צפון האי הדרומי
פיקטון
מוולינגטון שבאי הצפוני, משייטות המעבורות דרך מיצרי מארלבורו Marlborough Sounds אל פיקטון שבאי הדרומי. עיירה שקטה ומנומנמת, שתושביה מתפרנסים בעיקר מהלנת נוסעי המעבורת והנוסעים למיצרי מארלבורו. טרק פופולרי במיצרים הוא Queen Charlotte Track. זהו טרק נפלא לעצלנים, היות והוא עובר דרך אכסניות מבודדות ומספר מלונות, וכן ניתן לארגן שירות סירות שיוריד את הציוד שלכם כל ערב באכסניה בה אתם מתכננים ללון. אורכו של הטרק 67 ק"מ קלים להליכה, מחבר בין Ship Cove ל-Anakiwa, דרך יערות ונוף חופי נפלא. גשו למשרד ה-DOC בפיקטון לקבל מידע נוסף על הטרק. אפשר לטייל במיצרים גם בעזרת קיאקים, מידע על החברות השונות תמצאו במרכז המבקרים בפיקטון. האכסניות במיצרים מבודדות ומקסימות במיוחד. אם יש לכם זמן ניתן להגיע אליהן בסירות מפיקטון ולבלות כמה ימים רגועים בטבע. בקיץ זכרו להזמין מקום מראש וקחו אוכל אתכם - אומנם ניתן לקנות מוצרי מזון באכסניות עצמן, אך הם יקרים.
נלסון
כשעתיים נסיעה מערבה מפיקטון שוכנת לה נלסון - העיר עם הכי הרבה ימי שמש בניו זילנד (תתגעגעו לזה כשתרדו אל החוף המערבי). נלסון משמשת מרכז להצטיידות ולאיסוף מידע ליוצאים לפארקים אייבל טזמן ונלסון לייקס. במרכז המידע בפינת הרחובות טרפלגר והליפקס תמצאו כל מה שרציתם לדעת על הפארקים והעיר. נלסון מארחת פסטיבלים ואירועים רבים לאורך כל השנה, מפסטיבל רייב בטבע ועד פסטיבל עפיפונים. המפורסם בהם הוא פסטיבל האמנות הנלבשת שנערך בספטמבר.היציאה בטרמפים מהעיר עלולה להיות קשה מהצפוי.
הפארק הלאומי אייבל טזמן
הפארק הלאומי אייבל טזמן נמצא מערבית לעיר. זהו אחד הפארקים המפורסמים בניו זילנד. יש בו מספר מסלולי הליכה, אך המפורסם בהם הוא ה-Costal Track (ראה טרקים/גרייט ווקס). רבים מעדיפים לטייל בפארק באמצעות קיאקים דרך אחת החברות בנלסון (שם ניתן גם לשכור קיאקים לטיולים עצמאיים). ממערב לאייבל טזמן משתרע הפארק הלאומי קאוראנגי הפחות מתוייר, ובו טרק ה-Heaphy (ראה טרקים/גרייט ווקס), וטרקים נוספים.
החוף המערבי
החוף המערבי - ה-West Coast, הידוע גם בכינויו The Wet Coast, הוא האזור הגשום והבלתי מיושב ביותר בניו זילנד. ה"אוטוסטרדה" (כביש מספר 6) החוצה אותו הינה כביש צר ומפותל העובר בנוף משגע של צוקים היורדים לחוף, יערות גשם ירוקים, הרים מושלגים, וקרחונים (בהנחה שתראו משהו מבעד למסך הגשם). עיירות קטנות פזורות לאורך המסלול, כמו גם עשרות מסלולי טיול באורכים שונים - שימו לב לשילוט. רוב המטיילים מגיעים לכאן בקיץ, אך גם בין מאי לספטמבר כדאי לטייל כאן - הראות טובה יחסית, די ריק והמחירים זולים. טרמפיסטים - הרבה סיפורי זוועה מסופרים על מטיילים שבילו שעות וימים במלמול קללות לעבר התנועה הדלילה שחלפה על פניהם. כל הסיפורים נכונים. הצטיידו במצב רוח טוב וסבלני, ומעיל גשם.
תחנות לאורך החוף (מצפון לדרום): מושבת כלבי הים (המתויירת למדי) ליד Westport; פונאקייקי punakaiki המוכרת יותר בשם "סלעי הפנקייק" - צורות אבן הנראות כמגדל פנקייק (לבעלי דמיון עשיר במיוחד). פונקייקי העיירה היא גם נקודת מוצא למסלולים בפארק הלאומי Paparoa; שני קרחונים גולשים אל החוף המערבי מהפארק הלאומי מאונט קוק - פראנץ ג`וסף ופוקס גליישר.
מי שלא מסתפק בהצצה אל הקרחון מנקודות התצפית, יכול הצטרף לאחד מסיורי הטיפוס אל הקרחונים. החברות המארגנות את הסיורים יספקו לכם נעליים מיוחדות וציוד חיוני, אין צורך בניסיון קודם. הסיורים נמשכים חצי יום - 3.5 שעות, מתוכן 1.5 על הקרחון. עלות משוערת - 40$, סיור של 6-7 שעות יעלה בממוצע 70-80$, וסיור בהליקופטר הנוחת על הקרחון כ190- $. בנסיעתכם לפוקס, אל תחמיצו בעיירה את הפנייה מערבה לאגם מתיסון Lake Matheson, האגם המצולם ביותר במדינה, המשקף כמראה את הנוף המפואר של הר קוק המושלג המתנשא מעליו. כדאי להגיע לפני השקיעה או בזמן הזריחה, כשהמים שקטים. 26 ק"מ דרומה מפוקס נמצא עמק ה-Copland, בו מסתיים טרק הקופלנד. 6 שעות הליכה קלות מהכביש יביאו אתכם ל-Welcome Hut ולמעיינות חמים, המשך הטרק מיועד למטפסי הרים בלבד.
בעיירונת Haast פונה הכביש מזרחה אל פנים המדינה דרך מעבר ההרים Haast Pass וממשיך ל-Wanaka וקווינסטאון. כמו החוף המערבי, גם זו דרך יפיפיה, ובצידיה מסלולים שונים, מפלים ועוד.
קווינסטאון
קווינסטאון - ממוקמת בנוף מהמם לחופי אגם Wakatipu, כשמסביב לה מתנשאים הרי Eyre וה-Remarkables, מאתרי הסקי המובילים במדינה. כדאי מאד להתרשם מהנוף מלמעלה. רכבל ה-Skyline Gondola מטפס מקווינסטאון לגבעה סמוכה, אפשר גם לעלות ברגל ולחסוך 12$. בגבעה נמצא גם אתר ה-Ledge Bungy, המתרומם כ- 400 מטר מעל העיר. נוף מקסים של העיר מכיוון אחר נשקף מאתר הסקי Remarkables.
קווינסטאון היא המרכז התיירותי הגדול ביותר באי הדרומי ואולי בכל ניו זילנד, ומגדירה את עצמה כבירת הספורט האתגרי העולמית. כאן נמצא הבאנג`י הראשון בעולם Kawarau Suspention בגובה 43 מטר. אתרים גבוהים יותר בעיר - Skippers Canyon בגובה 71 מטר, ה-Pipline בגובה 102 מטר, והגבוה מכולם - Nevis Highwire בגובה 134 מטר. המחירים נעים בין 99$ (לדג` באנג`י) ל- 150 בנוויס. למי שנטרפה דעתו סופית, 230$ לשלוש קפיצות בשלושה אתרים (לדג`, קאווארו ונוויס). אטרקציה נוספת היא ה-Jet boat, העושה דרכה במהירות מופרזת דרך קניונים צרים, המחירים נעים בין 55-135$. עוד אטרקציות - צניחה חופשית, דאייה, גלישת נהרות, ראפטינג, סקי וספורט חורף (בחורף) ואפילו חיי לילה פורחים. פרטים מלאים במרכז המבקרים ליד האגם ב-Clocktower Center שבפינת Shotover ו-Camp.
ה-DOC נמצא ברחוב שוטובר, מול Trust Bank בו תוכלו לקבל מידע על מסלולי הליכה באזור, טיולי טבע, הסעות לטרקים ובעיקר - להזמין מקום לטרק הרוטברן היוצא מ-Glenorchy הסמוכה (ראה טרקים/ גרייט ווקס).
למעונינים לברוח מהמולת קוויסטאון, אופציה טובה היא וואנאקה, כשעה וחצי-שעתיים נסיעה צפונה. מרכז המבקרים ובו גם סניף ה-DOC נמצאים ברחוב Ardmore. מרכז המבקרים משמש מקור מידע מצוין לכל האטרקציות באזור וגם לטרקים בפארק הלאומי הר אספיירינג.
הפארק הלאומי פיורלנד
הפארק הלאומי פיורדלנד - שבדרום מערב האי, הוא הפארק הגדול ביותר בניו זילנד. נוף מקסים של ים כחול, קירות אנכיים של פיורדים עצומים ומפלים היורדים מהם, אגמים, מיצרים ויערות -; וגם הרבה גשם וענני זבובי החול. העיירה Te Anau מהווה את שער הכניסה לפארק ובה ממוקם משרד ה-DOC של הפארק ב-Lake Front Drive. רוב המבקרים מגיעים למילפורד סאונד, הנגיש ביותר. הדרך למילפורד שאורכה 119 ק"מ על כביש 49SH מטי-אנו, נפלאה ומרהיבה ביופיה. לאורכה מסלולי הליכה שונים (אל תפספסו את ה-Mirror Lakes) ואתרי קמפינג של ה-DOC. שייט במילפורד הוא בגדר חווית חובה, ועלותו נעה בין $44-60 (מחירו של השייט הלילי יקר בהרבה).
במילפורד ניתן לטייל גם בקיאקים (פרטים במרכז בטי-אנו או במילפורד סאונד לודג`), לערוך צלילות או לשוטט ברגל (ראה טרקים/גרייט ווקס/מילפורד). ה-Doubtful Sound פחות נגיש ועל כן פחות מתוייר. שייט אליו יעלה כ- 160$ מהעיירה Manapouri. מספר טרקים עוברים בפיורדלנד - שלושה great walks (ראה טרקים)- רוטברן, מילפורד וקפלר, וגם ה-Hollyford שאורכו 56 ק"מ, נמשך כ 4-6 ימים. זהו טרק קל עד בינוני שעובר ביערות, מפלים, הרים ומושבת כלבי ים. טרק אחר הוא ה-Dusky Track הקשה, שנמשך 4-5 ימים לאורך 84 ק"מ לא מתויירים, בנוף מבודד ופראי. עלות ההסעות לטרק יקרה יחסית בשל ריחוקו, והוא מיועד לטרקרים מנוסים.
החוף המזרחי
דנידין
העיר דנידין שוכנת כ- 290 ק"מ מטי-אנו, על החוף המזרחי. אם עייפתם מטרקים וטבע, כאן תוכלו לשאוף אוויר ערים ופיח, להנות מארכיטקטורה, מהחיים האורבנים ומחיי הלילה המצויינים. האווירה הצעירה בעיר נובעת מאוניברסיטת אוטגו, האוניברסיטה הראשונה בניו זילנד. ב-Otago Peninsula הסמוכה תוכלו לבקר במושבות פינגוינים צהובי עין, הכניסה בתשלום. פרטים במרכז המבקרים ב-Octagon מספר 48.
קרייסטצ'ירץ'
362 ק"מ צפונה, על כביש 1, נמצאת קרייסטצ`רץ`, העיר הגדולה ביותר באי הדרומי. מרכז המבקרים נמצא בפינת Worcester ואוקספורד, ה-DOC ברחוב ויקטוריה 133 וה-AA ב-Hereford 210. מוקדי העניין המרכזיים הם הגנים הבוטאנים ומוזיאון Canterbury המציג תערוכה גם על אנטרקטיקה. אם יש לכם זמן, קיפצו לביקור ב-Banks Peninsula, כחצי שעה מקרייסטצ`רץ`, חצי אי עטור גבעות ירוקות ומפרצים כחולים עם אכסניות מקסימות. אידיאלי ליומיים מנוחה.
סטייה ראויה בהחלט מהמסלול המעגלי, של כחמש שעות מקרייסטצ`רץ - הפארק הלאומי מאונט קוק (נקרא גם Aoraki), הנקרא על שמו של ההר הגבוה בניו זילנד (3755 מטר), ובו רבות מהפסגות הגבוהות במדינה. הפארק נגיש רק מכיוון מזרח. ה-Mt. Cook Village בסוף הכביש מרכז בתוכו את מרכז המבקרים, ה-DOC, שתי אכסניות, מסעדה, בית קפה עם מצרכי מזון (יקרים!) למכירה, ואפילו פאב. אתר הקמפינג מרוחק יותר (40 דקות הליכה למחוסרי הרכב), ויש בו שירותים וברז מים בלבד. רוב המטיילים לא מתעכבים יותר מיום בפארק, וחבל - יש כאן כמה מהנופים היפים ביותר בניו זילנד. מסלולי הליכה מצויינים חוצים את הפארק, התייעצו עם הצוותים ב-DOC בקשר למזג האוויר ותנאי השטח - האזורים הגבוהים מכוסים בשלג לעיתים גם בקיץ. עצירה מומלצת בדרך לפארק על כביש 8 היא ב- Lake Tekapo המדהים בצבעי התכלת העמוקים, הצטיידו בגלידה מדוכן טיפ-טופ שעל הדרך והשקיפו אל הנוף.
קאיקורה
כ-183 ק"מ צפונית לקרייסטצ`רץ` תגיעו לקאיקורה - עיירה קטנה שהפכה למוקד משיכה ענק לצפייה בעולם חי מימי. סיורי הצפייה בלוויתנים נערכים בין אוקטובר לאוגוסט תמורת 95$. שחייה עם דולפינים תעלה מחיר דומה, שחייה עם כלבי ים תעלה פחות או יותר 35-50$. גם צלילה בכלוב מוקף כרישים תמצאו כאן, תמורת 110$. סיורי הלוויתנים והדולפינים מפוצצים בעונת השיא - יש להזמין מקומות מראש. ביבשה תמצאו מספר מסלולי הליכה, ביניהם ה-Peninsula walkways המטייל בין מושבת כלבי ים שלאורך החוף ועולה לצוקים וחוות כבשים ירוקות. אל תשכחו לבדוק את זמני הגאות לפני יציאתכם.
האי הדרומי למתקדמים
מספר נקודות פחות מוכרות, אך בהחלט שוות ביקור למטיילים לזמן ארוך:
118 ק"מ מדרום מערב לנלסון שוכן הפארק הלאומי נלסון לייקס Nelson Lakes. פארק יפהפה, אך בלתי מוערך, ובו שני אגמים מוקפים הרים ויער. שני מסלולים ארוכים בדרגת קושי בנונית עד קשה חוצים את הפארק - Travers Sabine Circuit ו-D`Urville Valley (באורך של 5-6 ימים). פרטים במרכז המידע ב- St Arnaud.
בין נהר Haast בצפון ופארק הפיורדלנד בדרום משתרע הפארק הלאומי מאונט אספיירינג Mt Aspiring - שקיבל את שמו מההר השלישי בגובהו ביבשת (3027 מטר). המסלול המפורסם כאן הוא הרוטברן הממשיך לפיורדלנד, אך בסופו של כביש העפר שאורכו 54 ק"מ מוואנאקה מתחילים טרקים יפים, מטויילים פחות ותובעניים יותר, בעיקר באזור ה-Matukituki Valley.
הפארק הלאומי קטלינס Catlins - הדרך הארוכה היותר בין אינברקרגיל לדנידן עוברת כאן, בין מושבות כלבי ים ופינגווינים, חופים נטושים ויערות. קחו בחשבון כי הדרך היא בחלקה דרך עפר והתנועה איטית.
הפארק הלאומי ארתורס פאס Arthur`s Pass - נמצא על כביש 73 מקרייסטצ`רץ` לגריימאוט, אחד הכבישים הבודדים המחברים בין מזרח האי למערבו, וללא ספק היפה בהם. הכביש מתפתל במעבר ההרים ולאורכו צמחיה המשתנה בגבהים השונים - יער גשם, צמחיה אלפינית, שיחים, ומפלים. באזור טרקים רבים וארוכים, מסלול הליכה מצוין של 9 שעות בלבד המטפס ל-Avalanche Peak. יש רק שתי אכסניות בעיירה הנקראת ע"ש הפארק, ויש להזמין בהם מקום מראש. ה-DOC שבעיירה, ממש על הכביש, יעדכן אתכם בתנאי מזג האוויר ומצב הטרקים.
עוד על ארתור`ס פאס...
ועוד למתקדמים, בעלי זמן עודף וכושר -
האי סטיוארט Stewart Island- אי קטן ושומם מדרום לאי הדרומי, ובו יישוב אחד בלבד - Oban (ובו פחות מ-500 איש), וכ-20 ק"מ בלבד של כבישים סביבו. הדרך הטובה (וכמעט היחידה) לטייל באי היא ברגל, בטרק המפורסם North-West Circuit הנמשך 10-12 ימים גשומים של הליכה קשה, גשם ובוץ, ונוף בתולי נפלא. טרק קצר יותר הוא ה-Rakiura (ראה טרקים/גרייט ווקס). מבודד ואידיאלי לחובבי טרקים שאינם נרתעים ממזג האוויר הזעוף תמיד, הממטרים הבלתי פוסקים והרבה בוץ ("אקלים בונה אישיות" קוראים לזה התושבים). ההגעה לאי בטיסה או שייט מאינברקרגיל.
לתחילת הכתבה