מפתיע כמה מורכבות וחזקות חוויות שניתן לחוש בטיול קצר המוגבל לאזור מצומצם יחסית. את החסר בשטח מפצים העומק והמורכבות. המורכבות הטמונה ברבדים הרבים בכל אתר: רבדים היסטוריים, תרבותיים וכמובן המשקע הבלתי נמנע של ביקור בגרמניה.
"Bach opens a vista to the universe. After experiencing him, people feel there is meaning to life after all." - Helmut Walcha
הביקור היה מרתק, מיוחד ומעצב. כמו כל דבר הנוגע לגרמניה, אין דבר שהוא פשוט: לכל רבדים ומשקעים. רבדים אלה יוצרים בלבול מסוים. אין זה ביקור רק בעיירות מצועצעות, כנסיות מרשימות, יערות מדהימים בשלכת ודרכים ירוקות. יש כאן משהו נוסף. חלקו היה ידוע "בתוכנית הטיול" וחלקו, כדרכם של טיולים צץ ועלה במהלך הביקור.
ובכן, מה ב"תוכנית"? הרעיון המרכזי היה לסייר בעקבות אבני הדרך המרכזיות בחיי יוהן סבסטיאן באך. באך, לטעמי ולדעת רבים ומומחים ממני, גדול היוצרים המוזיקליים בכל הזמנים ואחד מגאוני התרבות בכל הדורות. באך חי ויצר בעיקר באזור טורינגןThuringen ("תורינגיה" כפי שנקרא ב"עברית") בגרמניה (המזרחית) מדרום מערב לעיר לייפציג Leipzig. רוב חיי באך עברו באזור מצומצם זה - עשרות ק"מ בין עיר לעיר. לעיתים נדירות יצא מאזור זה לתקופות קצרות אך תמיד שב לחצרות אצילי האזור ולכנסיות שספקו לו מקום עבודה. התופעה אינה מייצגת יוצרים בעלי שיעור קומה בתקופתו. לדוגמה המלחין הנדל שנולד באותה שנה כמו באך -; 1685 ולא רחוק ממקום הולדת באך (בעיר האלה Halle ) היה איש העולם הגדול ונדד בין גרמניה ללונדון. רבים מטיילים בעקבות באך, יש כאלה המבקרים כל כפר וכל עוגב עליו ניגן באך בחייו. אנחנו לא היינו כאלה פנאטיים. בגרמניה יש מאות דרכי תיור נושאיות. אחת הדרכים היא דרך "מרטין לותר" וחלק מ"אתרי באך" חופפים את אתרי דרך זו.
ל"טיול באך" שלעצמו עתיר חוויות, נוספו ביקורים אותם אתאר בהתפתחות הסיפור.
טוב כמעט ומתחילים: הסדר לתיאור המסע יהיה לפי תחנות חיי באך -; לא בהתאמה לסיור הכרונולוגי של הטיול שלנו. מידי פעם נקפוץ בזמן מאות שנים אחורה או קדימה.
הערה טכנית אחרונה: חווית ביקור מסוג זה כדאי ללוות גם בהדגמות מוזיקה. אתר youtube הוא מקור אדיר לקטעי מוזיקה. אני אפנה על פי הצורך למילות חיפוש באתר זה לשמיעת קטעים רלוונטים. חיפוש בויקיפדיה יוסיף עומק וידע לחלק מהנושאים אותם אסקור.
עכשיו מתחילים.
אייזנך Eisenach
באך נולד כנצר למשפחת נגנים שחייתה בטורינגן מאות שנים. סיפורו של יוהן סבאסטיאן באך החל באייזנך, סיפור המשפחה מתחיל ארבעה דורות קודם לכן. ויטוס באך הגיע מהונגריה והתיישב בכפר וכמר (Wechmar) לא רחוק מהעיר ארפורט (Erfurt). היות ובאזור קיימת מודעות רבה לשימור בכלל ונושאי באך בפרט, גם ביתו של אותו ויטוס מטופח ומתוחזק. על דלת הבית מצוי לוגו של טיפוח העיירה. פשוט לוגו יפה ששווה לחלוק את מראהו.
נחזור לאייזנך, בחלקה הוותיק זו אחת מעיירות הבונבוניירה הגרמניות. בחלק המודרני והמתועש מצויים מפעלי "אופל". בעיירה הרבה אתרים. עיקרם והחשוב שבהם הוא טירת וארטבורג (Wartburg) הנישאת מעל אייזנך. יש בגרמניה טירות מתויירות ומצועצעות יותר (לדוגמה טירת
Neuschwanstein של לודויג המשוגע בבווריה) אך בודאות אין חשובות יותר. אלף שנות היסטוריה בלב התרבות הגרמנית הביאו לכך שהמקום הוא חלק בלתי נפרד מהמורשת הגרמנית. עלילת האופרה "טנהויזר" של ואגנר מתרחשת שם בימי הביניים (עוד נחזור למלחין אנטישמי זה). מרטין לותר, אבי הפרוטסטנטיות, כשברח מנציגי הכנסייה הקתולית שהתירו את דמו, הסתתר בעילום שם בטירה ושם תרגם את התנ"ך לגרמנית -; אחד המאורעות החשובים בהתפתחות ההיסטורית האירופאית. הטירה מרשימה מאד. נגישה ברכב אך אנחנו השקענו ועלינו אליה ברגל מאייזנך. חצי שעת טיפוס מאומצת ממקום הלינה והליכה ביער מרהיב זהוב בשלכת. (האמת היא שביום שהגענו לאייזנך בשעות אחר הצהרים עלינו לאזור הטירה עם הרכב לנצל את היום היפה ו"לתפוס צילום" מחשש שביום שנגיע לביקור סדור, מזג האוויר לא יהיה ידידותי. תוך כדי העלייה ברכב אמרנו לעצמנו שאין סיכוי שננצל את שבילי ההליכה ביער ונעלה רגלית -; אבל כאמור עשינו זאת) בטירה עצמה יש מסלול מוגדר לסיור, בעיקרו מוצגת ההיסטוריה של אליזבט נסיכה הונגריה שחייתה שם לפני כ 700 שנים וקיים תיעוד מפורט ביותר ונדיר של חייה ושל חיי האצולה בימי הביניים. בסיור באגפי הטירה גם עוברים את החדרון בו תרגם לותר את התנ"ך. הטירה היא אתר מורשת של UNESCO ובצדק והביקור בה הינו חובה.
![טירת ורטבורג]()
אייזנך עצמה מתהדרת בעוד אתרים. ראשית - באך נולד כאן וחי בעיר עד גיל 10 עת התייתם מהוריו. ביתו משמש היום מוזיאון. זה כנראה הבית אך יש דעות המשייכות את הבית לרחוב סמוך. המוזיאון עצמו מעניין ומוצגים בו כלי נגינה מהתקופה, מתקיימות בו הדגמות בנגינה בכלים שונים, משוחזרת התקופה והווי העיר בשלהי המאה ה 17. בכנסיה המקומית בה שר הילד באך במקהלה, מצוי אגן ההטבלה בו הוטבלו הוא ובני משפחתו.
מרטין לותר חי באייזנך גם כילד ולא רק בתקופת מחבואו בטירה. הבית בו גר אצל משפחה מקומית משמש כיום מוזיאון לתולדותיו. מעניין אך לא ממש חשוב. יש "אתרי לותר" חשובים יותר באזור דוגמת העיר ארפורט וכמובן ויטנברג. (Wittenberg). ההיסטוריה של אדם חשוב והיסטורי זה מחד ואנטישמי קיצוני מאידך לא היה המוטו של סיורנו.
ריכארד ואגנר המלחין הנודע בן המאה ה 19 (שנעשה במאה ה -20 לחביב השלטון הנאצי) חי באייזנך מספר שנים וביקרנו בביתו המרהיב המשמש אף הוא כמוזיאון השווה ביקור.
אגן ההטבלה בו הוטבל באך בשנת 1685
רחובות אייזנך הישנה תלולים למדי. באחד מרחובות אלה מצויה וילה קסלרינג בה שהינו מספר ימים. מקום חביב ונעים למדי.
אורדרוף ונדודים
באך התייתם מהוריו בילדותו ובגיל 10 נדד לעיירה אורדרוף (Ohordruf) בה עבד אחיו הגדול כנגן עוגב. באך השלים שם לימודי נגינה ושירה בכנסיה ובבית הספר הסמוך לה. הכנסיה כבר לא קיימת אך מבנה בית הספר קיים וכן ביתו של אחיו של באך. לאחר מספר שנים שוב נדד באך הפעם לצפון גרמניה ללימודים זו היתה אחת הגיחות הבודדות שלו מחוץ לתורינגיה.
ארנשטט (Arnstadt) הייתה העיירה הראשונה בה באך בן ה 18 מצא עבודה סדורה בכנסיה. בקרנו בכנסייה והלכנו לבית מגוריו. הכנסייה מרשימה למדי אך העיירה עצמה קצת משעממת ונטולת עניין. בחיי באך גם החלו תופעות שליוו אותו לאורך כל חייו: ויכוחים ומריבות עם מנהליו והקולגות שלו שלא ירדו לעומק גאונותו אך ירדו לחייו. כל אותם עשרות אלמונים נכנסו להיסטוריה בזכות הצקתם לגאון השוהה בעירם.
מילהאוזן (Mühlhausen)-; כ 30 ק"מ צפונה לאייזנך הייתה התחנה הבאה. הדרכים למילהאוזן מתפתלות בהרים נמוכים ביערות צפופים. הדרכים נראות בתקופת הסתיו כמנהרות שלכת מוזהבות. עיירה זו נכנסה להיסטוריה הגרמנית עקובת הדם בגלל מרד האיכרים שאירע בתקופת פעולתו של מרטין לותר. מרד זה בהנהגת אחד בשם מינצר (Thomas Müntzer) שפעל במילהאוזן, פרץ על רקע אווירת השינוי עקב הרפורמציה של לותר. לותר עצמו התנער מהמורדים שמשכו את הרפורמציה לכיוונים קיצוניים מידי לטעמו. לאחר חודשים עקובים מדם דוכא המרד בקרב האחרון בבאד פרנקנהאוזן (Frankenhausen) ומינצר הוצא להורג. יחד אתו מצאו את מותם לפי הערכה צנועה כ 100,000 איכרים.. מינצר מונצח במילהאוזן בכנסיה בה הטיף. בתקופת שלטון מזרח גרמניה באזור הוא הפך לגיבור סוציאליסטי. במזרח גרמניה גם הוחלט להנציח את הקרב האחרון בציור הגדול בעולם. הציור צויר ע"י Tübke. גודלו כ 14X123 מטר ומצוי במוזיאון מיוחד בבאד פרנקנהאוזן.
חזרה למילהאוזן. חנינו וצעדנו ברחובות העיר העתיקה המוקפת חומה לכיוון הכנסיה. במילהאוזן כתב באך הצעיר מספר יצירות מופת והאהובה ביותר עלי מתקופה זו היא קנטטה 106. קטעי החליל המלווים את כל הקנטטה הם מהיפים בקטעי המוזיקה של באך. (לחפש ב youtube את המילים actus tragicus) כנסיית באך בשיפוצים אך ניתן להיכנס למבואה. בוקר - ונגן העוגב המקומי מתאמן וצלילי עוגב חרישיים מלווים אותנו. המשך הסיור ברחובות העיר ואנחנו מוצאים עצמנו למול בית חסר הדר. בית זה הוא בית כנסת. קצת מפתיע למצוא אתר יהודי בעיירות אלה.
אירוע נוסף מתקופה זו הוא נישואיו הראשונים עם Maria Barbara.
באך נישא בפעם השנייה גם ל Anna Magdalenaלאחר שהתאלמן. בשנות חייו העשירות והמאופיינות בקצב עבודה רצחני ולא אנושי ממש (כמובן הכמות לא על חשבון האיכות) נולדו לבאך משתי נשותיו 20 ילדים מהם 9 זכו לחיות מעבר לגיל הילדות. 4 מתוכם היו למלחינים ידועים בזכות עצמם. נחזור לחתונה: אוקטובר 1707, בכנסיה הצנועה בכפר דורנהיים (Dornheim ) ליד ארנשטט נישא באך למריה ברברה. אנחנו מגיעים לכנסיה ימים אחדים לפני חגיגיות 300 שנים לנישואים. דורנהיים כפר קטן ויחודו בזכות האירוע החד פעמי שהתרחש בו לפני 300 שנים. ניכרת תכונה בסביבה. מארגנים לחוצים, אוהל אירועים נבנה בסמוך אך לנו לא מפריעים להתרשם מהפסטורליה ויפי המקום.
הכנסיה בדורנהיים
ויימר (Weimar)
באך התקדם בחייו ובילה מספר שנים בויימר ובעיר קתן. בתקופה זו בה עבד בחצרות אצילי האזור בתקופה זו המוזיקה שיצר התאפיינה ביצירות חילוניות ובויימר נוצרו חלק נכבד מיצירות העוגב האדירות שלו. שם גם נולדו שישה מילדיו מהם שנים שמתו סמוך ללידתם. ביקרנו בויימר ועל קתן ויתרנו. ויימר הייתה מאז ומתמיד הסמן הימני של התרבות הגרמנית. כמעט כל מי שמהווה אבן יסוד בתרבות זו חי ויצר כאן. העיר היא אתר מורשת של UNESCO.
"לב התרבות" מתרכז סביב פועלו של גתה. הוא ושילר יצרו כאן וקיימים מוזיאונים לכבודם בעיר. לא התיימרנו להפגין ידע ביצירותיהם וויתרנו על ביקור באתרים אלה. באך יצר כאן, המלחין ליסט ועוד רשימה ארוכה. באנו בסופשבוע של "פסטיבל הבצל". סתם אירוע לחגוג ברחובות ביום סתיו בהיר וצלול. אלפי דוכנים ממלאים את הרחובות. סוחרים ורוכלים לבושים בבגדים מסורתיים. בכל כיכר מופעי רחוב של מוסיקה. רבבות צובאים ברחובות ואווירה נינוחה ונעימה.
בויימר הוקמה בתחילת המאה ה 20 תנועת הבאוהאוס - תפיסה ארכיטקטונית שהשפיעה במיוחד על תפיסת הבנייה של תל אביב. התנועה בראשות גרופיוס השפיעה על ציירים פסלים ואומני עיצוב שונים. בלב ויימר מצוי מוזיאון הבאוהאוס, נכנסנו אך המוזיאון היה די מאכזב. חשבתי שיוצגו דגמים שהשפיעו על עיצוב בתי תל אביב אך -; נאדה. התנועה הייתה מהפכנית מידי לתפיסת הגרמנים בלב עיר התרבות שלהם ומרכז הבאוהאוס נדד לעיר דסאו הסמוכה ללייפציג. שם פעל עד לתקופה הנאצית. הנאצים מאסו בבאוהאוס והתנועה באה לקיצה באזור. בשנים האחרונות שופץ מרכז הבאוהאוס בדסאו (Dessau) וגם עיר זו היא אתר מורשת של UNESCO בזכות אותה תנועה.
ויימר- הכניסה לתיאטרון הלאומי עם פסלם של גתה ושילר. מסביב אווירת פסטיבל הבצל
כל אחד כגמולו
שבעה ק"מ צפונה מויימר, ערש התרבות הגרמנית על גבעה מיוערת מצוי אחד מתהומות הפשע הגרמני: מחנה הריכוז והעבודה בוכנוואלד (Buchenwald). המחנה הוקם בשנות ה 30 למאה הקודמת במקביל להקמת שאר מחנות הריכוז הגרמניים. המחנה אכלס עצירים יהודים, מתנגדי משטר ובני מיעוטים נוספים. בזמן המלחמה נשלחו למחנה גם שבויים סובייטים. התנאים היו מחפירים והעצירים הועבדו בפרך במפעל נשק במחנה ובאתרים נוספים ברחבי האזור. לקראת סוף המלחמה הובאו למחנה רבבות עצירים יהודים ממחנות פולין שפונו בנסיגת הגרמנים. העצירים היו מורעבים ותשושים מצעדות המוות מפולין לגרמניה. חלק קטן מעצירים אלה זכה להישאר בחיים עד לשחרור המחנה בידי האמריקנים. רוב תיעוד סרטי השואה מקורו בתמונות משחרור מחנות אלה. ממחנות פולין נותר מעט תיעוד מצולם.
לאחר ההמולה בויימר ציפינו לשממה במחנה ולא כך היה. מגרש החניה מלא ומאות רבות מבקרים במחנה רובם גרמנים יחידים, משפחות כולל משפחות עם ילדים. מהמחנה נותרו מבני המנהלה ומספר מבני אבן. במבנה האפסנאות והחיטוי מצויה תערוכה המתארת את תולדות המחנה ועשרות מחנות הלווין שהיו כפופים למחנה זה. אנדרטאות מפוזרות בשטח המחנה, אנדרטה לנרצחים היהודים, לצוענים, לשבויים ועוד. היום יפה. האוויר נקי. העצים בשלכת והלב לא מאמין לזוועה שהייתה מנת חלקו של מקום נורא זה לפני למעלה משישים שנים. זוועה המצויה דקות מלב התרבות הגרמנית.
אנו יוצאים מהשער המעוטר בכיתוב הציני הנורא "כל אחד כגמולו". כק"מ מהמחנה מצויה אנדרטה ענקית שנבנתה בזמן השלטון המזרח גרמני. ממנה נשקפת ויימר כעל כף היד.
דיברנו בינינו האם ידעו תושבי העיר על המחנה? האם היו ערים לזוועה המתרחשת כשבע שנים אצלם ביער? הם בודאי ידעו משהו. רכבות עם אסירים עברו בעיר. העיר הייתה צומת רכבות לשילוחי היהודים למותם במזרח. חלק מהאסירים עבדו בעיר. היה ברור לכולם שיש ביער מתקן ענק. בוכנוואלד ומפעל הנשק במקום הופצצו ע"י בנות הברית. בהפצצה נהרגו עצירים רבים וגם עשרות שומרים גרמנים. שומרים אלה זכו לקבורת גיבורים המונית בויימר. תמונות מהלוויה מצויות במוזיאון. כל העיר נכחה בטקס הקבורה. לאחר השחרור הכריחו החיילים האמריקנים את תושבי העיר להיכנס למחנה ולצפות באלפי הגופות המתגוללות על הקרקע. התושבים כמובן זועזעו וטענו כמובן שלא ידעו דבר.
כל אחד כגמולו
טילים ומנהרות
50 ק"מ צפונה משם סמוך לעיר הקטנה נורדהאוזן (Nordhausen) מצוי מחנה דורה-מיטלבאו. Dora Mittelbau מחנה פחות ידוע אך נורא ביותר. המחנה הוקם לצורך ייצור טילי V2 - הנשק הסודי המתוחכם ביותר שיוצר ע"י הגרמנים. בנוסף יוצרו במחנה חלקי מטוסים. כדי למנוע הפצצת אתר אסטרטגי זה, הוקם המפעל במנהרות בלב ההר. מבוך של עשרות ק"מ של מנהרות ענק נחצב ע"י רבבות פועלי כפיה. רוב הפועלים היו שבויים והיו ביניהם יהודים רבים. עבודת פרך מתחת לאדמה בתנאי סניטציה נוראים גרמו לכך שתוחלת החיים של פועל חציבה הייתה כ 4-6 שבועות בלבד.
לצורך העבודה המקצועית הטכנית הוקצו אסירים שעבדו לצד מנהלי עבודה גרמנים. היות והיה צורך לעודד עבודה מדויקת, שלא כדרכם של הגרמנים בטיפולם באסירים, הושמה במחנה מדיניות מקל וגזר. הגזר התבטא באוטונומיות מוגבלת של האסירים בניהול חייהם, במתן סכומי כסף זעירים לצורך רכש תוספת מזון או לנצלו אצל זונות במחנה. על הטבות פעוטות אלה נדרשו העובדים לשלם בעבודת פרך של 12 שעות ביום מתחת לאדמה. בנוסף לעונשים הרגילים דוגמת מסדרי נוכחות אין סופיים, על כל גילוי עצלות, רשלנות בעבודה (אמיתית או מדומה) וכמובן מרדנות -; העונש המיידי היה מוות בתליה שבוצע בסיטונות ובקבוצות המוניות. עונש נוסף שדינו כמוות בייסורים הוא שילוח העציר לקבוצת האומללים שעבדה בחציבה.
כיום המחנה מטופח. קיים בשטחו מוזיאון מרשים. ניתן לסייר בשטח המחנה ללא הדרכה אך כדי לסייר במנהרות יש להצטרף לסיור מאורגן. סיורים אלה (בגרמנית) ללא תשלום יוצאים בשעות קבועות משער המוזיאון. כדי להבין את זוועת המחנה יש להצטרף לסיור תת קרקעי גם אם השפה אינה מובנת. המראות מובנים לכל בן אנוש. קבוצות יכולות להזמין הדרכה וסיור בנפרד מסיורים קבועים אלה.
המדריך הצעיר שלנו אינו מנסה לייפות את המציאות הנוראה ותיאוריו קשים. הוא מספר שסבו היה ילד גרמני בנורדהאוזן שראה את קבוצות האסירים (זברות הם קראו להם בשל מדי הפסים שלבשו) שצעדו בעיר. בודאי שתושבי העיר ידעו על המוות בהר, רבים מהם עבדו עם האסירים באותו קו ייצור.
20,000 מ 60,000 אסירי המחנה מצאו בו את מותם.
לאחר המלחמה, חלק זעום ממפקדי האתר נשפט. חוסר הצדק המובהק ביותר היה מנת חלקם של מדעני הטילים הגרמנים. הם היו חלק בלתי נפרד ממנגנון מחנה דורה וידעו על כל התנאים הנוראים ופשעי המחנה המבוצעים בו. מדענים אלה הסגירו עצמם לידי האמריקנים, עקרו לארה"ב והיו לאבות תוכנית החלל בארה"ב ולגיבורים לאומיים. הידוע שבהם הוא פון בראון שעברו כקצין בSS וידיעותיו הברורות על המתרחש בדורה והמסמכים שהוכיחו שבחר במו ידיו פועלים לקו היצור -; הועלמו מידיעת הציבור האמריקני.
פון בראון היה לגיבור אמריקני. האומנם כל אחד כגמולו?
![דורה]()
השלכת על ההר במחנה דורה ושרידי הזוועה שבלבו -; מנוע טיל 2 V במנהרות המחנה
"גיבור" אמריקני.
חווית היום יום
לא כל הזמן נוסעים מאתר לאתר. הטיול הוא גם לחוות את היום יום בפרטים קטנים ובאזורים שאינם על מפת אתרי ה MUST באזור. בביקורנו באזור המזרחי של טורינגיה שהינו מספר ימים בעיר הקטנה אלטנבורג (Altenburg). לא קרוב ולא רחוק משום מקום פשוט נוח לגישה לליפציג ולמזרח האזור. לא הכרנו את העיר קודם והגענו אליה בדיל למלון דרך אתר הזמנת מלונות. נכון, באך ביקר גם כאן ובדק את העוגב בכנסיה אך לא ניסינו לאתר כנסיה זו. ההימור בבחירת העיירה ללינה היה מוצלח. המלון סביר ביותר ונוח. העיר נעימה ובמרחק דקות מהמלון מצוי אגם העיר ובמרכזו אי קטן. ניצלנו את המקום ואת יופיו לצעדות בוקר באוויר הסתיו הקפוא. יש כנראה עשרות עיירות כמוה אך עבורנו המקום היה חביב נוח ולא יומרני. סמוך לאגם מצוי "יער העיר". קטע יער קטן יחסית עם שבילי הליכה באורך ק"מ ספורים. הכל בתחומי העיר. מאידך, ברגע שצועדים ביער נעלמת התחושה העירונית, העצים עוטפים אותנו, ריחות העצים והטחב מאפשרים חווית טבע זמינה ממש בתוך העיר.
חוויות יום יום אחרות הן הביקורים בעשרות עיירות וכפרים מטופחים. כל אחד מנסה למצוא לעצמו צביון ייחודי בדמות אתר כל שהוא או איזה מוזיאון ביזארי (מוזיאון הנקניקיות, הכפתורים, הפעמונים) אלטנבורג עצמה מתגאה בהיותה מרכז ייצור קלפים (!) ו"מולדת" משחק ה"סקאט" -; משחק קלפים פופולרי בגרמניה. בעיר יינה (JENA), בה אוניברסיטה ידועה קיים אחד ממרכזי ייצור האופטיקה והזכוכית הידועים בעולם. במיוחד ידוע יצרן העדשות צייס (.(Carl Zeiss לכבודו קיים מוזיאון מדע ואופטיקה. לצערנו לא הספקנו לבקר בו.
החוויות הקטנות מתבטאות גם בהנאה ממראה מבנה יפה ומטופח, בשיח מטפס על קיר, בריח העולה מאין ספור המאפיות בכל מקום ועוד ועוד.
לייפציג
עיר גדולה זו היא העיר האחרונה בה פעל באך. כאן עבד שנים רבות עד למותו. כאן נוצרו ונוגנו לראשונה היצירות הכבירות ביותר שנכתבו ובראשם הפסיונים הגדולים. מהם שרדו שניים יוהנס פסיון ומתיאוס פסיון. יוהנס פסיון היא יצירה המעוררת תחושה של אנטישמיות. (לחפש ב youtube את המילים Johannes Passion יש שם ביצוע של Suzuki ) הטקסט האנטי יהודי, המגמתי של הבשורה לפי יוחנן. תפקיד המקהלה המייצגת את דברי היהודים מוצג באכזריות. הלותרנים הושפעו בוודאי מאבי הרפורמציה מרטין לותר שהיה אנטישמי מובהק ומאמרו "על היהודים ושקריהם" אחד מכתבי השטנה הידועים נגד היהודים ושמש אף בתעמולה הנאצית. מאידך אני לא חושב שבאך היה אנטישמי, ספק אם הכיר יהודים בעיירות בהן פעל ובעבודתו היום יומית. הוא היה אדם דתי מאוד והדת ספקה לו את סביבת חייו וסביבת עבודתו. מעבר לסוגיית היוהנס פסיון שהיא מקרה חד פעמי במכלול היצירה העצום של באך ומראה שאופי המוזיקה נגזר מאופי הטקסט, המוזיקה פשוט אלוהית ומחשמלת החל מהתו הקודר הראשון. פסגה נוספת מאותה תקופה היא היצירה "מתיאוס פסיון" (הבשורה על פי מתי) שהינו מורכב יותר ובו חלק משיאי המוזיקה בכל הזמנים (לחפש ב youtube את המילים Matthaeus Passionעם ביצוע נהדר של Koopman ). פסיון זה עובר משיא לשיא מקורל (פרק המקהלה) הפתיחה לקורל הסיום הידוע והמדהים. שווה להקשיב לשניהם וכמובן לפרק Erbarme dich. למי שלא מכיר- זו הזדמנות לחוות חוויה ייחודית.
לייפציג מצויה בתנופת התעוררות קפיטליסטית: מרכזי קניות וחנויות כל בו בכל מקום במרכז העיר. לענייננו מצויים כאן מספר אתרים חשובים: כנסיית סנט תומס בה עבד באך במשך שנים וכנסיית סנט ניקולאי בה גם עבד ובה בוצע לראשונה היוהנס פסיון. סמוך לכנסיית סנט תומס מצוי מוזיאון באך בביתו של המלחין.
בכנסיות מתקיימים קונצרטים ואנו נכנסנו לאחד מהם. בכנסיית סנט תומס - בה עדיין פעילה המקהלה עליה ניצח באך לפני 300 שנים וקיים העוגב עליו ניגן -; מתקיימים קונצרטים למוסיקה דתית כל שבת בשעה 15:00, בנוסף מתקיימים קונצרטים בשבת בערב ובימים נוספים. דמי הכניסה לקונצרט סמליים. זו הייתה חוויה יוצאת דופן הן מוסיקלית והן תיירותית. הקונצרט סיפק חוויה שלא הכרתי. זה איננו קונצרט בלבד- זהו חלק מטקס דתי נוצרי. נכון שלא מדובר בטקס פורמלי דוגמת מיסה אך המוטיב הטקסי קיים לכל אורכו.
כאלף איש נכנסו לכנסיה הגדולה בה יש מקום רב לכמות כפולה. בדיוק בשעה המיועדת נסגרו הדלתות, הכומר הודה למבקרים מכל העולם התיישב ומפל צלילי מתכת מהעוגב הענק החדש של הכנסיה בנגינת אחת מיצירות באך מילא והדהד בחלל הגדול. זו פעם ראשונה עבורי לשמוע נגינה איכותית שכזו בעוגב ענק. בתכניה מבקשים מהקהל לא למחוא כפיים לאחר כל ביצוע. הכנסיה מארחת מקהלות איכותיות ונגנים מאזורים שונים. הקונצרט מכיל קטעי עוגב וכמובן קטעי מוזיקה דתית מקהלתית של מלחינים שונים ובהם באך. יש קטע תפילה של הקהל ושירה של 1000 איש בליווי העוגב היא חוויה נדירה.
כנסיית סנט תומס -; מבט מבחוץ
![לייפציג]()
ומבפנים -; יושבים ומחכים לתחילת הקונצרט
בשלב מסוים עולה הכומר לשאת "דבר תורה". הוא מדבר בקצרה בגרמנית. אשתי מתרגמת לי את דבריו שאינם "דתיים" אלא דברי מוסר אוניברסאליים. המקהלה מבצעת את אחד מששת המוטטים (ששרדו) של באך. חבל שלא את המוטט הנפלא "ישו משוש נפש" Jesu, Meine Freude. (באך כתב מוטטים אלה כחלטורה והשלמת הכנסה לעבודתו האינטנסיבית בכנסייה. -; בנוסף, באך, מומחה העוגבים הטוב בזמנו, בחן עוגבים בכל האזור להשלמת הכנסה) לסיום מבוצע קטע עוגב המנוגן בעוגב הישן של באך. קטע של המלחין מנדלסון שהיה בן למשפחה מומרת. לא בכדי מנדלסון מנוגן כאן. לאחר מותו של באך, נשכח הגאון. מעסיקיו שמחו להעסיק מנצח שאינו טראבל מייקר, המוסיקה של באך לא התחנפה למוסיקה ה"מודרנית" של אמצע המאה ה 18 ובאך שנחשב למיושן פשוט נשכח. מלחינים בני התקופה הכירו בגאונותו אך הוא נעלם מידיעת הקהל. מנדלסון גילה את המוסיקה האלוהית והחל לנגנה ול"שווקה" לקהל חובבי המוזיקה.
שורה תחתונה -; הקונצרט היה אחד מתחנות החובה בטיול. החוויה הייתה אדירה. אנשים דתיים עלולים להחמיץ חוויה זו אם יממשו את הטאבו להיכנס לכנסייה קל וחומר להשתתף בטקס מסוג זה וחבל.
באך מת בשנת 1750 בלייפציג. יצירתו האחרונה היא "אומנות הפוגה" (Die Kunst der Fuge) -; גם בין מאות יצירות המופת יצירה זו בולטת וייחודית. בצעירותי לא ממש אהבתי אותה, כיום -; ממש ההפך. איזה חן ואיזו מורכבות אין סופית ביצירה שהיא לכאורה תרגילים טכניים בקונטרפונקט. (לחפש ב youtube את המילים Art of Fugue) קונטרפונקט 9 הוא אחד המרהיבים וכדאי לשמוע אותו ואת הקטע הראשון. זו הזדמנות להקשיב לפסנתרן הייחודי גלן גולד ולפרשנותו לבאך. מעניין גם להקשיב לנגן מודרני יותר Nageeb Gardizi ולביצועיו. הפרק האחרון באומנות הפוגה מופסק בחטף. על כתב היד המקורי מופיעה הערה בכתב ידו של בנו של באך המציין שהמלחין נפטר תוך כדי הכתיבה:
מוזיקולוגים כיום מטילים ספק בקביעה זו ומעריכים שאומנות הפוגה אמנם נכתבה בסוף שנותיו של באך אך לא סמוך למותו. אני, בניגוד לעמדתי השכלתנית בדרך כלל, מעדיף את הגרסה הרומנטית משהו של האמן ששירת חייו נפסקה באמצע. החיתוך החטוף ביצירה רק מדגים לנו כמה זכינו בפרץ היצירה הגאוני וכמה הפסדנו כאשר זרם היצירה פסק עם מותו של באך.
מידע נוסף