מקדש הזהב - על קצה המזלג
בסמוך לעיר העתיקה של אמריצר (Amritsar) ובמרכז אגם אמריטה ניצב מקדש הזהב - מרכז רוחני לכת הסיקים ומוקד התיירות של העיר. בניית מקדש הזהב הושלמה במאה ה-16 על ידי הגורו ארג'ון סינג (Arjun Singh). המבנה משלב סגנונות בנייה הינדים ומוסלמים ומקושט בחלקו הפנימי באבנים יקרות, ציורי קיר ועבודות זכוכית. סיקים אדוקים מאמינים, כי עליהם לבקר במקדש לפחות פעם אחת במהלך חייהם ולטבול במים המטהרים של הבריכה. לקומפלקס המקדש המוזהב יש ארבע כניסות, שאמורות לסמן את פתיחותו לכל ארבע הקאסטות שבחברה ההודית. הזמן האידיאלי לביקור במקדש הם שעות הבוקר של ימי החול בשבוע, עת אפשר להאזין לשירה המאמינים הבוקעת מהמקדש. בנוסף, מומלץ לא לפספס את מראה המקדש בשעות הלילה, עת הוא מואר היטב, דבר המשווה לו מראה מרהיב. לפני הכניסה לשטחו של מקדש הזהב, יש לחלוץ נעליים, אותן ניתן לשמור בדלפק מיוחד ולכסות את הראש. העישון והצילום בתחומי המקדש אסורים.
מקדש הזהב בעיר אמריצר. צילום: עמית פלד
מבנהו של מקדש הזהב
בכל אחת מכניסות למקדש הזהב באמריצר ניצב שער ומגדל מתנשא. בכל שער קוראים ללא הפסקה מתוך ספר הספרים של הסיקים. הספר עצמו, המקור, נישא בתהלוכה לעבר המקדש בארבע לפנות בוקר, כשהילת השחר עדיין לא מורגשת, ועוזב אותו בתהלוכה דומה בשעה עשר בלילה. תזמורת גברים מנגנת ושרה בתוך המקדש ובשלוש בבוקר נשטפים במים גרמי מדרגות הרחבה ההיקפית והגשר למקדש על ידי ערב רב של מאמינים. נשים עם מטאטאי קש ארוכים מקרצפות את ריצפת השיש ומגבי ענק משלימים את המלאכה.
הכניסה הראשית לקומפלקס היא מצפון והיא מובילה למגדל שעון ויקטוריאני, בו נמצא מוזיאון עם גלריה של קדושים מעונים, בה מוצגים ציורים של סצינות עקובות מדם בהיסטוריה הסיקית. המוזיאון פתוח מדי יום בין השעות 7:00 ל-19:00. מכאן ממשיכים לגרם מדרגות, שמראשו אפשר לצפות לראשונה על הארי מאנדיר סאהיב (Harimandir Mandir Sahib) - מקדש הזהב. בקצה המדרגות נמצא הפריקרמה (Parikrama), מעיין טיילת שמקיפה את האגם שבנויה מאבני שיש לבנות ומצוחצחות עליהן כתובים שמות הנכבדים הסיקים שתרמו כספים להקמת המקדש.
את אכסדרות העמודים הארוכות, שמרכיבות את הפריקרמה מקיפים תמיד בכוון השעון. ארבעה מבנים בעלי חזית עשויה זכוכית נמצאים בפריקרמה, כאשר בכל אחד מהם יושב גראנטי (Granthi), כלומר כהן סיקי שמדקלם חרוזים בפנג'אבית מהספר הקדוש לסיקים אדי גראנת (Adi Granth). את הגראנטי מלווים זמרים ונגנים והתפילות מועברות ברמקולים לכל רחבי הקומפלקס. עולי הרגל נוגעים במדרגות שלפני כל תא עם ראשם ומשאירים תרומות.
בקצה המזרחי של הפריקרמה נמצאים שני מגדלי תצפית, שנפגעו בקרבות של שנות השמונים ולכן הם קטומים בראשם. המגדלים נקראים ראמגארהיה מינאר (Ramgarhia Minars) ומשקיפים על גאטות הטבילה המרכזיים ועל גורו קא לאנגאר (Guru-ka-Langar), חדר האוכל הענק, בו מוגש אוכל מדי יום, חינם אין כסף, לאלפי סועדים.
מול הכניסה הרשמית להארי מאנדיר נמצא המקום השני בקדושתו בקומפלקס, האקאל טאקהט (Akal Takht). המבנה הוקם במאה ה-17 על ידי גובינד סינג (Gobind Singh) כדי לשמש כמקום מושבה של הממשלה הסיקית (Shiroman Gurudwara Parbandhak Committee), אותה הוא הקים. אקאל טאקהט נפגע קשות בזמן המצור של 1984, אך מאז הוא שופץ וקושט בעיטורים יפים. מדי ערב, בערך בשעה 22:00, מובא לכאן הספר הקדוש.
בקצה הצפון מערבי של המקדש עומד עץ ג'ובי מסוקס שניטע לפני 450 שנים על ידי כהן המקדש הראשון באבה בודהאיה (Babba Buddhaya) ולפי האמונה הסיקית העץ הוא בעל כוחות מיוחדים.
הארי מאנדיר, כלומר "מקדש הזהב של האל", הוא זה שנתן לקומפלקס כולו את שמו והוא נבנה על ידי הגורו ארג'אן סינג כדי לאכסן את האדי גראנת, כלומר "הספר המקורי", שאת הכתוב בו הוא אסף ממשנתם של כל החכמים הסיקים. גם כיום, הספר הוא בורג מרכזי באמונה הסיקית. כיפת הזהב שעל גג המקדש היא בעלת צורה של פרח לוטוס הפוך, המסמל את חשיבות החומר והרוח באמונה הסיקית. שביל הגישה הארוך שמחבר את המקדש לצד המערבי של סארובאר (Sarovar) נקרא גשר הגורו. הגישה אליו היא דרך מעבר מקומר ומקושט, שנקרא דארשאני דאורהי (Darshani Deorhi), בו אוספים המאמינים דייסה עשויה מקמח חיטה על עלה, אותה הם יחליפו אחר כך במנחה. בצידי המקדש אפשר לראות קישוטי שיש מוגוליים ופרחים עשויים זהב על הדלתות והחלונות.
בחלק התחתון והמקושט יותר של הארי מאנדיר מוצב במשך היום, על כיסא מלכות מפואר ומתחת לאפיריון משי משובץ יהלומים, האדי גראנת. המקור לשמו המלא של הספר, גורו גראנת סאהיב, הוא בגורו גובינד סינג, שהכריז לפני מותו כי הוא יהיה הגורו האחרון ואת מקומו יתפוס הספר אותו ערך.
טקס חילופי המשמרות בגבול ליד אמריצר, צילום: עמית פלד
אכילה בתחומי מקדש הזהב באמריצר
אחת החוויות מלאות העוצמה במהלך ביקור במקדש היא האכילה בחדר האוכל שלו. מדי יום, בין השעות 11:00 ל-15:00 ובין 19:00 ל-21:00, מוגש באולם הענק אוכל לאלפי אנשים, ללא תשלום. הסועדים ממתינים בתור וכאשר נפתחות דלתות האולם נוהרים פנימה בהמוניהם ומתיישבים בשורות ארוכות על גבי מחצלות. עובדי המקדש נעים בין האנשים ומגישים את תבשיל הדאל, לצד צ'פאטי טרי ואורז. האוכל טרי וטעים ומוכן במקום על ידי מתנדבים. מעבר לארוחה המשביעה, מדובר בחוויה מיוחדת להצטרף להמוני המקומיים ולסעוד לצידם. אחד מהעקרונות המרכזיים באמונה הסיקית הוא השוויון, עיקרון שעודד על ידי הגורו השלישי אמאר דאס (Amar Das), שדגל בביטול הקאסטות. עיקרון זה זוכה לחיזוק בארוחות המוניות אלה, שמוגשות ללא הבדלי דת, צבע, קאסטה או מין.
מי שירצה, יוכל להצטרף למתנדבים בהכנת המזון, ללוש את בצק הצ'פטי, לקלף בצלים או להדיח כלים - דרך נאה להכרת תודה על הארוחה הטובה. אפשרות נוספת היא להשאיר תרומה בקופסת התרומות של המקדש.
לינה בתחומי מקדש הזהב באמריצר
באמריצר יש מבחר מקומות לינה, אך האפשרות המעניינת ביותר היא לינה בתחומי המקדש, בחדרים משותפים, המוקדשים לעולים לרגל ותיירים ומתוחזקים על ידי אנשי המקדש. מקום הלינה נמצא ממש מאחורי אולם האוכל של מקדש הזהב ונקרא Guru Ram Das Niwas. הלינה מתבצעת בחדר גדול בו מוצבות מיטות רבות, זו לצד זו. זו הזדמנות טובה להכיר אנשים חדשים וליצירת קבוצות לנסיעה לטקס חילופי המשמר בגבול עם פקיסטן. הלינה איננה עולה כסף, אך המארחים מצפים לתרומה ממי שמתארח אצלם. מלבד החדרים המשותפים, ישנם חדרים אישיים, הכוללים שתי מיטות ומקלחת צמודה.
אטרקציות נוספות בעיר אמריצר וסביבה
אל תוותרו על המוזיאון במגדל השעון, מעל השער הראשי לחצר המקדש. זוהי חוויה לא קלה הכוללת תיאורי קרבות וסבל במלחמות הסיקים לדורותיהם.
באמריצר קיימים מספר אתרים נוספים, מלבד מקדש הזהב, בהם ניתן לבקר, מומלץ לעשות זאת בעזרת ריקשה. מקדש דורגיאנה (Durgiana Temple) נראה כחיקוי דל למקדש הזהב, אך זהו חסרונו היחיד. מקדש נוסף בעיר הוא מקדש צבעוני בשם Devi Lala. גני ראם באג (Ram Bag Garden) הם אתר נוסף, אך מומלץ לא לבקר בהם בימים חמים. במרכז הגן נמצא מוזיאון, שמיועד לחובבי חרבות ורובים בלבד.
בשנת 2011 החלה לשכת התיירות של אמריצר לקיים סיורים מודרכים בני כשעתיים ברחבי העיר. הסיורים יוצאים מדי יום ב-08:30 מרחבת העיירה של אמריצר ומסתיים במקדש הזהב. פרטים ניתן לברר בלשכת התיירות, שנמצאת ביציאה מתחנת הרכבת של אמריצר.
אטרקציה נוספת שאסור לפספס במהלך הביקור באמריצר והביקור במקדש, היא צפייה בטקס חילופי המשמרות בגבול בין הודו לפקיסטן. מעבר הגבול נמצא במרחק של כשעת נסיעה מאמריצר. הטקס מתקיים מדי יום בשעה 17:30 וג'יפים יוצאים מאמריצר בשעה 15:30. התיירים מופנים לאזור שנקרא VIP ומופרד מהשאר. מלבד הטקס המשעשע, שמתקיים משני צידי הגבול. מרתק לצפות בקהל המשולהב שנענה להתססת המנחה ומבקש להפגין עליונות על פני הצד הפקיסטני, שגם ממנו עולות צעקות רמות. חשוב לדעת שלא ניתן להכנס לטקס עם תיקים, אלא רק עם מצלמות ואין מקום מיוחד לשמירת חפצים. הטקס עצמו הוא תיאטרלי ומיוחד ומדגיש את העוינות הקיימת בין שתי המדינות. הטקס נמשך כחצי שעה ובסיומו חוזרים לאמריצר.
לתחילת הכתבה
רוצים לקרוא עוד על טיול בהודו? הכתבות הבאות עשויות לעניין אתכם:
- צפון הודו >>
- ויזה להודו >>
- אשראמים בהודו >>