הפלופונס הוא חצי אי ענק השוכן דרומית מערבית לאתונהשטחו של הפלופונס גודלו כ-21,557  קמ"ר, כמעט כמו שטחה של מדינת ישראל. חצי האי מופרד מהיבשה על ידי גשר קורינתוס במזרח וגשר ריו אנטיריו בצפון. , בשונה מאיי יוון האחרים הוא אינו מאופיין בבתים צבועים בלבן ותכלת אלא משופעת בעצי זית. זהו  חצי אי גדול התלוי משאר היבשת היוונית במרחק של שעה נסיעה מערבית לאתונה. הנוף הפראי וההררי שלה זרוע חורבות של ארמונות מקדשים עתיקים, כנסיות, ואינספור טירות בראש גבעה מימי הביניים שנבנו על ידי צלבנים ונציאנים. בזמן שאתם קופצים מעיר לעיר באי  השוו בין סלטים יווניים ונופים של הרים ומטעי זיתים.פירוש השם פלופונסוס הוא "אי פלופס". פלופס נחשב לאב קדמון של משפחת אטריוס, ממנה יצאו מלכי מיקנה . מאז התקופה הפרהיסטורית, שבטים רבים הגיעו מהצפון והקימו כפרים באזור הפלופונסוס בשל מיקומה הגיאוגרפי.כפרים אלו התפתחו בהדרגה לעיירות חזקות, כמו מיקנה, ספרטה ופילוס. בימי קדם, פלופונסוס אירחה מקומות קדושים רבים כגון אולימפיה-בית למשחקים האולימפיים שמתקיימים כל ארבע שנים.במשך מאות שנים, העיר החזקה ביותר של פלופונסוס הייתה ספרטה. במאה ה-4, הסכסוך בין ספרטה לאתונה הוביל למלחמת הפלופונס, שקיבלה את השם הזה מכיוון שרוב הקרבות התקיימו בפלופונסוס.בימי הביניים, פלופונסוס היה חלק מהאימפריה הביזנטית. למעשה, העיירה מיסטרס הפכה לעיר השנייה בעוצמתה באימפריה הביזנטית אחרי קונסטנטינופול לאחר נפילת האימפריה הביזנטית נכבשה פלופונסוס על ידי הוונציאנים.

תעלת קורינתוס -  Korinthos

במרחק נסיעה של כ-שעה כשעה ורבע מנמל התעופה של אתונה, תחצו את הגשר לפלופונס ותעברו על תעלת קורינתוס. התעלה נחפרה בעבודת פרך ונפתחה ב-1893,ומקצרת בכ-300 ק"מ את המסלול מהים האדריאטי לנמל פיראוס. זו התעלה השנייה בגודלה בעולם אחרי תעלת פנמה שבדרום אמריקה והיא חוצצת בין מרכז יוון לדרום יוון, אורכה של התעלה 7 ק"מ ועומקה כ 110 מטר, מעליה ישנם מ מספר גשרים להולכי רגל ורכבים .ניתן גם לצפות בספינות ענק המשייטות בתוך התעלה וגם להפליג בתוך התעלה עצמה, אמיצים מבינכם יוכלו לבצע גם קפיצת בנג'י מהגשר המרכזי מעל התעלה.בסמוך לתעלה ממוקמת עיר הנמל קורינתוס-בירת המחוז. האזור גדוש באתרים ארכיאולוגיים מתקופות שונות. דרך אגב, לא רחוק משם אגב נמצאת עיירת הנופש לוטראקי.  בנוסף תוכלו לבקר גם במבצר אקרוקורינתוס המרשים המוקף בנוף נהדר. שימו לב שהמבצר נסגר בכל יום בשעות הצהריים. 

נאפפליו – Nafplio

נאפפליו היתה בעבר בירתה של יוון, והיא נחשבת עד היום לאחת הערים היפות ביוון. היא העיר הגדולה והיפה ביותר בפלופונס. אלגנטיות בשיק אופנתי עם חנויות, בתי הקפה והמסעדות עומדים בסטנדרטים האתונאיים . התפאורה מהממת עם נמל שליו ממוקם מתחת לשתי טירות דרמטיות בראש גבעה וחופו של אחת המחוברת לאי. העיר העתיקה מרוכזת בכיכר סינטגמה הגדולה, מרוצפת בשיש ומוקפת בתי קפה. בקצה אחד נמצאת העיר העתיקה ארסנל, בניין נאה שכיום שוכן בו מוזיאון. בקצה השני נמצא מסגד ישן, שכיום משמש מדי פעם כבית קולנוע. הרחובות שמסביב עטורים טברנות וחנויות. בלב ליבה של העיר ניצבת כיכר סינטגמה האיטלקית שבה תוכלו להתפעל ממבנים היסטוריים חשובים ומונומנטים. שני מסגדים טורקיים (הראשון שיכן בעבר את בית הספר הראשון ל"למידה הדדית" וכיום פועל כקולנוע/תיאטרון ואילו השני היה ביתו של הפרלמנט היווני הראשון), המוזיאון הארכיאולוגי עם חפצים חשובים מהתקופה הפרהיסטורית והמיקנית והגלריה העירונית הם בין המבנים הבולטים. קרוב מאוד לעיר החדשה עומדות כנסיית אגיוס ספירידונאס, מולה נרצח המושל יואניס קפודיסטריאס, וכנסיית אגיוס גאורגיוס המתהדרת בציורי קיר חשובים כמו עותק של היצירה המפורסמת של ליאונרדו דה וינצ'י "הארוחת ערב הסודית".מהחוף יש נוף יפה אל טירת בורצ'י. דרך הנמל הראשית, בובולינס, נקראת על שם לסקרינה בובולינס, קברניטת הים המפורסמת ממלחמת העצמאות, ובקצהו המזרחי יש פסל שלה.טירת Akronafplia מתנשאת מעל העיר העתיקה. כיום היא משמשת כבית מלון 

מיסטרס -  Mystras

עיר שהוקמה במאה ה-13 במסעי הצלה הרביעי ע"י אבירי צרפת ודי מהר עברה לידי הביזנטיים. העיר גדושה בשרידים וכנסיות ונכנסה לרשימת אתרי מורשת עולמית של אונסק"ו. תוכלו לקנות את הכרטיס בכניסה התחתונה ולעלות עד למעלה. הנוף הנשקף משם ל-360 מעלות פשוט מטריף. 

אולימפיה - OLYMPIA

היא האתר המפורסם ביותר בפלופונסוס. ממוקם במחוז איליה (אליה העתיקה) שבצפון-מערב המדינה  בעמק הפלפונס. זה המקום שבו התקיים הפסטיבל החשוב ביותר של העולם העתיק, גם בתקופה היוונית וגם בתקופה הרומית. ועדיין יש לה מקום בתרבות העולם המודרנית. מכאן בכל ארבע שנים נדלקת הלהבה האולימפית לראשונה בכוחה של השמש לפני שהיא נלקחת לעיר שמארחת את המשחקים המודרניים. אולימפיה מיושבת, מאז התקופה הפרהיסטורית. במאה ה-10 לפני הספירה והפכה למרכז הפולחן של זאוס מלך האלים מהמיתולוגיה היוונית . בנוסף למקדשים, ישנם שרידים של כל מבני הספורט שהוקמו לקראת המשחקים האולימפיים, שנערכו באולימפיה כל ארבע שנים החל משנת 776 לפנה"ס.

מיקנה – Mycenae

 זהו אתר ארכיאולוגי שבעבר שכנה בו עיר עתיקה באותו השם הממוקמת בצפון מזרח של חצי האי פלופונסוס ביוון. באלף ה-2 לפני הספירה נחשבה מיקנה לאחת הערים החשובות ביוון, ושלטה על חלק גדול מדרום יוון, כרתים, האיים הקיקלאדים וחלקים מאנטוליה. ההתרבות מיקנית התפתחה בתקופת הברונזה המאוחרת והתקופה שבין 1600-1100 לפני הספירה מכונה התקופה המיקנית בעקבות חשיבותה של מיקנה. בסביבות 1200 לפני הספירה מיקנה נפלה מגדולתה כחלק מקריסת תקופת הברונזה. הסיבות להרס אינן ברורות אך חוקרים סברו שמדובר בהתקפות של אויבים מבחוץ, סכסוכים פנימיים ואסונות טבע כמו רעידות אדמה. בתקופה ההלניסטית נכבשה מיקנה מחדש והוקמו בה מקדש ותיאטרון, אך במאה ה-2 ננטשה שוב וחורבותיה הפכו לאתר תיירותי חפירות ארכיאולוגיות שנערכו לראשונה במיקנה במאה ה-19 איתרו את המבנים העתיקים המרשימים של העיר שמוגדרת כיום כאתר מורשת עולמי של ארגון אונסק”ו המושך אליו מבקרים רבים להתרשם מהארכיטקטורה וההיסטוריה העשירה של העיר

הכותבת: ענת גרוס לאור מדריכת טיולים וותיקה ביוון לשאלות או לפרטים על הטיול הקרוב התקשרו 0522780730