בפרקים הקרובים אתאר ביקור במדינות וקולוניות בדרום אמריקה ומרכזה. התיאור יסוב בעיקר סביב קהילות יהודיות באזור הקריביים, אך לא רק.
מדובר בביקור (לפי סדר הנסיעה) ב:
גיאנה הצרפתית
סורינאם
ארובה, בונאייר, קורסאו (שלושת האחרונים קרואים ויקראו בהמשך ABC)
סינט מארטן הן בצד ההולנדי והן הצרפתי
סינט אוסטטיוס
סנט קיטס ונוויס
בקיצור – בקריביים. "הגויאנות", כלומר סורינאם וגיאנה החליטו שמקומן הטבעי הפוליטי כמדינות הוא כחלק ממדינות הקריביים - ה Caricom ( Caribbean Community) אז האחידות הגאופוליטית פשוטה יותר. הקולוניות הצרפתיות באזור לא קשורות לארגון זה ואולי נדבר על זה קצת בהמשך.
בתוכנית היה גם ביקור בסאבא ואם ממש יישאר לי כוח וחשק – גם באנגווילה. זהו!? זה הכול? זה הכול. יכולתי להתאמץ יותר אבל זה מה שיצא או לפחות תוכנן.
ביקור מעניין מאוד בג'מייקה ובאי היספניולה על שתי המדינות שבו ירד בשלב מוקדם של התכנון ולא הגיע לשלב תוכנית נסיעה מפורטת וזאת בגלל שהיה מוסיף לפחות שבועיים למשך הנסיעה. גם על שבוע באמזוניה בסורינאם ויתרתי כבר בהתחלה.
“למה?“ זו השאלה הבאה. למה לשם?
נלך למקורות ונתלבש על הלל הזקן שאמר: "למקום שאני אוהב - שם רגלי מוליכות אותי" . נו טוב, אם נחליף את "אוהב" ב"מתעניין" ואת "רגלי" בכל אמצעי תחבורה סביר, נקבל הסבר מדויק יותר לסיבה שנסעתי לשם. אבל הציטוט מדברי הלל הזקן ממסכת סוכה נשמע יותר מגניב וקולי. אז זו הסיבה.
קצת יותר ברצינות. ההיסטוריה היהודית הנשכחת של תושבי אזור זה, היא למעשה ההיסטוריה הקדומה ביותר המתועדת ביבשת אמריקה. התוודעתי למידע זה בעת ביקורי לפני עשור בברבדוס ובבית הכנסת העתיק שם. זו היסטוריה של התארגנות קהילות אוטונומיות. חלקן חזקות ומבוססות, ללא או כמעט ללא מגבלות אנטישמיות ורדיפות דת, שהיו מנת חלקן של הקהילות באירופה. אנחנו מדברים על קהילות שפרחו לפני כ -350 שנים ועד לפני כ 200-150 שנים. היהודים הגיעו לאזור חלקם אנוסים מברזיל שרצו לחיות בגלוי כיהודים וחלקם מאירופה ובעיקר יהודים ספרדים מאמסטרדם.
בסורינאם למשל קמה קהילה חזקה עם אוטונומיה מלאה, כולל אוטונומיה שיפוטית אולי היחידה עד להקמת מדינת ישראל. אוטונומיה שנמשכה דורות רבים וקרסה עקב מאורעות שאינם תלויים ביהדות.
בהאיטי הייתה גם כן קהילה יהודית חזקה. בקורסאו קיימת קהילה מבוססת למעלה מ -300 שנים.
בסנט אוסטטיוס הייתה קהילה חזקה ועשירה. בנוויס רבע מאוכלוסיית האי החופשית הייתה יהודית.
"חופשית"? אמרת "חופשית" למה הכוונה? אז כן, הקהילה היהודית כללה בעלי קרקעות ויצרני סוכר, סוחרים וכו'. להיות במעמד כזה משמעו להיות בעלי עבדים. היהודים כמו כל המתיישבים הלבנים ממוצא אירופאי באזור היו בעלי עבדים והרבה. תוצאות העבדות גם גרמה לרוב לדעיכת הקהילה עקב מרד עבדים. למשל מרידת העבדים הגדולה בהאיטי או מרידות ביודן סוואנה בסורינאם ועל כך נרחיב בהמשך הפרקים.
יהודים עשו חיל גם בתחומים אחרים כמו שוד ים וחלקם היו ממש מוצלחים בתחום. בג'מייקה יש מצבות של שודדי ים יהודיים עם עיטור ה"ג'ולי רוג'ר" המפורסם אך כאמור ביקור זה לא כלל את ג'מייקה.
במקרים רבים לא נותרה קהילה יהודית במקום וקיימים רק שרידים לעבר המפואר. למען הסר ספק, בסדרת פוסטים זו נראה תמונות של אתרים יהודיים רבים, חלקם נטושים כמו בתי כנסת חרבים ובתי עלמין. כאשר מראים תמונות מסוג זה ככה קרוב
להיכנס למוד של דכדוך.
רק נותר לשים ברקע מוזיקת אווירה מלנכולית וקריינות דרמתית וסוחטת דמעות של תואמי צופית גרנט על ה"מסע" ("מסע" תמיד נשמע טוב יותר מ"טיול"..) ולדפוק את הראש ואת נשמות הקוראים והצופים בתמונות עם ביטויים כמו "מרגש" ו"מטלטל".
אז זה אכן מרגש ומדהים מעניין ומעורר מחשבה והיו לי רגעים רבים כאלה בנסיעה זו. אנסה להעביר לכם במעט את תחושת ההתרגשות הזו ואולי לנסות גם אולי גם מחוויות העניין שלי, כל זאת במידה ללא מילים מעצימות וללא פטיש 5 קילו בבלוטות הדמעות.
טוב. יש לי רעיון מרכזי מעניין לטיול. מה עוד יכול לעניין? יש כמובן קצת טבע. בעצם יש הרבה בעיקר למי שחובב צלילה. אני איני צולל כך שכל עולם התוכן הזה שמושך מבקרים למשל לבונאייר ועוד איים באזור - לא רלוונטי עבורי. חלק מ"יתר הטבע" זכה בעבר ממני לביקור. הפעם לא תוכנן טיול ג'ונגלים למרות שניתן היה להשקיע שבוע לפחות בכך גם בסורינאם או בגיאנה הצרפתית.
יש את סוגיית הקולוניאליזם והמוזרויות המדיניות. רוב האתרים שביקרתי הם שרידים של קולוניאליזם או עדיין קולוניות במעמד מדיני זה או אחר. בעולם נותרו מעט מישויות מדיניות אלה אך באזור הזה יש המון. יש מקומות רבים בהם האוכלוסייה העדיפה להישאר בריבונות מדינת האם כקולוניה או כל ביטוי מכובס אחר ולא להיות מדינה עצמאית או לא תחת ריבונות מדינה צעירה אחרת. מקומות רבים העדיפו עצמאות וכך בקריביים יש שמונה מדינות עצמאיות בקרב האיים הקטנים. תשע אם נוסיף את איי בהאמה בצפון. האם זו עילה לביקור? לא ממש או לא עילה בזכות עצמה אבל יש לי עניין בזה - אז כן.
גבול צרפת הולנד. יש כזה והנה הוא באי סינט מארטן
גם אורח לרגע מבחין כי קיים שוני מהותי באופי הקולוניות בין הצרפתיות להולנדיות. צרפת מפגינה את ריבונותה ממש בעוצמה: הדגל במוסדות הוא צרפתי למרות שלגיאנה הצרפתית יש דגל משלה, לוחיות הרישוי הן כמו בצרפת האירופאית והמטבע כמובן יורו. לקולוניות ההולנדיות דגל לכל אחת המוצג בגאווה. לוחיות הרישוי מגוונות ו"שיווקיות", המטבע הוא פועל יוצא של פרקטיות. ניסו ליישם מטבע מקומי אך התיירות האדירה מארה"ב הביאה לכך שהדולר האמריקני הוא המטבע בפועל ובחלק מהמקומות גם המטבע הפורמלי.
הטיול מסובך לארגון והטיסות רבות, ובתכנון הראשוני גם מאד יקרות. נבחנו כמה חלופות ליעד זה עם אופציות משנה. מסתבר שטיסות מאירופה לאזור זולות באופן קיצוני מהזמנה מטיסה מהארץ, אז השלד נבנה על טיסה הלוך מצרפת לקאיין בירת גיאנה הצרפתית וחזרה מסינט מארטן לצרפת. זול יחסית. ובין לבין אבנה את המסלול.
הגדרתי לעצמי עוגני חובה לביקור כלומר זה מעניין אותי וזו סיבת הביקור. הגדרתי גם עוגני משנה. לשמחתי עוגני החובה זכו לביקור ולצערי שניים מעוגני המשנה החשובים פוספסו וגרמו לי צער ועל כך בהמשך. המסלול תוכנן גם בין הטיפות כלומר לא ליפול על עונה גשומה. (אגב זו אחת הסיבות מהימנעות מטיול משיק לגשם במדינות דרום אמריקה היותר מקובלות לטיול. התייעצתי גם עם בני, בוגר טיול יסודי באזור, ולבסוף החלטתי שטיול דרום אמריקה "רגיל" יבוא בעונה המתאימה וימשך זמן רב יותר)
טוב אז תכנון "בין הטיפות" זה עבד למעט ביממה וחצי של חוסר התחשבות של ארובות השמיים. והן לא מתחשבות ממש בגדול.
אארגן את התיאור בפרקים הבאים:
הולנד שאתם לא מכירים עם טעימה מצרפת
אז קריאה נעימה. בואו להכיר מקומות לא מבוקרים תדיר על ידי ישראלים, דגלים צבעוניים ואני מקווה שיהיה מחכים ומעניין.