סיאטל 'Seattle' הידועה בכינוייה 'עיר האמרלד' Emerald City היא העיר הגדולה ביותר במדינת וושינגטון ובצפון מערב ארצות הברית בכלל עם אוכלוסייה של מעל 650,000 תושבים.
למעשה, אין עיר, בעלת יותר מחצי מיליון תושבים, השוכנת צפונית ממנה בארצות הברית כולה. והיא אף צפונית יותר מהערים הקנדיות טורונטו, מונטריאול ואפילו אטווה.
סיאטל היא עיר סואנת ועמוסה. עמוסה באנשים, בתנועה ובאטרקציות.
גורדי השחקים שלה מזכירים את העובדה שמייסדי העיר רצו להקים כאן את 'ניו-יורק של המערב' ואת כך ששמה הראשון של העיר היה 'ניו-יורק' ואילו הנופים הנפלאים שמסביב, מיצר פיוג'ט (Puget Sound) ממערב ומעבר לו רכס האולימפיק (Olympic mountains), ורכס הקסקייד (Cascade Range) ממזרח שמעליו מתנשא בהדר רב הר רייניר (Mount Rainier) מזכירים שהעיר בכל זאת, נטועה עמוק בצפון מערב הפסיפיק (PNW).
סיאטל, שהביאה לעולם את מוזיקת הג'ראנג', את סטארבקס, בואינג, אמזון, REI ומייקרוסופט היא מרכז כלכלי ותרבותי מהמעלה הראשונה, ושמה יצא למרחקים, בארצות הברית ובעולם כולו.
נמל המים שלה הוא השלישי בגודלו בצפון אמריקה והעיר היא מרכז סחר מרכזי עם יבשת אסיה, מעברו השני של האוקיינוס.
שבעת הגבעות הירוקות שלה נחות בין האוקיינוס השקט לאגם וושינגטון (Lake Washington) ואגם סממיש (Lake Sammamish) והרים אדירים ממוקמים ממערב וממזרח, והכל במרחק נסיעה קצר, מה שמסביר כנראה את החיבה האדירה של תושביה לטבע ולפעילות ספורטיבית, דבר שבה לידי ביטוי בהווי התושבים ובעיר עצמה.
המודעות הסביבתית, איכות החיים הגבוהה, האבטלה הנמוכה ומזג האוויר הסביר (ביחס כמובן לערים בקו רוחב דומה) מושכים המוני מהגרים לעיר מידי שנה, הגירה פנימית ובינלאומית.
למעשה, סיאטל היא העיר הגדלה במהירות הרבה ביותר בארצות הברית נכון לשנת 2013, ונותרה ברשימת חמשת הערים המתפתחות גם השנה.
שנים לפני שהוקמה העיר סיאטל ישבו כאן אמריקאים-ילידיים שעסקו בחקלאות ודייג, והאירופאי הראשון שעבר כאן, גורג' וונקובר, עשה זאת רק בשנת 1792 במהלך מסעו למיפוי צפון מערב היבשת. עדות לעבר הילידי הוא שמה של העיר, סיאטל היה הצ'יף של שבטי הדוואמיש והסקוומיש.
העיר עצמה הוקמה בשנת 1851 על ידי משלחת שהגיעה לכאן מפורטלנד ותבעה בעלות על האזור.
במהלך ההיסטוריה שלה חוותה סיאטל תקופות של שפל וגאות. מתחים בין עובדים למעסיקים, מתחים גזעיים ששיאם במהומות האנטי- סיניות של שנת 1885 ושריפה אחת גדולה שהחריבה את מרכז העסקים שלה בשנת 1889.
בראשיתה, הייתה מרכז לכריתת עצים ושליחתם לסן פרנסיסקו המתפתחת, והשריפה של העיר, במפתיע, רק תרמה להתחזקותה הכלכלית.
בסוף המאה ה-19 חוותה סיאטל שפל כלכלי אך לאחר מכן היא שימשה כעיר מעבר למאות אלפי כורים שעשו את דרכם צפונה בבהלת הזהב של יוקון שבקנדה ולאחר מכן של אלסקה.
המסחר בעיר פרח ובאותם שנים הוקם המוסד המפורסם הראשון שנוסד בסיאטל, חברת השליחויות UPS.
מלחמת העולם הראשונה הביאה לעיר את המספנות הגדולות, אך סדרת שביתות בשנים 1919 ו-1934 פגעו בתעשיית הספנות והמוקד עבר דרומה, לנמל לוס אנג'לס.
לאחר השפל הגדול (The Great Depression) שפגע בעיר, הגיעה מלחמת העולם השנייה, חברת בואינג (Boeing) והתערוכה העולמית של 1962 (Seattle World's Fair) שהביאו לפריחה מחודשת.
אך בסוף שנות ה-60 וראשית שנות ה-70 הכל קרס. חרם הנפט הערבי ומשבר בתוך חברת בואינג הביאו רבים לעזוב את סיאטל ובאותם ימים התרוצצה ברחובות הבדיחה הידועה “האחרון שעוזב את סיאטל, שיכבה את האור”- “Will the last person leaving Seattle – Turn out the lights."
סוף שנות השמונים הביאו לעיר את תעשיית ההיי-טק ובראשם מייקרוסופט (Microsoft). סייעו לפריחתה של העיר ותורמת לה עד ימינו אנו.
כמטרופולין שממוקם על חגורת האש הפסיפית, הסיכון לרעידות אדמה כאן גבוה, האחרונה שבהן, שחוללה נזק בעיר, התרחשה בשנת 2001.
במהלך הביקור באזור ובסיאטל יצא לי לשמוע מפי מקומיים את חששותיהם מרעידת אדמה קטלנית הצפויה להתרחש בעיר בשנים הקרובות.
בביקורי כאן גם התארחתי אצל הקהילה היהודית הספרדית של סיאטל.
קהילה גדולה של יהודים יוצאי טורקיה ויוון ובמיוחד האי רודוס שהגיעו לסיאטל בראשית המאה העשרים והיו בין בעלי החנויות של שוק 'פייק פלייס', כסוחרי ירקות פירות ודגים.
וכך, מלבד היכרות עם העיר הגדולה הכרתי גם קהילה נפלאה שבה עדיין משתמשים בלדינו.
קהילה שאירחה אותי בחום ולבביות מעוררת הערצה ושחיבתם לישראל מדהימה אף אותי.
כיום חיים בסיאטל כעשרת אלפים יהודים במספר קהילות שונות.
את הביקור בעיר התחלתי בנסיעה בתחבורה הציבורית הטובה שלה אל השוק המפורסם 'פיק פליס'
Pike Place Market זהו השוק המרכזי של העיר, תמצאו בו ירקות ופירות, בשר ודברי מתיקה, מסעדות וחנויות מזכרות ובמיוחד דגים. הרבה דגים מכל הסוגים ומכל המינים. בשוק אף יש דוכן מפורסם בו הרוכלים מעיפים את הדגים מאחד לשני, דוכן שהפך לאטרקציה בפני עצמו.
בסמוך לשוק נמצא אזור 'קו המים' ה- Waterfront המספק נופים נפלאים אל המצר, האיים והרי האולימפיק. במזחים גם נמצא האקוואריום של העיר Seattle Aquarium וגלגל הענק Seattle Great Wheel
שמחמישים ושלושה המטרים שלו נשקפים נופים יפים של העיר. לאורך החוף ישנן גם עשרות חנויות גלריות ומסעדות בהן אפשר לקנות לאכול ולהסתובב.
ממזרח לקו המים נמצא מרכז העיר על מרכזי הקניות שבו, אתרי התרבות, המרכז ההיסטורי והכלכלי.
בקצה הדאונטאון נמצאת כיכר החלוצים Pioneer Square.
זהו המקום בו התיישבו ראשית בוניה של העיר בשנת 1852.
הבניינים מסביב הם לכל המאוחר מסוף המאה ה-19 מכיוון שהשריפה של שנת 1889 כילתה את הבניינים המקוריים.
מהכיכר יוצאים סיורים (Seattle underground tour) אל מתחת לאדמה, לעיר סיאטל של לפני השריפה, זו שהעיר הנוכחית נבנתה על חורבותיה.
על הכיכר חולש מגדל סמית' Smith Tower. בגובה של 149 מטרים הוא גורד השחקים הוותיק ביותר בעיר ובמשך שנים היה הגבוה ביותר בחוף המערבי, שאת הבכורה לקח ממנו מגדל אחר מסיאטל, מחט החלל, בשנות השישים.
לדעתי זהו גם המגדל הנאה ביותר בסיאטל עם האדריכלות הניאו-קלאסית שלו.
צפונית לכיכר החלוצים נמצא האזור המסחרי על שלל גורדי השחקים שלו, מרכזי הקניות ומרכזי התרבות כמו הספרייה של סיאטל Seattle Public Library's central ומוזיאון האומנות של העיר Seattle Art Museum.
מצפון למרכז העיר נמצא האזור שבו נערכה התערוכה העולמית של 1962. תערוכה זו שהנושא שלה היה המאה העשרים ואחת.
תערוכה עולמית זו תרמה לעיר את המונרייל שמקשר את מרכז העיר לאתר התערוכה, מספר מוזיאונים ואת אחד הסמלים המפורסמים שלה, מחט החלל the Space Needle.
כאן גם נמצאים מספר מוזיאונים מעניינים כמו מוזיאון המדע, מוזיאון הילדים ומוזיאון המוזיקה שמציג את ההיסטוריה העשירה של סיאטל בתחום זה.
במוצאי השבת נסעתי לנקודת התצפית המרהיבה על העיר בשכונת קויין אן, קרי פארק kerry park. מפארק קטן זה הממוקם מצפון למרכז העיר אפשר לראות את גורדי השחקים ומחט החלל למולך. גם למחרת חזרתי אל הפארק לתצפית יום.
משם נסעתי אל חנות הדגל של רשת ציוד הטיולים האמריקאית האהובה עליי ביותר REI.
זו רשת לציוד מטיילים בפריסה ארצית אך כאן זו החנות הגדולה ביותר.
עם שתי קומות מלאות כל טוב, קיר טיפוס בחצר ושבילי הליכה ושבילי אופניים שמקיפים את הבניין זהו באמת מקום מיוחד. מיוחד ויקר יחסית.
האתר הבא אליו הלכתי היא התעלה המקשרת בין האוקיינוס לאגם יוניין (Lake Union) ואגם וושינגטון (Lake Washington) 'מנעולי חירם מ. ציטנדן' Hiram M Chittenden Locks. מפאת הפרשי הגובה בין הים לאגם (האגם גבוה יותר) נבנתה כאן תעלה עם תאי שיט, יש כאן גם מקום מעבר לדגי הסלמון העוברים בין הים לאגם בדרכם חזרה למקומות בהם נולדו ובהם יסיימו את חייהם. הכניסה לאתר היא חינם וכך גם הסיור המאורגן שמומלץ בחום.
מסתבר שדגי הסלמון לא רק טעימים מאוד אלא גם מעניינים מאוד.
ממש מעבר לתעלה שוכן לו פארק דיסקברי Discovery Park בו מספר מסלולי הליכה ונופים יפים של המיצר, האיים ורכס האולימפיק.
באופן כללי סיאטל היא עיר גנים וחלק גדול משטחה מוקדש לשטחים ירוקים. גם שכונות העיר עצמן טובלות בירוק שמשתלב באופן נהדר בכל הכחול שמסביב.
את תרבות הנגד בעיר אפשר למצוא בשכונה הצפופה קפיטול היל Capitol Hill הססגונית.
אפשר לבלות בסיאטל מספר ימים ולהנות מכל מה שיש לעיר היפה הזאת להציע, כולל המוזיאון הנהדר של בואינג ששוכן בקרבת העיר.
אך העובדה שהיא שוכנת קרוב כל כך לטבע מרשים ובראשיתי מחייבת אותי לצאת מהעיר אל הפארק הבא, צפון קסקייד.