קמבודיה 2018
22.10.18 סייגון- סיאם ריפ
היום כולו מוקדש למעבר בין ויאטנם לקמבודיה. מראש בחרנו בטיסת צהרים כדי לא להיכנס לפקקי תנועה בבוקר ובעיקר כדי לישון טוב לפני המעבר. הנהג הגיע בזמן והנסיעה לשדה התעופה בסייגון עברה די חלק. העיר התעוררה לשבוע חדש. אלפי קטנועים גודשים הרחובות אבל מערכת הכבישים של סייגון די טובה והנסיעה עברה מהר.
הטיסה מסייגון לסיאם ריפ קצרה . לאחר 40 דקות נחתנו בשדה תעופה שונה. נראה כמו מקדש . הכל נקי ומצוחצח.
שדה התעופה בסיאם ריפ
נוהלי הכניסה די מהירים. בדלפק אחד מקבלים ויזה בשני כל יתר הניירת. יצאנו החוצה הנהג מחכה לנו וקדימה למלון. המלון במרכז העיר. מקום נעים מלא גינון ושתי ברכות שחיה ,אחת לכל אחד מאגפי המלון. התמקמנו בחדר וירדנו להנות מהבריכה.
הבריכה בחצר המלון
היה די נעים לשחות ולשחרר העצמות במים. ליאורה נשארה בחדר לנוח ואני הלכתי לחפש מקום להחליף כסף. מחשבה ראשונה למשוך מהקיר בבנקט הסמוך. זה טחן וטחן ולא עבד. הסתובבתי לא מעט עד שהגעתי לסניף בנק בו החלפתי כסף וחזרתי שמח למלון. בערב יצאנו לאכול. כאן הסתבר לנו שכל המאמץ להחליף כסף היה מיותר. כולם מקבלים בחפץ לב דולרים ,שמחים פחות לקבל מטבע מקומי. עודף ניתן בכל מטבע שתחפוץ. בקיצור כל המאמץ להחליף כסף היה מיותר וכעת בידנו כסף קמבודי שבסופו של דבר נצטרך לחסלו כי מחוץ לקמבודיה הוא חסר ערך.
האוכל היה טעים ביותר. היינו במסעדה יחסית יקרה ועדיין זה זול מאד בטח בהשוואה לארצנו.
23.10 סיאם ריפ –מקדשי אנגקור- סיאם ריפ
קמים לבוקר חדש. ארוחת בוקר טובה ולאחריה מגיע המדריך ויוצאים אל עבר מקדשי אנגקור. המדריך החליט כי עדיף יהיה להתחיל ברחוק ביותר וממנו לחזור לאט לאט. כך היינו מול זרם הבאים שהלך מהקרוב יותר אל הרחוק יותר. לרוב האתרים הגענו עת או היו ריקים או בתהליך התרוקנות מהיר.
אנגקור היתה בירת הממלכה החמרית ששלטה בקמבודיה במאות ה8-13 לספירה. דת הממלכה היתה הינדו ולאט לאט חדר הבודהיזם. רוב המקדשים מוקדשים לוישנו שהוא הבורא בדת ההינדית. מיעוטם לשיווא שהוא ההורס והמקים לתחיה.
המקדש הראשון הוא בנטאי סראי. זהו מקדש הינדי במהותו .מוקדש לשיווא וידוע גם בשם מקדש הנשים. הוקם ע"י נזירים הינדים ולא ע"י מלך.
תבליט בבאטני סראי
במקדש מצויות דמויות של אלות הינדיות בדמות נשים חסודות.
באטני סראי
מכאן מתחילים לחזור לכיוון סיאם ריפ. הדרך מלאה בחיי היום יום של המקומיים. הבתים ברובם בתי עץ מוגבהים על עמודים למניעת הצפות. המאה הנוכחית מיוצגת לפעמים ע"י מכונית, לרוב בקטנוע.
חצר כפרית ליד באטני סראי
תחנת הדלק רחוקה. הקטנועים זקוקים למעט דלק הפתרון בקבוקי משקה שעברו הסבה
תחנת דלק כפרית
שדות האורז המקומיים לקראת קציר. השיבולים מלאות גרגרים וכורעות תחת הנטל.
אורז לקראת קציר
כלי התחבורה לעיתים מאד מוזרים . מנוע וארבעה גלגלים המחוברים בדרך כלשהי הם רכב תקני.
רכב מקומי
המקדש הבא הוא בנטאי קאדי. זהו מקדש מהמאוחרים יותר. מתוארך לסוף המאה ה12 . זהו מקדש בודהיסטי קטן יחסית במתכונת מקדשים סמוכים כמו הבאיון. מהמגדל העליון תצפית מרהיבה לכל עבר. אריות אבן שומרים על המגדלים העליונים.
בנטאי קאדי
ליד המקדש נמצא אחד ממאגרי המים הבנוי כברכה מלבנית ארוכה.
מאגר המים ליד בנטאי קאדי
המקדש הבא הוא טה פואם. זהו מקדש בודהיסטי די הרוס. מה שמחזיק את קירותיו זקופים אלו שורשי העצים המשתרגים עליהם ובתוכם. הקומפלקס הנוצר מהבנוי והצומח עליו מרשים ביותר.
שורשים וקירות מקדש בטה פואם
הסיור בחורבות מקדש זה הוא מהיפים ביותר בהם טיילנו. מכל זוית נגלים מראות המתחרים זה בזה מי ירשים יותר. העצים גבוהים והשורשים המשתרגים נראים כמו חבלי ספינה הקושרים את קירות המבנה סביבו הם צומחים.
היעד הבא אנגקור תום. זו היתה עיר הבירה של ממלכת החמר בתקופה בה נבנים המקדשים. כעת שעת צהרים מתקדמת ותנועת התיירים העיקרית מתחילה להיות לכיוון היציאה אל עבר היעדים בהם בקרנו. עוצרים ליד החומה המקיפה את העיר. על החומה תבליטי פילים המסודרים בזוגות זה כנגד זה בפעילויות שונות.
תבליטי פילים בחומת אנגקור תום
נכנסנו לאתר הראשי דרך מקדש באיון. על הקירות הפנימיים תבליטים מכל סוג שהוא. חלקם מתארים את הצבא הקמבודי בפעילותיו. חלקם את חיי היום יום בממלכה.
מקדש באיון-צבא קמבודיה שש אלי קרב.
המקדשים בנויים בתבנית רבועה בה בכל פינה עומד מגדל והכל מתגבה אל המגדל המרכזי.
המגדלים בנויים במתכונת אחידה של ראש המגדל כניצן הלוטוס ועל קירות המגדל מופיע הבודהה בדמות המלך הבונה. התמונה הכללית היא יער מגדלים הצומחים מעלה.
יער המגדלים באנגקור תום
תבנית מגדלים אופיינית באנגקור תום- דמות הבודהה/מלך על הדופן ניצן הלוטוס בראש המגדל
היציאה מהעיר דרך שער מרשים על גשר מעל החפיר המוצף. על הגשר משני צדיו אבירים הנושאים את הנחש השומר
גשר היציאה מאנגקור תום
בסיומו של יום מקדש אנגקור ואט. זהו הגדול החשוב ואף השמור ביותר מבין מקדשי אנגקור. נבנה בראשית המאה ה12 . התבנית הבסיסית היא שני מתחמי חצר זה בתוך זה כאשר המתחם הפנימי מכיל את המקדש. המקדש בנוי במתכונת מרובעת בה בכל פינה עומד מגדל ועוד אחד גבוה מכולם במרכז המבנה. העלייה למגדל המרכזי תלולה ביותר. העסק מתנהל בשני זרמים האחד עולה והשני יורד. אין עצירות בדרך כי ברגיל הזרם הוא בלתי פוסק.
אנגקור ואט מראה כללי
עלינו למעלה התחיל טפטוף קל. רק נכנסנו אל תוך המגדל המרכזי והמבול החל. גשם טרופי כבד שוטף האתר. גרם העליה נסגר וזרם העולים פסק. את הגשם עברנו בתוך המגדל תוך צפיה במבול השוטף הכל.
אנגקור ואט- החצר הפנימית רגע לפני המבול
הגשם היה עז אבל קצר. לאחר כמחצית השעה התבהרו השמים. הכל שטוף ונקי.
הנזירים בחצר המקדש לאחר הגשם
האתר החל כמקדש הינדי לשיווא. לימים הולבש שיווא בגלימה צהובה והפך לבודהה.
הגלימה שהפכה את שיווא לבודהה
יוצאים החוצה מהמקדש. בשלוליות שעל הגשר משתקפים מגדלי אנגקור ואט
הכניסה לאנגקור ואט לאחר הגשם
את היום סיימנו בארוחת ערב טובה וגלידה ברחוב ליד המלון . היה יום ארוך אך מעניין מאין כמוהו.
24.10 סיאם ריפ
היום השני בסיאם ריפ. יום טיול רגוע באתרים שאינם מקדשים וסמוכים לסיאם ריפ. היעד הראשון מייצג את מס הגזל שמשלמים לטיול מאורגן. חוות גידול תולעי משי ומטווית משי צמודה המהווה מקום אליו כל טיול מאורגן בסיאם ריפ מגיע. כל בני גילי גידלו תולעי משי בבית הספר היסודי כחלק משעורי הטבע. שום דבר לא השתנה.
טווית חוטי משי מהפקעות
זו מערכת משומנת של הדרכה באתר תעשיה הכי פרימיטיבי שאפשר. מערכת משומנת של בוא הסתכל וקנה ממוצרינו. המוצרים בהחלט יפים ומושכים היד לכיס לקניה. המחירים מוגזמים. בערבו של יום בשוק גילינו שהם כפולים מהמחיר בשוק לפני המיקוח המתחייב.
אריגת צעיף משי
מכאן נסענו לאחד הסכרים שליד העיר. בדרך עוברים ליד שדה מוצף ומלא בצמחי לוטוס פורחים
לוטוסים בפריחה
הסכר עתיק. יוצר מאגר למי שתיה. לחופו דוכני צל למנוחה ומרגוע. וכמובן דוכנים למכירת אוכל ובגדים
סככות למגורים ולמרגוע לחוף האגם
היום זה יום חג כלשהו והסככות מלאות בנופשים. באים עם האוכל מהבית .מתנדנדים בערסלים הרבים שבסככות ונהנים מהשלוה הטבעית. זה לא מונע מהם ליצר המולה משלהם.
נופשים בסככות ליד המאגר
היעד האחרון בסיור היום הוא המשמעותי ביותר . מקדש שהיה בתקופת שלטון החמר רוז' בית סוהר ומקום הוצאה להורג. משטרו של פול פוט בשלהי מלחמת ויאטנם היה משטר אימים נוסח המשטר הנאצי. פול פוט שהיה קומוניסט מבית מדרשו של מאו טסה טונג הסיני הקים משטר אימים בו התלמיד עלה על מוריו. הוא לא בחל בהוצאות להורג המוניות והותיר אחריו שובלי גוויות בכל מקום אליו הגיע. למזלם של הקמבודים ששרדו את משטר האימים נפטר הרודן ממחלה לאחר 3 שנות שלטון של טרור. משטרו לא החזיק מעמד והתפורר מיד. קמבודיה חזרה להיות מקום נורמלי.
אתר ההנצחה לקורבנות
במתחם פגודת הנצחה לקורבנות המלאה בגולגולות הנרצחים. לדעתי מקום חובה למסיירים בסיאם ריפ. הפסוק המקראי "זכור את אשר עשה לך עמלק" שריר וקיים בכל מקום ובכל עת.
הלכנו למנוחת צהרים טובה במלון ולאחריה סיור ערבית לשווקי הלילה ולחיי הלילה של המקום.
עת ערבית על הנהר בסיאם ריפ
הרחובות של השוק נחסמים לתנועת כלי רכב וכל השוק הופך להיות מדרחוב גדול. היה די נעים להסתובב , לבדוק וכמובן לקנות עוד משהו שאולי צריכים.
בשוק הלילה בסיאם ריפ
25.10 סיאם ריפ – אגם סונלה – סיאם ריפ
היום אנו מטיילים עצמאית. התכנית שייט אחר הצהרים באגם סונלה. זהו אגם המים המתוקים הגדול ביותר בחצי האי הודו-סין. המים מתנקזים מהאגם דרך יובל הנשפך לנהר המקונג. האגם מתרחב ומתכווץ חליפות בהתאם לעונות הגשם. בשיא גודלו נפחו ושטחו כפולים מאשר בנקודת השפל. באגם גרות משפחות בבתים על גבי כלונסאות. הכל מתנהל מעל המים. התעבורה בעזרת סירות . האמונה הדתית מיוצגת ע"י מקדש בודהיסטי וכנסיה נוצרית . גם אלה בנויים כיתר הכפר על עמודים מעל המים. הסיור התחיל באיסוף מהמלון. החברה המבצעת ריכזה את כולם למיניבוס אחד . המרחק מהעיר אינו גדול אך הדרך מאד משובשת. בסוף הכביש מגיעים למעגן וכאן עולים על סירה גדולה בה מתנהל הסיור
בית באגם סונלה
ראשית עוברים בשייט איטי בתוך הכפר.
ערב באגם סונלה
התנועה איטית כדי לתת זמן להתרשם אך בעיקר כדי לא ליצור גלים עזים . בדרך עוברים ליד בית הספר בו הילדים היו מרוכזים לפעילות כלשהי מחוץ לכיתות.
יוצאים מהכפר ועוצרים במזח. כאן עוברים לסירות משוטים המופעלות ע"י נשות הכפר. למרות שממבט ראשון הכל נראה בלגן אחד גדול העסק מאד מסודר וכל אחת יודעת מתי תורה להיכנס לטור הסירות הנע ולאסוף את המטיילים.
תחנה מרכזית באגם סונלה
כל סירה עומסת זוג מטיילים ויוצאים לשייט בנתיב צר בין העצים הצומחים באגם אל עבר ה"שוק" המקומי. זה שוק המתנהל בסירות סירת הקונים נצמדת לסירת המוכרים ומתחיל המקח וממכר.
חנות צפה באגם סונלה
לאחר העצירה המתבקשת בשוק הבהרנו היטב כי אנחנו לא בעסקי קניות וסירתנו נכנסה לטור הסירות הנע בין עצי האגם אל עבר סירת המסעדה.
טור הסירות באגם
לאגם הוכנס בשנים האחרונות יקינטון המים. כאן בצל העצים הוא משגשג וסותם האגם לשייט. לא פעם נאלצה המשיטה לפרק את גושי יקינטון המים במכות משוט כדי שנוכל להמשיך. סופו של השייט בסירת המסעדה בה אכלנו ארוחת ערב קלה ועלינו חזרה לספינה שהפליגה אל שטח האגם החשוף לצפות בשקיעה מעל המים.
שקיעה מעל המים באגם סונלה
בדרך חזרה ירד לאיטו החושך והשמים נזרעו בכוכבים. קצת לפני סיום השייט עלה הירח והוסיף נופך משלו. חזרנו לסיאם ריפ ללילה אחרון בקמבודיה. מבצע אחרון היה למצוא חנות ספרים בה קנינו ספר תמונות למזכרת מאנגקור ואט. כך סיימנו הטיול בהודו סין. מחר טיסה לבנגקוק ומשם הביתה.