ספיטי וקינור - עפתי! - המלצות על טיולי תרמילאים

העמקים ספיטי וקינור מרכזים את היופי המרהיב שבצפון הודו. המסלול של ספיטי-קינור הוא טיול בין הכפרים הפזורים בעמקים: ספיטי עם נופיו ההרריים המדבריים ותושביו הבודהיסטיים וקינור צפוף העצים והעשיר בנהרות. בכתבה הבאה, מידע על ספיטי וקינור, הטיולים, התרבויות, הנופים והאנשים
ליאת בירון ונעם טיראן - מערכת אתר למטייל
|
תמונה ראשית עבור: ספיטי וקינור - עפתי! - המלצות על טיולי תרמילאים

מבוא

העמקים ספיטי ו-קינור (Spiti and Kinnaur) מרכזים בתוכם את כל היופי שבצפון הודו בעיני רבים. עמק ספיטי על נופיו ההרריים המדבריים ותושביו הבודהיסטיים, מזכירים את לדאק הצפונית, ועמק קינור הירוק צפוף העצים ועשיר בנהרות מזכירים במידה רבה את העמקים קולו ופארווטי, במעין גירסה שקטה והרבה פחות מתויירת. הקצב כאן איטי יותר, החיים פשוטים יותר, וגם המקומיים שלווים וחייכנים יותר. ספיטי-קינור הם היעד המושלם בצפון הודו עבור מי שאוהב לטייל, לחוות תרבויות ונוף ולא מבקש להתפנק יותר מדי. המסלול של ספיטי-קינור הוא למעשה טיול בין הכפרים הפזורים בעמקים, אליהם ניתן להגיע בג'יפ מאורגן או באוטובוסים מקומיים. המקום האידיאלי לצאת ממנו לעמקים הוא מנאלי, שם גם רצוי להשאיר את חפצים מיותרים. אורך המסלול גמיש, בהתאם למספר הכפרים שמבקשים לעבור בהם, והוא החל ממספר ימים בודדים למי שזמנו מוגבל, ועד חודש אפילו למי שמבקש לשהות בכל כפר יותר מלילה או שניים. עבור המטייל הממוצע מדובר בטיול של כ-12 יום.
מסלול מומלץ אחד הוא, עפ"י סדר הביקור – ג'יבי -> סארהאן -> צ'יטקול -> קאלפה -> נאקו -> טאבו -> דאנקאר ->קאזה ->מוד -> קי /קיבר ->מנאלי.

קינור (Kinnaur):

ג'יבי (Jibhi)

ג'יבי (גובה – 1800 מ', בערך) הוא כפר קסום שנמצא בעמק באנג'אר (Banjar) המוריק, ומהווה עבור רבים את שער הכניסה הדרומי למסלול ספיטי וקינור. ביערותיו המופלאים ובנהר הסוער הזורם לאורכו, הוא מזכיר את עמק פארווטי הסמוך, אם כי הוא שליו ורגוע ממנו בהרבה. המקום הזה מושך אליו בשנים האחרונות יותר ויותר מטיילים שמגלים את נפלאותיו.

לינה ואוכל:
דולי גסטהאוס (Doli Guesthouse) – גסטהאוס מומלץ ופופולארי בג'יבי, עם מסעדה צמודה המשמשת מקום מפגש ובילוי מרכזי עבור המטיילים בכפר. בגסטהאוס חדרים פשוטים למדי עשויים עץ, עם חלונות גדולים הצופים אל הנהר. המסעדה מתהדרת בחצר יפהפיה עם נוף מרהיב להרים, והתפריט בה מגוון יחסית לכפרים השכנים, עם אוכל מקומי ומערבי, גם אם לא בסטנדרטים של מקומות מתויירים יותר. יש גם אינטרנט במקום, אך לרוב הוא לא עובד.

  • טלפון: +91-1903227034, +91-9816058290, +91-9418442122.
  • דוא"ל: [email protected].

אטרקציות: בלמעט הירגעות ומנוחה, האטרקציות העיקריות הן שיטוטים קצרים בסביבה הפסטורלית של הכפר. יעד אחד הוא המפל המקסים, הצמוד לכפר מרחק מספר דקות הליכה , וממלא בריכה קטנה בה ניתן לשכשך. מסלול נוסף מגיע עד לכפר הסמוך צ'איני (Chaini), המפורסם בזכות מבני העץ בו שניכרת עליהם השפעה סינית, וחולף על פני מקדש שארינגי-באגי (Sharingi-Bagi Temple) עם הנוף הפסטורלי. המסלול מתחיל בצ'אילאדהאר (Chailadhar), כ-3 ק"מ מצפון לג'יבי, ועובר על פני בוסתני תפוחים וחורשות ארזים.

תחבורה: כדי להגיע לג'יבי, קחו אוטובוס לכפר באנג'אר (כשמו של העמק), כ-3 שעות דרומה ממנאלי. מבאנג'אר עלו על אוטובוס או מונית לג'יבי, מרחק עוד רבע שעה נסיעה דרומה.

הנופים המרהיבים של ספיטי וקינור. צילום: נעם טיראן

סארהאן (Sarahan)

הכפר סאראהאן (גובה – 2,313 מ') הפסטורלי שבמערב קינור, שוכן על הרכס המוריק הצופה על נהר הסוטלג' (Sutlej) ועל כביש והוא מפורסם בזכות מקדש בהימאקאלי (Bhimakali) המרשים המוקדש לאלה קאלי – אלת הזמן, השינוי וההרס. כמו כן, הכפר היה מפלטו של מלכה האחרון של ממלכת בושאר ששלטה באזור עד תחילת המאה ה-19.

לינה ואוכל: 
גסטהאוס מקדש בהימאקאלי (Bhimakali Temple Guesthouse) – המקדש מפעיל גסטהאוס בתחומו. החדרים נקיים, אם כי בסיסיים וצופים למקדש. במקום אין מקלחת, אבל ניתן לבקש דלי עם מים חמים לרחצה. כ-200 רופי ללילה.

מעבר לגסטהאוס במקדש, קיימות אופציות ללינה בבתי משפחות (Homestay) בכפר. ישנם גם מספר מלונות וגסטהאוסים בכפר, רובם מפעילים גם מסעדות. ביניהם –

  • סנואו ויו (Hotel Snow View) – מלון מהודר למדי, ובו שירותים ומקלחות צמודים. המחיר הרשמי הוא החל מ-800 רופי, אבל ניתן לשינוי, ביכולת המיקוח ובשיקול הדעת. טלפון: 01782-274419/274728, 9418206252
  • שריקהאנד (Shrikhand) – מלון של HPTDC – תאגיד פיתוח התיירות של הימאצ'ל פראדש, צופה על הר שריקהאנד (5,155 מ') שהעניק לו את שמו ועל בוסתני התפוחים של הכפר. המקום שואב השראה בעיצובו מהמקדש. טלפון: 01782 - 274234. אימייל: [email protected]

אטרקציות:

  • מקדש בהימאקאלי (Bhimakali) בן שמונה מאות השנים, המוקדש לאלה האימתנית קאלי, הוא המבנה הבולט והמרכזי בכפר. המקדש רחב ידיים ומרשים, ואעפ"י שהוא הינדי, ניכרת בארכיטקטורה שלו ההשפעה הבודהיסטית, האופיינית לאיזור הגבול עם טיבט. המקדש בנוי מעץ ובעל גג מחודד בקצהו, והוא שריד מתקופת אימפריית בושאר שחלשה על האזור. הכניסה למקדש חופשית, אך יש להוריד נעליים ולהשאיר חפצים אישיים כאשר נכנסים למקדש. הגברים נדרשים ללבוש כיסוי ראש שמחלקים במקום. ככלל – דאגו לשמור במקדשים על הופעה צנועה (מכנסיים ארוכים וכיסוי כתפיים).
  • ציפורים – ליד המקדש נמצא מרכז רבייה לציפורים כמו פסיונים, והמונאל (Monal) – הציפור הרשמית של הימאצ'ל פראדש (שנראית קצת כמו הכלאה בין טווס לחוגלה). בררו בגסטהאוס שלכם לגבי זמני הפתיחה.

תחבורה: לסארהאן ניתן להגיע מהעיירה הסמוכה ראמפור (Rampur), אליה ניתן להגיע משימלה כמו גם ממנאלי. הנסיעה אורכת כשעתיים ועולה בסביבות 20 רופי.

רקונג פיו (Reckong Peo)

בירתו של עמק קינור (2,290 מ'), היא עיירה גדולה ומודרנית בסטנדרטים איזוריים. בעיירה ניתן להוציא היתר כניסה (Inner Line Permit) למעבר בין קינור וספיטי. את ההיתר ניתן להוציא בסוכנויות הטיולים בכפר (סוכנות ממולצת היא The Monk). הסוכן ילווה אתכם בתהליך שכולל צילום בלשכה הממשלתית והוצאת האישור עצמו במקום. (כל התהליך לוקח בממוצע כשעתיים-שלוש). הפרמיט תקף ל-14 יום והוצאתו תעלה כ-350 רופי בערך בסוכנויות. חשוב לציין שבמידה והכבישים חסומים, הפקידים לא יחתמו על אישור! בררו את העניין עם סוכן הטיולים לפני שתשלמו לו.
 המקום טוב גם עבור גישה לאינטרנט והחלפת כספים. בשל קרבתה של רקונג פיו לכפר קאלפה (Kalpa) השקט ומסביר הפנים יותר (ראו בהמשך), רוב המטיילים בוחרים להגיע לכאן רק לטובת הסדרת העניינים הבירוקרטיים, ולישון בקאלפה. ברקונג פיו נמצא גם באזאר גדול יחסית בו ניתן להצטייד באספקה לטיולים או לנסיעות, או פשוט לשוטט להנאתכם.

תחבורה: אוטובוסים לרקונג פיו מקאלפה יוצאים מהבוקר עד שעות הערב (19:00 בערך), ועולים 5-10 רופי (30 דקות). מונית בין השניים תעלה בערך 150 רופי לכיוון אחד. הליכה בין הכפרים אורכת כ-45 דקות. משימלה יוצאים אוטובוסים לרקונג פיו ב-6:45, ו-23:45, ועוברים דרך ראמפור וג'אורי, הסמוך לסאראהאן (10 – 12 שעות משימלה). ניתן להגיע גם מצ'יטקול או סאנגלה. מאיזור ספיטי יוצא אוטובוס בכל יום מקאזה ועובר בכפרים שבדרך. בררו על זמני הנסיעות והתעריפים עם בעלי הגסטהאוסים.

קאלפה (Kalpa)

הכפר העתיק, בן 500 השנים בערך, הוא מהמרכזיים שבעמק בקינור, ושוכן על ראש הרכס שמעל לעיירה רקונג פיו, בגובה 2,800 מ' מעל פני הים, פחות או יותר. עפ"י האמונה ההינדית, זהו משכן החורף של האל שיווה – אדון השינוי והחורבן. הסמטאות הציוריות העוברות בין בתי העץ בכפר, בוסתני התפוחים רחבי הידיים, וכמובן הנוף עוצר הנשימה של רכס קינור קאילאש (Kinnaur Kailash – 6,500 מ'), הופך את הכפר הזה לאחד ממוקדי התיירות העיקריים בעמק קינור. בין הסמטאות נמצאים מקדשי עץ בסגנון האינדו-טיבטי, האופייני לאיזור.

לינה ואוכל: רוב הגסטהאוסים בקאלפה נמצאים בחלקו העליון והמרווח יותר של הכפר, וברובם גם פועלת מסעדה. נסו את המומו (כיסונים מאודים) שמוגשים ב'דהאבה' (מזנון דרכים) הקטנה והפופולארית בפינת הרחוב הראשי.

  • אשוקה (Hotel Ashoka) – מלון נקי ומסודר, עם חדרים הכוללים מקלחות ושירותים, ומסעדה צמודה. התעריף נע בין 250 ל-350 רופי לחדר. היתרון הגדול של המלון הוא בריחוקו היחסי ממתחם הגסטהאוסים המאפשר שקט, שלווה ותצפית לנוף, מהיפות בכפר. להגעה, עקבו אחר השילוט.
  • מונאל (Monal Residency) – גסטהאוס חדש ומומלץ במיוחד. מצטיין בניקיון ובשירות מסור ואדיב. החדרים כוללים מקלחת (עם מים חמים) ושירותים. ניתן להשתמש במטבח שבגסטהאוס בתיאום. מהקומה העליונה במקום נשקף נוף מרהיב. המחיר – 250 רופי לחדר בקומה העליונה ו-200 רופי לחדר בקומה התחתונה. במקום נמצאת גם מסעדה מומלצת.כתובת: מתחנת האוטובוס עולים במעלה הרחוב. בפיצול הראשון קיים שילוט. טלפון 01786226117
  • בלו לוטוס (Blue Lotus Hotel) – נמצא במיקום נוח, כ – 100 מ' מתחנת האוטובוס. כולל מרפסת המשקיפה על ההרים ומסעדה. השירות אדיב והנוף, כמו בכל קאלפה, נפלא. החדרים מתומחרים לפי קומה (צפו לשלם בין 200 ל-400 רופי לחדר). כתובת: על יד תחנת האוטובוס בקאלפה. עקבו אחר השילוט. טלפון: 91-1786226001+

אטרקציות: מומלץ לבקר במתחם המקדשים נאריאן נאגיני המעוטרים, המציגים את מיטב הארכיטקטורה הקינורית. ישנו שביל בסוף הרחוב הראשי של הכפר ממנו ניתן לעלות למקדש בודהיסטי ולתצפית מרהיבה על האזור. השביל משתרע בין מטעי התפוחים והנופים בדרך יפהפיים וצופים להרי קינור קאילאש הסובבים.

  • מקדשי נאריאן נאגיני (Narayan Nagini Temple Complex) – הוא דוגמא מצוינת לכישורי הבניה של אומני העץ הקינוריים, ומציג פסלים מרשימים ומבנים מעוטרים. הכניסה חופשית, אם כי יש לכבד את אופיו הדתי של המקום (מכנסיים ארוכים וכיסויי כתפיים). המקדש הוא גם עדות לאמונות הייחודיות של המקום, המשלבות מוטיבים בודהיסטיים, הינדיים ושאמאניים.
  • מקדש הו-בו-לאן-קאר (Hu-Bu-Lan-Kar Gompa) – מקדש בודהיסטי-טיבטי קטן בסוף הרחוב הראשי של הכפר, ממנו ניתן להשקיף על פסגות הקינור-קאילאש.

תחבורה: ראו רקונג פיו.

צילום: נעם טיראן

סאנגלה (Sangla)

הכפר הקטן בגובה 2650 מ' בערך, בלב העמק הנושא את שמו, הוא מעוז של בני הקינור האינדו-טיבטיים ומרוחק כ-50 ק"מ מקאלפה. לאורך הכפר ועמק סאנגלה זורם נהר הבאספה (Baspa) הנשפך לסוטלג' – הנהר השוצף לאורכו של עמק קינור. הסכר ההידרו-אלקטרי הנבנה על הנהר מאיים לכער ולשנות את העמק לבלי היכר, אבל בינתיים, למרות זאת, ולמרות שעמק סאנגלה אינו חלק מהמסלול ה"הכרחי" בקינור, אלו שיחליטו לפנות במעלה נהר הבאספה יגלו פנינה אמיתית של טבע משכר ותרבות מרתקת. בכפר נמצאת גם מצודת קאמרו, ממנה שלטו הראג'ות של ממלכת בושאר, שנעלמה.

לינה ואוכל:
 התעריף בגסטהאוסים גמיש, אבל צפו לשלם בין 200 ל-400 רופי עבור חדר. כמו בשאר האיזור, גם בסאנגלה רוב הגסטהאוסים מפעילים גם מסעדה. מסעדה מקומית מומלצת (שאינה קשורה לגסטהאוס) היא Sonu's Cafe (על הרחוב הראשי, מתחת למסעדת Taste of Tibet המרשימה יותר, אך המומלצת פחות. מנות בין 30 ל-100 רופי).

  • גסטהאוס היילנד (Highland Guesthouse) – גסטהאוס מומלץ במיקום נוח המתאפיין בשירות אדיב והגון. המסעדה בגסטהאוס מומלצת אף היא. ניתן להיעזר בצוות כדי לארגן נסיעות וטיולים בעמק סאנגלה והאיזור. כתובת: בכניסה לכפר, על הכביש הראשי.
  • גסטהאוס באספה (Baspa Guesthouse) – גסטהאוס גדול, כולל מסעדה המגישה מנות טיבטיות והודיות. בחלק מהחדרים יש מרפסות הצופות לנוף. כתובת: אחרי הגשר, בכניסה לכפר. טלפון: 91-9816385065

אטרקציות:
מצודת קאמרו (Kamru Fort) – מעוזם של שליטי אמפרית בושאר, היא מהעתיקות בהימאצ'ל פראדש, ומציגה לראווה את אומנות הבנייה הקינורית הייחודית, גם אם כיום ניכר שירדה מגדולתה. בכניסה למצודה ניצב פסל של הבודהא ובתוכה צלם נוסף של היישות ההינדית קמאקיה דווי, או קאמקאשי דווי (Kamakhya, Kamkashi Devi), שהובא על פי האמונה מאסאם, הרחק במזרח הודו. עדות נוספת למערך האמונות המיוחד של בני האיזור, המושפע הן מהבודהיזם הטיבטי והן מדת ההינדו. הכניסה למצודה חופשית.
כתובת: כדי להגיע, עלו עד סוף הכפר והמשיכו בגרם מדרגות מעלה על צלע ההר. היעזרו במקומיים, שכן השילוט עלול להיות בעייתי.

תחבורה: אוטובוסים יוצאים מרקונג פיו לסאנגלה ואורך הנסיעה כשלוש שעות בערך. ניתן להגיע לכפר גם מג'אורי (סאראהאן) באוטובוס שיוצא בשעות הצהריים. בררו על זמני יציאה בגסטהאוסים. נסיעה ישירה ברכב פרטי משימלה תארוך בין 8 ל-12 שעות.

צ'יטקול (Chitkul)

פופלארי יותר בקרב המטיילים מסאנגלה ומושפע פחות מפרויקט הסכר ההידרו-אלקטרי המכוער צ'יטקול שנמצא במרחק כ-5 שעות נסיעה מסאראהאן, וכשעה נסיעה בערך מערבה מסאנגלה. הכפר הקטן (כ-200 מ' מקצה לקצה בסה"כ), בגובה 3,400 מ', נמצא בקצה המערבי של הכביש העובר לאורך העמק והוא מקום היישוב האחרון לפני הגבול עם טיבט. הנופים הציוריים הנשקפים מהכפר, של ההרים הסובבים אותו ושל נהר הבאספה, נותנים למטייל בו הבנה מדוע עמק סאנגלה כונה פעמים רבות "העמק היפה ביותר בהימלאיה".

לינה ואוכל: אפשרויות הלינה בצ'יטקול אינן מגוונות במיוחד ורוב התיירים מעדיפים לישון בכפר סנגלה הסמוך, במרחק שעה נסיעה. מעט מסעדות מציעות את שירותיהן לתיירים, ולרוב הארוחות מתקיימות בגסטהאוסים. לאלו מכם שיבקשו להישאר ללון במקום מומלץ לבדוק ב-

  • טהאקור (Thakur Guesthouse) – גסטהאוס מכניס אורחים ונעים אם כי בסיסי למדי. התעריף נע בין 200 ל-500 רופי לשמונת החדרים, שבחלקם יש שירותים צמודים. במקום פועלת מסעדה. מיקום: מיד בכניסה לכפר.
  • אמאר (Amar Guesthouse) – גסטהאוס בביתה של משפחה מקומית מקסימה, המגישה גם אוכל ביתי ומסורתי. התעריף בין 100 ל-400 רופי לאחד מ-3 החדרים. כתובת: בחלק העליון של הכפר. הגסטהאוס קצת קשה לאיתור אם כי מוכר, כך שכדאי לשאול את אחד המקומיים.
  • ראג' (Raj Gueshouse) –ניתן לזיהוי עפ"י צבעו הכחלחל. חלונות החדרים צופים לנוף מרהיב של ההרים. כתובת: כ-100 מ' מימין לגסטהאוס אמאר.

אטרקציות: 

  • מקדשים - בכפר ישנם שלושה מקדשים עשויים עץ לאלה המקומית, מאטהי (Mathi). על המרכזי שבהם, המוקף בחומה באמצע הכפר, נאמר כי נבנה לפני למעלה מ-500 שנה. באם יתמזל מזלכם, ייתכן ותגיעו באחד הימים בהם נערכות חגיגות לכבודה של האלה. בררו על כך בגסטהאוסים לפני הגעתכם.
  • טיולים רגליים - עמק סאנגלה, ואיזור צ'יטקול במיוחד, הם מקום מצוין לטיולי יום. אל תוותרו על ההזדמנות לשוטט בין טראסות החיטה, או במעלה הרכסים בכדי לזכות בפנוראמה בלתי נשכחת של העמק ונופי ההימלאיה. ההרפתקנים מביניכם יוכלו להמשיך כ-4 ק"מ במעלה הנהר כדי לבקר בבסיס הצבאי השוכן בו – הנקודה הקרובה ביותר לגבול עם טיבט, הניתנת להגעה לאזרחים.


הגעה: הכפר ממוקם במרחק שעה נסיעה באוטובוס מסאנגלה. האוטובוס האחרון לכפר עובר בסאנגלה בסביבות 18:00 בערב. בררו בתחנת האוטובוס או בגסטהאוסים.

ראקשאם (Rakcham)

כפר קטן נוסף בעמק סאנגלה, כ-2,900 מ' מעל פני הים, הממוקם בין צ'יטקול לסאנגלה. מראקשאם לא עולה הניחוח הרומנטי וההרפתקני של אווירת "קצה הדרך" של צ'יטקול, והוא אינו מציע את הנוחות היחסית של סאנגלה, על כן רוב המטיילים חולפים על פניו. ייתכן וזו דווקא נקודת החוזק העיקרית שלו – אם ברצונכם לברוח מרוב התיירים ועדיין ליהנות מטיול רגוע לאורך הבאספה, או בין הטראסות המקסימות, נסו את ראקשם.

לינה ואוכל: היות ורוב התיירים חולפים על פני ראקשאם, לא תמצאו הרבה אופציות ללינה כאן. אופציה מומלצת מאוד היא –

רופין ויו (Rupin View Hotel) – מלון גדול, שהינו בעצם קומפלקס של שני מבנים – האחד קטן יותר ועשוי כולו עץ, והשני בן 3 קומות, עם אווירה קוסמת פחות, אבל עם נופים טובים יותר. המקום נקי ומסודר וצוות המלון אדיב ומסור וישמח לעזור לכם גם לארגן טרקים ופעילויות נוספות באיזור. במקום פועלת גם מסעדה.

  • כתובת: מיד עם כניסתכם לכפר.
  • טלפון: 09418092894/ 09218685518
  • אימייל: [email protected]

אטרקציות: בראקשאם קיימים שני מקדשים קטנים, עשויים עץ ומעוטרים, לאל שיווה ולאלה קאלי. שני המקדשים מדגימים את הסגנון האינדו – טיבטי ומשלבים מוטיבים הינדיים ובודהיסטיים. הכניסה חופשית.

הגעה: ראקשאם ממוקם כצי שעה – 45 דקות מצ'יטקול ומסאנגלה. כדי להגיע קחו את אחד האוטובוסים העוברים בעמק.

נאקו (Nako)

נאקו הוא כפר קטן ויפהפה הממוקם בקצהו המזרחי של קינור, בגובה המרשים של 3,600 מטר – כ-120 ק"מ מרקונג פיו. בשל הקירבה לגבול הסיני, החל מהכפר הזה, במידה ואתם מגיעים מכיוון קינור, נדרש היתר כניסה בתוקף ("Inner Line Permit" אותו ניתו להשיג ברקונג פיו עבור 150 רופי, או בקאזא, בחינם – ראו ערכים). הנוף כאן משתנה, ומבשר על המצפה למבקרים שימשיכו עמוק יותר אל תוך המדבר הררי של עמק ספיטי – הירוק הקינורי מתחלף לאיטו בצמחיה דלילה יותר ובאקלים שהולך ומתייבש. הכפר הוא מוקד משיכה בין היתר בזכות האגם הפסטורלי הצמוד אליו.
 נעים במיוחד להלך בין סמטאות בתי האבן עם גגות הקש של הכפר שמתנוססים בהן דגלי תפילה טיבטיים צבעוניים, והזמן בו כאילו עצר מלכת.

לינה ואוכל: בנאקו קיימים מספר גסטהאוסים ומסעדות (ואפילו חנות מזכרות). בנוסף, מספר משפחות בכפר מציעות לינה בבתיהן, כולל ארוחות (Homestay). נאקו הוא גם משכנה של מסעדת 'ד"ר שקשוקה' הפופולארית, המגישה מנות מצוינות של המאכל הישראלי האהוב, – הפתעה לא צפויה בלב הכפרים הפחות מתויירים של ספיטי וקינור. בין המקומות המומלצים ללינה נמצאים –

  • Lavon Hotel – גסטהאוס מומלץ, נמצא בכניסה לכפר (בצמוד ל-Galaxy Guesthouse – המומלץ אף הוא). בעלי הגסטהאוס האדיבים מפעילים במקום גם מסעדה המגישה בעיקר מנות טיבטיות. טלפון: 91 1786 262 012+
  • Nako Lake Guest House – במקום 4 חדרים הכוללים שירותים ומקלחת. השירות אדיב, ובמקום נמצאת גם מסעדה, ומרפסת הצופה אל האגם. צפו לשלם כ-400 רופי לחדר. כתובת: כדי להגיע, לכו לכיוון האגם, בעקבות השילוט.
  • Angel Homestay – מקום מקסים ומסביר פנים, המשכיר 3 חדרים ללינה, הכוללים שירותים. האירוח מעולה, ובמקום יש גם פינת ישיבה. כמו כן – ניתן להסדיר עם הבעלים ארוחות זולות מאוד (10 רופי בערך למנה בסיסית). מחירים – בין 300 ל-350 רופי לחדר. כתובת: רדו ברחוב הראשי, עברו את Amar Guesthouse, והמשיכו מטה. בקשו הכוונה מהתושבים.

אטרקציות: 

  • אגם נאקו – האגם הצמוד לכפר הוא מקום נפלא לטייל לאורכו בנינוחות, או להתיישב בו לפיקניק מול הנוף המרהיב של הפסגות המושלגות וספר המדבר הטראנס-הימלאי. לגדות האגם יש שירות להשכרת סירות.
  • טיולי יום – במידה ואתם מאוקלמים, בכושר ועם מעט אנרגיה זמינה, תוכלו לעלות אל הסטופה (מבנה בודהיסטי) שממוקמת בנקודת תצפית מקסימה מעל הכפר, או הלאה במעלה הרכס, אל הכפר טאשיגאנג (Tashigang), אליו ניתן להגיע אך ורק ברגל, ואשר נישקפים ממנו נופים עוצרי נשימה של אגן הסוטלג'. בקשו הכוונה מהרועים שייקרו בדרככם.


תחבורה: נאקו נמצא במרחק של כארבע שעות נסיעה (וכ-120 ק"מ) מרקונג פיו, על הכביש שבין העיירה לבין קאזה. כל אוטובוס הנוסע בין רקונג פיו לקאזה עובר כאן. בררו על זמני יציאה בגסטהאוסים לפני שתצאו. עבור נסיעה בג'יפ מרקונג פיו, צפו לשלם החל מ-1,000 רופי.

ספיטי (Spiti): 

טאבו (Tabo)

בגובה 3,300 מטר, בין ההרים המרהיבים של מדבר ספיטי, שוכן הכפר טאבו, שהפך פופולארי ותיירותי למדי בשנים האחרונות. גאוותו של הכפר היא על המנזר שנמצא בו, המחזיק בתואר המנזר הפעיל העתיק ביותר בכל הודו, ואחד החביבים על הדלאי לאמה, שהביע את רצונו לפרוש אליו בעתיד.

לינה ואוכל: בטאבו יש היצע לא קטן של אכסניות וגסטהאוסים. לאוכל, נסו את Zion Cafe המומלץ, בעלת אווירת הרגאיי (בררו במקום לגבי הוראות הגעה). או את המוומואים במסעדה שבמבנה מאחורי המנזר.

  • Trojan Guesthouse – נקודת החוזק העיקרית של המקום היא הצוות המקסים בו, שנכון לעזור בכל עניין. החדרים מרווחים ונקיים, ומצויידים במקלחות עם מחממי מים ושירותים. במקום נמצאת גם פינת ישיבה וחצר פנימית, ופועלת בו מסעדה. חדרים בין 200 ל-500 רופי. כתובת: על הרחוב הראשי, מבנה בולט עם גג ירוק.
  • Tiger Den Guesthouse – גם כאן ניתן למצוא חדרים נקיים במצב מצוין עם מקלחת צמודה. המחיר הוא החל מ-300 רופי ובנוסף המקום מפעיל גם מסעדה. כתובת: בצמוד למנזר. טלפון: 9418817761, 9418646578. אימייל: [email protected]
  • Millenium Monastery Guesthouse – גסטהאוס בתוך המנזר ובניהולו. בסיסי יותר מהגסטהאוסים האחרים, אבל זול יותר בהתאם (חדרים בלי שירותים– 150 רופי בערך, עם שירותים – 250). ומספק חווית אירוח נחמדה. כתובת: בתוך המנזר.

אטרקציות: נוסד לפני למעלה מ-1,000 שנה ועדיין פעיל, המנזר בטאבו (שהוכרז ע"י אונסק"ו כאתר מורשת עולמי) מתאפיין בעיקר בצניעות בכל מה שקשור במראהו החיצוני. לאלו מכם שמצפים לפלא אדריכלי נכונה אכזבה. מבני הבוץ המרכיבים אותו הם אלגנטיים אבל פשוטים למדי. יחד עם זאת, למקום יש קסם מיוחד, ונמצאת בו גם ספרייה מצוינת (בחינם) ומוזיאון קטן (בתשלום). משכימי הקום יוכלו להשתתף בתפילה שנערכת ב-6:00 בבוקר, ולהתכבד בצ'אי.

תחבורה: הכפר נמצא במרחק של כשעתיים נסיעה מקאזה, ו-3 מנאקו. קחו את האוטובוס שעובר בין רקונג פיו לקאזה, מהכיוון הרלוונטי.

דהאנקאר (Dhankar)

דהאנקאר היא גומפה עתיקה נוספת, במיקום מרהיב על ראשו של צוק בגובה של כמעט 3,900 מ' מעל פני הים. נופיו דמויי הירח של המדבר ההררי של עמק ספיטי הם הסיבה העיקרית לבקר במקום, בנוסף לאגם יפהפה הנחבא בין ההרים. דהאנקאר נמצאת מעל הכפר שיצ'לינג (Shichling), בו ניתן למצוא מקומות לאכול ולישון.

לינה ואוכל: בשיצ'לינג יש מספר מקומות בהם ניתן לאכול ולישון, כמו גם להשאיר את הציוד לפני העלייה למנזר. הלינה בכפר היא בעיקר במתכונת של אירוח בבתי משפחות. הרמה בסיסית למדי. נסו את גסטהאוס Dolma. בררו עם הגעתכם לשיצ'לינג – הכפר קטן (פחות מ-100 בתים), וניתן להתמצא בו במהירות.
Dhankar Monastery Guesthouse – האכסניה היחידה בדהאנקאר עצמה. נמצאת בצמוד למנזר ולמרות הנוף המרהיב היא לא מומלצת בעיקר בגלל שפריטים יקרי ערך עלולים להיעלם באורח מסתורי מהחדרים. במידה וכן תחליטו להישאר לישון במקום שמרו היטב על הציוד שלכם. במקום נמצאת גם מסעדה.

אטרקציות: 

  • מנזר דהאנקאר – אל תוותרו על הנוף הנשקף מהצוק עליו שוכן המנזר, בין שמיים וארץ, פשוטו כמשמעו. יחד עם זאת, קחו בחשבון שמבפנים, המנזר בדהאנקאר לא מרשים במיוחד, אם כי יש בו מספר ציורי קיר עתיקים.
  • אגם דהאנקאר (Dhankar Tso) – אם כבר העפלתם עד לדהאנקאר ויש ברשותכם עוד מעט אנרגיה זמינה, מומלץ מאוד לערוך טיול לאגם היפהפה, החבוי במיקום מופלא ומיוחד, כק"מ במעלה הרכס. מראות ההרים שווים את הטיפוס אליו, שעלול להיות מפרך בשל הגובה.

תחבורה: למנזר עצמו אין אוטובוס ישיר. כדי להגיע, רדו בשיצ'לינג מהאוטובוס שנוסע בין רקונג-פיו לקאזה, ומשם המשיכו בכביש שאורכו כ-10 ק"מ במעלה הרכס עד למנזר. במידה ולא תרצו לעלות ברגל, ניתן ומקובל לנסות ולתפוס טרמפ, או לארגן הסעה ברכב פרטי משיצ'לינג.

מוד ועמק פין (Mud, Pin Valley)

הכפר הקטן מוד (גובה – 3,800 מ' לערך) חבוי בעמק פין (Pin Valley), המתנקז לספיטי, ומוגדר כפארק לאומי. העמק מרוחק יחסית, ומדובר בפניה הצידה מהמסלול ה"רגיל" של ספיטי, אולם אלו מכם שזכו למעט זמן פנוי ויבחרו להמשיך מערבה במעלה נהר פין, עד למוד, יזכו לנופים מהיפים והמיוחדים במסלול. עמק פין הוא ירוק יותר מספיטי וממזג את המדבר ההררי עם כרי מרעה מוריקים, ופסגותיו המושלגות של רכס ההימלאיה הגדול (Great Himalayan Range). זוהי נקודת יציאה מצוינת לטרקים בין ספיטי לקינור ולעמק פרוואטי.

לינה ואוכל: מוד הוא כפר טיבטי קטן וההיצע בו מבחינת לינה ואוכל צנוע ובסיסי למדי. יחד עם זאת, הפופולאריות שלו בקרב ישראלים הולכת וגדלה, ואיתה גם שירותי התיירות. נסו את Tara Guest House, מקום מקסים, המאפשר לחוות את נוף העמק במלוא הדרו. הבעלים, סונאם, יוכל לסייע לכם בהשגת מידע ובהתארגנות לטרקים לאזור קינור או פרוואטי. בקשו הנחיות עם הגעתכם לכפר.

אטרקציות: 

  • טרקים – כאמור, מוד הוא נקודת יציאה מצוינת לטרקים באיזור. 2 טרקים מוכרים מאוד הם הטרק דרומה לעמק באבא (Baba Valley), ומערבה לעמק פארוואטי. (למידע נוסף ראו "טרקים" בהמשך).
  • גומפת קונגרי (Kungri Gompa) – כשעה נסיעה צפונית למוד, וכשעה נסיעה צפונית לקאזא, נמצאת גומפת קונגרי, שליד הכפר גולינג (Gulling) - הגומפה הגדולה מראשית המאה ה-14, צופה על נופיו הקסומים של העמק, ושווה ביקור במידה ויש לכם זמן. תוכלו לעצור בכפר גולינג הסמוך לאוכל או לינה.

תחבורה: אוטובוס מקאזה יוצא בכל בוקר ב-8:00 למוד, ועובד דרך הכפר גולינג. הנסיעה אורכת כשעתיים מקאזה. אוטובוסים חוזרים לקאזה בכל יום אחה"צ. נסיעה במונית תעלה החל מ-1,000 רופי לכפר.

רכס ההימלאיה בכפי שנראה מעמק ספיטי. צילום: אבידן גדעוני

קיבר (Kibber)

קיבר הוא כפר קטן בגובה המסחרר של 4,205 מטרים(!) מעל פני הים, וככזה הוא טוען לכתר הכפר הגבוה בעולם הנגיש לכלי רכב. הכפר הצנוע, על בתי הבוץ הלבנים שבו, ממוקם כ-10 ק"מ מצפון לגומפת קי (Kye / Key / Ki) המרשימה – מנזר הבנוי על מדרון תלול שנחצב בחלקו באבן, וחולש בדרמטיות על עמק ספיטי שתחתיו. קיבר נמצא כ-20 ק"מ (שעה נסיעה) צפונית לקאזה. הכפר ממוקם בשמורת הטבע היחידה בהודו שנמצאת באקלים מדברי קר, ומספקת הגנה לכבשי הרים, יעלים, יחמורים, זאבים, נמרי שלג ומספר מיני עופות דורסים.

לינה ואוכל: קיימות מספר אפשרויות לינה בקיבר, בעיקר בבתי משפחות, המספקים גם אוכל לתיירים. על המקומות המומלצים ביותר נמנים –

  • Norling Guest House – אופציה מומלצת מאוד, כנראה המומלצת ביותר בקיבר. הבעלים ידידותי ודובר אנגלית בסיסית, בחלק מהחדרים קיימים שירותים ומקלחות צמודים. הנוף מקסים, והמסעדה הטובה בכפר. חדרים בין 150 ל-350 רופי. טלפון: 91226242+
  • Serkong Kibber Home Stay – מקום צנוע ונעים באמצע הכפר, עם חצר קטנה ומקסימה. האוכל טעים וזול (יש לבקש מראש) והבעלים, צ'רינג דורג'ה, נחמד מאוד. צפו לשלם בערך 200 רופי לחדר. טלפון: 91-94185-38140, 01906-200166. אימייל: [email protected] (קחו בחשבון שאין אינטרנט בקיבר, לכן בדואר האלקטרוני נבדק רק אחת לשבוע).
  • Tashi Zom – כנראה המקום המפואר ביותר בכפר. חדרי עץ גדולים, שטופי שמש ומרווחים. אינטרנט עפ"י בקשה. אופציה שמתאימה במיוחד למשפחות או למתפנקים שמביניכם. חדרים החל מ-500 רופי (ייתכן והנחה תהיה אפשרית, במידה ותישארו כמה ימים. בשיא עונת התיירות האופציה סבירה פחות). טלפון: +91-9418200183, +91-8802105459. אתר אינטרנט: travelspiti.com/. אימייל: [email protected].


אטרקציות: גומפת קי, המנזר המרשים ביותר ספיטי, לדעת רבים, נמצאת במרחק נסיעה קצרה, או הליכה של 3 שעות מקיבר לכיוון דרום (למידע נוסף ראו בהמשך). בדרך, בין הטראסות שוכן הכפר הקטן גטה (Gete), שמספק הצצה לחיים החקלאיים הצנועים בספיטי. מגטה תוכלו לעלות על הרכס מזרחה, לכפר טאשיגנג, ממנו נשקפת פנוראמה מרהיבה ביופיה של עמק ספיטי. הטיפוס אורך כשעה וחצי, והגובה הופך אותו לקשה למדי. קחו את הזמן ולכו בנינוחות. בנוסף, תוכלו לעלות לפסגת הדאנגמאצ'אן (Dangmachan, 5157 מ'). עלייה קלה יחסית דרך כרי מרעה הרריים, עד לפסגה, ממנה ניתן לראות את פסגות ההרים צ'או-צ'או קאנג נילדה (Chau Chau Kang Nilda, 6,303 מ') ושילה (Shilla, 6,132 מ'). בקשו הכוונה במקום.

תחבורה: נסיעה לקיבר מקאזה אורכת כשעה. ישנו אוטובוס יומי אחה"צ (סביבות 17:00), שיוצא חזרה בבקרים (סביבות 8:00). בררו על זמנים מדויקים בגסטהאוסים. מונית לקיבר תעלה סביב 500 רופי לנסיעה הלוך.

גומפת קי (Key / Kye / Ki Gompa)

גומפת קי הדומיננטית, הסמוכה לקיבר, היא אולי המנזר המרשים ביותר בספיטי. היא חולשת על הנוף המדברי של העמק במיקומה המרשים על ראשו של מצוק בגובה 4,116 מ'. מלבד הנוף הבלתי נשכח וחזותה המרשימה, בגומפה, שנוסדה לפני 1,000 שנים, יש גם אוסף גדול של מגילות עתיקות וציורי קיר המעטרים את החללים הפנימיים בה. לתשומת לבכם – במקום אסור לצלם! זכרו כאשר אתם מסתובבים ברחבי הגומפה שזה מתחם דתי. שמרו על כבוד המקום (כיסויי כתפיים ומכנסיים ארוכות), ותזכו ליחס אדיב מצד הנזירים, שייתכן ואף יציעו לכם תה חמאה (מזעזע, כמו בכל מקום). שמרו על חזות רגועה ואמרו תודה. המשיכו לחייך גם אחרי שתשתו אותו. הכניסה לגומפה בחינם; תרומות תתקבלנה בברכה.

לינה ואוכל: רוב המטיילים נשארים לישון בכפר קיבר (ראו ערך), או בקאזה. במידה ותרצו חוויה שונה, ניתן להישאר ללון במנזר עצמו, בחדרים משותפים פשוטים, עבור סכום סמלי, הכולל גם ארוחות בסיסיות.

תחבורה: האוטובוס לקיבר שיוצא מקאזה עוצר למרגלות קי גומפה. (ראו – קיבר) בנוסף, ניתן לצאת לטיול רגלי של כ-3 שעות מקיבר דרומה לגומפה.

קאזה (Kaza)

העיירה קאזה, השוכנת בגובה 3,800 מ', היא הבירה של עמק ספיטי, והיא המקום השוקק והעמוס ביותר שתמצאו בו. בקאזה אין היצע גדול של אטרקציות מלהיבות, אבל היא המקום הבטוח ביותר בעמק למצוא בו אינטרנט, ציוד ואספקה, והמקום היחידי בספיטי בו ניתן למלא דלק (תחנת הדלק בקאזה מציגה לראווה שלט לפיו זו תחנת הדלק הגבוהה בעולם).
 בנוסף, אם אין ברשותכם עדיין היתר כניסה (Inner Line Permit), תוכלו להוציא אותו בחינם במשרדי הממשלה (Additional Deputy Comissioner. טל'- 01906-222202, פתוחים החל מ-10 בבוקר) בעיירה, אם כי ככל הנראה עדיף להיעזר בסוכנויות הטיולים הנמצאות בעיר, היות והחוק הנוקשה מחייב הגשת בקשה דרך סוכן הודי. שימו לב שבשל העובדה שמדובר במשרד ממשלתי, אין קבלת קהל ביום ראשון.

לינה ואוכל: בקאזה קיים מבחר גדול יחסית של גסטהאוסים ומסעדות. יחד עם זאת, אל תצפו לחוויה קולינרית בלתי נשכחת. נסו את מסעדת Dragon בין הגסטהאוסים בקאזה המומלצים הם –

  • Shambala Home Stay – גסטהאוס בבזאר המרכזי, במיקום נוח על ידי תחנת האוטובוס המרכזית. פופולארי מאוד בקרב מטיילים ישראלים. החדרים גדולים, מרווחים ונקיים עם שירותים ומקלחת צמודים, והצוות אחראי, אדיב וידידותי ונכון לעזור. במקום פועלת גם מסעדה בעלת תפריט מגוון הכולל אוכל ישראלי, הודי וטיבטי. חדרים בסביבות 500 רופי. טלפון: 94182-00183, 94183-57592. אימייל: [email protected]. כתובת: פנו כלפי מעלה מהתחנה המרכזית (מצד שמאל, במידה ואתם מול התחנה). בפניה הראשונה שמאלה. עקבו אחר השילוט בעברית למקום.
  • Hotel Snow Lion – מלון יפה, על גבול המפואר. חדרים מרווחים עם מרפסות, ומקלחות ושירותים צמודים. במקום נמצאת פינת ישיבה וגינה, כמו גם מסעדה מצוינת, (בסטנדרטים מקומיים). הצוות נחמד ודובר אנגלית בסיסית. חדרים החל מ-500 רופי. טלפון: 91-9418556213. אימייל: [email protected].

אטרקציות: הרחוב הראשי של קאזה שוקק חנויות ודוכנים. במידה ותקף אתכם חשק עז לגבינה או חמאה ביתיות, עשויות מחלב יאק, זה המקום הנכון עבורכם. בקאזה נמצאות סוכנויות נסיעות רבות, בהן ניתן להיעזר כדי להוציא את היתר הכניסה הדרוש לטיול בעמק, או לארגן טיולים או טרקים באיזור.
Sol Cafe – בית עסק שהוקם ע"י ארגון Ecosphere, המקדם אג'נדה סביבתית בספיטי. במקום ניתן למלא בקבוקי מים במקום לקנות עוד בקבוקי פלסטיק, וכן מציעים כאן מיצים טבעיים, קפה ומאפים שמוכנים בתנור סולארי. המקום מקרין סרטים דוקומנטריים בערבי שני, רביעי ושישי (כולל פופקורן וקפה) ומשמש גם כסוכנות נסיעות המציעה חבילות טיול ידידותיות לסביבה ולתרבות. כתובת: בניין Ecosphere, בבזאר המרכזי.

אטרקציות קרובות:

  • אגם צ'אנדרה (Chandra Tal) - "אגם הירח". אגם מרהיב ביופיו מוקף הרים בגובה 4,300 מטר. ניתן להגיע אליו בטיול רגלי מקסים ממעבר קונזום לה, שנמצא כשמונה ק"מ ממנו. יש תקופות בשנה בהן ניתן להגיע עם ג'יפ ממש עד האגם, שווה בדיקה.
  • קונזום לה (Kunzum La) - מעבר הרים בגובה 4,590 בדרך מקאזה למנאלי, מהווה את שער הכניסה לספיטי מכיוון לאהול. מומלץ לעצור במקום שיש בו מקדש, סטופות ונוף פנורמי מרהיב להרים המושלגים על רקע דגלי תפילה טיבטיים צבעוניים.

תחבורה: קאזה מרוחקת כ-12 שעות נסיעה ממנאלי. הדרך מפותלת ומפרכת, ועוברת במעבר ההרים רוטאנג (Rhotang La). האוטובוסים למנאלי יוצאים לפנות בוקר (5:00 – 4:00), והם לרוב מלאים, כך שיש לקנות כרטיסים מראש. בררו על הגעה לקאזה בתחנת האוטובוסים המרכזית בניו-מנאלי. נסיעה בג'יפ בין השתיים תעלה בסביבות 1,500 רופי. ניתן לארגן הסעה בסוכנויות הטיולים בקאזה ובמנאלי. בין קאזה לרקונג פיו שבקינור יוצא אוטובוס בכל יום ועובר בכל הכפרים שעל הדרך. בררו על זמני היציאה בגסטהאוסים. בכל בוקר ב-8:00 יוצא מקאזה אוטובוס למוד (Mud), שבעמק פין, ועובר דרך הכפר גולינג (Gulling) והנסיעה אורכת כשעתיים. אוטובוסים חוזרים לקאזה בכל יום אחה"צ. נסיעה במונית למוד תעלה החל מ-1,000 רופי.

טרקים בספיטי וקינור

המגוון הרחב של הטופוגראפיה והצמחיה, כמו גם העושר התרבותי והכנסת האורחים של התושבים הופכים את ספיטי וקינור לאיזור מצוין לטרקים הרריים. בין אם אתם בספיטי ובין אם בעמק הבאספה, מספיק לצאת מפתח הגסטהאוס כדי שנשימתכם תיעתק נוכח הנוף המרהיב של האיזור, ואפילו שיטוט קצר יכול להפגיש אתכם עם פנוראמות הרריות יפהפיות. יחד עם זאת, להרפתקנים מביניכם, הנה מספר הצעות למסלולי הליכה בספיטי וקינור שיוכלו להרחיק אתכם מעט מהמסלול השחוק ולקחת אתכם עמוק יותר אל תוך חבלי הארץ המדהימים האלו. חשוב לציין שקשה עד בלתי אפשרי להשיג מפות טופוגראפיות טובות של האיזור, ועל כן חשוב להבין היטב את סיפור הדרך של המסלול בו אתם מתעתדים ללכת, ועדיף לשכור מדריך מנוסה.

מעבר ההרים באבא (Bhaba Pass) - טרק בן 5 ימים על השביל העתיק המחבר בין הכפר קאפנו (Kafnu) שבעמק קינור למוד שבעמק פין (ראו ערך), וחוצה את רכס פיר פאנג'אל, דרך מעבר ההרים באבא (4915 מ'). אין כיוון הליכה מומלץ והוא מהווה דרך מצוינת ופחות שגרתית למעבר בין העמקים. יש לציין, יחד עם זאת, שהליכה ממוד לקאפנו אורכת פחות זמן, אבל מטפסת באופן תלול יותר, ועל כן, מאתגרת יותר ועדיפה פחות להתאקלמות. הטרק אינו טכני, אבל עשוי להיות תובעני בשל הגובה הרב בו עובר השביל. אל תצאו אליו אם אינכם מאוקלמים היטב ובכושר טוב. בנוסף, חשוב להדגיש שהשלג במקטעים הגבוהים מקשה מאוד על הניווט, ובנוסף, עלול אף להוות סכנה ממשית לחייכם, שכן באיזור מתרחשות לעתים מפולות שלגים! אל תצאו לטרק לפני שביררתם לגבי מצב השלג ומזה"א וכן ללא מדריך מנוסה או מפות טובות.לאורך הטרק אין גסטהאוסים, כך שחשוב להצטייד באספקה, ציוד בישול, שק"שים ואוהלים ברמה טובה.
 הנתיב מתחיל (או מסתיים) בכפר קאפנו, אליו ניתן להגיע מסאראהאן (בררו בגסטהאוסים). הכפר הקטן, על שיפוליו של רכס הפיר פאנג'אל, הוא נקודת האספקה היחידה עד סיומו של המסלול. עם הגעתכם אליו, ניתן לישון ב- Lake View Resort הבסיסי (טלפון: 918894618384) ולהתחיל למחרת בבוקר, או לחילופין לישון באוהל שהבאתם. השביל הברור מקאפנו מטפס לאורך הנהר, במעלה עמק מולינג (Mulling Nala), ועובר סכר, לפני שהוא נכנס אל מעבה יער אורנים, וממשיך בו במשך כשעה וחצי, עד למולינג (3,285 מ') – אחו אלפיני רחב ידיים ומרשים, בו יש מגוון רחב של נקודות להקמת אוהל, ופאנוראמות הרריות שעושות חשק להישאר.
 אחרי מולינג השביל ממשיך לעלות, ונוטה מזרחה אחרי פיצול נחלים גדול, למרעה הקיץ בקארה (,Kara 3580 מ'), בו ייתכן ותפגשו רועים ואולי אפילו תוכלו להצטייד בגבינת עזים. ניתן להקים כאן מחנה, או להמשיך עוד כשעתיים וחצי צפון-צפון-מערבה במעלה נחל פושטראנג (Pushtrang Nalla), בו ניתן למצוא מספר מחסות שהוקמו ע"י הרועים, הגבוה שבהם בגובה 4,100 מ' לערך, ולחסוך טיפוס ביום הבא. לאחר מכן, השביל ממשיך לטפס עד שהוא מגיע לשטח מישורי יחסית בו ניתן להקים מחנה לפני חציית הפס (4,600 מ' בערך), או להמשיך לפס היפהפה, ולרדת עד מפגש הנחלים בתחתית הרכס, למחנה באלדהאר (Baldhar) בו ניתן להקים מאהל (4,000 מ' בערך). לאחר מכן, מדובר בעוד כ-14 ק"מ של הליכה נוחה עד למוד (3,800 מ').

מעבר ההרים פין – פרוואטי (Pin-Parvati Pass) - טרק תובעני, ארוך ולא פשוט, אבל באותה נשימה, גם יפהפה, מגוון בנופיו, מרשים ומיוחד. המסלול מחבר בין פין וספיטי במזרח לעמק פרוואטי במערב, וניתן ללכת בו משני הכיוונים, כך שהוא יכול להיות התחלה מרהיבה או "גראנד פינאלה" לטיול בספיטי. הטרק ידוע לשמצה עקב הקושי בניווט לאורכו, לכן חשוב מאוד להיעזר במדריך אמין ומנוסה. חשוב להדגיש שאין גסטהאוסים או דהאבות לאורך הטרק, ולכן יש להצטייד באספקה, ציוד בישול, אוהלים ושק"שים אמינים. המסלול עולה עד לגובה של למעלה מ-5,300 מ', ולכן אין לצאת אליו ללא התאקלמות, או לחילופין ללכת בקצב נינוח שיאפשר לגופכם זמן להתאקלם.

המסלול אורך לרוב בין 6 ל-8 ימים. יש לציין שניתן לשלב אותו עם הטרק לעמק באבא (ראו ערך). פרטים נוספים ניתן לברר דרך סוכנויות התיירות במוד (ראו למעלה). ממוד שבעמק פין (3,800 מ') השביל לוקח דרומה, כ-14 ק"מ במעלה העמק עד לפיצול הנחלים בבאלדהאר (כ-4,000 מטר), שם ניתן להקים מחנה. מבאלדהאר, השביל ממשיך לעלות, עד מחנה נוסף, כ-5-6 שעות הליכה לערך, בבסיסו של מעבר ההרים פין-פארוואטי, הנקרא בדני טראץ' (4300 מ'), שם ניתן לעצור ללילה, או להמשיך הלאה ולעלות עוד כ-200 מ' למחנה גבוה יותר. היום הבא מעפיל אל מעבר ההרים (5,316 מ'), ממנו מתגלה פנוראמה עוצרת נשימה של רכסי לאהול ופיר פנג'אל. אחרי הפס, השביל יורד מערבה לכיוון עמק פרוואטי, ומזגזג בין הקרחון לסחופת הקרחון, במקטע קשה להליכה ולניווט, עד שהוא נפגש עם פרוואטי, ליד אגם מאנטלאי, במקום נוח לחניית לילה (4,150 מ').
 אחרי ההעפלה והירידה התובעניות, ההליכה ביום הבא היא נינוחה יותר, והשביל מתפתל מטה במסדרון שנחצב ע"י הקרחונים העצומים, בין הרכסים התלולים והמרשימים של עמק פארוואטי העליון. הואדי מתרחב בהדרגה עד המחנה בטהאקור קואן (Thakur Kuan, 3,500 מ'), אליו יש להגיע באמצעות גשר חבלים. אחרי טהאקור קואן, השביל ממשיך עד אתר המעיינות החמים בקהירגאנגה (Khirganga 2,300 מ', בערך), המספקים נקודת סיום אידיאלית ומרגיעה לטרק הקשוח, בהם תוכלו להירגע ולחשוב על ההרפתקאה הבאה שלכם באיזור עמק פרוואטי, או במנאלי.

אגם צ'אנדרה (Chandra Tal) - אדם צ'אנדרה הוא אגם מים מתוקים בגובה 4,300 מ', מוקף בפסגות המרהיבות של לאהול, ומעניק תחושה עילאית של שלווה לאלו המגיעים לגדותיו. השם צ'אנדרה טל, שפירושו "אגם הירח", ניתן לו עקב צורתו דמוית הסהר. ניתן להגיע לצ'אנדרה טל בהליכה מבאטאל (Batal, 3,950 מ')– מצבור דהאבות שממוקם ליד מעבר ההרים קונזום (Kunzum La, 4550 מ'), על הדרך בין מנאלי לקאזה. מבטאל יש שביל ברור המוביל כ-15 ק"מ צפונה, עד לאגם, בו יש מגוון מקומות להקמת אוהל. חשוב לציין שאין דהאבות או מקומות לינה אחרי בטאל, ועל כן יש להצטייד באוהל, שק"שים, ציוד בישול ואספקה ללילה. אחרי לילה רומנטי לגדת האגם ניתן לחזור על עקבותיכם לבטאל ומשם להמשילך למנאלי או לקאזה, או להמשיך צפונה לכיוון מעבר ההרים בארלאצ'ה (Baralacha La), לטרק בן 3-4 ימים שמסתיים על דרך לה-מנאלי. חשוב להדגיש שאם בכוונתכם לעשות זאת, חשוב להביא אתכם, מלבד ציוד ואספקה, גם מדריך אמין ומנוסה, שכן המסלול כולל מעבר של מספר נהרות והליכה בנתיבים שלרוב ברורים רק לרועים מקומיים.

מזג אוויר

ספיטי וקינור נגישים למטיילים במהלך החודשים מאי-יוני עד אוקטובר. בעונת החורף העמקים נחסמים, עקב היערמות שלג במעברי ההרים הגבוהים. גם במהלך הקיץ חשוב להצטייד בבגדים חמים, שכן הטמפרטורה עלולה לצנח לעתים גם מתחת לאפס. בנוסף, בייחוד בספיטי, יש להצטייד בקרם הגנה מפני השמש, עקב הגובה הרב ומזג האוויר הבהיר. ככלל, מזג אוויר הוא סוגיה חשובה, וגם בעונת התיירות חשוב תמיד להתעדכן לפני היציאה על מצב הכבישים, שכן שטפונות ומפולות בוץ עשויים להיות שכיחים למדי.

המלצת זהב

המסלול של ספיטי-קינור כרוך בנסיעות רבות, לעיתים 5-6 שעות ביום, מה שעלול להיות מתיש. חשוב להיות מודעים לכך כאשר אתם מתכננים את הטיול. עדיף ומומלץ להישאר בכל מקום (או לפחות בחלק מהמקומות) יותר מלילה, בכדי לנוח וליהנות מהאווירה. בנוסף, ישראלים רבים בוחרים לשכור רכב ונהג לטיול בעמקים, וחולקים לשם כך ג'יפ עם מטיילים נוספים.

מה הכי לא כדאי

אם בחרתם לטייל בספיטי וקינור ברכב, חשוב שתשימו לב לרכב בו אתם עתידים לנסוע. הג'יפים ההודיים הסטנדרטיים הם קטנים למדי, ועשויים להיות צפופים ברמה שמעוררת חשדות לגבי מימדיהם של האנשים שתכננו אותם מלכתחילה. הנסיעה ממילא עלולה להיות מייגעת, כך שלמרות הרצון לחסוך עלויות מומלץ בחום שלא תנסו לדחוס את כמות האנשים המקסימלית לתוך הג'יפ.

בדרך למעבר ההרים פין-פראווטי. צילום: יורי טורקולטס

בטיחות ואזהרות

  • מחלת גבהים נפוצה מאוד בקרב מטיילים בספיטי-קינור. הגובה הרב והאוויר הדליל בחמצן עשויים לתת את אותותיהם גם בגוף של אדם בריא. דאגו להתאקלם היטב לפני שאתם יוצאים לכבוש את מעברי ההרים של ספיטי. בנוסף, במידה ויש לכם את האפשרות לכך, השתדלו לתכנן את הטיול כך שאת הלילות הראשונים תבלו במקומות נמוכים יחסית (למשל – להתחיל בקינור ומשם להמשיך לספיטי).
  • חסימות כבישים עקב מפולות ושטפונות, הן עניין שבשגרה. חשוב להתעדכן בנוגע למזג האוויר לפני שתצאו לעמקים, כדי לחסוך אי נעימויות ואפילו סכנה ממשית לבטחונכם במהלך הטיול. למרבה הצער היו כבר מקרים רבים בעבר של מטיילים שנתקעו בשטפונות, כמו למשל במקרה הזה ובמקרה הזה.

קישורים רלוונטיים

  • אתר לשכת התיירות של הימאצ'ל, בו ניתן למצוא מידע על מלונות ומקומות עניין - himachaltourism.gov.in/
  • האתר הרשמי של מחוז קינור. מספק מידע על נקודות עניין, שירותי תיירות ועל התרבות, האמונות וההיסטוריה המקומית - hpkinnaur.nic.in/default.htm
  • האתר של ה–HPTDC, תאגיד פיתוח התיירות של הימאצ'ל פראדש. מספק מידע בסיסי על כפרים ומלונות שהוא מפעיל בהם - www.hptdc.nic.in/welcome.html
  • אתר עם מידע שימושי על טרקים, כולל סיפורי דרך מפורטים וקואורדינטות GPS לניווט - www.greathimalayatrail.com/
  • אתר עם מגוון מפות טופוגרפיות של ההימאליה, זה יספיק בכדי לשמש כמפה בטיול עצמו, אבל מאוד יעזור בתכון - blankonthemap.free.fr/7_indexg/site-map2.htm
  • מפה טובה של האיזור - www.masterlyinactivity.com/spiti/zoom.html


לתחילת הכתבה

יעדי הכתבה

אטרקציות בעמק ספיטי

מלונות ומקומות לינה בעמק ספיטי

הזמנת חופשה לעמק ספיטי

חדשות התיירות והתעופה

המיוחדים שלנו

קצת השראה לטיול הבא

חופשה ביוון: היעדים הכי שווים לקיץ

מתארגנים לטיול: ציוד, ביגוד, המלצות וטיפים לדרך

קרוזים והפלגות נופש

חופשת כריסמס 2024 - יעדים, שווקי חג מולד מומלצים ושופינג

מגזין החיים הטובים: לייפסטייל והשראה לחופשה

עפים על העולם: כל מה שצריך לטיול תרמילאים

ביטוח נסיעות לחו"ל: כל מה שצריך כדי לטוס בראש שקט

תמונות מהטיול: היעדים שהכי כיף לצלם

חופשה של פעם בחיים

הכתבות הכי נצפות השבוע

הפוסטים הכי נצפים השבוע

הטיפים הכי נצפים השבוע

כתבות ומדריכים לחופשת סקי

ביטוח נסיעות
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 20 שעות
בריטיש איירווייז השיקה אתמול טיסות לארה"ב ב-658$ בלבד! לאייטם המלא
בריטיש איירווייז השיקה אתמול טיסות לארה"ב ב-658$ בלבד!
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יום
בשורות טובות לטסים לתאילנד: חברת התעופה מורידה מחירים ומגבירה את תדירות הטיסות מנתב"ג לאייטם המלא
בשורות טובות לטסים לתאילנד: חברת התעופה מורידה מחירים ומגבירה את תדירות הטיסות מנתב"ג
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יומיים
אפקט לבנון: אלו חברות התעופה שהודיעו על ביטולי טיסות לישראל לאייטם המלא
אפקט לבנון: אלו חברות התעופה שהודיעו על ביטולי טיסות לישראל
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יומיים
העתיד כבר כאן: חברת Google ישראל מציגה תכנון חופשה עם בינה מלאכותית לאייטם המלא
העתיד כבר כאן: חברת Google ישראל מציגה תכנון חופשה עם בינה מלאכותית
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יומיים
החל מ-199 דולר למגוון יעדים נבחרים: ארקיע משיקה מבצע אטרקטיבי לחגים לאייטם המלא
החל מ-199 דולר למגוון יעדים נבחרים: ארקיע משיקה מבצע אטרקטיבי לחגים
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 3 ימים
אל על חושפת את לוח טיסות החורף החדש שלה ומציעה מחירים מיוחדים של החל מ-199$ לרוכשים מראש לאייטם המלא
אל על חושפת את לוח טיסות החורף החדש שלה ומציעה מחירים מיוחדים של החל מ-199$ לרוכשים מראש
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 3 ימים
70 שנות חברות: שגרירות תאילנד קיימה כנס עם בכירי התיירות והתעופה בישראל לאייטם המלא
70 שנות חברות: שגרירות תאילנד קיימה כנס עם בכירי התיירות והתעופה בישראל
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 3 ימים
שוברת את השוק: אייר אירופה מאריכה את המבצע הבלעדי ומציעה טיסות במחיר חסר תקדים לשבוע נוסף לאייטם המלא
שוברת את השוק: אייר אירופה מאריכה את המבצע הבלעדי ומציעה טיסות במחיר חסר תקדים לשבוע נוסף
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 3 ימים
מפנטזים על חופשה באוסטרליה? בואו לסדרת הרצאות חינמית למטיילים על הגג הכי שווה בעיר! לאייטם המלא
מפנטזים על חופשה באוסטרליה? בואו לסדרת הרצאות חינמית למטיילים על הגג הכי שווה בעיר!
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 4 ימים
שניה לפני החגים: משרד החוץ ממליץ לישראלים להימנע מהגעה ליעד הפופולרי לאייטם המלא
שניה לפני החגים: משרד החוץ ממליץ לישראלים להימנע מהגעה ליעד הפופולרי
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 4 ימים
אירופה שוב שובתת: אלו השיבושים הצפויים בשבועות הקרובים, בתחבורה הציבורית ברחבי היבשת לאייטם המלא
אירופה שוב שובתת: אלו השיבושים הצפויים בשבועות הקרובים, בתחבורה הציבורית ברחבי היבשת
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 4 ימים
יקר לכם לטוס עם אל על לארה"ב? בריטיש איירווייז מתכננת להפעיל יותר מ-400 טיסות בשבוע לצפון אמריקה לאייטם המלא
יקר לכם לטוס עם אל על לארה"ב? בריטיש איירווייז מתכננת להפעיל יותר מ-400 טיסות בשבוע לצפון אמריקה
טיול תרמילאים
טיול תרמילאים
עפים על העולם: כל מה שצריך לטיול תרמילאים בחו"ל טיול תרמילאים
טיול תרמילאים
לכתבה המלאה
טיול תרמילאים
מסע שלם על הגב: כל מה שצריך לטיול תרמילאים בחו״ל לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לאייטם המלא
טיול תרמילאים
הטרנד החדש של התרמילאים: המלצות ליעדים לטיול ביניים בלתי נשכח לאייטם המלא
לאייטם המלא
לכל המידע על טיול תרמילאים
טיול תרמילאים
לכל המידע על טיול תרמילאים
כולם טסים ללפקדה!
כולם טסים ללפקדה!
צאו איתנו לחופשה חלומית בלפקדה כולם טסים ללפקדה!
כולם טסים ללפקדה!
תמונות מהעולם
תמונות מהעולם
רגעים שנשארים לכל החיים תמונות מהעולם
תמונות מהעולם
למדריך המלא
תמונות מהעולם
מהיר, פשוט ומדהים: כך תיצרו אלבום תמונות בלחיצת כפתור עם אפליקציית AI למדריך המלא
למדריך המלא
לכל התמונות
תמונות מהעולם
זה לא שומר מסך של ווינדוס: 8 המקומות האלו קיימים באמת! לכל התמונות
לכל התמונות
קחו אותי לשם
תמונות מהעולם
טופ העולם: 10 מקומות יפים, שהנוף בהם יעצור לכם את הנשימה קחו אותי לשם
קחו אותי לשם
מגזין לייף סטייל
מגזין לייף סטייל
כל מה שצריך כדי לצאת לחופשה בסטייל מגזין לייף סטייל
מגזין לייף סטייל
טיול של פעם בחיים
טיול של פעם בחיים
זה הזמן לצאת לחופשה של פעם בחיים טיול של פעם בחיים
טיול של פעם בחיים
טרקים מסביב לעולם
טרקים מסביב לעולם
בואו לגלות את העולם המופלא של טיולי הטבע המאורגנים בחו"ל טרקים מסביב לעולם
טרקים מסביב לעולם
לכתבה המלאה
טרקים מסביב לעולם
טרק המעיינות החמים באיסלנד: טיול של קרח ואש! לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
טרקים מסביב לעולם
על גג העולם: טיולי הליכה מודרכים בטרקים מרהיבים לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
טרקים מסביב לעולם
צאו לטיול מרהיב בפסגות הקסומות של הרי הרוקי הקנדיים לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכל המידע על טיולים מאורגנים
טרקים מסביב לעולם
לכל המידע על טיולים מאורגנים