רקע
הטיול הזה הוא הטיול שתוכנן הכי הרבה זמן מראש (בגלל הקרוז אליו אגיע בהמשך) והוא הטיול הראשון בו נאלצנו לנסוע ללא עומר החייל, יחד עם אופיר (בת 17), רועי (בן 13, שזה היה טיול הבר מצווה שלו) וליאור (בת 9.5).
הטיול הזה היה מאוד מיוחד בגלל ששילב בתוכו קרוז, חוויה יוצאת דופן שטרם התנסינו בה והיה יחסית טיול רגוע גם כי זה אופי הקרוז וגם מחוץ לקרוז לוח הזמנים נוהל בניחותא למעט בימים של הפארקים, שם יש חשיבות עליונה להגיע עוד לפני הפתיחה. המיקוד בטיול היה שבוע הפארקים באורלנדו וכמובן הקרוז, אליו הוספנו את מיאמי וסביבתה (כולל שמורת הטבע) מכיוון ששם נחתנו והמראנו. זה גם אפשר לנו להתאושש מהטיסה הארוכה ולהגיע רעננים לחלק החשוב של הטיול. סה”כ 18 יום ברוטו ו-16 לילות.
הטיסות
הטיסות הוזמנו זמן רב מראש (שנה לפני) מכיוון שהקרוז הוזמן זמן רב מראש. לאורלנדו אין טיסה ישירה מישראל והיו לנו שתי אופציות: לטוס דרך יעד בארצות הברית או דרך יעד באירופה. מכיוון שכשטסים דרך יעד בארצות הברית חייבים להוריד את המזוודות ביעד הביניים ולשלוח אותם מחדש (בגלל הוראות מטופשות של האמריקאים), פסלנו את האפשרות הזו והתרכזנו בלמצוא טיסה דרך אירופה. בשלב זה הבנו שלא נמצא טיסה לאורלנדו דרך אירופה והחלטנו לרכוש טיסה למיאמי, אליה יש טיסות רבות ועל הדרך להרוויח ביקור קצר בעיר הזו, בה לא היינו. קנינו את הכרטיסים בחברת טורקיש איירליינס המצוינת, שיש לה מטוסים וטיסות מעולות במחירים זולים במיוחד. הטיסות עלו 920$ לאדם, מחיר טוב לכל הדעות ובוצעו דרך איסטנבול. הטיסות הקצרות בוצעו במטוס איירבאס 321 ואילו הארוכות בוצעו במטוס בואינג 777 מרווח ועם מערכות בידור מהטובות שראיתי כולל משחקים רבים והכי חשוב, שקע USB לטעינת טלפונים ואייפדים. לצערי, הטיסה הלוך הייתה טיסת יום, אך היא עברה בנעימים בזכות מערכת בידור שגם הצליחה לחפות על העובדה שבגלל הוראה חדשה של האמריקאים אסור היה להעלות על הטיסה בתיקי היד שום מכשיר חשמלי למעט טלפונים (זה אומר שהאייפדים והמצלמה נשלחו במזוודות עם תפילה שגם יגיעו...) ואילו הטיסה חזור הייתה טיסת לילה. הקונקשן באיסטנבול היה קצר בהלוך (שעתיים) וסביר בחזור (קצת פחות מ-4 שעות). השירות בטיסה היה מצוין אף הוא והתלונה היחידה שלי על חברת התעופה היא בנוגע לאוכל שהיה מזעזע, אך זה לא הצליח לפגום בחווית הטיסה. נתנו לחברת התעופה ולטיסות ציון 9.
שדה התעופה של מיאמי נמצא ממש בתוך העיר, כ-11 ק”מ מהדאון טאון שלה, הוא מאוד עמוס, אך הגישה ממנו ואליו הייתה נוחה מאוד.
בתי מלון
התחלתי לחפש מלונות באמצעות הטיפים כאן באתר, אך לצערי לא מצאתי מספיק המלצות והתחלתי לחפש באמצעות האתרים Trip Advisor ו-Booking, בו גם ביצעתי את ההזמנות. אני מקפיד תמיד להזמין רק מלונות עם ציונים הגבוהים מ-8 וגם הפעם שיטה זו הוכיחה את עצמה (למעט תקלה חמורה של בוקינג אליה אגיע מיד).
במיאמי בחרנו את מלון Hyatt Place Miami Airport East, גם כי סיפק לנו פתרון נוח ל-5 נפשות, גם כי הוא נמצא באזור שדה התעופה, מיקום נוח למדי וזול בעיר מיאמי וגם כי זכה לביקורות טובות. אציין כי אפשרויות הלינה במיאמי מאוד מגוונות, South Beach הוא אזור הלינה המבוקש, היקר והרועש ביותר ואילו אפשרויות לינה טובות מאוד וזולות הרבה יותר נמצאות באזור שדה התעופה, באזור הדאון טאון ובשכונת Coconut Grove. בפועל, הגענו סחוטים לאחר הטיסה הארוכה כדי לגלות שהמלון קיבל מבוקינג הזמנה שגויה וקיבלנו חדר אחד עם מיטה זוגית ועוד מיטה נפתחת, כלומר ל-3 נפשות. בתמימותנו חשבנו כי אין בעיה, החדר יוחלף והכל יהיה בסדר, אבל אז גילינו שהמלון מלא לגמרי וחוץ מהתנצלות ופיצוי כספי לא נקבל פתרון ונערכנו לשינה במסגרת מה שיש. אם נתעלם מתקלת בוקינג (והתרשמתי שזו הייתה בעיה שלהם ולא של המלון), אז המלון היה במיקום מצוין, מודרני, נעים ומרווח ואפילו כלל ארוחת בוקר טובה מאוד. למלון יש חניה בעלות של 20$ ליממה ומחירו עמד על 171$ ללילה כולל מיסים וארוחת הבוקר. נתנו למלון ציון 8 (בהתעלמות מהתקלה).
באורלנדו הצלחנו הרבה יותר עם מלון Best Western Saratoga Resort הנמצא בעיירה Kissimmee הסמוכה לאורלנדו מדרום. בחרנו להיות ב-Kissimmee מכיוון שהיו לנו יותר ימים קרובים לשם מאשר למרכז אורלנדו בגלל הסמיכות של המלון לפארקים של דיסני ולאאוטלט הדרומי. המלון בנוי על שטח גדול מאוד ומורכב מווילות בנות 2 קומות כשבקומה התחתונה סלון עם ספה הנפתחת למיטה זוגית, פינת אוכל ומטבח ואילו בקומה העליונה שני חדרי שינה, אחד עם מיטה זוגית, אחד עם שתי מיטות יחיד וכמובן שירותים ומקלחת. לחדרים צמודה חניה בחינם. במלון בריכת שחיה, חדר כביסה, פינת קפה בלובי ומסעדה וסמוכות אליו מסעדות רבות נוספות. המלון היה פשוט נהדר ונתנו לו ציון 9. מחיר המלון היה זול במיוחד והוא עלה כולל מיסים (אך ללא ארוחת בוקר) 147$ ללילה בלבד.
השכרת רכב
בדומה לטיולים קודמים, גם כאן שכרנו את הרכב באמצעות אתר האינטרנט הנהדר Economy Car Rentals, המאפשר חיפוש פשוט וקבלת תוצאות מכל חברות ההשכרה כולל כל הביטוחים וביטול השתתפות עצמית. למעשה נאלצתי לבצע שתי הזמנות, האחת משדה התעופה של מיאמי ועד לקרוז (9 ימים) והשנייה מנמל העגינה ב-Cape Canaveral ועד לשדה התעופה של מיאמי (יום אחד). בשתי ההשכרות הזמנו רכב גדול מסוג ואן 7 מקומות שמכיל בנוחות רבה 6-7 אנשים ו-4 מזוודות גדולות (אפשר גם 5 מזוודות). בהשכרה הראשונה קיבלנו רכב מסוג טויוטה Sienna מחברת השכרת הרכב Dollar. קבלת הרכב הייתה פשוטה אם כי לא אדיבה ושירותית במיוחד ורמת התחזוקה של הרכב הייתה בינונית. הפקידה המנומנמת בשדה ניסתה למכור לנו את שירות כבישי האגרה שלהם (בעזרתו אפשר לנסוע חופשי בכבישי האגרה) והסבירה לנו כי למעשה אין לנו הרבה ברירות מכיוון שבחלק גדול מכבישי האגרה לא ניתן לשלם את האגרה בדרך אחרת (והיא צדקה, מזל שעשינו). חבילת האגרה עלתה 78$ ל-9 ימים וכללה הכל. היא גם ניסתה למכור לנו מיכל דלק מלא מראש (ואז אפשר להחזיר את האוטו בכל מצב), אך לזה סירבנו (ובצדק). מחיר ההשכרה עמד על 332$ בלבד ועוד התשלום בגין האגרה. החזרת הרכב הייתה פשוטה עוד יותר ופקיד ההשכרה גם הזמין לנו מונית גדולה עד לאנייה.
בהשכרה השניה קיבלנו רכב מסוג Dodge Grand Caravan נהדר מחברת השכרת הרכב Alamo. דלפקי ההשכרה נמצאים פחות מקילומטר מהאנייה ויש אליהם שאטל חינמי מאוד נוח. קבלת הרכב הייתה מהירה, הוא היה חדיש לחלוטין, מחיר חבילת האגרה כאן היה נמוך משמעותית (3.95$ ליום ועוד עלות השימושים) וגם קניתי חבילת דלק מראש כי לא רציתי להתעסק עם זה לפני ההגעה לשדה התעופה של מיאמי במחיר הוגן של 35$ בלבד למיכל מלא. החזרת הרכב בשדה התעופה הייתה פשוטה ביותר ולבבית וההגעה משם לטרמינל נעשית באמצעות רכבת פנימית. מחיר ההשכרה עמד על 75$ ועוד התשלום בגין הדלק ובגין האגרה. זה יותר זול מכל אופציית הגעה מהאנייה לנמל התעופה של מיאמי המרוחק 4 שעות נסיעה משם. סה”כ ההוצאות בגין דלק עמדו על 96$ בלבד וההוצאות בגין אגרות עמדו על 84$.
עוד ראוי לספר כי לצרכי ניווט השתמשנו באפליקציית Waze שעשתה עבודה נהדרת, אך מצריכה כמובן חיבור אינטרנט רציף. אתר האינטרנט Economy Car Rentals מקבל ממני ציון 10, חברת השכרת הרכב Dollar מקבלת ממני ציון 7 ואילו חברת השכרת הרכב Alamo מקבלת ממני ציון 10.
יום שישי 31/3/17 מנתב”ג למיאמי
הגענו לנתב”ג בשעת בוקר מוקדמת על מנת להספיק לטיסת טורקיש 865 לאיסטנבול בשעה 08:40. להפתעתנו מצאנו שדה ריק למדי ודילגנו מעל כל השלבים בדרך לדיוטי פרי במהירות רבה. קצת התאכזבנו לגלות שאנחנו יושבים זוג ועוד זוג ועוד בודד בנפרד, אבל מדובר כאמור בטיסה קצרה של כשעתיים. שדה התעופה באיסטנבול כבר מוכר לנו היטב מטיסות קודמות ולאחר המתנה מעצבנת לבדיקה הביטחונית (למה בכלל צריך אותה? הרגע הגענו מטיסה אחרת...) הגענו לדיוטי פרי להמתנה לטיסת ההמשך של טורקיש מספר 077 למיאמי. מתחם הדיוטי פרי באיסטנבול גדול מאוד, עם שפע אפשרויות לקניות ואוכל ולא קשה להעביר בו את ההמתנה בנעימים. אנחנו בחרנו בסניף של סטארבאקס להפוגת קפה ומאפים בהמתנה שעוד נותרה לנו. שער העלייה למטוס היה מרוחק משם כרבע שעה הליכה ולפני העלייה למטוס עוד חיכתה לנו בדיקה נוספת על מנת לוודא שאנחנו לא "מחדירים" מוצרי חשמל למטוס בניגוד להנחיות של האמריקאים. הטיסה שנמשכה כ-12 שעות עברה כאמור יחסית בנעימים בעיקר בזכות מערכות הבידור המתקדמות ושקע טעינת הטלפונים וכן השירות הנהדר וישבנו על שתי שלישיות במרכז המטוס, כלומר עם מושב אחד פנוי שעשה לנו את הטיסה אף נעימה יותר.
נחתנו במיאמי בסביבות השעה 19:00, שם ציפתה לנו קבלת הפנים הידועה של האמריקאים בדמות המתנה של מעל שעה בתור לדלפקי ההגירה, כל המזוודות כבר חיכו לנו מזמן אחרי שהורדו מהמסוע והשמחה על קבלת כל המזוודות קצת קוזזה כשגילינו שאחת נקרעה ולמעשה יצאה משימוש. הגשנו במהירות טופס תלונה על המזוודה והמשכנו בדרכינו למשרדי השכרת הרכב, דרך שכללה שילוב של הליכה עם נסיעה ברכבת פנימית של השדה.
פקידה מנומנמת קיבלה את פנינו ולאחר שעשתה לנו טובה ומילאה את טפסי ההשכרה שלחה אותנו לבחור לנו רכב בקומה אחרת, שם גילינו שעלינו לבחור רכב מבין שני רכבים זהים שעמדו בחניה. לצערי לא קיבלנו את הדגם שרציתי (אותו קיבלנו בהשכרה השניה), אבל הוא היה בהחלט בהתאם לקטגוריה שהזמנו ולצרכים שלנו. הנסיעה משדה התעופה למלון הסמוך ארכה מספר דקות ועל עוגמת הנפש במלון סיפרתי כבר קודם. נסענו לחפש מקדונלדס סמוך לארוחת ערב מהירה (בייחוד לאור העובדה שטורקיש די גרמה לנו לשביתת רעב בטיסה...) ולאחריו הלכנו לישון עייפים מהדרך הארוכה כשהשעון הביולוגי שלנו כבר עומד על אמצע הלילה.
יום שבת 1/4/17 מיאמי
קמנו מוקדם בבוקר, מוקדם מידי (ללא שעון, כנראה בגלל שהלכנו לישון מאוד מוקדם), ואחרי ארוחת בוקר טעימה יצאנו ליום טיול במיאמי שטופת השמש, אל South Beach הנמצא ב-Miami Beach. מיאמי היא מקום מפלטם של עשירי אמריקה מהחורף הקשה בצפון, למבקרים בה אין מגוון מסחרר של אטרקציות ויום ביקור אחד בה מספיק בהחלט. מיאמי ידועה בשיעור פשיעה גבוה במיוחד ולכן מאוד לא מומלץ להסתובב בה בחשיכה (גם לא ברכב) ובטח ובטח אל תשאירו חפצים ברכב לעולם. מיאמי ביץ' זה אי הנמצא ממזרח למרכז מיאמי, מחובר אליה במספר גשרים ונמצאים בו החופים והטיילת המפורסמים של העיר.
את כל הטיול באזור South Beach אפשר ומומלץ לעשות ברגל וכדאי לחנות בקצה הדרומי של החוף באזור רחוב 5. הרחוב המקביל לחוף נקרא .Ocean Dr ממנו יוצאים רחובות ממוספרים והחוף נפרש לאורך כ-3 ק”מ מרחוב מספר 1 ועד רחוב 25 ובינו לבין הטיילת במרבית אורכו נמצא פארק Lummus החביב. הקטע הפופולרי ביותר נמצא בין הרחובות 6-15 וחברי הקהילה הגאה נמצאים באזור רחוב 12. בחוף יש ריכוז ענק של מעל 800 מבני ארט דקו, שיש כאלו שזה מאוד יעניין אותם ויש כאלו (כמונו) שיחשבו שזה חביב ולא יותר.
לנו המליצו לחנות בחניון Central Parking הנמצא בשדרות וושינגטון 555 בסמוך לנקודת ההתחלה הרצויה בפינת הרחובות Ocean ו-5 ואכן החניון נמצא במיקום מנצח, אך גם המחיר בהתאם (אנחנו שילמנו 27$ ל-3.5 שעות) ואפשר לחנות בחניונים הרבים שבסביבה במחירים זולים יותר.
התחלנו את הסיור כאמור בצומת הרחובות Ocean ו-5 ומשם התחלנו לעלות צפונה כשאנחנו מסיירים בין הטיילת היפה, מבני הארט דקו לצידה, חוף הים (לא ברור על מה יצא שמו למרחקים, חוף סתמי למדי) והפארק. אנחנו עשינו טעות כשהגענו מוקדם מידי ולכן המקום לא היה מספיק תוסס כפי שהיה כשחזרנו את המסלול חזרה. אין טעם להתחיל את הסיור לפני השעה 10:00. כמו כן, יש לקחת בחשבון שמש חזקה מאוד וחום רב בכל ימות השנה. כשמגיעים לרחוב לינקולן (בין הרחובות 16 ו-17) פונים שמאלה והולכים לאורך הרחוב הססגוני כאשר אחרי שחוצים את שדרות וושינגטון הוא הופך למדרחוב שלאורכו מיטב החנויות, מסעדות, בתי הקפה וסניף של אפל. לאחר שטיילנו במדרחוב, הצטיידנו באייפון חדש לאופיר וקנינו ממתקים בחנות הסוכריות של דילן, פנינו שוב צפונה ברחוב Meridian עד לאנדרטת השואה הנמצאת בסמוך לרחוב 19.
אנדרטת השואה היא אתר חובה בביקור במיאמי עם פסל של יד מושטת מעלה ועליה מטפסים ניצולים המנסים לברוח כשלצידה מספר פסלים נוספים קטנים יותר, אחד מהם של אם ושני ילדיה המפוחדים וציטוט של אנה פרנק כי היא מאמינה שאנשים הם טובים מטבעם… מספרי הרחוב בו ממוקמת האנדרטה מייצגים את שנות המלחמה.
מכאן אפשר לבקר בגנים הבוטניים הסמוכים (אנחנו ויתרנו) או פשוט לחזור חזרה מעט דרומה לרחוב 17 וממנו מזרחה כל הדרך עד שדרות Collins. משדרות Collins מתחילים לחזור דרומה וברחוב 15 חותכים מעט מזרחה וצועדים שוב דרומה בשדרות Ocean לאורך הים עד לאוטו. סה”כ המסלול אורך כ-5 ק”מ ולנו לקח לעשות אותו כ-3.5 שעות. נתנו לביקור ב-South Beach ציון 8, אם כי הציון היה כנראה עולה אם היינו מתחילים מאוחר יותר.
היעד הבא היה שכונת הוואנה הקטנה, שכונה שלמה על טהרת יוצאי קובה, תוצר של קרבתה של מיאמי לקובה השכנה מדרום ולהגירה הגדולה אליה בשנות ה-50 של המאה הקודמת. השכונה היא לא המקום הכי אטרקטיבי שביקרנו בו, אך היא כנראה המקום הכי “קובני” בעולם מחוץ לקובה…
התחלנו את הביקור בשכונה באזור מרכז המבקרים ברחוב 8 SW מספר 1442, שוטטנו קצת בין החנויות, ראינו קצת ריקודי סלסה והמון מקומות שמוכרים קפה קובני מפורסם ובעיקר נהנינו לצפות בזקנים קובנים המשחקים דומינו עם סיגר בפה בפארק Maximo Gomez Domino הסמוך ולהצטלם עם פסל של תרנגולת צבועה בצבעי דגל ארצות הברית בפינת הרחוב... נתנו לביקור בשכונה ציון 7 מאכזב למדי.
משם הלכנו לאכול במסעדה קובנית מאוד מפורסמת בשם Versailles הנמצאת באותו רחוב במספר 3555 ומציעה מטבח קובני אותנטי, שירות נהדר, מחירים סבירים וקפה שאסור לפספס. אכלנו ארוחת טעימות נהדרת שהרכבנו על פי המלצת המלצר ושילמנו עליה 95$ כולל שירות. המסעדה קיבלה מאיתנו בקלות ציון 9.
מה עכשיו? סיימנו את כל מה שתכננו להיום ממש מוקדם (גם כי התחלנו מוקדם וגם כי אנחנו זריזים...) וצריך לקבל החלטה מה הלאה, אז אני מתחיל לזרוק רעיונות מתוך המדריך שהכנתי וכולם נשללים אחד אחרי השני עד שאני מגיע למרכז הקניות. ממש מפתיע, פתאום כולם רוצים... בחרנו את מרכז הקניות דולפין גם כי הוא מאוד מומלץ וגם כי היה יחסית קרוב למרכז העיר ולמלון.
מרכז הקניות Dolphin Mall הוא מרכז ענק וחדיש עם מעל ל-200 חנויות, חלקן רגילות וחלקן חנויות אאוטלט מוזלות ומתחם אוכל גדול. עשינו שם קצת קניות ראשוניות (כי את כל הקניות תכננו לעשות באאוטלטים המפורסמים של אורלנדו) ואכלנו ארוחת ערב עם המבורגרים נהדרים במסעדת Johnny Rockets האהובה עלינו במיוחד מנסיעות קודמות. מרכז הקניות קיבל מאיתנו ציון 9.
חזרנו למלון וסיימנו את היום הראשון המלא בטיול, יום נינוח ושלו שהיה התחלה טובה לטיול אחרי טיסה ארוכה, אך בטח לא ייזכר כיום משמעותי בטיול.
יום ראשון 2/4/17 שמורת Everglades ונסיעה לאורלנדו
קמנו בבוקר, אכלנו ארוחת בוקר, נפרדנו מהמלון הנחמד (והצפוף...) ויצאנו לכיוון הכניסה המזרחית לשמורת Everglades, המרוחקת כשעה נסיעה מדרום למיאמי.
שמורת הטבע Everglades היא שמורה ענקית סובטרופית, השלישית בגודלה בארצות הברית, שהייחוד שלה הוא הביצות שמכסות את רוב שטחה ומגוון בעלי החיים המתגוררים בה, בייחוד תנינים מכל הסוגים, נחשי מים, פרות ים, ציפורים וצבי ים. לשמורה הגדולה יש 4 אזורי ביקור, די מרוחקים האחד מהשני ולכן החלטנו להתמקד באחד או שניים מהם, תלוי כמה יספיק הזמן כשבערב אנחנו עוד אמורים להגיע למלון באורלנדו המרוחקת כ-4 שעות נהיגה צפונה. אחת הדילמות הגדולות בשמורה היא איזה אזורים לבקר ואיזה מסלולי הליכה לעשות כי יש המון מה לעשות ולראות ואני ניסיתי לבחור על פי הגיאוגרפיה ועל פי רמת העניין והקושי של כל מסלול. הכניסה לשמורה עולה 25$ לרכב והיא תקפה לכל הכניסות למשך שבוע.
התחלנו את היום במרכז המבקרים של אזור Royal Palm. האזור הזה הוא הקרוב ביותר לכניסה המזרחית לשמורה ומרוחק כאמור כשעה ממיאמי. התחלנו במסלול אולי הפופולרי ביותר בשמורה שנקרא מסלול Anhinga שאורכו 1.2 ק”מ שמתחילים במרכז המבקרים ורובו מתבצע באמצעות הליכה על גשרי עץ מעל הביצות וצמחיית המים הסבוכה. במהלך ההליכה צפינו בלא מעט תנינים בגדלים שונים בהמון עופות מים ובמיוחד בציפור Anhinga, שעל שמה נקרא המסלול והיא קרובת משפחתו של הקורמורן הניזון מדגים.
כשהציפור צוללת במים זנבה הופך למעין סנפיר והיא מזכירה דג ואילו כאשר היא שוחה מעל המים, הצוואר הדקיק שלה נראה כמו נחש ולכן קוראים לה "ציפור נחש". ציפור מעניינת ויפה במיוחד ומסלול מאוד יוצא דופן, מרתק ומלא בחיים. לצערנו לא זכינו לראות צבי ים שאמורים גם להיות שם. משך ההליכה האיטית במסלול כשעה והוא קיבל מאיתנו ציון 9.
לאחר סיום המסלול המשכנו למסלול נוסף, גם הוא צמוד למרכז המבקרים ושמו מסלול Gumbo Limbu, מסלול מעגלי בן 600 מטרים העובר בתוך צמחיה טרופית ונקרא על שם העצים הצומחים בו. מסלול זה היה משעמם ומיותר וקיבל מאיתנו ציון 5. הוא לקח כעשר דקות הליכה.
יצאנו ממרכז המבקרים של אזור Royal Palm אל עבר האזור הצפוני של השמורה, אזור Shark Valley, שהכניסה אליו מכביש 41 שהוא הגבול הצפוני של השמורה והוא נמצא בלב נהר של עשב. האזור נקרא כך מכיוון שבעבר כאשר הייתה זרימה גדולה יותר של מים בביצה, חיו בה גם כרישים, אך כמובן שכיום אין להם זכר. אזור השמורה היה בעבר גם אזור מגורים של אינדיאנים רבים שנדחקו החוצה בעקבות סלילת כביש 41, שלאורכו הם מתגוררים כיום וניתן לצפות במספר מקומות בכפרים שלהם, שחלקם משמשים כאטרקציה תיירותית, אך אנחנו ויתרנו על כך מחוסר זמן.
היעד הבא שלנו היה שיט בסירת Air Boat, אחת האטרקציות הידועות והפופולריות בסבך הביצות של השמורה. סירת Air Boat היא מעין רחפת שהמדחפים שלה נמצאים מעל המים ולכן מאפשרים לה לשוט בביצות עם צמחיה סבוכה מבלי שהמנוע ייפגע. יש בשמורה שלל מקומות המציעים שיט בן חצי שעה בסירה כזו (מחריש אוזניים בגלל המנועים) ובדרך כלל גם מופע תנינים. אנחנו בחרנו באתר Everglades Safari Park, הנמצא כ-15 ק”מ מזרחית למרכז המבקרים Shark Valley. בחרנו בו גם בגלל מיקומו הנוח וגם בגלל מחירו הזול יותר.
לאחר שקנינו כרטיסים נתבקשנו לחכות כ-10 דקות עד ליציאת הסירה הבאה ואז עלינו על הסירה המיוחדת, קיבלנו אטמי אוזניים ויצאנו לשיט של 30 דקות. במהלך השיט פשוט דהרנו מעל שדות עשב ענקיים במחזה יוצא דופן מכיוון שלא רואים מים והסירה פשוט "גולשת" על שדות העשב. המשיט עצר מידי פעם להסברים וכן במקומות בהם אפשר היה לראות תנינים וגורי תנינים ולקבל הסבר כי נקבת התנין ממליטה כ-50 תנינים זעירים, מהם שורד בדרך כלל רק אחד. השיט היה חוויה מאוד מיוחדת ונתנו לו ציון 9, בעיקר בגלל ייחודו. מחיר הכניסה לאתר היה 25$ למבוגר ו-12$ לילדים עד גיל 12 וכלל גם מופע תנינים עליו ויתרנו.
במהלך הביקור שאלנו את עצמנו מה ההבדל בין אליגטור לקרוקודיל? התשובה היא שאליגטור היא חיה של מים מתוקים ואילו קרוקודיל של מים מלוחים. השמורה הזו היא המקום היחיד בעולם בו גרים שני אלו ביחד בגלל הסביבה המיוחדת של מים מתוקים ומלוחים יחדיו.
זה השלב שבו הבנו שכבר אין לנו זמן לטיולים נוספים והתחלנו בנסיעה לכיוון אורלנדו, נסיעה שלקחה לנו כ-4.5 שעות כולל הפסקת אוכל והגענו למלון באורלנדו בסביבות בשעה 19:00. חושבים שהלכנו לישון? אז זהו, שלא...
אין כמו להתאקלם באורלנדו מאשר בבילוי ערב ב-Disney Springs, מתחם הבילויים של דיסני הכולל עשרות חנויות (יקרות), מסעדות (יקרות) ואת המופע המפורסם La Nouba של להקת הקרקס הטובה בעולם Cirque Du Soleil. עוד במקום ממלכת משחקי הארקייד DisneyQuest שמחיר הכניסה היקר מאוד אליה כולל שימוש חופשי בכל המתקנים ולכן מתאים רק למי שבא למקום ליום שלם, עובדה שמאוד ביאסה את רועי שבנה על המקום.
בין הדברים המיוחדים שניתן למצוא במקום בנוסף זה חנות של Uniqlo (מה, לא נקנה עוד מעיל?), חנות קונספט ענקית ומרהיבה של קוקה קולה שקנינו בה כמה מזכרות, חנות ענק של דיסני כמובן, חנות מיוחדת מאוד של לגו עם מגוון של דמויות ענק עשויות כולן מהלבנים המפורסמות, בית הקפה המפורסם RainForest, חנות של מוצרי סדרת Star Wars ועוד ועוד. אינספור בילויים, קניות ואוכל במתחם אחד ססגוני במיוחד.
החניה בחינם. נתנו למקום ציון 9 ובהחלט מומלץ לבלות בו ערב. נגמר יום שהתחיל במיאמי והסתיים באורלנדו, לילה טוב.
יום שני 3/4/17 מדריך דיסני ופארק Hollywood Studios
אחת הדילמות הגדולות באורלנדו היא איזה פארקים לבחור? בין היתר יש במקום ארבעה פארקי נושא של דיסני ועוד שני פארקי מים, שני פארקים של יוניברסל ועוד פארק מים, פארק עולם הים ועוד פארק מים, פארק גני בוש בטמפה, מרכז החלל קנדי ועוד פארקים קטנים יותר ואטרקציות נוספות שאני אפילו לא אמנה. אז לאן הולכים? היינו בעבר כבר בפארקים של דיסני בקליפורניה ובהונג קונג, בעולם הים בסן דייגו וביוניברסל בלוס אנג'לס. הצגתי לילדים את כל האלטרנטיבות והם בחרו בשני פארקים של דיסני בהם לא היו (דיסני סטודיוס ואפקוט), בשני הפארקים של יוניברסל (בעיקר בגלל מתחם הארי פוטר ועל זה ארחיב בהמשך) ובמרכז החלל קנדי. בדיעבד זו כנראה הייתה טעות לתת לילדים לבחור, או שההסברים שלי היו גרועים...
עוד דבר שארחיב עליו כאן הייתה ההחלטה לרכוש את כל הכרטיסים מראש (על מנת לחסוך זמן) וכן לרכוש רק באתרים הרשמיים של הפארקים (גם על מנת למנוע אפשרות לזיופי כרטיסים וגם על מנת שאפשר יהיה להזמין תור למתקנים בדיסני מראש באמצעות מנגנון +Fast Pass). היה מאוד נוח להדפיס את הכרטיסים בבית (בדיסני היינו צריכים להחליף אותם לכרטיס מגנטי בקופה בכניסה ללא תורים ואילו ביוניברסל נכנסים עם הכרטיס המודפס מהבית עליו מודפס ברקוד) וזה כמובן מנע מאיתנו לעמוד בכניסה בתורים הענקיים. מאוד מומלץ גם להוריד מראש את אפליקציית My Disney Experience Mobile App ואת אפליקציית Universal Orlando Resort App שיאפשרו לכם להזמין תור למתקנים (בדיסני) ולצפות בזמני ההמתנה למתקנים ובשעות ההופעות (בשני הפארקים). באפליקציה גם ניתן לרכוש את הכרטיסים.
שירות +Fast Pass הנו שירות ייחודי לפארקים של דיסני המאפשר לכם להזמין תור מראש ל-3 מתקנים והופעות כבר חודש לפני הביקור בפארק (בתנאי שכבר יש לכם כרטיסים) ללא עלות נוספת. רוב המתקנים וההופעות משתתפים בתכנית, אך לא כולם. בעת הזמנת התור תקבלו חלון של שעה בו עליכם לבקר במתקן או בהופעה. כשאתם מגיעים למתקן, אתם נכנסים לתור המיוחד לאלו שהזמינו תור מראש באמצעות כרטיס הכניסה לפארק. אחרי שסיימתם את שלושת המתקנים שהזמנתם, אתם רשאים להזמין נוספים באמצעות האפליקציה או מכונות מיוחדות, אך רוב הסיכויים שכבר לא יהיו תורים כי מספרם מוגבל אז אל תבנו על זה. השימוש בשירות הזה מצריך תכנון טוב על מנת לא לרוץ מקצה אחד של הפארק לקצה השני רק בגלל שהזמנתם תור.
באותו בוקר קמנו מוקדם על מנת להגיע לפני הפתיחה לפארק Disney's Hollywood Studios, פארק הסרטים של דיסני שנקרא בעבר MGM ונחשב למתחרה התחליפי של פארק יוניברסל סטודיו (אם כי אני חושב שהם לא תחליפיים וכדאי לבקר בשניהם). בפארק יש מספר לא רב של מתקנים (מעט מידי) ומספר מופעים איכותיים ומושקעים במיוחד, הטובים ביותר בפארקים של אורלנדו. מומלץ מאוד כמו בכל פארק להגיע לפני הפתיחה על מנת ליהנות מהשעה הראשונה שהיא עדיין לא עמוסה במיוחד. היום הפארק נפתח בשעה 09:00 ואנחנו הגענו בשעה 08:30, חנינו יחסית קרוב מאוד (החניה הרגילה עולה 20$ והמועדפת עולה 40$, אך אין סיבה לקחת מועדפת כשמגיעים מוקדם. אנחנו חנינו במחיר הרגיל שתי שורות אחרי המועדפת). מהר מאוד החלפנו את הכרטיסים שהדפסנו בבית לכרטיסים מגנטים והתייצבנו בכניסה לפארק מחכים לפתיחתו. אל תשכחו בכניסה לקחת מספר עותקים של מפת הפארק ושעות ההופעות. אני תכננתי את היום הזה באופן כמעט מדעי תוך שילוב מושכל של המתקנים שהוזמנו מראש ושילוב נכון של מופעים, שמשמשים גם כמנוחה מהריצות ממתקן למתקן. כשאתם מקבלים את הכרטיסים חשוב לצלם אותם (בצד עם המספר) למקרה שילכו לאיבוד.
התחלנו את היום במתקן Rock 'n' Roller Coaster Starring Aerosmith, רכבת הרים פופולרית ביותר הנוסעת בחושך המדמה לילה אפלולי של לוס אנג'לס במהירות של 96 קמ”ש עם שני לופים והתהפכות בליווי שיריה של להקת אירוסמית'. מתקן כיפי במיוחד שהגענו אליו ראשון ללא תור ובהמשך היום התורים אליו מגיעים ל-90 דקות. משם המשכנו לאחד המתקנים המפורסמים של הפארק הנראה למרחוק The Twilight Zone Tower of Terror, שעד שלא נכנסים אליו לא מבינים מה מהותו וגם אני לא אגלה כדי לא להרוס את ההפתעה, אבל מדובר במתקן מפחיד למדי. הזמנו אליו תור מראש (לחלון זמן 09:35-10:35), אך לא היה צורך כי זמן ההמתנה עמד בבוקר מוקדם על 10 דקות בלבד. התחלנו את היום עם שני מתקנים מדהימים, שניים משלושת המתקנים הטובים ביותר של הפארק, אבל זו גם הייתה הבעיה שהתחלנו בשיא. נזכור את זה בהמשך.
משם המשכנו לקצה השני של הפארק למתקן Muppet Vision 3D, סרט ארבע מימדי על החבובות באורך 25 דקות, חביב למדי לכל גיל. כעת היינו אמורים ללכת למתקן מלחמת הכוכבים, שהזמנו אליו תור (לחלון זמן 11:10-12:10), אך מכיוון שהתורים עד כה לא היו ארוכים אז הגענו מוקדם מידי וניצלנו את הזמן כדי להצטלם קצת עם הדמויות בפארק (שגם לצילום יש תורים ארוכים).
לאחר הצילומים חזרנו למתקן Star Tours The Adventure Continue, שהוא סימולטור תלת מימדי של טיסה בחלל בעולם מלחמת הכוכבים. נחמד, לא יותר מזה.
משם המשכנו לאחד המופעים המפורסמים של הפארק, Indiana Jones, אליו הגענו בשעה 11:30 לקראת המופע של שעה 12:00 על מנת לתפוס מקום. זהו מופע מוצלח מאוד של חצי שעה המדגים פעלולים מתוך סרטים עם קרבות של מכות, יריות, הרפתקאות ועוד. אחלה מופע. כעת למופע נוסף, גם הוא מהמוצלחים והמפורסמים בפארק, היפה והחיה בגרסה מקוצרת של 30 דקות למופע המפורסם מברודווי. גם כאן חשוב להגיע מוקדם על מנת לתפוס מקום מכיוון שהמופע מבוקש מאוד והאולם מתמלא מהר. אהבנו מאוד את המופע המושקע עם השירים המפורסמים.
כעת הגיע זמן ארוחת הצהרים, גלידות וממתקים ואז הבנו שאנחנו בבעיה. למעשה סיימנו את כל המתקנים המבוקשים למעט המבוקש ביותר אליו אנחנו הולכים לאחר הארוחה ומה נעשה אחר כך עד מופע הסיום המדהים של שעה 20:30? נחזור לסוגיה הזו תכף.
לאחר ארוחת הצהרים הלכנו למתקן Toy Story Mania, אליו הזמנו תור (14:50-15:50). זהו המתקן הפופולרי ביותר בפארק גם כי הוא מגניב למדי וגם כי הוא פונה לכל הגילאים. במתקן הזה נוסעים בקרוניות עם משקפי תלת ממד ומשתתפים בשורה של משחקים וירטואליים מבוססי יריות בתחושה שאתה ממש נמצא בתוך העולם של צעצוע של סיפור. אין מילים לכיף של המתקן הזה.
משלב זה ואילך היינו די עסוקים בלהעביר את הזמן בין עוד מתקן אחד ובעיקר בין הרבה חנויות ובשיטוט בין הדמויות וזה קצת היה מתסכל אבל לא רצינו לפספס את מופע הסיום. בין היתר ביקרנו במתקן The Great Movie Ride בו נוסעים בקרוניות במסע איטי במבנה דמוי התיאטרון הסיני בלוס אנג'לס במשך 22 דקות בין סרטים מפורסמים. מתקן די מעניין ונינוח לחובבי קולנוע ומאוד מושקע בתפאורה שלו ומשם המשכנו למתקן הסמוך שנקרא Walt Disney: One Man Dream, תערוכה המספרת את סיפורו של וולט דיסני שמאוד עניינה את סיגל ואופיר. לאחר מכן צפינו במופע הרחוב מתוך מלחמת הכוכבים Jedi Training Trials of the Temple, שעניין מאוד את שני הילדים הקטנים ונמשך 25 דקות ואז קנינו לרועי את הרובוט R2D2 שהוא כל כך רצה ממלחמת הכוכבים.
הילדים מאוד רצו לחזור לסיבוב נוסף ברכבת ההרים אז הם עשו פעם נוספת בלעדינו ולאחר מכן שתי הבנות עם סיגל חזרו לסיבוב נוסף בצעצוע של סיפור ורועי ואני הלכנו לתפוס מקום באמפי הענק בו נערך מופע הסיום. זה המקום גם לציין כי בפארק יש עוד שני מופעים מאוד פופולריים בקרב ילדים יותר קטנים, בת הים הקטנה ולשבור את הקרח, עליהם כמובן ויתרנו כי הילדים שלנו גדולים יותר.
המופע הגדול Fantasmic נערך באמפי פתוח ענק במרכזו של אגם ונמשך חצי שעה. במופע משתתפים גיבורי דיסני רבים שנלחמים ברשעים בתוך החלום של מיקי מאוס, כשברקע מיצג מרשים ביותר של מים, אורות, צלילים ולייזרים כולל הקרנת סרט על מסך של מים. מופע שגורם לך לצאת פעור פה מהיום הזה ואין להחמיצו. מזל שחיכינו.
מיד כשמסתיים המופע, מתחיל מופע הזיקוקים המסיים את היום ואם רוצים לראות אותו צריך ממש לרוץ אליו מהמופע הקודם ולא ברור למה דיסני תכננו את זה כך, אבל גם המופע הזה שנקרא Star Wars A Gakactic Spectacular הוא מופע מרהיב ומומלץ מאוד לא לפספס אותו. שני המופעים היוו סיום מוחץ ליום הפארקים הראשון שקיבל מאיתנו ציון 8. משם נסענו לאכול ארוחת ערב וחזרה למלון מותשים מהיום המעייף הזה.
יום שלישי 4/4/17 מרכז החלל קנדי
היום הייתה אפשרות לקום קצת יותר מאוחר כי לא היה צריך למהר לפתיחה של פארק למרות שלפנינו עמדה שעה נסיעה עד למרכז החלל. עצרנו לארוחת בוקר ומשם המשכנו אל עבר Cape Canaveral, מקום משכנו של מרכז החלל כ-80 ק”מ מזרחית לאורלנדו. הביקור במקום מאוד קסם לרועי הסקרן ולכן נבחר. סיגל ואני כבר היינו שם לפני כ-14 שנה. המרכז המפורסם מציע חוויה יוצאת דופן מעולם החלל עם אינספור אטרקציות שיכולות בקלות למלא יום שלם (אנחנו בילינו שם מעל 5 שעות). גם במקרה הזה בחרנו לרכוש כרטיסים מראש באתר הרשמי על מנת לחסוך זמן המתנה בקופות (אם כי לא היה תור...) והכניסה עלתה לנו 50$ למבוגר ו-40$ לילד עד גיל 10. המחיר כולל אטרקציות רבות עליהן אתעכב בהמשך.
מיד עם הכניסה בחרנו ללכת לאטרקציה המרכזית, סיור מודרך באוטובוס. בדרכנו לשם חלפנו בגן הטילים המכיל מגוון חלליות אך בחרנו לא להתעכב בו כי רצינו להגיע לסיור לפני שיהיו תורים ארוכים (ואכן היו). בסיור נסענו לכיוון אתרי השיגור ובניית המעבורות תוך כדי שאנחנו מקבלים הסברים מקיפים מהמדריך כולל שימוש במסכי הסבר קטנים על תכנית החלל האמריקאית, על ההיסטוריה של התכנית ועל כל הדברים שראינו בדרך כולל ה"משאית" שמשנעת את החללית מההאנגר לכן השיגור וכולל כן השיגור המרשים עצמו.
לקראת סוף הסיור עצר לנו האוטובוס לביקור במרכז המבקרים אפולו/סאטורן 5, בו ניתן להתרשם מהדמיה של מרכז בקרה, מחתך של חללית המאפשר ללמוד על המבנה שלה ועוד הרבה מאוד מיצגים שונים, בהחלט מרתק. כשמיצינו את הביקור במרכז המבקרים יצאנו החוצה ופשוט חיכינו מספר דקות עד לאוטובוס הבא. הסיור כולל העצירה לוקחים בסביבות שעתיים.
עם החזרה מהסיור הלכנו לבניין המרכזי שנקרא Shuttle Launch Experience, שם חזינו בסרט על החלל על גבי מסך ענק ובדגם של מעבורת החלל אטלנטיס שגובהה מעל 60 מטר ולאחר מכן הסתובבנו בין מיצגים רבים מעולם החלל בהם יכלו הילדים להתנסות במגוון תחומים ולשבת בתא הפיקוד של החללית. בבניין גם ניתן לצפות בטלסקופ החלל אבל אנחנו ויתרנו על זה והמשכנו לסימולטור החלל שההמתנה אליו ארכה כחצי שעה והוא מזכיר מאוד מתקני סימולטור תלת ממד מפארקי השעשועים ומאפשר לחוות המראה וטיסה לחלל. זה לא כל כך מתאים לסובלים מבעיות גב. בדרך החוצה חלפנו דרך חנות המזכרות והצטיידנו במזכרות ובגלידת חלל מוצקה.
משם פנינו למצבת הזיכרון לחללי נאס”א, שם חלקנו כבוד לאילן רמון, תוך שאנחנו מתמלאים בגאווה רבה על היותו ישראלי. עייפים הלכנו לאכול באחת המסעדות במרכז ובזה מיצינו את הביקור במקום. יש במקום עוד אטרקציות כמו סרטי Imax, אבל אנחנו הרגשנו שמיצינו כאמור. נתנו למרכז החלל ציון 9.
הנסיעה חזרה לאורלנדו חלפה בקלות וניצלנו אותה כדי להחליט מה נעשה בזמן הנותר. החלטנו שביקור אחר הצהריים ברשת WalMart הוא תמיד ביקור מבטיח לקניות מגוונות כולל מזכרות דיסני למיניהן, תרופות מוזלות (אדוויל עולה שליש ממחירו בישראל) והמון ממתקים. הביקור אכן היה מאוד מוצלח ומהר מאוד נפטרנו מ-200$ נוספים... משם המשכנו לארוחת ערב במסעדת Johnny Rockets האהובה לאכול את ההמבורגר Smoke House המדהים שהגברים במשפחה כל כך אוהבים או את המבורגר ה-Route 66 עם הפטריות או שניצלונים וקריספי צ'יקן לבנות. אגב, ארוחת ערב הגונה שם עולה כ-50$ לכל המשפחה. טעים ובמחיר סביר ביותר. משם חזרה למלון ליום יחסית מתון ופחות מעייף מהאחרים.
יום רביעי 5/4/17 יום קניות ומופע בלתי נשכח
היום אנחנו אמורים לפשוט על האאוטלט, מה שאומר שיחסית קל להעיר את הילדים. אף אחד לא רוצה לבזבז זמן קניות. אורלנדו עמוסה במרכזי קניות ענקיים על מנת לוודא שמעט הכסף שנשאר לכם מהבילוי בפארקי השעשועים יישאר אף הוא בעיר... אם זה לא מספיק, אז ברחוב המפורסם International Drive יש מאות חנויות (בעיקר מזכרות) ותמיד מומלץ להעיף מבט ברשתות Walmart (כפי שעשינו אתמול) או Target, שם ניתן למצוא שלל מציאות ומוצרי דיסני במחצית ממחירם בפארקים (אם כי זו לא בדיוק אותה סחורה). אנחנו בחרנו לבלות יום אחד שלם באאוטלט הצפוני ויום אחד שלם נוסף בדרומי.
אז אחרי ארוחת בוקר יצאנו בשעה 09:30 אל עבר האאוטלט הצפוני על מנת להגיע ממש בפתיחה בשעה 10:00. האאוטלט Orlando International Premium Outlets הוא הגדול ביותר באורלנדו ויש בו 184 חנויות שיספקו את הצרכים שלכם במחירים מאוד זולים. במקום יש כמובן גם מתחם מזון עם מספר מסעדות מזון מהיר מכל הסוגים ועוד מספר בתי קפה למנוחה. אל תשכחו להצטרף בחינם באינטרנט למועדון הלקוחות שלהם על מנת לקבל את חוברת הקופונים בחינם, שתעניק לכם הנחות נוספות על המחירים הזולים ממילא. בין היתר יש כאן חנויות של סמסונייט (מקום נהדר לרכוש מזוודה ואז למלא אותה בקניות), כל מותגי ההנעלה, אמריקן איגל, בוס (חליפות מדהימות), קלווין קליין, קולומביה, DKNY, דיזל, חנות של דיסני, נאוטיקה, ליווייס, טומי הילפיגר, ToysRus ועוד, בקיצור כל מה שרק תעלו על דעתכם. המקום פתוח עד השעה 23:00 ויכולנו בקלות לבלות שם עד אז אבל היינו צריכים להגיע למופע שכל כך חיכינו לו אז בשעה 19:00 נטשנו את המקום רצוצים לחלוטין בדרכנו ליוניברסל, שם מוצג המופע. יש לי זיכרון עמום מארוחת צהרים קצרצרה שאכלנו באותו יום על מנת לא לבזבז זמן יקר של קניות... יום מדהים. מרכז הקניות מקבל ציון 10 ללא קושי.
נסיעה קצרה הביאה אותנו אל מתחם הבילויים של יוניברסל שנקרא City Walk והוא המקביל של Disney Springs של דיסני. במקום יש מגוון חנויות, מסעדות ובתי קולנוע, הוא פתוח כל יום עד השעה 02:00 ובין היתר מתקיים בו המופע הותיק והידוע Blue Man Group.
את הכרטיסים למופע קנינו מראש באתר האינטרנט של יוניברסל, מחירם מתחיל ב-60$ למקומות הזולים ביותר ומאמיר ככל שמתקרבים לבמה. חשוב להגיד שהקניה מראש לא חסכה כסף או זמן (עדיין היינו צריכים לעמוד בתור לקופה על מנת להחליף את ההדפסה מהאינטרנט לכרטיסים), אבל אפשרה לנו לבחור מקומות מאוד טובים במחיר סביר.
את האמת שממש קשה לי להסביר מה זה המופע הזה, אך אני יכול להגיד שמדובר ב-3 גברים הצבועים בכחול שעושים כל מיני מעשים שטותיים על הבמה ובליווי הקהל וגורמים לך להיות שעה וחצי על הרצפה מרוב צחוק. אין ספק שזה היה אחד המופעים החזקים, הטובים והמצחיקים שראינו בחיים ולא הפסקנו לדבר עליו עוד זמן רב. חשוב לציין כי המופע ללא דיבור, כך שאין משמעות להבנת אנגלית והוא מתאים בהחלט לכל גיל. נתנו למופע ציון 10 בקלות רבה והוא נרשם כאחת מגולות הכותרת של הטיול כולו.
עצרנו בדרך למלון לארוחת ערב ומהר לישון כי מחר עוד פארק של דיסני ושוב קמים מוקדם.
יום חמישי 6/4/17 פארק Epcot
שוב קמים מוקדם כי שוב חשוב להגיע לפני הפתיחה על מנת ליהנות מקצת זמן ללא תורים. אז יוצאים מהמלון, ארוחת בוקר מהירה ואנחנו כבר בדרך לפארק לעוד יום נוסף של הרפתקאות. גם כאן תכננתי הכל מראש והזמנתי תורים במערכת ה-+FastPass לשלושה מתוך ארבעת המתקנים המבוקשים ביותר. ההגעה לחניה בשעה הזו קלה, נפרדים מ-20$ תשלום לחניה ושוב חונים יחסית קרוב מאוד בשל השעה המוקדמת. כבר חצי שעה לפני הכניסה הכניסו אותנו לתוך הפארק, אך השמחה שלנו הייתה קצת מוקדמת כי קצת אחרי הכניסה היה מחסום וכמה להטוטנים הנעימו את זמננו עד שעת הפתיחה.
פארק Epcot הוא ללא ספק היוצא דופן מבין הפארקים של דיסני ומתאים בעיקר למבוגרים ולבני נוער והרבה פחות לילדים קטנים יותר, שסביר שפחות ימצאו בו עניין. הוא מחולק למעשה לשני אזורים מאוד שונים: עולם העתיד Future World וחלון הראווה העולמי World Showcase. עולם העתיד עוסק בטכנולוגיה ובעתיד ומציע מספר מתקנים מעניינים בנושא ואילו חלון הראווה העולמי מכיל ביתנים המציגים 11 ממדינות העולם, כשבכל מדינה ניתן לצפות באתרים ידועים הנמצאים בה, מסעדות עם האוכל המקומי ומופעים טיפוסיים לכל מדינה. המדינות למעשה פרוסות מסביב לאגם המרכזי.
מיד כשנכנסנו רצנו למתקן החדיש ביותר והמאוד מאוד פופולרי Soarin, אליו לא הזמנו תור. הבעיה היא שכל מי שנכנס לפארק רץ יחד איתנו וכבר בפתיחה נאלצנו להמתין למתקן חצי שעה. במתקן מתיישבים על ספסלים, נחגרים חזק ויוצאים ממש לדאות מעל נופי העולם עם תחושה שממש נמצאים בכל מקום. פתיחת יום מהממת. משם המשכנו ל-Living With the Land שנמצא באותו מבנה ושטים בו בסירה איטית בין נופי טבע שונים, כולל שיט בחממות וצפייה מרתקת במיני גידולים חקלאיים. לכאורה לא מהמתקנים המבוקשים, אך מעניין מאוד ומומלץ. עוד במבנה מוקרן הסרט The Circle of Life, בו הדמויות מהסרט מלך האריות מסבירות על החשיבות בשמירה על הסביבה (20 דקות), אך אנחנו ויתרנו בגלל לוח הזמנים המאוד מוקפד בגלל ההזמנות. אמרנו שאולי נחזור בסוף היום, אך זה לא קרה. משם הלכנו למתקן המפורסם ביותר בפארק Spaceship Earth הנמצא בתוך כדור הכסף הענק, סמלו של הפארק הנמצא בכניסה, אליו הזמנו תור לחלון הזמן 09:25-10:25. במתקן הזה יוצאים למסע בקרוניות במעלה ומורד הכדור תוך שחולפים במשך 16 דקות על פני תקופות הזמן השונות בהתפתחותה של התקשורת האנושית החל מתקופת האבן ועד לעידן המחשבים. מתקן רגוע ומעניין, אך לא מהמתקנים שמשאירים אותך פעור פה. מיד ביציאה מהמתקן נכנסנו למתחם Project Tomorrow הסמוך, שם שיחקנו במשחקים אינטראקטיביים מאתגרים ובסימולטורים בטכנולוגיות חדישות ביותר.
משם המשכנו במרוץ אל עבר המתקן Mission Space, גם הוא מהמתקנים הפופולריים ביותר בפארק אליו הזמנו תור לחלון הזמן 10:35-11:35. זהו סימולטור טיסה בחלל המדמה מתקן אימונים של נאס”א שבו אפשר לבחור בין שתי רמות קושי. אנחנו בחרנו את הכתומה הקשה יותר, אך יש גם ירוקה קלה יותר. ללא ספק מתקן מפחיד ביותר שיכול להיות לא נעים לחלק מהאנשים כי מגיעים בו ללחץ כבידה משמעותי מאוד ולהם מומלץ לבחור את הרמה הירוקה. מיד ביציאה משם חיכה לנו המתחם Advanced Training Lab עם עוד משחקים אינטראקטיביים ואפשרות לשלוח גלוית וידאו כאילו מהחלל. אז שלחנו גלויה והמשכנו למתקן המבוקש ביותר בפארק Test Track שאליו הזמנו תור לחלון הזמן 11:45-12:45. כפי ששמתם לב תכנון מוקפד ביותר.
במתקן הזה התחלנו בלעצב את האוטו בו נסע ולאחר מכן עלינו על הרכב ויצאנו לנסיעת ניסוי של מכונית חדשה במהירויות מטורפות של מעל 100 קמ”ש במסלול מאתגר למדי עם פניות של 50 מעלות, כשחלק מהמסלול בתוך מבנה וחלק מחוצה לו. זה היה יותר מטורף ממה שזה נשמע, מתקן מדהים למדי בחסות שברולט והילדים מאוד התלהבו להצטלם על המכוניות מתוצרתה ביציאה מהמתקן. זה היה השלב בו רציתי לעצור לארוחת צהרים לפני שנעבור לחלקו השני של הפארק, אך אופיר מאוד רצתה סושי אז המשכנו הלאה. אין ספק שהחלק הזה של הפארק היה מלהיב מאוד לכל הגילאים והתכנון מראש היה מאוד מוצלח.
בחלון הראווה העולמי אפשר לטייל ממדינה למדינה מסביב לאגם או פשוט לחצות את האגם בעזרת מעבורת. בדרך כלל מתחילים בקנדה מימין והולכים נגד כיוון השעון או שמתחילים במקסיקו משמאל והולכים עם כיוון השעון. יש מעבורת שמחברת בין קנדה למרוקו ומקצרת את הדרך למי שמעוניין בכך. בתכנון המקורי רצינו להתחיל בקנדה אך אופיר כאמור מאוד רצתה סושי, מאכל שבוודאי נמצא ביפן... ולכן בחרנו לקחת את המעבורת למרוקו הסמוכה ליפן ושם התחלנו.
אז אחרי שחלפנו במרוקו היפה (שאין בה אף אטרקציה מעניינת) הגענו ליפן והתחלנו בבחינת המסעדות הנמצאות בה עד שמצאנו דלפק עם סושי שהיה די מאכזב, אבל הגשמנו משאלה של אופיר וזה לא פחות חשוב. אז מי אמר שליפנים יש סושי טוב? קצת לפני הסושי עוד חזינו במופע התיפוף Matsuriza שנמשך רבע שעה ונערך למרגלות הפגודה שבע פעמים ביום. מיפן המשכנו לארצות הברית השכנה, שם התאכזבנו לגלות שהאטרקציה המומלצת The American Adventure מושבתת ואולי תחזור לפעילות בהמשך היום. כשיצאנו משם ראינו לפתע מספר אנשים אוכלים שוק ענק של הודו והילדים מאוד רצו לנסות אז קנינו כזה ואופיר ורועי הצליחו להתגבר עליו בסופו של דבר. מארצות הברית המשכנו לאיטליה עליה אין מה לספר ומיד אחריה לגרמניה שגם עליה אין מה לספר.
בהמשך נמצאת סין היפה שמציעה שתי אטרקציות נהדרות. בהתחלה חזינו בסרט 360 מעלות שנקרא Reflections of China שלוקח אותך במשך 14 דקות לסיור באתרים המרכזיים של סין ולנו היווה סוג של חזרה לטיול הגדול שעשינו שם לפני מספר שנים.
האטרקציה השנייה היא מופע רחוב של אקרובטים סינים שעושים דברים שהעין והמוח לא יכולים להבין. מכיוון שמופע היה אמור להתחיל רק עוד שעה אז המשכנו בסיבוב וחזרנו לסין אחרי זה לשעת המופע (שנערך חמש פעמים כל יום), שבהחלט הצדיק את המוניטין שיצא לו והיה מהנה מאוד.
מסין המשכנו לנורבגיה השכנה שמארחת את האטרקציה הגדולה והמבוקשת ביותר בחלון הראווה העולמי והיא Frozen Ever After, שיט איטי בסירת ויקינגים בסצנות מתוך הסרט הידוע. אנחנו ויתרנו על זה מראש כי זה מיועד יותר לילדים קטנים, אך לידע כללי זמן ההמתנה לאטרקציה מעל 90 דקות ומי שירצה לעשות את זה, מוטב שיזמין תור באמצעות שירות +FastPass. משם המשכנו למדינה האחרונה בסיבוב מקסיקו, שם נמצאת האטרקציה החביבה Gran Fiesta Tour, שיט איטי בסירה בין אתריה של המדינה שמאפשר גם מנוחה נעימה מהיום המעייף. ההמתנה ארכה כעשר דקות, לא נורא.
זה היה הזמן בו עשינו אחורה פנה גם על מנת להספיק לחזור למופע האקרובטים הסיני וגם כדי להמשיך ולראות את כל המדינות שפספסנו בהתחלה בגלל שהתחלנו מהאמצע במרוקו. כשהולכים בלי לעצור מגיעים די מהר ולכן אין בעיה עם זה. בדרך עצרנו שוב בארצות הברית על מנת לראות שהאטרקציה The American Adventure שבה לעבוד. מדובר על סרט באולם ענק שמספר את סיפור "החלום האמריקאי" וההיסטוריה שלה. הסרט נמשך 30 דקות ולא כל כך הבנו למה האטרקציה הזו כל כך מומלצת, כנראה שהיא מאוד מדברת לאמריקאים. אנחנו התאכזבנו והמשכנו הלאה בסיבוב עד מרוקו, בה התחלנו את הסיבוב וממנה לצרפת השכנה. גם לצרפת יש סרט על פינות החמד והקסם שבה שנקרא Impressions de France ונמשך 20 דקות, אך כבר לא כל כך היה לנו כח לסרטים אז ויתרנו. אנגליה השכנה אינה מציעה אטרקציות מיוחדות מלבד פאב ודוכן של פיש וצ'יפס ולכן דילגנו עליה והגענו לקנדה האחרונה במצעד המדינות. בקנדה יש גם סרט (לא הגזימו?) שנקרא O Canada, גם הוא סרט 360 מעלות בן 14 דקות על אתרי קנדה, בדיוק כמו הסרט בסין.
זהו , סיימנו את מצעד המדינות ועדיין נשאר זמן עד למופע הסיום המפורסם על האגם אז חזרנו לעולם העתיד והלכנו למתקן Disney & Pixar Short Film Festival בו צופים ברצף ב-3 סרטי תלת ממד מבית היוצר של שתי החברות הללו. באנו בלי ציפיות ומאוד התלהבנו מסרטים מקצועיים ומיוחדים ביותר שסיפקו לנו בהחלט 18 דקות של חוויה יוצאת דופן. משם הלכנו לאכול באחת המסעדות הרבות בפארק ובשעה 20:00 כבר התחלנו לחזור לכיוון האגם על מנת לתפוס מקום טוב להופעת הסיום.
גם פה עשיתי עבודת הכנה מדוקדקת והכנתי מראש את חמשת הנקודות המומלצות ביותר לצפייה במופע: הראשונה והטובה ביותר נמצאת בחיבור בין עולם העתיד וחלון הראווה העולמי, אך היא מיועדת רק לבעלי +FastPass. השנייה נמצאת על הגשר לפני מקסיקו, השלישית על הגשר בין אנגליה לצרפת, הרביעית במרפסת הקומה השנייה של החנות Mitsukoshi ביפן והאחרונה באיטליה. אנחנו בחרנו בגשר של מקסיקו שהיה הכי קרוב אלינו והתברר כבחירה מצוינת. יחד עם זאת, מאוד חשוב להגיע לפחות חצי שעה לפני על מנת לתפוס מקום כי כל מבקרי הפארק מגיעים לצפות במופע.
המופע Illuminations: Reflections of Earth הוא מופע מרהיב המתקיים מידי יום בשעה 21:00 (השעה יכולה להשתנות על פי שעות הביקור בפארק והמופע תמיד סוגר את היום). זהו מופע הנערך במרכז האגם בחלון הראווה העולמי, נמשך 12 דקות וכולל תצוגה מרשימה של מזרקות מים ולייזרים לצלילי מוזיקה וכמובן זיקוקים. קשה לתאר את זה במילים. אסור להחמיץ!
עם סיום המופע יצאנו עם כל ההמונים החוצה אחרי יום מעייף מאוד שהתחיל מצוין, נמשך בתלונות של הילדים על שעמום בחלון הראווה העולמי (אני מסכים כי אפקוט אינו פארק שכל כך מתאים לילדים, אלא לבני נוער ומעלה) והסתיים נהדר עם המופע המרהיב. נתנו לפארק ציון 8, אם כי אופיר חשבה שהציון צריך להיות נמוך משמעותית. בדרך למלון עצרנו לאכול ארוחת ערב ולמלון לישון.
יום שישי 7/4/17 עוד יום קניות ומוזיאון מוצלח
היום אפשר לקום קצת יותר מאוחר כי לא צריך לפתוח אף פארק. אז קמים בעצלתיים, נוסעים לארוחת בוקר קלה ומיד ממשיכים לאאוטלט נוסף, מאותה משפחה של האאוטלט בו ביקרנו שלשום. למרות שבזבזנו המון כסף באאוטלט שלשום, תמיד יש לך את ההרגשה שכשתחזור לארץ תצטער שלא קנית עוד במחירים הכל כך אטרקטיביים הללו (ואכן תמיד אנחנו מתחרטים שלא קנינו עוד...) ולכן מראש תכננו יומיים ברוטו לקניות. בפועל אלו היו יומיים נטו כי אי אפשר היה להפסיק.
האאוטלט, Orlando Vineland Premium Outlets נמצא במרחק של כמה דקות נסיעה מהמלון שלנו ויש בו 168 חנויות, מתחם מזון מהיר ומספר בתי קפה וגלידריות. גם פה חשוב מאוד לקחת את חוברת הקופונים במודיעין שנמצא במתחם המזון המהיר, אשר מחולקת חינם לחברי מועדון שנרשמו באתר האינטרנט (אם לא נרשמתם תעשו את זה במקום בטלפון). גם פה אפשר למצוא כמעט כל מותג ואנחנו בעיקר התעניינו בבוס, ארמני, אמריקן איגל, קלווין קליין ונאוטיקה. גם פה יש נציגות לכל מותגי ההנעלה והורים לקטנטנים ימצאו פה חנות של דיסני וחנות של ToysRus. הגענו לאאוטלט ממש בפתיחה בשעה 10:00 ובילינו בו כמה שעות. נתנו לאאוטלט ציון 10.
הפעם החלטנו שלא לאכול במתחם המזון המהיר והתקדמנו רעבים לכיוון היעד הבא כשאנו מחליטים לנסות מסעדת פיצות ללא הגבלה שראינו פרסום שלה בחוברת קופונים. מסעדת Cicis מציעה ארוחה ללא הגבלה עם מזנון פיצות מגוון, בר סלטים, לחם שום, כנפיים, מעט פסטות וקינוחים במחיר מגוחך של 8$ למבוגר ו-4$ לילד. ארוחה טובה, זולה, ציון 8. אנחנו קיבלנו ארוחה אחת בחינם עם קופון. עוד יותר זול...
משם נסענו למוזיאון Wonderworks, שהמונח מוזיאון קצת גורם לו עוול. מדובר על מעין מוזיאון מדע אינטראקטיבי ששוכן ברחוב International המפורסם בבניין הפוך שמושך הרבה תשומת לב מהחולפים ברחוב. כשנכנסנו (27$ למבוגר/21$ לילד כולל כל האטרקציות) התחלנו לשוטט בין 6 העולמות של המקום (המכילים מעל 100 אטרקציות) ולהתנסות באטרקציות השונות.
בין היתר חווינו סימולטור של הוריקן או של רעידת אדמה (לא מומלץ לסובלים מכאבי גב), הילדים שכבו על מיטה עם 3500 מסמרים, שיחקו במשחקי אור וצל, ניגנו על פסנתר רצפה ענק, שכבו בתא פיקוד של חללית ואפילו העזנו וניסינו את הסימולטור של רכבת הרים שהוא כנראה יותר מפחיד מלחוות את זה במציאות. בעולם האחרון יש מסלול חבלים (חייבים להיות עם נעליים ואנחנו לא היינו אז ליאור התאכזבה מאוד), קולנוע 4 ממדים שהילדים נהנו בו מאוד וגם מתחם של קרבות לייזרים איתו קינחנו את הביקור במקום לאחר שהילדים הולבשו בחליפת משחק וקיבלו רובה לייזר. הביקור במקום היה מאוד מוצלח ומאוד מומלץ. לאחר בילוי שנמשך שעתיים נתנו למקום ציון 10.
משם המשכנו למרכז קניות נוסף, אך הפעם לא אאוטלט כי חיפשנו גם מספר רשתות להם אין נציגות באאוטלטים. בחרנו את מרכז הקניות The Florida Mall שהיה לא מאוד רחוק משם והוא מרכז הקניות הגדול ביותר במרכז פלורידה עם מעל 20 מיליון מבקרים בשנה ומעל 250 חנויות. במרכז יש סניף של רשת חנויות משחקי הווידאו Game Stop (הבטחנו לרועי קונסולת Nintendo Switch ולא הצלחנו למצוא בשום מקום כי היא אזלה מהמלאי מרוב ביקוש, עוד אחזור לזה בהמשך), חנות של דסיגואל שקנינו בה פריטים מעניינים במיוחד, חנות נוספת גדולה של דיסני לליאור שרצתה בובות, ויקטוריה סיקרט שם חגגו הבנות ועוד. חוץ מזה יש במקום חנות קונספט מהממת של m&m בה מילאנו שקיות של כדורי השוקולד הללו בכל מיני טעמים מיוחדים וגם מרכז מבקרים אטרקטיבי מאוד לילדים קטנים של חברת הצבעים Crayola.
בדרך למלון עוד עצרנו בסניף של רשת מוצרי החשמל הגדולה Best Buy לקנות לעומר מכונת גילוח ושם גם סיפרו לנו כי קונסולת הווידאו שרועי כל כך רוצה, Nintendo Switch, אמורה להגיע לרשת סוף סוף ביום ראשון הקרוב וכי אם נגיע בשעה 09:00, שעתיים לפני הפתיחה, אולי יהיה לנו מזל ונוכל להשיג אחת. נחזור לסיפור הזה ביום ראשון... עייפים אך מרוצים חזרנו למלון ויצאנו למסעדה לאכול ארוחת ערב כשבזמן הארוחה אנחנו עושים כביסה בשירות עצמי על מנת לחדש את מלאי הבגדים לקראת היציאה להפלגה מחרתיים.
יום שבת 8/4/17 היום הגדול של הטיול ביוניברסל
כמה חיכינו ליום הזה וסוף סוף הוא הגיע. שני הפארקים של יוניברסל הם גולת הכותרת של אורלנדו בגלל מתחמי הארי פוטר החדשים שהוקמו בהם, אבל אחזור לזה תכף. מתחם יוניברסל כולל שני פארקי שעשועים, הותיק יותר Universal Studio Florida והחדש והייחודי יותר הוא Island of Adventure, פארק מים מהמרהיבים והחדישים בעולם, שנפתח ממש בימים אלו שנקרא Volcano Bay ומתחם חיי הלילה שמחבר את כולם ועליו סיפרתי כבר לפני מספר ימים שנקרא City Walk.
עוד דבר שמייחד את הפארקים של יוניברסל (בשונה מדיסני) הוא אפשרות לקנות כרטיס שנקרא Universal Express, המאפשר להיכנס לרוב המתקנים (למעט שני מתקני הארי פוטר הפופולריים ביותר) ללא תור פעם אחת בלבד (בכרטיס הרגיל) או ללא הגבלה (בכרטיס ה-Unlimited). הכרטיסים הללו יקרים מאוד (כמובן שהכרטיס ללא הגבלה יקר יותר מהמוגבל) ומחירם נקבע על פי העומס הצפוי בפארקים באותו יום. יותר עמוס, יותר יקר. כמובן שלא מומלץ לרכוש אותם אם אתם מגיעים מחוץ לעונה ולא צפוי עומס.
עוד חשוב לספר כי אפשר לבקר בכל פארק יום שלם או יותר, אבל אפשר גם לבקר בשניהם ביחד באותו יום בכרטיס כמובן יקר יותר משמעותית מאשר כרטיס יומי רגיל. אולפני יוניברסל התחכמו בכך שפיצלו את המתקנים של הארי פוטר בין שני הפארקים ובכך למעשה גורמים לך לרצות לבקר בשניהם והם התחכמו עוד יותר כאשר בנו בין שני הפארקים את רכבת Hogwarts Express, שהיא מתקן מעניין בפני עצמו כשבמהלך הנסיעה מוצגות סצנות מהסרט על החלונות ועל הדלת וזה גורם לחוש שאתה ממש נמצא בתוך הסרט. הבעיה היא, שהנסיעה ברכבת אפשרית רק לבעלי כרטיס משולב לשני הפארקים יחד.
השאלה לאיזה פארקים ללכת, לכמה ימים והאם לקנות כרטיס אקספרס או לא ומאיזה סוג היא שאלה מאוד מורכבת והתלבטתי בה לא מעט זמן עד שהחלטתי ללכת על כל הקופה, דהיינו לקנות כרטיס לשני הפארקים ליום אחד עם כרטיס אקספרס, כי אחרת אין סיכוי בחיים להספיק את שני הפארקים ביום אחד. ההחלטה הזו הייתה מוצלחת במיוחד ובסופו של דבר היינו בכל המתקנים ללא יוצא מן הכלל בלי ריצות, בלי תורים, בלי לחץ והיום הזה היה יום מושלם בעיני כולם. לא היו ויכוחים בין הילדים סביב הציון של היום הזה, ציון 10.כמה זה עלה לנו? כניסה לשני הפארקים ליום אחד עלתה 179$ לאדם והאקספרס עלה עוד 70$, כלומר מחיר הפארק לאדם (לפני אוכל ושתיה) עמד על 249$, סכום מופרך לכל הדעות, אבל מה לא עושים כדי לזכות באחד הימים המופלאים של החיים? אגב, כרטיס לפארק אחד עולה 105$ לאדם, כך שלעשות את שני הפארקים הללו ביומיים היה עולה 210$ לאדם (בלי אקספרס) ומבזבז עוד יום של טיול.
נחזור לבוקר, קמנו מוקדם נרגשים ומצפים, בדרך לפארק עוד עצרנו לארוחת בוקר קלה והתייצבנו בכניסה למתחם יוניברסל כבר בשעה 08:30, כמחצית השעה לפני הפתיחה כפי שהמליצו לנו בטענה שבפועל מכניסים את הקהל לפני הזמן. בכניסה לחניה בחרנו הפעם לקחת חניית VIP המבטיחה חניה קרובה לפארק בעיקר בגלל שמחירה (30$) לא היה הרבה יותר גבוה ממחיר החניה הרגילה (20$). בדיסני המחיר של חניית VIP היה כפול. במהירות פסענו עם ההמונים לכניסה לפארק במה שנראה כמו נחיל אדם בלתי נגמר. אנחנו החלטנו להתחיל עם פארק אי ההרפתקאות גם כי המתקן של הארי פוטר שנמצא בו הוא המבוקש ביותר וגם כי רצינו להיות אחר הצהריים בפארק יוניברסל סטודיו ולצפות במצעד ובמופע הסיכום. הכניסה לפארק הייתה מאוד פשוטה עם הכרטיסים שהדפסנו בבית ללא צורך להחליף לכרטיס של הפארק.
נורא שמחנו לגלות שנתנו לנו להיכנס לפארק חצי שעה לפני זמן הפתיחה אבל מהר מאוד השמחה התחלפה באכזבה כשנתקלנו במחסום והודעה כי המעבר מותר רק לאורחי שלושת המלונות היקרים יותר של יוניברסל (שני המלונות הזולים יותר שלהם לא מזכים בכניסה שעה לפני כולם). לא נורא, נמשיך להתרגש ולחכות חצי שעה עם כולם. בסוף הגיעה השעה 09:00 והלכנו במהירות לעבר המתקן הראשון Harry Potter & the Forbidden Journey, המתקן הפופולרי ביותר בפארק ולדעתי המדהים ביותר בעולם בו יוצאים רכובים למסע בבית הספר לקוסמים עם יצורים מוזרים, אפקטים וקסמים שלא נראו מעולם. קשה לתאר את החוויה במתקן הזה, רק אומר שמי קרא את הספרים ממש מרגיש כאילו נכנס לעלילה. אין מילים והתחלה מדהימה של היום. המתקן נמצא בקצה השני של הפארק, די רחוק מהכניסה וכשהגענו אליו כבר היה תור של כחצי שעה, אך התור מגיע בהמשך היום לשעתיים. מכאן החלטנו פשוט ללכת לכל המתקנים לפי הסדר עד שנקיף את כל הפארק.
משם המשכנו במתחם הארי פוטר לרכבת ההרים Flight of the Hippogriff, שלכאורה נראית רכבת הרים מתונה יותר עם ראש נשר וגוף של נחש, אך בפועל הייתה מהנה למדי ולא הייתי מוותר עליה, גם למי שחובב רכבות הרים מפחידות יותר. המתקן הבא, גם הוא מהמבוקשים בפארק הוא ה-Dragon Challenge, המשלב שתי רכבות הרים מפחידות למדי ושונות זו מזו, המשתלבות אחת בתוך השנייה במסלולים שונים לחלוטין כולל לופים ועוד תעלולים. אין ספק שהרכבת הייתה חוויה מדהימה, רק חבל שלא נתנו לליאור לעלות בגלל גובהה (החל מ-135 ס”מ ולליאור היו חסרים שני סנטימטר בלבד...). מה שבטוח, אין כיף יותר גדול מלא לעמוד בתור.
עזבנו את מתחם הארי פוטר (אליו עוד נשוב כדי לנסוע ברכבת לפארק השני) אל עבר מתחם פארק היורה, שם חיכה לנו המתקן Jurassic Park River Adventure בו שטנו בסירה בין תפאורה ודינוזאורים מהסרט פארק היורה כשבסוף באופן לא מפתיע מחכה נפילה גדולה עם הסירה מגובה רב וקצת שפריצים מרעננים ביום החם הזה. לא מתקן מדהים, אבל כשלא עומדים בתור, עושים הכל... למתקן הבא Pteranodon Flyers, המתאים יותר לקטנטנים, יש לקחת תור אז הלכנו למתקן הבא וחזרנו כעבור כחצי שעה. במתקן הזה יושבים בכיסאות מעופפים ויוצאים במושבים זוגיים למסע מאוד גבוה מעל ארץ הדינוזאורים. הילדים מאוד התלהבו מהמתקן הזה.
משם המשכנו למתחם Skull Island: Reign of Kong בו יש רק מתקן אחד הקרוי כשם המתחם והוא מתקן מלהיב למדי בו יושבים במעין משאית עם משקפי תלת ממד ויוצאים לנסיעה במהלכה משתתפים בקרבות בין קינג קונג לדינוזאורים בעולמות תלת ממד מרהיבים ועם הרבה טלטולים למשאית האומללה שנקלעת למרכז הקרבות. מומלץ ביותר. לאחר המתקן הזה חזרנו כאמור למתקן הקודם ואחרי שרועי וליאור סיימו המשכנו הלאה בסיבוב.
כעת הגענו למתחם Toon Lagoon. בכניסה הבנו שאנחנו הולכים להירטב כאן, רק לא הבנו עד כמה... המתקן הראשון היה Dudley Do Right's Ripsaw בו שטנו עם סירה העולה במעלה מגדל, חלק בשיט איטי וחלק במעלית ולבסוף מרביצה נפילה שמשאירה אותך רטוב לחלוטין ומסבירה לך למה אנשים חכמים קונים מעיל ניילון חד פעמי לפני המתקן. אופיר קיבלה מתנה מעיל כזה מאיש אחד שיצא מהמתקן ונרטבה לא פחות מאיתנו... ביציאה מהמתקן יש מתקנים שתמורת 5$ מאפשרים לך לנסות להתייבש, אבל מכיוון שהבנו כבר שהמתקן הבא מרטיב לא פחות, החלטנו לחכות (וצדקנו, כמה שצדקנו...). המתקן הבא הוא Popeye & Bluto's Bilge Rat Barges, מסלול אבובים במים סוערים במיוחד שבו יצאנו כבר רטובים כאילו רחצנו בבריכה ובמזל הצלחנו להציל את כרטיסי הכניסה לפארק וכרטיסי האקספרס שהיו לי בכיסים וכזכור לכם היו מודפסים על נייר עם ברקוד מאוד חשוב עליהם. העיקר שהכרטיסים ניצלו, אבל אנחנו לא... ביציאה מהמתקן רצנו לעבר מתקני הייבוש שקצת עוזרים, אבל לא באמת מייבשים, בטח לא את הנעליים הספוגות. אני מציע לחשוב טוב טוב האם כדאי לעשות את שני המתקנים הללו. לא בטוח.
רטובים עצרנו בדוכן נקניקיות כי הילדים רצו והמשכנו למתחם Marvel Super Hero Island. המתקן הראשון במתחם ואחד הפופולריים בפארק היה The Amazing Adventure of Spider Man בו יוצאים למסע מאוד מיוחד שמשלב תנועה, סרט תלת מידע והתרחשות אמיתית בחוויה מאוד יוצאת דופן. אחד המתקנים הטובים בפארק. בין לבין הילדים הצטלמו עם מספר דמויות שאפילו אינני יודע את שמם והמשכנו הלאה אל Doctor Doom's Fearfall, צמד מגדלים מהם נופלים ישובים על כסא מגובה של 67 מטר. הילדים עשו את זה והתלהבו מאוד, אנחנו ויתרנו.
משם המשכנו לעוד מתקן שגרם עוגמת נפש לליאור בגלל מגבלת הגובה, אז התפצלנו וסיגל לקחה אותה למתקן Storm Force Accelatron, בו מסתובבים בתוך כוסות תה (כמו במתקן המפורסם של דיסני) ואילו אופיר, רועי ואני הלכנו לרכבת ההרים המטורפת The Incredible Hulk Coaster, המגיעה למהירות של 107 קמ”ש עם לופים ונפילות מטורפות במיוחד. מדהים.
כעת חלפנו על פני הכניסה לפארק ואחריה אחרי המתחם המרהיב לקטנטנים מאוד Seuss Landing ולאחריו מתחם The Lost Continent, שיש בו הופעה מאוד מוצלחת עם פעלולים ואפקטים מרשימים שנקראת The Eighth Voyage of Sinbad, עליה נאלצנו לוותר כי היינו צריכים לחכות הרבה זמן, אז החלטנו להמשיך למתחם הארי פוטר הסמוך, להיפרד יפה מהפארק המדהים הזה ולעלות על רכבת Hogwarts Express בתחנת Hogsmeade בדרכנו לפארק אולפני יוניברסל, שם נמצאת תחנת King's Cross. בסך הכל היינו ב-13 מתקנים בפארק הזה. אין ספק שזה הפארק הטוב ביותר באורלנדו!
אחרי המתנה של כחצי שעה עלינו לרכבת והנסיעה נמשכת מספר דקות. כשהגענו לפארק אולפני יוניברסל נקטנו בגישה הפוכה, דהיינו נסיים עם הארי פוטר כשקצת יירדו התורים. אז פנינו ימינה מתחנת הרכבת, חלפנו על פני מתחם סן פרנסיסקו, שאין בו אף מתקן והמשכנו למתחם הבא ניו יורק והלכנו למתקן הראשון ואחד הוותיקים בפארק Revenge of the Mummy, שמאוד מזכיר את המתקן ספיידרמן בפארק הקודם, רק שכאן זו ממש רכבת הרים בחושך בתוך עלילה. מגניב למדי.
משם המשכנו למתקן החדיש Race Through New York Starring Jimmy Fallon, שלאחר הופעה קצרה בלובי המתקן צופים בסרט 4 ממדים ומסיירים בין אתרי ניו יורק יחד עם ג'ימי פלון (מי זה?). אין שום דבר מלהיב במתקן הזה. נחמד ותו לא.
המתחם הבא נקרא Production Central ויש בו 4 מתקנים. המתקן הראשון היה אחד המבוקשים בפארק על ידי הקטנטנים ונקרא Despicable Me Minion Mayhem, סרט תלת ממדי עם כיסאות נעים בו מבקרים בעולם של המיניונים האהובים. חובה לכל חובבי הבובה, אבל היינו כבר במתקנים מלהיבים יותר.
כשיצאנו מהמתקן התקרבה השעה 17:00 ולכן התיישבנו לתפוס מקום על המדרכה על מנת לצפות במצעד שמסלולו עובר שם (ומסומן על מפת הפארק). המצעד Universal's Superstar Parade מתקיים מידי יום פעם אחת (בשעות משתנות) וכולל מצעד של עגלות ענק עליהן עומדות ורוקדות הדמויות המפורסמות של יוניברסל ורקדנים הולכים בין העגלות. הוא נמשך מספר דקות ומומלץ להגיע כרבע שעה לפני התחלתו על מנת לתפוס מקום צפייה טוב (אם כי הוא עמוס פחות מאשר המצעד של דיסני וגם פחות מוצלח ממנו).
משם המשכנו למתקן הסמוך Shrek 4D, שהוא סרט ב-4 ממדים (שימו לב שבפארק הזה יש המון שימוש בתלת וארבע ממד ולפעמים זה מרגיש יותר מידי). המתקן הבא הוא ללא ספק מהמלהיבים והמפחידים בפארק ואפילו מתאים לליאור והוא רכבת ההרים המטורפת Hollywood Rip Ride Rockit, אליה הלכנו ללא סיגל שזה היה גדול עליה. כשמתיישבים במושב בוחרים שיר אותו שומעים במהלך הנסיעה ברמקולים מאחורי המושב ואז יוצאים לדרך. הדרך מתחילה בטיפוס על מגדל בזווית יוצאת דופן של 90 מעלות לגובה של 17 קומות, שלאחריה מגיעה כמובן נפילה מטורפת במהירות של 104 קמ”ש ולופ מפחיד במיוחד. יצאנו המומים ושמחים במיוחד. ללא ספק מתקן יוצא דופן שאסור לפספס.
המתקן הבא והאחרון למתחם הזה היה Transformers: the Ride 3D, הדומה מאוד למתקן של ספיידרמן ומשלב גם הוא בין תנועה וסימולטור תלת ממד במרדף אחר רובוטריקים. שוב תלת ממד.
כעת חלפנו על פני מתחם Hollywood שאין בו מתקנים, אך יש בו הופעה אחת מאוד מומלצת שנקראת Universal Horror Make-Up ומציגה את מאחרי הקלעים של האיפור בסרטים וכיצד נוצרו הדמויות המיוחדות והמפלצתיות בסרטים. סיגל ואני ראינו את זה לפני מספר שנים אבל זה לא הסתדר לנו מבחינת זמני ההופעה והמשכנו הלאה אבל זה בהחלט מומלץ מאוד. המתחם הבא Woody Woodpecker's Kidzone הוא עולמם של הקטנטנים ורוב המתקנים בו מתאימים לילדים ממש קטנים. אנחנו הלכנו למתקן אחד שאהבנו מהביקור הקודם שנקרא E.T. Adventure, בו עולים על מעין אופניים תלויים ויוצאים לעופף בין סצנות ודמויות מהסרט המפורסם. רעבים מאוד התיישבנו לאכול ועל האוכל בפארק רק אפשר להגיד שהוא לא ברמה גבוהה, אך המחירים גבוהים למדי. מומלץ מאוד להביא בקבוקי מים מחוץ לפארק וכל הזמן למלא אותם בקולרים הרבים הפזורים בפארק. זה יכול לחסוך כמה עשרות דולרים על שתייה.
כעת נשארו לנו עוד שלושה מתקנים אחרונים והחלטנו לדלג על השניים הקרובים יותר (אליהם נחזור בהמשך) וללכת להארי פוטר הרחוק יותר, גם כי רצינו מאוד כבר לראות אותו וגם כי באפליקציה ראינו שהתור ירד כבר לחצי שעה המתנה לעומת מעל שעה וחצי שהיה כל היום. גם כאן מתחם הארי פוטר מגניב למדי ונותן לך תחושה שאתה בתוך הספר. ההמתנה עברה מהר ורובה מתבצעת בתוך הבנק של גרינגוטס.
Harry Potter & the Escape from Gringotts הוא מתקן המשאיר אותך פעור פה ואחד הטובים בעולם. יוצאים בו למסע מהיר ועוצר נשימה במעין רכבת הרים במעמקי בנק גרינגוטס עם התרחשויות ונופים בתלת ממד. מאוד קשה להסביר במילים את המתקן המופלא הזה שהזכיר לנו את המתקן של הארי פוטר איתו פתחנו את היום. מדהים ואסור להחמיץ, לא משנה מה אורך התור (שיורד כאמור בסוף היום).
לאחר מכן עשינו אחורה פנה וחזרנו למתחם World Expo שם נמצא המתקן Men in Black, בו נוסעים בקרוניות ויורים ברובי לייזר על חייזרים. מתקן חביב שיותר מתאים לקטנים. כעת המשכנו לעולם Springfield: Home of the Simpsons, שם נמצא המתקן הותיק והמגניב The Simpsons Ride, מעין סימולטור של רכבת הרים בעולם הסימפסונים שממש נותן לך תחושה שאתה דוהר על רכבת הרים אמיתית. המתקן הזה כל פעם מלהיב מחדש למרות שאין כמו הפעם הראשונה שאתה לא יודע למה צפות.
זהו, סיימנו את כל המתקנים בפארק, השעה כבר 21:00 וזה אומר שיש לנו להעביר 45 דקות עד מופע הסיום המפורסם על האגם. אז רועי וליאור עוד עלו על המתקן Kang & Kodos Twirl 'n' Hurl, מתקן בו מסתובבים ועולים ויורדים בתוך מטוסים. לא משהו לספר עליו אבל העביר עוד כמה דקות. שוטטנו קצת בין ביתני המשחקים ובשעה 21:30 הלכנו לתפוס ספסל על האגם.
מופע הסיום Universal's Cinematic Spectacular המרהיב הוא מופע המשלב הקרנה של סרטים מפורסמים על מסכי מים יחד עם מוסיקה, מופע מזרקות צבעוניות וזיקוקים. מופע מאוד מלהיב הנערך בסוף היום בתוך האגם ולא הייתי מוותר עליו, אם כי המשמעות למי שמגיע בפתיחה היא לבלות 13 שעות בפארק, משימה קשה ומתישה למדי. בפארק הזה בילינו ב-11 מתקנים ויחד בשני הפארקים היינו ב-24 מתקנים, מתוכם 21 ללא תור.
לסיכום, אין ספק שזה היה אחר הימים המדהימים של החיים (אני לא מגזים) עם אטרקציה רודפת אטרקציה ללא תורים (שזה מעצים את החוויה) וההחלטה לעשות את שני הפארקים באותו יום עם כרטיס אקספרס הייתה החלטה נכונה למרות שהיום הזה עלה קרוב ל-5,000 ש"ח למשפחה. בדרך הקצרה לאוטו (איזה כיף שחנינו בחניית VIP...) עוד עצרנו בחנות מזכרות וקנינו קצת מזכרות ובדרך למלון עצרנו לארוחת ערב במסעדה והגענו לחדר לקראת חצות מותשים על סף התמוטטות, אבל עם חיוך ענק על הפנים. יום מדהים עם ציון 10, שכבר נתתי בתחילת היום…
יום ראשון 9/4/17 נפרדים מאורלנדו ויוצאים לקרוז
גם ליום הזה מאוד חיכינו כי בקרוז עוד לא היינו וההתרגשות והציפייה עצומה ותכננו להגיע לאנייה בשעה 13:00 אחרי שנחזיר את האוטו ויש עוד שעה נסיעה, אבל לפני כן יש לנו עוד משימה לבצע. זוכרים את ה-Nintendo Switch של רועי? אז יום ראשון הגיע ואולי יהיה לנו מזל ונצליח לשים את ידינו על מכשיר אחד. אז אחרי שקמנו והעמסנו את המזוודות על האוטו (וכעת כבר היו לנו 5 מזוודות אחרי שני ימי הקניות העמוסים), נפרדנו מהמלון הנפלא ויצאנו בשעה 10:00 לכיוון סניף Best Buy הכי קרוב שהיה מרוחק כ-6 ק”מ מהמלון. אחרי מספר דקות הגענו לחנות וראינו תור של אנשים כבר משתרך בכניסה לחנות שנפתחת בשעה 11:00. סיגל הציעה שהיא ורועי ילכו לעמוד בתור והבנות ואני נסע בינתיים להביא ארוחת בוקר, בהחלט רעיון מצוין וסיגל ורועי היו יחסית בתחילת התור, אולי עוד יהיה מזל... אחרי כחצי שעה חזרנו עם ארוחת בוקר ונציג של החנות בדיוק יצא החוצה והתחיל לחלק לעומדים בתור (שכבר מנו כמה עשרות) דף הסבר על המכשיר והאביזרים כולל מחירים ומספר לכל אחד. אנחנו היינו מספר 24 וכבר הייתה תחושה שהצלחנו ונקנה מכשיר. בשעה 11 נפתחה החנות ותוך 10 דקות כבר היינו בחוץ עם מכשיר נוצץ בידיים ורועי צורח משמחה עד לב השמיים. יש אלוהים!
נסיעה של שעה הביאה אותנו ל-Cape Canaveral, הנמל ממנו יוצאת האנייה. הגענו למשרדי חברת ההשכרה הסמוכים לאנייה רק כדי לגלות שטעיתי בשם חברת ההשכרה (ככה זה כשלא בודקים ומנסים לזכור) ואחרי מספר דקות נוספות הגענו לחברה הנכונה, החזרנו את האוטו במהירות ופקיד ההשכרה הזמין לנו מונית גדולה עד לאנייה, מרחק של מספר קילומטרים. כשהגענו לאנייה היינו המומים משני דברים: הראשון הוא גודלה הבלתי נתפס של האנייה והשני הוא התור העצום שהיה בכניסה אליה שמנה אלפי אנשים. מסרנו את המזוודות עם תגי הזיהוי שהדפסנו בבית על פי הנחיות החברה והלכנו לעמוד בתור שאז חשבנו עוד שאנחנו רואים את סופו...
לאחר כ-45 דקות של המתנה בתור מחוץ לטרמינל הגענו לפתחו של הטרמינל רק כדי לגלות שהתור עוד ממשיך בפנים, איזה באסה... בסופו של דבר אחרי שעה של המתנה הגענו לבדיקה הביטחונית. חושבים שנגמרה ההמתנה? תחשבו שוב... עברנו לאולם הבא כדי לגלות שעכשיו יש לנו המתנה לצ'ק אין. אחרי עוד כחצי שעה של המתנה הגיע תורנו, קיבלנו את כרטיסי הכניסה המגנטיים של החדר ואת הסיסמאות לאינטרנט והגיע הרגע לעלות לאנייה. ההתרגשות בשיאה.
איך בחרנו שיט ואנייה? השיקולים בבחירת השיט הם חשובים ביותר כי יש הבדלים ענקיים בין החברות השונות, האניות השונות, החדרים השונים והמסלולים השונים. אחרי שהבנו את הבדלי האיכות בין חברות הספנות השונות, הבנו שהחברה הכי איכותית עם האניות הכי חדישות והשירות המיטבי היא Royal Caribbean וזו הייתה הבחירה הראשונה. חשוב לציין כי לא היינו מוכנים להתפשר על איכות החברה והאנייה כי זה המרכיב הכי חשוב בשיט. אז עוד לא הבנו כמה זה נכון וכמה זה חשוב. כעת מצאנו כי רוב המסלולים של החברה יוצאים ממיאמי ועוד אחד מ-Cape Canaveral, הסמוך יחסית לאורלנדו. אז עוד חשבנו שננחת ונמריא מאורלנדו ולכן זה היה לנו מאוד נוח. בדיעבד נחתנו והמראנו ממיאמי כי לא מצאנו טיסות לאורלנדו, אבל זה לא כזה קריטי. עוד דבר שהבנו הוא שהקריביים המערביים הם הפופולריים ביותר ומקום טוב להתחיל בו. האלטרנטיבות האחרות היו הקריביים המזרחיים והקריביים הדרומיים שהם כבר יותר רחוקים. בקיצור, אניית Oasis of the Seas שיוצאת וחוזרת ל-Cape Canaveral ומפליגה לקריביים המערביים נראתה כבחירה הטריוויאלית, מה עוד שמדובר בספינה ענקית, מודרנית וחדישה, אבל לזה עוד אחזור בהמשך בהרחבה. אחרי שבחרנו את האנייה נותר לבחור חדרים. היה ברור לנו שלא ניקח חדרים פנימיים כי אין להם חלונות לים והם קטנים במיוחד והתלבטנו בין חדר חיצוני עם חלונות לבין חדר חיצוני עם מרפסת. קצת חששנו מהמרפסת שלא ייפול לנו איזה ילד לים..., אבל בסופו של דבר לקחנו את אלו עם המרפסות כי כבר לא נשארו חדרים עם חלונות. אלו אמנם החדרים היקרים באנייה (למעט הסוויטות), אך בדיעבד אלו היו חדרים מדהימים והייתי לוקח אותם שוב בוודאות. לקחנו שני חדרים עם דלת מקשרת ומרפסת משותפת ושילמנו 7035$ לכל המשפחה לשני חדרים, או במילים אחרות 1407$ לאדם או 1005$ ללילה לכל המשפחה כולל מיסים וטיפים (אותם משלמים מראש). החדר היה מרווח וכלל מרפסת, מיטה זוגית מפנקת מול הים, ספה וטלוויזיה גדולה מולה ומקלחת קטנטנה ובהחלט הפתיע לטובה. יש גם חדרים דומים עם מרפסת אבל כזו שפונה לפנים האנייה ולא לים. הם כמובן זולים יותר והרבה יותר רועשים.
חזרה לצ'ק אין, סיימנו את הצ'ק אין והתחלנו לפסוע לכיוון האנייה כשבדרכנו דוכן שמכר שרשראות לצוואר על מנת לשאת את הכרטיס המגנטי ב-5$ לשרשרת. לא קנינו ואחרי זה שילמנו על זה באנייה 50% יותר כשהבנו שכולם הולכים עם זה וזה ממש נוח.
Oasis of the Seas היא אחת האניות הגדולות והמפוארות בעולם והשלישית הכי חדישה של החברה. היא הושקה ב-2009 והייתה הגדולה בעולם. היא שוקלת מעל 225,000 טון, אורכה 362 מטר והיא שטה במהירות 22 קשר (מעל 40 קמ”ש). זו אינה סתם ספינה ששטים איתה ממקום למקום, אלא עולם ומלואו, עיר שלמה ועצומה המתנשאת לגובה של 16 קומות (וגובה של 72 מטר) עם 7 שכונות ויכולת לשאת מעל 6000 נוסעים בתפוסה מלאה (והיא תמיד מלאה) ועוד מעל 2300 אנשי צוות, כלומר בעיר הזו גרים מעל 8000 "תושבים".
מה יש באנייה? בין יתר האטרקציות ניתן למנות אומגה, מיני גולף, משטח החלקה על הקרח, מועדוני לילה, קזינו, ברים רבים, מועדון קריוקי, מועדון סטנד אפ, 5 בריכות שחייה ומספר בריכות ג'קוזי, מגרשי כדורעף וכדורסל, שולחנות טניס שולחן, שני חדרי מכונות משחק ארקייד, חדרי משחקים לילדים ומועדון לנוער, קרוסלה, שני סימולטורים של גלישת גלים, קירות טיפוס, 25 מסעדות ובתי קפה שונים (כולל סניפים של סטארבאקס וג'וני רוקטס), דמויות של דרימוורקס שניתן להצטלם איתן, קולנוע תלת ממדי, המחזמר Cats מברודווי, מופע קפיצות למים, חנויות, ספא, חדר כושר ועוד. כמו שאתם מבינים, לא משתעממים באנייה.
את הצ'ק אין לאנייה עשינו באינטרנט כבר 3 חודשים לפני ההפלגה (אז נפתח הצ'ק אין), הדפסנו בבית את כרטיסי העלייה לאנייה, את התגים למזוודות והתחלנו לתכנן באתר האנייה את כל הפעילויות השונות כולל סיורי החוף (ויש עשרות סיורים בכל יעד, די מורכב להחליט מה רוצים), הזמנו חבילות אינטרנט (במחיר מופקע של 12$ למכשיר אחד לכל יום לגלישה ללא הגבלה) והזמנו מקומות לכל ההופעות באנייה. היינו גם צריכים לבחור אם אנחנו רוצים את ארוחות הערב במושב של 17:30 או 20:00. בחרנו את המאוחר יותר וזו החלטה נכונה ונוחה יותר. הבאנו איתנו סט אחד של בגדים פורמליים לכל אחד לטובת שתי ארוחות ערב חגיגיות במיוחד המתקיימות באנייה, זה אומר חליפה עם עניבה בשבילי, שמלות ערב לסיגל ואופיר ובגדים יפים לרועי וליאור. אחזור לזה בהמשך.
השירות בחדרים הוא יותר ממושלם. כל פעם שיצאנו מהחדר מצאנו אותו מסודר כשחזרנו, מספר פעמים ביום והוא היה תמיד נקי ומצוחצח ולא היה חסר בו דבר. מידי ערב היינו מקבלים לחדר את עיתון האנייה עם פירוט של לוח הזמנים באנייה של יום המחרת וכן נתונים על שעות הזריחה והשקיעה, מזג אוויר ועוד. מאוד מועיל וחשוב. יש אפשרות לקנות באנייה חבילות שתייה החל מחבילת מוגזים, חבילת קוקטיילים ומיצים ועד חבילות אלכוהול, אבל זה מאוד יקר ומתאים רק לאלו ששותים בלי סוף. אני קניתי לי חבילת קפה פרימיום (שזה אומר בעיקר קפה הפוך...) במחיר של 36$ ל-15 כוסות קפה כשהמחיר באנייה הוא 4.5$ לכוס. דיל מצוין. כרטיס הכניסה המגנטי לחדר הוא למעשה גם הארנק באנייה והוא משמש לחיוב כל הוצאה נוספת. רצוי לבקש כי הכרטיסים של הילדים לא יוכלו לחייב בכסף כדי למנוע הפתעות. בסיום הקרוז, החוב משולם אוטומטית עם כרטיס האשראי שהוצג בצ'ק אין.
הכניסה לאנייה ביום הראשון מתבצעת ישירות לקומה ה-5 לשכונה שנקראת Royal Promenade. זוהי השכונה שמאכלסת את כל החנויות, מספר מסעדות ובתי קפה, מועדון אחד ואת שירות הלקוחות ונמצא בה גם בית הקפה שמאוד אהבנו עם העוגות הטובות Cafe Promenade. זה המקום לספר גם שמחיר האנייה כולל 9 מסעדות שונות ושירות חדרים בחינם ובאנייה יש עוד מספר מסעדות בתוספת תשלום. בדיעבד, האוכל באנייה היה מעולה ואין שום סיבה לאכול במסעדות בתשלום.
משם עלינו לחדרים ונכנסנו לשני החדרים המקושרים שלנו שהיו בקומה ה-11 די קרוב למעליות (שזה מזל גדול כי החדר גם יכול להיות מרוחק 100 מטר מהמעלית). מיד הגיע האיש החביב האמון על תחזוקת וניקיון החדרים, וידא שהכל בסדר, פתח לנו את הדלת המקושרת ואת הקישור במרפסת ועדכן אותנו שאת המיטה הנפתחת של רועי הוא יסדר כשנהיה בארוחת הערב. אהבנו מאוד את החדרים ועד שיגיעו המזוודות יצאנו לסיור היכרות באנייה.
אז כמו שסיפרתי לפני, באנייה יש מספר אזורים, על אחד מהם סיפרתי כבר קודם. בקומה ה-4 נמצא מתחם הבילויים של האנייה עם חדר האוכל המרכזי (המתפרס על קומות 3-5), הקזינו ואולמות הבידור וההחלקה על הקרח, בקומה ה-6 נמצאת טיילת ה-Boardwalk, בה נמצאים מספר מסעדות ודוכני מזון, הקרוסלה, אולם משחקי ארקייד, קירות הטיפוס ובריכת הקפיצות, בקומה ה-8 נמצא הסנטרל פארק המאכלס גן מטופח ומספר מסעדות, כולל אלו היוקרתיות ביותר בתשלום ואילו בקומה ה-15 נמצא הסיפון הפתוח המרכזי בו נמצאות הבריכות, אולם משחקי ארקייד, מגרשי הספורט, הסימולטורים של הגלישה, המיני גולף, מועדון הנוער, מספר מסעדות וברים והאומגה.
שוטטנו בכל המתחמים, צמאים להכיר כל מטר באנייה, בינתיים פרקנו את המזוודות שהגיעו ובשעה 20:00 התייצבנו בכניסה לחדר אוכל הראשי והובלנו אחר כבוד לשולחן 640 שיהיה השולחן הקבוע שלנו בכל ארוחות הערב מעתה ואילך והכרנו לראשונה את שני המלצרים המדהימים הקבועים שלנו Singh ההודי ו-Kun הסינית. נחזור אליהם בסוף. כששומעים Main Dining Room עולות ישר קונוטציות של חדר אוכל של קיבוץ, אבל פה מדובר בחדר אוכל יוקרתי, מפות על השולחנות, מלצר לכל 4 שולחנות, תפריט משתנה מידי יום עם 5 מנות ראשונות לבחירה , 5 עיקריות ותפריט ילדים ואפילו מה השף ממליץ וכמובן קינוחים.
האוכל הוא כמובן ללא הגבלה ואפשר להזמין כמה מנות שרוצים. כמו כן, קנינו בקבוק יין ששמרו לנו וכל ערב הביאו לנו אותו מחדש לשולחן. פשוט שירות עילאי ששמור בדרך כלל למסעדות מהמדרגה הראשונה בעולם. המלצר אף הגדיל לעשות כשהתעקש להסיר את העור מהסלמון של ליאור ואף לחתוך לה אותו. מדהים! כל יום רק חיכינו שתגיע כבר שעת ארוחת הערב כי מאוד אהבנו את המקום ואת המלצרים שלנו. חדר האוכל המרכזי מקבל מאיתנו ציון 10 חד משמעי.
לאחר הארוחה חיכה לנו המופע הראשון והוא מופע קפיצות למים שהזמנו מראש לשעה 21:30. המופע נמשך 45 דקות וכלל מפגן מרשים של קפיצות למים, תעלולי טרמפולינה ושחייה צורנית והיה מושקע במיוחד וברמה שממש הפתיעה אותנו לטובה. מופע מהמם שאסור להחמיץ והיה ספתח מדהים למופעי האנייה. נתנו למופע ציון 10. אין צורך לבוא מוקדם לתפוס מקום כי רואים טוב מכל מקום.
הלכנו לישון לילה ראשון באנייה מותשים ושמחים מהאנייה המדהימה. כמובן שהחדרים היו מדוגמים והמיטה של רועי חיכתה לו מסודרת ומוכנה.
יום שני 10/4/17 בים הגדול
קמנו ליום חדש בלי שעון ובלי לחץ. סוף סוף אנחנו בחופשה. את ארוחת הבוקר בחרנו לאכול במסעדת Windjammer, שהיא מסעדת הבופה של האנייה ויש בה מספר עמדות עם מאות אופציות שונות ולא אחטא למציאות אם אגיד שיש בה את כל מה שאתה רק מעלה על דעתך. ארוחת בוקר מדהימה שהחיסרון היחיד שלה הוא הצפיפות והקושי לפעמים למצוא מקום ישיבה. נתנו למסעדה הזו ציון 9 והיא תלווה אותנו עד סוף הקרוז כמעט בכל ארוחות הבוקר והצהריים.
לאחר ארוחת הבוקר העברנו את היום בנעימים בין הבריכות, לאולם משחקי הארקייד (טענתי לילדים את הכרטיס המגנטי ב-55$ שיהיה להם תקציב משחקים לשיט), לארוחת צהרים, למשחק מיני גולף, למנוחה, לקפה עם עוגה וחוזר חלילה. בקיצור, יום קשה במיוחד... כיף גדול על האנייה.
בשעת ערב מוקדמת הלכנו לאכול ארוחת ערב בשולחן הקבוע אך את השעה הקדמנו למושב הראשון כי הייתה לנו הזמנה למחזמר Cats לשעה 20:30. האמריקאים די התבלבלו מהבקשה שלנו לשנות את השעה, הם לא רגילים לשינויים, אבל בסוף קיבלנו שולחן מוקדם יותר, אבל לא את הקבוע שלנו והפעם קיבלנו שירות ממלצר פיליפיני חביב במיוחד.
המחזמר Cats הוצג באולם מהודר במיוחד המכיל 1000 מושבים כולל יציע, אולם עם מיטב השכלולים הקיימים כיום בעולם ומומלץ להגיע כחצי שעה לפני על מנת לתפוס מקום טוב. המחזמר הכל כך ותיק הזה מברודווי היה מקצועי מאוד עם תפאורה ותלבושות מהממות, אך העלילה משעממת למדי ואם תוסיפו לזה את קשיי השפה אז מצאנו את עצמנו במחצית נוטשים ומסתפקים במחצית הראשונה. נתנו למחזמר ציון 7.
הלכנו לישון מתרגשים לקראת יום המחרת בו יש לנו עגינה ראשונה בהאיטי.
יום שלישי 11/04/17 עוגנים ב-Labadee שבהאיטי
קמנו בבוקר וישר ראינו את חופי האי Labadee שבהאיטי ניבטים מהמרפסת ורצנו למרפסת להספיק לראות איך האנייה הענקית ניגשת לרציף הקטן ונקשרת אליו במיומנות רבה. צילמתי כמה תמונות והלכנו לאכול בניחותא. ידענו שמדובר באי קטן ויש לנו מספיק זמן לבלות בו כך שאין סיבה להיות לחוצים.
הפעם הלכנו לאכול במסעדת ג'וני רוקטס, אותה אנחנו כל כך אוהבים בשל ההמבורגרים המעולים שלה, אך הפעם היה מדובר בארוחת בוקר אמריקאית טיפוסית עם בחירה בין מנות ביצים שונות עם או בלי בייקון, פרנץ' טוסט, פנקייק ועוד מספר מנות אמריקאיות טיפוסיות. המסעדה הזו אינה עולה כסף בבוקר, אך הופכת למסעדה בתשלום בארוחות הצהריים והערב. בסך הכל זו הייתה ארוחה טובה, אך פחות טובה משמעותית ממסעדת הבופה שלנו. נתנו למסעדה ציון 8.
אחרי הארוחה התארגנו לרדת לחוף. כמה מילים על סיורי חוף. יש אפשרות לקנות סיורי חוף מהאנייה ויש אפשרות לרדת לחוף ולהסתדר שם עם מקומיים. לאנייה יש חוברת סיורי חוף עם כמות אינסופית של סיורים שונים יקרים יותר ממחיר אותו סיור שרוכשים לבד בחוף. לרכישה באנייה יש יתרון אחד משמעותי והוא שאם הסיור יתעכב האנייה תחכה ולעומת זאת אם תיקחו סיור לבד ותאחרו, האנייה תצא לדרך בלעדיכם וזה קורה המון. אנחנו העדפנו לקנות את כל הסיורים מהאנייה כי זה היה לנו מאוד נוח ומאוד בטוח. אגב, כל מה שכתבתי לא רלוונטי לגבי האי Labadee מכיוון שמדובר באי פרטי של האנייה ואין אפשרות לקנות סיורי חוף ממישהו אחר.
הפעם הירידה מהאנייה הייתה מהקומה השנייה והאמת שהופתענו מהמהירות שבה יצאנו. בפתח היציאה קיבלנו מגבות, סרקו לנו את הכרטיס המגנטי והופ, אנחנו על הרציף ב-Labadee.
האי Labadee הוא אי יפיפה הנמצא בבעלות חברת רויאל קאריביאן והוא לא באמת ביקור בהאיטי, אבל למי אכפת... החופים יפים במיוחד ויש בו שלל אטרקציות לכל המשפחה, ביניהן מגלשת מים, מגלשת הרים, אומגה ארוכה במיוחד מעל הים, מתקני Wipe Out, מתחמי רביצה ורחצה, בקתות פרטיות ועוד. אין בעיה להעביר פה כמה שעות של כיף גדול. אנחנו התנחלנו על פי ההמלצות במפרץ Columbus Cove, שיש בו את החוף הכי יפה באי ונמצאים בו מתחם ה-Wipe Out ומגלשת המים המתכתית.
אנחנו הזמנו מראש מהאנייה קומבינציה של שעה בילוי במתחם ה-Wipe Out ועוד גלישה אחת לכל אחד במגלשת ההרים. זה עלה לנו 36$ לאדם והיה בחירה מוצלחת. בדיעבד, הייתי צריך לקנות סלקטיבית כי סיגל לא רצתה Wipe Out וגם גילינו כי הכרטיסים למגלשה הם לזוג ולא ליחיד אז עשינו כולנו פעמיים.
בחוף מכרו את המשקה הקפוא וסמלו של האי, ה-Labaduzee. אין לי מושג מה זה מכיל, אבל זה היה טעים בטירוף ואנחנו שתינו את הגרסה עם אלכוהול והילדים בלי. הפתעה נעימה חיכתה לנו כשגילינו כי ארוחת הצהרים באי כלולה במחיר האנייה. לא היה מדובר בארוחת פאר, אבל בהחלט ארוחה חביבה ומגוונת שסיפקה את הצרכים. אחרי הארוחה עברנו לצידו השני של האי וגלשנו במגלשת ההרים שסיפקה תצפית מרהיבה על המפרץ והחופים ולאחר מכן התחלנו לחזור חזרה לכיוון האנייה כשבדרך עוד מחכה לנו בדיקה ביטחונית קצרה וחזרנו הביתה לאנייה.
אין לי משהו מיוחד לספר על האנייה באותו יום. חזרנו בסביבות השעה 15:30, בילינו עוד מספר שעות, התארגנו לארוחת ערב הטעימה ולאחריה הסתיים לו יום נוסף. היה מתוכנן לנו באותו יום מופע שנקרא Headliner Showtime, שאני אפילו לא זוכר מה היה תוכנו, אך ויתרנו עליו ברוב קולות.
יום רביעי 12/04/17 מגיעים לג'מייקה
כמה חיכיתי ליום הזה. לא יודע להסביר, השם ג'מייקה נשמע הכי קריבי, הכי מפתה, מין עירוב כזה של מוסיקת רגאיי, קפה ורום עם שמחת חיים בלתי נגמרת ושירים וריקודים בכל מקום. סיבה נוספת שחיכינו ליום הזה הייתה שהסיור חוף בג'מייקה נראה על פניו כטוב ביותר (וגם היקר ביותר) מכל הסיורים שהזמנו בגלל ששילב טבע נהדר עם ארוחת צהרים מקומית. מכיוון שהעגינה בג'מייקה הייתה יחסית מאוחרת (רק בשעה 10:30), אז אפילו יכולנו לקום בכיף בלי שעון, לאכול ארוחת בוקר ולרדת מהאנייה בלי לחץ לנקודת האיסוף לסיור שהייתה בנמל בתחנה מספר 1 בשעה 10:45. עוד לפני כן הספקנו לשכור נעלי הליכה במים שמאוד המליצו לנו בגלל ההליכה הצפויה במעלה המפלים (הם עלו לנו 7$ לאדם ועוד פיקדון שהוחזר לנו בסוף היום והן אכן מאוד מומלצות).
Falmouth נמצאת בחוף הצפוני של ג'מייקה, בין מפרץ Montego לבין Ocho Rios. יש כאן מגוון גדול מאוד של אפשרויות בילוי וטיול, החל מרביצה על החולות הלבנים ועד אינספור הרפתקאות בטבע. מדברים כאן אנגלית והמטבע הוא דולר ג'מייקני, אם כי אין בעיה לשלם עם דולר אמריקאי. יחסית, היה הכי קל כאן לבחור את סיור החוף כי האטרקציה המרכזית והכי פופולרית היא Dunn's River Falls והקושי המרכזי הוא באיזה קומבינציה להזמין אותה.
ההסעה יצאה באיחור של מעל מחצית השעה והנסיעה למפלים נמשכה עוד כשעה, כשבמהלך כל הדרך המדריכה חופרת לנו ים של מידע אודות ג'מייקה שבתחילה היה נחמד, אבל מהר מאוד הפך מוגזם. לא נורא, בסוף הגענו... מאוד התאכזבנו שאי אפשר היה לקחת מצלמה כי ההליכה במים לא מאפשרת לצלם ולכן לא יהיו כאן תמונות מהמפלים המרהיבים. המפלים נחשבים לאחת מאטרקציות הטבע הגדולות בג'מייקה. הם נשפכים במעין מדרגות באבן הסיד מגובה של 60 מטר ולאורך 200 מטר עד שנשפכים לים. אפשר לטפס במעלה המפלים על מדרגות הסלע ולהתרחץ באמבטיות המים שהמפלים יוצרים בדרכם.
לאחר התארגנות קצרה, רכישת כרטיסים והמתנה נוספת הצטרף אלינו מדריך מקומי של המפלים ויצאנו לדרך לתחתית המפלים, נתנו יד אחד לשני (20 איש!) והתחלנו לטפס במעלה המפלים על גבי הסלעים שנראו מאוד מחליקים, אבל בפועל זה לא היה כל כך מורכב והצלחנו לא להחליק אפילו פעם אחת. העלייה מעלה לקחה כ-45 דקות ובהחלט סיפקה לנו חוויה מיוחדת ויוצאת דופן שלא חווינו בעבר. בהחלט אתר מומלץ ביותר למרות הצפיפות העצומה שנדמתה לרגע כאילו כל התיירים במדינה התקבצו להם במקום אחד. נתנו למפלים ציון 10.
אחרי המפלים ציפתה לנו נסיעה קצרה עד לאטרקציה הבאה, שיט אבובים בנהר Martha. בהגעה לנהר קיבלנו אבובים עם תחתית של דיקט (על מנת לא להיפצע מהסלעים במים, מזל...) ויצאנו לדרך לשיט כיפי בנהר הרגוע כשמידי פעם הוא נהיה סוער עם מפלון קטן שמכניס קצת פלפל לשיט. מקומי אחד הוביל מקדימה ועוד שניים מאחורה מוודאים שאף אחד לא מאבד את הקבוצה ומחלצים כל מי שנתקע בשולי הנהר. היה משהו מאוד קסום בשיט הרגוע הזה בתוך טבע מיוער ופראי, אם כי היה קצת חבל שהיה קשה מאוד לשמור על החיבור המשפחתי כי כל אחד נסחף עם האבוב שלו למקום אחר, עובדה שקצת הלחיצה אותי וגרמה לי כל הזמן לחפש את סיגל והילדים. השיט ארך קצת פחות משעה. נתנו לשיט אבובים ציון 8.
משם המשכנו לארוחת צהרים נחמדה בסגנון מזנון עם אוכל מקומי סביר ועם משקה מבוסס רום שהכניס עוד שמחה לחיים וכמובן קפה מקומי שאסור להחמיץ. משם שעה נסיעה והגענו חזרה לאנייה ממש כחצי שעה לפני היציאה מהנמל, עובדה שקצת הלחיצה את רועי, אבל לא מנעה מאיתנו לקנות קצת מזכרות בדוכני המזכרות שבנמל. הטיול הזה עלה לנו 109$ לאדם. לא זול, אבל מה לעשות. נתנו ליום הטיול ציון 9.
החזרה לאנייה הייתה מהירה ואחרי התארגנות ומקלחות הלכנו לארוחת ערב, לעוד קצת שיטוט באנייה ונפלנו עייפים לישון. לא היה מתוכנן לנו שום מופע לערב הזה ומחר יום שלם בים ויש זמן לנוח. לילה טוב.
יום חמישי 13/04/17 יום שלם בים
כשתכננו את הקרוז עוד בבית קצת חששתי מהימים השלמים בים. מה עושים יום שלם? בפועל, מאוד אהבנו את הימים הללו וממש לא היה חסר מה לעשות באנייה. התחושה הזו של לקום בבוקר בלי שעון עושה טוב לנשמה... אחרי ארוחת בוקר במסעדת הבופה האהובה עלינו התפנינו להמשיך עם האטרקציות של האנייה.
באנייה יש גלישת אומגה בקומה ה-15 שמתחילה ליד הסימולטורים של הגלישה וגולשת באלכסון מעל הטיילת בגובה של 9 קומות. ליאור מאוד התבאסה שלא נתנו לה לעשות את האומגה בגלל משקל נמוך מידי (כנראה שהיא הייתה עוצרת באמצע...) ואופיר ורועי ניגשו לעמוד בתור, לבשו את הרתמות וגלשו כשאני מתעד. אני לא סגור אם עשינו את האומגה ביום הזה או כבר ביום הראשון באנייה, אבל מה זה חשוב?
עוד קצת בריכות ועוד משחקי ארקייד, עוד כמה עמודים בספר ואופיר מעמיקה בלימודי ההיסטוריה לקראת המבחן ממש אחרי החזרה לארץ ואנחנו כבר בארוחת הצהרים הטובה, שלאחריה עוד מנוחה, עוד אטרקציות, עוד קפה וחוזר חלילה עד הערב, החיים קשים על האנייה...
קצת לאחר השעה 19:00 יצאנו למופע Come Fly With Me, מופע מרהיב באולם המרכזי שמבוסס רובו ככולו על אקרובטיקה במרומים ועל שימוש בפעלולי במה מאוד מרהיבים ובטכנולוגיות חדישות. 45 דקות של הנאה רבה שהותירה אותנו לפרקים פעורי פה אל מול המתרחש. נתנו למופע המרהיב ציון 10. אני יצאתי מהר בסיום המופע על מנת להגיע לחדר האוכל ולוודא שבשל האיחור לא נותנים את השולחן שלנו בטעות למישהו אחד...
עוד יום נהדר נגמר ומחר מחכה לנו מקסיקו.
יום שישי 14/04/17 יורדים לחוף ב-Cozumel במקסיקו
הבוקר עוגנים מוקדם ובשעה 08:45 אנחנו כבר צריכים להתייצב לסיור שהזמנו, אז קמים מוקדם אוכלים ארוחת בוקר ואנחנו על הרציף. הייתה לנו דילמה גדולה מה לעשות בקוזומל. מצד אחד, רוב המטיילים נוסעים לראות את שרידי בני המאיה, אבל אנחנו לא רצינו כי הנסיעה ארוכה ולא נראה שהשרידים יעניינו את הילדים ומצד שני שאר האפשרויות היו רביצה על החוף או סיבוב קניות בעיר סן מיגל ושתיהן לא היו מאוד אטרקטיביות בעינינו. ההחלטה נפלה על רביצה על החוף, החלטה שעוד נצטער עליה בהמשך...
Cozumel הוא אי שנמצא מול חופי מזרח מקסיקו, מול העיר Playa Del Carmen, הנמצאת כ-75 ק”מ מדרום לחופי קנקון. קוזומל מציע אתרי צלילה ושנירקול נהדרים, חופים קריביים לבנבנים, גנים בוטניים, קניות בסן מיגל, וגולת הכותרת, שרידי התיישבות בני שבט המאיה ב-Tulum על הצוק התלול הצופה אל האוקיאנוס משנת 600 לספירה ובעיקר הפירמידה המרשימה. המטבע המקומי הוא פזו והסימול שלו זהה לסימול של הדולר האמריקאי וחשוב לא להתבלבל בין השניים. קוזומל הפכה בשנים האחרונות למעצמת קניות והדיוטי פרי שלה נחשב טוב במיוחד, אם כי זו לא הייתה ההתרשמות שלנו.
אנחנו בחרנו בדיל הכולל הסעה לחוף Playa Mia המכיל מגוון אטרקציות כולל פארק מים עם בריכה ומגלשות, מתקני מים צפים בסגנון Wipe Out, קיאקים, סירות פדלים וכמובן חוף יפה. הדיל כלל גם שתייה כולל אלכוהול ללא הגבלה וארוחת צהרים מזנון עשירה במיוחד.
הנסיעה למקום ארכה מספר דקות והמקום מטופח ומושקע. הבעיה המרכזית הייתה שלילדים, בעיקר אופיר, כנראה כבר התחיל להימאס ממים ומתקנים צפים ומהר מאוד התחילו להישמע קולות שעמום שהלכו והתעצמו.
הבעיה המרכזית בדיל כזה היא שאתה לא יכול ללכת, אלא חייב לחכות עד להסעה חזרה. אז אחרי שסיימנו להשתעמם הלכנו לאכול צהרים (ארוחה טובה למדי), שלאחריה הלכנו לנקודת האיסוף להסעה חזרה לאנייה.
אם אני מתעלם מהשעמום שלנו, בסך הכל מדובר בפארק מושקע למדי עם לא מעט אטרקציות ופעילויות ונתתי לו ציון 8. אני מניח שהילדים היו נותנים ציון 6 אבל זה לא מייצג.
כשירדנו מההסעה בפתח הנמל הלכנו עוד קצת להסתובב בין החנויות בחוץ כדי להבין שאין שם כלום ולאחר שנכנסנו לנמל הסתובבנו קצת בחנויות הדיוטי פרי כדי להבין שהכל שם יותר יקר. חזרנו חזרה לאנייה ולכל מה שהיא מציעה. באותו ערב לא הייתה לנו הופעה מתוכננת, אז אחרי ארוחת הערב חזרנו לחדרים וסיכמנו את היום, שכנראה לא ייזכר כאחד משיאי הטיול הזה.
יום שבת 15/04/17 יום אחרון בים
יום אחרון בים וחייבים להספיק את כל מה שעוד לא עשינו. אז אחרי ארוחת הבוקר הנהדרת הלכנו לסימולטור הגלישה שאותו הילדים עוד לא עשו. יש למעשה שני סימולטורים, האחד מיועד לגלישה בעמידה והוא קשה הרבה יותר והשני מיועד לגלישה בשכיבה ויותר מתאים לרועי וליאור. אז אחרי עמידה בתור בשמש החזקה הגיע תורם. רועי הצליח ממש יפה להחזיק מעמד וליאור נתקלה יותר בקשיים בגלל משקל גופה הצנום שהתקשה להתגבר על זרמי המים החזקים, אבל גם היא בסוף ניצחה במלחמה מול המים ושניהם יצאו גאים מאוד מההישג.
לאחר מכן המשכנו בפעילויות הרגילות שזה אומר הרבה אוכל, בריכה, מנוחה, קפה, עוד אוכל וחוזר חלילה כשמידי פעם הילדים גם מארחים בחדרם חברים ישראלים שהכירו באנייה למשחקי נינטנדו סוערים עם הרבה צחוקים שבקעו מהחדר הסמוך.
בשעה 16:30 כבר יצאנו לכיוון ההופעה האחרונה בתכנית שלנו, מופע ההחלקה על הקרח Frozen in Time, שמתחיל בשעה 17:00. גם המופע הזה שנמשך 45 דקות היה מופע מושקע ומקצועי ביותר והיה מבוסס על אגדות האחים גרים. הגולשים, שרובם היו אמריקאים או רוסים הפגינו רמה גבוהה ביותר עם וירטואוזיות מרשימה, למרות שנרשמה מעידה אחת קטנה, אבל סלחנו.
נתנו למופע המרשים ציון 9 והוא למעשה סגר שרשרת מופעים מאוד מוצלחים בהם צפינו באנייה. אין ספק שרמת הבידור באנייה הייתה הגבוהה ביותר לה יכולנו לצפות.
ארוחת הערב היום הייתה מרגשת במיוחד מכיוון שזו הייתה הארוחה האחרונה והפרידה מזוג המלצרים המקסימים שליוו אותנו בכל ימי ההפלגה. אז ניצלנו את הארוחה להרבה תמונות משותפות איתם ורועי וליאור גם נתנו להם שתי מעטפות עם טיפים שלא יכולנו שלא לתת למרות שכל הטיפים באנייה שולמו מראש. הם פשוט היו מדהימים ונתנו לנו שירות יוצא מן הכלל.
כשחזרנו לחדר היינו צריכים לסיים לארוז ולהוציא את כל המזוודות למסדרון עד שעה 23:00 על מנת שייאספו ויחכו לנו מחוץ לאנייה. על המזוודות שמנו תגים מיוחדים שהוכנו עבורנו וחיכו לנו בחדר. אז הכנו את כל מה שהיינו צריכים עדיין ללילה ולבוקר וסיימנו לארוז. אני חיפשתי את האיש שהיה אחראי על ניקיון וסידור החדר שלנו בכל השבוע האחרון וגם לו נתתי טיפ נוסף על הטיפים ששולמו מראש. גם השירות שלו היה מושלם ושירות מושלם חייבים להוקיר.
יום ראשון 16/04/17 נוסעים למיאמי וטסים לישראל
האנייה עגנה בדיוק בשעה 06:00 על פי התכנית, אך יכולנו לקום בניחותא מכיוון שאתמול בערב התעדכנו ששעת העזיבה שלנו נקבעה לשעה 10:30, אז הלכנו לאכול ארוחת בוקר אחרונה ולאחריה ירדנו לאזור בו היה עלינו לחכות. שעת הירידה קצת התעכבה מסיבות לא ברורות ולבסוף עזבנו את האנייה בשעה 11:00 ויצאנו לטרמינל שם חיכו לנו המזוודות ושם גם חיכתה לנו המתנה של כמעט שעה לביקורת שלטונות ההגירה האמריקאים. אחרי שעברנו גם אותם, יצאנו החוצה לשאטל של חברת השכרת הרכב ותוך 5 דקות כבר היינו במשרדיה הסמוכים למזח. אחרי רבע שעה נוספת כבר התחלנו את הנסיעה לכיוון מיאמי.
במקור תכננתי להספיק לבקר באותו יום בעיירת הקיט Fort Lauderdale ולקחת שיט בספינת נהרות ששטה בין הוילות המטופחות של עשירי ארצות הברית, היאכטות המרשימות והחופים הלבנבנים. בפועל הבנתי שלא אספיק להגיע בזמן לעיירה הנמצאת כשעה צפונית למיאמי ואחרי התייעצות משפחתית קצרה החלטנו לנסוע למרכז הקניות Sawgrass Mills, שהוא מרכז הקניות הגדול ביותר בפלורידה.
נסיעה של קרוב לשלוש שעות הביאה אותנו למרכז הקניות המרשים שיש בו מעל 300 חנויות, חלקן חנויות מפעל של מיטב המותגים הקיימים ולא מעט מסעדות, כולל סניף של Johnny Rockets, שאפשר לנו להיפרד מהמסעדה שאנחנו כל כך אוהבים. לאחר שהסתובבנו קצת וגם רבנו קצת יצאנו לכיוון שדה התעופה של מיאמי, מרחק של כחצי שעה נסיעה בלבד משם.
הגענו למרכז החזרת הרכבים בשדה התעופה בשעה 17:00, בדיוק בשעה שרציתי להגיע. החזרת הרכב לקחה פחות מדקה ומשם התחלנו לצעוד לכיוון הטרמינל, כולל נסיעה קצרה ברכבת פנימית של שדה התעופה. הטיסה לאיסטנבול הייתה בשעה 21:00 והגענו לדלפקי הצ'ק אין קצת יותר משלוש שעות לפני הטיסה, התור לא היה ארוך וגם המזוודות הכבדות שלנו עברו את הדיילים, שקצת עקמו את פרצופם, אך העבירו... על הדיוטי פרי של מיאמי אין מה לספר, לא מרשים ולא הצליח להעביר לנו את הזמן עד לטיסה.
הטיסה יצאה בזמן והייתה טיסת לילה נעימה למדי עם מערכות בידור משובחות כמו בהלוך, נחתנו באיסטנבול קצת לפני השעה 16:00, הלכנו לאכול, הסתובבנו קצת בדיוטי פרי ואני לא מצליח להזכר אם בזבזנו עוד קצת כסף או לא ובשעה 19:45 המראנו הביתה ונחתנו בשעה 21:50.
תם ונשלם עוד טיול מושלם!