מבוא

טרק מורשת בני הטאמאנג (Tamang Heritage Trail) הוא טרק חדש יחסית (הוסדר במהלך 2009) המחבר בין מספר נקודות עניין עיקריות במסלול גמיש להתאמות ושינויים. הדרך עוברת בין כפרים קטנים ושקטים שבהם תחושה ואווירה שונות לחלוטין משאר הכפרים בפארק הלאומי לנגטנג. הטרק מתחיל ומסתיים בעיירה Syabru Besi, נקודת המוצא של טרק עמק הלנגטנג, ולכן הוא מושלם לחיבור מספר טרקים או רק לגיוון המסלול בעמק הלנגטנג.

באיזור הטרק, צפון מחוז Rasuwa, גרים בעיקר בני הטאמאנג, אותה קבוצה אתנית המרכיבה את הכפרים העיקריים לאורך המסלולים הנוספים באיזור (טרק הלנגטנג ו'גוסאינקונד', הלוא הוא טרק "האגמים הקפואים"), אולם בשונה מטרקים אלה המסלול מספק הצצה כנה ואוטנתית יותר לרובד התרבותי, שכן הכפרים לאורכו פחות מפותחים וכלכלתם אינה מבוססת על תיירות בלבד. אם תגיעו לאיזור בזמן חגים טיבטיים, ובפרט במהלך ה-Losar (ראש השנה הטיבטי) תזכו להצצה נדירה ומדהימה לטקסים מסורתיים השונים מהותית מאלו שתוכלו לראות בשאר חלקי נפאל.

הטרק, שהמסלול המלא שלו מעגלי, אינו קשה או מסובך וניתן לעשותו במספר כיוונים שונים בהתאם לרמת הכושר הגופני או כמות הזמן שברשותכם. בדומה לטרק עמק קטמנדו, הוא מעולה כטרק "חימום" לפני הסתערות מלאה על המסלולים המוכרים יותר של פארק לנגטנג, האוורסט בייס-קמפ או האנאפורנה. אך בשונה מעמק קטמנדו תבלו את זמנכם ממש למרגלות ההימלאיה ותזכו להגיע לגבהים משמעותיים יותר ולנופים מרשימים יותר.

אופי המסלול

כתוצאה מכך שמדובר בטרק צעיר ופחות מוכר משכניו התיירותיים, מסלול ההליכה בו לעתים פחות שמור ומוקפד. בנוסף, המסלול מורכב מעליות וירידות רבות, חלקן תלולות מאוד, ובכך הוא עשוי להיות אף מפרך יותר מטרק עמק הלנגטנג ואף מטרק האגמים הקפואים. עם זאת, כיוון שהמסלול עובר בין כפרים מקומיים שמתפרנסים בעיקר מחקלאות אין בו שביל אחד בלבד, אלא אין ספור שבילים והסתעפויות המחברים בין כפרים רבים, ולכן ניתן להתאים את המסלול כך שיכיל פחות עליות וירידות (כמובן, תוך ויתור על חלק מנקודות העניין).

השוני האמיתי בין טרק מורשת הטאמאנגים לשכניו הוא ההתמקדות בנוף האנושי על חשבון הנוף ההימלאי. אל חחש, זה ממש לא אומר שהנוף לא מרשים - בכל נקודה ונקודה לא ייקח לכם יותר משבריר שנייה לאתר את פסגת הלנגטנג לירונג או רכס הגאנש הימאל בשדה הראייה שלכם - אולם הוא בכל זאת פחות דרמטי מהנוף שבמסלולים הסמוכים. עם זאת, הכפרים השלווים והמרוחקים לאורך המסלול רחוקים שנות אור מאלו באזורים המתוירים. בכפרים אלה התיירות היא עסק חדש, ולא תתקלו בעשרות רוכלים וספסרי גסטהאוסים עם הגעתכם לכפר. גם בכפרים המתויירים ביותר יש, לכל היותר, גסטהאוסים ספורים ומסביבם חיי יום-יום מרתקים. בהתאם, התנאים המוצעים לתיירים בסיסיים יותר: ברוב הכפרים אין מקלחות חמות והתפריטים מצומצמים יחסית, אך מצד שני כיוון שמדובר באיזורים בהם באמת חיים מקומיים (ולא רק מוקדי תיירות) בכל גסטהאוס תהנו מגישה חופשית לחשמל בחדרים, כולל טעינת מכשירים.

הכנות לטרק

גם לטרק זה יש צורך באישור TIMS (ניתן להשיג דרך חלק מסכניות הטיולים או עצמאית במשרדי רשות הטיולים הנפאלית, סמוך לתחנת Ratna Park במרכז קטמנדו). עלות הוצאת ה-TIMS היא 2,000 רופי, אך מלבדו יש להצטייד גם באישור כניסה לפארק לנגטנג שעלותו 3,000 רופי נוספים. את אישור הכניסה אין צורך לרכוש מראש (אפשרי לקנייה בנקודת הבידוק בעיירה Dhunche, בה עובר האוטובוס) והוא יהיה תקף גם אם תרצו לצאת לטרקים האחרים שיש לאיזור להציע.

מסלול הטרק

המסלול הוא מעגלי, כאשר אין הבדל משמעותי ברמת הקושי בין הליכה בכיוון השעון או נגדו. המסלול מתחבר עם טרק עמק הלנגטנג בכפר Sherpagon, מרחק יריקה מ-Lama Hotel, כך שניתן לסיים את מסלול מורשת הטאמאנגים ולהתחבר מיד לטרק הלנגטנג ובכך לחסוך יום הליכה במעלה העמק.

בכל מצב, אורך המסלול המלא (תחילה וסיום ב-Syabru Besi) הוא כחמישה ימים בקצב רגיל (או שמונה, עם טיולי יום כמפורטים מטה ועוד יום מנוחה). המסלול שיובא למטה מתאר התחלה ב-Syabru Besi וסיום בנקודת החיבור עם טרק עמק הלנגטנג - האופציה הפופולרית יותר. חשוב לציין גם שהמסלול הוא הצעה בלבד, ושלאורכו ישנם כפרים רבים בהם ניתן לישון במידה וימי ההליכה קשים או ארוכים מדי.

יום ראשון: התחלה ב-Syabru Besi, ומשם טיפוס של כ-700 מטרים למעבר Rongga La בו הנוף משתנה משמעותית כאשר נכנסים לעמקים למרגלות רכס הגאנש הימאל. לפאס מובילים שני שבילים- האחד ארוך ומפותל (3-5 שעות הליכה) על כביש בו נוסע אוטובוס, והשני קצר וחד (2-3 שעות הליכה) ומורכב ברובו ממדרגות. בפאס ישנו גסטהאוס ומסעדה, והוא המקום הראשון בו ניתן לסעוד במהלך היום. משם, ניתן לרדת לכפר Goljung כפר קטן ולא מתויר בגובה 1496 מ', בו מספר אופציות לינה בבית מקומיים וללא גסטהאוסים. רוב המטיילים ימשיכו ללכת שעתיים נוספות של דרך מישורית קלילה עד Gatlang, כפר בבנייה מסורתית על צלע ההר בגובה של 2,300 מטרים, בו מספר גסטהאוסים ואף מקלחות חמות קהילתיות בתשלום (כ-100 רופי, ניתן לתאם בגסטהאוס Langtang View בתחתית הכפר). כשעה הליכה מהכפר ישנו אגם קדוש (Parvati Kund) ומפעל גבינה בכפר Gothen - ביקור בהם הוא מסלול יום קליל ומעניין באם יש לכם שפע של זמן ורצון לבלות לילה נוסף בכפר. קחו בחשבון שלהמשיך ללכת מערבה מ-Gothen, לאיזור גאנש הימאל הפחות מתויר, לא מומלץ לעשות ללא מדריך והכנות מראש.
הערה - הגעה ל-Gatlang אפשרית גם באוטובוס מ-Syabru Besi, נסיעה של כשלוש שעות. אולם האוטובוס יוצא רק בשעות אחר הצהריים (מדובר באותו אוטובוס שמגיע מקטמנדו) ונוסע על דרך עקלקלה וקשה (לעומת ההליכה הנעימה) ולכן מומלץ לוותר.

יום שני: באם בחרתם שלא להשאר יום נוסף ב-Gatlang, היום השני מתחיל בירידה נוחה לכיוון Thambuchet ו-Chilime בתחתית העמק צפונית ל-Gatlang. בכפרים ישנן מספר אופציות לינה, אך נכון למרץ 2014 מתנהלות באיזור עבודות בנייה מאסיביות (הקמת סכר הידרואלקטרי), כך שלא מדובר באיזור נעים ללינה. משם מחכה לכם טיפוס תלול מעט של כ-800 מטרים (כשלוש שעות) ל-Tatopani (גובה 2,600 מ'), כפר תיירותי קטן (מורכב בעיקר מגסטהאוסים - חריג בנוף הכפרים) הבנוי סביב מעיינות חמים. בדרך ניתן לעצור לארוחת צהריים או ללילה ב-Golggang, מרחק שעת הליכה מ-Tatopani אך יותר קטן ופחות מתויר. ב-Tatopani ישנה נקודת תצפית במערב הכפר, הליכה של כעשר דקות לפאתי הכפר אחרי איזור הגסטהאוסים לנקודת תצפית מדהימה ממנה ניתן לראות במבט אחד את פסגות רכס הלנגטנג, הגאנש הימאל ומספר פסגות בטיבט; מומלץ בחום להגיע בזריחה. המעיינות עצמם רותחים ונפלאים אך המים חומים-כתומים ומלאי משקעי חימר, כך שרוב האנשים יעדיפו להתקלח אחרי הטבילה.

ימים שלישי ורביעי: טיפוס של כ-500 מטרים, 4-5 שעות, לכפר הקטנטן והנופי Nagthali יביא אתכם לשיא הגובה של הטרק (3,165 מ'). בדרך ישנה אופציה ללינה בבית מקומיים או ארוחת צהריים בכפר Brimdang, בו נמצאת נקודת תצפית על כל רכס הגאנש הימאל. ב-Nagthali, כיאה לכפר גבוה ומבודד, אין חשמל והגסטהאוסים בו יקרים יחסית, אך מומלץ להישאר ללילה בכדי לצאת למחרת בבוקר ל-Taruche - נקודת תצפית בגובה 3,800 מ' ממנה נשקפים נופי עומק טיבט. הטיול ל-Taruche וחזור לוקח 5-6 שעות בתוואי הליכה לא פשוט, ובכדי להגיע לנקודת התצפית בזמן של ראות טובה כדאי לצאת בבוקר המוקדם. מי שיחליט לוותר, יוכל לדלג על הכפר (ו"פשוט" ליהנות מנוף פנוראמי מרהיב של ההימאליה) ולהמשיך ישר ליום הרביעי מבלי לעצור.

יום חמישי: יום קצר, שרובו ירידה חדה של 900 מטרים (2-3 שעות) מ-Nagthali לכפר הטיבטי Thuman (גובה 2338 מ'), המשקיף לצד השני של העמק. Thuman הוא כפר גדול יחסית ובו מספר גסטהאוסים (בשניים מהם יש אפילו מקלחות חמות בתשלום!) ומקדש. האנשים בכפר ידידותיים מאוד והאווירה נינוחה, אף שאין בקרבתו המידית אטרקציות רבות.

יום שישי: היום הקשה ביותר במסלול, אשר מורכב מ-6 שעות הליכה שבמהלכן יורדים 900 מטרים בירידה חדה ומחליקה ולאחר מכן מטפסים בחזרה 800 מטרים עד ל-Briddim (גובה 2229 מ'). זהו כפר גדול ובו אין ספור מקומות לינה עקב הסבת 40 בתים בכפר לאופציות Homestay. המעוניינים בלילה שקט יותר יכולים לעצור ב-Ling Ling, כשעה הליכה לפני Briddim. בכפר ישנם שני מנזרים.
הערה - קיימת אופציה להאריך את הטרק על ידי הליכה לגבול הטיבטי. לאחר הירידה מ-Thuman חזרה לעמק ניתן להמשיך צפונה על דרך העפר עד ל-Timure, לבלות לילה בכפר ומשם להמשיך בטיול יום עד לגבול הטיבטי. שימו לב שלגבול עצמו לא ניתן להגיע עם מצלמות ומטיילים מספרים שנוכחות הצבא והתקנות הנוקשות בסביבת הגבול אינן נעימות, כך שלא מדובר באופציה פופולארית. מהגבול החזרה היא באותו המסלול בו הגעתם, ומשם עלייה ל-Briddim.

יום שביעי ואחרון: ליום זה קיימות שתי אופציות - הראשונה היא לחזור חזרה ל-Syabru Besi בשעות ספורות של הליכה קלה, והשנייה היא להתחבר לטרק הלנגטנג דרך שביל העובר כקילומטר מעל השביל המרכזי. כך הנופים נעימים ומגוונים, ההליכה קלה יותר מהיום הראשון של עמק הלנגטנג (עד Lama Hotel) וניתן לישון ב-Sherpagon, כפר נעים ושקט (2563 מ') במקום ב-Lama Hotel העמוס והיקר. באמצע הדרך ישנן מספר אופציות לינה נוספות בכפר Khanjim, כשעה וחצי הליכה מ-Briddim.

לישון

בכל כפר לאורך הטרק ישנן אופציות לינה, גם אם נראה שאין. אם לא תמצאו גסטהאוס, שאלו מספר מקומיים ותקבלו הכוונה ל-Homestay, בו תקבלו (תמורת תשלום קבוע שלרוב יהיה זול יותר מגסטהאוס) אירוח נפאלי-טיבטי אמיתי. לרוב, מקומות כאלה לא יכללו תפריט אוכל של ממש אלא רק דאל-בהאט והחדרים יהיו בסיסיים מאוד (אם בכלל תקבלו חדר נפרד). אולם, ההצצה האמיתית לאורח החיים המקומי האותנטי מתגמלת והופכת לחוויה בלתי נשכחת.

מלבד זאת, שימו לב שבניגוד לטרקים הגדולים- כאן לא קיים ה"דיל הישראלי", במסגרתו לא משלמים על חדר אלא על אוכל בלבד (לאחר חציית העמק, לרכס עליו נמצאת Briddim שבו עוברים דרך קבע תיירים המגיעים מטרק הלנגטנג, הדבר מעט יותר מקובל). כמו כן, לא מקובלת התמקחות במסגרתה מסוכמים אחוזי הנחה קבועים על התפריט. היו הגיוניים ואל תתמקחו כמו שהייתם מתמקחים בטרקים הגדולים - האנשים בכפרים חביבים וחבריים, שלא כמו בכפרים המתויירים מאוד בטרקים הגדולים, בעיקר בגלל החשיפה הנמוכה לתיירות. עזרו לשמור על הטרק אותנטי ונעים.

לאכול

כבכול טרק, גם כאן שולט הדאל-בהאט - המנה המורכבת מאורז, קארי ירקות ומרק עדשים. בבתי המקומיים, בין אם מציעים לינה או ארוחה בלבד, לא תוכלו להזמין אף מנה אחרת. אם תגיעו לכפרים בזמן אירועים (פסטיבלים או חגים) או שחפצה נפשכם באלכוהול, תוכלו לבקש מבעלי הגסטהאוס 'ראקשי' (Raksi)- יין אורז המופק בבתי המקומיים, ואף שאינו מופיע בתפריט, הוא זמין תמיד. אופציה קלילה יותר תהיה 'צ'אנג' (Chang), השלב המקדים לראקשי טרם הזיקוק, המכיל פחות אלכוהול וטעמו עדין יותר.

בעלי האומץ יוכלו לנסות את התה הטיבטי (Tibetan Tea), תה מלוח עם כמויות עתק של חמאת יאק. אם לא נשמע לכם טעים (ואכן מדובר בחוויה קולינרית שנויה במחלוקת, בלשון המעטה) הימנעו מהפצרת המקומיים לנסות את התה.

טרקים נוספים

כאמור, הטרק מתחבר בצורה נוחה מאוד עם טרק עמק הלנגטנג, בין אם בתחילתו או סופו. כמו כן, ניתן לעשות את היום השביעי בלבד, ולא את כל הטרק, בתור היום הראשון (או האחרון) של עמק הלנגטנג ובכך לגוון את המסלול. למידע נוסף היכנסו לעמוד טרק הלנגטנג ב"עפתי!" >>

בנוסף, סמוך לאיזור זה עובר גם מסלול טרק "האגמים הקפואים" (גוסאינקונד) המיוחד במינו. טרק מורשת הטאמאנג יכול להיות חימום מצוין לקראת הטרק המרשים והמאתגר הזה.
למידע נוסף היכנס לעמוד טרק האגמים הקפואים ב"עפתי!" >>

אירועים ומועדים

חגים טיבטיים נחגגים בכל האיזור באופן שונה לחלוטין מהכפרים המתוירים הסמוכים, בדגש על חג ה-Losar, ראש השנה הטיבטי, הנחגג באמצע מרץ. ליתר דיוק, תחילת החגיגות מתחילות בערב ליל הסדר, לכן, אלו מכם שמחפשים אלטרנטיבה מקורית ומעניינת לליל הסדר הגדול בעולם בקטמנדו, מוזמנים לחוות חמישה לילות של ריקודים, טקסים מסורתיים ומקומיים שיכורים כלוט (תיירים מתקבלים בשמחה, אל דאגה). החגיגות המשמעותיות ביותר מתקיימות בכפרים בהם יש מנזרים גדולים -Thuman ו-Briddim.

איך להגיע

ההגעה, כמו לטרק עמק הלנגטנג או האגמים הקפואים, היא באוטובוס מקטמנדו ל-Syabru Besi היוצא מתחנת Matsa Pokhara צפון-מזרחית לת'אמל (כ-600 רופי) . לאוטובוס זה יש שתי אופציות - מקומי או אקספרס, כשאת שתיהן ניתן להזמין מסוכנויות הנסיעות בקטמנדו. משך הנסיעה הוא בין תשע לעשר שעות והיא אינה קלה, כאשר האקספרס לוקח כשעתיים פחות מהמקומי ותנאי הנסיעה בו, לרוב, נוחים יותר. אופציה נוספת היא שכירת ג'יפ מאחת מסוכנויות הטיולים בת'מאל בעלות גבוהה הרבה יותר (יכול להגיע אפילו ל- 10,000 רופי לג'יפ).

מזג אויר

העונות לטרק זה הן כמו עונות הטיול בשאר נפאל - בין מרץ למאי או בין ספטמבר לנובמבר. באיזורים העולים מעל 2,500 מטרים הלילות קרים למדי, אך בעונות התיירות שלג אינו נפוץ. Nagthali הוא הכפר היחיד העולה מעל קו ה-3,000 ובו הלילות קרים מאוד, ואף יתכן שלג קל גם בעונות התיירות. כמו בכל הטרקים בנפאל, מזג האוויר עשוי להשתנות במהרה כך שגם בתקופות חמות מומלץ בחום להגיע עם ביגוד עמיד למים, כיסוי גשם לתיק, נעליים עמידות למים וביגוד תרמי או מחמם.

המלצת זהב

לאורך הטרק ישנם מסלולי יום רבים ופינות חמד חבויות, אותם לא תמיד ניתן למצוא מבלי להגיע למקומות עצמם. בנוסף, האווירה בכפרים שונה משמעותית מהכפרים באיזורים אחרים של נפאל. לכן, שווה להגיע לטרק בלי לחץ - שבעה ימים או אפילו יותר - בכדי לספוג את האווירה במלואה ולהירגע.

נותני שירותים

כסף - ב-Syabru Besi ישנו כספומט אחד (בתחילת הכפר, סמוך לסניף הבנק) אולם לעתים קרובות הוא ריק או לא מתפקד, כך שמומלץ להגיע עם כמות הולמת של מזומן מקטמנדו (ממוצע של 10-12 דולר אמריקאי לאדם ללילה, לא כולל את הוצאת הפרמיט וכרטיס ה-TIMS).

קניות - ברוב הכפרים ישנן חנויות מקומיות (פסאל, או 'Pasal', בנפאלי) בהן נמכרים מוצרי בסיס מסוימים- מים מינרליים, חטיפים, סבון וסיגריות- במחירים זולים משמעותית מבחנויות הגסטהאוסים.

רפואה - בחלק מהכפרים ישנה אופציה לטיפול רפואי בסיסי, היוועצו בסימונים על פני המפות בכדי לברר בדיוק באילו. בכל מקרה, אין לסמוך יותר מדי על אופציה זו ועדיף להגיע עם עזרה ראשונה בסיסית ולהתפנות לקטמנדו בכל מקרה רפואי רציני.

תקשורת - בחלק מהכפרים ישנה אפשרות לבצע שימוש בטלפון של בעלי הגסטהאוסים לביצוע שיחה בין-לאומית, פשוט שאלו אם זה אפשרי.

משטרת תיירים - ב-Thuman ישנה עמדת בידוק ותחנת משטרה קטנה, ניתן לנסות ולפנות אליהם בבעיות שונות.

בטיחות ואזהרות

מחלת גבהים אינה סיכון משמעותי לאורך הטרק, שכן רק בנקודה אחת (Nagthali) עולים מעל 3,000 מטר, גובה הנחשב כתחילת הסיכון למחלת גבהים. עם זאת, גם במהלך פרק הזמן הקצר באיזור זה, ובפרט אם שוהים בו לילה לשם טיפוס הלאה לנקודת התצפית ב-Taruche, כדאי להיות ערניים לסימפטומים של מחלת הגבהים ולרדת מייד בגובה אם אתם חשים בהם.

בקטמנדו ניתן להשיג מספר סוגי מפות המתארות את מסלול הטרק, אולם בחינה מעמיקה של המפות אל מול השטח מראה כי הרוב המוחלט של המפות אינו מדויק לחלוטין ואין להסתמך עליהן בלבד לשם ניווט בשטח, בייחוד כשישנם שבילים רבים המחברים בין כפר לכפר. למרות כל זאת, מומלץ בחום להסתובב עם מפה בכדי להיעזר בה בניווט ולתכנן את המסלול בצורה חכמה, אך הקפידו לשאול מקומיים להכוונה. אם הדרך בה מפנים אתכם לא נראית לכם - ישנן הרבה דרכי קיצור "נפאליות" (תלולות וחדות ולא פשוטות לתיירים) - הרגישו בנוח לשאול שוב או לחפש אדם אחר שיכוון אתכם לדרך נוחה ובטוחה יותר.

לתחילת הכתבה

יעדי הכתבה