מבוא
מאצ'ו פיצ'ו (Machu-Picchu, או כפי שהוא נהגה ע"י המקומיים - "מאצ'ו פיקצ'ו"), עיר האינקה האבודה ששימשה את האימפריה הנעלמת כמרכז הדתי החשוב ביותר שלהם. האתר מככב כבר שנים רבות בדימיונם של כל החולמים על הטיול לדרום אמריקה והיא הפכה עם השנים לאחד מסמלי היבשת.
העיר, שהתגלתה מחדש רק בתחילת המאה ה-20, נחשבת לאחד האתרים הארכיאולוגיים החשובים ביותר בעולם, ולאחרונה היא אף הוכתרה כאחד משבעת פלאי העולם המודרניים. כל אלה, יחד עם מיקום פוטוגני במיוחד, בלבו של נוף הררי עוצר נשימה, הם מה שעושים את המאצ'ו פיצ'ו לאתר התיירות מספר אחת בפרו, המושך אליו מאות אלפי מבקרים מדי שנה. הריסות העיר, שנמצאות כ-70 ק"מ מקוסקו, משקיפות מפסגת הר בגובה 2,350 על נהר האורומבמבה השוצף מתחתיו, ומסביב נשקף נוף ציורי, הנע מפסגות הרים מושלגות ועד ליער גשם עבות.
הניתוק וקשיי ההגעה למקום, שהיו ככל הנראה סיבה מרכזית לכך שהוא לא נהרס בידי הספרדים, מתקיימים עד היום וגרמו לכך שיש כיום אינספור דרכים להגיע לאתר – מנסיעות באוטובוס וברכבת ועד לטרקים הרפתקניים במגוון רמות קושי וזמני הליכה.
רוב המבקרים יוצאים לבקר באתר מקוסקו, אך הדרך המסורבלת והזמן הרב שדורש הביקור באתר גורמים לכך שרוב האנשים עושים זאת לכל הפחות ביומיים, וישנים בעיירה אגואס קליינטס (Aguas Calientes), שלמרגלות האתר.
הפופולאריות הרבה של האתר, מביאה איתה גם את הצדדים הפחות טובים של התיירות – המחירים של כל מה שנוגע בהגעה לאתר הם גבוהים משמעותית משאר האטרקציות בקוסקו ובפרו ואפילו בדרום אמריקה כולה. בנוסף, המקום גם ממוסחר מאוד, ונותני שירות ונוכלים עלולים לנצל תיירים, ומוכרים להם פנטזיות במחיר מופקע. המסחור המוגזם של האתר מתבטא בעיקר בעומס גדול באתר בכל שעות היום (בעיקר החל מהשעה 9:00 בבוקר).
למרות כל אלה, המאצ'ו פיצ'ו הוא לא סתם תחנת חובה לכל מי שמטייל בדרום אמריקה – לעיר האבודה של האינקה יש קסם בלתי מוסבר משלה, והביקור בה לא ישאיר אדישים גם את הציניים ביותר.
לישון
המקום היחיד שבו ניתן לישון בקרבת המאצ'ו פיצ'ו (בהנחה שאתם לא הולכים לישון במלון היוקרה שבכניסה לאתר), הוא בעיירה אגואס קליינטס שנמצאת מתחת לאתר, לגדת נהר האורומבמבה. העיירה הקטנה, שחיה באופן בלעדי מהתיירות הרבה הזורמת למאצ'ו פיצ'ו, היא מקום משמים למדי, אך תחנה הכרחית לרוב התיירים (גם אלו שבאים בטרק). יש כאן היצע גדול של מקומות לינה, ממלונות זולים ומגעילים ועד למלונות בוטיק יקרים, ולמרות שהמחירים בהם מופקעים בהשוואה למקובל בשאר פרו, רובם בסך הכל סבירים לשהייה של לילה אחד או שניים (שזה מה שאתם צריכים בעצם).
חלק גדול מהמטיילים מגיעים לכאן, אחרי שכבר סגרו דיל עם חברת טיולים בקוסקו (בין אם במסגרת טרק או לא) שכוללים כבר את הלינה באוגואס קליינטס וברוב המקרים מדובר במקומות לינה לא מדהימים, אך סבירים. בכל מקרה, מומלץ לבדוק מראש מה בדיוק אתם אמורים לקבל במסגרת הדיל שסגרתם כדי להימנע מהפתעות לא נעימות כשזה כבר מאוחר מדי.
Supertramp Hostel – אחד המקומות היחידים שמיועד במוצהר לתרמילאים ובהתאם מציע כל מיני שירותים שימושיים, כמו ארוחת בוקר ב-4:30 או שמירת חפצים בזמן שאתם במאצ'ו פיצ'ו. מצד שני, מטיילים מדווחים שהמקום רועש מאוד. המחירים סבירים.
- כתובת: Calle Chaskatika, Plaza de la Cultura
- אתר אינטרנט: www.supertramphostel.com
Hotel Los Caminantes – אחד המקומות היותר פופולאריים בקרב המוצ'לרים הישראלים. התנאים במקום בסיסיים, אבל מספקים.
- כתובת: Av. Imperio de los Incas N°140
- פייסבוק: www.facebook.com/LOS-CAMINANTES
Avenida Imperio de los Incas 140.Hostal Sol de Oro – מעט יקר יותר מהאחרים, אך המקום נקי ותקבלו כאן חדרים זוגיים נוחים. כתובת: Calle Chaska T'ika C-7
Hostel Continental – מקום נקי ושקט עם מיקום טוב, קרוב יחסית לתחנת הרכבת. בהחלט נותן תמורה טובה למחיר – מקום בסיסי מאוד במיר סביר.
- כתובת: Av. Imperio de los Incas 165
- אתר אינטרנט: hostalcontinentalperu.com
לאכול
כיאה לעיירה תיירותית להחריד, יש כאן בעיקר מסעדות שכל מטרתן היא לנסות ולסחוט עוד כמה דולרים מהתיירים הרבים. מסעדות אלה מרוכזות בעיקר באזור הכיכר המרכזית והרחובות שסביבה, ומלבד ארוחת פועלים בשוק המקומי, לא עומדות בפניכם ממש אפשרויות אחרות.
רוב המסעדות מציעות לאורך כל היום "תפריט תיירים", שבדרך כלל כולל ארוחה מלאה של מספר מנות (אם כי בדרך כלל לא גדולות במיוחד). למרבה הצער, מסעדות רבות מנסות את מזלן ומוסיפות לחשבון בסוף עוד "הפתעות" בדמות עמלות מופרכות או מע"מ פיקטיבי. במקרים כאלה חשוב לעמוד על דעתכם ולהתווכח, לרוב זה יסתיים בהתנצלות מזוייפת, אבל המחיר יחזור למספר המקורי.
גם המכולות כאן לא זולות, אך עדיין מומלץ להצטייד באוכל, לפני שעולים למאצ'ו פיצ'ו, כי המחירים שם בשמיים. חיי לילה של ממש אין כאן, אבל רוב המסעדות מתפקדות גם כמעין פאבים, שבהם אפשר לשבת ולשתות משהו בשעות הערב המוקדמות. עם זאת, כדאי להיזהר מכל מיני מבצעי שתייה משתלמים לכאורה – ברוב המקרים יש איזשהו תרגיל מאחוריהם. בכל מקרה, קחו בחשבון שכל המשקאות עולים כפול מבקוסקו.
השוק המקומי - בשוק המקומי אפשר למצוא ארוחות צהרים וערב מתפריט קבוע במחירים זולים של כ- 7-10 סול. הוראות הגעה: השוק נמצא במרכז העיירה, פשוט שאלו את המקומיים איך מגיעים.
El Indio Feliz – זוהי המסעדה הכי מפורסמת בקרב התיירים ובצדק – המחירים אומנם גבוהים, אבל האוכל פשוט נפלא. לכן, אם בא לכם להתפנק, זה המקום לעשות זאת.
- כתובת: Lloque Yupanqui 4-12
- אתר אינטרנט: www.indiofeliz.com
La Boulangerie – עוד מקום מאוד תיירותי ולא זול, אך גם במאפייה הצפרתית הזו תקבלו תמורה טובה לכספכם. כתובת: Jr Sinchi Roca
Apu Salkantay – מסעדה מקומית נחמדה, בה מציעים ארוחות צהרים וערב משביעות במחיר קבוע של 15 סול.
- כתובת: Av. Imperio de los Incas
- אתר אינטרנט: www.apurestaurant.com
המאצ'ו פיצ'ו
המדענים עדיין מתווכחים ביניהם למה בדיוק שימש המאצ'ו פיצ'ו ולמה העיר ננטשה, אך על דבר אחד אין ויכוח – האתר, שהשתמר היטב ורק 15% ממנו הצריכו שחזור, מרתק וההליכה ברחובות העיר העתיקים והשיטוט בין בתי האבן והקירות המסותתים באופן מושלם היא חוויה מיוחדת במינה.
מדובר באתר גדול ועמוס מבקרים, ולכן מומלץ להגיע לכאן מוקדם (6:00 בבוקר האתר נפתח, תהיו שם כבר ב-5:50), כדי להספיק ליהנות ממנו כמו שצריך וגם לחזור בזמן לאגואס קליינטס כדי לתפוס את הרכבת חזרה. האתר עמוס באופן שלא תראו כמותו באף מקום אחר בדרום אמריקה. משעה 9:00 לערך כבר נהיה בלתי נסבל להסתובב באתר מכמות המבקרים שמגיעה אליו ולכן ההגעה המוקדמת במיוחד היא קריטית.
אזורים מרכזיים
העיר האבודה –החלק המרכזי של האתר וזה שמככב בכל התמונות המפורסמות. כאן חיו בני האינקה הקדומים והעיר מחולקת לאזור מגורים, אזור מלאכה ואפילו כלא. החלק החשוב ביותר בעיר הוא האזור הקדוש, שבו נערכו טקסי הדת בעיר כשסמוך אליו גרו הכוהנים ועשירי העיר. השריד החשוב ביותר באתר הוא ה-אינטיוואטאנה, אבן קדושה שככל הנראה שימשה כשעון שמש או בטקסי מעבר בין העונות. באזור זה אל תפספסו את הטיפוס לבקתת השומר שבה יש תצפית פנורמית מרהיבה, שממנה תוכלו לצלם גם אתם את התמונה הקלאסית של האתר. בנוסף, מומלץ להעיף מבט בשער השמש, שהיה שער הכניסה לעיר בעבור אלו שבאו אליה מקוסקו.
הר הוואינה פיצ'ו (Huayana Pichu) – זהו ההר המזדקר בדרמטיות מעל העיר, ומלבד עתיקות ושרידים נוספים שניתן למצוא בו (ושימשו ככל הנראה לשמירה), הוא בעיקר מספק נקודות תצפית עוצרות נשימה על המאצ'ו פיצ'ו והאזור שסביב לו. הטיפוס עד לפסגה לא פשוט וכולל מדרגות רבות, אך הוא לוקח בסך הכל כשעה ובהחלט שווה את המאמץ. השעות הטובות ביותר לעלות לכאן הן בשעות הבוקר המוקדמות (בין 7:00-10:00), אז בדרך כלל הראות היא הטובה ביותר. עם זאת, מספר המבקרים בחלק זה מוגבל ולכן רק אלו שהזמינו לכאן מקומות מראש ושילמו 10 דולר נוספים יורשו להיכנס (וראו בהמשך).
מונטנייה פיצ'ו (Montaña Picchu) – זהו ההר הנגדי להואינה פיצ'ו המספק נקודת תצפית פנורמית מרשימה על המאצ'ו פיצ'ו, על ההוואינה פיצ'ו ועל כל פסגות הסביבה. זהו החלק הכי פחות מתוייר באתר, בין היתר בגלל הדרך אליו (שלוקחת בדרך כלל כשעתיים וחצי הלוך-חזור וכוללת גם עלייה תלולה), אך גם בגלל שרוב המבקרים לא רואים צורך לבקר גם בו וגם בהואינה פיצ'ו. גם כאן מספר המבקרים מוגבל, לכן אם תרצו לעלות לכאן תצטרכו לשריין לעצמכם מקום מראש עם הזמנת הכרטיס (בתוספת תשלום). שימו לב שיתנו לכם להתחיל לעלות להר רק עד השעה 11:00.
הגעה לאתר
מלבד אלו שעושים את האינקה טרייל (ונכנסים למאצ'ו פיצ'ו דרך שער השמש), ההגעה לאתר היא מאגואס קליינטס, ברגל או באוטובוס. האוטובוסים העולים לאתר יוצאים לאורך כל שעות היום לנסיעה של כ-25 דקות בעלות מופרזת, שגורם לתרמילאים רבים להעדיף להשתמש ברגליים ולטפס את 1,700 המדרגות המובילות לאתר. רוב האנשים מטפסים את המדרגות האינסופיות האלה בכ-45-60 דקות. רבים עלולים להתקשות בטיפוס המדרגות אך אל תחששו ממחלות גבהים. המאצ׳ו פיצ׳ו הוא האתר הנמוך ביותר באזור קוסקו וסביבתה, בגובה 2,300-2,500 מטרים (זה לא טווח שבו מתחילות מחלות גבהים).
גרם המדרגות מתחיל מצדו השני של הנהר (הצד הרחוק מאגואס קליינטס), שאותו חוצים בגשר Puente Ruinas, שנמצא כק"מ וחצי מערבית לעיירה. את הגשר פותחים בכל בוקר בשעה 5:00 בדיוק, כשעה לפני פתיחת האתר.
האתר נפתח עם הזריחה בשעה 6:00 בדיוק, והאוטובוס הראשון אליו יוצא מאגואס קליינטס ב-5:30. אך רבים מנסים להגיע סמוך לשעות הזריחה כדי לראות את השמש עולה על האתר, ולשוטט בו קצת בנחת, לפני שהוא מוצף במבקרים.
כניסה לאתר
בשנים האחרונות החלו הפרואנים להגביל את כמויות המבקרים באתר, מתוך חשש לנזק מצטבר ולכן היום מורשים לבקר עד 2,500 איש ביום. לכן, ליתר ביטחון עדיף להשיג את הכרטיס לפחות ערב מראש (ועדיף גם קודם) וכן להגיע לאתר כמה שיותר מוקדם. כרטיסים לאתר, שעולים כ-130 סול (50% הנחה לסטודנטים בהצגת תעודה בתוקף), תוכלו להזמין דרך סוכנות נסיעות בקוסקו או לעשות זאת בעצמכם דרך האינטרנט (www.machupicchu.gob.pe – אי אפשר להזמין כרטיסים לסטודנטים אונליין) או במשרדי האתר באגואס קליינטס (על רחוב Pachacutec).
שימו לב, לא לשכוח להביא איתכם את הדרכון (המקורי, לא צילום), כי בלעדיו לא תוכלו להוציא את הכרטיס או להיכנס לאתר. כמו-כן, שימו לב שאסור להיכנס למאצ'ו פיצ'ו עם תיקים גדולים מדי ועם אוכל ושתייה, ולמרות שזה לא קורה בדרך כלל, יכולים לחפש לכם בתיק בכניסה. אם תרצו, תוכלו להשאיר את התיק עם האוכל בלוקרים שליד הכניסה ולאכול במתחם האוכל הסמוך.
בנוסף להגבלת הכניסה, ישנן גם הגבלות כניסה לטיפוס להוואינה-פיצ'ו ומונטנייה-פיצ'ו. להוואינה-פיצ'ו יכולים לעלות עד 400 איש לכל יום, כשאישור הכניסה מחולק ל-200 איש בין 7:00 ל-10:00 ו-200 נוספים מ-10:00 ואילך. למונטנייה-פיצ'ו יכולים לטפס עד 150 איש ללא חלוקה של שעות כניסה (רק צריך להיכנס לפני 11:00).
בעבר, היו מקבלים את אישורי הכניסה רק אותם מאות ראשונים שהיו מגיעים לכניסה לאתר, מה שגרם לרבים לקום לפני הזריחה ולרוץ במעלה המדרגות עד לכניסה או לחלופין לתפוס מקום בתור לאוטובוס הראשון. היום המצב השתנה ואת הכניסה להואינה פיצ'ו (או למונטנייה-פיצ'ו) תוכלו לקבל רק אם תזמינו זאת מראש בזמן קניית כרטיס הכניסה לאתר וכן תצטרכו להוסיף למחיר הכניסה סכום נוסף (24 סול להואינה פיצ'ו או 14 למונטינה פיצ'ו, וגם כאן - 50% הנחה לסטודנטים). שימו לב שהמקומות עדיין מוגבלים, ולכן אם תרצו לוודא שיהיה לכם מקום מומלץ בחום להזמין את הכרטיס לפחות כמה ימים מראש ועדיף אפילו יותר.
ברחבי האתר נמצאות בכל זמן שש לאמות שמסתובבות חופשי ונהנות מהחיים. בטח תראו אותן משוטטות בין התיירים ומלחכות עשב. רוב הזמן הן ידידותיות, כי רגילות לנוכחות בני אדם בטריטוריה שלהם, אבל אל תציקו להן יותר מדי (גם לא בשביל סלפי!) כדי שלא יתקפו אתכם או ירקו עליכם.
אטרקציות נוספות באגואס קליינטס
המעיינות החמים – לא משנה איך תסובבו את זה, הביקור במאצ'ו פיצ'ו כולל לא מעט הליכה ובעיקר הרבה מאוד מדרגות. אם בא לכם להרפות קצת את השרירים תוכלו לעשות זאת במעיינות החמים של העיירה, שנמצאים כ-10 הליכה מהמרכז לאורך הנהר (רחוב Pachacutec, בכיוון ההפוך מגשר הכניסה למאצ'ו פיצ'ו). המעיינות קטנים ולא מרשימים במיוחד, אבל תאמינו לנו, כשהשרירים כואבים אחרי יום ארוך, לא תתנגדו לטבילה מרגיעה. מי שמגיע לעיירה באחד הטרקים שכוללים מעיינות חמים יכול לוותר על אלה שנמצאים בה, כי הכניסה אליהם יקרה.
מוזיאון המאצ'ו פיצ'ו – זהו המוזיאון הרשמי של האתר ובו תוכלו להתרשם ממיצגים, תמונות והדמיות, אשר יספרו לכם את סיפור העבודות הארכיאולוגיות של גילוי ושחזור האתר. כמו כן, יש כאן מידע רב אודות הדת, התרבות והאומנות של בני האינקה. עלות הכניסה למוזיאון כוללת גם ביקור בגן הבוטני הסמוך. המוזיאון נמצא כשני קילומטרים מהעיירה עצמה, בסמוך לגשר שממנו עולים לאתר.
תצפית מהר ה-Putukusi – אם יש לכם חצי יום להעביר באגואס קליינטס תוכלו לצאת להליכה של כארבע-חמש שעות, אשר תקח אתכם במעלה הר Putukusi, לנקודת תצפית מדהימה ולא מוכרת על המאצ'ו פיצ'ו, שיש שטוענים שהיא אף מתחרה בתצפית מהוואינה-פיצ'ו.
הטיפוס לא פשוט וכולל הרבה מדרגות וגם מספר קטעי טיפוס אנכיים (יש סולמות) ולכן לא מתאים לכל אחד, אבל מי שיעשה את המאמץ יזכה למראה לא שגרתי. כמו כן, קחו בחשבון שהמדרגות מאוד חלקלקות ועלולות להיות מסוכנות ולכן נדרשת זהירות רבה.
את תחילת המסלול, שבה נמצאים הסולמות, תמצאו מימין, אחרי כ-15 דקות הליכה לאורך פסי הרכבת הישנים, אך כיוון שאין שילוט או סימון, מומלץ לבקש מהמקומיים שיכוונו אתכם.
קניות ושווקים
באגואס קליינטס יש שוק אומנויות, שבו תוכלו למצוא מזכרות, בגדי צמר ואומנויות אינדיאניות, אך מדובר באותה הסחורה שתוכלו למצוא בקוסקו ובמחירים נמוכים יותר. לכן, עדיף לשמור את הקניות למקום אחר.
איך להגיע
כנראה שעוד בימים שהמאצ'ו פיצ'ו הייתה עיר חייה ותוססת, זה לא היה עניין פשוט להגיע לכאן, וגם כיום מדובר בעניין לא פשוט, יחסית לאתר כל כך גדול ומפורסם. יש מגוון גדול מאוד של אפשרויות שמשתנות בהתאם לרמת ההרפתקנות של כל אחד, כמות הזמן שיש לכם וכמובן עומק הכיס. בכל מקרה, כל עוד אתם לא עושים את טרק האינקה טרייל (ראו בהמשך) תצטרכו להגיע קודם כל לאגואס קליינטס, להעביר בה את הלילה ורק למחרת לעלות לאתר.
חברות טיולים רבים בקוסקו מציעות חבילות מלאות לכל דרכי ההגעה, אשר כוללות בדרך כלל את הנסיעות, הלינה באגואס קליינטס, הכניסה לאתר ומדריך באתר עצמו. לרוב, הן יעלו יותר מאשר אם תארגנו את זה בכוחות עצמכם, אך מצד שני תוכלו לחסוך כך זמן ומאמץ כך שזו אופציה שבהחלט כדאי לבדוק אותה.
רכבת
זוהי הדרך הפשוטה והנוחה ביותר להגיע לאגואס קליינטס, אך גם היקרה ביותר. מטיילים רבים מגיעים לקוסקו כשהם כבר עייפים מהליכה בטרקים עם תיקים על הגב, ומעדיפים לעשות את המסלול למאצ'ו פיצ'ו ברכבת – ביום (לא מומלץ!) או ביומיים.
קו הרכבת הוא אמצעי התחבורה היחיד שמגיע לכאן (אין כביש) וחברת הרכבות מנצלת זאת כדי לקבוע מחירי כרטיסים גבוהים במיוחד לזרים. המחירים משתנים בהתאם לשעה ולרמת הרכבת. יש קו של הרכבת שיוצא מקוסקו וקו נוסף מהכפר אויטאיטאמבו (Ollantaytambo) שבעמק הקדוש – המקום שככל הנראה תצאו ממנו, כי שהמחירים בו שפויים יותר. באופן גורף, בכל הסוכנויות שתסגרו דרכן את ההגעה לאויטאיטאמבו יסגרו לכם נסיעה בוואן/ אוטובוס תיירים שיקח אתכם לתחנת הרכבת ויחזיר אתכם ממנה בתום הביקור באתר.
את כרטיסי הרכבת מומלץ להזמין מספר ימים מראש, ותוכלו לרכוש אותם בקוסקו, באויטאיטאמבו או באתר הרכבת: www.perurail.com
באוטובוס וברגל
אפשרות מעט מסורבלת, אך זולה בהרבה, להגיע למאצ'ו פיצ'ו היא בשילוב של אוטובוסים והליכה רגלית. ראשית, לוקחים מקוסקו מונית או אוטובוס מקומי (מתחנת Santiago de Pess) לכפר סנטה מריה (כ-5-6 שעות), משם ממשיכים בוואן מקומי ("קולקטיבו") לעוד שעתיים נסיעה לכפר סנטה טרזה. מכאן תוכלו להמשיך עוד כחצי שעה במונית מקומית שתמצאו בכפר או לחלופין ללכת כשעתיים-שלוש עד לתחנת הכוח הידרואלקטריקה (זה גם מה שצריך להגיד לנהג המונית).
אחרי תחנת הכוח כל מה שנשאר לכם זה פשוט להמשיך עוד שעתיים-שלוש של הליכה קלה ומישורית ברגל לאורך פסי הרכבת, עד שתגיעו לאגואס קליינטס. את הדרך חזרה תוכלו לעשות באותו האופן או לחלופין לחזור ברכבת.
הדרך הזו זולה בהרבה מאשר נסיעה ברכבת, אבל חשוב לצאת לדרך מספיק מוקדם אם רוצים להספיק להגיע לאגואס קליינטס באותו היום, ובחזור חשוב לקחת בחשבון שהאוטובוס האחרון לקוסקו יוצא מסנטה מריה בשעה 20:00 ושכדאי להגיע אליו לפחות שעה קודם לכן, כיוון שהוא מתמלא במהירות.
בכל מקרה, במידה ולא הסתפקתם לעשות את זה ביום אחד, הן בסנטה טרזה והן בסנטה מריה יש הוסטלים ומקומות לאכול והמחירים זולים. כמו כן, בונוס נוסף למקרה ונתקעתם הם המעיינות החמים המצויינים שנמצאים כ-2 ק"מ נסיעה מסנטה טרזה. אפשרות נוספת היא לשכור רכב בקוסקו ולהגיע איתו עצמאית עד לסנטה טרזה וחזרה, אך דרך זו מאוד לא מומלצת, כיוון שמדובר בדרך מסוכנת וקשה מאוד לנהיגה והטיול המהנה שלכם יכול להפוך מהר מאוד לסיוט מורט עצבים.
בטרק
רבים בוחרים לעבור את הדרך מקוסקו למאצ'ו פיצ'ו בטרק שמתפרש על פני מספר ימים. יש מספר אופציות שתוכלו לבחור מתוכן. כמפורט בסעיף הבא.
טרקים מקוסוקו למאצ'ו פיצ'ו
הדרך הקלאסית להגיע למאצ'ו פיצ'ו היא כמובן בטרק חוויתי של מספר ימים, אשר שיאו הוא המאצ'ו פיצ'ו. הטרק המקורי אשר הפך כבר מזמן לקלאסיקה הוא הטרק ההולך לאורך דרך האינקה העתיקה, שחיברה בין קוסקו למאצ'ו פיצ'ו, אך הביקוש הרב של המטיילים גרם לשלטונות פרו להגביל את הכניסה אליה כדי לשמור עליה.
הגבלה זו גרמה לפריחתה של תעשייה שלמה ומשגשגת של טרקים אלטרנטיביים, שכולם מציעים מסלולים ואטרקציות שונות, כדי לשכנע אתכם ללכת דווקא איתם אל המאצ'ו פיצ'ו. אל רוב הטרקים לא ניתן לצאת באופן עצמאי, אלא עושים זאת עם חברת טיולים אשר דואגת למסלול, למדריך, לאוכל ולחלק מהציוד (בדרך כלל רק אוהל, ושק שינה בתוספת תשלום).
בנוסף, המחיר של הטרק אמור לכלול בתוכו גם את כרטיס הכניסה לאתר, לינה של לילה באגואס קליינטס וכן את הנסיעה חזרה לקוסקו (בדרך כלל ברכבת). קחו בחשבון שכל העניין מאוד ממוסחר וייתן לכם את ההרגשה שמנסים לסחוט מכם כסף בכל הזדמנות: הצעה "להקפיץ" אתכם חלק מהדרך ולחסוך לכם הליכה, דרישה לתוספת תשלום בגלל תיק כבד וכדומה.
כמו כן, כדאי להגיע מוכנים לכך שהקבוצות הן לרוב גדולות מאוד (כ-20 איש) ושלא תמיד האוכל שנותנים באמת מספיק, לכן מומלץ להביא איתכם אוכל ונשנושים מקוסוקו. המחירים של הטרקים משתנים בהתאם למסלול ולעונה, אך פעמים רבות ישראלים מקבלים מחירים זולים יותר מכל השאר, אז כדאי להתמקח. בסוף כל הסוכנויות שולחות את האנשים שלהם לאותם שניים-שלושה טרקים שיוצאים כל יום, ואל תתפלאו אם אוהל לידכם ישן מישהו שסגר בסוכנות אחרת ושילם כפול, עבור אותו הדבר.
אינקה טרייל (Inca Trail)
הטרק הזה (4 ימים, 3 לילות), שעובר בנופים מרהיבים לאורכה של דרך האינקה העתיקה, שחיברה בין קוסוקו ומאצ'ו פיצ'ו, הוא אחד מהטרקים הוותיקים ביבשת ואחד מהפורסמים והפופולאריים ביותר בעולם. טרק זה הוא ללא ספק היפה והמרשים ביותר מאלו המגיעים למאצ'ו פיצ'ו ומחירו בהתאם.
מלבד הנופים המרהיבים, תזכו גם להיכנס למאצ'ו פיצ'ו ישירות דרך שער השמש המפורסם ולא דרך אגואס קליינטס. בגלל הגבלות כניסה חמורות ניתן להיכנס למסלול רק דרך חברה מסודרות ומספר המקומות מוגבל, מה שהוביל לכך שעם השנים מחיר הטרק עלה מאוד (600-700!) וחשוב להזמין מקום בטרק כבר מספר חודשים מראש. אל תנסו את מזלכם בקוסקו כדי להשיג מקום של הרגע האחרון – לא יהיו כאלה. מידע נוסף ואפשרות להזמנתמקומות: www.inca-trail.com.pe
סלקנטאי (Salkantay)
הטרק הזה (5 ימים ו-4 לילות) הוא המסלול החלופי הפופולארי ביותר, בזכות שילוב בין נופים יפים ומחיר נוח של כ-170-180 דולר סך הכל. הטרק מתחיל בעמק הקדוש ועובר בנופים מגוונים מאוד, שנעים מהרים מושלגים ולגונות מרהיבות, דרך מפלים ונחלים מרשימים ועד ליערות גשם לחים (עובר ביום אחד מתוך החמישה בחלק של האינקה טרייל). יחד עם זאת, מטיילים רבים מדווחים שלמרות שבטרק יש מספר נקודות יפות נדמה שהמסלול באופן כללי ״הודבק״ בצורה כזו שיהיה אפשר להגיע למאצ'ו פיצ'ו איתו בטרק. לכן, כדאי לחשוב פעמיים האם אכן עדיף לקחת את הטרק הזה או אולי לשמור את הזמן ואת הכסף לטרקים יפים אחרים באזור קוסוקו, כמו האזנגאטה.
יום 1: יציאה מקוסקו, תחילת ההליכה והגעה לאגם Humantay
יאספו אתכם מקוסקו בערך ב-5:00 בבוקר באוטובוס או בוואן ותסעו ל-Mollepata, שנמצאת בגובה 2,900 מטרים, ובה תעשו את כל ההכנות האחרונות לטרק. הליכה קצרה או נסיעה בוואן תביא אתכם לנקודה שממנה יתחיל הטרק, בכפר Sayapata, שבו הצוות שילווה אתכם יעמיס את הסוסים ופרדות לקראת היציאה שתהיה בערך ב-9:00.
לאט לאט תתחילו לעלות, ותגיעו בדרך לנקודת השיא בגובה 3,850 מטרים בשם Soraypampa. בדרככם תעברו בנקודות תצפית מדהימות שיפרשו בפניכם את הר הסלקנטאי המושלג והמלכותי כשסביב פסגות מושלגות נוספות והעמק של נהר Apurimac. בשעה 13:00 תאכלו ארוחת צהריים קלה ותנוחו לפני יציאה להליכה נוספת של כ-3 שעות עד הגעה לאגם Humantay Lake. האגם מדהים ביופיו והוא מכוסה הרים מושלגים מושלמים. הנוף עוצר נשימה. בסביבת האגם גם יימצא חניון הלילה שלכם ועד שתגיעו אליו האוהלים שלך, כמו גם ארוחת הערב, כבר יהיו מוכנים.
שימו לב שביום הזה אתם מקבלים ארוחות צהריים וערב בלבד ומומלץ לדאוג לסנדוויצ׳ים ודברים שישביעו אתכם עד שעת ארוחת הצהריים.
יום 2: מ-Soraypampa ל-Challway
היום הזה הולך להיות שינוי נוף משמעותי, ולאחר יום של צמחיות ואזורים יבשים יותר הנוף הולך להתחלף בפסגות מושלגות ואזורים טרופיים. לאחר ארוחת בוקר מזינה תתחילו את היום הקשה ביותר בטרק. ההליכה מתחילה סביב השעה 7:00, והצעידה והטיפוס של הבוקר יובילו אתכם עד לפאמפס סלקנטאי, ומשם דרך צידה השמאלי של פסגת Umantay, הנמצאת קרוב לסלקנטאי עצמו.
לקראת אמצע היום תגיעו לפסגה הגבוהה ביותר – 4,600 מטרים. הנוף מהפסגה הולך להיות בלתי רגיל וסביבכם יהיו הרים מושלגים למכביר ופסגת הסלקנטאי (6,264 מטר). פסגת הסלקנטאי היא המקום השני בגובהו בכל האזור הסובב את קוסקו.
בשעה 13:00 תאכלו את ארוחת הצהריים ולאחריה הליכה של שעות נוספות תביא אתכם לנקודת המחנה של היום השני לערך בשעה 19:00.
יום 3: Hallway דרך פלאיה סאווהיקו ועד סנתה תרזה
גם היום, יוצאים בסביבות 7:00 והולכים כ-6 שעות. בדרך עוברים בכפר בשם קולפהבמבה שקיבל את הכינוי ״מצח היער המעונן״ (באנגלית זה נשמע טוב יותר, Forest Cloudy Brow). במקום ישנם מפלים יפים ועצי פרי רבים. זוהי נקודת תצפית מצויינת על ציפורים, ובמיוחד מקום טוב לראות בו את ״תרנגול הסלעים״ – ציפור נדירה, שחייה באזור. כאן תאכלו ארוחת צהריים וב-14:00 תעלו על אוטובוס מקומי ותסעו לעיירה סנטה תרזה. בקרבת הכפר יש שלושה מעיינות חמים בטמפרטורות שונות שאפשר לטבול בהם עבור 5 סול. ארוחת ערב ולינה בסנטה תרזה.
יום 4: מסנטה תרזה דרך תחנת ההידרואלקטריקה והגעה לאגואס קליינטס
מסנטה תרזה לוקחים ואן מקומי לנסיעה קצרה בת 40 דקות לכפר Lucmabamba. אחר כך תלכו שלוש שעות עד לאתר הארכיאולוגי Llactapata, שבו תלכו בין הריסות העיר ובחוות הקפה של חבל קוסק. מהריסות האתר הארכיאולוגי ישנה תצפית מדהימה על המאצ׳ו פיצ׳ו. שם תוכלו לנוח ו/או ליהנות מהנוף.
מכאן המסלול יורד לתחנת הידרואלקטריקה, שבה תאכלו ארוחת צהריים בדרך ליישורת האחרונה – מסע בן 10 קילומטר לאורך פסי הרכבת על לאגווס קליינטס. ההליכה לאורך הפסים מישורית לחלוטין אך אל תצפו שהיא תהיה פשוטה, בטח לא אחרי הדרך הארוכה שעברתם מהבוקר. את הלילה מעבירים בהוסטל או במלון (תלוי בסוכנות שסגרתם איתה את הדרך) באגואס קליינטס.
יום 5: מאצ׳ו פיצ׳ו
בשעה 4:30 בבוקר תצאו מאגואס קליינטס עם פנסים, כדי להגיע לשער הגשר שנפתח ב-5:00. ברגע שיפתח השער, תוכלו להתחיל במסע האחרון לעבר היעד הנכסף – אתר המאצ׳ו פיצ׳ו – שמה שמפריד ביניכם הוא 1,700 מדרגות. האתר נפתח ב-6:00 ואחרי שתבקרו בו, תחזרו לאגואס קליינטס ותתפסו את הרכבת חזרה לקוסקו.
חשוב לומר: טרק הסלקנטאי הוא ברמה גבוהה והוא קשה! אלו חמישה מאוד לא פשוטים למי שאינו בכושר. יתרה מזו, קחו בחשבון שהטרק עובר גם בגבהים, ואם לא התרגלתם לגובה של קוסקו כדאי לשקול בשנית האם זוהי האופציה החכמה ביותר מבחינתכם.
למרות היותו קשה מאוד, הנופים שתראו בו מרהיבים. הלגונה שמגיעים אליה ביום בראשון היא מהיפות והמיוחדות ביבשת, והסלקנטאי לא סתם נחשב לאחד ההרים המרשימים בפרו.
אינקה ג'ונגל (Inca Jungle)
אינקה ג׳נגל הוא טרק של שלושה-ארבעה ימים שיוצא מקוסקו ומשלב פעילויות אקסטרים בדרך למאצ׳ו פיצ׳ו. בדרך תתקלו בהמון צורות נוף ובאטרקציות רבות, כך שתקבלו חוויה שונה מלבד “סתם” טרק.
מחירו יחסית גבוה, אך זול יותר מהאינקה טרייל הידוע (כ-200-300 דולר לארבעה ימי טרק – תלוי בסוכנות כמובן), והמחיר עולה לפי התוספות שתבחרו – רמת החדר בהוסטלים (דורמס/חדר פרטי) ושעת החזרה של הרכבת ביום האחרון (שעת חזרה מאוחרת מוזילה את העלויות). מחיר הבסיס כולל ארבעה ימי טרק (או 3), אוכל לשלושת הימים הראשונים ולינה. כל אטרקציות האקסטרים מלבד טיול האופניים ביום הראשון אינם כלולים במחיר הבסיס, ויש להוסיף עליהם כ-100 סול לאטרקציה.
היום הראשון: אופניים וראפטינג
היום הראשון הוא יום כיף למדי שכולל אך ורק אטרקציות בלי הליכה בכלל. יאספו אתכם בוואן ב-7:30 ותסעו דרך נופים משגעים עד שתגיעו לנקודה שבה יתנו לכם ציוד הגנה ואופני הרים. הנקודה הזו נמצאת בגובה 4,000 מטר ומשם יורדים 55 ק”מ בדרך נוף מדהימה עד לגובה 1,880 מטר. שם תעלו שוב על הוואן ותיסעו לכפר סנטה מריה, שבו תאכלו צהריים ותקבלו חדר בהוסטל (אם יש לכם מזל יהיה שם וייפי ומים חמים).
מסנטה מריה תצאו לראפטינג בנהר האורובמבה (לא כלול במחיר – תצטרכו לשלם עוד 100 סול). מסול הראפטינג רגוע יחסית, מגיע לראפיד 3 ואינו מסוכן כלל. בתום שעה וחצי חוזרים לסנטה מריה לארוחת ערב ולינה.
היום השני: אינקה טרייל
זהו היום הקשוח באמת של הטרק הזה, ואם תחליטו לעשות את הטרק בשלושה ימים – זה היום שתוותרו עליו (זה גם יוזיל לכם את העלויות). השביל עובר ב-20 קילומטר מתוך האינקה טרייל ומשלב הליכה בתוואי שטח קל בתחילתו וטיפוס לא פשוט בהמשכו. הציר ביום זה כולל עצירות במספר בקתות הרים, שבהם תקבלו מעט הסברים על תרבות האינקה, על הג׳ונגל ועל הגידולים שבו. באחת הבקתות תיהנו ממגוון חיות ידידותיות וביכולת להצטייד במים וחטיפים (אבל לא רק שם).
הנופים לאורך האינקה טרייל מיוחדים ויחודיים ואם אתם בכושר טוב כדאי לעשות את היום הזה, למרות שהוא קשה. אחרי ארוחת הצהריים מקבלים הפסקה קצרה ואפשר לנוח בערסלים הצמודים למסעדה. לקראת סיומו של היום חוצים את נהר האורובמבה השוצף בעזרת רכבל שעליו תצטרכו (בין אם תרצו ובין אם לא) לשלם 10 סול. אין דרך אחרת לחצות את הנהר. אחרי חציית הנהר תמשיכו בהליכה של קילומטר נוסף ותסיימו את היום בהירגעות ונופש במעיינות חמים. סגרו עם מדריך הקבוצה כמה זמן תרצו להיות במעיינות לפני הכניסה ותיהנו ממגוון בריכות טבעיות בטמפרטורות שונות. עלות הכניסה למעיינות החמים 5 סול.
בסיום הזמן תלכו ברגל לכפר סנטה תרזה שעתיים נוספות או שתעשו זאת בוואן ב-20 דקות עבור 10 סול נוספים. במידה ויש לכם ציוד שאינכם צריכים לקחת על הגב במהלך 20 הקילומטרים של היום, ניתן לשלוח את התיקים במונית מסנטה מריה כדי שיחכו לכם בסנטה תרזה (5 סול). המלצתי החמה היא ללכת עם מה שפחות ציוד עליכם ביום הזה.
היום השלישי: אומגה והליכה לאורך פסי הרכבת
אחרי היום השני הקשה תתחילו את היום השלישי באומגה בין ההרים. מסלולי האומגה נעים בין 200 ל-300 מטר, כשבכבל האחרון תוכלו לבחור בין גלישה לאורך הכבל בתנוחת סופרמן (כשאתם קשורים מהגב) או בתנוחת ספיידרמן (כשאתם הפוכים). הגלישה בטוחה מאוד, והרתמות והציוד שמקבלים ברמה גבוהה למדי. גם המדריכים מקצועיים מאוד ולא יתנו לכם לעשות שטויות איפה שלא צריך לעשות אותן. בסיום הכבל החמישי ישנה הליכה אקסטרימית על גשר חבלים תלוי לאורך 150 מטרים (אתם מאובטחים לחלוטין, כמובן). האטרקציה אינה כלולה במחיר הבסיס ועלותה 90 סול.
בסיום האטרקציה, תסעו עם הוואן חצי שעה לתחנת הרכבת הידרואלקטריקה, שם תתחילו במסלול הליכה בתוואי דרך שטוח לחלוטין של 10 קילומטר (3 שעות לערך) לאורך פסי הרכבת עד ההגעה לאגואס קליינטס בסביבות 16:00. תוכלו לנוח, ליהנות מהשוק ומהעיירה הציורית עד לארוחת הערב. שמרו היטב את כרטיסי הכניסה למאצ'ו פיצ'ו ולרכבת חזרה, שתקבלו בערב.
היום הרביעי: מאצ'ו פיצ'ו
ב-4:30 בבוקר תצאו, מצויידים בפנסים, לכיוון הגשר, שממנו מתחילים את הטיפוס למאצ'ו פיצ'ו ונפתח ב-5:00. בכניסה יבדקו לכם דרכון (מקורי בלבד ולא צילום!) ואת כרטיס הכניסה, ואז תתחילו בטיפוס 1,700 מדרגות עד הכניסה לאתר עצמו. במהלך הטיפוס תוכלו לראות את האורות הראשונים מגיחים מבין ההרים – מחזה מרהיב! במידה ולאחר שלושה ימי טרק תחליטו שטיפוס 1,700 מדרגות גדול עליכם תוכלו לקחת את האוטובוס שיוצא מהעיירה ועולה בערך 40 סול לכיוון.
אחרי הביקור באתר תוכלו לרדת ולקחת רכבת בחזרה לקוסקו (או אוטובוס מתחנת הידרואלקטריקה).
התנהלות עם ציוד וכסף נוסף
מלבד מחיר הבסיס אותו תשלמו מראש כדאי להצטייד בעוד 100 סול לכל אטרקציה נוספת שתרצו (ראפטינג ואומגה) ובלי שום קשר הייתי ממליץ להגיע עם 300 סול נוספים שישמשו אתכם לתשלום על המעיינות החמים ביום השני, על הרכבל, על הוואן לסנתה תרזה, במידה ותחליטו אז ישמשו אתכם גם בקניית כרטיס אוטובוס למאצ׳ו פיצ׳ו, הצטיידות במים וקניית חטיפים במהלך הטרק ועל ארוחת צהריים באגואס קליינטס ביום האחרון.
מבחינת ציוד, עדיף לא לבוא עם שלוקר, אלא לקנות מים במהלך הטרק. ההליכה עם תיק על הגב בייחוד ביום השני לא קלה וככל שתורידו מעצמכם משקל כך ייטב לכם. מבחינת לבוש, כדאי להצטייד ב-2-3 חולצות קצרות ועוד חולצה אחת ארוכה, בסופטשל, בגד ים, מכנסיים נוחים להליכה ועוד מכנסיים נוספים לשינה/הסתובבות במהלך הערב אחרי ההגעה להוסטלים, כפכפים וכמובן נעלי הליכה נוחות. תחתונים וגרביים לפי נוחיותכם. בנוסף, כדאי להביא מגבת כי לא בכל ההוסטלים יש (ברוב המקומות ניתן לשכור מגבת בסכום של עד 5 סול, ששווה להשקיע ולו רק בשביל להוריד מעצמכם את המשקל הזה).
הטרק מצ'וקקיראו למאצ'ו פיצ'ו
מזג אוויר
המאצ'ו פיצ'ו אמנם פתוח לאורך כל השנה, אך מומלץ מאוד לבקר כאן במהלך העונה היבשה (אפריל-ספטמבר), שבה יש את הסיכוי הנמוך ביותר שהאתר יתכסה בעננים או שירד עליכם גשם. למרות שחודשים אלה הם המומלצים ביותר אל תיקחו את העניין ככלל ברזל – גם מאמצע מרץ כבר ניתן להגיע למאצ׳ו פיצ׳ו עם חשש מועט מעננות כבדה או גשם. בכל אופן, הגעה מוקדמת לאתר תגדיל את הסיכוי שגם אם יתכסה בעננים במהלך היום תוכלו לקבל שעות מסוימות של מזג אוויר מושלם וריאות מצויינות.
הטרקים השונים המובילים לאתר פתוחים רק במהלך העונה היבשה ומעט לפניה. אם אתם בכל זאת מגיעים לכאן מחוץ לעונה (אוקטובר-פברואר), תוכלו לעשות זאת רק ברכבת, וככל הנראה ירד עליכם גשם במהלך הביקור באתר. לכן כדאי להצטייד בשכמיות ואפילו מטריות, כי לא תמצאו כל כך מקומות לתפוס בהם מחסה, וקחו בחשבון שתעזבו את המקום מוקדם משחשבתם.
בעונה היבשה, הימים בדרך כלל חמימים ונעימים, אך הלילות קפואים ולכן מומלץ להביא בגדים חמים וליתר ביטחון גם מעיל גשם. אלו מכם שיגיעו לכאן בטרק יצטרכו להיערך לכל סוגי מזג האוויר, כיוון שרוב הטרקים עוברים באזורים קרים וגבוהים וגם באזורים חמים ולחים.
המלצת זהב
מטיילים רבים, ובעיקר ישראלים רבים מגיעים לקוסקו לאחר 3-4 חודשים של טיול ביבשת. זו תקופה ארוכה של טיולים וטרקים ובעיקר תחושת מיצוי מאוד גבוהה. בגלל שלא רוצים לוותר על ההגעה למאצ'ו פיצ'ו, אך עייפו מהטרקים, הם מגיעים למאצ'ו פיצ'ו ביום אחד (יוצאים מוקדם בבוקר וחוזרים לקוסקו בלילה!).
אל תעשו זאת ביום אחד! אגואס קליינטס היא מקום ששווה חצי יום לכשעצמו, וגם ההגעה לאתר בזריחה היא מחזה שאתם חייבים לעצמכם בתור מוצ׳ילרים בדרום אמריקה. גם אם אתם לא רוצים לבצע טרק נועז או ללון בתנאים לא תנאים – תעשו את המסלול במינימום יומיים, ץעבירו את הלילה באגואס קליינטס.
נוסף על כך, וזהו דגש חשוב מאין כמוהו: לפני שאתם יוצאים מקוסקו לכיוון המאצ'ו פיצ'ו ודאו היטב שהדרכון שלכם אתכם. מטיילים רבים לא יודעים שבלי דרכון (המקורי! גם צילום דרכון אינו תקף), לא תוכלו לקבל כרטיס כניסה לאתר! יש אינספור סיפורים של תרמילאים שהגיעו עד למאצ'ו פיצ'ו רק כדי להישאר בחוץ מאוכזבים. אז אל תחפפו בקטע הזה ובואו מוכנים.
נותני שירותים
לשכת תיירות – באגואס קליינטס תמצאו סניף מקומי של לשכת התיירות הממשלתית I-Peru, שנמצאת על הרחוב הראשי שלאורך הנהר (רחוב Pachacutec). מידע על האתר תוכלו למצוא גם במשרד הכרטיסים של המאצ'ו פיצ'ו, הנמצא באותו מבנה.
חברות טיולים – אינספור חברות טיולים מציעות את כל סוגי הדילים, הטרקים והמסלולים כדי להגיע למאצ'ו פיצ'ו. למרבה הצער, לצד סוכנויות אמינות ורציניות יש גם לא מעט חאפרים ונוכלים, שיקחו את כספכם וישאירו אתכם רק עם הבטחות. לכן, חשוב מאוד ללכת רק לסוכנויות שקיבלו כבר המלצות ממטיילים אחרים ובכל מקרה לבדוק היטב מה אתם מקבלים תמורת כספכם. מספר חברות מומלצות תוכלו למצוא בעמוד קוסקו.
כסף – במרכז העיירה (הרחובות שסביב הכיכר) תמצאו כספומט שלא תמיד עובד וכן מספר חלפנים שיתנו לכם שער חליפין גרוע. ליתר ביטחון, מומלץ להגיע כבר מקוסקו עם מספיק מזומן, כדי לא להיתקע בלי כסף.
מה הכי לא כדאי בעיר
המאצ׳ו פיצ׳ו הוא מקום ממוסחר להחריד – כנראה הכי ממוסחר בדרום אמריקה. לכן המחירים פה גבוהים מאוד, ומעבר לכך – המשמעת באתר גבוהה. על תנסו להתחכם עם הפקחים של האתר. אסור בכלית האיסור להשליך פסולת ו/או לרדת מהשבילים. גם על תמונות שבהם אתם קופצים ככל הנראה יעירו לכם. כבדו את הפקחים במקום והישמעו להוראותיהם. הפרואנים חרדים חרדת קודש למקום הזה ולא יהססו לעצור אתכם ולהוציא אתכם מהאתר אם לא תישמעו לאנשי הפארק.
בטיחות ואזהרות
בגלל ריבוי התיירים והאינטרס המקומי שהם ימשיכו להגיע, אין ממה לחשוש בכל מה שנוגע למעשי שוד. גם מסלולי הטרקים נחשבים לבטוחים מהבחינה הזו ורק מומלץ שלא להשאיר שום דבר שחשוב לכם מחוץ לאוהל בלילה. עם זאת, נוכלים ורמאים לא חסר ולמרבה הצער יש אינספור סיפורים על מטיילים ששילמו מחירים מופרזים, שלא קיבלו את מה שהובטח להם, סבלו ממדריך גרוע או ציוד בלוי בטרקים. כדי למנוע מעצמכם עוגמת נפש הקפידו לוודא היטב עם איזו סוכנות אתם הולכים ומה בדיוק הם אמורים לספק לכם, ולא להתבייש להתווכח ולהתעקש איתם אם הם לא עומדים במילה שלהם.
מחלת הגבהים, בייחוד בטרקים, אך גם באתר עצמו, עלולה להשפיע על מי שרגיש או מי שעוד לא הורגל לגובה. כדי להימנע מכך, מומלץ לשתות הרבה מים ולאכול מאכלים עם הרבה סוכר, אך אם אתם בכל זאת סובלים מכאבי ראש, בחילות וסחרחורות רדו מיד לגובה נמוך יותר. מידע נוסף על מחלת גבהים »
מטרד נוסף הם היתושים הרבים שיש לאורך מסלולי הטרקים ובייחוד באזור אגואס קליינטס. מומלץ מאוד להצטייד מראש בחומר דוחה יתושים. כמו כן, הקפידו להביא אתכם לטרקים טבליות לטיהור מים או לחלופין התכוננו לקנות מים על בסיס יומי. המסלולים למאצ׳ו פיצ׳ו כפי שאתם בטח מצליחים להבין הם מתויירים מאוד. אין כמעט שביל שמוביל לאתר שלא תעמוד בו מקומית פרואנית עם עגלת ממתקים ושתייה. אם העניין הכלכלי לא מעיק לכם דעו לכם שתוכלו כמעט בכל חצי שעה- שעה לקנות לכם שתייה מדוכני הדרך הללו.
לבסוף, חשוב להבין שהמאצ'ו פיצ'ו הוא נכס לאומי פרואני והמקומיים מתייחסים אליו בכבוד וברצינות. לכן, הקפידו לכבד את כללי המקום ולא להתעסק עם השומרים והפקחים הרבים המסתובבים באתר. קחו בחשבון, שכל עברה על הכללים או תעלול טיפשי יגרמו לכך שיסלקו אתכם החוצה.
עוד לא השתכנעתם? צפו:
קישורים רלוונטיים
- מיפוי נוח של מתחם העתיקות תמצאו באתר האינטרנט: he.wikipedia.org/wiki
- סיור וירטואלי במאצ'ו פיצ'ו תוכלו לערוך באתר האינטרנט: www.mp360.com/eng
- האתר הרשמי של העיירה אגואס קליינטס: www.aguas-calientes.com