"להבות חיות בשמים וזפת על הקרקע". נשמע כמו פתיח ל"מאמר" ניו אייג'י מקושקש על נבואות נוסטרדמוס. לא אצלי. זה תאור ביקור באי שרבים ממבקרי הקריביים מדלגים עליו -; טרינידד. כן, רואים להבות חיות בשמים ויש זפת והרבה על הקרקע וזה מעניין ובהחלט שווה ביקור.
טרינידד הגדול באיי הקריבים הדרומיים ידוע בזכות מספר מוקדי משיכה עיקריים: הראשון והמהותי הוא הקרנבל שמתקיים בערך בסוף פברואר. קרנבל חם, שמח וצבעוני. פרט פחות ידוע הוא שגם באיים נוספים באזור מתקיים קרנבל אבל זה של טרינידד עשיר יותר. הסיבה השנייה היא מנוחה ונופש באי השכן טובאגו, אחד היפים והרגועים בעולם. אמנם גם טובאגו וגם טרינידד באותה מדינה אך טובאגו עולם אחר. שלוות עולמים.
ההיגיון אומר לכן שהאי טרינידד הוא ההפך משלווה ובגדול זה נכון. האי שונה מכל שכניו. הוא יותר מכפול בשטחו מהאי הבא בתור באזור (גואדלופ) ועדיין הוא פחות מרבע שטח ישראל. באופן חריג באיים, האי מתועש אבל ממש! יש נפט ויש בתי זיקוק וכתוצאה מכך הדלק למכוניות זול והמדינה עשירה בקנה מידה מרכז אמריקני. השפע ניכר גם בסממן המערבי הגלוי ביותר: מרכזי קניות גדולים בפרברי העיר. גם עם שפע זה, מספר אזורים בעיר נראים כלקוחים מכל סצנה עירונית של מדינות עולם שלישי עניות.
אז מה יש לעשות כאן חוץ מקרנבל ולברוח לטובאגו? האי מעניין ובהחלט שווה ביקור של מספר ימים. האי במרחק נגיעה מוונצואלה אך לא ידוע לי על דרך תנועה ישירה בין המדינות. מי שלא נע בין האיים בקרוז יסתפק בהגעה בטיסת LIAT. LIAT (
http://www.liatairline.com ) היא החברה העיקרית הטסה בין האיים. המחירים שפויים וניתן להזמין טיסות מהאינטרנט. עד תחילת 2007 היה אפשרי להגיע גם חברת קריביאן סטאר אך בינואר 2007 LIAT קנו אותה. למי שמגיע מאירופה או צפון אמריקה, יש טיסות ישירות לשדה התעופה המודרני בטרינידד להרבה חברות אירופאיות.
קתדרלת השילוש הקדוש בלב פורט אוף ספיין
עיר הבירה פורט אוף ספיין ( POS), העיר הגדולה בקריבים, מצויה בתנופת בנייה ורבי קומות נוספים נבנים סמוך לקו המים. כמו בכל מרכז עירוני באזור, העיר "הישנה" מתהדרת במבנים קולוניאליים יפים. אזור הפרלמנט והקתדראלה הוא אחד מהם האזור השני, הסמוך לפארק, עשיר יותר ושם מצויים שבעת המופלאים -; שבעה בתי מידות מרשימים שחלקם משופץ ופעיל דוגמת מעונו של ראש הממשלה. מרכז העיר פקוק למדי אך מרחקי ההליכה סבירים. במפת העיר המפורטת אני רואה סימונים רבים של מגן דוד. הופתעתי, טרינידד לא ידועה בקהילה היהודית שלה. מבט נוסף מגלה לי שלא מדובר במוסדות יהודים אלא בתחנות משטרה.. וברחוב, מגן דוד לבן המצויר על רכב משטרה כחול כהה נותן תחושה שהרחוב מלא ברכבי חברה קדישא. נו טוב, אני והדמיון
מחוץ לעיר יש מספר מוקדי משיכה.
צפונה, כחצי שעת נסיעה, למי שלא יכול לוותר על חוף קריבי, מצוי חוף מאראקאס. כל מה שרשום בחוברת ההפעלה לחופים קריבים מצוי שם. שווה לשלב נסיעה לשם עם נסיעה לאורך החוף הצפוני ההררי והנופי. אין תחבורה ציבורית וצריך לקחת מונית (יקרה).
PitchLake
דרומה, כמעט בקצה הדרומי של האי, מצויה תופעת טבע ייחודית בעולם. המקום מכוער אך בהיותו ייחודי הוא נכנס לקטגוריית "מעניין ובהחלט שווה ביקור". Pitch Lakeהוא אגם שהינו כתרגום שמו "אגם זפת". האגם מצוי ליד הכפר La Brea. השם הזה האחרון, אולי מזכיר משהו למי שהיה בלוס אנג'לס. בורות הזפת של La Brea אתר מעניין בלב העיר בו התגלו אלפי שלדים של בעלי חיים שנלכדו וטבעו בבורות הזפת. הרעיון דומה אך בכל זאת שונה. בעולם מצויים מספר אתרי זפת. בטרינידד מצוי אגם הזפת הגדול ביותר. אמנם אין כאן אלפי שלדים של חיות קדומות אך מידי פעם נלכד כאן משהו בכל זאת. ה"אגם" היה מוכר לתושבים הקדומים של האי ולמגלים הראשונים הלבנים שהשתמשו בזפת לאטימה ותיקונים בספינותיהם. כיום כמחצית מהאגם שייכת לחברה השואבת/כורה/מוציאה ממנו כל יום מאות טונות של זפת המשמשת ליצור אספלט. הזפת מתחדשת וזורמת לאגם ממקורות תת קרקעיים. בכל האזור מסביב יש שפע עצי אגוזי קשיו, שלל פרחים והכל ירוק. בניגוד לסביבתו האגם עצמו נראה שנלקח מאיזה כוכב אחר. פני הזפת -; פני האגם קרושים ונראים כמו משטח אפרפר, כתום מחוספס. נוף ירחי נטול צמחיה כמעט לחלוטין.
![פני האגם]()
סמוך לאגם מרכז מבקרים קטן ובו ניתן להזמין מדריך. בכניסה, מחוץ למרכז, סביר להניח שייטפל אליכם "מדריך" מטעם עצמו שיתחיל לדקלם. גם אותי החל "להדריך" מישהו וסירבתי בנימוס. נכנסתי למרכז וביקשתי מדריך. המחירים די נמוכים -; כ - 5 דולר. אפשר לצלם את האגם מלמעלה גם ללא הדרכה וניתן גם להיכנס לאתר ול"חסוך" את ההון שמשולם למדריך. לא מקובל ולדעתי גם מטופש ומסוכן. עם המדריך עולים לפני האגם ותאמינו לי: כדאי ללכת בעקבות מי שמכיר את המקום! יש מקומות רבים שפני האגם מוצקים כסלע, מאידך יש נקודות בהן ניתן בקלות להשאיר נעל. יש מספר מקומות בהם אפשר לשקוע לחלוטין. במקומות שאינם "סלע" התחושה היא כהליכה על טרמפולינה מתוחה מאד: אמנם קרקע - אך קרקע קפיצית. המדריך מראה ומדגים לי מספר נקודות בהן הזפת מצויה ממש על פני השטח, מקום בו אם הייתי דורך הייתי נזקק לעזרה כדי לצאת. פה ושם יש "בועות" ענק כמו בועות סבון של גזים הנפלטים מתוך האגם. קוטר האגם פחות מק"מ ועומקו לא ידוע בדיוק. מדידות עבר העריכו עומק של כ 70-90 מטר.
מעניין מכוער ומוזר. בשביל זה אנחנו נוסעים. לא כך?
מדובר בנסיעה של כשעתיים מ POS אך די קל להגיע וזול למדי. אנצל הזדמנות זו כדי להסביר קצת על תחבורה בטרינידד. יש מספר קווי אוטובוס לאתרים מרכזיים היוצאים מהתחנה המרכזית של POS. קונים כרטיס בקופה ולא באוטובוס. משך הנסיעה באוטובוס (מודרני וחדיש) לסן פרננדו, העיר השניה בגודלה באי, הוא כשעה ועולה כדולר. לשאר האזורים יש לקחת "מקסי טקסי" - מיניבוס טויוטה כפי שמקובל בשאר האיים הקריבים. משלמים לנהג על פי המרחק וגם כאן המחיר נמוך למדי. סמוך לתחנת האוטובוס של סן פרננדו מצוי ה"טרמינל" של המקסי טקסי. ציידי נוסעים שתפקידם למלא מיניבוסים מסייעים לנוסע ההמום מהתוהו ובוהו ומושיבים אותו במיניבוס התורן. מחכים שיתמלא וקדימה. Pitch Lakeמצוי ממש על הכביש ויש לבקש מהנהג שיעצור לכם שם. בחזרה יש לעיתים לחכות מעט, כי חלק מהמיניבוסים חולף מלא אך מדובר בדקות.
צפרות
לצפרים שבינינו טרינידד הוא גן עדן בהתגלמותו. לאלה וגם לשאר האדם יש שלשה מוקדי משיכה עיקריים:
הראשון הוא שמורת: Asa Wright Nature Center (
http://www.asawright.org ) אליה יש סיורים מאורגנים. השמורה איננה נגישה בתחבורה ציבורית ויש לקחת מונית. האופציה הזולה יותר לאחר הזמנת ביקור היא לקחת אוטובוס לארימה (Arima) ומשם מונית. ניתן גם להזמין ממשרד נסיעות חבילה של הסעה וביקור - למשל אצל נאנאן (
http://www.nananecotours.com ), המקום השני היא אופציה קשה יותר שלא ניסיתי: ביקור בשמורת Point-a-Pierre Wildfowl Trust (
http://www.petrotrin.com/wildfowltrustweb/papwft.htm) השמורה מצויה בלב אזור בתי הזיקוק ליד סן פרננדו. יש צורך בתאום מראש ובמונית להגעה למקום מסן פרננדו.
למי שאיננו צפר ובכל זאת רוצה להתרשם מתופעה מדהימה, קל וחומר לכל צפר עלי אדמות, האתר לביקור הוא הביצות של שמורת קארוני. קארוני (Caroni) הוא הנהר הארוך באי. טרינידד אי קטן וה"נהר" אינו מרשים בלשון המעטה. האטרקציה היא בשפך בו הנהר הופך ביצתי ובשלב מסוים הים הוא הדומיננטי בביצת המנגרובים הגדולה (צמחיםהחיים במי ים). יש שלל בעלי חיים בשמורה: מהקטנים -; סרטני עצים ועד לנחשים ותנינים (קיימנים). מוקד המשיכה הוא לא אלה ולא אלה.
נחש בואה מנמנם להנאתו על עץ בשמורה
איביס הארגמן, אחד החברים המרשימים והגדולים במשפחת עופות האיביס בעלי המקור החרמשי הגדול, עוף בסכנת הכחדה. צבע נוצותיו -; אדום עז, הוא לסיבת תהליך הכחדתו. הנוצות היו מבוקשות מאד לקישוטים ובעיקר לתחפושות לקרנבל. כיום הוא מוגן ומצוי בטרינידד, בוונצואלה ובגיאנה. הלהקה הגדולה ביותר חיה בשמורת קארוני. ביום הם מנהלים את חייהם בתוך סבך הביצה. וכך מי שחולף בשעות היום רואה אותם לעיתים כמעין להבה אדומה עזה בסבך השיחים. הם מתרחקים מכל מגע עם בני אדם ודי קשה לצלם אותם בסבך ממרחק הקטן ממאה מטר.
עם ערב דקות מחשכה, כל אלפי האיביסים מעופפים לאי אחד בשמורה ללינה (ולקינון). המראה של אלפי להבות בשמיים המחשיכים הוא המושך עשרות מבקרים לסיור בשמורה מידי ערב. הסיור נמשך כשעתיים. עולים על סירות מנוע רחבות עם המדריך ומפליגים בין סבך התעלות ובסבך המנגרובים. בתחילה ביצת מים מתוקים שמתחלפת במי ים. רואים שלל בעלי חיים ומידי פעם "להבת" איביס בינות לשיחים. לאחר כשעה מגיעים לאזור הלינה המפורסם. מסתתרים עם הסירה בסבך כ - 400 מטר מהאי. רחוק מכדי לצלם תמונה איכותית אך צרכי השמורה עולים על צרכי הצלם. נצטרך להסתפק בזום של המצלמה ולקוות לטוב. גם חצובה לא ממש עוזרת בסירה. אנפות לבנות לוחכות את פני המים במעופן לאי והנה מספר איביסים מלהיבים את השמים. ככל שמחשיך הלהקות גדלות ואנחנו מתלהבים (בשקט) ומנסים לזהות את הלהקות האדומות בהגיען. כאשר האור כמעט ונעלם, אחרוני האיביסים שהיו כנראה עסוקים מחבריהם מגיעים לחניון ואנחנו מתקפלים. החשכה היא זמן הקיימנים (תניני האזור) המדריך מנסה למצוא ולהראות לנו איזה קיימן באור הזרקור של הסירה. לאחר רבע שעה, כשהיינו קרובים למעגן, מאמציו נשאו פרי וראש מיובל ומקושקש מוציא עצמו בחטף מהמים. יש! ראיתי אך לא הספקתי לצלם.
להבות בשמים
השמורה מצויה כ - 15 ק"מ מ POS. מעגן הסירות די קרוב לכביש לסן פרננדו וניתן לבקש ממקסי טקסי לעצור. הצרה היא שהסיכוי למצוא תחבורה חזרה בחשכה נמוך מאד. לעיתים אין מנוס מלקחת מונית או לברר בסוכנויות הטיולים אם אפשר לצרפכם לנוסעים נוספים ולחסוך הוצאות המונית. הסיור בשמורה עולה פחות מ - 15$.
עצה כללית להצטרפות לסיורים היא לגשת לנמל POS בבוקר בו עוגנות אוניות הקרוז (כמעט מידי יום), ניתן להשיג טיול יום מסביב לאי או לאטרקציות עיקריות במחיר סביר. אוניות שעוגנות ליום אחד לרוב מפליגות מוקדם בערב כך שסיור בשמורה אינו כלול ביום הטיול המוצע לנוסעיהן.
ביחס ללינה: המלונות די יקרים בטרינידד ובזמן הקרנבל המחיר קופץ משמעותית. אני לנתי במחיר זול יחסית במלברן-אין ואני מלא תשבחות למקום (
[email protected]). מקום נחמד ובטוח, המחירים סבירים, המיקום נוח והעיקר: הצוות יעיל, אדיב ומסייע בצורה שלא נתקלתי בה במקומות אחרים. קיימת אדיבות בשאר המקומות בהם ביקרתי, אך כאן היה בהחלט מצב חריג לטובה.
מזון- סופרמרקט מצויד מצוי דקות מבית הארחה. מסעדות סבירות יש בשפע. מזון שווקים (כל מיני ממולאים) ניסיתי והיה טעים, זול ונקי. מוכרי קוקוס יספקו שתייה אקזוטית משהו. חובבי מזון מהיר ימצאו פיצות או סניפי KFC.
יש טענה שרחובות POS אינם בטוחים בלילה. מאחר ולא הסתובבתי רבות בחשכה אין ביכולתי לחוות דעה על טענה זו.
טרינידד היא אחת המדינות להן מטבע שלה (לרוב שאר איי האזור יש מטבע אחיד: East Caribbean Dollar או בקיצור EC ) דולר מקומי או בקיצורTT Dollar דבר שקצת מקשה על התייר. במקומות רבים, כולל מוניות, מקבלים דולרים רגילים אך שער ההמרה שלהם הוא כזה שעדיף להמיר סכום למטבע מקומי. שמרו סכום של כ - 25U$ במטבע מקומי למס נמל ביציאה. ניתן לשלם בדולר אמריקני אך העודף שתקבלו יהיה במטבע מקומי שיהיה חסר ערך לאחר שתצאו מהקריבים.
בסך הכל שהיה של 5-7 ימים ממצה את האי. לחובבי הנופש -; יש להוסיף זמן לשהיה באי טובאגו.