מבוא
אמריצר (Amritsar) היא העיר הגדולה ביותר במדינת פונג'אב. היא נמצאת בצפון מערב הודו, ממש קרוב לגבול הודו-פקיסטן. מרבית תושביה הם סיקים, מיעוט דתי ותרבותי מיוחד במינו ומיוחד במראהו, שרואה באמריצר את המרכז הרוחני המשמעותי והחשוב ביותר שלו. העיר נקייה יחסית לערים גדולות אחרות בהודו, התושבים ידידותיים והאווירה בעיר נעימה ומעט רוחנית, אפילו. רוב התיירים מגיעים לאמריצר לביקור קצר בשתי האטרקציות המרכזיות שבה – ביקור במקדש הזהב המפורסם והמרשים וצפייה בטקס חילופי המשמרות במעבר הגבול עם פקיסטן. שתיהן זכו למוניטין רב ומצדיקות בהחלט את ההגעה, גם אם לביקור קצר וקולע.
לישון
הרוב הגדול של התיירים מגיע לאמריצר לביקור יומי באטרקציות המרכזיות וחוזר עוד באותו לילה לדלהי, דרמסלה או ערים אחרות בקרבת מקום (יחסית). עם זאת, מי שיבקש להעביר לילה או יותר באמריצר כדי להכירה לעומק, ימצא מספר מלונות וגסטהאוסים בעיר, החל ממלונות זולים ובאיכות נמוכה ועד מלונות יוקרה מפוארים. מלונות התרמילאים מרוכזים בעיקר באיזור העיר העתיקה והם דומים ברמתם ובמחיריהם, כך שכדאי לעבור ברחובות המרכזיים וההומים של העיר העתיקה, לשאול תיירים שתפגשו ברחוב או לבדוק מספר קטן של מלונות ולבחור את זה שייראה לכם טוב יותר.
דוגמא למלון תרמילאים פופולארי היא Tourist Guest House, שאהוב מאוד על תרמילאים בשל המחיר, הפשטות והמיקום המרכזי של כעשר דקות הליכה מתחנת האוטובוס המרכזית וכעשרים דקות הליכה ממקדש הזהב, קרוב מאוד לתחנת הרכבת (שימו לב, כי ייתכן רעש). בעלי האכסניה נחמדים, מוגשת ארוחת בוקר בתשלום. 150-450 רופי לחדר זוגי, בהתאם לרמת החדר ולמיקוח. כתובת: G.T. Road, Near Bhandari Bridg. מידע נוסף על הגסטהאוס, בטיפ זה.
תוכלו למצוא גם מלונות יקרים יותר, המציעים שירותים מגוונים ואיכותיים, ביניהם מלון CJ International, שנמצא קרוב מאוד למקדש הזהב וחלק מהחדרים אף משקיפים אליו. החל מ-1200 רופי ללילה. כתובת: Near Golden Temple Amritsar 143006 .
לינה במקדש הזהב - ישנה גם אפשרות לישון במתחם המגורים, המיועדים לתיירים והשייכים למקדש הזהב עצמו. החדרים משותפים, צפופים יחסית, אין ארוניות, שירותים ומקלחות מחוץ לחדר. הלינה בחינם, אך נהוג להשאיר תרומה עם העזיבה את מתחם המגורים.
לאכול
באמריצר תמצאו מסעדות רבות מסוגים מגוונים, רובן מגישות אוכל הודי ותבשילים מסורתיים בסגנון פונג'אבי מקומי, אך ניתן למצוא גם סניפים של McDonald's (המבורגרים מעוף וצמחוניים) ו- Subway המערביות וסניפים של Coffee Day, רשת בתי הקפה המודרנית והמצליחה של הודו. /
כיאה לעיר המרכזית בפונג'אב, תמצאו כאן אוכל פונג'אבי, שהוא המקור לבישול ההודי הנפוץ בכל המדינה. האוכל הפנג'אבי חריף והוא מורכב בדרך כלל מתבשילי ירקות וקטניות ברוטב קארי. זוהי העיר לטעום בה את המנות המפורסמות בכל הודו בגרסתם המקורית (אלו גובי - תפוחי אדמה וכרובית ברוטב עגבניות וקארי, אלו מטר - תפו"חי אדמה ואפונה, אלו פלק - תפוחי אדמה ותרד, מלאי קופתה - קציצות תפוחי אדמה וגבינה ברוטב קארי סמיך, טאלי – ארוחה המורכבת מצ'פאטי, נזיד עדשים, אורז, ירקות מבושלים ורטבים חריפים נוספים). שווה לטעום את המתוקים באיזור, כיוון שמחוז פונג'אב מפורסם בשל ייצור וייצוא הממתקים, המבוססים על חמאה וחלב, כמו פדה (ממתק עשוי מחלב מרוכז ותבלינים), גולב ג`אמון (כדור סולת מטוגן שמוגש במי ורדים), קולפי (גלידה הודית מסורתית מחלב מרוכז ותבלינים) ופראסד (תערובת סולת מתוקה). כולם עולים עשרות רופי בודדים וניתן למצוא אותם ברוב המסעדות ובתי הקפה.
אפשרות מעניינת היא אכילה במקדש הזהב עצמו, במתחם צדדי המוקדש לאכילה, בו מחולק אוכל הודי פונג'אבי מסורתי ליותר מעשרת אלפים מבקרים מידי יום. להיות חלק מאלפי האנשים שיושבים על הרצפה ואוכלים בזריזות כדי לפנות מקום לאחרים זו חוויה בפני עצמה. הארוחות מוגשות חינם בין השעות 11:00-15:00, בין 19:00-21:00 וארוחת הבוקר מוגשת בסביבות הזריחה. הארוחה ניתנת חינם, אך נהוג להשאיר תרומה כהכרת תודה. מידע נוסף בטיפ הזה.
Balle Bowl – מתחם, המשלב קניות, אוכל ובילוי. במתחם דוכנים המגישים אוכל מסוגים שונים (מזון מהיר אסייאתי, דומינוס פיצה, שתייה קלה וחריפה וכו').
מה לעשות בלילה
האטרקציה הלילית המרכזית של אמריצר היא ביקור לילי במקדש הזהב. הפעם, באווירה שונה מזו שבצהריים או בזריחה, המקום פחות צפוף ופחות רועש, מתקיימות תפילות סוף היום והמקדש עצמו מואר בתאורה מרשימה המוסיפה לאווירה המיוחדת שבאתר. אין כמעט חיי הלילה בעיר אך מי שבכל זאת מחפש בילויים, יוכל למצוא אותם במתחם Balle Bowl, שהוזכר לעיל. מלבד דוכני המזון, אפשר למצוא בו שולחנות סנוקר, באולינג ומשחקי וידאו (כדאי להגיע לפני השעה 23:00, כדי להספיק להזמין).
אטרקציות בעיר
מקדש הזהב – זהו המקום הקדוש והחשוב ביותר לדת הסיקית. שמו המקורי הוא הארמאנדיר סאהיב (Harmandir Sahib) ומשמעותו "מקדש האלוהים". זהו מקדש, המצופה מתכת מוזהבת וכיפתו מצופה ב-750 ק"ג זהב טהור. הוא נמצא בליבה של בריכה ריבועית המכונה "בריכת האלמוות" בה מתרחצים הסיקים במים הקדושים וסביבה ישנם ציורי קיר היסטוריים של העדה. בתוך המקדש נמצאים כתבי הקודש של הסיקים, דבריהם של הגורואים המייסדים של הדת המשלבת אסלאם והינדואיזם. על פי האמונה הסיקית, על כל אדם סיקי להגיע למקדש לפחות פעם אחת בחייו, כך שמידי יום אפשר לראות מאות סיקים מנשקים את הרצפה, רוחצים או מתיזים מים מהבריכה ומתפללים סביב המקדש. במתחם המקדש חל איסור לעשן, יש לחלוץ נעליים בכניסה ולהפקידן בדלפק מסודר, להגיע בלבוש צנוע ולחבוש כיסוי ראש (גברים ונשים). כיסויי ראש משומשים מחולקים בכניסה כך שאין הכרח לקנות את הכיסויים המוצעים למכירה בדרך. בתוך המתחם מסתובבים סדרנים הלבושים לבוש מסורתי ומצויידים בחניתות וחרבות שיעירו ויוציאו את מי שיפר את כללי הלבוש הנדרשים.
כדאי להגיע למקדש בשעות הבוקר המוקדמות ולצפות בתפילות המתקיימות החל מהשעה 04:00, להאזין לשירה הבוקעת מהמקדש ולצפות בזריחה מאירה את המקדש המוזהב, כל אלה מוסיפים לאווירה המיוחדת שבמקום. בנוסף, בשעות אלה פחות צפוף ברחבת המקדש והתור בכניסה למקדש קצר יותר. זמן טוב נוסף להגיע למקדש, הוא שעות הערב והלילה, בהן המקדש מואר ומתקיימות תפילות סוף היום. הכניסה למקדש בחינם והוא פתוח בין השעות 04:00-23:00. במתחם צדדי מחולקות ארוחות בחינם לכל מי שמגיע וניתן גם לישון במתחם מגורים משותפים לתיירים של המקדש בחינם. נהוג לתת תרומה כאות תודה על הכנסת האורחים. אתר מקדש הזהב: www.goldentempleamritsar.org
אטרקציות קרובות
טקס חילופי המשמרות – כ-30 קילומטר מהעיר, במעבר הגבול וואגה (Wagah), שבין הודו לפקיסטן, מתקיים בכל יום בשעה 17:00 טקס חילופי משמרות ייחודי ומשעשע. חיילים משני צידי הגבול, לבושים תלבושות וכובעים ססגוניים, עורכים תחרויות ריצה, הנפת רגליים ועוד מקצים משונים, כל זאת לקול שאגות הקהל המתחרה גם הוא משני צידי הגבול על עוצמת הרעש. הטקס מתחיל בשעה 17:00 מידי יום, אך כדאי להגיע לפחות 30-45 דקות קודם כדי לשמור מקום עם זווית ראייה טובה על הטקס. תיירים רשאים, בהצגת דרכון להיכנס ליציע ה-VIP המרווח, הנוח והקרוב ולהימנע מהצטופפות מסוכנת ביציע הקהל. ניתן להגיע בג'יפ או במונית מאמריצר או במסגרת טיול מאורגן מדרמסלה או דלהי, המשלב את מקדש הזהב והטקס. ניתן גם לקחת אוטובוס מאמריצר לעיירת הגבול אטארי (Attari) ומשם ריקשה למעבר הגבול וואגה. הכניסה חינם. מי שמעוניין להישאר מספר ימים באמריצר יכול גם לבקר במקדש דורגיאנה (מקדש מפורסם שנבנה במאה ה-16 לכבוד האלה דורגה), במסגד מוחמד ג`אן המרשים הנמצא ובטארן טאראן - מקדש ומגדל עתיקים ולרגליהם בריכת מים, שלפי האמונה הסיקית כל מצורע שיוכל לחצות אותה בשחייה, יבריא.
קניות
הקניון החדיש והמודרני של העיר נקרא אלפא 1 (Alpha 1) והוא מציע כ-170 חנויות, המציעות מותגים מקומיים ובינלאומיים, מזכרות, רשתות מזון מערביות ומקומיות, בתי קפה ואפילו קולנוע.
- כתובת: GT Road, close to the central business district.
- שעות פתיחה: פתוח בין השעות 10:00-22:00
- אתר אינטרנט: www.alphaoneamritsar.com
למי שמחפש מחירים זולים יותר, באמריצר ישנה עיר עתיקה, המציעה מזכרות, אביזרים, ממתקים ודברים נוספים במחירים זולים יחסית וניתנים למיקוח. אמריצר ידועה בייצוא של ערכות שחמט מעץ ולכן למעוניינים במזכרות כאלו, כדאי לשקול לקנותם שם במחירים הנעים בין 50-3,000 רופי.
איך להגיע
רכבת – אמריצר היא תחנה מרכזית ברשת הרכבות של הודו ומקושרת דרכה לרוב הערים הגדולות. רכבת היא הדרך הקצרה והנוחה ביותר להגיע לאמריצר מדלהי. נסיעה ברכבת מדלהי לאמריצר אורכת בין שש ל-13 שעות, בהתאם לסוג הרכבת. הרכבת המהירה השטאבאדי, האהובה על התיירים בשל המהירות והנוחות, מגיעה מדלהי לאמריצר תוך שש שעות ועולה כ-650 רופי למושב בקרון ממוזג.
- ניתן להזמין כרטיסים באתר: www.irctc.co.in/ , http://www.indianrail.gov.in
- לו"ז רכבות: www.makemytrip.com
אוטובוס – ישנם קווי אוטובוס בין אמריצר לרוב הערים הגדולות בצפון הודו. ניתן להזמין כרטיסים ברוב סוכנויות הנסיעות או לנסות את תחנות האוטובוסים. אוטובוסים יוצאים מדרמסלה ודלהי לאמריצר מספר מועט של פעמים ביום וכדאי לברר פרטים בתחנות האוטובוס או דרך סוכנויות הנסיעות. הנסיעה מדרמסלה אורכת שש שעות ומדלהי כעשר שעות. האוטובוסים זולים יותר מהרכבת ומהג'יפים, אך פחות נוחים ולוקחים יותר זמן.
ג'יפ - אפשרות נוחה ופופולארית מאוד היא נסיעת הלוך חזור עם ג'יפ ונהג צמוד מדרמסלה הכוללת בדרך כלל ארוחת צהריים והסעות לביקור במקדש הזהב ולטקס חילופי המשמרות. באפשרות זו היציאה היא מוקדם מאוד בבוקר והחזרה למלון היא מאוחר מאוד בלילה. סוכנויות רבות מציעות את האפשרות הזו ונותר רק לברר היכן זול יותר ולמצוא שותפים לג'יפ. בג'יפ ניתן להתחלק עד שמונה אנשים, כשהעלות הכוללת של בג'יפ היא בין 5,000-7,000 רופי. הנסיעה אורכת בין חמש לשש שעות לכל כיוון. במקום ג'יפ ניתן להזמין גם מיניבוס של עד עשרים איש או רכב רגיל של עד חמישה איש.
טיסה – באמריצר נמצא שדה תעופה בינלאומי בשם Sri Guru Ram Das Jee, שדה מודרני וחדיש, הממוקם 11 קילומטרים ממרכז העיר (15-20 דקות נסיעה). טיסה מדלהי אורכת שעה ועולה 2,600-4,600 רופי לכל כיוון.
תחבורה מקומית
התחבורה בעיר מתנהלת בעיקר על ידי מוניות, ריקשות וריקשות-אופניים. תעריף הריקשות הנהוג הוא 10-20 רופי לכל קילומטר, ריקשות אופניים עולות מעט פחות ומוניות עולות בערך כפול. נהגים רבים ינסו לנצל את היותכם חדשים בעיר או במדינה ויעלו את המחירים ולכן יש להיזהר ולוודא את הוגנות העסקה, למשל, תחנת הרכבת נמצאת כ-15 דקות נסיעה ממקדש הזהב וריקשה צריכה לעלות כ-30 רופי.
מזג אוויר
באמריצר מאוד חם בקיץ ומאוד קר בחורף, כך שהתקופה הנוחה ביותר מבחינת מזג אוויר היא בין החודשים אוקטובר למרץ.
המלצת זהב
להתהלך סביב הבריכה של מקדש הזהב בין המוני סיקים נרגשים חבושים טורבנים, שמנשקים את הרצפה וממלמלים תפילות. להצטרף אליהם לארוחה מעניינת במתחם האוכל ולהתפעל מכמות האנשים ומהאווירה המיוחדת, ששוררת במקום.
מה הכי לא כדאי בעיר
תיירים רבים חוזרים לעיר אחרת עוד באותו ערב של הביקור באמריצר ובשל לחץ זמן ועייפיות מוותרים על ביקור במקדש בלילה. החוויה שונה והמראה עצמו שונה, אז שווה להעיף אפילו מבט קצר.
לא כדאי לנסות לראות את טקס חילופי המשמרות במעבר הגבול מהיציע של המקומיים, הוא רחוק, מלא עד אפס מקום ועלול להסתיים באי נעימות גדולה. לעומת זאת, יציע התיירים נוח, מרווח ונמצא קרוב מאוד להתרחשות עצמה.
בטיחות ואזהרות
העיר עצמה בטוחה והאנשים לרוב ידידותיים. היזהרו מכייסים בדרך פנימה והחוצה מטקס חילופי המשמר, המנצלים את ההליכה האיטית והתורים הצפופים.
קישורים רלוונטיים
- ארגון מקדש הזהב: www.goldentempleamritsar.org
- טלפונים לקבלת מידע באמריצר: www.goldentempleamritsar.org
- לשכת המידע לתיירים של פונג'אב: www.punjabtourism.gov.in