מבוא

פינגיאו (平遥) היא עיר במרכז מחוז שאנשי (Shanxi), הממוקמת כ-715 ק"מ מבייג'ינג וכ- 80 ק"מ מבירת המחוז, Taiyuan. מחקרים היסטוריים מראים, כי העיר קיימת יותר מ-2,700 שנים וכיום היא העיר העתיקה שנשתמרה בצורה הטובה ביותר בסין ואחת מהערים העתיקות השמורות ביותר בעולם. אחד הסיממנים הבולטים של העיר הינה החומה העצומה המקיפה את העיר ולה שישה פתחים. אורכה של החומה מעל לשישה ק"מ וגובהה 12 מטרים. את החומה סובב חפיר שרוחבו ועומקו כארבעה מטרים. העיר מכילה 72 מגדלי שמירה ויותר מ- 3,000 מצודות. העיר מכונה גם בשם "עיר הצב". חומתה יוצרת צורה של צב, כאשר הכניסה הצפונית שלה מזכירה את ראשו (שתי הבארות משני צדדיו מסמלות את עיניו) והכניסה הדרומית את זנבו. צב הוא סמל חשוב בתרבות הסינית, שמסמל אריכות חיים. בבניית העיר רצו המייסדים ליצור עיר איתנה שתחזיק מעמד לאורך שנים -; חזון שהתגשם, בסופו של דבר. מרכז העיר העתיקה הינו המוקד המרכזי עבור התיירים. עשרות הוסטלים ממלאים את העיר בתיירים אשר מגיעים לראות את הפלא ועשרות שווקים ודוכנים מציעים לתיירים הזדמנות לקנות מזכרות עבודת יד ולהתהלך בין הסמטאות הצרות של העיר. העיר עצמה גלשה מחוץ לחומות ורובם של התושבים גרים כיום מחוצה לה. מצב זה הופך את המקום לעיר רפאים אחרי שעות החשכה ומאפשר הזדמנות נפלאה לחוות את העיר באווירה שונה לגמרי. הבתים של התושבים בעיר העתיקה בנויים בסגנון שושלת מינג או שושלת שינג, כלומר עם חצרות פנימיות, בעלי עיצוב ייחודי ומקושטים בשלל עיטורים צבעוניים. על גגות הבתים מייבשים התושבים תירס וצ'ילי, שלאחר מכן טוחנים אותם לאבקה. בשנת 1997 נכנסה העיר העתיקה לרשימת אתרי המורשת העולמית של ארגון אונסק"ו.

חומות העיר פינגיאו, צילום: עמית אבלחומות העיר פינגיאו, צילום: עמית אבל

לישון

התיירים ברובם בוחרים לישון בעיר העתיקה, שם, כאמור, מרבית ההוסטלים ממוקמים וניתן ליהנות מהשילוב הנדיר של עיר תוססת בשעות היום ואווירה שקטה במיוחד בשעות הערב והלילה. ההוסטלים, אחוזות מסורתיות שהוסבו לבתי הארחה, בנויים כאמור ברובם בסגנון שושלת מינג או שושלת שינג, כלומר עם חצרות פנימיות ומבנים בעלי עיצוב ייחודי, המעניקים להם אווירה מיוחדת במינה.
 מספר הוסטלים מרכזיים:

Yamen Hostel -; אחד מההוסטלים הותיקים והמפורסמים של העיר. האווירה של העיר העתיקה נכנסה עמוק לעיצוב של ההוסטל דבר אשר יצר תחושה של אתר דתי, כמעט מנזר. בהוסטל תמצאו אווירה אותנטית ומחירים סבירים לצד צוות נחמד מאד שיודע לדבר באנגלית טובה יחסית. לאוהבי הקפה -; ניתן ליהנות מקפה איכותי באזור המסעדה של ההוסטל יחד עם ארוחת בוקר סבירה. אם אתם זוג שרוצה קצת להתפנק, ניתן לשכור את החדרים הזוגיים שמעניקים מיטה הפרושה על חצי חדר (אפשר לישון שם גם ארבעה אנשים)! הדורם של ההוסטל בסך הכל נוח אבל בחלק מהחדרים השירותים נמצאים כחלק מחלל החדר עצמו (עם קיר נמוך שמקיף אותם), חדרים אלו גם זולים יותר.

  • כתובת: 69 Yamen Street, Pingyao
  • מחיר: 30 יואן (דורם) / 80 יואן (פרטי)

Harmony Backpacker Guesthouse -; אכסניה מסורתית, השייכת למשפחה מקומית מאד נחמדה. בעלת המקום דוברת אנגלית שותפת ומתחזקת את המקום. ישנם מים חמים לאורך כל שעות היום. היו מספר תלונות על שירותים וחדרים לא נקיים, אבל הצוות תמיד מוכן לשדרג לחדרים איכותיים יותר. היתרון המרכזי של ההוסטל הינו הבר אשר ממוקם ליד חדרי הדורם, מקום מצויין לבלות בו לאחר שעות החשיכה.

  • כתובת: 165 Nan Da Jie Street, Pingyao
  • מחיר: 40 יואן (דורם) / 100 יואן (פרטי)

Zhengjia International Youth Hostel -; הוסטל העומד בסטנדטים של ארגון International Youth תמיד יכול להיות אופציה מצויינת. ההוסטל מנוהל על ידי בחור נהדר, המכנה עצמו בשם בוב. האנגלית של הצוות לא כל כך טובה אבל זה לא מפריע להם לעשות כל שביכולתם על מנת לעזור.

  • כתובת: 68 Yamen Street, PingYao
  • מחיר: 25 יואן (דורם) / 70 יואן (פרטי)

לאכול

למרות כמות המסעדות אשר ממוקמות בעיר, מומלץ מאד לנסות את אוכל הרחוב העשיר. קיימים שני מאכלי רחוב הייחודיים למחוז -; חביתה על ווק עם הרבה תבלינים חריפים (מצויין לארוחת בוקר פיקנטית) ופיתה (כן פיתה אמיתית!) עם תערובת בשר טעימה במיוחד (ישנו דוכן קטן הממוקם בין השער הדרומי של העיר העתיקה לבין מתחם הרכבת). לצד מאכלי הרחוב תוכלו למצוא גם מגוון רחב של מאכלים מסורתיים מקומיים:

Wantuozi - חטיף בצק המוכן במים מלוחים ומוגש עם חומץ, שום ורוטב בלסמי.

Youmian Kaolao -; קוביות קוסמת מגולגלות לתוך עיסת בצק מאודה. מוגש עם רוטב עגבניות ו/או צ'ילי חריף.

Yam סיני -; בלוק בצק המטוגן עם דבש סיני וסוכר חם. התערובת מגולגלת לכדורים ומוגשת עם שומן חזיר.

בשר שועל -; הבשר מחולק לחלקיו השונים של השועל ומיובש במלח במשך מספר חודשים לפני הבישול.

 ישנן לא מעט מסעדות מצויינות שמכינות תבשילים אלו ואחרים הממוקמות בסמטאות של העיר העתיקה. כמו כן, תמצאו, כי המסעדות של ההוסטלים בעיר הן מאד מומלצות.

מה לעשות בלילה

כאמור, בשעות הערב של העיר סוגרים את כל החנויות והמסעדות והעיר העתיקה מתרוקנת מאנשים. ניתן להסתובב ברחבי העיר (רצוי עם פנס) וליהנות מהאווירה המיוחדת או לחלופין לבלות עם שאר התיירים במתחם המסעדה/בר של ההוסטל.

התיאטרון הסיני של פינגיאו -; למי שמעדיף לעשות משהו קצת שונה יכול לקפוץ לתיאטרון המקומי. התיאטרון מציג קטעים מהצגות סיניות, אגדות סיניות מקומיות והכל עם זמרים מצוינים ורקדנים רבים. מדובר בהפקה גדולה ומושקעת מאוד. נכון לשנת 2009, הכניסה למופעי הלילה חינם לתיירים בתמורה להצגת אותו כרטיס רחב שמקנה לכם כניסה לכל האתרים בעיר. יש צורך להגיע לקופת התיאטרון עוד בבוקר או בצהרים של יום המופע. התיאטרון נמצא ליד השער הדרומי של העיר, ברחוב Chenghaungmiao.

אטרקציות בעיר

הכניסה לעיר העתיקה אינה כרוכה בתשלום, עם זאת, מרבית האתרים הפרושים בתוכה מחייבים תשלום סמלי לכניסה. קיימת אפשרות לקנות כרטיס משולב אשר מעניק כניסה חופשית לכל האתרים ההיסטוריים של העיר. ישנם מספר מוזיאונים אשר פתוחים בחינם לתיירים.

החומה העתיקה -; אחד הסיממנים הבולטים של העיר. טיפוס על החומה מאפשר מבט עילי על אחת הערים העתיקות היפות בסין ועל הגגות המתפוררים שלה. האזור המומלץ ביותר של החומה הינו האזור הצפוני והמזרחי שלה מהם תזכו לצפות בנופה העשיר של העיר העתיקה, וזאת בהשוואה לנוף הבניה החדשה מחוצה לה. העליה על החומה כרוכה בתשלום או בהצגת הכרטיס הרחב.

סיור בסמטאות העיר -; ההמלצה טובה ביותר לסיור שכזה היא פשוט לנסות ללכת לאיבוד בין הסמטאות האותנטיות של העיר ולראות לאן הן מביאות אתכם. הדרך היעילה ביותר היא לשכור אופניים באחד הדוכנים בסמוך לאזור ההוסטלים ולרכוב לאורכה ולרוחבה של העיר.

הגן המזרחי של העיר -; בצמוד לחומה המזרחית של העיר ממוקם גן יפה למראה עם נחל קטן ואזור משחקים. הזמן המומלץ ביותר להגיע לגן היא לקראת השקיעה, הצבעים הססגוניים משתלבים עם נוף חומות העיר ועם מראה הילדים הסינים שמשחקים בגן בשלווה. לא מדובר בגן סגור ועל כן הכניסה אליו אינה כרוכה בתשלום.

Rishengchang Exchange House -; במהלך שושלת מינג ושינג הפכה פינגיאו לצומת מרכזית במסחר בתוך המדינה ולמדינות השכנות. בשנת 1823 נפתח מבנה זה אשר תפקד כבנק הראשון. לראשונה, הסוחרים הגיעו כדי להמיר את מטבעות הכסף הגולמי, איתם היו סוחרים בעבר, לכסף מקומי. בבנק זה המציאו למעשה את שיטת הסחר החליפין ושיטה זו התפשטה לכל רחבי סין ולמדינות הסובבות אותה כמו יפן ורוסיה. לא לשווא מכנים את הבנק בכינוי "הבנק הראשון בעולם". מבנה זה של הבנק שנמצא ברחוב הראשי של העיר העתיקה, משמש היום כמוזיאון לאותם ימים. הכניסה למבנה כרוכה בתשלום סמלי או בהצגת הכרטיס הרחב.

הגן במזרח פינגיאו, צילום: עמית אבלהגן במזרח פינגיאו, צילום: עמית אבל

 

 אטרקציות קרובות

 אחוזת משפחת וונג

-; ניתן לשכור רכב (אין אוטובוס הלוקח לאחוזה) ולנסוע לטיול אל אחוזת הענק של משפחת וואנג, הממוקמת כ-60 קילומטרים מהעיר. משפחת וואנג הייתה משפחת סוחרים, כשבמשך שנים רבות בנתה את האחוזה המשתרעת על שטח עצום של 250 אלף מטרים רבועים. באחוזה תוכלו להתרשם מחצרות וחדרים רבים, מקושטים ומטופחים, כשבכל אחד מהם גר בעבר אחד מבני המשפחה עם משפחתו. הכניסה לאחוזה תעלה כ-60 יואן לאדם.

שמורת הטבע Mainshan - שמורת הטבע ממוקמת בסמוך לאחוזת משפחת וונג. בשמורת מיינשאן תמצאו מקדשים עתיקים ומרשימים על צלע הר, ולצידם בתי מלון החצובים גם כן בהר, כל זאת על רקע נופיה היפים של השמורה. בשמורת הטבע ישנן כשמונה נקודות חן שונות, אך ביום אחד ניתן להספיק בממוצע רק כחמש. כדאי להתחיל את המסלול מוקדם בבוקר, דווקא מהמקום שמוביל למפל חמשת הדרקונים, כך ייתכן ותוכלו להגיע למפל כשהוא עדיין בחלקו קפוא מהלילה. חלק מנקודות החן יפות כוללות הליכה של עד שעתיים. כלל המסלולים מתנקזים לדרך הראשית והיחידה של השמורה - הדרך הסלולה על דופן ההר. לשמורת הטבע ניתן להגיע רק עם רכב שכור (כ-150 יואן לאדם), יש צורך לתאם עם הנהג שיאסוף אתכם בנקודת הסיום. מומלץ לשכור את הרכב דרך הגסטהאוס, לרוב הם ידעו כיצד לתכנן עבורכם את המסלול ויעדכנו את הנהג. כניסה לאתר תעלה כ-160 יואן לאדם (יש הנחה לסטודנטים של כמעט 50%).

עיירת Qixian -; העיירה נמצאת מספר קילומטרים מפינגיאו. לא מדובר בעיירה תיירותית במיוחד ועל כן אין בה חנויות מזכרות ושווקי עתיקות, אלא תמצאו בה בעיקר בתים קטנים ואותנטיים ומספר חנויות קטנות ונחמדות. הכניסה לעיירה היא חינם, ישנן מספר רכבות ביום בין העיירה לבין פינגיאו (15 דקות נסיעה). בעיירה שוכנת גם אחוזתה המפורסמת של משפחת צ'ו. כרטיס כניסה לאחוזה (40 יואן לאדם) כולל גם כניסה לשישה מוזיאונים באזור. מאד מומלץ לאכול במסעדות המקומיות המצויינות שפרושות בעיירה.

מקדש Shuanglin -; כשישה ק"מ דרומית לעיר העתיקה ממוקם המקדש שמפורסם ביותר מ-2,000 דמויות שגולפו לאורך המאה ה-13 עד המאה ה-17, לאורך התקופות של השושלות השונות ששלטו באזור. הכניסה תעלה לכם 25 יואן לאדם, תוכלו לנסוע לשם באופניים או לקחת פיק-אפ.

מקדש Zhenguo -; כ-12 ק"מ צפונית לעיר העתיקה ממוקם המקדש, שלו היסטוריה של יותר מ-1,000 שנים ומפורסם אודות לקיר המרכזי של ההיכל המרכזי שלו (המכונה היכל אלף הבודהות) העשוי עץ מגולף. כיום, מדובר באחד משלושת מבני העץ העתיקים ביותר בסין. בהיכל תמצאו אוסף פסלים ססגוני מהמאה ה-10. הכניסה תעלה לכם 25 יואן לאדם, תוכלו לנסוע לשם באוטובוס עירוני או לקחת פיק-אפ.

כפר Lijiashan -; הכפר ממוקם בסמוך לנהר הצהוב ובמרחק נסיעה מפינגיאו. הנוף הפסטורלי שמקיף את הכפר לצד האותנטיות של המקום הופכים את השהייה לתענוג צרוף. ציירים וצלמים מפורסמים רבים הגיעו לכפר זה על מנת לתעד את הצבעים המרהיבים שמשתקפים מסביבתו. על מנת להגיע לכפר יש לקחת אוטובוס לעיר Qikou ומשם לקחת הסעה של 3.5 ק"מ עד לכפר. אם תרצו לשהות לילה בכפר תוכלו ליצור קשר עם בעלי ההוסטלים במקום ולבקש מהם שיסדרו לכם הסעה מ-Qikou . הכניסה לכפר אינה כרוכה בתשלום.

קניות ושווקים

השגשוג של העיר ההיסטורית הפך אותה למרכז מסחרי ענף. העיר מספקת סחורה מקומית ייחודית שנעשית בעבודת יד. בין המוצרים תמצאו כלים הצבועים בלקה מיוחדת, כריות שינה ונוי העשויות תרכובת ייחודית, נעליים מעבודת יד ויצירות נייר הגזור באמצעות מספריים זעירות לדמויות מפורסמות ותמונות נוף. רחוב Ming-Qing (על שם שתי שושלות הקיסרים) היה בעבר ומהווה עדיין את הרחוב המסחרי המרכזי של העיר העתיקה. עשרות חנויות ודוכנים ממלאים את הרחוב במאכלים, ציורים, רהיטים, קליגרפיה והרבה מזכרות לתיירים. העיר העתיקה של פינגיאו נעשית עם השנים מתויירת יותר ויותר. דבר זה לא מפריע ליופיה של העיר ולחשיבות הביקור בה, אך בחלק מהמסעדות ודוכני המזכרות תתקלו ביחס שונה לתיירים מערביים. בררו את המחיר לפני שתזמינו במסעדות ותשוו מחירים בדוכנים ברחוב. שימו לב, כי על כל המוצרים תוכלו להתמקח עם המקומיים עד שתגיעו למחיר שיוסכם על שני הצדדים. מוצרי חשמל, בגדים ואביזרים נוספים תוכלו גם למצוא בחלק החדש של העיר (באזור מתחם הרכבת) במחירים זולים יחסית. שימו לב, כי מרבית המוצרים שתיקנו יהיו מזוייפים או ממותגים סינים.

אמן רחוב בפינגיאו, צילום: עמית אבלאמן רחוב בפינגיאו, צילום: עמית אבל

אירועים ומועדים

פסטיבל Lanter -; (ינואר/פברואר) הפסטיבל, שנחגג ביום ה-15 של החודש הראשון בשנה הסינית, מסיים באופן רשמי את חגיגות השנה החדשה. במהלך הפסטיבל, ילדים נושאי פנסי נייר הולכים למקדשים כדי לפתור חידות. הפסטיבל נחגג במקומות רבים בסין ואחד המרכזיים שבהם הוא פינגיאו, שם כל העיר מתמלאת באורות אדומים וישנו מצעד גדול שממלא את רחובות העיר.

פסטיבל Shehuo -; (מרץ/אפריל) מדובר בפסטיבל של מוסיקת פולק. במהלך הפסטיבל הרחובות והבתים נצבעים באורות ססגוניים וברחובות תמצאו הופעות ריקודים ומופעי אופרה רבים.

פסטיבל הצילום הבינלאומי -; (ספטמבר) מדי שנה מגיעים צלמים מכל רחבי סין וממדינות נוספות בעולם כדי להציג את עבודתם. במהלך הפסטיבל מחליפים המשתתפים מידע וניסיון בפורומים קטנים.

איך להגיע

טיסה -; אין שדה תעופה אשר נמצא בסמוך לפינגיאו. אם בכל זאת תבחרו להגיע בטיסה, תוכלו לקחת טיסה לשדה התעופה של המחוז בבירת המחוז, טיואן (90 ק"מ מפינגיאו) -; משם תצטרכו לקחת אוטובוס או רכבת.

רכבת -; הדרך הנפוצה ביותר להגיע לעיר. תחנת הרכבת של פינגיאו נמצאת מחוץ לעיר העתיקה (בדרך Zhongdu). ישנן רכבות המגיעות לעיר ויוצאות מבייג'ינג, דטונג, טאיואן, שיאן ואפילו צ'נגדו. שימו לב שישנן מספר רכבות שיוצאות כל יום מדטונג לפינגיאו אבל רק אחת מהן ממשיכה גם לאחר מכן לשיאן. כאשר תגיעו לתחנת הרכבת תצטרכו לקחת פיק-אפ לתוך העיר העתיקה. כדאי מאד להשתמש בשירות הפיק-אפ שמספקים ההוסטלים (בחינם ובתיאום מראש) שיקחו אתכם ישירות לכניסה של ההוסטל (פירוט תחת "המלצת זהב").

אוטובוס -; תחנת האוטובוסים למרחק ארוך נמצאת במרחק קצר מתחנת הרכבת. מרבית האוטובוסים נוסעים לטיואן ולעיירות מסביב לפינגיאו. יש אוטובוס ישיר שיוצא פעם ביום ונוסע לשיאן.

תחבורה מקומית

פיק-אפ -; רכבי הפיק-אפ הם אמצעי התחבורה המרכזי בתוך העיר פינגיאו. הסימטאות הקטנות של העיר לא מאפשרות נסיעה של מכוניות ועל כן רכבי הפיק-אפ הצרים הם אמצעי התחבורה האידיאלי במקרה זה. לרוב נסיעה תעלה בין 1-3 יואן לאדם.

אופניים -; כלי התחבורה המסורתי של סין הוא גם הנפוץ ביותר בפינגיאו. תושבים רבים וכן גם תיירים רבים בוחרים להשתמש בכלי זה על מנת להגיע לכל חלקי העיר והאזורים הקרובים שמחוצה לה.

רכב פרטי -; על מנת להגיע לאזורים המרוחקים מפינגיאו (כמו שמורת הטבע, האחוזות והכפרים הקטנים) יש לשכור את שירותיו של רכב פרטי. במידה ותשכרו את הרכב ליום שלם זה יעלה לכם לרוב סביב 150 יואן לאדם. מומלץ להשכיר את הרכב דרך הגסטהאוס, לרוב הם ידעו כיצד לתכנן עבורכם את המסלול ויעדכנו את הנהג.

אוטובוס -; ישנו מסלול של אוטובוס עירוני שמקיף את העיר העתיקה ומגיע רק לשכונות החדשות של פינגיאו. הנסיעה באוטובוס תעלה לכם יואן 1 לאדם.

ריקשה -; אמנם כמות הריקשות בפינגיאו היא יחסית קטנה, אך עדיין תוכלו למצוא אותן ברחובות. לרוב הם יעלו סכום גדול יותר מרכבי הפיק-אפ הממונעים, אך הן מעניקות חוויה אותנטית יותר, במקום כמו פינגיאו.

מזג אוויר

מזג האוויר בפינגיאו מקביל לזה שבארץ. החודשים החמים הם יולי-אוגוסט והחורף מגיע לשיאו בחודשים דצמבר-ינואר. עם זאת, בהתאם לאקלים הטרופי של האזור, העונה הגשומה היא דווקא עונת הקיץ (יולי-אוגוסט) כמו כן, החורף בפינגיאו מאד כבד מגיע לפעמים לטמפרטורות העוברות את 10- מעלות. ישנם הבדלים גדולים בין הטמפרטורה במהלך היום לבין זו שבלילה.

המלצת זהב

במידה ותגיעו לעיר בשעות החשכה תמצאו את ההגעה להוסטל מתחנת הרכבת או מתחנת האוטובוס (שתיהן מחוץ לעיר העתיקה) מסורבלת למדי עקב ריבוי הסמטאות החשוכות והמחסור בשלטי ההכוונה. מומלץ מאד להשתמש בשירות הפיק-אפ שמספקים ההוסטלים (בחינם ובתיאום מראש) אשר יקחו אתכם מהתחנה ישירות אל הכניסה של ההוסטל.

בטיחות ואזהרות

במידה ותצטרכו להשתמש בשירותי בריאות, קיים בית חולים מקומי בשם People's Hospital, הוא ממוקם בכתובת 61 Shuguang Road (מחוץ לעיר העתיקה).

קישורים רלוונטים

אתר הקרן למורשת עולמית בפינגיאו - globalheritagefund.org.

לתחילת הכתבה