ההכנות לטיול זה החלו בתכנון וחקירה כבר בספטמבר 22 , 3 חדשים אני עובד במימוש החזון שהצבתי לשנת 2023. בינואר 23 יוצאת אסתי אישתי פורמלית לפנסיה 67 .ההכנות לטיול כללו גם תיקצוב כמובן ,הטיול היה צריך לעמוד בתקציב כדלקמן : כ 2,500$ לטיסות כ 3,000 $ לזוג ללינות ברמת מלון 4 כוכבים כברירת מחדל ועוד כ 2,000-2,500$ ליתר ההוצאות . סה"כ כ 8,000$ .

האמת לא חשבתי שיהיה כל כך קשה .

מתחילים במתי ? ואז מתברר שבסוף ינואר אנחנו עוברים דירה וגם זה פרויקט ואם לא מספיק אז לנכד אוריה החמוד והבוגר יש בר מצוה באמצע דצמבר. בסוף החלטנו שבסוף ינואר יתחיל הטיול אחרי צוואה וליתר דיוק ב 28 לינואר.

מסלול :

לגבי לאן ? לא היתה התלבטות והפעלנו את ניסיוננו מעולם הטיולים , מתחילים בצפון תאילנד. ליתר דיוק בצ'יאנג ראי שהיא עיירה נחמדה ליד נופי בראשית וליד מטעי תה שהביאו איתם הסינים שקבעו את מושבם באיזור מיד כשהוצעו תמריצים לחקלאים הילידים בני השבטים באיזור כדי שיפסיקו לגדל סמי הרואין בעיקר. שם משולש הזהב והגבול בין בורמה לאוס ותאילנד , שם שבט האקה , ההמונג וארוכות הצוואר שהגיעו מבורמה . לאחר מס' ימים נעבור ללאוס במעבר הגבול בצ'יאנג קונג ונפליג יומיים על ספינה שיורדת לאורך המקונג בתנאי תייר תרגימלאי (בערך 3 כוכבים מקומיים משביל החלב). לאורך הדרך, נופי בראשית, הרים ומצוקים כפרים מבודדים שהזרים החיצוניים שראו בחייהם הם שטי הסירות. עוצרים במספר כפרים בדרך ובערב מגיעים לכפר מלונות שהוסב לטובת המטיילים והמקומיים שנמצאים בדרך לבירה הדתית , לואנג פראבנג .

היום השני משנה נוף והמקונג עובר מאיזור הררי רגיל למעבר בתוך הג'ונגל הלאוסי שם נפגוש כפריים מקומיים שרועים עדר בפאלו בנהר , כמות בעלי החיים המגיעה ונצפית גדולה יותר ולפי חוויות המספרים , זהו אמור גם להיות היום המרתק יותר . אחר הצהרים נגיע למערת נטיפים קרסטית עם אלפי פיסלי בודהא שהביאו מאמינים. בערב מגיעים לעיר .

נטייל כ 3 ימים בעיר וסביבתה.

לאחריהם נצא במעלה אחד מהנהרות שמזינים את המקונג ברכב וסירה לכפר מבודד בשם Muang Noi ליומיים מחוץ לציביליזציה.

היעד הבא יהיה – Viang yang , איזור קרסטי דומה לגווילין שבסין שם נבלה 4 ימים כולל טיסה בכדור פורח כדי לצפות בזריחה/שקיעה . אחד האיזורים היפים והמעניינים בלאוס.

נשלים בויינטיאן בירת לאוס וגם שבועיים בערך מתחילת הטיול ונטוס להנוי בירת ויאטנם.

המשך המסלולים בפוסט הבא .

בויאטנם נבלה שבועיים נוספים רק בצפון המדהים וב 1 במרץ ננחת בדרום הודו , נפגוש 2 זוגות חביבים נוספים לטיול משותף עד 25 למרץ .

נחזור לארץ לפסח ולספר חוויות שלב א'.

מצטרפים אלינו זוג נחמד , דרור וענת וכולנו עומדים להעביר יחד חודש אחד.

מוכנים להתחיל:

שבת 28 לינואר 23 מתחיל ''הטיול אחרי צוואה'' שלנו. סיימנו את פרויקט מעבר הדירה ואנחנו מוכנים לכל ההרפתקאות שמצפות לנו בכיליון עניים. הגוף עייף וכואב מהמאמץ המרוכז שעברנו בימים האחרונים והלב שמח. מתחילים בתאילנד ואנחנו טסים לבנגקוק בחברה המצוינת רויאל ג'ורדניין בטיסת לילה שנוחתת ב 14:30 זמן מקומי . השדה בבנגקוק הוא עיר של נוסעים אלפי אנשים בכל רגע נתון . מנקי הרצפות נעלמו וכל המסדרונות מלאים ברובוטים שמחליפים אותם. גם דלפקי הצ'ק אין הפכו למסכי מקדונלד שם אתה עושה בזריזות קליטה לטיסה , מקבל מדבקות למזוודה וכרטיס עליה למטוס ועובר לעמדה שניה על יד, שבה דיילת חייכנית קולטת את המזוודה ובודקת משקל וזהו אתה בדרך לשער ממנו תטוס .

יעילות מפתיעה , מהיר , לא צפוף , ומניע מאות אלפי אנשים ביום מבנגקוק לכל מקום אחר על כדור הארץ. אנחנו בדרך לצ'יאנג ראי ליומיים של טיול .

בשעות הערב המוקדמות טסים מבנגקוק עם "תאי" לצפון תאילנד גבול לאוס כ 30$ לאדם , לעיירה צ'יאנג ראי . מקום שקט , נראה שהעונה לא מתחילה פה אחרי הקורונה שעכשיו בימים אילו הכריזו על סיום המגבלות שלה . כבר בדרך משדה התעופה למלון אנחנו סוגרים עם הנהג שיהיה צמוד אלינו ביומיים הבאים ,ככל שידרש , בתמורה ל 150 דולר ונראה שהוא מאוד מאוד מרוצה.

ציאנג ראי - 2 ימים

המלון שלנו בעיר Nak Nakara Hotel-SHA Extra Plus,קרוב למרכז, 4 כוכבים , בעל אופי אוריינטלי, מקסים, מסכ֫ים לשרת אותנו בתמורה לכ 60$  ללילה , 2 לילות. אחרי ארוחת בקר מצוינת , גם תאית וגם מערבית , מחכה לנו הנהג ב 9:00 בדיוק .

את היום מתחילים במקדש הלבן , קומפלקס מבנים מדהים, מצועצע מאוד צבוע בלבן עם אלפי חלקי מראות שמשובצות בו ונותנות אווירה מיוחדת . הכניסה חינם ורק מי שרוצה להכנס למבנה המקדש עצמו חייב בכרטיס 10 ש'ח. בילינו שעתיים בערך והמשכנו למפל נוק נוהוק לא רחוק משם . הדרך למפל עוברת ביער גשם והמון צמחי במבוק , כמובן שהתמרחנו בחומר נגד יתושים . אורך המסלול כ 1.5 קמ' לכל כיוון לצידו של נחל ועצים עד למפל בגובה של כ 70 מ' . יפה מאוד אבל לא כמו מפלים באיסלנד .

הבא בתור הוא מקדש ''ביג בודהא , פסל ענק הצופה על כל ערוץ נהר הקוק , נסיעה למקדש אפשרית בקרוניות חינם או בעליה רגלית , למעלה מערך התרמות משומן המחזק את המבנה הענק ומאפשר לאנשים לתרום ככל שירצו כולל ע''י קנית שק אורז והעברתו כתרומה למנזרי נזירים כדי שיהיה להם מה לאכול כי הרי הם מנועים מעבודה. אחרון להיום הוא המקדש הכחול , נמצא בעיירה על שפת נהר הקוק . כאן על רקע המבנים הכחולים בולט הבודהא הלבן במלוא זוהרו.

את הערב נבלה במרכז העיר בשוק הלילה , ומגדל השעון ומחר נצא ליום הרפתקאות חדש.

מגדל השעון של צ'יאנג ראי עוצב גם הוא ע''י האדריכל של המקדש הלבן שראינו בבקר ולכן אפשר לראות מייד את ההתאמה בינהם .

הבקר שלמחרת מתחיל שוב בארוחת בקר מעולה ונהג דייקן וממושמע שממתין לנו ב 9:00 כפי שקבענו רק שהיום מעמיסים את כל הכבודה כי בערב נישן בעיירה צ'יאנג קונג ליד המעבר היבשתי ללאוס . הבית השחור הוא האנטי תזה של המקדש הלבן . האדריכל שהחליט להתחרות בבית הלבן לקח צבע מנוגד לחלוטין ובמקום לבן וטוהר עיצב בשחור , מופרעות הזויה , ציורים שחורים המבטאים רוע ודמויות שטניות בקיצור הייתי קורא לו המקדש המופרע .

בצפון תאילנד חיים פזורים על פני האיזור כולו 6 שבטים שונים , לבושים אחרת , בעלי אופי וטמפרמנט שונים וכמובן מנהגים שונים . בחסות ממשלת תאילנד נבנתה שמורה מרכזת עם כפר לכל שבט והם מהוים אטרקציה תיירותית וגם רוכלים במזכרות ועבודות יד שונות . בקרנו במתחם 300 באט לאדם שזה יחסית יקר ובילינו איתן כשעה כשבבית הספר לימדנו אותם מלאכות יד והם שרו לנו בעברית שירים שלימדו אותם ישראלים אחרים . המורה אסתי לימדה גם את המורה משחקי נייר שונים והיא בקשה שנחזור לסיבוב נוסף.

העיירה Me Sai נמצאת בנק' הצפונית ביותר בתאילנד ומהווה מעבר גבול עם בורמה. כל העיר קניון אחד גדול , אלפי חנויות בכל חלל אפשרי שמוכרות בסיטונאות ובקמעונאות את כל מגוון הסחורות הקיים . חגגנו שופינג פרוע ,. הבא בתור הוא משולש הזהב , מפגש הגבולות של תאילנד , לאוס ובורמה כל אחת מצד אחר של המקונג . פסל בודהא ענק משקיף על המקונג. במלוא תפארתו . בצד הלאוטי עולה מתוך הג'ונגל עיר מגדלים חדשה הנבנית עבור הלאוטים עי' הסינים שכובשים את לאוס בשקט ומסבכים אותה בחובות פיננסיים. עצומים. גם רכבת מהירה חדישה נבנתה על ידם ומעבירה נוסעים בתוך כ 4 שעות מקצה אחד של המדינה לשני. מהפכה במושגי לאוס .

סוף היום בצ'יאנג קונג מכינים עצמנו למחר בו נתחיל מחר יום מעבר ללאוס  לרדת בשייט הרפתקני במשך יומיים על נהר המקונג .

שטים על המקונג

מוקדם בבקר אנחנו מתחילים בהכנות לחציית הגבול ללאוס . מכינים תיק ליומיים והשאר במזוודה. את היומיים הבאים נעביר בעזרת 140 דולר לאדם שבהם קניתי את שירותי Nagi on Mekong . הם אוספים אותנו מהמלון ובעיקר את המזוודות , מגישים לנו טפסים למילוי בצד התאילנדי ובצד הלאוטי , מדריכים ומסיעים לכל אורך התהליך הביורוקרטי האיטי והמפרך. בסופו אנחנו עולים לספינה שלהם שתקח אותנו ללואנג פרבנג הבירה הדתית של לאוס על גבי נהר המקונג בקניון צר בין ההרים. העיסקה כוללת גם עצירות בכפרים שכוחי אל בדרך , פינוקי אכל ופירות וגם ארוחת צהריים משך יומיים.

בעצירה באחד הכפרים הגענו לבית ספר שם ענת המורה עשתה להם בית ספר והילדים הקטנים מאוד התלהבו מהענין. תושבי הכפר חיים בנרוונה תמידית ונראה שחוץ מנוסעים שמגיעים לבקר אותם, הם מבודדים משאר העולם.

בסוף היום הראשון מגיעים לעיירה Pekbang שם אפשר ללון באחד המלונות שרוכשים עצמאית או לרכוש אותו דרכם בתמורה ל 20 -40 דולר לאדם. אנחנו רכשנו עצמאית . ארוחת ערב טעימה באחת המסעדות בעיירה.

יום השיט השני נפתח בענן שאופף את הכפר פקבנג , המלון שלנו בסדר רק שמתקן חימום המים במקלחת עובד בעצלתיים ולכן צריך להתקלח עם זרזיף מים חמים או זרם חזק של מים קרים. לוקחים בקלות ,בכל זאת הוא אחד מהשלישיה הפותחת בכפר, רק במלון הבא יבוא פיצוי . הספינות במעגן מוסתרות ע''י הענן האווירה היא שאנחנו בסרט מיסתורי כמו בסרטים של ניישנל ג'אוגרפיק. ארוחת הבקר מורכבת הפעם מאננס , פפאיה , אבטיח , אמפנאדס תפוחי אדמה , מקושקשת וקפה נמס , אי אפשר להתלונן . שקל אחד למזוודה וחבורת סבלים מתנפלת על המזוודות שלנו בשמחה ונושאת אותן לסירה .

הערוץ צר , מלא סלעים הפורצים מתוך המים והקפטיין מנווט בינהם בזהירות כדי למנוע התנגשות . על שתי הגדות כפרים קטנים בין עצי היער , דייגים על החוף פרות ובאפלו שירדו לשתות בנהר.

עצירה בצהריים במערה הקרסטית הגדולה מערת Pac Ou .  שהפכה למקדש ובתוכה 1,000 פסלי בודהא ,

הספינה מלאה נוסעים מכל העולם (ללא מקומיים) , תיירים מבוגרים שעצרו את החיים והחליטו לאסוף חוויות בכל העולם. השייט פותח לבבות והיום אנחנו חוברים לזוג מדרום אפריקה בשנות ה 50 שלו , ממש ילדים, שיצא לטיול ארוך של שמונה חודשים בעולם . הסיפורים קולחים הבדיחות פורצות והלבבות נפתחים . נראה שעוד נפגש בדרך . היום יסתיים בלואנג פראבנג.

לואנג פראבנג – 3 ימים

לואנג פראבנג היא הבירה הדתית הקדומה של לאוס. יש במחוז זה כ 400,000 תושבים מתוך כ 8 מיליון תושבים במדינה כולה . ככלל לאוס גדולה מאוד , מכוסה יערות עד ותושביה מתרכזים סביב נהר המקונג שהוא אחד מחמשת הנהרות הגדולים בעולם. במדינה 3 שבטים שונים החיים בשלום זה עם זה . העיר לואנג היא אתר מורשת בין לאומי , מלאה במקדשים שונים , מבני ממשלה וארמונות , שוק לילה ענק בו מוכרים בגדים וסחורות נוספות עם דוגמאות מסורתיות לתיירים . בבקר לא רחוק משם נפתח ב 6 בבקר שוק יומי לסחורות עבור המקומיים בו נמכרות סחורות מכל הסוגים . ירקות ,פירות ,בשר ,דגים , וכל מה שעולה על הדעת . המוני תיירים מגיעים לצפות ומקומיים לקנות .

הרחוב הראשי בעיר הוא מרכז האטרקציות ומחליף צורות במשך היום .

אנחנו לקחנו מדריך מקומי עם רכב ל 3 ימים ( כ 100$ לכל אחד מאיתנו) איתו טיילנו בעיר , בכפרי מיעוטים מחוץ לעיר , במפלי קונג סי המרהיבים מחוץ לעיר ואיתו יצאנו לחזות בשעות המוקדמות של הבקר בטקס המסורתי של תהלוכות נזירים המגיעים לקחת אוכל מהמאמינים לאותו היום . הטקס מרשים בגלל עומק האמונה שרוחשים המקומיים לנזירים הקדושים.

המדריך שלנו היה לא משהו ונקלענו איתו לויכוחים ובסוף גם מריבה לפני ששלחנו אותו לחפש מישהו אחר לבזבז את זמנו .

הדבר הכי חשוב בעיר הם המסאז'ים . פלא עולם , תמורת 14 ש"ח לשעה יטפלו בך עד שתצעק ''אמאלה , אני מאושר !!!!!'' לא ויתרנו על אף יום , כיף גדול.

האכל בלאוס טעים ומגוון , מבחינתנו, מבוסס סלטים שונים, עם רוטבים שונים וטעימים , צלוחית אורז דביק או מאודה ובעיקר דג מקונג טעים על האש או מאודה. שיק פירות תמיד מתקבל בברכה . ארוחת ערב במסעדה כ 50 שח לזוג .

שטים לכפר Nong Kiaho

מחר יוצאים לכפרי מיעוטים , לגור שם ולאיזור הפראי של לאוס . יהיה מעניין .

מהמלון לואנג פראבנג לוקחים תוק תוק לתחנת האוטובוסים שם עולים על מיניוואן שלוקח אותנו יחד עם 11 מטיילים נוספים , במשך 3 שעות נסיעה , לגן עדן. אנחנו מחוץ למסלולי הטיול השגרתיים המקום, הכפר Nong Kiaho, על הנהר Nam Ou,  , משני הצדדים רכסים גבוהים שמהוים אטרקציה תיירותית למי שיכול ב 4 בבקר לטפס לפסגה ולחכות לזריחה כשאתה במרפסת תצפית שמעל העננים (אין ספיק שהמראה מעתיק נשימה ), הכל מיוער . הכפר בנוי משני צידי הנהר ומחבר בין חלקיו גשר ארוך שנותן הדרת כבוד לנוף כולו . החדרים שלנו בהוסטל משקיפים אל הנהר והגדה השניה, 82 ש''ח,. מי רוצה לצאת מהחדר עם נוף כזה ובחוץ כ 32 מעלות. החלטנו להשאר בחדר , לישון צהריים וכשהשמש תרגע אנחנו נצא .

לא בא לנו לזוז מפה , יש עוד מטיילים צעירים מכל העולם שהגיעו לכאן והשכנים שלנו בחדר ליד , הם טיילים בוגרים ,קיבוצניקים בשנת חופש/טיול בעולם . הם כבר 5 חדשים בחו"ל ויחזרו לפרק זמן קצר לקראת הפסח , כמונו. בערב אנחנו במסעדה הודית בסיגנון לאוטי.

מואנג נוי

בבקר , ממתינים להגעה של סירת אוטובוס למעגן במלון לידנו וכל עשרה ממלאים סירת מנוע ארוכה שיוצאת מיד לדרך ואחרת נצמדת למעגן ןמתמלאת בנוסעים. זמן השייט כשעה במעלה הנהר . הדרך יפה וירוקה עד שמגיעים לכפר שבסוף העולם.  המלון שלנו לא רע ויש לנו אפילו מזגן בחדר. מרפסת הצופה לנהר. אנחנו מסיירים רגלית בכפר שבו הזמן עומד מלכת ואנחנו מחלקים לילדים בלונים כדי לא לקפח אותם לעומת יתר הילדים בעולם שבו טיילנו.

את היום השני אנחנו מבלים בטרק לכפר Bana  שמתחיל בשביל ליד בית הספר ולפי המידע שבידנו נמצא כ 4 קמ' ממואנג נוי . הדרך יפה , מתפתלת לאורך נחל שעל גדותיו עצים יפים , מערות טבעיות שהוו מסתור למקומיים בזמן ההפצצות של מלחמת ויאטנם . על אחד הפלגים שיוצא ממערה כזו בנתה אישה מקומית גשר פשוט והיא גובה כשקל למעבר ממי שאינו רוצה לדלג על אבנים ואולי ליפול למים . גם זו פרנסה.

4 קמ' הסתברו כ 6 קמ' עם קמ' אחרון בעליה . עבורנו 12 קמ' היו קצת קשים ולכן עצרנו טרמפ את אחד הטרקטורים שגרר עגלה והוא הסכים תמורת סכום פעוט להביא אותנו למואנג נוי , כך שחזרנו למואנג נוי כדי לנוח מיום יפה .

למחרת בבקר נצא שוב ללואנג פראבנג באותה דרך שהגענו בה . שעה סירה עד נונג קיהו ומיני וואן ללואנג פראבנג. הגעה לעיר בערב.

את היום האחרון בלואנג אנחנו מבלי בטיול למפל הגדול והמיוחד קונג סי . זהו מערך מפלים יפיפה הבנוי במפלסים עם בריכות .

המפלים נמצאים מדרום לעיר במרחק של כ חצי שעת נסיעה.

אחר הצהריים , אנחנו עולים על הרכבת המהירה לוונג ויאנג ( כחצי שעה) .

Vang Viang

עיירה זו היא סוג של יהלום לאוטי . היא עיירה מנומנמת בלב שמורת טבע . סביבה הרים קרסטיים דרמטיים עם נהר זורם במרכזה סביבה המון לגונות שהמתוירות בהם הן 1-6, המון שדות אורז שמבחינתנו היו אכזבה כי הגענו לאחר הקציר והכל יבש . החלקות המוצפות והמבנה הטרסי מעניק לירוק שלהן בעונת השתילה ולפני הקציר מראה ייחודי .

האיזור מוצף מערות נטיפים ענקיות ומיוחדות שחלקן הפך למקדשים. אנחנו בחרנו לטייל במערת נטיפים שבתוכה נובע נחל ועברנו בתוכה על אבובים כ 400 מ' . עשינו קיאקים בנהר וגם התהפכנו בשרטון סלעים עם קייאק על הראש ( הכל בסדר) בחרנו ביעד זה ועלינו לתצפית שקיעה מעל האיזור בכדור פורח (100$ ) לראש . חוויה מהממת .

המלון שבחרנו נמצא בטבעת השניה ממרכז העיר Sansan Resort .מתקנים טובים ומרווחים , ארוחת בקר טובה , ובריכה כייפית . הטמפרטורה בחוץ 37 מעלות.

ביום שלמחרת רכשנו חבילת טיול באחת הסוכנויות ברחוב הראשי . אספו אותנו מהמלון

יום מעניין בשיט אבובים בתוך מערת מים ,ביקור במערת נטיפים יבשה בתוכה מקדש , ארוחת צהריים לחוף הנהר (ארוחות ארוזות) , את אחר הצהריים בילינו בקייקים לאורך הנהר עם המון בארים ומוזיקה בצידי הנהר שאפשר לעצור בהם ולשתות דרינק ,עד להגעה לעיירה באיזור הסמוך למשרד הסוכנות . כיף , מחיר הוגן , מעניין .

סגרנו באותה סוכנות גם חצי יום נוסף בו בילינו בוקר בלגונה מס' 1 שהייתה סואנת בגלל סוף השבוע ואחר הצהריים עלינו לסיור של כשעה בכדור פורח שטס בשקיעה מעל העיירה וההרים הקרסטיים המקיפים אותה . מומלץ מאוד.

בסיום כשבועיים בטיול לקחנו לנו יום חופש בחדר הממוזג ,כי בחוץ 37 מעלות. נהנינו בבריכה בריזורט עד הערב.

כל ערב יצאנו לרחוב המרכזי שגדוש במסעדות עם אכל מקומי , בתי קפה מערביים והכל טעים.

האוכל הלאוטי . הוא טעים , מתובל , מגוון , זול מאוד ונהננו ממנו מאוד.

Vientiane

היעד האחרון אליו נסענו שוב ברכבת המהירה היה ויאנטיאן הבירה .

הגענו מלאי ציפיות, לפחות לפי תיאור האטרקציות בחומרי ההכנה הקצבנו לה 3 ימים .

בפועל , מצאנו עיר אפורה , מכוערת , עניה , חסרת ענין ועלובה .

החלטנו שעדיף לבלות את זמנינו בבריכת המלון ולנוח לקראת הטיול המצפה לנו בצפון ויאטנם .

במשך היום הטמפרטורה נעה בין 37 ל 40 מעלות . בערב חם אבל סביר ובילינו בשוק הלילה הסביר ומטה. רוב המסעדות ואיזורי הבילוי מסיימים יומם ב 9 בערב .

בקיצור עדיף שלא להגיע לשם כלל .

היה שלב שבדקנו אפשרות לבקר בעמק הכדים המסתוריים , אבל העלות ומשך הזמן שנדרש לטיול הזה גרמו לנו להחליט לוותר .

טיול באיזור פקסה ודרומה , נשלל גם כן כי הוא מתאים לצעירים ורוכבי אופנועים ואילו אנו לא אופנוענים ולא צעירים.

סה"כ עברנו מתחילת הטיול 14 יום ואנחנו ממשיכים לשבועיים נוספים בצפון ויאטנם להרפתקה חדשה.