מבוא
קאסול (kasol) הוא כפר קטן להפליא שעשה לו שם גדול בקרב הישראלים בצפון הודו. שמם של קאסול ו-עמק פרוואטי נישא למרחקים ויש ישראלים רבים, שמגיעים לקאסול ומסוגלים להישאר בכפר חודש, חודשיים ואף יותר, ולעומת זאת, יש כאלה הרואים בכפר רק תחנת מעבר בדרך לכפרים היפהפיים שמסביב. עמק פרוואטי הוא עמק יפהפה וירוק, שנהר זורם לאורכו, מוקף הרים ופסגות מושלגות, שמי שנכנס אליו לא יכול כמעט שלא להישבות בקסמו.
קאסול עצמה מחולקת לשני חלקים, קאסול הישנה ו-קאסול החדשה (Old Kasol, New Kasol), שמופרדות ביניהן בגשר, והרחוב הראשי שעובר ביניהן מכיל מצדדיו את מרבית הגסטהאוסים והמסעדות בכפר. מדובר במקום קטן שקל להתמצא בו וקל מהר מאוד להרגיש בו בבית, מה שאכן קורה לישראלים רבים. אפשר לומר שהכפר כולו עבר השתלטות ישראלית, ומלבד מסעדות עם אוכל ישראלי ושלטים בעברית ניתן למצוא כאן גם הודים רבים דוברי עברית.
כאמור, מי שבוחר לא להשתקע בקאסול מסיבות כאלה ואחרות, יכול להשתמש בה כתחנת מעבר בלבד כדי להגיע לכפרים היפהפיים הפסטורליים, השקטים יותר, של עמק פרוואטי שעליהם בשום אופן אסור לוותר. מומלץ להשאיר את התיק הגדול בקאסול ולקחת תיק קטן לדרך. הכפרים של עמק פרוואטי (טוש, פולגה, קלגה, קטתגלה, ג'לאל, מלאנה) נמצאים בקרבת קאסול, והם אחרים ממנה לגמרי. על אף התיירים הרבים, הפוקדים אותם בעונה, הכפרים לרוב מצליחים לשמור על אופיים הכפרי האותנטי והרגוע, מה שהופך את הביקור בהם למהנה במיוחד.
הנופים המרהיבים של ההרים והעמק הירוק, האווירה הרגועה והפסטורלית ובעיקר הפשטות הממכרת. צריך להכין את עצמכם לכפרים עם בגדים חמים, אותם ניתן לקנות בקאסול, וגם להתכונן לכך, שחוויית תיירות מערבית מפנקת לא תהיה לכם כאן. בניגוד לגסטהאוסים היחסית מפנקים של קאסול, החדרים בגסטהאוסים בכפרים לרוב בסיסיים למדי, אם כי הנוף מהם מפצה על כך בגדול והמקלחת, סביר להניח, שתהיה עם דלי של מים חמים (Hot Bucket).
גם מבחינת תקשורת המצב בכפרים די גרוע, גם במקומות שיש אינטרנט הוא רעוע ולא עובד לרוב, כך שכדאי להודיע למשפחות ולחברים מראש שאתם הולכים להיעלם לזמן מה כך שלא ידאגו, בטח ובטח כאשר מדובר בפרוואטי, שכבר יצרה לעצמה שם של עמק עם היסטוריה מפוקפקת של מטיילים שנעלמו בה. תשמרו על עצמכם ואל תלכו לטיולים בסביבה לבד. אבל אל תתנו לאזהרות להרתיע אתכם. טיול בהודו, בטח ובטח למטייל הישראלי, ככל הנראה אינו שלם ללא ביקור בעמק פרוואטי.
לישון
Taji - גסטהאוס פופולארי שממוקם בקצה הכפר ממש מחוץ להמולה, במיקום שקט ופסטורלי. הטאג'י מפורסם בעיקר בזכות בריכת המעיינות החמים שבו, שגם אנשים שלא ישנים בגסטהאוס מגיעים אליו לטבול בה, חוויה מפנקת ומומלצת. יש חדרים עם מקלחת בתוך החדר וגם מחוץ לו, מחיר ללילה עומד סביב 400 רופי. כתובת: New Kasol, אחרי מסעדת Evergreen.
Tin Tin - גסטהאוס מקסים ושקט בניהול משפחה הודית נפלאה. האווירה הביתית ניכרת מיד כשמגיעים למקום, שנחבא מעט בתוך הכפר, קצת הרחק מההמולה התיירותית. חדרים פשוטים בקומה התחתונה או חדרים עם מרפסת בעליונה שפונים לחצר קטנה מוקפת חמניות הצופה להרים. כתובת: Old Kasol, לקראת קצה הכפר פונים בשביל המוביל למעלה.
Alpine - גסטהאוס פופולארי ו"יוקרתי" יותר בקאסול. נמצא במיקום נפלא, במרכז העניינים, אך יושב בתוך היער וממש על גדת הנהר. החדרים בו הם מהטובים יותר שתמצאו בקאסול, מרווחים וחמימים דמויי צימר. מי שרוצה להתפנק ממש, יש גם סוויטה גדולה, שיכולה לאכלס 4-6 אנשים. לקום בבוקר ולהתעורר לצלילי הנהר במרפסת החדר הופכים את החוויה לשווה אף יותר. מחירים נעים מ-600 ועד 1500 רופי ללילה.
- כתובת: Old Kasol, בסמטה קטנה מול מסעדת Little Italy.
- טלפון: +91 01902 273710
Pinky - גסטהאוס בבעלות אישה הודית מקסימה בשם פינקי, שדואגת להכל ויוצרת תחושת ביתיות נפלאה. המקום בעל שתי קומות עם חדרים נקיים ונעימים, ושוכן באזור שקט וירוק. יש גינה חביבה ועצי תפוחים לרוב. מחירים החל מ-150 רופי. כתובת: New Kasol , אחרי בית חב"ד.
Rainbow - גסטהאוס במיקום מצוין ומרכזי, ממש ליד הגשר, אך שקט משום שיושב מעט מאחור במעין סמטה. החדרים הם גולת הכותרת, מרווחים ונקיים עם מקלחת ושירותים איכותיים במחירים נוחים (בסביבות 200 רופי). יש מסעדה צמודה המפורסמת בעיקר בזכות ארוחות הבוקר והקפה האיכותי שבה. כתובת: New Kasol, ליד הגשר.
לאכול
Evergreen - מסעדה פופולארית עם תפריט מגוון, אוכל הודי וסיני לצד איטלקי, ישראלי ועוד. המקום לרוב שוקק חיים, מטיילים רבים ממלאים את החלל הפנימי של המסעדה או את פינת הישיבה בחוץ בעלת השולחנות הנמוכים. כתובת: New Kasol, מול בית חב"ד.
סמי בורקס - המסעדה כנראה המפורסמת ביותר בקאסול. האוכל באמת מצוין, ומלבד בורקסים יש במקום גם מנות בשריות, שהמוצלחת שבהן היא מנת השיפודים המעולה, ועוד הרבה הפתעות מהמטבח המערבי והישראלי בפרט. המקום הוא מקום רביצה ישראלי פופולארי, השולחנות גדושים חבורות של ישראלים שמדברים ומשחקים משחקי קלפים למיניהם, ויש גם שולחן סנוקר, חדר טלוויזיה ופינת ישיבה מקסימה בחוץ, למי שמחפש יותר שקט. פתוחה 24 שעות. כתובת: Old Kasol.
Little Italy - המסעדה האיטלקית הידועה של קאסול, המתמחה שלא במפתיע במגוון מאכלים מהמטבח האיטלקי, אם זה פיצות, פסטות ועוד. מסעדה גדולה עם מרפסת הצופה לרחוב המרכזי של קאסול, וחדר פנימי עם שולחנות נמוכים, שנעים לרבוץ בו. יש סניפים נוספים למסעדה בהודו, למשל בגואה והאמפי.
- כתובת: Old Kasol, מול סמי בורקס.
- טלפון: +91 9816187997
דוכן המומו ליד הגשר - דוכן קטן ופופולארי שמוכר מומו טעים להפליא לעוברים ושבים. מומאים הם כיסונים טיבטיים ממולאים בבשר או ירקות, מאודים או מטוגנים. זול וטעים, לא לפספס.
כתובת: על הגשר בין Old Kasol ל-New Kasol.
פריקסול - בכניסה למסעדה ניצב שלט "מי שלא היה בפריקסול, לא היה בקאסול". את המסעדה הלא גדולה, אך פופולארית הזו בהחלט פוקדים ישראלים רבים, הנהנים מהטוסטים המעולים, מהמנות הביתיות של קוסקוס ופתיתים, ושותים קפה כמו בבית. כתובת: Old Kasol, אחרי סמי בורקס.
מה לעשות בלילה
קאסול מפורסמת כבירת המסיבות של צפון הודו. מסיבות הטראנס שבה ידועות בכל הודו ושמן נישא למרחקים. הדרך הטובה ביותר להתעדכן על המסיבות הקרבות היא מפה לאוזן כאשר מגיעים לקאסול. המסיבות הגדולות יותר נערכות בסביבות החגים במיקום כלשהו בטבע בסביבות הכפר, ויש גם מסיבות קטנות לעיתים בגסטהאוסים.
אטרקציות בעיר
ספריה ישראלית - החותמת הסופית לכך שקאסול נכבשה סופית על ידי הישראלים, היא שנפתחה ספריה ישראלית של ממש בקאסול. מופעלת על ידי בחור ישראלי וניתן למצוא בה מאגר ענק של ספרים להחלפה (100 רופי) וגם למכירה (בסביבות 400 רופי). יש גם טורנירים של שש בש ושחמט אשר נערכים במקום. כתובת: New Kasol, במלון Kasol Inn.
אטרקציות קרובות
מקאסול אפשר לצאת לטיול בכפרים השונים של עמק פרוואטי הירוק והיפהפה, ולשהות בהם באווירה שקטה ופסטורלית אל מול נופים מהיפים ביותר בכל הודו. לחלק מהכפרים ניתן ליסוע או ללכת ברגל ולחלקם צריך לטפס ולהשקיע מעט יותר מאמץ, אבל מה שבטוח, שזו חוויה שלמי שמגיע לקאסול, אסור בשום אופן לוותר עליה.
טוש - אחד הכפרים הפופולאריים יותר, כנראה בגלל קלות ההגעה אליו. כיום ישנו כביש שמגיע עד הגשר ממש בפאתי הכפר, וניתן להגיע בג'יפ בקבוצה של מספר אנשים או לקחת אוטובוס מקומי מקאסול לורשני ומשם לעלות על הכביש הסלול ברגל. הכפר נחשב יחסית "מפותח" מבחינת אפשרויות לינה ומסעדות, ויש בו אפילו סניף של המסעדה הפופולארית "סמי בורקס". גסטהאוס מומלץ הוא ה-Olive Garden. ניתן לצאת לטיול למפל קרוב או לשדות מסביב, על אף שהבילוי המומלץ ביותר הוא לשבת במרפסת הגסטהאוס ולהתפעם מהנוף מחסיר הנשימה של העמק. בשיא העונה הכפר עמוס למדי במטיילים ישראלים, ואף נערכות מסיבות במקום.
פולגה - כפר מומלץ נוסף, שעל אף היותו קטן ופשוט מגיעים אליו מטיילים רבים. כדי להגיע אליו יש לקחת את האוטובוס המקומי מקאסול לורשני ומשם לטפס בעליה קלה של כשעה. מקום לשאוף אוויר הרים צלול ולטייל בין עצי התפוחים ושדות התירס, בין בתי העץ של המקומיים בכפר וכמובן ללכת לטיול ביער היפהפה והקסום הצמוד לכפר, שזכה לכינוי המפורסם "יער הפיות". גסטהאוס מומלץ הוא ה-Old Forest View, ששוכן ממש בפאתי היער.
קלגה - כפר שנמצא בקרבת פולגה ואף הוא נחשב לפופולארי בקרב מטייליים. שוכן במרומי ההר, הכפר הוקם מסיבות תיירותיות עבור התרמילאים המגיעים לאזור, מה שלא פוגם בהנאה ממנו. על אף גודלו הקטן ניתן למצוא בו לא מעט גסטהאוסים ומסעדות, ומטיילים רבים שמגיעים להנות מהנוף הפסטורלי. קלגה היא נקודה מצויינת לצאת לטראק לקיריגנגה, וניתן למצוא בכפר פורטרים רבים שיעזרו לכם לסחוב את הציוד וידריכו אתכם בבטחה. גסטהאוס מומלץ הוא ה-Pink House.
קיריגנגה - היהלום שבכתר של אזור הכפרים טוש-פולגה-קלגה, הקרובים למדי זה לזה. מכל אחד משלושת הכפרים הללו ניתן לצאת לטראק של כמה שעות לקיריגנגה, כאשר הכי כדאי לצאת מהכפר קלגה. הדרך לקיריגנגה היא יפהפיה, אך לא קלה, כיוון שרובה נעשית בעליה. חשוב מאוד לשים נעלי הליכה נוחות וטובות, גם משום שקיימת סכנת החלקות לאחר הגשמים. לא לוותר על לקחת פורטר מקומי, שיראה לכם את הדרך, שכן קל מאוד ללכת לאיבוד, שגם יעזור לכם לסחוב את התיקים. כאשר תגיעו לקיריגנגה תגלו מקום קטן להפליא שמוקף בהרים מרהיבים סביבו, עם שדות מרעה צאן ועננים במרחק נגיעה. האטרקציה המרכזית בקיריגנגה, אולי החוויה המופלאה ביותר בפרוואטי, הם המעיינות החמים שבכפר. יש בריכה חיצונית אליה זורמים מים חמים טבעיים שבעיקרון מיועדת לגברים, ובריכה פנימית מקורה לנשים. לא לוותר על רחצה, אם זה ביום או בלילה. הכפר אמנם דורש מעט מאמץ להגיע אליו, אך שווה את זה. יש מעט מסעדות ומקומות לינה פשוטים מאוד, עם תנורים להתחמם לצידם בלילות הקרים, אפילו קרים מאוד ומאותה סיבה חשוב להתארגן מראש על ביגוד חם.
קיריגנגה היא יפהפיה עד כדי כך שנכתב עליה שיר:
ג'לאל וקטגלה - שני כפרים שנמצאים במרחק הליכה מקאסול, מרחק של כ-5 ק"מ. ג'לאל הוא כפר קטן שאין בו יותר מדי, ומפורסם בעיקר בזכות המסיבות שנערכות מדי פעם במקום. קטגלה היא מקום פסטורלי לעשות אליו טיול יום או אפילו לשהות בו יום או יומיים. זהו כפר קטן למדי הטובל בירוק השוכן על גדת הנהר, האווירה בו נעימה והגסטהאוס המפורסם בו הוא ה-White House עם החצר הקסומה רחבת הידיים, מקום של שלווה ורוגע.
ג'ארי - כפר יחסית גדול, מתאים למי שמחפש תנאים נוחים במיקום שקט יותר מקאסול. כדי להגיע לג'ארי אפשר לקחת את האוטובוס המקומי מבהונטר, הוא עוצר שם בדרך לקאסול, או לחלופין ליסוע מקאסול לכיוון בהונטר ולרדת בכפר. ג'ארי הוא נקודת יציאה טובה לכפר המפורסם מלאנה.
מלאנה - כדי להגיע למלאנה צריך לקחת מונית מקאסול ואז לטפס חצי שעה ברגל או להגיע לג'ארי ומשם לצאת לטיול של יום. הכפר הוא מקום יוצא דופן ובו אוכלוסייה מקומית המגדירה את עצמה כקבוצה אתנית ייחודית עם מנהגים וחוקים משלה, עם חלוקת קאסטות (מעמדות) נוקשה, ולתיירים במקום אסור לגעת במקומיים. זהו כלל מעט משונה, אך חובה לכבד אותו. הכפר גבוה ושוכן בין העננים, האזור ירוק ויפהפה ואפשר לסייר בכפר המעניין בין בתי האבן והעץ.
מאניקאראן - עיירה הודית יפה ומעניינת, הנמצאת בקרבת קאסול וניתן להגיע אליה באמצעות האוטובוס המקומי, היוצא מבהונטאר ועובר בקאסול. יש מקדשים רבים בעיירה, אשר נחשבת מקום קדוש לעלייה לרגל עבור הינדים וסיקים, ומעיינות חמים טבעיים לרחצה שלפי האמונה המקומית מרפאים כל חולי. מאניקאראן יושבת על גדת הנהר ויש גשרים שמחברים בין שני חלקיה, ומסתובבים בה באבות ותיירים הודיים לרוב. מומלץ כטיול יום מרענן מהישראליאדה של קאסול.
טראק פין פרוואטי - למטיילים הרציניים שביניכם ישנו טראק לא קל, אך מומלץ בן כ-8 ימים, שיוצא מעמק פרוואטי ומסתיים בעמק פין שבספיטי, העובר דרך מעבר ההרים פין-פרוואטי בגובה של 5,319 מטר. זהו טראק שיש להיערך אליו היטב מראש באמצעות סוכנות טיולים בקאסול, וחשוב להצטייד בציוד מתאים ובמדריך מקומי. הטראק משלב הליכה בטבע דרך יערות, נהרות, מפלים, הרים ופסגות מושלגות, הוא מגוון להפליא ומצריך לינה בשטח. חשוב לצייין שאת הטראק ניתן להתחיל גם מהצד השני, ולהתארגן ליציאה אליו מהעיירה מנאלי שבעמק קולו. חשוב לבדוק שתנאי מזג האוויר מתאימים, העונה המומלצת לטראק היא בסביבות ספטמבר-אוקטובר. למיטיבי לכת בלבד.
קניות ושווקים
קאסול היא מקום מצויין לקנות בגדים חמים, כהכנה והתארגנות לכפרים. היא מפורסמת בבגדים בסגנון נפאלי הפופולאריים בקרב המטיילים הישראלים בצפון הודו, על הצבעוניות העליזה שבהם. מעילים, פליזים, גרביים, כפפות, צעיפים וכובעים שונים ומשונים ניתן למצוא בשפע בחנויות לאורך הרחוב הראשי של קאסול וברחובות המעטים המסתעפים ממנו. ניתן למצוא גם חנויות נוספות המבקשות ללכוד את ליבו ואת עינו (ואת כיסו) של המטייל הישראלי, בעיקר חנויות תכשיטים ובגדים למיניהן.
בית חב"ד
- כתובת: New Kasol, מול מסעדת Evergreen
- טלפון: 91-78-3185-0770+
- אי מייל: [email protected]
איך להגיע ותחבורה מקומית
אוטובוס שינה - הדרך הטובה ביותר להגיע לקאסול היא באמצעות אוטובוס שינה (סליפר בס) מדלהי שלוקח בסביבות 12 שעות ומדרמסאללה בסביבות 8 שעות. האוטובוסים מגיעים לבהונטר (Bhuntar), משם ניתן לקחת אוטובוס מקומי או מונית לקאסול, נסיעה של כשעה.
טיסה - השדה התעופה הקרוב ממוקם בבהונטר. מדובר בשדה תעופה קטן, אליו יוצאות טיסות מדלהי, אך לא כל יום. בהונטר כאמור נמצאת במרחק שעה נסיעה באוטובוס מקומי או מונית לקאסול. יקר יותר משמעותית ודי לא הכרחי.
מזג אויר
קאסול שוכנת בגובה של כ-1,500 מטר, ובחורף מזג האוויר הופך קר מאוד, במיוחד בלילה. לא מומלץ להגיע לקאסול בחודשי החורף (נובמבר עד פברואר), גם בגלל הקור וגם כי מרבית שירותי התיירות נסגרים, רובם עוברים דרומה. התקופה המומלצת היא ממרץ עד תחילת נובמבר, כאשר יש שמש חמה ונעימה במהלך היום ובלילה קריר מעט.
המלצת זהב
להסיר את המגבת בקור מקפיא העצמות של פרוואטי ולהיכנס למים חמים ומפנקים. לעצום את העיניים בהנאה ואז לפתוח אותם ולהביט באלפי הכוכבים המכסים את שמי פרוואטי, בגובה של כמעט 3,000 מטר. זוהי התחושה כאשר מבקרים במעיינות החמים של הכפר קיריגנגה, חוויה שאסור לאף מבקר בפרוואטי להחמיץ. אמנם ההגעה לקיריגנגה הגבוהה כרוכה במאמץ קל, אך היא שווה את זה.
בסרטון הבא תוכלו להתרשם מנופי עמק פרוואטי ומהנוכחות הישראלית הגדולה בקאסול: