סרנגטי (תצפית על המכתש)

קמים ואורזים את הציוד, אוכלים ארוחת בוקר מזינה יחד ויוצאים לכיוון הסרנגטי, תוך מעבר קצר במכתש גורונגורו. הנסיעה אורכת כארבע שעות וחלקה בתוך השמורה, לאורך כל הדרך לא משעמם, מאוד יפה, רואים חיות רבות, נופים משתנים של סוואנה ופתאום יותר הררי ואז משתנה לירקרק עם הרבה עצים. בדרך עוצרים בנקודת תצפית הכי מרשימה שיכולה להיות על מכתש נגורונגורו – אין איך לתאר במילים כמה זה יפה ומיוחד.

משם עוד לא יורדים למכתש עצמו, אלא ממשיכים לכיוון שמורת הסרנגטי, בדרך תראו רבים משבט המסאי ושבטים נוספים, קטנים ופחות מוכרים שחיים באזור, כל אחד עם הלבוש המסורתי והייחודי שלו, ילדיהם רצים וקופצים אחרי רכב הספארי בהתלהבות וכל השאר מנופפים לשלום, חלקם כמובן גם מבקשים כסף.

לאחר מכן, מגיעים לכניסה של שמורת הסרנגטי, שגם שם צריך להירשם ואת שאר העניינים הנהג מסדר ואתם בינתיים תאכלו את ארוחת הצהריים הארוזה. לאחר מכן, מתחילים בנסיעת הספארי שאורכת כשש שעות. מומלץ בחום להיות כל הזמן עם הראש בחוץ כדי לא לפספס את כל הטוב הזה, אוויר פתוח עם נפלאות מסביבכם, נוף טבעי, פשוט, פראי ויוצא דופן. מיליוני זברות, אימפלות, גנו, ג'ירפות, באפאלו, קופים, בבונים, אריות, מגוון ציפורים ואפילו דורסים רבים שבדר"כ יותר מאתגר עבורנו לאתר (הנהג והמדריך כנראה יצליחו) ועוד רבים.

למחנה Saronera שנמצא בתוך הסרנגטי עצמו (למי שרוצה, יש אפשרות לישון בלודג', אך זה יקר). המחנה עצמו נמצא בתוך השמורה ולכן אסור לעזוב אותו (כי יש טורפים בחוץ). הוא ממוקם באזור מאוד יפה, נוף יפהפה ולעתים מגיעים פילים לשאוב קצת מים ממיכל המים הגדול שאמור לשמש אותנו. יש גם משפחות גדולות של נמיות במחנה, ותראו אותם מציצים מתוך החורים שלהם באדמה. והשקיעה במחנה זה, גם היא פשוט מיוחדת ולא כדאי לפספס אותה.

במחנה תארגנו את האוהלים שלכם, מי שצריך עזרה יקבל במהרה ותתארגנו בעצמכם על מה שאתם צריכים וארוחת הערב תוגש בסביבות השעה 20:00 שוב ארוחה מוצלחת מאוד וכיף לשבת בקבוצה ולדבר על חוויות היום. אין מקלחות במחנה זה, אלא רק שירותים מסודרים ונקיים.

היום השלישי: הגן הלאומי סרנגטי ומכתש נגורונגורו

קמים ומתארגנים כמה שיותר מהר כדי לצאת ממש מוקדם, כך שבסביבות 5:30-6:00 תהיו כבר בדרך. נסיעת הספארי היום אורכת כ-6 שעות, מתחילה בסרנגטי ונגמרת במכתש נגורונגורו, ובמהלכה תעצרו לארוחת צהריים קצרה בתוך השמורה.

הבוקר המוקדם הוא זמן מצוין למציאת טורפים, מאחר ועוד חשוך וקריר – אלו הם סוף שעות הפעילות שלהם. יש אריות, נמרים, צבועים, כלבי בר ועוד שהכי טוב לראותם בשעות הללו. כמובן שתראו עוד חיות רבות נוספות ומגוון עופות רחב.

כאשר תגיעו למכתש נגורונגורו, תראו כמה יפה הוא מלמעלה ומלמטה – פשוט מרשים וייחודי! למחנה Simba Campsite, שנמצא בנגורונגורו תגיעו לקראת השעה 18:00, המחנה שוכן מעל המכתש עצמו ולכן תדמיינו לכם בראש כמה מרשים המקום שבו אתם הולכים לישון. יש עץ באובב ענקי במרכז שכיף לשבת תחתיו ולצפות בנוף, שירותים ומקלחות מסודרים ונקיים, גם במחנה זה ייתכן ויגיעו אורחים לשתות ממיכל המים.

אחרי ארגונים שלכם ושל הציוד, ארוחת הערב תוגש לקראת השעה 19:30, שגם היא לא תאכזב ולאחר מכן מתארגנים לשינה כדי שיהיה לנו כוח ליום האחרון. אין מקלחות במחנה זה אלא רק שירותים מסודרים ונקיים.

היום הרביעי: מכתש נגורונגורו

גם ב-Simba Campsite תתעוררו לזריחה מרשימה במיוחד. אוכלים ארוחת בוקר טובה, אורזים את החפצים, מעמיסים על הרכב ויוצאים לנסיעת הספארי האחרונה שאורכת כ-5 שעות. בסביבות השעה 08:00 תגיעו למכתש עצמו, מבטיחה לכם ששוב תתפלאו מכמה שהוא מרשים. יש אגמים, שיחים, גבעות, הרים, נחלים, עצים גדולים וקטנים ושפע של בעלי חיים בהם בנו לצפות. שוב מומלץ בחום להיות עם הראש בחוץ כדי לא לפספס דבר. לקראת השעה 13:00 חוזרים למחנה כדי לאכול ארוחת צהריים מסודרת אחרונה יחד ומשם נוסעים חזרה לארושה.

חשוב לציין: כי כל חבילה היא בהתאם למה שקבעתם בהתחלה, יש אפשרות לעשות את אגם מאניארה, יש אפשרות להיות יותר במכתש או בסרנגטי, יש אפשרות לוותר על טרנגיר, הכל תלוי במה שאתם רוצים, תסבירו לחברה במה אתם מעוניינים והם יבנו את הדבר המתאים עבורכם יחד איתכם.

לינה וארוחות בספארי

כאמור, חברת הטיולים דואגת לכל הלוגיסטיקה שבספארי. אתם צריכים לדאוג רק לנשנושים במידה ואתם אוהבים, על אף שהם דואגים גם לעוגיות פה ושם. ישנן חברות המקציבות כ-3 ליטר מים לבן אדם ליום (בררו מראש) ואם אתם מעוניינים בבירות גם תצטרכו לדאוג לזה בעצמכם. אך חוץ מזה – אין צורך שתדאגו לכלום.

מקבלים שלוש ארוחות ביום: ארוחת בוקר בדר"כ כוללת לחם עם ממרחים, ביצה לבחירתכם, ירקות, פירות, שתייה חמה ועוגיות; ארוחת צהריים ארוזה בקופסה לדרך כוללת: סנדוויץ' עם גבינה, חמאה, ריבה או שניצל לפעמים, מיץ בקרטון, פירות ועוגה או מאפין קטן. ארוחת ערב היא הארוחה המבושלת שלכם: אורז, עוף, תבשיל ירקות, סלט, לחם וממרחים שונים, שתייה חמה ופירות לקינוח.

מגוון אפשרויות הלינה הוא רחב: אוהלים שלכם, אוהלים מסודרים שלהם עם מיטות בפנים, בונגלו וחדרים פשוטים, מומלץ ללכת על האוהלים, הם נוחים ביותר וניתן לשרוד בהם מספר ימים בכיף וזה הרבה יותר זול מחדרים או בונגלו.

סוכנויות טיולים

ההתארגנות לספארי מתרחשת בערים ארושה או מושי. חשוב לציין כי בעיקרון מומלץ מאוד לצאת בקבוצות מאחר וזה מוזיל את עלות הספארי באופן משמעותי, במידה ואתם לבד או רק זוג כדאי לחבור לקבוצה. בדר"כ חברות הטיולים יציעו את זה בעצמן (זה גם מוזיל עלויות עבורם). לכל חברות הטיולים יש מספר מסלולים מובנים (הם די דומים ולא משתנים בהרבה מחברת טיולים אחרת לשניה) שיציעו לכם ויסבירו לכם על כל אחד בפירוט, אך יוכלו גם לעשות התאמות עבורכם אם יוכלו. בסופו של דבר אתם תבחרו יחד עם האנשים שאיתם תצאו ומה הכי מתאים לכם. במידת הצורך יש גם התפצלויות של קבוצות באמצע הספארי.

לפני שנכנס לפירוט סוכנויות הטיולים, אנקדוטה כללית. כל חנות שניה בעיר ארושה היא סוכנות טיולים המוציאה ספארים. תוכלו למצוא במגוון רחב מאוד של מחירים, שכל אחת מהם תנסה לשכנע אתכם שהמחיר שלהם הכי טוב, ויראו לכם המלצות שכתבו להם בעברית. כאמור, החבילה של הספארי כוללת לינה, ארוחות, נהג, עלויות כניסה לשמורות וג'יפ – בקיצור, הכל.

עקרונית, כולם מגיעים לאותם מקומות, רואים את אותם חיות, מי שמביא את הערך המוסף הוא הנהג, ותוכלו לבקש נהגים ספציפיים מביקורות שראיתם. הדבר המוזר הוא, שכולם אוכלים את אותם ארוחות בוקר וערב. לכן בסוף מומלץ לבחור בסוכנות זולה בהתאם למשתמע מהביקורות.

שימו לב: בארושה יש תופעה שנקראת Flycatcher. אנשים אוספים אתכם ברחוב ומציעים ספארי בזול, בטענה שהמשרדים נמצאים מחוץ לעיר. לא כולם אמינים, אז לא כדאי לקחת את הסיכון בשביל החיסכון הקטן שאולי ייצא לכם. קחו בחשבון שטיול ספארי עולה הרבה, וזו חוויה שיכולה להיות מטורפת עם קצת מזל ונהג-מדריך מקצועי, וממג גרועה עם צוות שהוא בדיוק ההפך.

המחירים משתנים בין העונה למחוץ לעונה ונעים בין 130-150 דולר ליום ספארי כולל – פרמיט, לינה, שךןש ארוחות וכלל ההוצאות (מלבד טיפים לנהג ולטבח). המחיר תלוי בכמות אנשים בקבוצה. לג'יפ ספארי נכנסים 4-6 אנשים, אם אתם פחות אתם יכולים לחפש עוד אנשים בעצמכם או לבדוק בסוכנויות ולראות אם יש אנשים שנרשמו ועדיין לא סגרו קבוצה. אפשרות אחרת היא לצאת לבד ולשלם קצת יותר.

אם אין לכם סבלנות או זמן לעבור בין מספר סוכנויות, הנה המלצות לכמה מהן:

ארושה

Meru Mountain Treks and Safaris Ltd – חברה טובה ויחסית זולה בהשוואה לאחרים. אמינה בהחלט ולא מאכזבת. המנהל איברהים ישמח לספר לכם על השמורה, ועל אפשרויות הספארי השונות, וחשוב לו לתת שירות טוב. קיימת אצלו במשרד חוברת המלצות גדושה הכוללת גם ביקורות רבות של ישראלים. מחיר יום בספארי הוא 140-160 דולר ליום לאדם הכולל ארוחות, לינה במחנות, מים, ג'יפ, עלות כניסה והנהג. המחיר תלוי במה שתבחרו וביכולות המיקוח שלכם. 

Seven Wonders Safaris – חברה טובה ומקצועית ביותר ומוכרת בקרב תיירים מכל העולם.
 עמידה טובה בזמנים , חוברת הביקורות מלאה בהמלצות טובות וניכר שהיא פועלת שנים רבות. במידה ואתם מחליטים לצאת עם 7 וונדרס, תבקשו לצאת עם הנהג בקה (Becka). תותח. הוא מדריך בשמורה שנים רבות, ומכיר אותה כמו את כף ידו. מחיר יום בספארי נע בין 160-180 דולר ליום לאדם הכולל ארוחות, לינה במחנות, מים, ג'יפ, עלות כניסה והנהג. המחיר תלוי במה שתבחרו וביכולות המיקוח שלכם.

Jackpot Safaris – חברה מצוינת, בעלת רכבים מעט יותר חדשניים מהחברות האחרות,
 מקצועית ביותר ויודעת כיצד להשתמש בכסף שלכם בצורה הנכונה ביותר. אולם חברה זו מעט יותר יקרה משאר החברות. מחיר יום בספארי נע בין 160-170 דולר ליום לאדם, תלוי ביכולות המיקוח שלכם שצריכות להיות קצת יותר טובות עם חברה זו, ובגדול זה כולל שלוש ארוחות ביום, לינה במחנות, מים, ג'יפ (יש לציין כי הג'יפים מאוד טובים), עלות כניסה והנהג.

Kilimanjaro Heroes Adventures  חברת טיולים מצוינת המוציאה גם טרקים להרים באזור ובקיאה בהוצאת טיולי ספארי לשמורות השונות. המדריכים שלה מצוינים ואכן יודעים לאתר חיות כמצופה. לחברה יש סניף במושי ובארושה. מחיר יום לאדם בספארי נע בין 145-155 דולר ליום. המחיר משתנה בהתאם לבחירות שלכם ויכולות המיקוח.

בארושה:

  • כתובת: ארושה, נמצא על רחוב boma במרכז Lutheran
  • טלפון: +255 716 588 188
  • מייל: [email protected]

במושי:

  • כתובת: Kaunda Street ליד סופרמרקט Nakumatt ובית המלון Kilimanjaro Crane Hotel
  • טלפון: 255-757-588-188+
  • מייל: [email protected]

משותף לשני הסניפים:

מושי

Kili Climbers & Safaris – חברה נוספת טובה לא פחות מהשאר, וגם היא מבין הזולות באזור.
 מארגנת טיולי ספארי באופן מקצועי ואחראי ביותר. מחיר ספארי נע בין 140-155 דולר ליום הכולל לינה באוהל במחנות, אוכל, מים, נסיעות ספארי, נהג ועלות כניסה לשמורה. הרבה מהמחיר תלוי ביכולות המיקוח שלכם ושוב, במה שתבחרו.

Zuri Tours & Safaris Ltd – חברה מומלצת בקרב מטיילים. רבים מספרים כי המדריכים מוצלחים מאוד ויודעים לאתר את בעלי החיים באופן מקצועי מאוד. מחיריה נעים בין 165-180 דולר ליום לאדם וזה כולל הסעות, נסיעות ספארי, עלויות כניסה לשמורות, אוכל ומים, לינה באוהלים במחנות, נהג וג'יפ במצב מצוין.

מזג אוויר

מתי לא מומלץ להגיע: בעונה הרטובה, אפריל-מאי. כמויות המים האדירות גורמות לחיות להישאר במקומם ולא להגיע למאגרי המים. בנוסף לכך, כמויות המים גורמות לסוואנות להיות גבוהות יותר, וזה מקשה על מציאת החיות. בכל שאר השנה ניתן להגיע וליהנות מהטבע השמורה, כאשר בחודשים יולי-ספטמבר מתקיימת שיא העונה. כלומר, השמורה מלאה בתיירים ויכולת המיקוח על מחירים מול הסוכנויות נמוכה יותר.

עונות לפי ההגירה הגדולה: מסלול ההגירה הגדולה הוא מעגלי: בחודשים יולי-אוקטובר ההגירה נמצאת בשמורת המסאי מארה (קניה). ואז יורדת לדרום מרכז השמורה (אזור Saronera, שוליו הצפוניים של מכתש הנגורונגורו), שם הם נעים בחודשים נובמבר-אפריל. לאחר מכן, עולים שוב צפונה דרך מערב השמורה לאזור נהר גרומטי בחודשים מאי -יוני עד ששוב מגיעים לשמורת המסאי מארה. כאמור, חציית נהר המרה שמהווה את הגבול בין הסרנגטי למסאי מרה מתקיימת בחודשים יולי-אוגוסט. תוכלו לראות את מפת ההגירה עפ”י חודשים כאן.

המלצת הזהב

ספארי זו הרפתקה מדהימה וחוויה לחיים, שלא חוזרת על עצמה יותר מידי פעמים, אז קחו את זה בחשבון, תיהנו מהטבע הפראי, היופי, השקט ומהחיבור שלכם לכל המקום (כל אחד בדרכו שלו). צרו זיכרונות והביאו איתכם מצלמה טובה ומצלמת וידאו כדי לתעד הכל. יחד עם זאת, משקפת טובה תועיל מאוד ופנס לנסיעות ספארי בלילה (על אף שברוב החברות צריך לבקש רשות להדליק את הפנס האישי שלכם בלילה).

אם יש משהו ספציפי שיותר מעניין אתכם כמו ציפורים, צמחים או פילים לצורך העניין, תשאלו אם יש נהג-מדריך שיותר טוב בזה ותבקשו אותו. במהלך הנסיעה אל תתביישו לשאול את הנהגים שאלות, הם אכן מבינים בתחום הטבע וחיות הבר המון ושמחים להשמיע את קולם ולחלוק את הידע שלהם.

בנוסף: ביקור במכתש הNgorongoro הוא חובה! והוא מומלץ כ-Game Drive אחרון. שטח קטן, מזמן צפייה בהמון חיות, מקרוב מאוד. כל מה שמאפיין את המכתש, מתוואי השטח דרך החיי ועד אורח החיים של בני שבט המסאי, מיוחד במינו ואסור לפספס אותו.

נותני שירותים

ארושה

לשכת התיירותTanzania Tourist Board –תוכלו לקבל את כל המידע שתצטרכו על ארושה, כולל מקומות לינה, אטרקציות, אירועים וחברות טיולים מומלצות (ולא מומלצות). אפשר גם לקבל מהם מפות ולעשות דרכם סיורים.

משטרה – נמצאת על Makongoro Road וניתן ליצור איתם קשר במספרים הבאים: 0273641 או 0741123929

כסף – יש המון כספומטים בארושה. סניף CRDB שנמצא במרכז העיר בפינת הרחובות Sokoine / Singh, אינו גובה דמי עמלת משיכה, ובו ניתן להוציא את כמות המזומנים הגבוהה ביותר.

בית חוליםSelian Lutheran Hospital – בית חולים יחסית פשוט, אך יש לו מוניטין טוב.

  • מיקום: כחצי שעה נסיעה (12 ק”מ) מארושה – צפונה הכביש הראשי A104 עד שמגיעים לכפר Ngaramtoni ונכנסים אליו, ממשיכים על הכביש עד שמגיעים לצומת T , פונים בה ימינה ובית החולים יהיה מימינכם.
  • טלפון: 255-27-250-9974+, 255-27-2508030+
  • מייל: [email protected]
  • אתר אינטרנט: selianlh.habari.co.tz

משרד הגירה – אם ברצונכם להאריך את אשרת השהייה בטנזניה, תוכלו לעשות זאת במשרד ההגירה בעיר הנמצא בסמוך לתחנת המשטרה, בכיכר שב-Makongoro Rd.

מושי

לשכת תיירות Domestic Tourism Safaris – משרד התיירות המקומי מציע שלל טיולים מאורגנים באזור, אך עדיף לצאת עם חברות הטיולים, שאמינות ובטוחות בהרבה.

משטרת תיירים– תחנת המשטרה המרכזית נמצאת ב-Market Street.

כסף – יש כספומטים ובנקים רבים לאורך כל הרחוב המרכזי Mawenzi Rd. כדאי להוציא כסף בסניף CRDB שבכיכר שליד לתחנה המרכזית כי אין בו עמלה.

בית חולים Kilimanjaro Christian Medical Centre – זהו בית החולים הפעיל ביותר במושי.

משרד ההגירה במושי – נמצא ב-Boma Rd, כ-100 מ' מהכיכר ב-Mawenzi Rd. אתר אינטרנט: immigration.go.tz

מה הכי לא כדאי

קודם כל, חשוב להזכיר שאתם בספארי באפריקה, לא בגן חיות. כולם בטוחים שכשהם יגיעו לספארי הם יראו את כל החיות שהם רוצים לראות והמון מכל סוג, אבל לא תמיד זה יוצא כך, אתם נמצאים בטבע אמתי ונמצאים בג'יפ בתוך הבית הפרטי של חיות הבר המדהימות הללו.

הנהגים עושים את הטוב ביותר כדי שתוכלו לראות את כל החיות ואת כל הרגעים המיוחדים ביותר שקורים בטבע, אז אם לא ראיתם את כל ה 5 BIG או לביאה בציד – צריך להבין שזה לא בכוונה ואין מה לעשות עם זה. חשוב מאוד גם לשמור על שקט וכך יהיה יותר קל לאתר את החיות ולא להפחיד אותם, נוסף על כך מומלץ בחום להשתיק את כל רעשי ההתראות במצלמות שלכם.

במידה וחיה גדולה מתקרבת לג'יפ (לצורך העניין, פיל או היפופוטם), אל תיבהלו ואם כן אז תיבהלו בלב ואל תלחיצו את כל הסובבים אתכם. תסמכו על הנהגים שלכם, הם יודעים כיצד להתמודד עם מצבים כאלו ולחץ או רעש מצדכם בהחלט לא יקל על תפעול המצב.

במחנות עצמם אל תצאו מהשטח המוגדר, אל תשכחו שאתם באמצע הטבע ובחוץ יש באפאלו, היפופוטמים, נמרים ואריות ואתם לא רוצים להיות הארוחה ההבאה של אחד מהם...

בטיחות ואזהרות

בספארי – חניוני הלילה אינם תחומים ומגודרים.  זכרו שאתם נמצאים בתוך שמורות טבע, וחיות מסתובבות. השתדלו להקטין את השהות מחוץ לאוהלים בשעות הלילה, ולא להסתובב בלי פנס.

בארושה – הסכנה המרכזית היא, כאמור, ה-Flycatchers. נכון, הוצאות הספארי הן גבוהות ואנחנו רוצים לחסוך כמה שניתן. מצד שני איכות הצוות והסוכנות יכולים לעשות את ההבדל בין הנאה לאכזבה. אל תסגרו עם שום סוכנות מבלי לפגוש את המנהלים, לקבל פירוט מלא על הספארי, על מה אתם מקבלים בתמורה למה שתשלמו ואל תסגרו עם חברה מבלי לראות ביקורות בעברית.

בנוסף, ארושה היא עיר מאוד ידידותית ומערבית ביחס לשאר הערים בטנזניה. עדיין זכרו שאתם נמצאים באפריקה, ובתור לבנים ברור שאתם תיירים. השתדלו בשעות הלילה להישאר באזורים התיירותיים בעיר, ואם אתם מסתובבים בעיר עשו זאת בקבוצות גדולות או עם מישהו מקומי. דברים יקרי ערך השאירו בגסטהאוס.

מלריה – גם פה, כשאר אפריקה היא מדינה עם חשש למלריה, הקפידו לצרוך כדורים בהתאם למרשם רופא.

לתחילת הכתבה