מה כדאי לדעת לפני הטיול
תכנון הטיול - תקופת התיירות באיסלנד משתרעת על פני כשלושה חודשים (יוני-אוגוסט). במהלך תקופה זו מגיעים לאיסלנד מספר גדול של תיירים ועל כן רוב מקומות הלינה, במיוחד הזולים, תפוסים. ההמלצה שלנו היא להזמין את כל מקומות הלינה מראש (להתחיל להזמין מקומות כבר בסוף חודש אפריל), במיוחד אם אתם מטיילים באוטובוס ומוגבלים לתחנות העצירה של האוטובוס ואם אתם מעוניינים שלא לחרוג מתקציב הנסיעה שהקצבתם לכם.
לינה - האתר הטוב ביותר לחיפוש מקומות לינה ובכלל הוא www.visiticeland.com. אתר זה מאגד בתוכו את כל אפשרויות הלינה באיסלנד. יש לציין, שכמעט כל המקומות (הן האכסניות והן מקומות נוספים) מציעים לכם sleeping bag accommodation - ישנים בחדר רגיל, אבל המלון/האכסניה לא מספקים לכם מצעים ו/או שמיכה וכרית, אלא אתם ישנים בשק שינה (שווה לסחוב שק שינה מהארץ. אם אתם מתכוונים לישון בחלק מהלילות באוהל, אז צריך שק שינה איכותי, שמתאים לתנאי השטח). צורת לינה זו חוסכת המון כסף.
להלן פירוט קצר של אפשרויות הלינה באיסלנד:
- רשת האכסניות של אנ"א (HI) - אכסניות נקיות וזולות, הממוקמות ברוב המקומות המרכזיים. המקומות באכסניות אלו הם ספורים ויש להזמין אותם הרבה מראש. ניתן להוציא כבר מהארץ כרטיס חבר (עלות של כ-50 ₪), המעניק הנחה. המחיר ללילה בחדר עם אנשים נוספים (אנחנו ישנו 4 בנות בחדר) הוא 2,100 קרונות, לאחר הנחת חבר. האכסניות מאובזרות לחלוטין עם מיקרוגל, מקרר, תנור, סירים וכו'. מי ששומר כשרות יכול להסתפק בלהביא סיר וכלי אוכל. ניתן לקבל חדר זוגי, אבל הוא עולה טיפה יותר (כ-6,500 קרונות לזוג) וצריך להזמין אותו הרבה מראש (אתר: www.hihostels.com).
יש לציין, שכמעט בכל מקום, בדרך כלל בצמוד לאכסנייה, יש אתר קמפינג מסודר, כך שניתן להביא אוהל מהארץ ולישון באוהלים. יש לקחת בחשבון שמזג האויר באיסלנד משתנה במהירות. למשל, בעיר הבירה נהנינו ממזג אויר של כ-16 מעלות ויום לאחר מכן באקוררי הטמפרטורה הייתה 5 מעלות ובלילה אפילו יותר נמוך. מכאן, שלא תמיד אידיאלי לישון באוהל. - בתי חווה- כמעט כל חווה שמכבדת את עצמה מציעה מגוון אפשרויות לינה (מחדר בבית של בעלי החווה ועד צימרים על שפת הנחל). המחירים משתנים בהתאם לחדר המוצע. גם בבתי החווה ניתן לישון בשק שינה ולהוזיל עלויות. הבעיה בלינה בחוות היא שבדרך כלל, החווה לא ממוקמת בעיירה המרכזית, כך שמי שאין לו אוטו אינו יכול להגיע עצמאית ו/או בקלות לחווה. ניתן לבקש מבעלי החווה שיבואו לאסוף אתכם מתחנת האוטובוס הקרובה, הם בדרך כלל מסכימים. האתר שמאגד את הלינה בחוות הוא: www.farmholidays.is.
- מלונות אדה - רשת מלונות, הפזורה בכל רחבי איסלנד, במיוחד ביעדים מרכזיים ופופולארים. en.hoteledda.is.
תחבורה - צורת האי היא עגולה ורוב היישובים והתושבים גרים בהיקפו של האי ולא בפנים האי. את האי מקיף כביש ראשי (מס' 1), שהוא עורק התחבורה העיקרי. פנים האי הרבה פחות מיושב ופחות נגיש. מאוד נוח לתור את איסלנד באוטובוס. רשת האוטובוסים מאוד יעילה וניתן להגיע באמצעותה כמעט לכל מקום. יש לשים לב, שלעיתים יש אוטובוס רק פעם ביום ועל כן צריך לתכנן את הנסיעה מראש. אין צורך להזמין מקום. ניתן לקנות כרטיס "חופשי" - יש מספר מסלולים וכל אחד יכול לבחור את המסלול שמתאים לו. חשוב לציין, שהנסיעות באיסלנד מאוד יקרות ועל כן אם עושים נסיעה מחוץ למסלול שנבחר, העלות שלה תהיה מאוד גבוהה. מכאן, שאם אתם מעוניינים לעשות הרבה נסיעות מחוץ למסלול, ייתכן שלא כדאי לכם לקנות את הכרטיס החופשי, אלא עדיף לקנות כל כרטיס בנפרד. אנחנו קנינו כרטיס נסיעה חופשי בכביש הטבעת. הכרטיס שקנינו לא כלל את הפיורדים המערביים ולא אפשר לנו לחזור אחורה (היינו, אם רצינו לחזור לעיירה שכבר היינו בה, היה עלינו לקנות כרטיס נוסף לעיירה זו) והעלות שלו הייתה 31,000 קרונות (כ-1000 ₪ נכון לאוגוסט 2009). זמני נסיעות ומחירים ניתן למצוא באתר www.nat.is. מדובר באתר מאוד נח וידידותי למשתמש. יש לציין, שמי שקונה כרטיס חופשי של חברה אחת יכול לנסוע גם בקווי האוטובוס של החברה המתחרה, כל עוד, כאמור, הוא נוסע בהתאם לקווי האוטובוס במסלול שהוא קנה.
כסף - כדאי מאוד לא להחליף כסף בשדה תעופה, אלא רק באי עצמו. מומלץ להחליף רק בבנקים ולא במרכז מידע לתייר, כי בבנק אין עמלת החלפה. אפשר להשתמש בכל מקום בכרטיס אשראי (לכן אפשר לנחות גם בלי קרונה אחת בכיס), אבל יש לשים לב שבמרבית המקומות לא מקבלים כרטיס אשראי של דיינרס או אמריקן אקספרס, אלא רק ויזה או ישראכרט.
עיתון - יש עיתון שבועי באנגלית, שמחולק חינם ואפשר לקבל אותו במרכז המידע לתיירים. בעיתון זה יש פירוט של כל האירועים המתרחשים באיסלנד וכן קופוני הנחה למקומות, כמו הלגונה הכחולה. כמו כן, במרכזי המידע מחלקים ספרונים קטנים לגבי כל עיירה ועיירה. הם מכילים מידע רלוונטי ועדכני, שדי מייתר את השימוש בספר.
מתחילים בריקייוויק, אקווררי והוסוויק
אנחנו טיילנו באיסלנד על כביש הטבעת, לפי כיוון השעון. בדיעבד, אנחנו ממליצות לעשות את המסלול ההפוך, נגד כיוון השעון - רוב התיירים עושים את זה ועל כן לוח הזמנים של האוטובוסים בכיוון זה הוא הגיוני וגמיש יותר.
הגענו בטיסת לילה לאיסלנד. בשעה 1 בלילה יש בחוץ דמדומי בין ערביים וההרגשה היא שמדובר בשעה 7 בערב, לא יותר. בשדה התעופה לוקחים אוטובוס של חברת Flybus (עלות של כ-2,800 קרונות), שמסיע אתכם לעיר הבירה ומוריד במלונות ובאכסניות המרכזיות. נסיעה של כשעה. נהג האוטובוס הוריד אותנו בכניסה לאכסנית הנוער של ריקייוויק. יש שתי אכסניות - אחת במרכז העיר והשניה במרחק של חצי שעה הליכה מהמרכז, אנחנו ישנו בזו המרוחקת יותר.
הקדשנו יום אחד לריקייוויק - הדרך מהאכסניה למרכז העיר היתה על שפת המים ועברה דרך פסל הספינה הויקינגית, הממוקם על הטיילת. קפצנו ללשכת המידע לתייר, הממוקמת במרכז העיר, שדרכו ניתן לקנות כרטיסי אוטובוס, להזמין רכב ולהזמין טיולי יום מאורגנים. בעיר יש שלושה רחובות מרכזיים, שבהם רוב התיירים מתרכזים. במרכז העיר שווה לראות את הכנסייה המרשימה, בית העירייה, אגם יפה הסמוך לעיירה, המלא באווזים וברווזים (מקום נחמד לפיקניק) ואת כיכר העיר, הסמוכה לפרלמנט. מול בית העירייה יש את הגלריה הלאומית, שמציעה אמנות איסלנדית עכשווית. הכניסה למוזיאון היא בחינם. כמו כן, יש אינטרנט חינם בקומה התחתונה של המוזיאון.
יש בעיר מתחם נוסף השווה ביקור ושמו Perlan. יש בו תצפית יפה על העיר, גייזר מלאכותי, מסעדה ומוזיאון הסאגה. עלות הכניסה היא כ-1,000 קרונות. מדובר במויזאון שהוא כמו מוזיאון השעווה, אבל בנוגע לאישים מההיסטוריה רווית הדם של איסלנד... אנחנו קפצנו לאחד הקניונים בעיר - יש בקניון את כל המותגים המובילים ומספר חנויות של רשתות מקומיות - קצת יקר, אבל מהנה. במרחק נסיעה של כשעה מהעיר יש את הלגונה הכחולה, אתר מרחצאות מים חמים. המלצה שלנו היא לעצור בלגונה הכחולה בדרך משדה התעופה או בדרך לשדה התעופה בחזור, כי מדובר באותו האוטובוס וככה חוסכים נסיעה יקרה. נסיעה עולה כ-2,800 קרונות וכניסה לאתר כ-20 יורו. מקום נחמד ששווה להקציב לו כשלוש שעות.
בבוקר שלמחרת נסענו לעיר אקווררי. ניתן להגיע לעיר בשתי דרכים: נסיעה על כביש הטבעת, שאורכת כ-4 שעות, או נסיעה דרך פנים האי, העוברת בין האתרים המרכזיים ביותר של איסלנד: הגייזר המפורסם, מפלי גולפוס, אתר של מרחצאות חמים (להכין בגדי ים כי ניתן לרחוץ במקום) וכו'. דרך זו אורכת כ-10 שעות ומדובר בנסיעה קשה וארוכה, אך לטעמנו שווה מאוד. הנסיעה דרך פנים האי אינה דורשת תשלום נוסף והיא חלק מכרטיס האוטובוס שקנינו (פשוט בחרנו במסלול שעובר בפנים האי). הגענו לאקווררי בשעת לילה מאוחרת ובעלי הגסטאהוס שבו ישנו היה ממש אדיב ובא לאסוף אותנו. מדובר בגסטאהוס חביב למדי ולא יקר (6,500 קרונות לזוג). אתר: www.brekkusel.is. מספר טלפון: 354-895-1260.
הקדשנו לעיירה יום אחד - יש כנסייה יפה, מדרחוב קטן, מוזיאון פולקלור, גנים בוטאניים ומסלול טיול קצר שבסופו תצפית על העיר. ניתן הזמין דרך המרכז לתייר טיול סוסים - מארגני הטיול יגיעו לאסוף אתכם, בתוספת תשלום, מהמרכז לתייר ויחזירו אתכם לשם בסוף הטיול. אנחנו ממליצות בחום על טיול שכזה וזאת מהטעם, שהסוס האיסלנדי שונה מהסוס המוכר לנו - הוא נמוך ומוצק יותר ויש לו צורת הליכה מיוחדת, שגורמת לדהירה להיות מאוד נעימה ונינוחה.
ביום למחרת נסענו, דרך העיירה הוסוויק, לפארק הלאומי Jokulsargljufur, שבו יש קניון מרהיב (Asbyrgi) ואת המפלים המרשימים Dettifos. יש מספר אפשרויות לתור את הפארק: טרק רגלי של יומיים (ישנים בשטח באתרי קמפינג מוסדרים) או באוטובוס, שעוצר בכל אחד מהאתרים לשעה, פחות או יותר. אנחנו בחרנו באפשרות השניה וחזרנו לעיירה הוסוויק עם ערב. מדובר בעיירה חמודה ביותר, המהווה מרכז לצפייה בלוויתנים. לקראת סוף יולי (23.7-25.7) מתקיים בעיירה מעין פסטיבל ממתקים. כל העיר מתקשטת ויש הופעות חיות, דוכנים והפעלות לילדים. מומלץ בחום להגיע לעיירה בתאריכים אלו.
בעיירה יש שתי חברות שמוציאות שיט צפיה בלוויתנים. אין הבדל של ממש בין החברות והמחיר בשתיהן הוא 48 יורו. השיט אורך כשלוש שעות. אנחנו אישית לא ראינו לוויתנים, אבל החברה מדווחת על 99% אחוזי הצלחה והציעה לנו שיט נוסף בחינם. נציין שמדובר בשיט ארוך וקר! יש לבוא לבושים בבגדים חמים, לרבות כובע גרב, צעיף וכפפות. יש לציין כי חברות השיט מספקות ביגוד (אוברולים) מעל הבגדים הרגילים וכן כדורים נגד מחלת ים (אם לפני השיט היה יום סוער קחו בחשבון שתהיה לכם בחילה). טיול ערב קצר ניתן לעשות לאגם שנמצא מעל העיירה. חצי שעה הליכה על שפת הנחל שעובר בעיירה ומגיעים לאגם קטנטן וציורי. יש שעושים קמפינג על שפת האגם. מסלול חביב ביותר.
מיבאטן, הר אסקיה וסביב הופן
בבוקר למחרת נסענו לאזור אגם מיבאטן. מדובר באגם לא גדול, כאשר האוטובוס מגיע רק לאחת העיירות על שפת האגם, ששמה Reykjahlid. בעיירה זו אין המון מקומות שינה. יש שני אתרי קמפינג -; אחד בלב העיירה והשני כקילומטר הליכה על שפת האגם. אנחנו ישנו בזה שצמוד למרכז העיירה והיינו מרוצות מהמתקנים ומהניקיון. אתר הקמפינג בו ישנו מציע גם לינה בחדרי אירוח. כאמור, יש להזמין מקומות מראש. מחיר ללילה לקמפינג הוא כ-1,000 קרונות (כ-32 ₪ לאדם). יש לציין, כי הלילה היה מאוד קר! אתר הקמפינג מספק ציוד משלים, כגון: מזרון גומי ושמיכות, בתוספת סכום סמלי או בהפקדת פקדון. הנה קישור לאתר שמפרט את אפשרויות הלינה באזור האגם: www.nat.is.
עשינו מסלול טיול של כ-6 שעות למערה תת קרקעית שיש בה מעיין של מים חמים (Grojataja), להר הגעש הכבוי Hverfjall ול-Dimmuborgir. הנוף מאוד יפה. אזור נוסף שמומלץ לטייל בו הוא Hverarond. במרחק קצר מאתר הקמפינג, יש מרחצאות חמים, שדומים מאוד, כך לטענת מי שהיה שם, ללגונה הכחולה, אבל יותר זולים (האתר שלהם: www.jardbodin.is).
את היום השני באזור האגם הקדשנו ליום טיול להר הגעש אסקיה. את הטיול ניתן להזמין דרך מרכז המידע למטייל, בסמוך לתחנת האוטובוס, משם גם יוצא הטיול. רצוי להזמין את הטיול יום-יומיים קודם. הטיול כולל נסיעה למפלים יפים, לאזור שבו האסטרונאוטים מאפולו 11 התאמנו, לתצפית על ההר הלאומי של איסלנד (הר השולחן) ולהר הגעש אסקיה. האוטובוס חונה ואז יש הליכה של כשעה, עד ללוע הר הגעש - מעין בריכה של מים צלולים, לבנים וחמים! ניתן לרחוץ בבריכה. אנחנו ויתרנו על החוויה, כי בדיוק התחילה סופת שלגים שבקושי אפשרה לנו ללכת ללוע הר הגעש ובחזרה. בהקשר זה, קבלו טיפ חשוב - ודאו שתמיד יהיו לכם בתיק מכנסי גשם, אותם לובשים מעל המכנסיים הרגילים!
בבוקרו של היום למחרת נסענו לאזור העיירה הופן. מדובר בעיירה נחמדת, אם כי קצת אפרורית - טיילנו בה קצת. את הלילה בילינו באכסניית הנוער של הופן (שייכת לרשת האכסניות המצויינות בראשית הכתבה). האכסנייה ממוקמת בבניין קצת מיושן, אבל, בסך הכל, היא מאובזרת ונקייה. הפקיד של האכסנייה שכר בשבילנו רכב ליום הטיול הבא (עלות השכרת רכב היא כ-28,000 קרונות ליום). יש בעיירה שתי אכסניות נוער של HI, אחת קצת יותר קטנה ומיושנת והשנייה יותר חדשה וגדולה. בעת ההזמנה כדאי לבקש את האכסנייה החדשה יותר (בהנחה שיש מקום בשתיהן).
כאשר אנו מצויידות באוטו, נסענו לכיוון הקרחון הכי גדול באירופה Vatnajokull. יום קודם הזמנו מקום לטיול אופנועי קרח על הקרחון - את ההזמנה ניתן לעשות באמצעות האכסנייה בה ישנים או במרכז המיידע לתייר. הטיול כלל הסעה מנקודת המפגש על כביש הטבעת (יש חניון קטן בו מחנים את הרכבים ורכב 4X4 מיוחד מעלה את הנוסעים לקרחון) וכשעתיים של סיור בקרחון עם אופנועי שלג עם ציוד מתאים. הטיול עלה 12,500 קרונות. יש לציין, כי בביתן העץ בו מקבלים את הציוד ומשלמים עבור הטיול, יש מסעדה קטנה שניתן לאכול בה ארוחת צהריים על רקע ההרים המושלגים של הקרחון. מספרי הטלפון של החברה שמארגנת את הטיול הם: 3548943133+ או 3544781000+.
משם נסענו ללגונת הקרחונים Jokulsarlon לשייט קצר ברכב אמפיבי. השייט עולה כ-2,800 קרונות לאדם. המלצתינו היא לוותר על השיט ופשוט לעמוד על שפת הלגונה ולהתרשם מהמראות. יש תצפית יפה על הלגונה מהגשר הלבן, הסמוך למרכז המידע. המלצה נוספת היא לחזור לכביש הראשי ובמקום לקחת ימינה ללגונה, לקחת שמאלה לכיוון חוף הים - מדובר ברצועת חוף יפהפיה, אשר עליה יש גושי קרחונים, שנשפכו מהלגונה לים. מראה מרהיב ומרשים.
סקפטאפל, ויק ותורסמוק לקינוח
מהלגונה המשכנו לכיוון הפארק הלאומי Skaftafell. הפארק נחשב לאחד מפניני היופי של איסלנד ומושך המוני מטיילים. אנחנו אישית לא ישנו בפארק, אבל יש במקום בקתות, שצריך להזמין מראש וכן אתר קמפינג מסודר ומאובזר. כמו כן, כ-5 דקות נסיעה מהפארק יש מלון של רשת אדה. בגלל קוצר זמן, עשינו רק את המסלול העיקרי שמציע הפארק: הליכה של כשעה וחצי לכיוון מפל Svartifoss, מסלול שעובר בדרך בין שני מפלים נוספים. אתר: www.nat.is/travelguideeng/skaftafell.htm. בלילה חזרנו שוב לעיירה הופן.
בבוקרו של היום למחרת החזרנו את הרכב והמשכנו באוטובוס, שעובר דרך לגונת הקרחונים ועוצר בה למשך 15 דקות בערך, לעיירה ששמה Kirkjubaejarklaustur. רוב התיירים לא עוצרים בעיירה וזאת מהטעם שמדובר בעיירה קטנה, שאין בה הרבה מה לראות (לכאורה). אנחנו בילינו בעיירה יום אחד - יש שם חנות לעבודות יד (אחת החנויות הכי חמודות שראינו לאורך הטיול), מסלול טיול נחמד למפלים קטנים ומסלול טיול קצר נוסף לאגם מקסים, הקרוי "אגם האחיות". תשאלו במרכז המידע, הממוקם באמצע העיירה. שם יסבירו לכם היכן כל דבר ממוקם ויציידו אתכם במפות. את הלילה בילינו בבית חווה חמוד ואותנטי באזור. לינה בבית החווה, שכוללת גם ארוחת בוקר מושקעת, עלתה לנו 12,500 קרונות לזוג.
משם, המשכנו לעיירה ויק. אין בעיירה זו המון מקומות לינה. אנחנו ישנו במלון הקרוי Lundi (או בשמו היותר מוכר - פאפין הוטל). המלון הוא בעצם לב העיירה והוא כולל את המלון, אכסנייה (שם אנחנו ישנו), בית קפה ומסעדה, הכל במתחם אחד. יש לציין כי האכסנייה קצת מוזנחת, אם כי מאוד זולה, 5,200 קרונות לזוג (אתר: www.hotelpuffin.is). יש מרכז מידע רציני לתייר בהמשך הרחוב, כמאתיים מטרים אחרי המלון. בשעות הערב אפשר לעשות כביסה (בחינם!) במכבסה של המלון (פשוט לבקש מפקיד/ת הקבלה).
העיירה ויק, הנקודה הדרומית ביותר באיסלנד, ידועה בזכות חנות מפעל הצמר, הממוקם בכניסה לעיירה. אנחנו לא התלהבו ממה שהיה לחנות להציע - החנות מאוד ממוסחרת ולא זולה במיוחד. כמו כן, העיירה מוכרת בזכות הסלעים המזדקרים מהמים לגובה של כשישים מטרים, מול החוף של העיירה. סלעים אלו מהווים מקום קינון לעופות ואנחנו ממליצות בחום על טיול של כשעתיים לראש ההר הצופה על האבנים. יש שם תצפית יפה על האזור וניתן גם לראות (וכמובן לצלם) את הפאפין המקסים, שחי באזור. מהתצפית ניתן לראות גם את מצוקי Dhrholaey, הסמוכים לעיירה. לא ניתן להגיע רגלית מהעיירה למצוקים, אלא יש לנסוע כ-10 דקות מהעיירה לכיוון המצוקים. השעה הטובה ביותר לראות את הפאפינים היא 10-12 בבוקר. הם חגים מאוד קרוב והשחפים עפים ממש מעל המצוק. אם שקט, אפשר לשמוע את האוויר נחתך ממשק כנפי השחפים - מגניב לאללה!
נסיעה קצרה באוטובוס לקחה אותו ל-Skogar. זהו אתר שיש בו מפל מרשים ומוזיאון פתוח חמוד, עם בקתות עץ, שבהן שיחזרו את צורת החיים העתיקה באיסלנד. אפשר לישון במקום - יש מלון ואתר קמפינג. אנחנו חזרנו לישון בוויק. בבוקרו של היום למחרת נסענו מוויק לכיוון תורסמוק. מדובר בנסיעה, שאינה חלק מכרטיס האוטובוס שקנינו, אלא בנסיעה ברכב מיוחד (4X4 גבוה), שעולה המון כסף (כ-6,000 קרונות). בדרך לתורסמוק עוצרים ליד מפל יפה. הגענו לתורסמוק ובמרכז המקום יש אתר קמפינג ובקתות עץ חביבות. היכנסו למרכז המידע ובידקו אם יש בקתה פנויה. הבקתות מאובזרות ויש בהן גם שירותים. המקלחות מצויות בחוץ והשימוש בהם הוא בתשלום נוסף. ליד מרכז המידע יש בריכה קטנה, בה יש מים חמים - לא מדובר בבריכה טבעית, אלא במלאכותית, אבל עדיין נחמד לרחוץ בה אחרי יום טיול ארוך. במרכז המידע תקבלו הסבר על מגוון המסלולים השונים בפארק. אנחנו עשינו טיול של כ-8 שעות בפארק וקצת הלכנו לאיבוד, כי המסלול לא מסומן כמו שצריך. מתורסמוק נסענו חזרה לריקייוויק ובכך הטיול שלנו הסתיים.
המלצה אחרונה לסיום - באחד הערבים הלכנו לבריכה מקומית. הברכות באיסלנד ברובן אינן מקורות וזו חוויה של ממש ללכת לבריכה בשעות הערב, כאשר הטמפרטורה בחוץ היא כ-10 מעלות. בבריכה יש מים פושרים עד חמים וליד הבריכה יש מעין ג'קוזי של מים חמים וסאונה, שם כל המקומיים טובלים ומעבירים את שעות הערב המאוחרות. חוויה של ממש. יש לציין שכרטיס הכניסה לבריכה הוא מאוד זול, כ-300 קרונות לאדם.