התקופה של שלהי הגבלות הקורונה הייתה מאופיינת בנהירה המונית של אנשים לחו"ל לצד היצע נמוך של קווי תעופה. התוצאה של המצב הזה הייתה מחירים גבוהים מאוד של כריטיסי הטיסה. מחירים שהיו לטעמי מוגזמים בהחלט. ולמרות זאת אני חשקתי בטיול בטבע האירופאי, באוכל טוב וזול ומרחצאות ברמה ראויה. אבל, כאמור, כרטיסים למרכז ולמערב אירופה היו יקרים מדי ולכן בחרנו לחזור לדרום פולין ולטייל בהרי הטטרה הגבוהים ועל הדרך גם לבקר שוב בקרקוב. למי שרוצה לקרוא מידע כללי על קרקוב הכולל מידע על האטרקציות העיקריות בו ועל מסלול נוסף שעשינו בהרי הטטרה מוזמן לקרוא כאן.

הטיול המדובר והמתואר בפוסט הזה כלל 3 מסלולים בזקופנה, מסלולים שלא התממשו פעם קודמת בגלל מזג האוויר, וכמה השלמות שעשינו בעיר קרקוב.

טיסה

את הטיסה לקרקוב ביצענו עם חברת החסך וייז אייר בעלות של 2400 ש"ח לזוג. המחיר היה יקר יחסית אבל הוא כלל הושבה, תיק טרולי ומזוודה עד 20 ק"ג. הטיסה עצמה יצאה בזמן ונמשכה שלוש וחצי שעות.

לינה בזקופנה

הזמנו חדר בעלות של 1238 ש"ח ל 4 לילות במלון Radisson Blu Hotel & Residences.

המקום נחשב למלון ברמה של 5 כוכבים והוא יקר יחסית למקומות לינה אחרים בעיירה. אבל הוא בהחלט שווה את המחיר.

בתמורה למחיר אשר שילמנו קיבלנו חדר גדול ומרווח המלא במתקנים. היה בו מקרר, ארון (שהיה מואר מבפנים), מטבחון עם מיקרוגל, כלי אוכל וכלי בישול, טלוויזיה עם יוטיוב, מדיח כלים, קומקום ועוד. בחדר הייתה מיטה גדולה והוא היה מחובר למרפסת גדולה עם נוף להרים . חדר השירותים היה עם מקלחון ענק ומאובזר הייטב. את החדר ניקו טוב טוב כל יום, החליפו מגבות ושמו תה וקפה.

הספא במלון נחמד. כל אורח היה זכאי ל כפכפים וחלוק אשר חיכו לו בחדר ואילו הכניסה לספא המאחרים נתנו לכל אחד עוד מגבת. בספא ישנה בריכה , 2 ג'קוזי עם מים פושרים ו 2 סאונות, האחת יבשה ושנייה רטובה, לצד "בור" מים קרים להתרעננות. הספא נקי ונעים לעין. הצוות נחמד, ידידותי ושש לעזור.

גם המיקום של המלון נחמד- הוא נמצא 7 דקות הליכה מהרחוב המרכזי, ו- 20-15 דקות מהתחנות המרכזיות. ליד המלון יש 2 חניות כלבו. בתוכו יש מסעדה ובר.

לינה בקרקוב

הזמנו חדר בעלות של 671 ל 2 לילות במלון Hotel Maximum שבעיר העתיקה.

היתרון הגדול של המלון הוא המיקום שלו. מצד אחד 10 דקות הליכה מתחנת הרכבת המרכזית, מצד שני העיר העתיקה נמצאת מעבר לכביש. כמו כן, ישנה תחנת רכבת קלה הצמודה כמעת לכניסה של המלון.

לא הייתי מגדיר את המלון הזה כמפנק. - הוא בסדר. החדרים נקיים והפקידות בקבלה מאוד נחמדות. בחדר שלנו הייתה מיטה נוחה, ארון, מזגן וקומקום חשמלי. כל האורחים זכאים לארוחת בוקר שהיא לא רעה בכלל. ביום העזיבה ביקשנו ועשו לנו כריכים לדרך. החיסרון הכי גדול של המלון הוא שהרכבת הקלה שעוברת בכביש ליד מרעישה ואף מרעידה טיפה את הרצפה. לנו לא הפריע אבל לאחרים זה יכול להיות לא נעים.

הגעה ותחבורה ציבורית

משדה התעופה לקרקוב ניתן לקחת רכבת שבעלות של 15 זלוטי לוקחת את הנוסעים משדה התעופה הישר לתחנת הרכבת המרכזית.וזאת באורך זמן נסיעה של כעשרים דקות. ניתן לקנות את כרטיס הנסיעה במכונות מחוץ לרכבת וגם במכונות בתוך הרכבת. מקרקוב לזקופנה לקחנו אוטובוס במחיר של 30 זלוטי לאדם. זמן הנסיעה מהעיר לעיירה הוא בערך שעתיים וניתן לשלם אצל הנהג גם באשראי וגם במזומן.

לגבי תחבורה ציבורית בתוך העיר קרקוב, התחבורה שבעיר מפותחת מאוד ומלאה בהמוני קווים של רכבת קלה. ניתן לרכוש במכונות, בקיוסקים או בתוך הרקל"ה כרטיס נסיעה ל 20 דקות במחיר של 4 זלוטי או כרטיס לנסיעה של שעה ב 6 זלוטי. המחיר בתוך העיר נקבע על פי זמן הנסיעה ולא המרחק.

מזג האוויר

הסתיו בדרום פוליו הוא הפכפך. היום הראשון בו ביקרנו בזקופנה היה בהיר אך קריר. היינו עם מעילים שמתחת להם היו סוודרים ו חולצות ארוכות שרוול. בלילה של אותו היום החל לרדת גשם זלעפות שנמשך עד ליום המחרת, ולחצי יום שבא אחריו. היום הרביעי היה קריר אך בהיר ואילו בימים החמישי והשישי מזג האוויר התחמם כל כך עד שזנחנו את המעילים והסתובבנו בחוץ רק עם חולצה ארוכה ורק בשעות הערב זרקנו על עצמינו גם פליז.

מטבע ועלויות

פולין אינה מדינה יקרה. על אף המשברים הכלכליים שפקדו את אירופה הרגשנו שאנחנו לא מזבזים המון כסף. בממוצע בזבזנו ביום על אוכל ואטקציות כ 100- 130 זלוטי לאדם, וזה כאשר ערכו של המטבע הפולני היה נמוך במעט מהשקל הישראלי. לשם הדוגמה - מנה של אוכל עלתה לנו כ 15-20 זלוטי, נסיעה בפויניקולור הלוך - חזור עלתה לנו 40 זלוטי, כניסה למוזיאון עלתה 20 זלוטי וכו'.

שפה ודת

הפולנים מדברים בשפה הפולנית. דוברי רוסית יכולים להבין אותה בקושי רב (אך זה אפשרי) ואילו דוברי אוקראינית מסתדרים עם השפה הזו ביתר קלות. אם כי באזור זקופנה הפולנים מדברים בניב הגורלי הקשה להבנה גם בין דוברי האוקראינית. במקומות מאוד תיירותיים רוב נותני השירות יודעים אנגלית רהוטה אבל במקומות רבים אחרים האנגלית בפיהם חלשה אם בכלל, בייחוד בין האנשים היותר מבוגרים. יש לקחת את זה בחשבון.

הפולנים הם אנשים יחסית דתיים ואפילו בעידן הקומוניסטי הם לא זנחו את הדת. היא כובדה אף ברמה המדינית שזה דבר מאוד נדיר בגוש הקומוניסטי. זה לא אומר שבני דתות אחרות צפויים לסבול מרדיפות בפולין או משהו כזה אך רצוי להתייחס לדת הנוצרית (ובייחוד לנצרות הקתולית) על אדמת פולין בכבוד.

יום 1: זקופנה - גובלובקה והמרכז העירוני

הטיסה לקרקוב הגיעה ליעדה בשעת לילה מאוחרת ולכן נאלצנו לישון בעיר הגדולה. בבוקר היום הבא כבר היינו באוטובוס בדרך לזקופנה. הנסיעה נמשכה קצת יותר מ שעתיים ולקראת 12 בצהריים הגענו אל היעד שלנו. זמן קצר אחרי כן כבר התמקמנו בלון ויצאנו להסתובב בעיירה. המדרחוב הראשי בזקופנה נקרא krupowki. במדרחוב מצויים בתי הקפה והמסעדות כמו גם הדוכנים השונים שמוכרים לתיירים מגנטים, גבינות, אוכל רחוב, בגדים ועוד תוצרת מקומית וסינית. אנחנו למשל קנינו שמיכת צמר אבה במחיר של מאה זלוטי.

אחרי כן הלכנו לאכול במדרחוב המדובר וכאן המקום להמליץ על 3 מקומות בהם אכלנו במדרחוב או לידו במהלך שהותינו בזקופנה -

Zapiecek

רשת מעולה של אוכל פולני טעים וזול. הכרנו אותם כבר ב 2018, עת ביקרנו בעיר ורשה, ונהננו מהם מאוד. גם בזקופנה הם לא אכזבו כלל. כאן ניתן להנות ממרקי ז'וראק ו- קוושיצה או להנות מביגאס ופירגי (כיסונים הידועים גם כפלמני). יש גם מנות בשריות ותפוחי אדמה בתנור. מומלץ לאכול את חמוצי הבית שלהם ולשלב אותם עם זה בירה טובה. הסניף בזקופנה בנוי כמו פונדק עתיק ובערב, בימים מסויימים, מנגנת בו מקהלה חייה עם מנגינות מפולין הישנה. אכלנו במקום בערבים השני והשלישי לשהותינו בזקופנה..

כתובת: Krupowki 43 Zakopane

שעות פתיחה: 11:00 - 23:00

Bar na szlaku

אם חשקה נפשכם לאכול מרקים פולנים במקום שהוא פחות תיירותי, עם מחירים בהתאם, אך גם להנות מטעמים ראויים. זה המקום. פה לא יהיה עיצוב מרשים ומלצרים מחופשים אלא רק אוכל טעים וזול.

כתובת: krupowki 52a Zakopane

שעות פתיחה: 10:00-20:00

Bar MLeczny

בר חלבי (שמגישים בו גם מוצרי בשר) הוא קונספציה פולנית. הרעיון מאחורי מקומות כאלו הוא לאפשר לאנשים לאכול בחוץ אוכל טעים ברמה של מסעדה אך בזול. בהתחלה במקומות האלו אכן הגישו מוצרי חלב בלבד אך עם הזמן גם הבשר מצא את מקומו שם. בגדול בר החלב הזה הוא כמו זפיסק רק פחות מעוצב ובלי תיירים. זול, טעים ופשוט. ראינו שם רק מקומיים ולשפה האנגלית אין שם זכר. ועל אף שהשירות הוא עצמי המקום משרה אווירה ביתית נעימה.

כתובת: hr. Wladyaslawa Zamoyskiego 5 Zakopane

שעות פתיחה: 8:00 - 21:00

בסוף המדרחוב נמצא הפיניקולור (כרמלית) שלוקח את התיירים אל גבעת גובלובקה. זוהי תצפית נפלאה להרי הטטרה שלצידה נמצאים, איך לא, בתי קפה ומסעדות. עלות נסיעת הלוך ושוב היא 24 זלוטי (בעונת השיא המחיר קופץ ל 27 זלוטי). ניתן לעלות ולרדת לתצפית גם ברגל. הליכה שאמורה לקחת סביב השעה. אנחנו החלטנו להשתמש בפויניקולור. התצפית אכן הייתה נהדרת ושווה את העלייה. קיוויתי גם לעלות על מזחלת ההרים שיש שם אך הסתבר שהיא סגורה בחודשים הקרים.

אתר: https://www.pkl.pl/gubalowka/kolej-linowo-terenowa-gubalowka-kopia.html

שעות פעילות: 9:00 - 19:00

בערב הלכנו להיתחמם במרחצאות Aqua Park Zakopane. מדובר בפארק מים ענקי המפורסם במים המינרלים שלו. יש בו בריכות חמות וג'קוזי - הן בפנים המבנה והן מחוצה לו. וזה כולל מגלשות.

מקום מושלם לביקור של כל המשפחה בייחוד כאשר יורד בחוץ גשם. אותנו, חובבי סאונות אירפאיות מושבעים, עניין רק החלק הזה. בשונה משאר פארק המים עולם הסאונות מיועד למבוגרים בלבד היות ובגדי הים בו אסורים וניתן להסתובב בו רק בעירום מלא או עטופים במגבת בלבד. הכניסה לשם היא בתוספת תשלום או להפך, ניתן לדלג על כל פארק המים ולשלם רק על השהייה בסאונות. זה מה שאני וזוגתי עשינו.

במתחם יש 2 סאונות יבשות, שני סאונות רטובות, חדר מנוחה עם מיטות שיש חמות ובריכה עם מים קפואים. יחסית למרחצאות האחרות בהם היינו - מדובר במתחם קטן וללא שירותי בלן. אך הלכנו לשם כי הוא היה 2 דקות מהמלון שלנו. לא הצטערנו על כך בכלל. היה נחמד מאוד.

אתר: https://www.aquapark.zakopane.pl/pl/

שעות פעילות: 9:00 - 22:00

שימו לב שעקב משבר האנרגיה האירופאי של חורף 2022-2023 ייתכן והמקום ייסגר חלקית או בכלל למשך תקופת החורף.

תמונה מהאינטרנט לשם המחשה
תמונה מאתר פארק המים לשם המחשה
תמונה להמחשה מהאינטרנט

יום 2: זקופנה - מרחצאות טרמה בוקבינה

ידעתי על פי תחזית מזג האוויר שזה יהיה יום גשום והחלטתי לבלות את כולו במרחצאות. התכנון הראשוני שלי היה ללכת למרחצאות טרמה בנייה שבעירה ביאווקה טטצ'נסקה. שם הייתי ב 2019 נהנתי מאוד מעולם הסאונות שלהם ומהריטואלים של הבלן (ניתן לקרוא על כך כאן). לצערי הרב אזור הסאונות בטרמה בנייה היה סגור לרגל שיפוצים ועל כן נאלצתי לחפש לי מקום אחר. אני רציתי מקום בו יש אזור סאונות הכולל גם פעילות של בלן. המרחצאות היחידות שהיו פתוחות ו שענו לצרכים שלי היו אתר טרמה בוקבינה. לקחנו מונית במחיר 120 זלוטי ואחרי 25 דקות נסיעה היינו במקום.

זהו עולם מרחצאות ענק עם נוף מיוער ומקסים. הנוף הוא אחד היתרונות העיקריים של המקום ביחס למרחצאות של זקופנה. גם זה אתר עם בריכות של מים חמים, ג'קוזי ומגלשות. מקום לכל המשפחה ביום קר.

אותנו, כאמור, עניין עולם הסאונות. הבעיה היא שבטרמה בוקבינה כל כניסה למתחם הסאונות היא בתשלום נוסף לעלות הכניסה למרחצאות עצמן. כלומר, מי שיצא מאזור הסאונות ורצה לחזור לשם היה מחוייב בתשלום חדש. אנחנו, שממילא לא הבאנו בגדי ים (השהייה בסאונות היא בעירום או עם מגבת שמקבלים במקום), פשוט לא יצאנו מהמתחם.

מתחם הסאונות מאוד יפה ומעורר תחושת נוחות ורוגע. יש בו 3 סאונות יבשות (2 מהן בחוץ), 3 סאונות רטובות, ביוסאונה ו 3 בריכות מים קפואים. הריטואלים עם הבלן לא רבים, רק 4, אבל הם היו נורא מושקעים וברמה גבוהה. הן כללו שמנים, פילינג וכו'.

למען האמת מבחינת עולם הסאונות טרמה באניה עדיפה בהרבה אבל היה לנו סך הכל כיף.

אתר: https://www.termybukovina.pl/en/

שעות פעילות: 9:00 - 22:00

יום 3: זקופנה - מורסקויה אוקו

על פי תחזית מזג האוויר היום המדובר אמור לכלול ממטרים פזורים עד לשעות הצהריים ובהמשך להיתבהר. לכן החלטנו לעשות את המסלול לאגם מורסקויה אוקו. הדרך לאגם היא ברובה סלולה ויש בה עלייה מתונה יחסית כך שגשם לא אמור להפריע לטייל שם.

כדי להגיע לתחילת המסלול יש לקחת מיניבוס בעלות של 15 זלוטי משדרות ה 3 במאי (aleja 3-go maja). המיניבוס יוצא לדרך בתדירות של כל 10-20 דקות. הנסיעה למסלול לוקחת 25 דקות והדרך הרגלית מחניון האתר ועד לאגם שבהרים לוקחת כשעתיים (לנו היא לקחה שלוש). את ההולכים לאגם מלווים נופים מרהיבים של הרים, עמקים, נהרות ומפלים.

ניתן לקצר את ההליכה ע"י רכישת מקום בעגלה רתומה ל 2 סוסים בעלות של 50 זלוטי. אומנם לאלו היושבים בעגלה משך זמן ההגעה אל האגם מתקצר אבל עבור אנשים רגישים לריחות מדובר בחוויה לא פשוטה. אם בכל זאת בחרתם לקצר את זמן ההליכה ולעלות על העגלה מומלץ לשבת רחוק מזנב הסוס. מניסיון.

למרות ההליכה הארוכה נהננו מאוד מהדרך ומן ההליכה. הדהימה אותנו במיוחד העובדה שככל שהתקרבנו לאגם ועלינו בגובה מעל פני הים ראינו יותר ויותר שלג שוכב על האדמה ועל ענפי העצים ואף בשלב מסויים הממטרים התחלפו בשלג רטוב. המסלול נחשב למאוד מתוייר בשל הקושי הנמוך שלו. ואכן, למרות שהיה גשום ולמרות שהעונה הייתה רחוקה מלהיות עונה תיירותית ראינו המון בני אדם.

כשהגענו לאגם עשינו הפסקה במסעדה הנמצאת שם. שם התחממנו ואכלנו מרק ז'ורק וקוושיצה. על עף שהמקום נמצא בלב שביל מתוייר, מאוד מתוייר, המחירים בו היו סבירים בהחלט.

אחרי המנוחה התחלנו ללכתאת המסלול סביב האגם שאורכו הוא של כשעה אחת. וויתרנו על עלייה לאגם הנוסף שמוסיפה לדרך חצי שעה לכל כיוון. בנתיים השמיים התבהרו והמשקעים פסקו. פסגות ההרים בהקו משלג ועמדו מולינו במלוא הדרם. זה היה מראה מרשים ביותר. אני מאוד ממליץ על המסלול הזה גם בשל העובדה שלמרות שהוא ארוך רוב הדרך בו ישרה יחסית וגם בשל המראות הפוטגנים שנגלים בשיאו.

יום 4: זקופנה - קספרובי וירך

את הרעיון למסלול הזה, לטראק היומי הזה, קיבלתי כאשר קראתי את הבלוג הזה. ואף שהסתמכתי לחלוטין על הבלוג המדובר ורציתי לבצע מסלול זהה לחלוטין, בשל נסיבות, עליהן ארחיב בהמשך, נאלצתי טיפה לשנות את המסלול ולאלתר טיפה. עליתי לפסגת ההר ברכבל וירדתי ממנה ברגל, הליכה שנמשכה שש וחצי שעות. ירדתי מפסגת הר קספרובי וירך עד לבסיסו תוך צבירת זכרונות וחוויות. אבל על כך בהמשך.

על מנת להמחיש את המסלול שעשינו נעזרתי במפה הזו -

יום לפני הטראק המדובר בדקתי בחשש את מזג האוויר ולשמחתי הרבה גיליתי שמחקה לי יום בהיר ונטול ממטרים. וזה לאחר יומיים של משקעים. למחרת קמתי מוקדם, ארזתי אוכל, מים, תרמוסים עם תה חם, מצב רוח טוב ויצאתי מהמלון. בעלות של 25 זלוטי לקחנו מונית ל kuźnice , שם נמצאת התחנה התחתונה של הרכבל.

עלות הכרטיס לרכבל היא בגובה של 65 זלוטי לכיוון אחד ו 79 זלוטי לכרטיס הלוך חזור. בעונות השיא מומלץ להזמין את הכרטיסים מראש באתר האינטרנט שכן יש דיווחים של אנשים שעמדו שעות בתור בהמתנה לקבלת שירות מקופת הכרטיסים.

אתר הרכבל: https://www.pkl.pl/kasprowy-wierch/kasprowy.html

שעות הפעילות: 8:00 - 17:00

בשעה 9:00 היינו על הרכבל שלקח אותנו לפסגת ההר שגובהה 1987 מטר מעל גובה פני הים (הקו הירוק על המפה). ניתן לעשות את המסלול גם ברגל אך הדבר מומלץ בעיקר לבעלי סיבולת היכולים להאמיר רגלית ק"מ שלם. משך העלייה ברגל לוקחת כ 3 שעות.

הנופים שהתגלו לנו בדרך לפסגה ובפסגה עצמה היו מטורפים ומרשימים. מצד אחד עמקים היורדים אל העיירה זקופנה ומהצד השני רכס הרי הטטרה הגבוהים שרובם נמצאים בשטח של מדינת סלובקיה. בתחנה העליונה של הרכבת יש שירותים ומסעדה. שם עשינו את ארוחת הבוקר שלנו. היה טעים.

המסלול המקובל עבור מי שרוצה לרדת רגלית מההר מתחיל בשביל האדם (הקו האדום על המפה) עד לצומת שבילים שממנה מתחילים בירידה טיפה תלולה לאורך השביל השחור אל האגמים. הבעיה הייתה שבשל הממטרים שיירדו באזור ביומיים הקודמים, בפסגות הרי הטטרה הצטברו 20 ס"מ שלג. ולנו לא היו הנעליים המתאימות ולא את הניסיון המתאים בכדי לרדת מהר על שביל מושלג(עד אז הייתי על פסגות מושלגות רק בחרמון) . בעיקר שבראשית המסלול המון פעמים החלקנו ונפלנו על התחת. בשל כך, על מנת לא להתרסק על אחד הסלעים, בחרנו לרדת בשביל הצהוב (כפי שמסומן במפה) שהיה הרבה יותר פשוט. למרות זאת, המשכנו ליפול על התחת. אני הלכתי ראשון כדי לתפוס את זוגתי בכל פעם כשהיא החלה לגלוש למטה ללא שליטה. אלו היו מקרים שרובם הסתיימו ללא פגע למעט מפגש לא סימפטי בין הישבן שלה לאבן שובבה. אבל בסופה של ירידה איטית וזהירה, על רקע נוף הרים מושלגים, הגענו למפגש השבילים. שם, בחרתי לעלות בשביל השחור(כפי שמופיע במפה) אל האגמים שבהרים. ועל שפת האגם הגדול, מוקפים בשלג, עצרנו להפסקת תה חם.

אחרי שנשמנו אוויר הרים צלול כיין עשינו אחורה פנה והמשכנו את הירידה שלנו מההר. במהלך ההליכה על השביל השחור השלג הלך ונאלם והנוף ההררי הלבן התחלף בהדרגה לנוף של עמקים ירוקים. בשלב מסויים הגענו לתצפית עם ספסלים - שם עשינו את ארוחת הצהריים שלנו ואכלנו את הכריכים ששמרנו בתיקים.

בנקודת המפגש של השביל השחור עם הכחול ראינו בתי עץ עתיקים המשמשים בתי מלון. לא רחוק משם יש מסעדה. תהיתי לעצמי איך זה לישון בלב הרי הטטרה כאשר מסביב יש מראה פסטורלי כל כך עם נופים שאינם מן העולם הזה.

השביל הכחול (כפי שהוא מופיע על המפה) לקח אותנו אל עלייה קצרה שאחריה הייתה ירידה רצופה וארוכה עד לתחנה התחתונה של הרכבל. ברוב החלק הראשון של המקטע הנוכחי השביל מוקף בעצים נמוכים ושיחים. בהמשך הוא יוצא מהצמחייה ו עובר מעל מצוקים אדירים הצופים על עמקים מרשימים. התחושה שנוצרת במהלך ההליכה על השביל בחלק הזה היא שכל העולם נמצא מתחת לרגליים ועד כמה אנחנו קטנים לאומת העולם העצום. אחרי כן השביל נכנס ליער אורנים. המקטע הזה הוא טיפה יותר קשה בגלל אבנים גדולים או שורשי עץ שמקשים מדי פעם על ההליכה. בסוף הירדה יש נהר שוצף ואגם קטן. משם ניתן לקחת מיניבוס חזרה לעיירה בעלות של 4 זלוטי.

אני וזוגתי אוהבים לטייל. גם בטבע. הלכנו לא פעם שעות ארוכות בשבילים של הרי אילת, ירושלים והגליל. אך אנחנו לא מגדירים את עצמינו בתור מטיבי לכת. הירידה מן ההר רצחה לנו את הברכיים ואפילו זקנים עקפו אותנו בהליכה. אבל זה היה שווה כל צעד. הנופים, האוויר הצח, והחוויות נותרו אצלינו לתמיד בדמות זיכרונות מופלאים. הם בהחלט העלו בי את הרצון לטייל עוד ועוד בטבע.

כשחזרנו למלון, התקלחנו, החלפנו בגדים והלכנו לאכול במסעדת זפיסיק מרק ז'ורק ופיראגי (כיסונים). ובהמשך קפצנו למרחצאות של פארק המים של זקופנה בכדי להיתחמם. זה היה הלילה האחרון שלנו בזקופנה, לילה אחרון של יום מושלם.

אוקטובר 2019 - זקופנה: מסלול בעמק הלבן.

ארצה כאן להזכיר שוב שב 2019 כבר היינו בזקופנה ועשינו אז מסלול אחר. אז, באותו ביקור, מזג האוויר היה מאוד גשום והעננות הייתה נמוכה. לכן, בחרתי לעשות את המסלול היותר פשוט שמצאתי באינטרנט. מדובר במסלול מעגלי שמתחיל בעמק Dolina Strążyska, ממשיך בעלייה לצוק Sarnia Skała ומסתיים בעמק Dolina Białego, שבסופו יש שביל המחזיר את המטיילים לאותה החנייה שממנה החל הטיול. מדובר במסלול פשוט יחסית העובר בנופים יפים, ביער ירוק ולצד מים זורמים. על החוויה שלנו מהמסלול הנ"ל ניתן לקרוא פה.

יום 5: קרקוב - מוזיאון ומרחצאות

בשעה 10 בבוקר עלינו על האוטובוס שלקח אותנו מזקופנה לקרקוב וכבר ב 12:30 היינו במלון החדש שלנו.

אל האטרקציה הראשונה שלנו החלטנו ללכת ברגל כדי לנשום את העיר הגדולה ולהנות מהאדריכלות שלה. בדרך עצרנו לאכול בעוד בר חלב:

Bar mleczny POD FILARKAMI

כבר הזכרתי את הקונספציה שנקראת בר חלבי (שיש בו גם בשר). מרקים, בשרים, כיסונים וסלטים במחיר שפוי, בשירות עצמי, ובבית קפה פשוט המזכיר חדר אוכל. זה המקום שהמקומיים אוכלים. זה מסוג המקומות שאנחנו גם השתדלנו לאכול בהם. ניתן לחסוך במקום המון כסף ולהנות מאוכל טעים ומקומי.

ואגב, במקום הזה תשכחו מהשפה האנגלית היא מחוץ לתחום פה.

שעות פעילות: 8:00 - 18:00 (בימים ראשון ושבת 9:00-16:00)

אתר: https://www.barykrakow.pl/

אחרי ששבענו המשכנו אל היעד שלנו והוא היה:

מוזיאון mocak לאומנות עכשווית.

זהו מוזיאון אומנות מודרנית הנמצא מאחורי מוזיאון בית החרושת של חסיד העולם אוסקר שינדלר ובאחד מהמתחמים שפעם היו שייכים למפעל.

יש שם יצירות של אומנים אירופאים ופולנים בתערוכות משתנות לצד אוסף קבע. התערוכה הזמנית שאותה ראינו הייתה בנושא הגירה בלתי חוקית לאירופה, הפרות זכויות אדם והמאבקים לשמרן. תערוכה מצמררת למדי שמחייבת את המוח לעצור ולחשוב. בית הקפה של המוזיאון מאוד נעים ושווה לעצור בו לקפה ומאפה.

שעות פעילות: 11:00 - 19:00 (יום שני סגור)

אתר: http://www.mocak.pl/

אחרי מוזיאון האומנות לקחנו רכבת קלה למרחצאות TERMY KRAKOWSKIE BŁONIA .מדובר במתחם שנבנה בתוך האיצטדיון של העיר. נסיעה של כמה דקות מהעיר העתיקה. היחס שלי אל המקום הוא אמביוולנטי. מצד אחד הוא לא משרה את התחושה של היופי והפינוק שאני רגיל ממרחצאות אחרות באירופה. כנראה שזה בין היתר בגלל המקום בו הוא נבנה - בתוך מתחם איצטדיון. וגם כי הוא לא מצוחצח ברמה שספא בסגנוןאמור להיות. רמת הניקיון בטרמה קרקוסקי מזכירה ניקיון של בריכה עירונית מאשר של מרכז ספא. מצד שני העט בו את כל מה שצריך להיות במרחצאות אירופיות. סאונות מגוונות וריטאלים עם בלן. אפילו שמו שם סלסלות של פירות לאורחים בכדי לתחזק את הסוכר בדם. החל משעה 17:15 וכל שעה לאחר מכן עד הסגירה יש ריטואל ברמה טובה עם בלן ( פלוס 2 מיני ריטואלים של פילינג בשעות אחרות). בפעם ההיא שאנחנו היינו היה ערב שהוקדש ללהקת קווין ורוב הריטואלים נעשו בליווי השירים של הלהקה. וזה היה מגניב.

מלבד 3 סאונות יבשות, ישנה סאונה רטובה (כביכול חמאם) ומערת מלח. יש במתחם בריכה וג'קוזי. המרחב הוא ללא בגדים (ניתן להסתובב במגבת). הבריכה והג'קוזי הופכים לנטולי טקסטיל החל מ 17 בערב.

לגבי המחיר, הרי הוא משתנה בהתאם לזמן השהייה. ניתן להיות בו שעה, שעתיים, שלוש או ללא הגבלת זמן - מהפתיחה ועד הסגירה. זה מקום נחמד מאוד להיתחמם בו בסוף היום אם מגיעים בלי ילדים.

עלות ליום שלם: 95 זלוטי.

עלות הלוואת מגבת: 5 זלוטי.

כתובת: Władysława Reymonta, 30-062 Kraków

שעות פעילות: 15:00-23:00

אתר: https://www.termykrakowskie.pl/termy-krakowskie-blonia-2/

תמונה מהאינטרנט להמחשה:נ

יום 6: קרקוב - טירת וואהל ושכונת נובי חוטה

את חציו הראשון של היום הקדשנו למקומות בעיר העתיקה. מקומות שלא היינו בהם בפעם הקודמת שביקרנו בעיר.

התחלנו משלוש הכנסיות הגדולות של העיר העתיקה:

בזיליקת מריה הקדושה - אם יש כנסייה אחת שהיא אתר חובה בקרקוב הרי היא הכנסייה הזו. קשה לפספס אותה בהיותה מבנה ענק בכיכר השוק המרכזית עם זוג צריכים השונים בגובהם . המבנה הנוכחי נבנה במהלך המאות ה 14 וה - 15 בסגנון גותי עם אלמנטים בסגנון הבארוק

Holy Trinity Church (בזילקת השילוש הקדוש) - מדובר בכנסייה שהיא חלק ממנזר השייך למסדר הבנדקטיני. שורשיה של הכנסייה הגותית הזו היא משנת 1223. אם כי המראה הנוכחי התקבע בשנת 1872. מלבד שמדובר במתחם יפייפה, ניתן גם להיכנס למסדורונות של הקלויסטר שמשרה אווירה מדייבלית משהו.

Saints Peter and Paul Church (כנסיית סט פטרוס ופאולוס) - כנסייה קתולית בסגנון הבארוק. במקור נבנתה על מנת לשמש את מסדר הישועים אי שם בסוף המאה 17 אך עם השנים הכנסיה עברה לידיים אחרות - היא שימשה את המסדר הצסטרציאני ולאחר מכן אף את הכנסייה הפרובוסלבית הרוסית. לבסוף היא עברה לידי עיריית קרקוב לשימוש כלל אזרחיה.

אחרי הביקור בכנסיות המשכנו לטירת ואוול המפוסמת. בפעם הקודמת שהיינו בקרקוב לא עלינו למתחם אלא רק עברנו לידו. הפעם החלטנו להשלים את החסר.

טירת וואהל הייתה מושבם של מלכי פולין במשך מאות שנים לפני שאלו עברו למשכנם ב-וורשה. הם חיו במקום, שם הם גם הוכתרו, התפללו ונקברו. חשיבותו הדתית של האתר היא שהוא משמש כאתר מנוחתו האחרונה של הפטרון הקדוש של פולין - סטניסלב הקדוש. כיום בתוך המבנים השלטוניים העתיקים יש מספר מוזיאונים. אנחנו לא נכנסנו פנימה אלא נהננו מהאדריכלות והאווירה שעל הגבעה. כמו גם מן הנוף הנשקף מן החומה. מתחת לחומה ולאורך נהר הוויסלה יש טיילת נחמדה הכוללת גם את פסל הדרקון יורק האש של קרקוב.

אתר המצודה: https://wawel.krakow.pl/en

אחרי המצודה נסענו (חצי שעת נסיעה) לשכונת נובה חוטה -

למען האמת הייתי ממליץ לנסוע לשכונה רק במסגרת טיול מודרך כדי לשמוע את הסיפורים המרתקים של המקום. מדובר בשכונה שנבנתה בשנות השישים בשביל נאמני המפלגה הקומוניסטית. הסגנון הוא סוציאליסטי לחלוטין. עברנו במספר נקודות חן - כולן לאורך שדרות alela Solidarnosci ורצוי להתחיל מתחנת הרכבת הקלה Kombinat.

להלן אותן הנקודות המעניינות של השכונה:

Kombinat - השער לאחד מאזורי התעשייה הגדולים באירופה. מעביר תחושה סוריאליסטית של עולם הפרוגרס הסוציאליסטי.

פארק Zalew Nowohucki - האגם השכונתי הגדול ומקום נעים לעצור בו לפיקניק קטן. האגם מקושט במזרקות גדולות ושוחים בו מיני עופות כמו ברווזים. מקום נעים ומרגיע שנוצר לטובת תושבי השכונה הנאמנים למפלגה.

כנסיית Kościół Matki Bożej Częstochowskiej w Krakowie -

כנסייה הבנויה בסגנון מודרני לחלוטין שנראית יותר כמו שילוב של מבנה אומנות מודרני עם מפעל. העניין הוא שפולין ש אחרי מלחמת העולם השנייה ועד לפירוק הגוש המזרחי הייתה מדינה קומוניסטית. ולמרות האידיאולוגיה האדומה בפולין הייתה נוכחות נוצרית חזקה מספיק עד כי האמונה ניצחה את מתנגדי הדת וכנסיות נבנו בלב נובה הוטה. אבל היות והם נבנו בשכונת הקידמה והשוויון גם הכנסיות שלה נבנו בצורה יחודית ואחרת.

כיכר Ronald Reagan Plaza - כיכר נוספת ומרשימה שנבנתה בסגנון הסוציאליסטי. צמוד אליה נמצא מדרחוב הורדים. שמה הנוכחי של הכיכר ניתן לה לאחר נפילת המשטר הקומוניסטי והיא על שמו של נשיא ארה"ב שתרם לסיום המלחמה הקרה ונפילת המשטרים הטוטליטרים במזרח אירופה לרבות המשטר בפולין.

Nowa Huta Cultural Centre - מתנ"ס קהילתי ובו חוגים והופעות. למי שעושה טיול בשכונת נובה חוטה מומלץ לבדוק אם מתקיימת במקום תערוכה כלשהי. אנחנו זכינו להיכנס לתערוכה של האומן Zdzisława Beksińskiego. האיש פעל במחצית השנייה של המאה העשרים ויצר בסגנון גותיקה אפוקליפטית.

התערוכה הייתה עשויה במקצועיות מרשימה, עם מוזיקה ותאורה שתרמה לאווירה. אחת מהתערוכות אומנות הכי מרשימות שאי פעם הייתי בהם מבחינה חוויתית.

אתר: https://nck.krakow.pl/

חזרנו לעיר העתיקה וביקרנו שם בבר יינות מגניב. כאן אנצל את המעמד לציין את המקומות שבהם אכלנו ו\או שתינו בהם בעיר העתיקה:

Bar mleczny "Pod Temidą

כמו כל בר חלב. מקום זול טעים של מקומיים. היתרון שלו שהוא בתוך העיר העתיקה.

כתובת: Grodzka 43, 31-001 Kraków, פולין

שעות פעילות: 7:00 - 21:00

BaniaLuka

בר ממש חמוד ליד הכיכר המרכזית. יש בו גם בירות במחיר לא רע וגם אוכל זהה. לא הייתי אוכל שם את הארוחה הראשית אבל לאכול איזה חטיף גבינת סציפקה או מרק ז'ורק בהחלט אני מומלץ שם.

כתובת: Floriańska 3, 31-019 Kraków, פולין

אתר: http://banialuka.com/

שעות פתיחה: 18:00-22:00

Dzikie Wino Wine Bar

בר יינות בתוך חצר פנימית של מבנה עתיק הצמוד לכיכר העיר העתיקה. האווירה במקום נהדרת. מומלץ לקחת יין עם מטעמים קטנים כמו גבינות ונקניקים. המקום לא זול אבל האווירה שווה את הכסף. אנחנו ממש נהננו. ניתן לשבת גם בפנים וגם בחוץ.

כתובת: Rynek Główny 27, 31-010 Kraków, פולין

שעות פעילות: 12:00 - 24:00

ועוד אטרקציות -

לגבי הביקור שלנו בגלריות אומנות ה יותר קלאסיות ובכיכר השוק העתיקה כמו גם ברובע היהודי של קרקוב נא לקרוא כאן - ביקור בקרקוב וזקופנה ב 2019

כך הסתיים הטיול שלנו בקרקוב וזקופנה. הדגש בטיול הזה היה על הרי הטטרה והמרחב סביב זקופנה אבל גם קרקוב הצליחה להפתיע. זכינו לטיול טבע מדהים ולצד טיול עירוני מקסים, מלא חוויות ובמחיר לא יקר ושווה לכל כיס. והכי חשוב שבשונה מהפעם הקודמת בה ביקרנו באזור הפעם מזג האוויר היה מושלם עבורנו. וזה לא מה בכך. תודה לך דרום פולין שהיית טובה אלינו..