מבוא
אנדונג (Andong) היא עיר קטנה יחסית, הנמצאת בחלקה המזרחי של קוריאה. הסגנון שלה מסורתי ונעים והיא משמרת את התרבות הקוריאנית העתיקה. העיר אפילו זכתה לביקור מלכותי של המלכה הבריטית אליזבת‘. אם תגיעו בזמן שמתקיים בה פסטיבל המסכות המפורסם, תזכו בחוויה יוצאת דופן, אך ביתר הזמן מדובר בעיר מנומנמת מעט, שמתאימה למי שמחפש עצירה קצרה ונעימה בדרך מהדרום לצפון ולהרוויח הזדמנות לבקר בכפר המסורתי המיוחד האהו (Hahoe) ולהיחשף לעולם של הזרם הקונפוציאני של הבודהיזם. אפשר גם לבקר בה במסגרת טיול יום מדאגו.
לישון
מול תחנת הרכבת ישנם מספר רחובות ובהם גסטהאוסים ומוטלים פשוטים ומספקים. ניתן ללון גם בכפר האהו באירוח בבית מסורתי ולחוות חוויה מיוחדת ואותנטית יותר, אך גם יקרה יותר.
Happy Guest House – גסטהאוס נחמד במחיר סביר, בעלי הגסטהאוס אדיבים, שולטים באנגלית ומסייעים בהכוונה והסברים. יש אזור משותף לאורחים, ארוחת בוקר כלולה ומיקום טוב, בסמוך למסעדות וגסטהאוסים נוספים באזור תחנת הרכבת. מחיר לחדר ליחיד - 25,000 וון, חדר זוגי - 40,000 וון.
- כתובת: 278-87, anheung-dong, Andong
- טלפון: 82-10-9386-6974
- דואר אלקטרוני: [email protected]
- אתר אינטרנט: www.modorine.com
Chiam-gotaek – אירוח ביתי בסגנון קוריאני בתוך העיר שמעביר בצורה טובה את אורח החיים המקומי. יש רק שני חדרים אז צריך להזמין מראש. מחיר לחדר הוא כ-40,000 וון.
- כתובת: 119-1 Anmak-dong Andong
- טלפון: 82-054-858-4411
- דואר אלקטרוני: [email protected]
- אתר אינטרנט: www.chiamgotaek.com
Gotaya Guesthouse – גסטהאוס פופולרי בקרב המקומיים, הבעלים לא שולט באנגלית אבל המקום עצמו נקי וטוב. נמצא מול תחנת הרכבת של העיר. כ-20,000 וון למיטה בחדר משותף.
- כתובת: 205-17 Dongbu-dong, Andong
- טלפון: 070-7325-0224
Andong Hotel – נמצא במיקום טוב, סמוך למסעדות מקומיות וקרוב לתחנות אוטובוס ולתחנת הרכבת. הבעלים אינם דוברי אנגלית והכביסה בתשלום. החדרים נוחים, מצוידים בטלוויזיה, מחשב ומיזוג אוויר.
- כתובת: 103-3, Samsan-dong, Andong
- טלפון: 82-054-745-7100
- אתר אינטרנט: andonghotel.net
Hajungjae Lodging – למעוניינים לישון בתוך הכפר האהו, זוהי אחת האופציות הזולות ביותר ומתחילה מ-50,000 וון. זהו בית עתיק, שיש בו חמישה חדרים והלינה היא על מזרנים על הרצפה. האירוח והבעלים צפוי להיות שונה ומלא הפתעות וחוויות.
- כתובת: 734, Hahoe-ri, Pungcheon-myeon, Andong-si
- טלפון: 82-054-853-2300
- דואר אלקטרוני: [email protected]
- אתר אינטרנט: english.visitkorea.or.kr
לאכול
המסעדות באנדונג לרוב קטנות ומקומיות ובמרכז העיר תמצאו רשתות מערביות של המבורגר ופיצה, לצד דוכני מאכלים מקומיים. המטבח של העיר מאופיין בכמה מנות ייחודיות כמו דג המקרל הצלוי הנפוץ, עוף ונודלס הנקראים Jjimdak ועוד.
רחוב הג‘ימדאק (Jjimdak Alley) – רחוב במרכז העיר, קרוב לתחנת הרכבת, ובו מספר מסעדות המתמחות במנת Jjimdak, שבה עוף מבושל עם ירקות ועם נודלס דק ושקוף ברוטב מיוחד. המסעדות כמעט זהות, ומזכירות דוכני שוק והמחיר לסועד עומד על כ-7,000 וון. כתובת: Seobu-dong area, Andong-si
רחוב הטאוקבוקי (Tteokbokki Alley) – רחוב ובו מספר מסעדות המתמחות במנת Tteokbokki, שבה חתיכות של בצק אורז מבושלות או מטוגנות עם דגים, בשר או ירקות. תמצאו עשרות דוכנים שלהם והמחיר למנה הוא כ-2,000 וון. כתובת: Nammun-dong area, Andong-si
Andong Godunga – מסעדה שמומלץ לטעום בה את המקרל המלוח, שנפוץ במסעדות בעיר. מהיציאה מתחנת הרכבת יש לפנות שמאלה ולחפש את השלט.
- כתובת: 791-2 Okdong, Andong-si
- טלפון: 82-54-853-0545
Mammoth Bakery – למי שמתגעגע לאוכל מערבי, במאפייה זו תוכלו למצוא סנדוויצ‘ים, עוגות ומאפים. המחירים סבירים יחסית לאוכל המערבי, היקר בדרך כלל.
- כתובת: 164 Nambu-dong, Andong-si
- טלפון: 82-54-857-6000
מה לעשות בלילה
אם לא הגעתם בתקופה של פסטיבל, אנדונג יכולה להיות מאוד משעממת בלילה. מועדונים ופאבים נדירים בעיר ומצומצמים בדרך כלל לצעירים מקומיים במקומות מרוחקים.
Art Billiards – חדר ביליארד במרכז העיר, באזור תחנת הרכבת. יש בו שולחן ביליארד אחד וכמה שולחנות שמשמשים למשחק מקומי עם חוקים אחרים, אותם תוכלו לנסות וללמוד. במקום לא רגילים לפנים מערביות, אבל שווה לנסות. כתובת: 174-4 Seodongmun-ro
Pub Market – פאב מקומי חדש עם מבחר רב ומיקום לא רחוק ממרכז העיר.
- כתובת: 259-58 Daeseok-dong, Andong
- דף פייסבוק: hwww.facebook.com
אטרקציות בעיר
כפר הפולקלור האהו (Hahoe Folk Village) – האטרקציה המרכזית בעיר ואין טעם לבקר באנדונג בלי להגיע אליה, הוא אפילו זכה בתואר אתר מורשת עולמית של אונסק"ו. בכפר תמצאו בתי אצילים עתיקים ובתים מסורתיים עם גגות קש. ברחובות תראו קשישים בלבוש קונפוציאני ותיירים רבים ממלאים את הרחובות בצהריים. מומלץ להגיע בשעות הבוקר המאוחרות היות ומוקדם יותר כל החנויות והאתרים סגורים.
בכפר יש אטרקציות רבות, כמו בתים מפוארים ומעניינים, טיול על גדת הנהר, בין חורשות לשדות חקלאיים וצוק בויונגדה (Buyongdae Cliff), המשקיף על הכפר ומאפשר תצפית מרשימה על אוסף הבתים המיוחד. הצוק נמצא על גדת הנהר שמול הכפר וניתן להגיע אליו בסירה קטנה, שמעבירה אורחים הלוך ושוב, במחיר של 3,000 וון ולטפס בשביל כ-10 דקות אל התצפית.
בחודשים מרץ-דצמבר מתקיימת בכניסה לכפר הופעת מסכות, בימים ראשון, רביעי ושבת, בשעה 14:00. אתר אינטרנט: hahoemask.co.kr
הכפר קטן מאוד ובתוכו ניתן להגיע ממקום למקום בהליכה קצרה. מהעיר ניתן להגיע בקו אוטובוס מספר 46, העובר פעם בשעה בתחנה שמחוץ לתחנת האוטובוסים המרכזית ובמרכז העיר, מול תחנת הרכבת. נסיעה אורכת 40 דק‘ והכניסה לכפר עולה כ-2,000 וון.
- אתר אינטרנט: hahoe.or.kr
- טלפון: 82-54-854-3669
- הכפר באתר אונסק"ו: whc.unesco.org
גשר ווליאונגיו (Wolyeonggyo Bridge) – גשר העץ הארוך ביותר בקוריאה שבשל העיצוב והתאורה המיוחדים הופך את המקום לציורי ומושלם לצילומים. התאורה המיוחדת בלילה מתחרה ביופיו של הגשר ביום. המופע המרהיב של המזרקה פועל שלוש פעמים ביום (12:30, 18:30, 20:00). כניסה חינם. ניתן להגיע בקו מספר 3 מהתחנה המרכזית הישנה של העיר או בנסיעה של 7-10 דקות במונית.
- כתובת: Sang-adong area, Andong-si
- טלפון: 82-54-856-3013
- אתר אינטרנט: jikimi.cha.go.kr
בית הספר הקנפוציאני דוסאנסואון (Dosanseowon Confucian Academy) – הוקם במאה ה-16 ועד היום מלמדים בו את תורת הזרם הבודהיסטי, שפיתח החכם הסיני קונפוציוס. למי שמתעניין בנושא כדאי לבקר וללמוד עוד. כניסה עולה כ-1,500 וון. ניתן להגיע אליו בקו 67 שיוצא חמש פעמים ביום מהתחנה המרכזית וממרכז העיר.
- כתובת: 680, Toegye-ri, Dosan-myeon, Andong
- טלפון: 82-54-840-6599, 82-54-856-1073
- אתר אינטרנט: www.dosanseowon.com
מוזיאון הסוג‘ו (Cheomseongdae Observatory) – לא סיבה בפני עצמה להגיע לעיר, אבל אם אתם בסביבה ויש לכם זמן פנוי, תוכלו לבקר במוזיאון שמוקדש לחלק חשוב בסדר היום הקוריאני. הסוג‘ו הוא יין אורז חזק, שמופיע בכל ארוחה ונמכר בערך ב-1,000 וון בכל חנות. במוזיאון תראו את תהליך ההכנה והזיקוק שלו ותוכלו לטעום ממנו. רוב השילוט לא באנגלית, אך המדריכים יוכלו לעתים לסייע בתרגום ובהסברים. הכניסה חינם, פתוח בין 09:00-17:30, סגור בימי ראשון.
ניתן להגעה מאיזור תחנת האוטובוסים המרכזית בקו 34 ו-36, לרדת אחרי כרבע שעה בתחנת Andong Soju Museum.
- כתובת: 280, Susang-dong, Andong
- טלפון: 82-54-852-6800
- אתר אינטרנט: www.andongsoju.com
קניות ושווקים
קניות – באנדונג תמצאו מזכרות רבות, כמו בקבוקי סוג‘ו, מסכות, תה וחפצי אומנות. חנויות רבות מוכרות את המזכרות הללו בכפר האהו, אך לעיתים המחירים שם גבוהים הרבה יותר, בשל הפופולריות שלו בקרב תיירים.
שווקים – באנדונג מספר שווקים, שמתחלקים ביניהם, כך שכל אחד נפתח כל חמישה ימים. תוכלו לראות איזה מהם פועלים כאן.
ישנם גם שלושה שווקים קבועים: שוק Yongsangsijang – במקור שוק לסחר בבקר, כיום שוק מסורתי פעיל; שוק Sinsijang – מכונה השוק החדש ונמצא מול בית החולים Seongso; שוק Gusijang – מכיל הרבה מאכלי ים ודוכני אוכל.
אירועים ומועדים
פסטיבל המסכות (Maskdance Festival) – הפסטיבל החשוב ביותר בעיר ואף הפך לאחד הסמלים שלה. הפסטיבל כל כך מושקע, שהוא זכה לתארים רבים וביניהם הפסטיבל הטוב במדינה והפסטיבל המייצג ביותר של המדינה, וכמיליון מבקרים מגיעים מדי שנה להשתתף בו. הוא נמשך עשרה ימים ובהם מתקיימים מעל 50 אירועים ובהם תהלוכת מסכות לאומית ועולמית, תחרות מסכות, משחקים, תערוכות וסדנאות הכנת מסכות. האירועים מתקיימים בעיר ובכפר האהו, חלקם חינם וחלקם בתשלום סמלי. הפסטיבל מתקיים מדי שנה למשך 10 ימים, החל מיום שישי האחרון של כל חודש ספטמבר. אם אתם מגיעים בתקופה זו, הזמינו מקום לינה ונסיעה כמה שיותר מוקדם. אתר הפסטיבל: www.maskdance.com
הצצה לפסטיבל המסכות השנתי:
איך להגיע
אוטובוס – ניתן להגיע לאנדונג מערים גדולות במדינה. מדאגו, בוסאן וסיאול רוב האוטובוסים תדירים אך מומלץ לוודא מראש מתי ומאיפה הם יוצאים. מסיאול (תחנת Dongseoul Central Terminal) הנסיעה אורכת שלוש שעות (כ-25,000 וון), מבוסאן (תחנת Busan Central Bus Terminal) שעתיים וחצי (15,000 וון) ומדאגו (תחנת Dongdaegu Express Bus Terminal) שעה וחצי (7,500-10,000 וון).
רכבת – מערכת הרכבות הארצית מחברת את אנדונג לערים מרכזיות, אך לעתים הנסיעה בהן ארוכה ויקרה מאשר באוטובוס. מסיאול ומבוסאן הנסיעה אורכת כארבע שעות ומדאגו כשעתיים.
תחבורה מקומית
אוטובוסים – ישנם אוטובוסים שמשמשים בעיקר לאטרקציות הרחוקות כמו כפר האהו ובית הספר הקונפוציאני. רוב האוטובוסים עוברים בתחנת האוטובוס המרכזית ומול תחנת הרכבת ובשני המקומות יש בסמוך עמדת מידע לתייר, כך שכדאי לשאול שם לגבי האוטובוס הרלוונטי. בנוסף, תוכלו לקבל שם דף עם מספרי האוטובוס והתדירות שלהם לגבי כל אטרקציה. מחיר נסיעה הוא בדרך כלל 1,200 וון.
מוניות – כמו ברוב המדינה, מחיר המוניות מתחיל מתעריף של 2,800 וון לשני הק"מ הראשונים ולאחר מכן יעלו ב-100 וון כל כמה מאות מטרים. ישנן מוניות מפוארות ויקרות יותר שצבען שחור, אז שימו לב לצבע המונית.
הליכה – מרכז העיר לא גדול במיוחד וניתן לטייל בו בהליכה רגלית.
מזג האוויר באנדונג דומה לשאר המדינה, העונות המומלצות לטיול הן הסתיו (ספטמבר-נובמבר), שבו מזג האוויר נוח ולכן גם מתקיימים הפסטיבלים, והאביב (אפריל-יוני), שבו תוכלו להתרשם מפריחת עץ הדובדבן, במיוחד לאורך השבילים המקיפים את הכפר האהו.
החורף (דצמבר-פברואר) קר מאוד והקיץ חם ורטוב והגשם יורד בו כמעט דרך קבע, במיוחד בסוף יוני ויולי.
המלצת זהב
כדאי לתזמן את הביקור בכפר האהו למועדי הופעת המסכות המתקיימת בין 14:00-15:00 בימי ראשון, רביעי ושבת וכדאי לעלות לתצפית מ (Buyongdae Cliff) על הכפר האהו, הנוף המרשים שווה את הטיפוס הקצר. אם הטיול שלכם מתקיים בספטמבר-אוקטובר, כדאי לנסות ולתזמן את ההגעה לאנדונג בזמן פסטיבל המסכות (וכמובן להזמין מלון ונסיעה מראש).
נותני שירותים
לשכת תיירות – בעיר מפוזרות חמש עמדות מידע לתייר, הן פועלות בין 9:00-18:00 ולרוב יש בהן עובד דובר אנגלית. תוכלו לקבל בהן מידע שימושי, המלצות וכן מפה ועלונים שונים של העיר. הראשונות שתבחינו בהן נמצאות מחוץ לתחנת האוטובוסים המרכזית ותחנת הרכבת (טלפון: 82-54-852-6800).
ישנה עמדה גם בכפר האהו:
- כתובת: 290-1 Hahoe-ri, Pungcheon-myeon, Andong-si
- טלפון: 82-54-852-3588
תוכלו למצוא רשימה של עמדות מידע נוספות בעיר כאן.
משטרת התיירים – תחנת המשטרה המקומית נמצאת במרכז העיר.
- כתובת: Dangbuk-dong, Andong, Gyeongsangbuk-do 333-28
- טלפון: 82-54-856-2814
חברות טיולים – קשה למצוא חברות טיולים באנדונג וגם אין ממש צורך בכך. את הטיולים ניתן לעשות עצמאית ובעזרת מרכזי המידע לתייר.
השכרת רכב – אנדונג היא עיר קטנה וכמעט ואין בה סוכנויות להשכרת רכב.
כסף – כמעט ואין משרדי חלפנות ולכן תוכלו להמיר כסף בבנק Andong Shinhan Bank במרכז העיר, בכתובת: 114, Samsan-dong, Andong-si.
בית חולים – בתי החולים בהם ניתן לקבל טיפול באנדונג הם:
Andong Hospital
- כתובת: 11, Angsil-ro, Andong
- טלפון: 82-54-840-1004
- אתר אינטרנט: healthtour.andonghospital.co.kr
Andong Sungso Hospital
- כתובת: 99 Seodongmun-ro, Andong
- טלפון: 82-54-850-8168
- אתר אינטרנט: www.sungso.com
מה הכי לא כדאי בעיר
אם הגעתם בתזמון לא נכון, למשל מחוץ לעונת התיירות, או לכפר האהו בשעה מוקדמת בבוקר, אתם עלולים להתאכזב מעט, אז נסו לתזמן את הביקור למועדים המתאימים וליהנות ממה שיש לעיר להציע.
בטיחות ואזהרות
אנדונג היא עיר בטוחה ותיירותית מאוד. הפשיעה והתרמיות נדירות בעיר.
קישורים רלוונטיים
אתר האינטרנט של העיר:http://city.andong.go.kr/open_content/en/
מדריך לתייר מטעם עיריית אנדונג: www.tourandong.com