אתחיל מהסוף

עלות כ4200$ לזוג כולל הכל הכל הכל לטיול של 15 יום . מתחילים בדלהי ומסיימים בה.

הטיול נבחר לביצוע עצמאי ונעזרנו בסוכן מקומי שהצמיד לנו נהג ורכב טויוטה אינוביה קרסטה (כמו RAV 4 ) . צמוד אלינו מרגע שנחתנו בג'סלמר ועד לשדה התעופה בדלהי לחזרה לארץ. רכשנו חבילת מלונות של 4* כברירת מחדל או 3* עם ערך מוסף גבוה . עברתי על המלונות מראש ואישרתי. ארוחת בקר כלולה בכל מלון ואת ארוחת הערב בחרנו בהתיעצות עם הנהג , בכל מקום . עלות הכניסה בכל האתרים עלינו . מדריכים מקומיים בג'סלמר בג'ייפור ובאגרה הוסדרו ושולמו כחלק מחבילת הטיול. לקחנו את האופציה לבצע שינויים במסלול עפ”י תחושותנו תוך כעדי הטיול וגם ניצלנו זכות זו והסוכן עשה שינויים במלונות ובתיזמון המדריכים.

טיסה באייר אינדיה ישיר לניו דלהי דולר 645 לאדם .מושבים רחבים ארוחה טובה דיילות נחמדות. 6.5 שעות . נוחתים ב 7 זמן מקומי . הטיסה הבאה לג'ייפור ב 12 נדחתה ל 12:30 . חשבנו שתהיה בעיה אבל הביטחון לקח עד 11 .הכל לאט, זמן הודו. מג'ייפור טיסת המשך במטוס קטן של Spicejet במגבלת 15 קג + 7 . אנחנו משלמים על 3 קג' עודפים 1200 רופי.

ג'סלמר
 השדה בג'סלמר ממוקם בתוך בסיס חיל אויר באמצע המדבר . מלמעלה ראינו שכל המדבר מרושת בטורבינות רוח לייצור חשמל ירוק.

בהגעה לג'סלמר מחכה לנו HUKAM הנהג מדריך עם טויוטה אינוביה קרסטה מצוחצחת ומכרכר סביבנו עד כדי כך שהרגשנו לא נוח. החלטנו שאין ברירה וננסה לקרב אותו עי" מעט בדיחות משותפות והפחתת הפורמליות. הצלחנו. הגענו למלון Golden Haveli , מעוצב כארמון מהרג'ה , יפיפה, החדר ענק ומסוגנן. לאחר התארגנות יוצאים לנק' התצפית של השקיעה על "העיר הזהובה" שנצבעת זהב יחד עם השמש השוקעת. המקום מקסים וצופה על העיר התחתית והמצודה שמעל . שם אנחנו פוגשים. 2 ישראליות נחמדות שהשיחה איתן קולחת והן גם ממליצות על pol guesthouse resturant כי שם נפגשים עוד ישראלים וגם האכל טוב .

Sunset Point

מצודת ג'סלמר

הנהג שלנו לא אוהב את הבחירה כי הכין לנו מסעדת יוקרה מצוינת ואנחנו מזמינים אותו ללוות אותנו למסעדה הישראלית על חשבוננו. שם אנחנו מעבירים ערב נחמד עם חבורה ישראלית צעירה שמטיילת כבר כ 4 חדשים.
יום 2
 לאחר ארוחת בקר טעימה עם סמוסות ושאר מאכלים פיקנטיים, יוצאים לבקר בעיר ומתחילים באגם GADISAR . מצטרף אלינו מדריך מקומי ויחד אנחנו מבקרים באתר היפה שנבנה עי המהרג'ה.

משם ממשיכים בנסיעה עד לפתח של העיר הכלואה בתוך חומת המבצר. הכניסה לעיר מרשימה . יש רק כניסה אחת והיא בנויה בזגזג כדי להקשות על אוייב לפרוץ לעיר. המבצר מעולם לא נכבש. כבר מתחילת המסלול ומשני צידי השער מתנשאים , מימין ארמון המהרגה ומשמאל הרמון הנשים שלו . המבנים מדהימים ביופיים הם רקומים בדוגמאות אבן ופיתוחים שרק כאן יש כאלה בעולם. סיור בעיר מפגיש אותנו עם אדריכלות תחרת אבן מדהימה .

סיור בתוך מתחם הארמון שהוא מוזיאון, עולה 500 רופי לאדם ועוד 100 לכל מצלמה . מקבלים אוזניות הדרכה ויוצאים לסיור סולו בארמון/מוזיאון . נחמד ולא ממש מעניין וגם לא ממש מתוחזק.

בהמשך השוטטות בסימטאות בעיר הכלואה אנחנו פוגשים ארמון סוחרים נוסף שעל פי הפירסומים בחוץ נראה מעניין יותר , בעל קירות מצוירים ותקרות מעוצבות. Patwon-ki-Haveli .

בתוך החומות גם מקדש ג'ייני גדול , 250 רופי לאדם ו 100 למצלמה עם איום לקנס של 500 למי שיצלם בלי לשלם ולקבל אישור.

את הסיור סוגרים בשוטטות בשוק המקומי של כלי כסף ,שוק עבודות עור , שוק בדי משי ופשמינה קשמירית (צעיף ב 90 שח ), והכל במחירים מצחיקים לישראלי. .
נפרדים מהמדריך , 800 רופי טיפ והוא היה. מרוצה )הגזמה של מתחילים)
 אחה"צ אנחנו נוסעים לשמורת מדבר TAAR בה דיונות חול יפיפיות עם חיי בר מדברי . כדי להנות מהמקום יש לצאת לשמורה רכוב על גמל או עם עגלה רתומה מאחור . למי שכבר התנסה הרכיבה על גמל היא לא תענוג צרוף אבל היא מאפשרת זוית ראיה גבוהה ואקזוטית .

בדרך פוגשים את נערות הכפר שמגיעות לבאר המדברית בתוך ערוץ הנחל האכזב.

הדיונות יפיפיות ומאפשרות לגמל לעשות חרקות בשיפועים . די מפחיד.

סיבוב בדיונות ונעצרים על גב הדיונה המרכזית עליה גם בנוי מקדש הינדי.
 כל הגמלים במנוחה ומסתבר שלרדת מהגמל לא קל . שרירי המפשעה תפוסים ונדרשת עזרה בירידה מהגמל . האובך מסתיר את השמש וברור ששקיעה לא נראה ולכן אחרי מספר דקות. מנוחה חוזרים למחנה השינה.

עוברים לג'ודפור – יום 3

הדרך מג'סלמר לג'ודפור היא כ 300 קמ' ונמשכת כ 6 שעות עם לפחות שתי הפסקות בדרך . החלק הכי "מעניין " הוא כאשר נוסעים בין דיונות גבוהות משני צידי הכביש.

מגיעים לעיר ומתמקמים במלון מקסים DEVI BAHAN כיאה לבית אחוזה לשעבר ( מלון ( Heritage הוא מלא צמחיה טרופית וחצר ירוקה עם מזרקות , חדר אכל הצופה לחצר גדולה ויפה וצוות מדהים בשרותיות שלו . המיקום שלו קצת רחוק מהמרכז ולכן מתאים יותר למטיילים עם נהג ורכב.

הנהג מוריד אותנו במרכז העיר ליד כיכר השעון ( clock square) מול חנות התבלינים Maharani Spices וליד M.V. Spices (מומלצת בלמטייל ) , הוא המליץ על מהרני .נכנסנו לחנות , הכל ארוז באריזות ואקום יפות , רק שהמחיר יקר מאוד ובחלק מהמקרים אף יקר מבארץ . יצאנו לכיכר השעון ופגשנו את הודו במלוא ציבעוניותה , צפיפותה , רעשנותה. מסביבנו המולה מטורפת . מפגש מהמם , המון דוכנים ורוכלי רצפה ואנחנו מתמקדים בחיפוש סארי צבעוני במיוחד , התוצאה 5 מ' סארי ב 4 ₪ ולכן לקחנו שניים. מכנסי שרוול לטיול עלו 7 ₪ וגם מהם לקחנו שניים.

מגיעים לסמטת התבלינים בכיכר ובה חנות עם מפעל צמוד בו טוחנים את התבלינים והם גם מזמינים אותנו לראות במו ענינו איך טוחנים שקים של תבלינים , נעניתי וניכנסתי לחדר אפוף אבק התבלינים וברחתי אחרי שניה עם דמעות , לא מבין איך הם חיים בחדר הזה , נושמים צ'ילי , כורכום , כמון ושאר תבלינים. ואפילו הספקתי לראות זקן שיושב על מכסה המטחנה אפוף אבק , סוריאליסטי לגמרי.

בחוץ , בדלפק המכירה , בחור צעיר עוזר לנו בבחירת תבלינים , כאן המחירים יותר שפויים , יש כאן מגוון עצום ומילאנו כ 3 קג' תבלינים שונים יצאנו בכ 40 ₪ סה"כ .

ממשיכים לשוטט במקום ההזוי והקסום הזה שיש בו הכל כייסים , רמאים , קבצנים , פרות משוטטות , רוכלים צעקנים וקונים צבעוניים. חגיגה !!!!!!!!!!!!

אנחנו מעזים ומקנחים את הערב בדוכן שמטגן לביבות תפוחי אדמה עם רוטב חומוס חריף ותוספות פיקנטיות אחרות והכל בתוך צלוחית קטנה , טעים להפליא . לידו דוכן הלאסי המפורסם MAKHANIA שנחשב לטוב בהודו כולה ואכן הוא מחליק בגרון בטעם גן עדן , קר ומתוק עם חתיכות אננס לבחירתנו. עכשיו כבר לא צריך ארוחת ערב וצריך גם להתפלל שההרפתקה הקולינרית תעבור בשלום. והיא עברה .

יום 4 Godhpur

בבקר שלמחרת מתוכנן להתחיל בארמון Umaid Bahwan Palace . ארמון מהרג'ות ענק , כניסה 100 רופי , מבנה מרשים וגדול מבחוץ עם גן יפה מלפניו ובפנים אולם רחב עם תצוגה של חפצי הדיירים העשירים ותמונות המהרג'ות שחיו בו. הקדשנו חצי שעה לאתר הזה .

אחרי הארמון אנחנו מדלגים עם הרכב ל Mandor Gardens זהו קומפלקס גנים שלא ממש מתוחזקים ומקדשים יפים עם פיתוחים מרהיבים בקירות והעמודים והכל סובב סביב מקדש קטו וכנראה חשוב , לשיוה . שם מגיעים המבקרים לתת מנחה ולקבל ברכה וגם אני קיבלתי את הטיקה הראשונה שלי בטיול על המצח. ליד המקדש , מצד אחד מוזיאון הארמון שסגר את שעריו כשהגענו ומצד שני קיר ארוך של דמויות גיבורים מיתולוגיים שנמצאים בתוך גומחות חצובות בסלע גיר לבן ועוברים בימים אילו שיפוץ נרחב. בתוך הקומפלקס מסתובבים חופשי קופי לנגור וסנאים רבים וגם טווסים שהם עוף חשוב ויצוגי כסימלה של הודו.

ביקור של כשעה , חינמי.

משם נוסעים לכיוון המבצר MAHARAGER שלידו ובתוך החומה , אגם קטן שנוצר מניקוז מי גשמים והפך את האגם לקדוש , האתר נקרא JASWANT THADA . על הגבעה מתנשאת אנדרטת רוכב על סוס . ליד האגם נבנה מקדש משיש לבן מלא פיתוחים מרשים במיוחד ולידו 3 מבנים מסוככים של שריפת גופות . כניסה 50 רופי משך הסיור כשעה.

מבני שריפת הגופות

ממשיכים לעיקר , מבצר המהרג'ר שהוא מבצר המהרג'ה . זהו מבצר מרשים וגבוה עם קירות תלולים ובחלק העליון שלו חלק ממבני הארמון המלכותי וההרמון שלידו . שניהם עם אדריכלות מרשימה של רקמות אבן אדומה .

המחיר כאן 600 רופי לאדם כולל מדריך אודיו מצוין . מי שרוצה יכול להוסיף ולרכוש מדריך אנושי והמתקשים לעלות יוכלו לשלם ולעלות במעליתו לחסוך לעצמם את הטיפוס בדרך המובילה לכניסה למבצר. עבור האזניות יש להפקיד דמי ביטחון של 500 רופי ולהשאיר תעודה מזהה כמו פספורט , רישיון נהיגה,העיקר עם תמונה.

הנקודה המשמעותית הראשונה היא ליד שער הכניסה הגדול (3) שם ניתן לראות את פגיעות הפגזים בחומה העצומה שאיש לא יכל לה מעולם.

ממשיכים מעט לתצפית מצוינת על העיר הברהמינית הכחולה .

קצת צילומים וקריאות התפעלות וממשיכים לנק' 4 באזניות המציגה את איזור שריפת המהרג'ות ,כאשר אילו מתו והפכו לעילוי קדוש שצריך עכשיו להגיע למוקשה. שם שרפו איתו גם את נשותיו כדי שלא ישאר בודד בשמיים ( כי ככה הוא רגיל) . בתוך השער מיד לאחר העיקול בנק' 6 אפשר לראות את הטבעת כפות הידיים של הנשים טרם העלאתן על המוקד בליווי המהרג'ה האהוב.

משטח שריפת המהרג'ות

הטבעת כפות ידי הנשים

הטבעות כפות ידי המהרג'ות

עליה קטנה מביאה אותנו לפתח הארמון שהוא גם מוזיאון וכל שאר תחנות המדריך עוברות בין החדרים השונים עם התצוגות של מאפייני הארמון , חיי הפאר שהיו בו והכלים שהשתמשו בהם. החדרים המפוארים ומבחינתנו הכי מרשימים הם פיתוחי האבן המדהימים של הקירות החיצוניים . במהלך הסיור בארמון על קומותיו נחשפים לנק' תצפית מרהיבות בקומות הגבוהות על ג'ודפור הכחולה.

מושב פילים

לפני היציאה ואחרי איזור המכירה של חנויות המוזיאון ודוכני הבאזר , יש את מקדש קרישנה החלילן הטוב והאלה דורגה הרעה עם המון ידיים סביבה , לא לשכוח להוריד נעליים. משם ירידה החוצה במדרגות.

אפשר להמשיך ולעלות ימינה לאחר היציאה , להגיע לתצוגת תותחים מרשימה מאילו שהגנו על המבצר ואחריהם להמשיך לקצה המבצר למקדש שיוה אליו צריך לרדת ואח'כ לעלות לאיזור המקודש.

בתוך המתחם פזורים נגנים/זמרים שממלאים את האויר בנגינות כלים מסורתיים ובשירתם מתוך ציפיה לתרומה חביבה.

סה" לביקור 2.5 עד 3 שעות .

משמאל לביתן הביטחון בכניסה וליד השירותים הציבוריים, יש ירידה רגלית לעיר הכחולה . כצפוי בדרך יש טפילים ומציקים עם סיפורים שונים ומשונים למה צריך לתת להם כסף. אישתי חולה , אין לנו כסף לתרופות , אני גוסס, אין לי אבא , אין לי אמא , אולי יש לך שטר מישראל ?, אני אוסף שטרות זרים ורק זה חסר לי באוסף ועוד כהנה וכהנה.

שוטטות בעיר הכחולה וסימטאותיה המלוכלכות והציוריות עם דמויות נשים צבעוניות וילדים שמבקשים כסף עבור הצילום שלהם. סוף השוטטות מביא אותנו לאיזור כיכר השעון לא לפני שמזהירים אותנו מפני כייסים , מציקים , נוכלים , רמאים , מציעי עזרת סרק , מציעי ליווי והדרכה וממי לא . הדימיון ההודי מאוד מפותח בכל הנוגע להשרדות . התחרות האנושית היא פשוט נוראה לכל פרט.

כשמגיעים לכיכר אנחנו מאתרים ודוגמים את מכין החביתות המפורסם שמומלץ בטריפאדוויזר ובלונלי פלנט וגם ע"י ידידנו בן ישע. 50 רופי מחליפים ידיים ואנחנו מקבלים 2 סנדביצים של חביתת מסאלה עם גבינה. טעים !!!!!!!! הישראלים מוותרים על המיונז , את זה הוא כבר יודע. אחריו אנחנו חוזרים ללאסי Makhania מאתמול ומבקשים לאסי זעפרן , 50 רופי לכוס צוננת וטעימה .

יש לנו עוד כשעה ואנחנו מבלים בשוטטות לאורך הרחוב הראשי , בין החנויות השונות. בשעה 8:00 מגיע הנהג לאסוף אותנו למלון , אין ספק היום מלא הספק מרשים.

=============================================================

בקשה – אם הועלתי לך בהחלטה לצאת לרג'סטאן או לתכנן את הטיול שלך ואתה חושב שיש עוד מי שישמח להנות מהמידע הזה נא שתף והרחב את מעגל הנהנים . אשמח גם לעזור אישית ב 0546740150 רמי , [email protected]  למי שמתלבט ורוצה מידע נוסף.