מידע שחשוב לדעת
חזרנו מטיול של שלושים יום בטנזניה וזנזיבר. הטיול היה ירח הדבש שלנו. שנינו באמצע שנות העשרים לחיינו, וכבר טיילנו ביחד ולחוד בדרום ומרכז אמריקה, אוסטרליה, ניו-זילנד ומעט במזרח. גם הפעם בחרנו לטייל כתרמילאים, לרוב ישנו ב- Guesthouses, ומדי פעם אפשרנו לעצמנו להתפנק גם במקומות מיוחדים ויקרים יותר. אנסה לתאר את ההכנות לטיול, הטיול עצמו, מעט טיפים וחוויות אישיות.
משך זמן: רוב התרמילאים שמגיעים לטנזניה וזנזיבר עושים זאת בשלושה שבועות. לדעתי זהו פרק הזמן האידיאלי לטיול, אך הוא דורש תכנון טוב, על מנת למצות את הזמן ולא לבלות זמן מיותר בדרכים. עושה רושם שאפריקה אינה יעד מבוקש לישראלים אחרי שחרור, רוב המטיילים שפגשנו היו מעט יותר מבוגרים (25-30), כאלה שכבר טיילו בעבר.
כסף: טנזניה יקרה יחסית למטיילים, בהשוואה לטיולים במזרח ובדרום אמריקה. המחייה למקומיים מאוד זולה, אך לתיירים המחירים לפעמים מרקיעי שחקים. קשה ולפעמים אף בלתי אפשרי לטייל עצמאית, את כל האטרקציות המרכזיות צריך לארגן דרך סוכנות נסיעות מקומית והמחירים לא זולים. ספארי יעלה לפחות 80$ ליום, וכך יעלה גם הטיפוס ל- Kilimanjaro. אם בחרתם לעשות את שניהם (5 ימים כל אחד) הנזק הוא 800$. הדרך היחידה לטיול זול תהיה לאכול במקומות של מקומיים (מסעדות מקומיות, שווקים), להימנע ממסעדות של תיירים, וכמובן להתמקח על מחיר הלינה. זנזיבר יותר יקרה מאשר טנזניה עצמה וכמובן משך הזמן שתבחרו להיות בזנזיבר ישפיע על התקציב. בסוף היומן, אחרי שתקראו את כל מה שעשינו, ארשום גם את העלות המפורטת של הטיול שלנו.
טיסה: חשוב מאוד! Ethiopian Airlines מציעה את הטיסה הכי זולה והכי נוחה לטנזניה, ניתן לנחות במספר יעדים:
- שדה התעופה שליד ה Kilimanjaro - טיסה לשם יתכן ומצריכה לילה Connection באדיס-אבבה. Ethiopian Airlines מארגנת מלון סביר מאוד ליד שדה התעופה (בחינם) לאותו לילה. ניתן לנצל את היום כדי להסתובב בשוק המקומי של אדיס.
- דאר-אסאלאם.
- ניירובי - אפשר לקחת אוטובוס מניירובי ישר לארושה (5 שעות).
תכנון הטיסות חשוב - אנחנו נחתנו ב- Kilimanjaro וטסנו בחזרה מדאר-אסאלאם. בכך נמנענו מהסתבכות מיותרת של נסיעה מדאר-אסאלאם לארושה (10 שעות). המסלול הוא מעגלי וטוב, מכיל את רוב האטרקציות בדרך, והיתרון המרכזי הוא שארושה היא עיר הרבה יותר רכה לנחיתה מאשר דאר-אסאלאם. ויזה לטנזניה תעשו בשדה התעופה בטנזניה, היא עולה 20$.
דברים לקחת:
- אם אתם לא מתכננים טרק מיוחד וטיפוס הרים (Mt.Kenya, Mt.Kilimanjaro, Mt.Meru) אין צורך להביא יותר מדי בגדים חמים. רק בלילות שבהם ישנו ב- Camp בספארי ובשדה התעופה באדיס לבשנו ביגוד חם, בשאר הימים לבשנו ביגוד קל.
- בגד אחד קליל ליציאה, במקרה ותהיו בבית מלון איכותי.
- שק"ש - השתמשנו בו רק בלילות בהם ישנו ב- Camp בספארי.
- משחקים (קלפים, שח, שש-בש, Connect 4 ...) באריזות קטנות לטיולים. האווירה לאורך הטיול רגועה, אם לא נפלתם על Full Moon.
- קפה! אני חובב קפה מושבע. היה לי קשה למצוא קפה נורמלי, במיוחד ב- Mainland. בכמה הזדמנויות (ספארי, טיול יומי ... ) התאים לעצור ולבשל קפה טוב. אם אתם חובבי קפה אז שווה להיסחב עם פק"ל קטן ומדוגם.
- אלכוהול לספארי.
- ממתקים - כדאי להצטייד לאורך הטיול בממתקים שאפשר לחלק לילדים שדואגים לצעוק Mambo ("היי") בכל הזדמנות.
- תרופות - נגד מלריה יש שתי אופציות מרכזיות: Lariam - פעם שבוע, ו- Doxycyclin - טיפול יומי. בארץ התרופות מאוד יקרות, לכן תקנו רק את הטיפול הראשוני שלפני הנסיעה, את שאר התרופות ניתן לרכוש בבתי מרקחת בערים המרכזיות בטנזניה (Arusha, Dar, Moshi ...). ה- Doxycyclin פחות חזקה ובעלת פחות תופעות לוואי מאשר ה- Lariam. היא תרופה אנטיביוטית וזה היתרון הגדול שלה. היא מחסנת את הגוף (הבטן בעיקר) מבקטריות מיותרות ומונעת קלקולי קיבה. אני לקחתי Lariam, אשתי לקחה Doxycyclin, נראה לי שבטיול הבא גם אבחר ב- Doxy.
תחבורה: משדה התעופה לעיר הקרובה כנראה שתצטרכו לשלם מחיר מופקע. אנחנו חלקנו מונית של 4 אנשים ושילמנו 12.5$ כל אחד לנסיעה מ- Kilimanjaro Airport לארושה. בין הערים המרכזיות ניתן לנוע בתחבורה הציבורית, גם כאן יש שתי אופציות:
- Dalla-Dalla - הדרך הזולה והאותנטית יותר. זהו אוטובוס/מיניבוס מקומי, שמופעל ע"י חברות קטנות או אנשים פרטיים. ה- Dalla-Dalla עוצר בכל כפר קטן בדרך ומנסה לדחוס כמה שיותר אנשים. אנחנו נסענו ב Dalla-Dalla שמיועד ל- 15 איש, מארושה למושי (טעות גדולה!!!) ולפרקים היו בו 25-30 אנשים. עבור נסיעה קצרה, בשביל החוויה החד פעמית, זה יכול להיות נחמד אבל לא יותר מזה. תשתדלו לנסוע ב- Dalla-Dalla רק במקרים חריגים.
- Express Bus - הדרך היקרה (לא בהרבה) והנוחה יותר. קיימות מספר חברות גדולות שמפעילות קווי Express בין הערים, Dar-Express ו- Scandinavian הן המרכזיות שבהם.
עונה: אנחנו בחרנו לטייל בדצמבר-ינואר. ניתן לטייל בטנזניה בכל חודשי השנה פרט לחודשים הגשומים ביותר, מרץ עד יוני. החודשים הפופולאריים ביותר לטיול בטנזניה הם:
- יולי-אוגוסט - זה החורף בטנזניה, לא יורד הרבה גשם והטמפרטורות נוחות מאוד.
- אמצע דצמבר וינואר - בתחילת שנה חדשה, זאת תקופה של גשמים קצרים שלא מפריעים כלל לטיול.
ספארי - פארקים, מסלול, ולמה כדאי לשים לב
ללא ספק חלק מרכזי וחשוב בטיול. החודשים הטובים לראות חיות בספארי הם החודשים הגשומים (מרץ עד יוני), אבל לרוב המטיילים מעדיפים מזג אויר טוב יותר לטיול. לכן החודשים בהם יש גשמים קצרים (דצמבר - פברואר) יהיו הנוחים ביותר. גם אם תיסעו בתקופה היבשה, אני בטוח שתראו מספיק חיות. באזור ארושה, החלק הצפוני של טנזניה קיימים מספר National Parks:
- Lake Manyara - פארק טוב להתחיל בו את הספארי, זהו פארק מיוער ורואים בו הרבה סוגים של חיות (קופים, ג`ירפות, פילים, זברות ...) אך לא בעדרים גדולים.
- Tarangire - פארק שצמוד ל- Lake Manyara.
החיות נודדות במשך השנה בין שני הפארקים. בעונה הטובה לטיולים ה- Tarangire יבש יחסית ולכן תראו יותר חיות ב- Lake Manyara (בגלל האגם). אנחנו עשינו את ה- Tarangire ביום האחרון לספארי ומאד התאכזבנו, לדעתי אפשר לוותר עליו, למרות שאני בטוח שיש אנשים שיחלקו עלי. חברים שלנו לא נכנסו לתוך השמורה ועשו Walking Safari ב- Conservation Area ואמרו שהיה טוב. - Ngorongoro Crater - זהו מכתש גדול שכולו מלא חיות שלא נודדות במהלך השנה, זאת כיוון שהמכתש מספק להן את כל הנדרש לאורך כל ימות השנה. זהו פארק טוב, הנוף ממצוקי המכתש מרהיב, הוא די קטן ולכן רואים הרבה יותר רכבים במהלך הספארי.
- Serengeti - זהו הפארק המרכזי והטוב בטנזניה, הוא משתרע על שטחים עצומים, רובו שטוח. ב- Serengeti תוכלו לראות עדרים גדולים של בעלי חיים, הנוף מאוד מרשים.
כל אחד מהפארקים שהזכרתי מציע נוף אחר ושווה לשלב בין כולם. ניתן לעשות ספארי של 3-10 ימים ויש המון אופציות. המסלול שעליו אני ממליץ הוא ל- 4 ימים:
- יום א`: יציאה מוקדמת מארושה/מושי, לא יאוחר מהשעה 10 בבוקר. במקרים רבים היום הראשון של הספארי מבוזבז בגלל יציאה מאוחרת (אחרי הצהריים). זאת אחת הדרכים שמארגני הספארי מנצלים כדי לחסוך בהוצאות. ברוב החברות משלמים לפי יום ספארי ולכן יש להקפיד שכל יום יהיה מלא ככל האפשר. ארוחת צהריים בכפר קטן ליד Lake Manyara. סיור חיות ב- Lake Manyara. נסיעה לכיוון ה- Ngorongoro ולינה באזור.
- יום ב`: יציאה בבוקר לכיוון ה- Serengeti, זו נסיעה ארוכה של בערך 4 שעות בדרך עפר לא קלה. בדרך עוברים בתצפית מרהיבה אל המכתש - שווה לעצור ולראות את המצופה מהיום האחרון. החל מהצהריים סיור חיות ב- Serengeti. לינה ב- Serengeti.
- יום ג`: שווה לצאת באחד מהבקרים מאוד מוקדם בבוקר (6-6.5) לסיור החיות. כך אפשר לתפוס כמה מחיות הלילה לפני בריחתן למקומות הצל במשך היום. עד הצהריים סיור חיות ב- Serengeti. נסיעה לכיוון ה- Ngorongoro. לינה ב- Ngorongoro.
- יום ד`: ירידה לתוך המכתש לסיור חיות. אחר הצהריים - נסיעה לכיוון ארושה.
היתרונות של המסלול: מסלול שמכיל את כל הפארקים המרכזיים. בכל יום נמצאים בפארק ואין יום שמוקדש רק לנסיעות. כמו שהזכרתי קודם, לפעמים ספארי של 6 ימים יכיל את אותם 4 ימים ובנוסף עוד שני ימי נסיעה. חסרונות: הספארי מרוכז מאוד וכולל נסיעה בכל יום.
בארושה ובמושי יש הרבה חברות טובות שמוציאות ספארי, בכל מקרה לפני שתבחרו שווה לוודא את הפרטים הבאים:
- רכב 4X4 LandCruzer, בעזרתו הנסיעה בדרכי העפר תהיה הרבה יותר רכה. אנחנו נסענו ב- Volkswagen Van - הרכב עצמו נוח ומרווח אבל הרגשנו טוב את דרכי העפר.
- לינה בתוך ה- National Parks (גם ב- Camping וגם ב- Lodges). זו נקודה רגישה וצריך להקפיד עליה. מקומות הלינה בתוך ה- NP הם מיוחדים ומתוחזקים היטב, חברות ספארי יעדיפו לפעמים להלין מחוץ ל- NP ובכך לחסוך בהוצאות. אנחנו לא הקפדנו על נקודה זו, ולילה אחד ישנו ב- Resort מחוץ ל- NP במקום לישון ב- Lodge הרבה יותר מפואר בתוך ה- NP.
- לוודא שהמחיר כולל את כל ההוצאות: כניסה לפארקים, מים, אוכל ועוד ..
- שווה לקנות פירות וחטיפים להתרעננות לאורך הדרך.
לינה ב- Lodges:
בתוך ה- National Parks ישנם מלונות מאוד מפוארים ומיוחדים:
- Serengeti Wildlife Lodge, Serengeti Serena Lodge, Serengeti Sopa Lodge - ממוקמים בתוך ה- NP ומשתלבים בו בצורה מושלמת, ניתן לשמוע את החיות מחדר השינה.
- Ngorongoro Wildlife Lodge, Ngorongoro Serena Lodge, Ngorongoro Sopa Lodge - ממוקמים על מצוק המכתש וצופים לנוף המרהיב.
לילה ב- Lodge יעלה בסביבות 200$ לזוג. למי יכול לאפשר לעצמו, לדעתי שווה לשלב לילה אחד או שניים של לינה ב- Lodge. אם אתם מגיעים בחודשי השיא (דצמבר-ינואר או יולי-אוגוסט) יכול להיות שצריך להזמין מקום מראש. אנחנו ישנו לילה ב- Ngorongoro Sopa Lodge והיה מדהים, ללא ספק המלון הכי מפואר שהייתי בו.
חברות מומלצות:
ב- Lonely Planet מומלצות מספר חברות, ניתן ליצור קשר Email עם כל אחת מהם ולבחון את ההצעות.
- חברים שלנו היו בספארי עם East Africa Safari (הם רשומים גם ב- Lonely Planet) והיו מאוד מרוצים. הם עשו ספארי של 6 ימים כולל לילה אחד ב- Lodge ועלה להם 1300$ לזוג (110$ ליום לאדם). החברה היא בעלת מספר מקומות לינה ב- Tarnagire ובכך ניתן לחסוך מעט בהוצאות. ניתן ליצור עמם קשר ב- [email protected]
- אנחנו עשינו ספארי של 5 ימים כולל שני לילות ב- Lodge (כפי שהזכרתי קודם, לילה אחד היה מחוץ ל- NP) עם בחור פרטי שהומלץ לי ע"י מספר ישראלים בפורום למטייל, סה"כ הוא היה בסדר. כאשר סוגרים איתו צריך להקפיד על כל הדברים שרשמתי קודם. הוא מאוד נחמד ואמין, חשוב לו שתהיו מרוצים ותמליצו עליו למטיילים אחרים. אפשר להתמקח איתו על המחיר ונראה לי שאפשר להגיע איתו לסיכום כספי לא רע בכלל. אנחנו שילמנו 1300$ לזוג. ניתן ליצור איתו קשר ב- [email protected]
המסלול שלנו: ארושה ומושי
נחיתה בשדה התעופה ליד ה- Kilimanjaro.
ארושה: עיר התארגנות לפני ואחרי Safari, אין יותר מדי מה לעשות שם ולכן חשוב להתארגן מהר ולנסוע.
מקום לינה: Meru House Inn, חדר עולה 8-13$.
אטרקציות:
- ספארי - זו דרך טובה להתחיל בה את הטיול, ישר לתוך האטרקציה המרכזית.
- Mt. Meru - ההר השני בגובהו בטנזניה, אפשר לעשות Trek של 3-5 ימים. הטיפוס בו פחות מרהיב מזה שעל ה- Kilimanjaro, אך הוא הרבה יותר זול.
- Arusha National Park - פארק נחמד ליד ארושה, ניתן לעשות בו טיול יומי רגלי עם Ranger. אפשר לראות שם פלמינגו ליד האגם.
אנחנו יצאנו כאמור לספארי של 5 ימים וויתרנו על Mt.Meru ו- Arusha National Park. מספר נקודות שחשוב לזכור לעשות לפני שעוזבים את ארושה בפעם האחרונה:
- ה- ATM היחיד שתפגשו מחוץ לארושה יהיה בדאר-אסאלאם. מי שלא מתכנן לעבור דרך דאר, חשוב שיצטייד במספיק מזומנים. בזנזיבר אין ATM, ואם תרצו למשוך מזומנים תוכלו לעשות זאת בעמלה גבוהה של 10%.
- Digital Camera - ארושה ומושי הם המקומות היחידים שבהם מצאנו צורב (לא היינו בדאר). מי שצריך לפרוק ולצרוב, אפשר לעשות זאת ב- Internet Café במחשבים בעלי מערכת הפעלה XP (אל תשכחו להביא את הכבל). בזנזיבר היה מקום נוסף עם צורב אך ללא מערכת הפעלה XP. בלי הדיסק של המצלמה לא יכולנו לפרוק אותה. מסקנה - אם חשוב לכם, תביאו את התוכנה של המצלמה שלכם.
- כרטיסי טיסה - אם אתם מתכננים טיסה מקומית (ארושה - זנזיבר, Tanga - Pemba ...), תרכשו כרטיסי טיסה. ל- Costal aviation יש טיסות סדירות בין Tanga - Pemba - Zanzibar. אם אתם רוצים להיות ב- Pemba (תקראו בהמשך המלצות) הדרך הנוחה ביותר היא טיסה מ- Tanga. המעבורות מ- Tanga ל- Pemba אינן סדירות. אנחנו קנינו כרטיס טיסה בשדה התעופה של Tanga ממש מספר דקות לפני הטיסה, למזלנו היו מקומות בטיסה. כדי לא להסתמך על מזל שווה לתכנן מראש ולרכוש כרטיסי טיסה מארושה (60$ לכרטיס).
מושי: עיירה מאוד נחמדה ששווה לבקר בה, היא מעט יותר ידידותית מארושה והרבה יותר נקייה. כדי להגיע למושי תיקחו את אחד מקווי האקספרס (Scandinavian), ייקח לכם שעה. אנחנו עשינו טעות ונסענו ב- Dalla-Dalla במשך שעתיים וחצי של סיוט מתמשך.
מקום לינה: Buffalo Hotel - חדר לזוג עם מקלחת עולה 15$, השירות אדיב והארוחות טובות.
מסעדות: The coffee shop- מקום נחמד, ניתן לפגוש שם מטיילים רבים, הקפה לא רע. ליד ה- coffee shop יש Internet Café טוב בו אפשר לפרוק מצלמה דיגיטאלית.
אטרקציות:
- Culture tour in Marangu: סיור יומי מאוד מומלץ לכפר קטן למרגלות ה- Kilimanjaro בשם Marangu. במהלך הסיור ניתן לראות את דרך החיים של אנשי הכפר, לשתות בירה בננות בבר המקומי, לבקר במפלים נחמדים ובמערות של שבט ה- Chagga. אנחנו לקחנו סיור יומי עם מדריך טוב ונחמד בשם Matata. את Matata אפשר למצוא ב- Buffalo Hotel ולסגור איתו את כל פרטי הסיור. הוא מאוד גמיש, סבלני ומצחיק, ניתן להתמקח איתו על המחיר. הסיור שלנו עלה 60$ לזוג וכלל ארוחת צהריים. לא תצטערו אם תבחרו ב- Matata, הוא גם מארגן ספארי וטיפוס על ה- Kilimanjaro.
ניתן גם לחסוך מעט דולרים - לנסוע עצמאית ב- Dalla-Dalla ל- Marangu, ושם לארגן את הסיור ב- 20$ לאדם דרך Bismark Hut Lodge. לדעתי זו אופציה פחות טובה. - טיפוס על ה- Kilimanjaro - מושי היא נקודת המוצא לטיפוס. הטיפוס יקר מאוד (כ- 80$ ליום) ואורך כ- 5 ימים.
לושוטו, טנגה והאי פמבה
Lushoto:
עיירה קטנה, בהרי ה- Usambara. הנופים באזור מדהימים, מזג האוויר מעט קריר ויבש. כדי להגיע ל- Lushoto קחו את אחד מקווי ה- Express ל- Mombo ורק שם תחליפו ל- Dalla-Dalla לכיוון Lushoto. סה"כ הנסיעה צריכה להימשך בערך 3 שעות. למרות חילופי האוטובוסים, הנסיעה הרבה יותר מהירה מאשר לקחת אוטובוס "Direct" ממושי. אנחנו לקחנו את ה- "Direct bus", שהתברר כDalla - Dalla לכל דבר, והנסיעה ארכה 6 שעות ללא כל הפסקות.
מקום לינה: בתוך Lushoto יש את ה- White house Annex, מקום זול ובסיסי. Muller Lodge- נמצא 15 ק"מ מ- Lushoto, ניתן להגיע אליו בעזרת Dalla-Dalla מ- Lushoto. אם תחליטו להישאר שם שלושה לילות לפחות, אפשר לקחת מונית ובעלת ה- Lodge תשלם. זהו מקום מקסים, מוקף בהרי ה- Usambara, האוכל בו מצוין והוא מהווה בסיס טוב לטיולים יומיים או סתם להירגע בנוף מדהים. המקום מעט יותר יקר מ- Guesthouse רגיל, יש חדרים זוגיים ב- 30$-36$, ניתן לישון ב- Huts ב- 20$ לזוג וכמו כן יש גם מקום ל- Camping. את ארוחת הערב מכינים מתבלינים וירקות שגדלים במקום, היא עולה 9$ ושווה כל אגורה.
אטרקציות:
- Muller Lodge - זוהי ללא ספק אטרקציה בפני עצמה.
- טיולים יומיים לכפרים בסביבה.
- Irente viewpoint - נקודת תצפית טובה לנוף ההרים.
- ניתן לעשות Trek של 3-5 ימים בהרי ה- Usambara. חברים שעשו זאת אמרו שהיה מאוד נחמד לטייל בנופים ולראות כפרים מקומיים בשגרת חייהם.
Tanga:
ב- Tanga עצמה אין יותר מדי מה לעשות. אם אתם צריכים להעביר מספר ימים אז מעט דרומית ל- Tanga יש עיירת חוף נחמדה - Pangani. Peponi Holiday Resort הוא מקום מומלץ ללינה.
ל- Tanga תגיעו רק אם אתם רוצים להגיע לאי Pemba.
Pemba:
ל- Pemba תגיעו רק אם אתם צוללים. זהו אי נחמד מאוד לצוללים, הצלילות בו הן הטובות באזור (יותר טובות מזנזיבר), ריף האלמוגים מאוד עשיר והראות טובה. אם אתם מחפשים חופי רחצה אז הגעתם למקום הלא נכון, יש רק חוף אחד בצפון האי ואומרים שהוא מרשים. הדרך הנוחה ביותר להגיע ל- Pemba היא בטיסה מ- Tanga.
מקום לינה ומועדוני צלילה:
- את חבילת הצלילה הזולה ביותר תקבלו ב- Swahili Divers, המועדון מקושר ל- Old Mission Lodge ומציע חבילות צלילה שכוללות לינה וארוחות. אם תבחרו לישון בחדרים הזולים, 4 לילות ו- 3 ימי צלילה מלאים יעלו לכם 300$. בחדרים הטובים יותר יעלה לכם 380$ לאותה חבילה. יש גם חבילות של 5 ימים. לדעתי חבילה של 3 ימי צלילה בהחלט מכסה את מגוון הצלילות שיש ל- Pemba להציע. האווירה ב Swahili Divers טובה ופוגשים שם מטיילים רבים, צוות ההדרכה טוב ויש להם סירה מהירה ונוחה. אתרי הצלילה נמצאים במרחק של שעה הפלגה מ- Pemba והם מרוכזים סביב שני איים קטנים ונטושים: Misali ו- Kishani. יום הצלילות הוא ארוך וכולל 2 צלילות, אחרי הצלילה הראשונה עושים הפסקת צהריים באחד האיים - אוכלים, נחים על החוף ...
- Pemba Afloat - יאכטות סטטיות שממוקמות בלגונה יפהפייה, היאכטות משמשות כמלונות צפים. את הצלילות מבצעים בעזרת סירות קטנות יותר. המחיר של Pemba Afloat מעט יקר, לילה כולל הארוחות יעלה 80$ וכל צלילה 40$ נוספים. עבור 4 לילות ו- 6 צלילות תשלמו 560$.
- Manta Reef - ממוקם בחלק הצפוני של Pemba, גם זה מלון מעט יותר יוקרתי, המחיר שלו דומה לזה של Pemba Afloat.
זנזיבר
כדאי להגיע לזנזיבר בחלק השני של הטיול, כדי להירגע מעט אחרי שעבדנו קשה ב- Mainland וב- Pemba. זנזיבר היא הרבה יותר תיירותית מאשר ה- Mainland, הרבה תיירים מגיעים לאי בטיסה ישירה מאירופה. האוכל הרבה יותר טוב וניתן למצוא הרבה דברים שחסרו במהלך הטיול ב- Mainland - קפה טוב, גלידה, פאבים, מסיבות... כצפוי זנזיבר גם הרבה יותר יקרה מה- Mainland. כך Guesthouse לזוג יעלה 20$-25$ וארוחה תעלה 7$-12$. ניתן להגיע לזנזיבר במעבורות מדאר-אסאלאם ומ- Pemba. חברת ZanAir מציעה טיסות זולות אל ומדאר-אסאלאם, אנחנו שילמנו 45$ לטיסה.
Stonetown: העיר המרכזית של זנזיבר.
מקום לינה: The Garden Lodge - ממוקם דקות ספורות ממרכז העיר ( Shangani), חדר לזוג עולה 25$. Emerson & Green - זה מלון יוקרתי מאוד, לילה בו עולה 150$ לזוג. המלון מדהים, החדרים שם מעוצבים להפליא והוא אחד מעשרת בתי המלון הקטנים הטובים בעולם. אנחנו ישנו שם בלילה האחרון לטיול שלנו והיה מצוין, ממש הדרך הנכונה לסיים את הטיול. למי שלא יכול לאפשר לעצמו לישון במלון, שווה לקפוץ לביקור בשעה 10-11 בבוקר ולראות את החדרים. במקום יש רק 10 חדרים (כרגע) ולכן יש להזמין חדר מראש.
מסעדות: Amore Mio - מסעדה איטלקית טובה. גלידה טובה, קפוצ`ינו, פיצה, מה עוד בן-אדם צריך ... שוק האוכל - ב- Shangani ליד הנמל מתקיים כל יום בערב שוק אוכל מדהים. ניתן לאכול הרבה במעט כסף. תנסו לטעום את ה- Pizza Zanzibarian ולשתות מיץ מקני סוכר. ליד תחנת האוטובוס יש שוק מקומי, אפשר לקנות שם פירות, בגדים, דיסקים... בהרבה יותר זול מאשר בתוך העיר. Emerson & Green בקומה העליונה של המלון ישנה מסעדה טובה ויוקרתית. הארוחה בה כוללת 5 מנות ועולה 25$, בסופי שבוע יש גם להקה מקומית. יש להזמין מקומות מראש.
חופים: החופים היפים ביותר בזנזיבר הם בצפון האי. בהשוואה לתאילנד, הייתי אומר שהחופים עצמם יותר יפים, האווירה בהם הרבה יותר רגועה (לטוב ולרע), אין יותר מדי מסיבות והחוף פחות עמוס. Nungui היה בעבר החוף הטוב ביותר אך היום הוא יותר מדי עמוס ובתי המלון בו הרסו את החוף היפה. 3 ק"מ דרומית ל- Nungui יש חוף שהוא אחד החופים הטובים ביותר שהייתי בהם אי פעם - Kendwa.
Kendwa: ניתן להגיע ל- Kendwa בעזרת Sharing Taxi מ- Stonetown במחיר של 4$-5$ לאדם. Kendwa ידועה במסיבות ה- Full moon, ולכן שווה לתזמן את השהות שם. מקום לינה: Sunset - המקום המרכזי בחוף, בונגלוסים עולים 25$-35$ לזוג. White .Sand יש עוד כמה בונגלוסים, סה"כ רובם מציעים אותו הדבר. מסעדות: מסעדה איטלקית (שוב ...), לא זוכר את השם אבל הבעלים הוא Franchesqo, תשאלו איפה היא. צריך להזמין את האוכל בצהריים על מנת לקבל בערב ארוחה טרייה (פירות ים טריים) וטובה. מועדון צלילה: Scuba Do - מועדון צלילה מצוין, מאפשר ללקוחות לראות סרטים בחדר ההדרכה שלו, יש לו שתי סירות מאוד מהירות ונוחות. אפשר לצלול בסביבת Kendwa, אך האתר הטוב ביותר הוא בסביבת האי Manemba. הצלילות ב- Manemba עשירות בדגים וצבי ים - בצלילה אחת ראינו 10 צבי ים, 2 כרישים ומורנה. ריף האלמוגים לא משהו.
Bwejuu: חוף בצד המזרחי של האי, החוף עצמו הרבה פחות טוב מאשר Kendwa - הוא סובל מהרבה אצות ומגאות ושפל רציניים. בזמן השפל הים מתרחק מאות מטרים ואי אפשר להתרחץ בו. למרות זאת שווה לעצור שם לשני לילות לפחות. האווירה שם מאוד רגועה, יש יופי של טיולים יומיים לאורך החוף, ניתן לראות איך המקומיים ממש חיים מהים. מקום לינה: Evergreen - בונגלוסים מצוינים על החוף 30$ לזוג. מסעדה: Evergreen.
טיולים יומיים:
- לכיוון דרום - שם ממוקם הכפר Bwejuu, ההליכה אורכת כ- 40 דקות לכל כיוון.
- לכיוון צפון - במרחק של שעה הליכה ישנה לגונה, בשעות הגאות ניתן לשנרקל שם ולשחות.
- ניתן להשכיר אופנועים ולרכוב על חוף הים.
Kizimkazi: חוף בחלקו הדרומי של האי, אליו מגיעים כדי לשחות עם דולפינים. לא שווה להגיע עצמאית לחוף הזה - תמורת 20$ ניתן לארגן טיול יומי מ- Bwejuu.
ההוצאות הכלליות שלנו (לאדם)
- חיסונים: 50$
- תרופות: 50$
- טיסה: 650$
- טיסות פנימיות: 60$ (טנגה - פמבה) + 60$ (פמבה - זנזיבר) + 45$ (זנזיבר - דאר-אסאלאם) = 165$
- ספארי: 700$
- סיור ב- (Marangu) מראנגו: 30$
- צלילות: 300$ (פמבה) + 70$ (קנדווה) = 370$
- לינה ב- Emerson & Green:
50$ (חדר) + 30$ (מסעדה) = 80$ - מתנות: 100$
- מחייה נוספת: 600$
- סה"כ: 2800$