השנה החלטנו לחזור לגאורגיה המקסימה ל 14 יום נוספים . הפעם לקחתי איתי 5 זוגות חדשים בנוסף לזוג שיצאנו יחד בשנה שעברה . הפעם אנחנו עם גיפים 4X4 מסוג ניסן אקסטרה ו DELICA אחת . לקחנו גם נהג מקומי שיתקשר לנו עם הסביבה בקלות ויחסוך לנו זמן באיתור מקומות ואתרים. למען החדשים שרואים זאת בפעם הראשונה ולמען הנשמה שלנו שלא שבעה מהמראות עשינו שוב את הדרך הצבאית וקניון טרוסו המדהים ביופיו ועליו כתבתי בבלוג קודם . גם על ורדזיה עיר המערות המופלאה ,לא יכולנו לוותר והיא שובצה במסלול הטיול החוזר . כל השאר חדש לנו לגמרי והפעם אנחנו מתמקדים בקווקז הגבוה בסוונטי ,
באחלציחה , לינה במלון ARBATH במרכז המבצר המשוחזר שמור בלילה התאורות המעניקות לו אוירה ויופי מיוחדים . המלון מצוין , כ 250 ₪ ללילה , 4 כוכבים אמיתיים. הזמנות שנה מראש. גם סיור בקר לאחר ארוחת הבקר במבצר משלים לנו את החוויה במקום. יציאה מחניית המבצר ופניה שמאלה מביאה אותנו אל הרובע היהודי הישן שבו שני בתי כנסת שמורים , האחד בן 250 שנה . יהודי ששומר על המקום מספר לנו שכל יום הוא מארח 8-10 קבוצות של ישראלים המגיעים לביקור במקום . אכן מזון לנשמה היהודית שלנו ואיזון לאין ספור כנסיות שאנחנו פוגשים בגיאורגיה .
משם אנו פונים לנסיעה ישירה לוורדזיה עיר המערות המופלאה בת 13 קומות שבנתה המלכה תמר , אל מול הפולשים התורכים . הבקור באתר עולה 5 לארי לאדם ומי שקשה לו לעלות יוכל להעזר בהסעה , בתוספת של 1 לארי . הבקור מתחיל בהליכה על כביש המטפס בעליה להר במשך של כרבע שעה עד לרחבה נוספת בתחילת המסלול . הבקור בעיר כרוך בעליה נוספת במדרגות והליכה בשבילים , כניסה למעברים צרים בין החדרים והליכה על שבילי מעקות בין אתרי העיר השונים . מומלץ מאוד וחוויתי . סה"כ נדרשות כ 3 שעות במקום .
אנחנו ממשיכים לשמורת בורג'ומי חרגולי ונכנסים לכביש המוביל אליה באחלציחה בכביש שמערבית למבצר . עד למקום שנקרא אבוסטמאני הדרך רגילה . באבוסטאמני עיירה ישנונית יש דרך המובילה לראש ההר עליו יושב מצפה כוכבים שנפתח לבקור ב 21:30 בערב . מבחינתנו זה לא היה רלוונטי לחכות ולכן המשכנו . ביציאה מהעיירה נמשכת הדרך כלא סלולה ומתאימה לג'יפים ומתחילה בטיפוס קבוע על ההר בתוך סבך עצים וצמחיה ירוקה . בשלב מסוים אנחנו מגיעים לשער השמורה ונכנסים לתוכה בדרך ארוכה ומתפתלת . השיא מגיע כשעולים למעבר ההרים שם גרות מספר משפחות ב"חוות בודדים" אנחנו נכנסים לאחת כזו ומתקבלים בסבר פנים ובחום רב. , שותים צ'צה יחד לכ' האירוע מזמינים אותנו לאכול עוגיות שנאפו בבית וגם עושים לנו סיור בבתים , בדיר וברפת . הכלבים הקווקזיים הענקיים מלוים אותנו כל משך הביקור
המשך הנסיעה במעבר ההרים נעשה "בנסיעת רקיע" כלומר על ראש ההר עם מראות נוף יפיפיים לטווחים ארוכים .הדרך ארוכה ומתפתלת ויורדת לעמק SAIRME שם שוכנת עיירת מרפא יפה עם מרכז ריפוי גדול , ריזורט של מלונות טובים למתרפאים ומספר מלונות נוספים מסביב . במרכז נחל זורם ולידו גן יפה בו מתכנסים האורחים , מסעדה , ק'פה והכי חשוב , 3 משאבות הממוקמות בבתי משאבה ומעלות מים מינרליים עם תכונות ריפוי מופלאות מ 3 עומקים שונים לבחירתך , מסביב , כל האנשים עם כוסות ילדים בעלות קשית השותים בהם את המים המרפאים ומפעם לפעם ממלאים מחדש.
את הלילה בילינו בעיירת המרפא באחד המלונות הכי הזויים שהיינו בהם אי פעם .
משם לעיר המחוז קוטאיסי . לינה במלון LUX בפאתי העיר , טוב מאוד . העיר הזו אפורה , למרות שיש בה פוטנציאל , זקוקה לשיפוץ כללי. אנחנו מבקרים במרכז העיר בשוק הגדול ופוגשים שם את היהודיה מוכרת הצ'רצחלות שהם ממתק גיאורגי של מעטפת גלוקוז מתקתקה על אגוזים מסוגים שונים המשורשרים על חוט. יש מי שאוהב אותן אני לא ממש.
בקור של אחה"צ בכנסיית GALETI , רושמים V וממשיכים למחרת בבקר.
היום מתוכנן בקור בקניון martveli הנמצא בדרך לזוגדידי עם יציאה צפונה . הביקור בנהר ובקניון מספק הליכה לאורך הנהר הזורם בתוך קירות הקניון וצמחיה עשירה לאורך שביל מוסדר עם מפלים יפים לכל אורכו.
לצערנו בגלל שבימים האחרונים ירד גשם בכמויות גדולות הנהר מלא מים ומסוכן ולכן נאסרה ההליכה לאורכו והוגבלה לשביל קצר לאורך מס' מרפסות הצופות על ריכוז מפלי מים. מרהיב וחבל שלא נוכל להנות משאר הנחל ומראותיו. במרכז המבקרים שם מוצגים מס' אחרים נוספים באיזור של מפלים , בריכות טורקיז ותופעות טבע לחובבי טבע וטרקים .
זוגדידי היא מקום אפור ומיותר , שם בקרנו בארמון המשעמם והלא מתוחזק וברחנו לכיוון מסטיה צפונה לאורך נהר האונגורי .
הדרך ארוכה , יפיפייה , מלאת מפלים ומראות של נהרות אדירים . כבר בתחילת הדרך מגיעים לסכר על הנהר שיוצר אחריו לכל האורך אגמי טורקיז יפיפיים. אנחנו מצלמים כאחוזי דיבוק , זה פשוט לא אנושי היופי הזה שמשהו ירחם עלינו . הבעיה שזה הולך ונהיה יותר גרוע והמראות לאורך שלושת הימים הבאים כל כך יפים שבא לבכות.
בקצה הדרך יושבת העיירה מסטיה . עיירה זו היתה פעם מרכז נופש לפקידי הממשל הבכירים בברית המועצות והיום מרכז ליציאת מטיילים , בעיקר תרמילאים לטיולים באיזור ולכפרי האושגולי במרכז הקווקז . אנחנו מתמקמים בגסטהאוז של מרינה שהיא דמות מאוד מיוחדת , אמהית ודואגת ומנהלת את המלון שלה בחום ואהבה נדירים.
העיירה די אפורה ואנחנו יוצאים לאתר העליה ברכבל הסקי כדי לעשות תצפית על האיזור (5 לארי. הרכבל מושבת ואנחנו מחכים לתיקון שלו , כשהגענו למעלה מראות הנוף של הפסגות שסביבנו יפים ואנחנו אוכלים ארטיק מהמזנון על המרפסת מול הנוף המרהיב.
למחרת בבקר אנחנו יוצאים להליכה לקרחון צ'לאדי . נסיעה בג'יפים מביאה אותנו עד הגשר שחוצה את הנהר הסואן . מכאן משך הטיול הוא כחמש שעות – 2 הלוך 2 חזור ו 1 שעה בסוף המסלול. הנהר מלא מים וזורם בשאון . יש שביל מסומן. עוברים את הגשר ומתחיל טיפוס תלול מעט לראש ההר בשביל בין העצים . למעלה השביל מתמתן ונע לאורך הנחל ובתוך היער בתוך מראה סוראליסטי של ענן רסיסים שעולה מעל הנחל הזורם בגלל עוצמתו. באמצע הדרך השביל עובר אל מעל דרדרות אבנים וזהו גם החלק הקשה ביותר לקראת הסוף השביל חוזר להיות סביר והוא נע לאורך הנחל ובין סלעי בולדרים ענקיים . השביל מסתיים בסימון X גדול שמשמעו אין לעבור מכאן הלאה . חלק מהחברים לא עומדים בפיתוי וממשיכים לכיוון פתח היציאה של הנהר מתוך הקרחון . מהתמונות שהביאו אכן נראה מרהיב .
לא לוותר על סיור לקרחון. המחמירים יכולים לצאת רגלית ממסטיה ואז אורכו 9-10 שעות .
בערב מרינה מכינה לנו דגי פורל ממולאים ירקות , מרק טעים ועוד סלטים והכל טעים . אחלה מסעדה של אוכל ביתי.
אחרי ארוחת הערב אני נתקף בפירכוסים ומתקשה לנשום מייד מועבר לבית החולים המקומי כדי להתבשר שיש לי כנראה מחלת גבהים ואני נשאר עד הבקר להנשמה בחמצן . הרופאה אוסרת עלי להמשיך לאושגולי הגבוהה ממסטיה בכ 700 מ' ואין מה לדבר על מעבר ההרים זגרו שלאחרין יורדים לקוטאיסי והוא גבוה בכ 500 מ' נוספים .
הרופאה עוקבת אחריי גם לאחר השיחרור ומגיעה לבקורי בית במלון כדי לבדוק את מצבי הבריאותי לחץ הדם
אני נשארתי במסטיה וכל השאר המשיכו לסוונטי ולכפרי האושגולי עם ירידה מרהיבה לקטאיסי בדרך ג'יפים עם חצית נחלים וטרק מעייף לקרחון הר השחארה (5400 מ'), כפרי מגדלים שהזמן עצר בהם מלכת וכפריים החיים כמו אבותיהם ואבות אבותיהם במקום בו הטבע הוא הגורם החזק מכל ושבעה חודשים בשנה אין אליהם גישה מהסיפורים שנפגשנו בקוטאיסי ראיתי שהם נפעמים מהמראות ומרגישים שזו חוות חיים לחיות את האוטנטיות של אנשי מרכז הקווקז. מבחינתי נזרעו זרעי הטיול השלישי בזה הרגע.
סיכום = הציון 10 ללא ספק
המחיר – 1200$ לאדם כולל הכל מכל ל 14 יום
המסקנה – חייבים לבקר שוב.
בקשה – אם הועלתי לך בהחלטה לצאת לגאורגיה או לתכנן את הטיול שלך ואתה חושב שיש עוד מי שישמח להנות מהמידע הזה נא שתף והרחב את מעגל הנהנים . אשמח גם לעזור אישית ב 0546740150 רמי , למי שמתלבט ורוצה מידע נוסף.