מבוא
ההגעה לדלהי (Delhi) בירת הודו, היעד הראשון עבור מרבית המטיילים, היא כמו לנחות לעולם אחר, שונה מכל מקום שהכרת, בו כל החוקים משתנים. זה כמעט בגדר חובה לחטוף את ה"שוק" של הרושם הראשוני שכולם מדברים עליו ולאט לאט להיכנס לראש ולקצב של הודו. תנועה צפופה של ריקשות, אופנועים, פרות ומה לא, זבל, רעש, בלאגן וריחות שונים ומשונים, רוכלים שיפנו אליכם מכל כיוון במטרה להביא אתכם לחנותם וכן, גם אנשים חסרי בית וקבצנים. אבל מתחת לשכבת הלכלוך, מסתתר משהו יפהפה, שמאגד בתוכו את כל הייחוד והשוני שבהודו, וזה המקום שבתחילה יזעזע אתכם אבל כשתחזרו אליו בסוף הטיול אתם כבר תרגישו בבית. גודלה של דלהי 1,483 קמ"ר ואוכלוסייתה מעל 12 מליון תושבים, אך מרבית התרמילאים מתרכזים באזור ה"מיין באזאר" הייחודי והחווייתי שהוא דווקא מהמוזנחים יותר בעיר, כי גם יוקרה ופאר ניתן למצוא בדלהי. המלונות לא זולים יחסית לתמורה, אבל מי שמחפש לעשות קניות של מתנות הביתה ומוכן להסתובב בעיר ולהכיר את הודו על רבדיה השונים, היפים יותר ויפים פחות, ימצא בדלהי את כל מה שהוא מחפש.
לישון
מרבית הישראלים ישנים באיזור המיין באזאר, שהוא חלק משכונת פאהארגאנג" (Paharganj), אזור התרמילאים באיזור ניו דלהי. המלונות והגסטהאוסים יקרים בהשוואה ליעדים אחרים בהודו, לא ממש מצדיקים לרוב את המחיר ובשנים האחרונות אף התייקרו. אל תצפו למציאות, אבל אפשר להתארגן על מקום סביר ללון בו, כדי להעביר את הימים בדלהי בנעימים.
Hotel Hridey Inn – במידה ואתם מחפשים גסטהאוס טוב במחיר סביר, זה המקום! עם שירותים ומקלחת בחדר, מים חמים, מזגן מעולה ו-Wi-Fi שקולט גם בקומות הגבוהות. גם טלוויזיה בחלק מן החדרים. החדרים נקיים מאוד, שזה יתרון ענק יחסית לגסטהאוסים אחרים במיין באזאר. ממוקם במרכז המיין באזאר, במרחק הליכה קצרה מאוד מכל המסעדות והחנויות. בעלי הגסטהאוס מאוד נחמדים וידאגו שתתעוררו למונית שלכם, במידה ותבקשו. שימו לב כי אתם מבקשים מאחראי הדלפק להדליק את המזגן מכיוון שהם נוטים לכבות אותו ברגע שהאורחים יוצאים. מחיר: בסביבות ה-800 רופי לחדר זוגי עם מזגן ומאוורר. חדר עם מאוורר בלבד יעלה פחות.
- כתובת: T-119, General Market. Opp. Khanna Cinema Main Bazar
- טלפון: 011-23582512, או 9873062750, או 9873062751
- אימייל: [email protected]
Vivek – מלון מאוד מרכזי ומוכר, ממוקם ממול ל"הארי ראמה", בצד השני של הכביש. המחירים נחשבים לסבירים יחסית (650 רופי ומעלה), בהשוואה למחירים המופקעים בדלהי כיום אך התמורה סבירה בהתאם, בייחוד בגלל המיקום המרכזי מאוד של המלון. מזגן/קוּלר וטלוויזיה בחדרים הפשוטים שהמקום מציע ושירותים ומקלחת צמודים, אך מטיילים רבים מתלוננים שהמקום לא מספיק נקי ושהמים החמים במקלחות לא תמיד עובדים ולכן לא בטוח שהמקום מתאים לכל אחד. בנוסף, קחו בחשבון שתדרשו לשלם תוספת של 200 רופי עבור השימוש באינטרנט האלחוטי. כמו-כן הם מציעים שירותים אמינים של הסעות לשדה התעופה מדלפק הקבלה ושמירת חפצים ובונוס נוסף של אורחי המלון הוא שהם יכולים להזמין אוכל ממסעדת Sam's Cafe המצויינת.
- כתובת: 1534-50, Main Bazaar, Pahar Ganj.
- טלפון: 91-11-4647-0555
- פקס: 91-11-2358-7103
- אימייל: [email protected]
- אתר אינטרנט: www.vivekhotel.com
Cottage Yes Please – מקום נעים ביותר, מסודר ונקי, ממוקם קרוב למרכז המיין באזאר ומומלץ מאוד. חשוב לציין, שיש שני מלונות עם שם דומה – "יס פליז הוטל" ו"יס פליז גסטהאוס", שהם דווקא מהמלונות הפחות מומלצים באיזור, אם כי זולים במעט (המחירים ב-Cottage נעים החל מ-800 רופי לחדר זוגי). בחדרים שירותים ומקלחת צמודים עם מים חמים, טלוויזיה, מזגן ומקרר. במלון עצמו ניתן למצוא סוכנות נסיעות טובה ואינטרנט חופשי בחדרים, וממול למלון ממוקמת מסעדת Malhotra הנפלאה, מהמסעדות הטובות יותר באיזור המיין באזאר.
- כתובת: 1843-44 Laxmi Narayan Street Raj Guru Road Chuna Mandi.
- טלפון: 91-11-23562100
- אימייל: [email protected]
- אתר אינטרנט: www.cottageyesplease.com
Cottage Crown Plaza – האחות הקטנה של ה"קוטג' יס פליז". המחירים פה מתחילים מתשע מאות לחדר יחיד וגם המלון הזה מציע חדרים נעימים ונקיים עם מזגן, מקלחת צמודה עם מים חמים, מקרר וטלוויזיה, סוכנות נסיעות ואינטרנט במלון וגם שירותי כביסה בתשלום.
- כתובת: 5136, Main Bazar, New Delhi 110055, India
- טלפון: 91-11-23568600, 41698500, 41698900
- אימייל: [email protected]
- אתר אינטרנט: cottagecrownplaza.com
Anoop Hotel – ממוקם בלב המיין באזאר, מלון ותיק עם מסעדת גג מקסימה. בחדרים טלוויזיה, מקלחת צמודה עם מים חמים וטלוויזיה. במלון סוכנות נסיעות, שירותי כביסה, אינטרנט ושמירת חפצים. המחירים מ-600 רופי לחדר ללא מזגן ומעלה. הכי מומלץ לשבת במסעדת גג על הבוקר ולאכול את המוזלי המצויין שבתפריט. מומלץ לבדוק ולהשוות בין החדרים, חלקם מוצלחים יותר, חלקם פחות.
- כתובת: 1566 Main Bazar, Pahar Ganj New Delhi-110055
- טלפון: 91-11-41541390,23589366
- פקס: 91-11-41541389
- אימייל: [email protected]
- אתר אינטרנט: www.anoophotel.com
Jyoti Mahal – מלון נפלא, הממוקם בסמטה שקטה מהרחוב הראשי במיין באזאר, ליד ה- Imperial. מעוצב כמעין ארמון אוריינטלי והוא יספק לכם מקלט מפנק מהבלאגן של דלהי. המחירים יקרים (בסביבות ה-2,000 רופי), אבל שווה כל רופיה. חדרים גדולים, נקיים ומפנקים, עם ריהוט מעוצב ברוח האוריינטליות של המקום עם טלוויזיה, מקרר ומזגן, שירותים ומקלחת מטופחים. שירות חדרים מצוין, שירות הסעות אמין, אינטרנט וכביסה ואפילו רופא בהזמנה. למי שרוצה להתפנק לילה אחרון לפני החזרה הביתה.
- כתובת: 2488-90 Nalwa Street , Chuna Mandi - Pahar Ganj.
- טלפון: 91-1123580523/24/25/26
- פקס: 91-11-23580522
- אימייל: [email protected]
- אתר אינטרנט: www.jyotimahal.net
אזורים נוספים ללינה:
אזור ה-Connaught Place - אם אזור המיין באזאר הוא האידיאלי מבחינת הנוחות למרבית התרמילאים ומכיל את רוב המלונות הזולים יחסית, הרי שבחלקה הדרומי של קונאט פלייס ניתן למצוא מלונות ברמה בינונית-יקרה, למי שמחפש מקום לינה איכותי באיזור נקי ושקט יותר, מרחק מספר דקות בריקשה מהמיין באזאר.
אזור המושבה הטיבטית - מי שמחפש חוויה קצת יוצאת דופן בדלהי, מוזמן לנסות שהייה במקום בעל אופי קצת אחר – המושבה הטיבטית (New Tibetan Colony/New Aruna Nagar, בשכונת Majnu Ka Tilla). בדומה לאוכלוסיה המוכרת למטיילים בצפון הודו, גם כאן האנשים חייכנים ופחות מציקים מבאזור המיין באזאר. המחירים דומים למיין באזאר ואף זולים יותר במעט, יש מסעדות ובתי קפה ודוכני רחוב של מוצרים טיבטיים. החיסרון היחיד הוא המרחק ממרכז העיר, אך ניתן לקחת ריקשה או לנסוע במטרו. אתר על המושבה הטיבטית וגסטהאוסים מומלצים: www.majnukatilla.com
לא לישון
Hare Rama – מלון ותיק, שנהיה "שם דבר" בקרב הישראלים, אך מחירו ורמת הנקיון בו אינם מצדיקים את השהייה בו. החדרים לא נעימים ומלוכלכים, המחירים מופקעים בעקבות הנהירה ההמונית לשם. עיקר חשיבותו של המקום כסוג של נקודת ציון מרכזית במיין באזאר, סוכנות טיולים הטובה שבו ומסעדת הגג הפופולרית והמרכזית.
Ajay – מלון, הממוקם מול ההארי ראמה. בדומה לשכנו, גם מלון זה מנצל את מרכזיותו לשם מחירים מוגזמים והחדרים, ברובם, לא מספקים את הסחורה. החדר היחיד השווה הוא הסוויטה, שמעוצב ומושקע מעט יותר ויש בו אפילו פלזמה, אשר יעלה כ-1,000 רופי ומעלה. במידה ובוחרים ללכת למלון הזה, חובה לבדוק את החדרים כי קיימים פערים גדולים ביניהם, חלקם משופצים ועם מזגן וחלקם לא משופצים וללא מזגן.
Yes Please Guesthouse, Yes Please Hotel – ב"גסטהאוס" חדרים קטנים ומלוכלכים ויחס לא אדיב והוא הפחות מומלץ משלושת מלונות ה"יס פליז" בעיר, אם כי יתרונו הוא בקרבתו לבית חב"ד. ה-"הוטל" בעבר היה נחשב למקום מאוד פופולארי, אך עם הצלחתו, המחירים עלו בצורה משמעותית ובלתי סבירה והיחס והשירות ירדו מנגד. עדיף לשלם מעט יותר וללכת ל"יס פליז קוטג'" המצוין.
לאכול
בדלהי מגוון קולינארי רחב, מ"דאבות" זולות ברחוב, שמגישות טאלי (המאכל הלאומי) ועד מסעדות יוקרתיות, המגישות אוכל הודי ומערבי מכל הסוגים. המסעדות המוצעות כאן נמצאות אי שם במקום טוב באמצע ומציעות אוכל טוב במקום נקי ונעים במחירים סבירים:
Sam's Cafe – מסעדת גג במלון Vivek, אחת הפופולאריות והמרכזיות במיין באזאר. מציעה מנות מקומיות ומערביות טעימות, מקום פשוט למדי אך נקי ונעים. יש אוכל הודי לא רע בכלל (טאלי מצויינת), אך המקום מפורסם בעיקר בזכות המטבח הקונטיננטלי שבו: המבורגרים (עוף וצמחוני), אוכל איטלקי, ישראלי, שייקים ועוד. מצויין לפתוח את הבוקר עם ארוחת בוקר וכוס צ'אי על הגג הנפלא והמרגיע לפני שיוצאים לטירוף של המיין באזאר. מחירי מנה עיקרית בין 150-300 רופי.
- כתובת: 1534-50 Main Bazaar, Paharganj.
- טלפון: 91-11-4154-1436.
- אתר אינטרנט: www.facebook.com/samscafedelhi
- כתובת: 1833-34 Laxmi Narain Street, Paharganj, מול מלון קוטג' יס פליז.
- טלפון: 919810240023+
-
מייל: [email protected]
- כתובת: 298, Hare Rama, Main Bazar,Paharganj,
- טלפון:011-23510171
- כתובת: 1634 Main Bazaar, Paharganj.
- טלפון: 91-11-2356-1782.
- כתובת: 15A/56 Ajmal Khan Road, Karol Bagh
- טלפון: +91 11 4500 0222
- אתר אינטרנט: www.suruchirestaurants.com
Madan Café – מסעדה קטנה על המיין באזאר, מקום מצוין לאוכל הודי טוב ובזול. מציעה טאלי מעולה ומבחר מנות מהמטבח ההודי המסורתי, סביב המאה-מאה חמישים רופי למנה. מיקום: עם היציאה מהסמטה של ה"הארי רמה", פנו שמאלה, המסעדה ממוקמת כ-50 מטר במורד הרחוב בצד ימין. כתובת: 1601, Main Bazaar, Pahar Ganj, Main Bazar Rd, Chuna Mandi
בתי קפה
Café Coffee Day – ה"ארומה" של הודו. משקאות קפה חם וקר מצויינים, סנדוויצ'ים וקינוחים. מחירים מערביים למדי. אתר אינטרנט: www.cafecoffeeday.com. באתר ניתן למצוא את הסניפים השונים של הרשת הפזורים ברחבי הודו ובדלהי עצמה, והם רבים.
Barista – רשת המתמחה בקפה ומציעה אף היא סנדוויצ'ים וקינוחים. להלן תפזורת סניפיה ברחבי דלהי: www.barista.co.in
Costa Coffee – רשת בריטית דומה, שגם לה סניף באיזור הקונאט פלייס. העוגות כאן הנהדרות.
- כתובת: 1, Scindia House, India Connaught Lane, Atul Grove Road, Janpath, Connaught Place
- אתר אינטרנט: theshot.coffeeratings.com
מזון מהיר מערבי – למי שמתגעגע לג'אנק המוכר מהבית, באיזור הקונאט פלייס ניתן למצוא גם רשתות מזון מהיר מערביות כגון McDonald's (המבורגרים מעוף וצמחוניים), KFC ו-Pizza Hut.
מה לעשות בלילה
בדלהי קיים מגוון של חיי לילה, אך ברובו הוא פונה לקהל מקומי והתיירים המערביים לא מעורים בו במיוחד. באיזור של המיין באזאר קיימים מספר "בארים שכונתיים", שניתן לשבת ולשתות בהם אלכוהול בשעות הערב:Gem Bar – בר קטן וחמוד של שתי קומות בלב המיין באזאר. בערב עמוס תיירים מערביים למיניהם, כשברקע מתנגנת מוזיקה מערבית. מגישים בירות, וויסקי ומגוון די רחב של אלכוהול לצד אוכל לא רע בכלל. פתוח עד 01:00 בלילה, לערך.
- כתובת: Main Bazaar, Paharganj.
- טלפון: 91-11-2358-8165
- כתובת: Main Bazaar, Paharganj
- טלפון: 91-11-2356-1782.
אטרקציות בעיר
מומלץ מאוד לקחת נהג ריקשה ולסכם איתו על מראש המחיר (כמה מאות רופים בודדים ליום בהחלט יספיקו) כדי שיעשה לכם סיור של יום באתרים המרכזיים בעיר. כך תוכלו להספיק בנוחות מספר מקומות ביום אחד מרוכז.
המבצר האדום (Lal Qila) –מבצר ענק ומרשים, המוקף חומת אבן חול אדומה, שנבנה בתקופת האימפריה המוגולית (קיסרות מוסלמית) במאה ה-17. מתחם שער לאהור הוא שער הכניסה הראשי ובשטח המבנה יש מרחצאות מלכותיים מפוארים, גנים יפים ומסגד ייחודי. בכל ערב מתקיים מופע אור-קולי (במחיר 60-80 רופי), המשחזר ארועים בהסטוריה ההודית. מחיר כניסה - 250 רופי, הכנסת מצלמה 25 רופי נוספים.
- שעות פתיחה: כל יום בין 09:30-16:30.
- הגעה: תחנת המטרו הקרובה היא Chandni Chawk באולד דלהי.
- כתובת: Netaji Subhash Marg, Chandni Chowk
ג'אמה מסג'יד ("מסגד יום השישי") – Jama Masjid, המסגד הגדול ביותר בהודו ומהמרשימים שבהם, ממוקם במרחק 5 דקות מהמבצר האדום ונבנה אף הוא בשלהי התקופה המוגולית במאה ה-17. מבנה מפואר, הבנוי מרצועות אבן חול אדומה ושיש לבן, ולו שלושה שערים גדולים, ארבעה מגדלים ושני צריחים, המתנשאים לגובה של כ-40 מטר. שווה לעלות לצפות בנוף המרהיב הניבט מראש הצריח (הכניסה לתצפית בעלות של 100 רופי). רחבת המסגד העצומה ביכולתה להכיל 25 אלף מאמינים במספר. מומלץ להגיע בלבוש צנוע. פתוח כל יום, מלבד ימי שישי וחגים. כניסה חופשית, הכנסת מצלמה עולה 300 רופי. כתובת: Esplande Road; תחנת Chawri Bazaar במטרו.
קבר הומאיון (Humayun's Tomb) – קברו של הקיסר השני בשושלת המוגולית ושל השליטים שמלכו אחריו, השוכן בדרום העיר בשכונת ניזאמודין מזרח, בסמוך לתחנת הרכבת. במתחם, היושב בלבו של גנים מושקעים, מבנים הבנויים במיטב הארכיטקטורה המוגולית. הקבר הקדום היווה מעין הכנה לטאג' ומזכיר אותו ביופיו. מתחם זה הוכר על ידי ארגון אונסק"ו כאתר שימור מורשת עולמית ב-1993. מחיר כניסה - 250 רופי. פתוח כל יום, מלבד ימי שישי וחגים.
כתובת: Mathura Road, Nizamuddin
קוטאב מינאר (Qutb Minar) – מגדל נצחון, המתנשא לגובה של 73 מטר, שהוקם במאה ה-12 על ידי הכובש האיסלמי קוטאב-אול-דין, לאחר שהביס את הממלכה ההינדית האחרונה ומסמל את הכיבוש האיסלמי של העיר. המגדל מהווה את אחת הדוגמאות המרכזיות של אמנות הודית-מוסלמית ולו חמש קומות, והוא הולך ונהיה צר יותר מבסיסו עד קודקודו. בסמוך אליו ניצב מסגד קואט-אול-איסלאם, המסגד הראשון בהודו וסביב פזורים מספר מבנים נוספים מתקופת ימי הביניים. הכניסה למגדל אסורה וניתן להתרשם ממנו רק מבחוץ. המתחם מהווה את האתר המתויר ביותר בדלהי. פתוח כל יום, כניסה למתחם עולה 250 רופי.
מקדש אקשארדהאם (Akshardham Temple) - מקדש הינדי מפואר ועצום בגודלו הבנוי אבן חול ורודה ושיש לבן, ומשלב סגנונות אדריכליים הודיים מגוונים. כיפות המקדש ועמודיו מעוצבים ביד אמן ומגולפים עליהם כ-20,000 דמויות של אלים הודיים. שווה להגיע, כי המקדש מרהיב ביופיו ויש פעילויות רבות במתחם עצמו (שיט בסירה, מיצגים שונים, גנים יפהפיים ועוד) ולהקדיש למקום אפילו שעות מספר. ממוקם ליד Noida Mor בניו דלהי, לא רחוק מתחנת הרכבת ניזמודין. הכניסה למתחם חופשית, אך המיצגים והפעילויות בתשלום.
שימו לב שאין כניסה עם טלפונים, מצלמות וכו', אך ניתן להפקיד אותם בכניסה למקדש. במידה וניתן, מומלץ להשאיר הכול בגסטהאוס ולחסוך את התור בהפקדה ובמשיכה של הפריטים, שיכול להיות ארוך וסיוטי.
בנוסף, כל ערב תוכלו לצפות במופע האורות והמזרקות המרשים ברחבה הראשית של המקדש. המופע מרהיב ביופיו ומכיל אפקטים מיוחדים שלא מאפיין את החיים הפשוטים של התושבים. מחיר: 80 רופי. כשעה הופעה.
- שעות פתיחה: כל יום בין השעות 9:30-18:30
- כתובת: National Highway 24, Near Noida Mor
- אתר אינטרנט : www.akshardham.com.
מקדש הלוטוס (Lotus Temple) – נקרא גם מקדש הבהאים המקדש היפהפה הזה הוא אחד משבעת בתי התפילה הבהאיים בעולם ועיצובו הייחודי בצורת פרח הלוטוס, הפרח הלאומי של הודו, הוביל לזכייתו בפרסים אדריכליים רבים. מוקף בריכות וגנים מטופחים, ומרשים במיוחד בערב כאשר הוא מואר באור הזרקורים. יש לשמור על שקט ולהימנע מצילום בתוך המקדש, שכן אנשים מגיעים להתפלל ולעשות מדיטציות. הכניסה ללא תשלום.
Gurudwara Bangla Sahib – מהמקדשים היפים והמפורסמים של הסיקים, בצבע לבן עם כיפות זהובות. ניתן לסייר בתוך המקדש ולהתפאר מכמות המקומיים המתפללים ולמוזיקה המקומית העוטפת את המקום. בפנים עיטורים מרהיבים ואווירה יחודית, בחוץ בריכה ענקית, שבה חלק מהמקומיים הגברים טובלים כחלק מהאמונה שלהם. כדאי להגיע בשעות הערב כאשר השמש השוקעת משתקפת בבריכה, והמקדש עצמו תופס צבעים מרהיבים. בנוסף, במקום יש בית תמחוי ענק. מומלץ לברר שעות חלוקת אוכל ולהגיע להתרשם מכמות האנשים הסועדים, הסירים האין-סופיים, ומהנתינה של ההודים אחד לשני.
- כתובת: Ashoka Road, Connaught Place,Next to Grand Post Office
- טלפון: 911123340174
- שעות פתיחה: 24 שעות, 7 ימים בשבוע
- אתר אינטרנט: www.dsgmc.in
שער הודו (India Gate) – אנדרטה, המנציחה את זכרם של למעלה מ-70 אלף נופלי הצבא ההודי הבריטי במלחמת העולם הראשונה. האנדרטה נחנכה ב-1931 בעקבות סיום מלחמת הודו-פקיסטן. היא ממוקמת במזרחה של שדרה רחבה ויפה בשם ראג'פאת, שמשני צידיה מדשאות ובריכות נוי ובקצה השני הקומפלקס הממשלתי ההודי. מתחם פתוח, כניסה חופשית.
כתובת: Rajpath, India Gate
גנדי סמריטי – האנדרטה לזכר גנדי, המקום בו נרצח ב-1948. הבית, בו גנדי חי למשך 144 יום, מכיל מיצגים המתארים את מורשתו ומוזיאון עם תמונות, פסלים, כתבים וכדומה. ממוקם ב-Tees January Marg במרכז דלהי, פתוח כל יום, מלבד שני בשעות 10:00-17:00. הכניסה חינם.
כתובת : 5 Tees January Marg
המוזיאון הלאומי בדלהי – ממוקם ברחוב Janpath. מוזיאון גדול, המכיל אוספים מעניינים כגון פסלים, ציורים, ממצאים ארכיאולוגיים, בדים ותלבושות מתקופות שונות וכדומה. מתקיימים סיורים מודרכים, ללא תשלום, כניסה עולה 300 רופי. בהצגת כרטיס סטודנט מחיר הכניסה הוא 1 רופי בלבד.
- כתובת: Janpath, Rajpath Road Area, Central Secretariat
- אתר המוזיאון: www.nationalmuseumindia.gov.in
המוזיאון לאמנות מודרנית (National Gallery of Modern Art) – הוקם ב-1954 על ידי ממשלת הודו ומכיל מעל 14 אלף יצירות של אמנים הודיים מודרניים ידועים. נחשב לאחד ממוסדות האמנות החשובים בהודו. ממוקם ליד שער הודו. מחיר כניסה 150 רופי, 10 רופי בלבד לסטודנטים.
- כתובת: Jaipur House, India Gate
- אתר המוזיאון: ngmaindia.gov.in
ללכת לסרט בוליווד – בדלהי יש מספר בתי קולנוע מצויינים של רשת בתי הקולנוע PVR (הקרוב ביותר למיין באזאר התרמילאי הוא ה-PVR Plaza Cinema באיזור הקונאט פלייס). מדי יום מוצגים מיטב סרטי הבוליווד העדכניים. אמנם הסרטים בהינדי, אך לא מסובך מדי לעקוב אחר העלילה, ובכל מקרה, מובטחת חוויה מצחיקה ובלתי נשכחת.
אטרקציות קרובות
אגרה, הטאג' מאהל - אפשר (אפילו רצוי) לעשות טיול יום מדלהי לאגרה, ללכת לראות את הטאג' מהאל המפורסם ולחזור. אופציה אחרת היא להמשיך מאגרה לרג'סטן. הנסיעה ברכבות מדלהי לאגרה אורכת עד חמש שעות נסיעה, כאשר הנסיעה ברכבת המהירה ביותר, השטבדי אקספרס, אורכת כשעתיים נסיעה בלבד. אפשר גם לקחת טיול מאורגן דרך סוכנות נסיעות במיין באזאר (פירוט על סוכנויות מומלצות בהמשך).
פאטפור סיקרי – עיר רפאים מרשימה ומעניינת במיוחד ביופייה, שהיתה בירת האימפריה המוגולית במאה ה-16. ממוקמת 37 ק"מ מאגרה ובהחלט שווה ביקור. האזור המתוייר הוא המתחם של הארמון והמסגד, אך ניתן לשוטט בין הבתים הנטושים והחורבות. הוכרזה על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית.
קניות ושווקים
קניות ועוד קניות, בעיקר רגע לפני שחוזרים הביתה. חנויות, באזארים, שווקים, דוכנים של בגדים, תכשיטים, מזכרות, תבלינים ועוד.
חנויות המיין הבאזאר - באיזור המיין באזאר תוכלו למצוא (כמעט) את כל המזכרות למיניהן שנתקלתם בהם בכל רחבי הודו במהלך הטיול שלכם, מצעיפים יפים ותכשיטים לפסלים וחפצי אמנות, והכל לרוב בזול יותר. זה המקום הטוב ביותר לקנות מזכרות ומתנות הביתה. יש תבלינים בשפע בשוק שצמוד למיין באזאר, שיטוט קצר באיזור ימלא את אפכם בניחוחות נפלאים ויפתור לכם בקלות את סוגיית ה-"מה להביא להורים".
חנויות של מעילי עור - החנות "פארוק, סגור ת'תריס" מתויירת למדי וזוכה לפופולאריות גבוהה בקרב הישראלים, החנות של "באבא" מעט זולה ואישית יותר. שתיהן ממוקמות בסמיכות אחת לשניה על המיין באזאר. החנות של "השייח' הכל יכול" ממוקמת ליד מלון Vivek. בשלוש החנויות ניתן לעצב מעיל לפי בקשתכם, ושיתפרו אותו למידותיכם במחיר מצחיק. מחירי המעילים נעים סביב ה-3,000 רופי. בחנויות קיימים מוצרי עור נוספים כמו תיקים, חגורות, וסטים ועוד.
"אודי ג'ינס" - חנות פופולארית נוספת בקרב הישראלים, אודי ההודי דובר עברית (בדומה לפארוק ודומיו) תופר ג'ינסים ומכנסיים בזול ובמקצועיות לפי מידותיכם. כ-300 רופי לזוג מכנסיים.
הקונאט פלייס (Connaught Place) - איזור יפה לקניות בחנויות ומסעדות מערביות למדי, ולטעימה קצת אחרת של דלהי באזור לא רחוק מהמיין באזאר. באיזור הקונאט פלייס ניתן למצוא גם שווקים, מתוכם מומלץ ה"פאליקה באזאר" (Palika Bazaar) התת קרקעי, הרווי זיופי מותגים ולרוב רצוי להתמקח בעקשנות על המחירים בו, אך שווה.
קארול באג (Karol Bagh) - אחד מאזורי הקניות המרכזיים עבור מקומיים בדלהי, עם מרכזי קניות ואאוטלטים פופולאריים. השוק מחולק לאזורים ולשווקים קטנים ושונים, כשכל רחוב מוקדש למוצרים אחרים, למשל Silver Street שהוא רחוב התכשיטים המסורתי ובו מוכרים תכשיטי כסף וזהב ואבנים יקרות. רחוב Ajmal Khan הוא מהמוכרים והפופולאריים יותר, ובו ממוקמים גם מרבית המותגים הבינלאומיים.
צ'אנדני צ'וק (Chandni Chowk) – שוק מקומי גדול, זול וצבעוני, מהישנים והעמוסים ביותר בדלהי. מומלץ ביותר למי שרוצה לקנות במחירי ריצפה ולספוג אווירה מקומית.
סארוג'יני נאגאר (Sarojini Nagar Market) – שוק גדול, שממוקם כחצי שעה מה"מיין באזאר" בריקשה (כ-100 רופי לכל כיוון). ניתן למצוא בו עודפי ייצוא זולים של בגדים מערביים, חיקויי מותגים, תיקים, נעליים וכו'. פתוח מ-11 בבוקר כל יום, מלבד יום שני.
שוק Dilli Haat - שוק אומנויות השונה מהמקובל בדלהי בעיקר בגלל שהכניסה אליו היא בתשלום סמלי בכדי להרחיק קבצנים. השוק הוא מקום מצוין להתרשם מעבודות יד יפות של אמנים מקומיים ולקנות מזכרות ומתנות איכותיות יחסית. בנוסף, הדוכנים בשוק מקיימים ביניהם מעין רוטציה ולכן כל פעם שתגיעו לכאן תראו דוכנים מעט שונים. מיקום: סמוך לתחנת המטרו INA.
The Great India Place Theme Park – מרכז קניות ענק במרחק נסיעה קצרה מדלהי. ניתן למצוא חנויות מקוריות של מותגים, במחירים זולים. במקום גם בית קולנוע עם סרטים פופולאריים (כמו בארץ), ככה שאם תרצו להתרענן באיזה סרט, זה המקום. גולת הכותרת – חנות ענקית של דקלטון (Decathlon), עם מגוון ציוד ספורט וטיולים. בצמוד לקניון יש פארק שעשועים חביב.
- הגעה: נסיעה ברכבת התחתית (מטרו), וירידה בתחנה בשם Nodia Sector 18. את הקניון רואים מתחנת הרכבת, והוא נמצא במרחק הליכה של כחמש דקות בלבד. ריקשות ומוניות לא מגיעות עד לשם, ולכן זו הדרך היחידה (כנראה) והטובה ביותר.
- כתובת: A-2, Sector 38, Noida, Uttar Pradesh 201301
- שעות פעילות: 11:30-20:00
Select City Walk - קניון באיזור Saket היוקרתי באולד דלהי, ממוקם כחצי שעה נסיעה מהמיין באזאר. מיטב החנויות מאירופה וארה"ב, מסעדות יקרות ואווירה שתשכיח לכם שאתם בהודו, או בעצם תזכיר לכם שלמדינה הזו פנים רבות לה. בין החנויות השונות בקניון ניתן למצוא מותגים בינלאומיים שונים, כגון Guess, Zara, Vera Moda, Body Shop, L'Occitane, Calvin Klein, Adidas, Nine West, Tommy Hilfiger לצד חנויות מעצבים הודיות יוקרתיות ועוד. המחירים, אגב, הם מחירים מערביים כמעט לכל דבר. מבין המסעדות השונות, מומלצת מסעדת Punjab Grill היוקרתית, שמציעה בופה עמוס כל טוב עם מיטב מטעמי המטבח ההודי הפונג'בי. אתר אינטרנט: www.selectcitywalk.com
מידע נוסף על קניות בדלהי אפשר למצוא כאן »
משלוח חבילות לארץ – לאחר מסע הקניות, במידה ויש לשלוח חבילה לארץ, מומלץ לעשות זאת דרך משרד הנסיעות "בולינט", הממוקם מתחת להארי ראמה.
אירועים ומועדים
דלהי לוקחת חלק בכל הפסטיבלים והחגים של הודו, אך שניים מהם הם הגדולים ביותר:
יום העצמאות – נחגג כל שנה ב-15 באוגוסט. בשנת 1947, לאחר כמאה שנות שלטון בריטי, הפכה תת היבשת ההודית לעצמאית. ביום העצמאות מתמלאת דלהי בדגלי הודו והרחובות נצבעים בירוק, כתום ולבן, צבעי הדגל. כל תושבי העיר יוצאים לרחובות בשירה וריקודים ומעיפים עפיפונים לאוויר המסמלים את החופש והחירות לה זכו. רגע השיא של החג הוא נאומו של ראש ממשלת הודו היישר מהמצודה האדומה של דלהי, בו הוא סוקר את ההישגים השנתיים של המדינה ומספר על תוכניות ההתפתחות לשנים הבאות.
יום הרפובליקה – נחגג ב-26 לינואר. אחד מהחגים הגדולים והמרגשים בהודו. מצעד ענק בן שלושה ימים החוגג ומהלל את הכוח הצבאי של המדינה לצד סקירת התרבות והמורשת. במצעד מוצגים טנקים, תותחים, מסוקים ועוד כלי לחימה מתקדמים, במקביל לתהלוכות תזמורות, ריקודים מסורתיים ועוד.
איך להגיע
הגעה מהשדה - ריקשה ממונעת משדה התעופה של דלהי לאיזור המיין באזאר עולה בסביבות 150-200 רופי. מונית תעלה מעט יותר, בסביבות 2
50-300 ומומלץ להזמין Pre-Paid מהשדה (מחיר קבוע) – משלמים מראש ומקבלים קבלה ומונית ספציפית, ונותנים את הקבלה לנהג רק כאשר מגיעים למיין באזאר, מה שמבטיח שלא ייקח אתכם למלון עליו יקבל אחוזים, כפי שקורה פעמים רבות בדלהי ובהודו בכלל. מוניות לשדה התעופה בלילה מומלץ להזמין דרך המלון בו שוהים או באמצעות סוכנות נסיעות.
טיסות - שדה התעופה הבינלאומי של הודו אינדירה גנדי שמו, ולא רחוק ממנו נמצא הטרמינל לטיסות פנים שניתן להגיע אליו באוטובוס של נמל התעופה או במונית שעלותה היא 300 רופי (שלמו בדפק המסודר של השדה בכדי להימנע מרמאויות). משום היותה עיר הבירה של הודו, מקושרת דלהי בטיסות כמעט לכל חלקי תת היבשת. ניתן למצוא טיסות פנים במחירים שונים בחברות ההודיות Jet המצויינת, Kingfisher, Indian Airlines וAir Deccan - הזולה יחסית.
טיסות הפנים, לרוב, אינן זולות במיוחד, אולם חוסכות לא מעט זמן, אם לוקחים בחשבון את גודלה העצום של הודו (שווה לבדוק באינטרנט טיסות, למשל באתר המצוין makemytrip.com). טיסה למומביי, למשל, תעלה כ-100-200 דולר, טיסה ללדאק יכולה להגיע עד 300 דולר (וגם תדירות הטיסות פחות גבוהה, מה שמעלה את המחיר, במיוחד בעונה), לכן עדיף להזמין כמה שיותר מראש.
תחבורה מקומית
ריקשות: בתוך דלהי אופן ההתניידות האופטימלית הוא כמובן באמצעות ריקשה ממונעת (אוטו-ריקשה), שעלות הנסיעה לק"מ היא כ-10-20 רופי. המחירים אינם קבועים ותלויי מיקוח. אפשרות זולה יותר במעט (אם כי איטית יותר משמעותית) היא ריקשת אופניים, שהיא חוויה תרבותית בפני עצמה. הריקשות מסתובבות כל הזמן ובכל מקום, פשוט לעצור אחת, להסכים על מחיר ולצאת לדרך.
רכבת: תחנת הרכבת של ניו דלהי ממוקמת ליד המיין באזאר, ורכבות בה יוצאות ומגיעות לכל חלקי הודו. כדאי לדעת שבקומה השנייה של תחנת הרכבת יש מחלקה לתיירים, שבה נמכרים כרטיסי רכבת לתיירים בלבד.
רכבת תחתית (מטרו): אמצעי תחבורה מאוד יעיל ופחות פופולארי, משום מה, בקרב תרמילאים הוא הרכבת התחתית בדלהי, המפתיעה לטובה. ניתן לעלות במיין באזאר בתחנת RK Ashram Marg ולרדת בקלות ובמהירות באיזור הקונאט פלייס (תחנת Rajiv Chowk) או במתחמי הצ'אנדני צ'וק והקארול באג. המחירים נעים בסביבות העשרה רופי, מחיר שווה לכל נפש, ויש רכבות כל הזמן. אפילו תמצאו קרון מיוחד המיועד לנשים בלבד.
מידע נוסף על התחבורה בדלהי אפשר למצוא כאן »
מזג אוויר
חודשי הקיץ בדלהי הם לא פשוטים – החל מאפריל הטמפרטורות מתחילות לעלות, כאשר במאי ויוני הן מגיעות לסביבות 45 מעלות, והחום ממשיך עד אוקטובר. בסוף יוני נוספת גם הלחות של תקופת המונסונים וזו התקופה הקשה ביותר. הזמן המוצלח ביותר להגיע לדלהי מבחינת מזג אוויר הוא בין אוקטובר למרץ, שבה נהיה מעט קריר יותר (בדצמבר וינואר אפילו קר למדי). עם זאת, אם מגיעים לדלהי בעונה החמה, ולרוב הדבר בלתי נמנע, מה שחשוב ביותר לזכור הוא שכאשר לוקחים חדר, יש לדאוג שיהיה בו מזגן שעובד.
המלצת זהב – הדבר העיקרי שחשוב לדעת
החוויה האולטימטיבית בדלהי היא בתוך כל הכאוס הזה לתפוס פינה, לשתות כוס צ'אי או לאכול ארוחת בוקר על הרחוב במיין באזאר, לשבת ולצפות בהצגה הגדולה מכולם, שמתרחשת למול עיניך. בנוסף, מטיילים רבים מגיעים לדלהי ואינם יוצאים מהמיין בזאר. מומלץ לצאת לראות גם חלקים אחרים של העיר ולהכיר את הצדדים השונים והרבגוניות של דלהי.
נותני שירותים
לשכת המידע לתיירים – India Tourism Delhi זהו שמה של לשכת התיירות הרשמית של דלהי. שימו לב כי ברחבי העיר ישנם משרדי נסיעות רבים שמתחזים להיות לשכת תיירות רשמית, אך רק זוהי הלשכה הרשמית לתיירים בהודו, בעלת כמה סניפים הכוללים את קונאט פלייס ואת שדה התעופה (24 שעות). בלשכה תוכלו לקבל עלוני מידע, מפות ואף יש דלפק לתלונות תיירים.
- אתר אינטרנט של הלשכה (כל הודו): www.incredibleindia.org
- אתר האינטרנט של הלשכה בדלהי: www.delhitourism.gov.in
- רשימת הסניפים של הלשכה בדלהי: www.worldtourismdirectory.com
קהילה יהודית - בית חב"ד בדלהי ממוקם בסמטה שמול מלון ,Vivek ממש במרכז המיין באזאר, כאשר פונים פנימה לכיוון המלונות הארי ראמה" ו-אג'אי. מקום מצוין לנחיתה רכה למי שרק הגיע מהארץ, להכיר מטיילים ישראלים אחרים ולשתות משהו קר או חם בשעה שנחים קלות מהבלאגן של המיין באזאר. השליחים שמחים לסייע בכל. במקום אוכל כשר.
- כתובת: T-432 (5090) Main Bazaar, Pahar Ganj
- טלפון נייח: +91-11-23561527
- טלפון נייד: 91-96-5443-1770
- מספר ישראלי: 167 9821 053
- אימייל: [email protected]
- אתר אינטרנט: www.chabaddelhi.com
- פייסבוק: www.facebook.com
משטרת התיירים – "”Police Station Pahar Ganj East ממוקמת בלב המיין בזאר ומיועדת עבור התיירים הזרים בעיר.
- כתובת: Desh Bandhu Gupta Rd, Aram Bagh, Paharganj
- טלפון: +91-11-23812905/6
- אתר אינטרנט: delhipolice.nic.in
חברות טיולים – בדלהי תמצאו עשרות חברות טיולים. חשוב למצוא סוכנות מהימנה, מומלצת ומוכרת, זאת, עקב ריבוי הרמאויות בעיר. סוכנויות מומלצות על ידי ישראלים הן "אבי נסיעות", שנמצאת מתחת למלון Hare Rama, וכן סוכנות “בולינט נסיעות” שליד מלון Ajay.
כסף – ברחבי העיר יש אופציות מרובות להחלפת כספים, הן בסוכנויות הנסיעות הרבות והן בבנקים, שם העמלה קטנה יותר. בנוסף, פזורים כספומטים רבים ברחבי העיר ובמיין באזאר.
בית חולים – Apollo Hospital, זוכה לשבחים מצד תיירים.
- כתובת: Apollo Hospital, Mathura Rd, Jasola
- טלפון: +(91)-11-2692 5858 / 5801
- מייל: [email protected]
מה הכי לא כדאי בעיר
קיימת נטייה ישראלית, בהודו באופן כללי ובדלהי באופן ספציפי, לנהור לאותן חנויות ואותם שירותים כגון סוכנויות נסיעות. שימו לב, שהמקומות הללו אינם בהכרח מספקים את המחירים הזולים ביותר או מציעים את השירותים או המוצרים הטובים ביותר, עיקר כוחם ביכולות השיווק המוצלחות למדי של בעליהם, שלרוב מאמצים שמות ישראלים, מדברים עברית ומיטיבים לפנות ללב הקהל הישראלי, שכן הבינו את כוח קנייתו. אין הדבר מעיד בהכרח שאין להשתמש בשירותיהם, אך מומלץ פעמים רבות כן להשוות מחירים.
באופן כללי, טוב לדעת ששירותים כגון סוכנויות נסיעות אינן חובה בהכרח, ולעיתים ניתן למצוא מחירים זולים יותר באמצעות אתרי אינטרנט (makemytrip, cleartrip). הזמנת כרטיסי אוטובוס כן דורשת לרוב היעזרות בסוכנויות נסיעות, וגם במקרים הללו מומלץ להשוות מחירים ואת סוג האוטובוס המוצע (לרוב אוטובוסים של חברת Volvo הם המרווחים והנוחים ביותר, וגם היקרים ביותר).
בטיחות ואזהרות
האיזור של המיין באזאר הוא איזור תיירותי ביותר וכדאי להיזהר ממעשי נוכלות ורמאות. כשמציעים לכם מחירים, בעיקר סוכנויות נסיעות, מומלץ לבדוק ולהשוות היטב. לא מעט נשמעים סיפורים על מטיילים שהציעו להם חבילות במחירים מוגזמים לחלוטין ליעדים רחוקים, למשל נסיעה במונית עד צפון הודו במחירי מאות דולרים, בטענה כי אין אופציות אחרות וסיפורים מופרכים נוספים שכאלה.
רבים, למרבה הצער, גם המקרים של מטיילים שנוחתים משדה התעופה ונהגי מוניות ואוטו-ריקשה מנצלים את תמימותם וחוסר היכרותם כדי לקחת אותם למלונות יקרים ומרוחקים משום שהם מקבלים עמלה על כל אורח שהם מביאים לבעל המקום. אל תאמינו לסיפורים מהסוג ש"הם חייבים לקחת אתכם למלון אחר (ובמקרה העוד יותר גרוע – ליעד הבא שלכם בטיול, במחיר 'מבצע' של מאות דולרים...) כי יש פסטיבל/מהומות ומסוכן להסתובב בחוץ/כל הגסטהאוסים מלאים/אין כניסה למיין באזאר מסיבות כאלה ואחרות" כי הם קיימים בשפע, ולרוב, מדובר באמנים מוכשרים במיוחד בלעבוד על אנשים שפעמים רבות גם לא עובדים לבד ומשתפים איתם פעולה אנשים שהם ייתנו לכם לדבר איתם בטלפון, ואפילו "לשכות מידע תיירותיות" שקריות. הישמרו מכך ואל תשלמו לנהג עד שאתם מוודאים שהביא אתכם למקום הנכון.
מעצם היותה של דלהי עיר תיירותית, גם מלכודות התיירים בה רבות בהשוואה למקומות אחרים בהודו, וכדאי לשים לב ולא להאמין בקלות, להשוות מחירים ובעיקר לשמור על ערנות. אין דבר מבאס יותר מלהתחיל את הטיול בלדעת שנפלת קורבן למלכודת תיירים ו/או שרימו אותך. בדלהי, באופן כללי, כדאי להיזהר מאנשים שפונים ומציעים דברים ברחוב, שכן תופעת הספסרות נפוצה ביותר. כמו כן, מומלץ שלא להזמין טיולים מאורגנים בקשמיר דרך סוכנויות בדלהי, לאור תלונות רבות של מטיילים בשנים האחרונות על כך שכאשר הגיעו לקשמיר קיבלו משהו אחר לחלוטין משהובטח להם.
קישורים רלוונטיים
- אתר תיירות ממשלתי רשמי – delhitourism.nic.in
- מפה של דלהי – www.mapsofindia.com
תודה לגב זיו על העדכונים.