עפתי לתרמילאים

פרו - על טעמים ומטעמים

אחת הדרכים להכיר מקום חדש, היא לבקר במטבח שלו ולנסות את המטעמים המקומיים שלו. המטבח הפרואני עשיר בירקות, אורז, תבלינים מעניינים, בשרים ומגוון של דגים ומאכלי ים. מתכננים טיול לפרו בקרוב? הנה, בכתבה שלפניכם הכל על האוכל המקומי של פרו.
יעל מעוז - מערכת אתר למטייל
|
שמור לעצמי
תמונה ראשית עבור: פרו - על טעמים ומטעמים
© עידו ויסמן

מאפייני האוכל הפרואני

האוכל הפרואני נחשב כאוכל טוב, בזכות המרכיבים המצויינים שלו, שרובם טריים, הגדלים במקום עצמו והוא ידוע בכל דרום אמריקה. המרכיבים הבסיסיים של המזון הפרואני, אותם תמצאו במנות רבות, הם:

  1. Aji - דומה לצ`ילי האדום, אך בא במגוון של צבעים נוספים, כמו צהוב וכתום. הוא מוגש בדרך כלל כתיבול לרוטב. מבחינת מידת החריפות שלו - דומה לצ`ילי החריף, המוגש באנגליה (היזהרו!).
  2. לימון פרואני - מעין שילוב של לימון וליים, אך טעים בהרבה יותר. מוגש במנות רבות, החל מקוקטלים ועד רטבים למיניהם.
  3. Papa Amarillo - זהו תפוח אדמה צהוב. פרו נחשבת כ"בירת תפוחי האדמה", ואפשר למצוא בה מעל 5,000 זנים שונים של תפוח אדמה. בכל ארוחה סביר שתתקלו בתפוח האדמה, בדרך כלל מטוגן או אפוי, אך לעיתים גם ממולא או מעוך (כמו פיר�ה).
  4. Arroz - זהו אורז. בדרך כלל מבושל ומוגש עם שום ומעט מלח, וכתוספת כמעט בכל ארוחה. לעיתים מוגש כ- Pilau (סוג של מנת אורז), עם מעט זעפרן, תבלינים נוספים וירקות.

בנוסף, מכיוון שפרו ידועה כבירת הדייג באזור, מנות דגים הן מבין המנות הפופולאריות במדינה. מעבר לדגים, תמצאו בה גם מנות המכילות עוף, חזיר וכבש, שהפכו למצרך מבוקש לפני 500 שנה, עם הגעתם של הספרדים ליבשת אמריקה. מרכיבים אחרים, כמו תפוחי אדמה, שגדלו מאז ומתמיד בפרו, על הרי האנדים, הוצגו לאירופה, על ידי אותם ספרדים, שחזרו חזרה למדינתם.

לתחילת הכתבה

מתוקים ומשקאות

מעבר לתבלינים החריפים, קשה לפספס את המתוקים של פרו. ודאי תמצאו את המנות המתוקות של פרו מתוקות אולי מדיי, אך הן מצויינות ומומלצות. הידועה שבהן היא הצ`ורוס (Churros), אותה תוכלו למצוא בעיקר בלימה. זוהי מעין סופגניה מטוגנת מוארכת, מפוספסת, ספוגה ברוטב קרמל ומצופה בזיגוג מסוכר. היא מוגשת חמה בתוך שקית נייר חומה, בדרך כלל ברחוב. לא לפספס. בנוסף לצ`ורוס, ישנו משקה מתוק פופולארי גם כן, הלא הוא ה - Chicha, משקה קדום אלכוהולי מתקתק, עשוי מתירס (ששמו Maíz) וצבעו צהוב או אדמדמם (בהתאם לזן התירס, ממנו עשוי). זהו מעין שייק של תירס ומים. את המשקה ניתן לרכוש בכל בית, בו תלוי דגל אדום בכניסה. ואם במשקאות עסקינן, קשה לפספס את הבירה הפרואנית, ה- Cusqueña, המיוצרת במבשלה בקוסקו.

לתחילת הכתבה

האזורים השונים והאוכל הייחודי להם

בגלל המבנה הטופוגרפי של פרו, בכל אזור גדלים גידולים שונים וכן בעלי חיים שונים. לכל אזור בפרו יש את המאכל הייחודי/האופייני לו. החל מהאורז והמתוקים, הבאים מאזור החוף, ועד התבלינים והגבינות, המגיעים מאזורי ההרים. במהלך הטיול שלכם בפרו, סביר שתתקלו, ובהנחה שאתם מטיילים באזורים שונים בה, במבחר של מנות שונות ומפתיעות בכל אזור ואזור:

לימה ואזור החוף - באזור זה, בגלל מיקומו, תוכלו למצוא מאכלי ים רבים. אחת המנות הנפוצות היא ה- Ceviche (סביצ`ה), מנה שמוכרת גם לנו, אך שונה במעט. זוהי "מנת הדגל" של פרו, שהתחילה שם והתפשטה בעולם כולו. מנת הסביצ`ה מורכבת מדג לבן נע או כמה סוגים של דגים אחרים ומאכלי ים נוספים, כל אלה מעורבבים עם לימון פרואני, כוסברה, Aji (צ`ילי חריף) ושום. בנוסף, ניכרת גם השפעתם של הסינים והיפנים על המנות באזור החוף, השפעה הבאה לידי ביטוי במנה Lomo Saltado, שהן רצועות בקר מטוגנות עם עגבניות, שום, צ`ילי חריף, בצל אדום ומעט יין אדום, או חתיכות בשר קטנות על מצע של אורז (זוהי מנה, אגב, שתוכלו גם להכין בעצמכם אם אתם בשטח. טעים ומשביע).

אזורי ההרים - באנדים הפרואנים המנות כוללות בעיקר ירקות טריים, והן תהיינה בדרך כלל מטובלות היטב, ממגוון התבלינים שבמקום. בנוסף, אפשר למצוא גם מבחר של גבינות. מאכלי הים באזור זה יהיו פחות מוצלחים מאלה המוגשים בלימה, למשל (למרות שדג הפורל המצויין נמצא באזור האגמים בסביבה). האלפקה, הגדלה באזור האנדים, אותה תוכלו לראות בפינות רבות באזור זה, מספקת בשר משובח (דומה בטעמו לבשר הבקר ומכיל אחוז אחד בלבד של שומן! שימו לב - עשוי להיות מעט מלוח), המוגש בשילוב של רוטב יין לבן (מנה בסגנון צרפתי) ונמצא במנות רבות, המוגשות במקום במגוון של סגנונות.

הג`ונגל של פרו - המנות באזור זה פשוטות לרוב בהכנתן, אך מכילות מגוון של רכיבים. מבחר של דגים ופירות, ביניהם הפרי Chirimoya, אותו תוכלו למצוא בחנויות לאורך המדינה כולה. הפרי מזכיר במראהו את האבוקדו, אך בטעמו דומה לתות. מנה נוספת, האופיינית לאזור, היא ה - Inkicapi, מרק/ מעין תבשיל קדירה, מבושל עם בוטנים, כוסברה וסוג של ירק בשם Yuca. מנה נפוצה נוספת מאזור האמזונאס היא ה- Juanes/Tamales, המגיעה בכמה וריאציות שונות, כשהנפוצה בהן היא מנת קציצות מאודות, העשויות מבצק יוקה או אורז, ממולאות בבשר או עוף, כשאותן עוטף עלה של בננה.

לתחילת הכתבה

פרו לצמחוניים

אם חשבתם שדרום אמריקה היא רק בשר והרבה, טעיתם. אם אתם צמחוניים תוכלו למצוא לא מעט מאכלים טובים ומשביעים נקיים מכל סממן חי... או מת. בפרו, בעיקר בערים הגדולות, ישנן לא מעט מסעדות צמחוניות וטבעוניות, המציעות מנות, המורכבות בעיקר מירקות, אורז והתחליף הידוע לבשר - הטופו. עוד תמצאו גם תירס, במגוון של סוגים, צורות וטעמים, המוגשים בשלל של מנות מבושלות, מטוגנות ועוד. הקינואה (הקינווה), אותה אנחנו מכירים גם מהארץ, מוגשת גם היא (ומסתבר שהיא מוכרת לפרואנים, שחיים באזורי האנדים, כבר אלפי שנים) ומהווה תחליף בריא, טעים ומצויין, אם אינכם אוכלים בשר.

לתחילת הכתבה

כשרות בפרו

גם בפרו תוכלו למצוא קהילה יהודית, המספקת אוכל כשר לכל החפץ בו. בלימה ישנו מיני מרקט כשר, המתוחזק על ידי הקהילה היהודית שבעיר, ובו תוכלו לרכוש מצרכים בסיסיים כשרים ואף מוצרים מהארץ. בנוסף, תוכלו ליהנות במקום מארוחת צהריים בשרית כשרה במחיר סביר. הכתובת המדוייקת: av. Pezet 1472 San Isidro. עוד תמצאו גם את בית חב"ד בלימה, אליו תוכלו להגיע לארוחת שישי, המתקיימת מדי שישי בשעה 18:00. למידע נוסף: www.jabadperu.com. מוצרים כשרים תוכלו לרכוש גם ברשת הסופרמרקטים Wong, בה ניפתחה לאחרונה מחלקה למזון כשר.

לתחילת הכתבה

מילון מונחים

הנה כמה מונחים מקומיים הקשורים לאוכל הפרואני, שכדאי לדעת לפני היציאה לדרך:
Chifa - זהו המונח המקומי המתייחס למסעדה סינית. החל ממסעדה אלגנטית ועד הפשוטה ביותר. תוכלו למצוא לא מעט כאלו בלימה, הבירה, שכן הפרואנים אוהבים לחגוג אירועים משפחתיים בדרך כלל במסעדות מסוג זה. הימצאותן של מסעדות סיניות רבות בפרו באה לידי ביטוי במנות המוגשות במסעדות אחרות גם כן, מנות בסגנון סיני/אסייאתי.
Inca Kola - זוהי ה"קולה" הפרואנית. זהו משקה קל/מוגז מקומי, שצבעו צהוב בהיר, וודאי תראו אותו בכל מקום כמעט בפרו.
Pisco sour - הפיסקו, סוג של בנרדי מקומי חזק, הוא אחד המשקאות הפופולארים ביותר בפרו. ה- Pisco Sour, הוא וריאציה של הפיסקו, והוא מוגש בתוספת של לימון וחלבון ביצה.
Ocopa - זוהי מנה מקומית ידועה של תפוחי אדמה מבושלים, המוגשים עם גבינות ובוטנים.
Pescado y Mariscos - זהו המונח למנה המכילה דגים או מאכלי ים אחרים. הסביצ`ה, היא אחת הידועות שבהן, ומלבדה גם ה- Trucha, מנת פורל (המוגשת בעיקר באזור האנדים).
Comida Criolla - המונח מציין מנה פרואנית מסורתית. כמו למשל: Aji de gallina - עוף בגריל מתובל, Lemo saltado - רצועות בקר מטוגנות וכן Chupe (מנת דג).
Cuy - מנה אולי פחות סימפטית לנו, הישראלים (לשומרי הכשרות, לצמחוניים או לאלה הנרתעים מחיות לא מזוהות), אך מאד פופולארית בפרו. זהו חזיר ים (שרקן) על הגריל. אם אתם אוהבים להתנסות במאכלים חדשים - אתם מוזמנים לנסות מנה זו.

לתחילת הכתבה

 תודה ל: chenchen123, אורי, shaycito וחתול-רובוט, מפורום דרום אמריקה, על העזרה בהכנת הכתבה.

יוצאים לטיול תרמילאים בפרו? כל המידע שחשוב לדעת על פרו באתר "עפתי" >>

יעדי הכתבה

כתבות מומלצות עבורך על פרו