מבוא
בגובה 2,050 מטרים מעל פני הים למרגלות הרי ההימלאיה, על רכס הדהולה דהאר (Dhaula Dhar) בעמק קולו הירוק והיפהפה, המכונה גם "עמק האלים", שוכנת עיירת התרמילאים מנאלי (Manali), בעבר כפר שקט והיום אחד מאתרי התיירות המרכזיים בקרב תרמילאים במדינת הימאצ'ל פראדש ובהודו בכלל. מנאלי היא עיירת "היל סטיישן" (Hill Staion) – שפותחה, כמו שאר עיירות ההיל סטיישן (דוגמת מקלאוד גאנג' ודארג'ילינג בסיקים), על-ידי הבריטים, כמקלט מהחום והלחות הכבדים השוררים ברוב הודו, רוב השנה. המיתולוגיה ההודית העניקה למנאלי את שמה. על-פי האגדה, מאנו, נותן החוקים ההינדיים, ירד במנאלי מהתיבה בה הוא היטלטל בזמן מבול שהטביע את העולם, כדי ליצור מחדש את המין האנושי. פירוש השם "מנאלי" הוא "משכנו של מאנו".
'מנאלי רבתי' מחולקת למספר איזורים בעלי מאפיינים ברורים למדי – החלק הקרוי ניו מנאלי (New Manali) משמש בעיקר תיירים הודיים, והוא סואן יותר ובעל מגוון רחב יותר של חנויות, מקומות לינה ומסעדות – רובן מוכוונות פחות עבור תיירים. התיירים המערביים בוחרים לרוב להתארח באזור אולד מנאלי (Old Manali) או בכפר הפסטורלי השכן והנינוח יותר – ושישט (Vashisht) שמעברו השני של נהר הביאס (Beas). יש המגיעים למנאלי על מנת להשתקע, לנוח וליהנות משלל הפינוקים שהיא מציעה בדמות מסעדות מצויינות, גסטהאוסים עם נוף משגע להרים, חנויות מלאות בכל טוב ובעיקר, הרבה שלווה ורוגע, ויש המשתמשים בה כנקודת יציאה לטרקים בסביבה או נהנים ממגוון רחב של פעילויות ספורט אתגרי. עם הטבע המרהיב העוטף אותה, מנהר הביאס השוצף הזורם לאורכה ועד פסגות ההרים המכוסות יערות עד (ופעמים רבות גם מושלגות) שבאופק, בשילוב עם תנאי מחייה ובילוי מצויינים ומפנקים במיוחד, מנאלי הפכה, ובצדק, לאחד היעדים האהובים על המטיילים הישראליים בהימאצ'ל.
לישון
רוב התרמילאים מתרכזים באזור אולד מנאלי, המפותח מאוד תיירותית, שוקק חיים ורווי מסעדות, חנויות, גסטהאוסים וסוכנויות נסיעות. מבחינת נוחות ותנאים לשהייה נעימה ומפנקת יש כאן הכל וקל מאוד להתמצא במקום, המורכב מרחוב יחיד וארוך שמתפתל בעלייה. יש המעדיפים את הכפר ואשישט, שהולך והופך מתויר יותר בשנים האחרונות, אם כי הוא עדיין מתאפיין באווירה רגועה ונינוחה.
היצע מקומות הלינה במנאלי ובסביבותיה הוא גדול מאוד. עשרות רבות של גסטהאוסים מציעים מנעד רחב של חדרים, החל מבסיסיים במיוחד ועד לסוויטות יוקרתיות עליהן תדרשו גם לשלם "מס יוקרה". עם הגעתכם למנאלי באוטובוס צפו למבול של הצעות לינה מעובדי גסטהאוסים שיחכו לאוטובוס דרוכים ומצוידים במכוניות כדי לקחת אתכם עד פתח האכסניה. ברוב הגסטהאוסים הגדולים קיימות מספר קומות, כאשר המחיר בדרך כלל נע כלפי מעלה, ככל שתעלו בקומות. להלן כמה אופציות מוצלחות:
Leki Guest House – הגסטהאוס נמצא במקום מדהים, על גבעה בסוף הרחוב הראשי ב-Old Manali, כך שתוכלו ליהנות מהשקט של האזור וליהנות מהנוף המרהיב שצופה על ההרים של מנאלי. יש במקום חדרים פרטיים נקיים עם שירותים ומקלחת צמודים. בקומה העליונה יש מרפסת משותפת גדולה. חדר זוגי יעלה לכם כ-500 רופי. בנוסף, יש מסעדה טובה, שמציעה בעיקר אוכל ישראלי.
- הגעה: כאמור, צריך להגיע לקצה הרחוב הראשי של העיר העתיקה, ומשם להתחיל לחפש שלטים. יש מן פניה קטנה ימינה ואז פניה ימינה נוספת לגסטהאוס.
- טלפון: 91-98168-26542
Red Fox – שמו הרשמי הוא אמנם Antartica, אך הוא מוכר לכולם כרד פוקס. החדרים טובים ונקיים, ומחוץ לכל חדר יש מרפסת שממנה נשקף נוף מרהיב להרים שבאזור. המשפחה שמנהלת את המקום היא נחמדה ומפנקת, והאוכל שהם מבשלים הוא טוב וזול (אבל קצת איטי, כי המסעדה מתנהלת מתוך המטבח הפרטי שלהם). בנוסף, החדרים זולים מאוד ומקבלים תמורה מלאה וטובה למחיר. הגעה: כשמגיעים לצומת של בית חב”ד עם הכביש הראשי של Old Manali, צריך לעלות לכיוון הליליז, ותראו את המקום מולכם, ממש מעל ה-English Bakery.
Dragon Guest House – מהגסטהאוסים היוקרתיים באולד מנאלי. מתהדר בחדרים נקיים ונעימים עם רצפת עץ, מרוהטים בטוב טעם ומצוידים אפילו בטלוויזיה. כמו רוב המקומות במנאלי, גם הגסטהאוס הזה מתומחר לפי קומה. מהחדרים העליונים והיקרים יותר נשקף נוף מקסים של הרכסים הסובבים את עמק קולו. המקום מפעיל מסעדת גג נחמדה, אינטרנט חופשי ושירותי תיירות נוספים. החדרים יקרים בקנה מידה מקומי ועל המחיר צפו להוסיף "מס יוקרה" בסך 10%.
- כתובת: בחלק העליון של אולד מנאלי אחרי העלייה, פנו ימינה ליד המכבסה של 'שמרית'. ניתן להבחין בשלט הנושא את שם הגסטהאוס מהרחוב הראשי.
- טלפון: 01902-2522790
- אימייל: [email protected]
- אתר אינטרנט: www.dragontreks.com
Manalsu Guest House – גסטהאוס גדול באולד מנאלי, נמצא במיקום שקט אך מרכזי, במעלה הסמטה שממול לסוכנות הנסיעות "עמית". החדרים פשוטים למדי אבל נקיים ונוחים, והחצר הגדולה היא מקום אידיאלי לשבת ולהירגע בו.
- כתובת: בחלקו התחתון של הרחוב הראשי של מנאלי, עולים בגרם המדרגות שממול (ממערב) לסוכנות הנסיעות "עמית" (נמצא מצד ימין אם מסתכלים במעלה הכביש). ממשיכים מעלה עד הסוף.
- טלפון: 01902251733.
Dharma Hotel – גסטהאוס מפורסם ומומלץ בושישט. נמצא על הרחוב הראשי, וצופה על נוף מדהים של עמק קולו ונהר הביאס. במקום קיימת מסעדת גג.
- כתובת: על הרחוב הראשי בושישט
- טלפון: 9318923151
- מייל: [email protected]
- כתובת אינטרנט: www.hoteldharmamanali.com
Didi Guest House – מקום שקט וכמעט מבודד (בסטנדרטים של איזור מנאלי), מרחק של כ-10 דקות הליכה ממרכז ושישט. מספק אירוח נעים ושירותי בישול וכביסה. מתחרה ראוי לתואר המקום המרגיע ביותר בושישט. המקום מציע נוף מצוין לעמק ומתקיימים בו שיעורי יוגה. כתובת: לכו מהמעיינות החמים שבמרכז הכפר לכיוון בית הספר, והמשיכו בשביל כלפי מעלה, אחרי הגשר.
לאכול
לעתים נראה כאילו העוסקים בתיירות במנאלי יעשו הכל כדי להשביע גם את גחמתם הקטנה ביותר של התיירים במקום. נושא האוכל, על כן, מהווה חלק חשוב ומרכזי מחוויית הביקור במנאלי; באיזור ישנן עשרות מסעדות, עם תפריטים עשירים ומגוונים. בניו מנאלי פועל שוק, באיזור הכיכר המרכזית, במידה ומאסתם בישיבה במסעדות, ובו תוכלו לקנות נשנושים מקומיים כמו פאקורות וסאמוסות (ושאר שילובים של ירקות, בצק ושמן עמוק), או לחילופין, פירות טריים.
Leki Restaurant – נמצא בגסטהאוס בעל אותו השם, על הגבעה, בקצה הרחוב הראשי של Old Manali. המקום מגיש אוכל ישראלי לצד מקומי ושייקים טובים – והכל טעים ובמחיר טוב, יחסית למה שמקבלים. שימו לב: התקרה נמוכה מאוד (צריך להתכופף כדי להכנס), אבל זה לא מפריע ואפילו מוסיף לחן של המקום.
- הגעה: כאמור, צריך להגיע לקצה הרחוב הראשי של העיר העתיקה, ומשם להתחיל לחפש שלטים. יש מן פניה קטנה ימינה ואז פניה ימינה נוספת לגסטהאוס.
- טלפון: 91-98168-26542
Dylan's Roasted and Toasted – בית הקפה האהוב והמפורסם. קפה מצויין, ארוחות בוקר, סנדוויצ'ים, קינוחים והכי חשוב – עוגיית השוקולד צ'יפס המפורסמת, החמימה והנמסה בפה (אזהרה: סכנת התמכרות). זהו מקום נהדר להתרועע עם בתיירים מישראל וממקומות אחרים כאחד, עם אווירה נפלאה, מוזיקה מצויינת ושירות מכל הלב. בעל המקום, ראג', המכונה דילן, הוא בחור ידידותי עם חברים ישראלים רבים, וישמח לשוחח איתכם ולספר על הביקורים שלו בישראל (כשהוא לא עמוס עד מעל הראש). המקום פתוח מאפריל עד נובמבר ובשאר החודשים פועל בארמבול שבגואה.
- כתובת: ברחוב הראשי של אולד מנאלי, בצידו המערבי של הכביש (צד ימין אם מסתכלים במעלה הרחוב).
- טלפון: 91-9816054041
- אימייל: [email protected]
- אתר אינטרנט: www.dylanscoffee.com
- עמוד פייסבוק: www.facebook.com/Dylans-Toasted-Roasted-Coffee-House
Cnaan – המסעדה המאוד פופולארית במנאלי בקרב המטיילים הישראלים, בעלת מבחר דומה לרוב המסעדות באזור (הודי, סיני, איטלקי וכמובן, איך לא, ישראלי) אך טובה ומושקעת מרובן. ארוחות בוקר מעולות ומוזלי מפנק. נעים מאוד לשבת בכנען וגם השירות לבבי וחם, במיוחד כאשר מדובר בישראלים. המחירים סטנדרטיים למנאלי. כתובת: בעלייה המתפתלת מהרחוב הראשי של מנאלי, מצד שמאל. פייסבוק: www.facebook.com/Cnaan-Cafe-Old-Manali-India/
שש בש – ישנן מסעדות רבות במנאלי שמנסות לדבר ללב הישראלי, אך מסעדת שש בש הלכה צעד אחד או שניים קדימה מכולן. במסעדה, שיושבת במיקום נפלא הצופה על הנהר, על כל שולחן מונחת קופסת שש בש עם כיתוב בעברית, ויש גם מגוון של משחקי קלפים וסרטים, כך ששהות ארוכת שעות ומרובת הנאה במקום מובטחת. זה המקום לאכול שקשוקה טובה או ג'חנון וחמין בשבת, בחודשי החורף במנאלי, המסעדה עוברת להאמפי. כתובת: ברחוב הראשי של אולד מנאלי, לפני העלייה התלולה.
Chopsticks – מסעדה בבעלות טיבטית, פופולארית מאוד בקרב מטיילים מערביים ישראלים וזרים כאחד. אוכל טיבטי, סיני והודי פשוט מעולה, ויש גם מנה די אהובה של שניצל. כדאי לקחת בחשבון, שלפעמים היא עמוסה וצריך לחכות מעט שיתפנה מקום. מי שרוצה לנוח קצת מהאוכל המערבי הנפוץ במיוחד במנאלי ואוהב אוכל הודי וטיבטי, ימצא כאן את המקום הטוב ביותר לאכול בו באזור.
- כתובת: The Mall, Manali, ליד תחנת האוטובוס בין ניו מנאלי לאזור הטיבטי.
- טלפון: 91-1902-52639
- אתר אינטרנט: kullu.net/chopsticks
German Bakery – חנות קטנה אותה מאייש נפאלי צעיר וחביב, המכין ומגיש בה מאפים ועוגות, אך גולת הכותרת היא הסנדוויצ'ים החמים המפורסמים, עם חביתה, אבוקדו, גבינות ושלל ירקות. אין מקום לשבת, פשוט לבוא לקחת, זול וטעים. כתובת: בחלק העליון של הרחוב הראשי של מנאלי בפנייה ימינה, ליד המכבסה של שמרית ולפני מלון Dragon.
Rainbow – מסעדת גג נפלאה בכפר ושישט, שצופה לנוף מדהים של ההרים והעמק (ממוקמת ליד המעיינות החמים וצופה עליהם), ומגישה אוכל הודי, טיבטי וקונטיננטלי מצוין. מהווה מקום מעולה להכיר תרמילאים אחרים בכפר.
- טלפון: 01902-253448
- אימייל: [email protected] email
- אתר אינטרנט: rainbowresturent.blogspot.co.il
World Peace Cafe – מסעדת גג נוספת בושישט, שיושבת מעל מלון Surabhi וגם לה נוף עוצר נשימה (לדעת רבים מהטובים בושישט) ותפריט מגוון וטעים. לעיתים יש הופעות מוזיקה, ובימים ראשון ורביעי מתקיים במקום ג'ם סשן. אם יש ברשותכם כלי נגינה, קחו אותו איתכם. פייסבוק: www.facebook.com/World-peace-cafe
מה לעשות בלילה
בעבר היתה ידועה מנאלי בתור בירת מסיבות הטראנס של הצפון, אך בשנים האחרונות המגמה נחלשה משמעותית ומנאלי איבדה את הכתר ובגדול לטובת קאסול, שהפכה לבירת המסיבות הבלתי מעורערת. כאשר מתקיימת מסיבה, הדרך להתעדכן עליה היא במקום, בעיקר מפה לאוזן. חיי הלילה, כמו ברוב המקומות בהודו, מתרכזים במסעדות שמגישות אלכוהול, כאשר הבילויים הפופולאריים הם צפייה בסרטים, ג'אם סשנים וכדומה.
אטרקציות בעיר
מקדש הדימבה (Hadimba Temple) – מי שמעוניין בטעימה קטנה של תרבות הודית במנאלי המערבית למדי, מוזמן ללכת להתרשם ממקדש הדימבה עשוי העץ. המקדש העתיק מהמאה ה-16 נבנה סביב מערה מקודשת וממוקם בלב חורש יפה בכניסה לאולד מנאלי. הוא לרוב שוקק תיירים הודיים וגם רוכלים מקומיים, שמוכרים תיקים, שאלים, זעפרן ושלל שטויות לתיירים המתחלפים. אפשר גם להצטלם עם ארנב אנגורה ענקי או עם יאק טיבטי. כדי להגיע למקדש צריך לעלות במדרגות המובילות אליו בכניסה לאולד מנאלי, לפני שחוצים את הגשר.
מקדש מנו (Manu Temple) – במרחק של כרבע שעה הליכה בלבד מכל ההמון הישראלי של מרכז אולד מנאלי, נמצא המקדש הקטן והחביב. המקדש עצמו לא מרשים בצורה יוצאת דופן, אך הנוף הנשקף ממנו פשוט עוצר נשימה. תוכלו לעשות סיור בפנים ומשם להמשיך ולסייר בשכונות האותנטיות של תושבי אולד מנאלי. עוד כדאי למצוא את השבילים הממשיכים במעלה הכפרים ולהגיע למעלה הגבעה. משם נשקף נוף מרהיב אף יותר, הכולל הרים מושלגים, גבעות ירוקות ונחלים זורמים.
- הגעה: באולד מנאלי עולים ברחוב הראשי, וכרבע שעה אחרי הפנייה לבית חב"ד מגיעים למקדש.
- שעות פעילות: 5:00-21:00
"פארק הטבע" (Nature Park) – הפארק – חורש קטן המתוחם בגדר – הוא מקום מצוין לשיטוט מרגיע, או לפיקניק על גדת הנהר. במקום נטועים בעיקר עצי ארז ההימלאיה (Deodar) מרשימים, והוא ביתן של ציפורים רבות ומדי פעם גם של סנאים מזדמנים. הפארק ממוקם על הכביש הראשי בין אולד מנאלי לניו מנאלי, ומתוחם מצידו האחר על ידי נהר הביאס. ייתכן ותדרשו לשלם בסביבות 20 רופי עבור כניסה לפארק.
אטרקציות קרובות
המפלים בושישט – גם מי שלא לן בכפר חייב לבוא ולבקר בהם, שכן הם מהווים את אחד המקומות היפים והשלווים באזור, עם כרי דשא נרחבים ונוף עוצר נשימה להרים ולעמק. כדי להגיע למפלים פשוט לכו ברחוב הראשי (והיחיד) של הכפר עד סופו, ומשם עוד כ-20 דקות, בעקבות השילוט. במקום נמצא דוכן המוכר תה ונשנושים. כדי להגיע לושישט קחו ריקשה מאיזור מנאלי.
המעיינות החמים בושישט – נמצאים במיקום מרכזי, בסמוך למקדש, על הרחוב הראשי בכפר. הרחצה במקום נפרדת לגברים ולנשים, ומומלצת במיוחד אם ברצונכם להירגע מהשיטוט המפרך בין המסעדות וחנויות המזכרות של מנאלי. הכניסה בחינם. מחירה של שמירה על הנעלים שלכם הוא רופי אחד. יש לציין שמדובר בבית מרחץ ציבורי, ולא רק באטרקציה תיירותית.
ספורט אתגרי – מלבד היותה נקודת יציאה לטרקים, מנאלי היא גם מרכז לספורט אתגרי בסביבה. האפשרויות רבות ומגוונות, מטיפוס סלעים ומצנחי רחיפה ועד רפטינג וסנובורד. בושישט ובאולד מנאלי יש מרכז ספורט אתגרי ותיק בשם Himalayan Extreme Center, שם ניתן להתעדכן על הפעילויות השונות.
- כתובת: MDR 29, Old Manali
- טלפון: 91-98161-74164
- מייל: [email protected]
- אתר אינטרנט: himalayan-extreme-centre.com
אם אתם בעניין של מצנחי רחיפה בלבד, כדאי לפנות לגותאם, שהוא נפאלי נחמד שמחלק את זמנו בין נפאל למנאלי. עם גותאם תזכו לחווייה אמיתית, של רחיפה ארוכה יחסית. שימו לב שעל מנת להגיע לנקודת הצניחה יש לטפס על הר תלול קודם.
- טלפון: 9816172349
- מייל: [email protected]
סולאנג נאלה (Solang Nullah) – בחורף, המקום משמש כאתר סקי, ובקיץ, התקופה בה מגיעים המטיילים הישראלים, מהווה אתר פופולארי למצנחי רחיפה, רכיבה על סוסים ו"זורבינג" (ראו בהמשך). כדי להגיע לסולאנג, שממוקם כ-13 ק"מ מצפון למנאלי, ניתן לסגור דרך סוכנות נסיעות את האטרקציה המבוקשת וכך גם לקבל הסעה למקום, אך הדרך הזולה יותר היא לנסוע עם האוטובוס, שיוצא מתחנת האוטובוס מניו מנאלי. הנסיעה אורכת כשעה ועולה בסביבות 10 רופי, כשניתן, לחילופין, גם לקחת מונית במחיר גבוה משמעותית. במקום נמצאים מקומות המציעים חדרים, כמו גם אוהלים לקמפינג בעונת הקיץ, ומספר מסעדות.
- מצנחי רחיפה – לרוב, קיימות שלוש אפשרויות במסגרת האטרקציה – האפשרות הראשונה היא דאייה קצרה במיוחד, השניה, הבינונית באורכה, אורכת כ-10-15 דקות והארוכה – 30-45 דקות בין שמים וארץ. לאלו מכם שלא מזמינים דאייה דרך סוכנות ממנאלי, ישנה אפשרות לשלם במקום.
- רכיבה על סוסים – עלייה לראש הגבעה אורכת כשעה. אופציה נחמדה למי שמעוניין במסלול הארוך של מצנחי הרחיפה
- זורבינג – אטרקציה חביבה אם כי ביזארית במקצת – התגלגלות במורד גבעה בתוך כדור גומי שקוף וענקי, מלא באוויר (וכן, זה כיפי כמו שזה נשמע).
נאגאר (Naggar) – העיירה נאגאר, ששימשה בעבר כבירת עמק קולו, ממוקמת בין מנאלי לבין העיירה קולו, במרחק שעה נסיעה דרומה ממנאלי. זו עיירה שקטה ויפהפיה עם נוף מרהיב להרים ותצפית מקסימה על עמק קולו. בעיירה נמצאים מבצר בן 500 שנה שהכניסה אליו בחינם, וממנו ניתן לעלות לתצפית מדהימה על האזור, ומקדש מיוחד ומרשים בן המאה ה-12. בעיירה נמצא גם בית הקיט לשעבר של האמן, הפילוסוף, האריכאולוג והפובליציסט הרוסי, ניקולאי רוריך (Nicholas Roerich), שהפך את נאגאר לביתו למשך מספר שנים, עד מותו ב-1947. כיום בית הקיט משמש כמוזיאון המציג את אמנותו של רוריך, שצייר את נופי ההימלאיה ממקום מלא השראה זה. המקום פתוח לקהל משעות הבוקר עד אחה"צ, לא כולל ימי ראשון. בנגאר קיימים גסטהאוסים ספורים וכמה מסעדות וניתן להגיע אליו באמצעות מונית שתעלה כ-500 רופי, אך האופציה הזולה והקלה היא באמצעות אוטובוס מקומי בנסיעה של שעה - שעתיים, שתעלה בסביבות 20 רופי.
מהעיירה גם ניתן לצאת לטיולים באזור – כמו הטרק לכפר מאלנה (Malana) שבעמק פארוואטי, האורך בין יומיים לארבעה. המסלול מטפס עד למעבר ההרים צ'אנדרקאני (Chandrakani Pass, 3,650 מ') ממנו נשקף נוף מרהיב (כשאין ערפל) של עמק קולו ורכס פיר פאנג'אל (Pir Panjal) ומתפתל מטה לכפר העתיק והמיוחד במינו – מאלנה. חשוב לציין שבשל הערפילים השכיחים, היעדר מפות ראויות לשמן והשבילים המשתנים תדיר, רצוי מאוד לשכור מדריך (ניתן לעשות זאת בנאגאר, או להתארגן מראש במנאלי).
ספיטי וקינור (Spiti & Kinnaur) – העמקים המופלאים ספיטי וקינור, שוכנים מצידם המזרחי, הרחוק, של רכסי ההימלאיה – לאהול (Lahaul) ודהולה דהאר (Dhaula Dhar), והם צופנים בחובם יופי מרהיב ומשלימים זה את זה – עמק ספיטי המדברי, ועמק קינור הירוק והשופע. שני העמקים הם אזור חיץ גאוגרפי ותרבותי בין הודו לטיבט, עובדה הניכרת כאן היטב – הן במראם החיצוני של האנשים, הן בדת השלטת – הבודהיזם, והן במאפיינים הפיזיים של האיזור, שרובו נמצא מעל 3,000 מ' מעל פני הים. העמקים מספקים אווירה אחרת מזו שתמצאו ברוב הודו (ובוודאי בהימאצ'ל)– הם שקטים יותר וצפופים פחות, אבל מרגשים באותה המידה.
מנאלי היא נקודת בסיס אידיאלית להתארגנות ויציאה לכמה ימים או יותר לכפרים המקסימים בעמקים, במסגרת טרק, טיול מאורגן, או סתם שוטטות. רצוי להשאיר את התיק הגדול במנאלי, למשל בבית הישראלי החם או בגסטהאוס שישנתם בו, ולצאת לדרך עם תיק קטן בלבד. אפשרות יציאה אחת היא באמצעות ג'יפ אותו ניתן להזמין דרך סוכנויות הטיולים במנאלי. טיול מאורגן בג'יפ יעלה אותו המחיר לאדם ליום, פחות או יותר. האפשרות השניה, הזולה, הנוחה פחות וההרפתקנית יותר, היא נסיעה באוטובוסים המקומיים מכפר לכפר – אוטובוסים לקאזא – העיירה הראשית בספיטי, יוצאים מוקדם בבוקר מהתחנה המרכזית בניו מנאלי, לנסיעה בת 10-12 שעות.
טרק מנאלי–לה (דארצ'ה – לאמאיורו, Darcha – Lamayuru) – הטרק האפי בין דארצ'ה ללאמאיורו אורך לרוב באיזור 3 שבועות. תחילתו בעיירה דארצ'ה, שלמרגלות רכס לאהול, בהימאצ'ל פראדש, מרחק כ- 7-8 שעות נסיעה ממנאלי, צפונית למעבר ההרים הידוע לשמצה רוטאנג לה (Rhotang La), על כביש מנאלי–לה. המסלול, שנחשב בעיני רבים ל"מלך הטרקים" של הודו, עולה צפונה מלאהול לחבל זאנסקאר – מחוז משנה של חבל לאדאק המדברי והקסום, השוכן בצל הרי ההימלאיה. הטרק עובר דרך יישובים בודהיסטיים ונופים הנחשבים מהמרהיבים והיפים ביותר בעולם ומסתיים בכפר לאמאיורו, מרחק 4 שעות נסיעה מהעיר לה (אם כי המשוגעים לדבר יוכלו כבר ללכת את כל הדרך עד לה ברגל).
חשוב להדגיש שהטרק תובעני מאוד וכולל הליכה באזורים נידחים ועלייה לגובה שההתאקלמות אליו לא פשוטה – מעל 4,700 מ' מעל פני הים. לכן, אל תצאו לטרק אם אינכם בכושר טיולים טוב ואינכם מאוקלמים מספיק לגובה. בנוסף – היו קשובים לגופכם ודאגו לבצע מאמץ הדרגתי על מנת שלא תסבלו מתופעות הלוואי החמורות שעלולות להתרחש בעקבות הגובה. אוכל וציוד בישול עשויים להיות הכרחיים, כמו גם אוהל, שק שינה וביגוד חם עבור הלילות, שעלולים להיות קרים מאוד גם בקיץ.
בנוסף, חשוב מאוד להצטייד במפה טובה של האיזור. לחלופין, תוכלו לשכור מדריך ו/או בהמות משא, שיכולות לארגן סוכנויות הטיולים המחירים הם ל"חבילה" הכוללת מדריך, סוסי משא ונוהג, אוכל, ציוד ולעתים אפילו טבח. לעיירה דארצ'ה ניתן להגיע בתחבורה ציבורית ממנאלי, דרך האוטובוס לקיילונג (יש להחליף בקיילונג) הנסיעה תארך בערך שש שעות עד קיילוג ועוד שעתיים למנאלי. מחיר האוטובוסים ינוע סביב 20 רופי.
טרק מעבר ההרים האמטה (Hampta Pass) – מסלול של בין ארבעה לשישה ימים שמתחיל בג'אגטסוק (Jagatsukh) או פריני (Prini) שבמרחק כשעה נסיעה צפונית למנאלי, ועולה צפון-מזרחה, דרך כרי מרעה אלפיניים ויערות מחטניים, עד למעבר ההרים האמטה המושלג רוב השנה. ממעבר ההרים ניתן להשקיף על פסגותיהם המרשימות של הדאו-טיבה (Deo Tibba, 6,001 מ') וה-אינדראסאן (Indrasan, 6,220 מ'). לאחר מכן, המסלול יורד מטה אל עמק לאהול המדברי למחצה שעל הדרך לספיטי.
למרות שהוא נחשב ללא תובעני במיוחד, הנתיב עולה בגובה מ-2,800 מ' ל-4,270 מ' מעל פני הים, כך שחשוב להקפיד על הליכה המותאמת לתנאי הדרך והגובה. בנוסף, הנתיב עלול להיות קשה מאוד למציאה, בייחוד לפני עונת המונסונים כאשר השלג עדיין מצוי בשפע בגובה, ולכן חשוב מאוד לשכור מדריך מיומן ואמין. "חבילה" עבור הטרק, הכוללת מדריך, בהמות משא, נהג, טבח, אוהלים וציוד מניתנת לארגון דרך סוכנויות הטיולים במנאלי.
קניות ושווקים
בגדים ותכשיטים – מנאלי, בדומה לדרמסאלה ופושקר, מוצפת בחנויות בגדים המתחרות על לבבותיהם של התרמילאים הישראלים. החנויות בעיר מוכרות שמלות, חצאיות, מכנסיים, צעיפים, חולצות ומעילים מכל הבא ליד במחירים זולים יחסית. בנוסף, ניתן למצוא עודפים וחיקויים של מותגים מערביים המיוצרים במזרח. אם בכוונתכם להגיע לשם, בפושקר מחירי התכשיטים זולים יותר, אך גם במנאלי ניתן למצוא מגוון רחב של תכשיטים במחירים נוחים. מנאלי מפורסמת גם בזכות אריגי הצמר שבה, מבחר גדול של שאלים ובגדים חמים.
תפירה לפי הזמנה – מנאלי מפורסמת גם בזכות החייטים הרבים שבה, שתמורת סכום די מגוחך ישמחו לתפור לכם בגדים בהזמנה אישית בהתאם לגזרה. לרוב, בכל חנות בגדים ראויה לשמה יהיה גם חייט מיומן.
ה'מול' בניו מנאלי ("The Mall") – בסמוך לכיכר המרכזית בניו מנאלי, נמצא ה'מול' – מדרחוב ובו מגוון חנויות רחב החל מאלקטרוניקה, דרך חנויות בדים וכלה בבתי מרקחת. אם לא מצאתם משהו באולד-מנאלי – סיכוי סביר שתמצאו אותו כאן. בנוסף, ישנם ב'מול' מספר בלתי מבוטל של מסעדות ודוכני אוכל, כמו גם רוכלים המשוטטים לאורך המדרחוב והרחובות הסמוכים אליו ומציעים את מרכולתם לתיירים.
לספרים ומפות לכו ל-Bookworm שב'מול'. סניף ראשון הוא חנות מספר 5, ליד משרד הדואר, והסניף השני הוא חנות מספר 16 מאחורי תחנת האוטובוס. (טלפון: 01902-252920, אימייל: [email protected])
ממול למדרחוב, באופן נוח למדי, נמצא השוק של ניו מנאלי בו ניתן לקנות פירות וירקות, כמו גם מוצרי מזון אחרים לטיולים ונסיעות, ולהתמקח על מחיריהם של שלל מוצרים אחרים.
איך להגיע
מדלהי – האופציה הנוחה ביותר להגעה מדלהי למנאלי היא באמצעות אוטובוס תיירים, שכרטיסים אליו ניתן לרכוש דרך סוכנויות הנסיעות במיין באזאר שבדלהי. אוטובוסים יוצאים בכל יום בין השעות 16:00 ל-19:00 אחר הצהריים ומגיעים בבוקר-צהריים שלמחרת (נסיעה של בין 14 ל-18 שעות). ישנם מספר סוגים של אוטובוס במחירים שונים כשהיוקרתי ביותר הוא ה– Volvo Semi Sleeper, המצויד במערכת מיזוג אוויר וכיסאות מתכווננים יוקרתיים. המחיר כמובן בהתאם. בכל מקרה, כדאי לבדוק בכמה מקומות ולהשוות מחירים. חשוב לציין שחלונות באוטובוס הוולוו אינם נפתחים – אם אתם סובלים מבחילה בנסיעות, שקלו להביא תרופות נגד בחילות ושקיות הקאה. אוטובוסים מקומיים גם הם יוצאים לנסיעה - המחיר זול משמעותית וניתן לבירור בתחנה המרכזית בדלהי או דרך סוכנויות הנסיעות.
מדרמסאלה – אוטובוס התיירים למנאלי יוצא מתחנת האוטובוסים במקלוד גאנג'. היציאה בד"כ באיזור השעות 19:00–20:00, והנסיעה אורכת בין 8 ל-10 שעות, כך שהאוטובוסים מגיעים ליעדם לרוב מוקדם לפנות בוקר. כרטיסים ניתן להזמין דרך כל סוכנות נסיעות, כמו גם דרך רוב הגסטהאוסים. גם אוטובוסים מקומיים יוצאים לנסיעה, אבל ההבדל במחירים הוא לאגדול, וייתכן והחיסכון הלא משמעותי והנסיעה הארוכה, האופציה היא פחות רלוונטית עבור רוב המטיילים.
מעמק פרוואטי - עמק פרוואטי הקרוב יחסית למנאלי, מקושר אליה בצורה טובה יחסית באמצעות תחבורה ציבורית. אוטובוסים מקומיים נוסעים מספר פעמים ביום לאורכו של העמק מבארשני (Barsheni) ומ-אניקראן (Manikaran) ועד בהונטאר (Bhuntar). נסיעה על הקו הזה מקאסול לבהונטאר תארוך בין שעה וחצי לשעתיים. מבהונטאר יוצאים אוטובוסים מקומיים כמה פעמים ביום למנאלי, בנסיעה שאורכת בין שעתיים לשלוש, בהנחה שמדובר בקו הישיר (הקו המאסף ארוך משמעותית ומומלץ להמנע ממנו בכל מחיר). מעבר לכך, סוכנויות הטיולים, הן בעמק פרוואטי והן במנאלי, מוציאות רכבים פרטיים לנסיעה ישירה עד קאסול, שאורכת בערך שעתיים וחצי לשלוש שעות.
מלדאק – דרך לה-מנאלי המפורסמת היא מהגבוהות והמסוכנות בעולם, היא מתפתלת בין שמיים וארץ לאורך כמעט 500 ק"מ, והיא עלולה להיות בוגדנית – חסימות כבישים הן עניין שבשגרה, גם בחודשים בהם היא פתוחה לתנועת כלי רכב. יחד עם זאת, הדרך מעניקה חוויות עוצרות נשימה של נופיו של רכס ההימלאיה הגדול (Great Himalaya Range) ושל המדבר ההררי של רכסי זאנסקאר ולאהול. אם ברצונכם לנסוע דרומה מלה למנאלי, צפו לנסיעה מורטת עצבים של בין 18 ל-24 שעות (ולעתים אף יותר), שתעלה כנראה מעט יותר מאשר נסיעה בכיוון ההפוך – ממנאלי ללה.
נסיעה באוטובוס מקומי למנאלי תארך יומיים, היות ועל-פי התקנות, אסור לאוטובוסים לנסוע במהלך הלילה. החנייה מתבצעת בד"כ בכפר קיילונג (גובה – 3,080 מ', כ-100 ק"מ בערך ממנאלי), או במחנה האוהלים סארצ'ו (גובה – 4,600 מ', כ-190 ק"מ בערך ממנאלי), אולם חשוב להדגיש שמדובר באוטובוס מקומי לכל דבר! הדרך ארוכה ומתישה כמות שהיא, וייתכן שעדיף לשלם יותר עבור הנוחות היחסית שבמיני-ואן או בג'יפ. אם בכל זאת תבחרו לקחת אוטובוס. בררו על זמני היציאה בתחנה המרכזית במנאלי, או בכל סוכנות טיולים. מיני-ואנים וג'יפים מלה למנאלי יוצאים דרך כלל מאיזור הבזאר המרכזי של לה בין השעות 2:00 ל-4:00 לפנות בוקר.
כלי רכב הנוסעים ממנאלי ללה, לרוב יוצאים מוקדם מאוד בכל בוקר (השעה משתנה אם בכוונתכם לחנות בדרך או לא). סוכנויות הנסיעות בעיר יוכלו לארגן עבורכם איסוף מפתח הגסטהאוס במנאלי. צפו לשלם בין 1000 ל-1,600 רופי לנוסע עבור מיני-ואן (תלוי אם בכוונתכם לנסוע ישירות ללה, או לחנות בדרך – עלות הכרטיס תכלול גם לינה וארוחות) ועד 2,000 רופי לנסיעה בג'יפ, כולל חניית לילה. החנייה מתבצעת כמעט תמיד בסארצ'ו. כאמור – היו ערוכים (גם נפשית) לגובה.
טיסה - שדה התעופה קולו-מנאלי (Kullu – Manali Airport) נמצא בפאתי העיירה בהונטאר (Bhuntar) שבמרחק של שעה-שעתיים נסיעה ממנאלי (50 ק"מ). חברת Air India מפעילה טיסות בכל ימות השבוע למעט שלישי מדלהי לקולו. הטיסה יוצאת מדלהי בשעה 6:30 ומגיעה לבהונטאר בשעה 7:50. משך הטיסה כשעה ו-20 דקות. הטיסה יוצאת בחזרה לדלהי באותם הימים בשעה 8:10 ומגיעה לדלהי ב-9:30. עלות כרטיס לכיוון אחד נעה בין 4,000 ל – 10,000 רופי, תלוי במועד ההזמנה.
מזג אוויר
עונת השיא התיירותית במנאלי היא בין מרץ למאי, ובין ספטמבר לנובמבר, אם כי גם בחודשים יוני עד אוגוסט האיזר הומה ושוקק למרות גשמי המונסון, המקשים על טיולים ארוכים באיזור והופכים את היציאה מבין כותלי המסעדות והגסטהאוסים לעניין נדיר. האיזור צונן ונעים בקיץ, עם טמפרטורות ממוצעות הנעות בין 10 ל-25 מעלות צלזיוס, אך קר מאוד בחורף, עם טמפרטורות ממוצעות שיורדות גם אל מתחת לאפס.
המלצת זהב
על אף שמנאלי מהווה, כאמור, מקום מרכזי ליציאה לטרקים וטיולים, מטיילים ישראלים רבים לא ששים לנוע מרחק רב מחוץ לגסטהאוס או המסעדה החביבים עליהם. גם אם אינכם חובבים גדולים של הליכות בטבע, יש מקום אחד באזור מנאלי שנמצא קרוב ושאותו אסור לפספס – המפלים של ושישט. הטיול בטבע מרהיב ביופיו וקל מאוד להליכה, כמעט ואינו כולל טיפוס, והנוף המופלא של ההרים עוצר נשימה. אין תענוג גדול מלשבת ולהעבירבוקר שלם (או אפילו יום) ברביצה על כרי הדשא המפנקים ושטופי השמש שליד המפלים עם ספר או בפיקניק. סמוך למפל ישנו דוכן של מקומי המוכר צ'אי, שתייה קרה ונשנושים. בדרך פוגשים מטיילים וגם מקומיים רבים, בין אם מדובר ברועי צאן שעושים דרכם בין הסלעים עם עדר עזים או בנשים העוברות עם סלי קש וקוטפות תפוחים מהמטעים הסמוכים. ללא ספק - פנינה אמיתית של יופי ושלווה.
נותני שירותים
המכבסה של שמרית – לא פחות ממוסד בעיני מטיילים ישראליים רבים במנאלי. לבעלת המקום החביבה, שאמצה את השם 'שמרית', יש ניסיון של שנים. בניגוד למרבית המכבסות בהודו, מכאן הכביסה באמת חוזרת נקייה וריחנית להפליא.
הגעה: לאחר העליה התלולה ברחוב הראשי, בפניה הראשונה ימינה, לכיוון מלון Dragon.
מרכזי מסאג'ים וטיפולי יופי – אולד מנאלי היא מקום מצויין לקבל מסאג' איורוודי מפנק או לעשות טיפול פנים או פדיקור למי שחפצה בכך. יש מספר מרכזים טובים לשם כך, ביניהם Lotus, John ו-Santulan. המחירים לא זולים במונחי הודו, אך משתלמים בהחלט אם משווים אותם למחירים מערביים (מסאג' החל מ-500 רופי).
סוכנויות נסיעות מומלצות:
ישנן עשרות סוכנויות טיולים במנאלי, רובן מסוגלות לתת מענה לכל צרכיו של התייר הסביר. החל מתחבורה, דרך ארגון טרקים ואטרקציות באיזור, החלפת כספים, שירותי מידע ועד משלוח חבילות לארץ. חלק מהסוכנויות מכוונות במיוחד עבור קהל ישראלי. בנוסף – רוב הגסטהאוסים במנאלי גם מתפקדים כסוכנות נסיעות. כדאי לברר גם דרך הגסטהאוס שלכם לגבי מחירים, ולו רק כחלק מסקר שוק. על העסקים הבולטים לחיוב נמנים –
שלום טראוולס (Shalom Travels) – רג'יב קומאר, העונה גם לשם "שלום", הוא אמין, נחמד ובעל תודעת שירות גבוהה מאוד. במוסד שבניהולו, המשמש גם כאינטרנט קפה (והידוע גם בתור ה"אייפודיה" – ראו למטה) הוא יוכל לעזור לכם לארגן נסיעות, אטרקציות ולספק מידע, בנוסף לשירותים שונים כמו ספריית ספרים להחלפה (תמורת 50 רופי).
- כתובת: בחלק התחתון של הרחוב הראשי של מנאלי, מצדו הדרומי (מצד שמאל, אם מסתכלים כלפי מעלה, קצת מתחת לבית הקפה Dylan's).
- טלפון: 910919816746264+
- אימייל: [email protected]
עמית טורס (Amit Tours) – במקום ניתן להזמין כרטיסי טיסה כמו גם כרטיסים לתחבורה ציבורית או הסעות פרטיות, לארגן טיולים ואטרקציות ולהחליף כספים. בנוסף – המוסד מעניק גם שירותי דיוור ומשלוח לארץ. השירות, גם כאן, אדיב מאוד ופונה במיוחד לקהל הישראלי.
כתובת: בחלק התחתון של הרחוב הראשי של מנאלי, מצדו הדרומי, ממול לבית הקפה Dylan's.
Top Rock Adventures – סוכנות מקצועית ואמינה במיוחד, הממוקמת בואשישט, בניהול ובבעלות זוג צרפתי. מתמחה בספורט אתגרי ומציעה חבילות סקי (בעונה), טיפוס סלעים, רכיבת שטח, טרקים וקניונינג (סנפלינג במפלים)
אתר אינטרנט - www.toprockadventures.com/en/
טלפון – 91-1902-250260, 91-9816792444
אימייל – [email protected]
קהילה יהודית:
בית חב"ד מנאלי – מהווה מקום מפגש, בעיקר בשבתות וחגים, עבור המטיילים הישראלים במנאלי. במקום נערכות תפילות יומיות, והוא מפעיל גם מסעדה כשרה עם אוכל מצוין. ניתן לארגן דרך בית חב"ד מצנחי רחיפה למי שמעוניין בכך, וקיימת אפשרות לשמירת חפצים. המקום פעיל ממרץ עד אוקטובר.
- כתובת: בדרך כלל ממוקם בכניסה לאולד מנאלי מול הגשר.
- טלפון: 98-5748-9540 91+
- אימייל: [email protected]
הבית הישראלי החם – המקום, שהוקם במטרה לספק מענה ראשוני לישראלים שנפגעו מסמים, נכון לשמש גם כבית חם עבור כל ישראלי שמגיע למנאלי. במקום תמיד תוכלו למצוא ישראלים נוספים שבאים לשבת ולראות סרט בצוותא, להחליף ספרים בספריה (שניהם בחינם), להשתמש באינטרנט ולהוריד מוזיקה ישראלית ולועזית מהמבחר הגדול במקום. בבית פועל גם משרד נסיעות ונמצא בו לוח מודעות לחיפוש שותפים לטרקים. קיים גם שירות לשמירת חפצים. חשוב לציין שהמקום סגור מחוץ לעונת התיירות (בין נובמבר למרץ, בערך)
כתובת: באולד מנאלי, מאחורי בית הספר הטיבטי. לכו בעקבות השילוט ל"בית הישראלי החם" בשביל שמאחורי סוכנות הנסיעות "עמית", עד סופו. הבית יימצא מימינכם.
אינטרנט:
"האייפודיה" (שלום טראוולס, Shalom Travels) – סוכנות הנסיעות מתפקדת גם כאינטרנט קפה. במקום קיים שירות "ספריית מוזיקה" – משלמים על שעת אינטרנט ומורידים למכשיר המוזיקה כמה שירים וסרטים שרוצים. קיים מבחר גדול של מוזיקה ישראלית ולועזית וגם סרטים בשפע. בסך הכל למעלה מ-4.5 טרה-בייט (טרה-בייט=אלף ג'יגה-בייט) של סרטים ומוזיקה. המקום משמש כסוכנות נסיעות טובה והוגנת מאוד, דרכה אפשר להזמין ולארגן טיולים באזור.
כתובת: בחלק התחתון של הרחוב הראשי של מנאלי, מצדו הדרומי (מצד שמאל, אם מסתכלים כלפי מעלה, קצת מתחת לבית הקפה Dylan's).
טלפון: 910919816746264+
אימייל: [email protected]
מה הכי לא כדאי
ספורט אתגרי הוא אחת מהפעילויות הכי פופולאריות בקרב המטיילים במנאלי. עם זאת, לפני שתשלמו עבור חבילה כלשהי, וודאו שמדובר בסוכנות או בחברה מקצועית ומומלצת ע"י מטיילים אחרים. יש הרבה חובבנים שפועלים ללא תעודות הדרכה או הסמכה מקצועית. עדיף לשלם מעט יותר כדי לצאת עם חברה מקצועית ואמינה.
בטיחות ואזהרות
הכבישים באיזור מנאלי, בייחוד לכיוון צפון – על הדרך ללה, ספיטי ולאהול, עלולים להיות מסוכנים מאוד. מעבר ההרים רהוטאנג (Rhotang La), למשל, בגובה 4,000 מטר, מכוסה ערפילים כבדים באופן תמידי והוא מפותל ונתון בסכנת מפולות (כאשר איננו סגור בחודשי החורף). דאגו להתעדכן תמיד במצב הכבישים לפני שתצאו לנסיעה, וחכו במידה והדיווחים אינם חד משמעיים. בנוסף, חשוב לזכור שתשתית הכבישים בהודו אינה מפותחת ותרבות הנהיגה שונה מאוד מזו שבישראל. לכן, בשום פנים ואופן אל תשכירו רכב או אופנוע אם אינכם נהגים מיומנים בכביש ובשטח, ואם אינכם מסוגלים לתקן תקלות. אופנועי ה"רויאל אנפילד" ההודיים, המוצעים להשכרה, הם לרוב שחוקים ולא אמינים במיוחד. כמו כן – אל תרכבו במידה ואין לכם ביטוח המכסה פעילות מהסוג הזה! זכרו שיש לכם משפחות וחברים ובמידה ויקרה לכם משהו, אתם לא היחידים שיפגעו.