בדרום מערבה של מדינת יוטה, בנקודת המפגש בין רמת קולורדו (Colorado Plateau), האגן הגדול (The Great Basin) ומדבר מואבי (Mojave Desert), חפר נהר הבתולה קניון גדול ורחב.
800 מטרים עומקו, 24 קילומטרים אורכו, מוקף בצוקים גבוהים בצבעי קרם, ורוד ואדום, נישאים אל תוך שמיים מבריקים וכחולים.
על גדות הנהר, ברצפת הקניון, ישנם עצים ושיחים. מהמצוקים צונחים מפלי מים רועשים, על הסלעים מטפסים כבשי הרים ומעל מעופף לו קונדור קליפורני רחב כנפיים.
ביום סגרירי בשנת 1863 נכנסה קבוצה של חלוצים מורמונים בהנהגתו של אייזק ביונין אל הקניון הגדול מוקף הצוקים שבו זרם נהר הבתולה.
אייזק ומשפחתו נותרו פעורי פה בהביטם אל הקירות הצבעוניים הגבוהים שסגרו עליהם מכל עבר, על מפלי המים הצונחים ממרומי ההרים, על הסלעים המשוננים ופיסת גן העדן הירוקה בלב המדבר.
למורמוני מאמין כמו אייזק, נדמה היה שהגיע לגן העדן, לנירוונה השמימית, למשכן האלים, לציון.
הוא אשתו וילדיו התיישבו בעמק, על שפת הנהר, עסקו בחקלאות וכינו את פלאי הטבע שסביבם בשמות הראויים לחוויה הרוחנית שהם העניקו להם.
המקדש המערבי (The West Temple) מגדלי הבתולה (Towers of the Virgin) מזבח הקרבנות (Altar of Sacrifice) חצר האבות, אברהם יצחק ויעקב (Court of the Patriarchs) מנחת המלאכים (Angel's Landing) מקדש שינאווה (Temple of Sinawava) הכס הלבן הגדול (The Great White Throne) והמקדש המזרחי (The East Temple).
את העמק כולו הם כינו 'ציון' Zion על שמה של ארץ הקודש התנ"כית וירושלים.
בעקבות משפחתו של אייזק הגיעו חלוצים נוספים והעמק כולו כוסה בנקודות ישוב חקלאיות. אך משטר השיטפונות של נהר הבתולה החריב את השדות והבתים ותוך עשור הבינו המתיישבים המורמונים שגן העדן יכול להיות גם גהנום.
הם ארזו את המיטלטלין ועברו למקום אחר, בו יוכלו לחיות בשלווה ללא שיטפונות הבזק של העמק.
גם כיום, מעל מאה וחמישים שנים לאחר שהגיעו ראשוני החלוצים אל הקניון הזה שהיום הוא פארק לאומי, מרגישים המבקרים התעלות רוחנית.
הנוף לא מתיר מקום לספק, זהו באמת אתר מיוחד מאין כמוהו, כזה שברור מיד מדוע היה אתר פולחן לאמריקאים הילידים במשך אלפי שנים וזכה ליחס של הערצה מצד המתיישבים המורמונים.
בשנות השבעים של המאה ה-19 התיישבה בעמק משלחת של הצבא האמריקאי.
הם כינו את המקום 'Mukuntuweap' שמשמעותו, בשפת שבט הפיואטה, קניון.
השנים חלפו, כבישים נסללו, העמק הנידח הפך נגיש יותר לאדם הממוצע, הממשל האמריקאי הכריז עליו כעל אנדרטה לאומית בשנת 1909 וכפארק לאומי עשור לאחר מכן, הראשון מסוגו ביוטה.
אך הייתה בעיה אחת, השם. אף אחד לא אוהב לשבור שיניים, ואף אחד לא אוהב שמות שקשה לבטא. מנהל הפארק גם הבין שעם כל הכבוד לבני שבט הפיואטה, 'מוקונטואפ' לא אומר כלום לאף אחד. ציון לעומת זאת אומר הרבה, ושמו של הפארק השתנה לתמיד.
הפארק הלאומי 'ציון' הוא מותג מצליח, ידוע ברחבי העולם וזוכה למיליוני מבקרים מידי שנה.
קרבתו לעיר האורות לאס וגאס הופכת את הפארק לנגיש ביותר מכל הפארקים הלאומיים של דרום יוטה והנופים והחוויות שהוא מספק הופכים את הנסיעה אליו למשתלמת במיוחד.
אל הפארק הלאומי 'ציון' הגעתי מכיוון מזרח, מהפארק הלאומי 'ברייס' דרך 'צומת הר הכרמל', עדות נוספת לחיבתם של המורמונים לאתרי ארץ הקודש.
המשימה הראשונה היא למצוא מקום לינה ללילה. ובעונת התיירות אין זו משימה קלה.
אתרי הקמפינג שבתחומי הפארק מתמלאים במהירות ועל מנת להשיג מקום פנוי יש להשכים קום ולהתפלל לטוב. או כמובן, לישון מחוץ לתחומי הפארק. אני בחרתי באפשרות השנייה ולכן התמקמתי באתר קמפינג ששוכן בכניסה המזרחית לציון אך מחוץ לגבולותיו.
הדרך לקניון המרכזי של הפארק מרהיבה ביופייה. הכביש הצר מתפתל בין נופים סלעיים צבעוניים שלעתים מהוות מקום שיטוט לכבשי הרים חביבות, הרים מיוערים וגם הרים צחיחים. נחל אורן Pine Creak זורם בעצלתיים לאורכו של הכביש ויש לעבור בשתי מנהרות על מנת להמשיך הלאה. אחת מהמנהרות היא 'מנהרת הר הכרמל' Mount Carmel Tunnel שאורכה יותר מקילומטר וחצי ונחצבה בעבודת כפיים סיזיפית בשנות העשרים של המאה הקודמת. קראוונים, אוטובוסים ומשאיות שמעוניינות לעבור במנהרה צריכות לשלם אגרה וזוכות לליווי שבמהלכו המנהרה הופכת לחד סיטרית והתנועה הנגדית נעצרת. זאת על מנת למנוע תאונות.
ממש לפני הכניסה למנהרה מתחיל שביל ההליכה אל 'תצפית הקניון' Canyon Overlook trail. מסלול קצר זה, קילומטר וחצי אורכו, מוביל אל נקודת תצפית על הקניון וסביבתו, נקודת תצפית שנותנת מבט ראשון ומרהיב על הפארק.
בנסיעה בתוך המנהרה, ניתן לצפות בנופים שבחוץ דרך החלונות שחצובים בסלע עד שהנוף מתגלה במלוא הדרו כשיוצאים אל האור הגדול ויורדים בפיתולים החדים מטה לכיוון העמק.
באחד הפיתולים נמצאת נקודת התצפית על הקשת החצובה בסלע ובמורד הדרך שוכן לו מרכז המבקרים של הפארקZion Canyon Visitor Center אליו נסעתי.
מרכז המבקרים של ציון משמש כמרכז מידע, מקום לקבלת היתרים לאטרקציות כמו ה'סאבווי' והטרק ל'נרוז' וכמקום יציאה לאוטובוסים שנכנסים אל תוך העמק.
ניתן לספור על יד אחת את מספר הפארקים שבהם חובה להשתמש בתחבורה הציבורית על מנת להיכנס לאתרים המרכזיים. הפארק הלאומי 'ציון' הוא אחד מהם.
בשנות השבעים הבינו מנהלי הפארק שעומס המבקרים וכלי הרכב שלהם מעמיסים על התשתיות ומסכנים את הטבע הבתולי של המקום. לכן הוחלט שבעונת התיירות, בין אפריל לנובמבר יהיה ניתן להיכנס אל תוך הקניון רק בשאטלים. היחידים שיכולים להיכנס עם רכבם הפרטי הם בני המזל שמתארחים במלון שבקניון.
לאחר הביקור במרכז המבקרים עליתי על אחד האוטובוסים הנכנסים לפארק, ואחרי התצפית על 'חצר האבות' ירדתי ב'מלון ציון' Zion Lodge למסלול אל 'בריכות האמרלד' Emerald Pools. המסלול בן 4 הקילומטרים מטפס במעלה ההר בשביל מתפתל וצר, חולף על פני מספר מפלים ובריכות שבהן משתקף הנוף הנפלא של הקניון על צוקיו וצבעיו העזים.
למחרת היום, משכימים קום ויוצאים אל מסלול ההליכה המפורסם ביותר בפארק הלאומי 'ציון', או לפחות אחד מהם, 'מנחת המלאכים' Angel's Landing.
גוש סלע כביר זה, המתנשא 454 מטרים מעל רצפת הקניון, העניקו לצוק הנישא את כינויו. מבחינתם של הראשונים שביקרו כאן, היה הצוק הגבוה מקום בו רק מלאכים יכולים לבקר.
אך מאז נחצב בסלע שביל צר ותלול שמשרת את המוני המטיילים שרוצים להגיע אל פסגתו של אחד האתרים הידועים ביותר בדרום מערב ארצות הברית.
זהו לא מסלול קל, ואלו הסובלים מפחד גבהים כדאי שישארו מאחור, אך להרפתקנים זו חוויה שאין לפספס. אורכו 8.5 קילומטרים בלבד אך מוגדר למטיבי לכת מפאת הקושי הפיזי שבו.
מהאוטובוס ירדתי בתחנת 'הגורטו' The Grotto משם מתחיל השביל לאורך נהר הבתולה ומטפס אט אט לגובה. כאן המסלול עודנו סלול והוא נותר כך עד 'מצפה סקוט' Scout Lookout, מתפתל בעשרים ואחת סיבובים מאתגרים.
מצפה סקוט הוא הנקודה האחרונה לפני העלייה לפסגה, ורבים עושים כאן אחורה פנה, אך גם לאלו שהמסלול קשה להם כדאי להגיע לנקודה זו, ממנה נשקפים נופים מרהיבים של הקניון.
800 המטרים האחרונים של המסלול אל 'מנחת המלאכים' קשים ביותר. הדרך הצרה מוקפת בצוקים משתי צדדיה, יש לעלות ולרדת על הסלעים ובחלקים המסוכנים ביותר ישנן שלשלאות המחוברות לקרקע ומסייעות למטפסים.
בכל רגע נדמה לך שהדרך מתקרבת לסיומה והפסגה ממש כאן אך אתה נוכח לדעת שלא כך הדבר ויש להמשיך לטפס.
אולם בסוף, מותש פיזית, מגיעים לפסגה, וברגע שעינייך חוזות בנוף הנפלא ומשובב הנפש הנשקף מכאן, לכל אורכו של הקניון של 'ציון' על פסגותיו הצבעוניות ועל השילוב המדהים בין השממה המדברית לשפע הצמחייה, נשכחים קשיי הדרך והנך נכנס למעין נירוונה שמימית. זה אולי ישמע כגוזמא פרועה אך מדובר באמת במקום רוחני מאין כמוהו, חרף המוני המטיילים, מהם אפשר להתרחק אם רק תמשיך הלאה לקצהו של הצוק ותשב על סלע כשרגלייך תלויות באוויר בין שמיים לארץ. בנקודה כזו בחרתי לאכול את ארוחת הצהריים שהכנתי מבעוד מועד, נפעם מהמראות ומהשקט.
בדרך חזרה נתקלים מדי פעם באלו שלקחו את ההימור לטפס ומצטערים על כל רגע. ולך רק נותר לזרוק מילת עידוד ולהסביר שהקושי זמני הוא ונשכח ואילו החוויה נחקקת לכל החיים.
גם לי הזדמן לעודד משפחת מטיילים יקרה, ואפילו בעברית. ואכן, הפארק הלאומי 'ציון' הוא המקום בו נתקלתי במספר הישראלים הרב ביותר מאז התחלתי את מסעי בנבכי הפארקים הלאומיים של מערב ארצות הברית. ומה הפלא? הלא תמצא את בני ציון בפארק הלאומי על שם ארץ הקודש?
כבר אחר הצהריים ואני עולה על האוטובוס למרכז המבקרים לרכב שממתין לשובי ובחזרה לאתר הקמפינג.
בוקר עולה על הפארק ואני משכים קום ליום עמוס במיוחד בו אלך לאתר נוסף שהפארק התפרסם בו.
מהאוטובוס של הפארק אני יורד בתחנת 'הסלע הדומע' Weeping Rock.
'הסלע הדומע' הוא מקום בו מי מעיין נשפכים מתוך הסלע עצמו, מה שהעניק לאתר את שמו.
מכאן ממשיך שביל במעלה ההר, 6.5 קילומטרים אל 'נקודת התצפית' Observation Point.
גם שביל זה נועד למטיבי לכת ומראש נקודת התצפית ישנו מבט ישיר אל 'מנחת המלאכים' והצוקים המקיפים את הקניון ממערב.
בדרך מטה פניתי למסלול אל תוך 'הקניון הנסתר' Hidden Canyon.
השביל כאן נכנס בנתיב קניון צר מוקף צוקים ובו מספר גבי מים שהם בית לשלל של בעלי חיים קטנים. גם בצהריי היום ישנם חלקים חשוכים בקניון הצר ומיעוט המטיילים מבורך.
חוזרים לקניון וממשיכים למסלול 'הנרוז' The Narrows.
הדרך למסלול העובר כולו בתוך אפיק נהר הבתולה מתחיל ב'טיילת הנהר' Riverside Walk הסלולה עד שזו נגמרת ומתחילים ללכת בתוך הנהר. ככל שמתקדמים הלאה מספר המטיילים הולך ופוחת.
המסלול בן 15 הקילומטרים מצריך הליכה בתוך המים עם מקל הליכה שמאפשר לך לברור את הנתיב בו אתה הולך ולהישמר מהחלקה על הסלעים החלקים שבקרקעית הנהר וממקומות בו הוא עמוק מדי. המים קרים ובחלק מהדרך השמש בקושי חודרת דרך קירות הסלע שמקיפים מכל כיוון.
הליכה במסלול זה זו אחת החוויות הידועות ביותר ב'ציון', אך בשביל להמשיך עמוק אל סופו של הקניון יש להצטייד בהיתר מיוחד ולהתכונן לשחייה בנהר ולטמפרטורות נמוכות.
מספר ימים לפני הגעתי לפארק, סופה שהגיעה ממערב והמטירה ממטרים רבים באזור גרמה לשיטפון באחד הקניונים ולמותם הטראגי של שבעה מטיילים שהופתעו משיטפון עז בלתי צפוי, אלו מתרחשים כאן בתדירות גבוהה, לכן, לפני הכניסה אל 'הנרוז' יש לבדוק היטב את תחזית מזג האוויר במרכז המבקרים ולהיערך בהתאם.
את המסלול כולו עשיתי עם זאק, אמריקאי מאלבמה שמטייל בפארקים של יוטה והתחיל לשוחח איתי במבטא דרומי כבד.
זו הפעם הראשונה שבה הזדמן לי לפגוש אמריקאי מהדרום והשיחה איתו הייתה מעניינת ביותר.
רטוב כהוגן עליתי על האוטובוס למרכז המבקרים ולרכב אז נסעתי חזרה לאתר הקמפינג למקלחת חמה ומנוחה מהיום הארוך.
היום האחרון בפארק לאחר התקפלות מהירה וארוחת בוקר זריזה אני נסעתי אל חלקו השני, זה המתוייר פחות, ושלא בצדק של הפארק, 'קניון קולוב' Kolob Canyons.
הנופים ב'קניון קולוב' מרהיבים גם כן ופה מצויה אטרקציה נוספת אליה הזמנתי מקום מראש, 'הסאבווי' The Subway.
אל 'הסאבווי' מגיעים דרך Kolob Terrace Roadוהשביל בן 14.5 הקילומטרים מתחיל ב'מזלג השמאלי' Left Fork of North Creek.
זהו מסלול קשה למטיבי לכת הדורש חוש ניווט והתמצאות במרחב, חציה של נתיבי מים והזדחלות וטיפוס על בולדרים גדולים.
אין זה מסלול קל אך תופעת הטבע הזו מיוחדת במינה. הטבע חצב כאן מנהרה מושלמת וייחודית והמסלול כולו מנוקד במפלים קטנים, צמחייה וצוקים יפים.
כמובן שגם כאן אתה חוזר רטוב וטוב תעשו אם תשאירו את המכשירים האלקטרונים הרגישים במכונית.
ישנה אופציה נוספת לטיול ב'סאבווי', אך זו דורשת כבר חבלים וידע בסנפלינג ובגלישת מצוקים, אך המסלול הזמין לכל מספק בהחלט.
לאחר החזרה לרכב, ובמעט הזמן שנשאר ליום מקסים זה, המשכתי בנסיעה אל 'קניון קולוב' עצמו שבו נופים מרהיבים של הקניון הדומה לקניון המרכזי של הפארק, מפלי מים, נהרות, צוקים ומספר קשתות טבעיות מאבן כמו 'קשת קולוב' Kolob Arch.
השמש החלה לשקוע ואני יצאתי לנסיעה לכיוון העיר סנט ג'ורג שעל גבול נבאדה לפני שאמשיך למחרת לכיוון הגדה הצפונית של הפארק הלאומי 'גרנד קניון'
שחר כהן- יעוץ, הכוונה ובניית מסלולים בהתאמה אישית.
[email protected]