רקע כללי
למי שאינו יודע, איסלנד הוא אי הממוקם דרומית מזרחית לגרינלנד ומעט דרומית לחוג הארקטי. הוא נוצר למעשה כתוצאה מהתפרצות געשית ונחשב לאי הצעיר ביותר בין האיים והיבשות. האי הוא חלק מהרכס המרכז אוקייני, ולמעשה הוא גדל עד היום כתוצאה מפעילות געשית. האי האחרון שנוצר מפעילות געשית הוא האי סרטסי (Surtsey), שנוצר בשנת 1963. פעילות געשית זו בעבר ובהווה יצרה באי מגוון רחב של תופעות טבע יפהפיות שהעין אינה מתעייפת להסתכל בהן, ולא תמצאו כמותן בריכוז ובכמות בשום מקום אחר בעולם. כדי ללמוד על הפעילות הגעשית שהתקיימה ב-48 השעות האחרונות באיסלנד, זמן התמשכותה ומיקומה לחצו כאן.
מגוון תופעות הטבע שניתן להיתקל בהן: קרחונים, מפלים, גייזרים, מעיינות חמים, נחלים ואגמים עשנים, גפרית רותחת, לועי הר געש ריקים או כאלו שהתמלאו במים או בגפרית, שדות לבה, מערות לבה, מערות קרח, ימות קרחונים ועוד. חלק ניכר מתופעות אלו יפורטו בהמשך. הסיבה שתופעות געשיות רבות כל כך מתרחשות באי זה, שהן כמחצית התופעות המתרחשות בעולם, היא שהלוח הטקטוני האירופי והלוח הטקטוני האמריקאי נפגשים לאורך האי בקו שבר, וחוצים אותו מצפון לדרום לאורך עמק קלדידלור (Kaldidalur), ובהמשך לאורך אגם ושמורת פינג-ווילר (Pjodgardur Pingvellir).
עונה מומלצת לטיול
מיקומו של הגיאוגרפי האי מכתיב כמובן את מועדי הטיול האפשריים לאי, לאלה שאינם מעוניינים בתיירות חורף וכמו כן את מספר השעות שאפשר לנצל מדי יום לטיול. הקיץ מתחיל באיסלנד באופן רשמי ב- 21 לאפריל ונחגג בחגיגות אופייניות לאי במועד זה. אך בפועל במועד זה דרכים רבות עדיין חסומות בשלגים ובקרח, בעיקר הדרכים של פנים הארץ וזאת עד לחודש יוני. הקיץ מסתיים באופן רשמי בסוף אוגוסט. מידע על מצב הדרכים והוראות נהיגה (בעיקר טוב בחורף) ניתן למצוא באתר זה: www.vegagerdin.is/vefur2.nsf/pages/english.html. לצורך בירור על מצב דרכים מדי יום במהלך הטיול אפשר להתקשר ל- 1777, ומספר חירום לדיווח בכל מצב הוא 112.
העונה המומלצת לטיול באיסלנד היא מסוף מאי ועד סוף אוגוסט בכל שנה, אך יש לקחת בחשבון שבמועדים אלו חלות גם חלק מהחופשות של תושבי המקום, דבר שיכול להשפיע על המטיילים בשני אופנים: האחד- לפגוש באתרים קצת יותר אנשים, אך למרות זאת עדיין להרגיש שכאילו מטיילים לבד, והשני- עלולות להיווצר בעיות באיתור מקומות לינה. לשם כך יש להיערך לאפשרויות לינה בקמפינג או בבקתות הרים, באופן מותנה באופי ההתארגנות לטיול. את מועדי החופשות והחגים ניתן לראות באתר www.icetourist.is. אנחנו החלטנו לא להזמין לינה מראש לימי הטיול, למעט ללילה הראשון, ולהסתמך על לינות בחוות לאורך הדרך, לפי המסלול שתכננו, תוך ניצול שעות היום הארוכות, ובכל יום למצוא לינה בחווה אחרת. ולכן נאלצנו ללון לילה אחד ברכב, בלילה שני ללון בבקתת הרים ובלילה שלישי ישנו בחדר המחשב של אכסניית נוער, אך בכל שאר הימים ישנו בחוות. חווית הלינה בחוות מזמנת מפגשים מעניינים עם האוכלוסייה המקומית, בעלי החווה, מטיילים איסלנדים או תיירים אחרים מחו"ל, שמוסיפים ערך מוסף לטיול, על ידי לימוד על דרך חייהם, תרבותם ועוד. לכן מומלץ לבחור לינה בחוות על פני בתי מלון, למרות שהם נוחים יותר.
בתקופה זו של השנה החשיכה יורדת לקראת השעה 11 בלילה, וגם אז אין למעשה חושך גמור, אלא מעין מצב כמו בין הערביים אצלנו בארץ, שמשמעו שיש מספיק אור. לכן מומלץ, ניתן ורצוי לנצל שעות אור אלו ולהמשיך בטיול עד תומן, כך שבפרק זמן נתון אפשר יהיה לראות הרבה יותר אתרים. איתור לינה מראש מהארץ או תוך כדי הטיול, כולל מספרי טלפון ובחלוקה לפי אזורים גיאוגרפיים או לפי סוג הלינה, מלונות, בתי חוות, אכסניות וכולי ניתן לעשות באתר הבא: www.icetourist.is.
יש לקחת בחשבון כי מזג האוויר באיסלנד הפכפך, משמע שללא כל הודעה מוקדמת יכול לרדת גשם, יכול להיות אביך או ערפילי או יכולה להתפתח רוח חזקה. לכן היערכות נכונה והכרת תופעות אלו יכולה לסייע בידכם לא לפספס אתרים או פעילויות שתכננתם לראות או לעשות.
ציוד מומלץ והכנות
הציוד המומלץ והנחוץ לטיול באיסלנד הוא: שק שינה (למקרים חריגים); מעילי גשם ארוכים, רצוי כמו מעילי דייגים, שיאפשרו לכם לקיים את הטיול בכל מזג אויר; טלפון סלולארי, להזמנת מקומות לינה תוך כדי הטיול, לבירור מזג אוויר ומצב דרכים ולתקשר עם הבית לשיתופם בחוויות; מפת דרכים מפורטת של 1:300,000 שניתן לרכוש בכל תחנת מידע ובצמוד מפה של 1:750,000; כרטיסי אשראי בנוסף למזומנים, היות ובחלק ניכר מתחנות הדלק מחוץ לערים אפשר לתדלק רק באמצעותם.
מומלץ להתכונן לטיול לפחות 3-4 חודשים מראש, במיוחד לאלה שמטיילים לבד, כדי שזמן הטיול העומד לרשותכם ינוצל במלואו, ותוכלו לחוות את מירב החוויות האפשריות. חלק מההכנות הן איסוף מידע ממטיילים שהיו במקום, מספרים ומאתרי אינטרנט, וארגון מידע זה לפי אופי הטיול שתכננו וציר המסלול, ובכלל זה הזמנת מקומות לינה מראש.
כיוון מסלול מומלץ
חשוב להכיר את חלוקת האי לאזורים גיאוגרפיים. האי מחולק לשמונה אזורים שונים, ללא עיר הבירה רייקיאויק (Reykjavik). כל האזורים הללו מחוברים ביניהם בכביש טבעתי הנקרא כביש מספר 1, ממנו מסתעפים כבישים נוספים המובילים אתכם עד לאתר המבוקש. זאת הסיבה שנדרשת מפה מפורטת, הכוללת גם סימון מעברי מים ללא גשרים, שהמטייל נדרש לעבור בהם בכדי להגיע לאתר המבוקש. הבקע הטקטוני מחבר בין הלוח האירופי ללוח האמריקאי וחוצה את איסלנד מצפון לדרום דרך אתר פינגווילר.
ככלל, אפשר לעשות את הטיול בנסיעה מרייקיאקויק עם כיוון השעון או נגד כיוון השעון. מומלץ נגד כיוון השעון לאלו שמטיילים ללא מסלול יומי מוגדר ומוקצב בזמן, היות ואם הזמן שהוקדש לטיולים עד למיבט (Myvatn) הנמצאת בצפון, חרג מהזמן שתוכנן. ניתן לקצר את המשך הדרך על ידי שימוש בכבישי האורך היורדים מהצפון לדרום מאזור אקוריירי (Akureyri) דרכים מס` 842 ו-F821 ובהמשכם F26 או מאזור בלונדוס (Blonduos) בדרכים 732 ובהמשכו F35 ולוותר בכך על הפיורדים הצפוניים ועל האזור המערבי. אנחנו בכל אופן הספקנו את הכל, היות וניצלנו את רוב שעות האור לטיול, ורק לקראת סוף היום חיפשנו מקום לינה, תוך כדי תנועה על ציר הטיול שתוכנן. זאת גם הסיבה שפעמיים נאלצנו לישון במקומות לא קונבנציונאליים, כפי שכבר ציינתי, וכפי שתקראו בהמשך.
רכב ונהיגה
אפשר כמובן לשכור רכב, שלא שזה לא מאוד זול, בלשון המעטה. רכב פרטי יעלה כמאה דולר ליום (נכון לשנת 2000), ואז תהיו מוגבלים כמעט רק לכביש הטבעתי המקיף את האי (כביש מספר 1) ורכב 4x4 שיאפשר לכם חופש תנועה גדול יותר, יעלה כמאתיים דולר ליום (המחירים כוללים גם תוספת עבור קילומטרז` ממוצע, הנדרשת בדרך-כלל בנוסף על המחיר היומי). הדלק יעלה עוד כדולר ורבע לליטר (במחירי אוגוסט 2000). יש חברות המשכירות רכבים ישנים במחירים סבירים מעט יותר. פרטים על החברות תוכלו למצוא במדריך לונלי פלנט (שוב, לא כדאי לסמוך על סוכן הנסיעות שימצא את העסקה המשתלמת) ובחומר שתקבלו ממשרד התיירות האיסלנדי. פרטי התקשרות עימו: [email protected] ,www.icetourist.is.
גם אז, לא מומלץ לנוע בכל הדרכים לבדכם. הנהיגה מחוץ לכביש המקיף כרוכה פעמים רבות בדרכים תלולות בשדות לבה ובחציית נהרות קרחוניים בעלי זרימה חזקה המוחקת את הדרכים. בנוסף לכך יש לזכור את מזג האוויר ההפכפך, במיוחד בהיילנד (Highland, פנים האי). המראה של אוטובוס מחלץ רכב תקוע מהנהר אינו נדיר. יש הרבה מטיילי אופניים באיסלנד, בעיקר בכביש ההיקפי, והם נעזרים לקטעים קשים (רוחות; גשם; דרכים בשדות לבה) גם באוטובוסים. זה לא התחום שלנו, ותצטרכו ללמוד עליו בלונלי פלנט או במקום אחר.
בהתחשב בכל הנ"ל, כדאי לתור את האי בתחבורה הציבורית. יש אמנם אוטובוסים בתדירות נמוכה מאוד, אבל הם מכסים את כל האי, את היקפו וגם דרכים רבות בפנים האי, כשהאוטובוס (לפעמים מיניבוס, לפעמים מיניבוס עם נגרר לתרמילים ולמזוודות) מותאם לתנאי השטח. כיוון שהתדירות באמת נמוכה (בדרך כלל אוטובוס אחד ביום בכל קו, ואפילו פחות), כדאי מאוד לתכנן את המסלול כבר בארץ לפי לוח האוטובוסים המעודכן של חברות האוטובוסים, BSI. אתר אינטרנט: www.bsi.is .
מעוניינים לדעת ולקרוא עוד, על המחבר? הכנסו לאתר www.seekingtheworld.com