לאחר חצי שנה ללא יציאה מהארץ קרה הדבר המדהים הבא - התפנה לי סופ"ש שלם!!! מצאתי את עצמי עם יומיים וחצי של חופש מהעבודה. כדי לחגוג את המאורע החלטתי, באופן ספונטני יש לומר, לנסוע ליעד קיצי כולשהו בכדי להנות מחופשה קצרצרה. הבחירה הייתה בין סופ"ש בעיר אילת לחופשה קצרצרה ביעד קרוב כלשהו בחו"ל. החלטתי ללכת על האופציה האחרונה ולהזמין טיסה לקפריסין, ללרנקה. ולמרות שזו הייתה גיחה קצרה היא הייתה מהנה ונחמדה. בפוסט הנוכחי אני אתאר כמה מן אטרקציות בהן ביקרתי.
יש לציין שזו לא הפעם הראשונה שביקרתי באי השכן. עשיתי זאת במסגרת הפלגה אשתקד ולכן, למעשה, ניתן לכנות את הגיחה הנ"ל לקפריסין בתור טיול השלמה.
לכן את המידע הכללי על העיר לרנקה וניקוסיה, כמו גם על האטרקציות העיקריות בהן, תיארתי בפוסט אחר. ניתן לקורא על כך ב- קפריסין — קיץ 2022
טיסה
את הטיסה הזמנתי שבועיים לפני התאריך בעלות של 203 דולר לאדם. ההזמנה הייתה מול חברת איסתא ובוצעה בהלוך על ידי חברת אל על ובחזור כביכול על ידי חברת ישראייר אך בפועל על ידי חברת טריידאייר. המחיר כלל כבודת יד.
מלון
אנחנו שהינו בעיר לרנקה במלון ששמו Edem Traditional House . שילמנו 1300 שקל עבור 4 לילות. מדובר בבית קפריסאי ישן שהוסב למלון בוטיק הכולל חצר פנימית קטנה ופינת קפה.
אחד היתרונות העיקריים של המקום הוא המיקום. המלון נמצא דקות בודדות מהטיילת שלאורך חוף הים. יתרון חשוב נוסף הוא החוויה הרומנטית של לחיות בבית אוטנטי בן מעל למאה שנים. בית הכולל ריהוט ישן או לפחות בסגנון של פעם. השהייה במקום היא למבוגרים בלבד וזאת בכדי לשמור על אווירה של השלווה. המזגן בחדר היה עוצמתי ויש מגבות וסבונים בחדר הרחצה.
הדברים שפחות אהבנו זה העובדה שאין בידוד מרעש בחדרים ואפשר היה לשמוע קולות של רכבים ובליינים מבחוץ. לאנשים עם שינה קלה זה יכול להוות בעיה. בנוסף, אין שירותי קבלה פרונטליים (את הדלתות פותחים בעזרת קוד) והקשר עם נציגי המלון הוא בטלפון או בהתכתבות. לחלק מהאנשים זה יכול להוות בעיה.
חלק א' — העיר לרנקה
כאמור, את האטרקציות העיקריות בעיר לרנקה תיארתי בפוסט על הביקור אשתקד (קרי, כנסיית לזרוס, המבצר ואגם המלח). בסופו של דבר מדובר בעיר נופש נהדרת המתאימה עבור משפחות עם ילדים. יש בה חופים מאובזרים ועיר עתיקה קטנה ומקסימה (הצעירים מעדיפים, ובצדק, את איה נאפה). היות ולרנקה היא עיירת נופש עם חוף, ממרינה שלה יוצאים סוגים שונים של סיורי הפלגה. לצערי, בימים הבודדים בהם הייתי בקפריסין לא היה כמעת אף סיור בסגנון (ביום שטסנו היה סיור הפלגה רציני של 5 שעות). לא היה אף סיור כזה מלבד אחד - הפלגה יומית של שעתיים בדומה לאלו שיש לנו גם באילת. אז לקחתי את ההפלגה הזו.
הצוללת הצהובה
בכל יום בשעה 10:00 יוצאת הסירה הצהובה להפלגה של שעתיים לאורך קו החוף של העיר. יש לה גחון עם חלונות שקופים בדומה לסירות תיירים שיש לנו בארץ באילת. אין באזור ריף אלמוגים אבל יש ספינה טרופה, ספינת מטען, שטבעה לא רחוק מהחוף. שם עוצרת "הצוללת הצהובה" למשך חצי שעה ושם ניתן לשנרקל ולקפוץ למים לשחייה. לשחות בלב ים מעל לספינה טרופה זו חוויה נחמדה שמתאימה למשפחות או כשאין אטרקציה אחרת.
Aphrodite's Secret
על יד כנסיית לזרוס הקדוש יש חנות מקסימה עם תוצרת קפרסאית הנמכרת לתיירים בדגש על ממתקים כמו צורצחלה, רחט לוקום, אגוזים, שקולדים ועוד ואלכוהול מתוצרת מקומית הכולל ליקרים שונים ומרתקים (חלקם אינם בנמצא בדיוטי פרי של לרנקה).
הכי חשוב שהמוכרים נותנים לתיירים לטעום את מרכולתם. אני ממליץ לנסות את ליקר הפיסטוק ואת הליקר המבוסס על חלב חמורים. כמו גם את ה Commandaria שזה יין מחוזק ומתוק במיוחד שעושים אותו בייקבים של כפרי קפריסין.
כתובת: Mehmet Ali 86
שעות פעילות: 9:00 — 21:00
Lokmakos
בית קפה קטן ונחמד זה עושה את הקינוח המסורתי של האי ששמו הוא לוקומדס. מדובר בכדורי בצק מטוגנים בדבש שניתן להשרות אותם בכל מיני תוספות. בבית הקפה הזה אפשר לאכול את הגרסה הקלאסית של הממתק או להנות מכל מיני שילובים שלו כמו לוקמדס עם גלידות, שוקולד ועוד
אתר: https://www.lokmakos.com/menu
שעות פעילות: 15:00-23:00 (יום שני סגור)
כתובת: Pavlou Valsamaki 30-32, Larnaca 6026,
Special Kebab House
יש המון מסעדות בשריות בקפריסין ורובן עושות אוכל טעים. אבל אני מזכיר דווקא את המסעדה הזו בגלל היחס הנעים של הבעלים. זהו מקום חמוד להזמין בו שיפוד, פירות וים ושאר המטעמים של קפריסין. ו... כן היה לי שם טעים מאוד.
כתובת: Pavlou Valsamaki 31, Larnaca 6026, Cyprus
Edesma Cyprus Taverna
הטברנה הזו טיפה מרוחקת מאזורי הבילוי המרכזיים של לרנקה וזה היתרון שלה. המחירים בה טיפה יותר זולים ויש בה המון מקומיים דבר המרמז על איכות המקום. האוכל היה טוב, גמו גם השירות והאווירה.
כתובת: Lordou Vyrona 50, Larnaca 6018, Cyprus
Savino Rock Bar
עיצוב מגניב, מוזיקת רוק ומטאל ומבחר בירות לא רע בהשוואה למקומות דומים באזור. כל אלו עשו את הבר הזה לחביב עלי מאוד. זה וכמו גם העובדה שהלקוחות יכולים בעצמם להזמין שירים שינוגנו במתחם ובתנאי שאלו יהיו בסוגת הרוק, המטאל ודומיהם. דווקא מהסיבה הזו המקום הזה לא מתאים לכל אחד. אבל כל המרחב סביב מלא בברים מסוגים שונים ובעלי אווירה מגוונת. חלקם שקטים, חלקם רועשים, חלקם קטנים ואילו אחרים גדולים. חלקם הם דאנס בארים בעוד שבאחרים יש מדי פעם הופעות חיות.
שווה לצאת לאזור הברים הזה בערב לאיזה בירה או קוקטייל
כתובת: Watkins 9 Larnaca, 6022, Cyprus
חלק ב' — העיר ניקוסיה
העיר ניקוסיה היא בירתה של הרפובליקה של קפריסין. בעיר יש מרכז היסטורי יפייפה הכולל חפיר קדום ובתים ישנים. לא כדאי לפספס את מדרחוב לדרה היפה והמלא בבתי קפה והחנויות. ובנוסף, אני ממליץ ללכת לאיבוד ולהנות מפינות החן והחמד שמתגלות בפינות העיר השונות.
אבל לפני שביקרנו בעיר העתיקה עצרנו ב -
A. G. Leventis Gallery
זהו מוזיאון אומנות נחמד לא רחוק מהתחנה המרכזית של העיר. יש בו 3 קומות ומספר גלריות. עיקר התצוגה במוזיאון כוללת יצירות אומנות מן המאות ה 17 עד ה 20 (כולל). יצירות של אומנים קפריסאים, יוונים ואירופאים כמו שאגאל, מונה, רנואר ואחרים. יש במקום גם תצוגה מקסימה של מטבעות מתקופות שונות. אנחנו מאוד נהננו.
עלות: 5 יורו (יש גם הנחה של 2 יורו לסטודנטים ישראלים בהצגת כרטיס)
אתר: https://www.leventisgallery.org/home
שעות פעילות: 10:00 - 17:00 (יומים שני ושלישי סגור, רביעי עד 20:00)
כתובת: 5995+Q83, A.G. Leventi, Nicosia 1097
כיכר הארכיבישופ
כיכר יפייפיה במערב העיר העתיקה. בלב הכיכר יושב זה מאות שנים ראש הכנסייה של האי. הוא שוכן במתחם הנ"ל גם היום (במבנה מרשים יש לומר) . מלבד שהאזור מלא במבנים עתיקים ויפים יש בו מספר מוזיאונים:
המוזיאון הביזנטי והאומנות - במוזיאון זה, השייך לקרן האריכיבישופ מקאריוס ה 3 הוא נשיאה הראשון של קפריסין, יש תארוכה של אומנות ביזנטית מימי הביניים ואומנות יוונית ואירופאית מהעת החדשה. לצערינו המקום היה סגור לרגל החלפת תארוכה ולכן לא נכנסנו פנימה.
מוזאון האומנות העממית - המוזיאון הנחבא אל הכלים הזה נמצא בתוך מושבו הישן של הארכיבישופ מראשית העת החדשה. הוא מציג את כלי היומיום והרהיטים של הקפריסאים במאות הקודמות. כלי בישול, בגדים, מיטות, ציורים ועוד. לא אתר חובה אבל מקום מאוד נחמד את מי שמעניין אותו הנושא.
כתובת - 59F9+95F, Square of Archbishop Nicosia 1016,
שעות פעילות - 9:30 - 16:00 (יום ראשון סגור.יום שבת עד 13:00. יום שני עד 14:00)
אתר האינטרנט. קתדרלת ג'ון הקדוש - כנסיית עתיקה שהייתה מקום התפילה המרכזי בניקוסיה במאות הקודמות.
במרחק של כמה צעדי הליכה מכיכר הארכיבישופ נמצאים 2 מונמנטים. האחד הוא אנדרטת השחרור הקפריסאית. פסל יפייפה המוקדש למאבקם של הקפריסאים למען עצמאות האי שלהם מהשלטון של בריטניה. אירוע ששיאו היה בחצי השני של שנות החמישים של המאה הקודמת ושהסתיים בעצמאות קפריסין. המונומנט השני הוא שער פמגוסטה, שער כניסה עתיק מהתקופה בה שלטה באי הרפובליקה של ונציה אשר בנתה את מערכת הביצורים והשערים של העיר העתיקה. עוד כמה מטרים של הליכה צפונה מהשער העתיק נמצא הקו הירוק , שטח הפרדה. האזור נמצא תחת פיקוח כוחות האו"ם ומהווה איזור חיץ בין הרפובליקה של קפריסין לבין המדינה הלא מוכרת הידועה בשם הרפובליקה התורכית של צפון קפריסין. בשנת 1974 התרחשה בקפריסין מהפכה ועלה שלטון שרצה להתאחד עם מדינת יוון. כתוצאה מכך תורכיה פלשה לאי, בטענה של הגנה על האוכלוסייה התורכית, וכבשה את צפון הקפריסין וזה כולל חצי מעיר הבירה ניקוסיה. הצפון הכריז על עצמאות אך זו לו הוכרה על ידי שום גורם מדיני למעט על ידי הרפובליקה התורכית. האחרונה גם תומכת במדינה הלא מוכרת צבאית וכלכלית עד היום. טיול לאורך שטח ההפרדה מאפשר לראות את ההרס, העיזבון והעצב שהתירה המלחמה. בעוד שמאחורי גדר הגבול המראות הם כמו אחרי ארמגדון הרי שמדרומה של הגדר הרחובות מקסימים ויפים. בהליכה לאורך הקו הירוק של ניקוסיה לכיוון מדרחוב לדרה כדאי לעבור בכנסייה Archangel Michael Trypiotis Church.
לאחר שראינו את השילוב בין ההרס מאחורי קווי הגבול ליופי והשימור בחלק היווני של העיר, חזרנו לשדרות לדרה לקצת שופינג. משם פנינו לכיוון התחנה המרכזית במטרה לחזור ללרנקה.
דבר אחרון שארצה לציין זו המלצה עבור מי שרוצה לאכול בעיר העתיקה של ניקוסיה אוכל יווני כמו המקומיים. לאדם כזה כדאי לעצור בבית הקפה Tsolias. האוכל במקום טעים ובמחיר סביר למרות הקרבה לרחוב לדרה. אנחנו הזמנו בשר על האש, גבינת חלומי מתוגנת ואת הסלט היווני הכי טעים שאכלתי אי פעם. כתובת: Νικοκλέους 4, Nicosia 1011, שעות פעילות: 12:00 - 22:00
חלק ג' - לפקוסיה
כאמור, קפריסין מחולקת דה פקטו ל 2 מדינות - רפובליקה קפריסין (היוונית) ו- הרפובליקה התורכית של צפון קפריסין. גם עיר הבירה של קפריסין מחולקת בין 2 המדינות. בדרום היא נקראת ניקוסיה ובצפון היא קרויה בשם לפקושה. המעבר בניהן מתאפשר בקצה מדרחוב לדקה בכל שעות היממה - צריך רק להראות דרכון.
האתרים שניתן לבקר בהם:
השוק הצמוד לגבול - באזאר תורכי רגיל לחלוטין עם המון ראחאט לוקום, קפה תורכי, מגנטים ובגדים. אפשר לטייל במקום ולבזבז כסף. ליד השוק יש גם שוק מקורה בשם Municipal Market (Bandabulia) עם גלריות וירקות.
החאן הגדול (ביוק חאן) - חאן עתיק ושמור הייטב שבו יש חנויות המיועדות לתיירים, בסטות עם סחורה מגוונת ומסעדה. האחרונה אומנם מלכודת לתיירים אך כל עוד הלירה התורכית נמוכה והאוכל שם טעים (והוא אכן טעים) שווה לשבת במסעדה הזו ולהנות מהאווירה של לאכול במקום העתיק.
מסגד סלימייה (כנסיית איה סופייה) - כנסיית ימי בייניימית בסגנון גותי שבנו המלכים הצלבנים. אלו שסולקו מירושלים והתיישבו בקפריסין. העות'מנים הפכו את הקתדרלה למסגד יפה. לצערי המסגד נסגר לשיפוצים ולא זכיתי לראותו.
כיכר אטאטורק - שם עומד ארמון המושל מטעם האימפריה העות'מנית, הסראיה, שהפך גם למרכז שלטוני בימי הבריטים. כדאי לשים לב גם לעמוד מימי השלטון הונציאני.
שער קירניאה - שער כניסה עתיק נוסף מתקופת השלטון הונציאני.
באופן כללי, כדאי ללכת לאיבוד בעיר העתיקה של לפקושה ולראות את הבתים השמורים, כמו גם את הבתים המתפוררים, של בירת המדינה הלא מוכרת. יש בצד התורכי המון בתי קפה וברים מגניבים מאוד. היינו ב - 2 מהם:
Luna Cafe Art Shop - בית קפה מקסים המהווה סוג של גלריה קטנטנה של אומנות מודרנית ואשר בו ניתן ורצוי לשתות קפה ולאכול עוגה. יש במקום תחושה בייתית מאוד.
Rüstem's Garden ~ Maharaji Juice bar - בר מקסים הנמצא בתור גן פנימי של מבנה חצי נטוש. יש בו גם גלריות אומנות וגם חנות ספרים יפייפיה בסגנון ספריה מימי בריטניה הוויקטוריאנית. מקום של אווירה רגועה וכייפית מאוד.
עלי לציין שזו הייתה חוויה מאוד מרתקת עבורי לעבור את הגבול בין 2 חלקי העיר. להראות לשוטרים במדים מסויימים את הדרכון, לעבור דרך שטח נייטרלי קצר, ולהראות את המסמך שוב לשוטרים במדים אחרים. ואז, תוך חצי דקה, למצוא את עצמך במדינה אחרת עם שפה אחרת ותרבות אחרת והרגשה אחרת. וזה מצחיק כי את הגבול הבלתי נראה בין מדינות אירופה עברתי כמה וכמה פעמים. עברתי גם את הגבול היבשתי מישראל לירדן ולסיני. ולמרות זאת, במקרה הנ"ל הייתה עבורי חוויה מפליאה. אולי כך מרגישים גם תיירים שעוברים בצורה רגלית מתוך ישראל לשטחי הרש"פ בבית לחם. אולי.
שמחתי שחזרתי לקפריסין לגיחה שנייה. אולי בפעם הבאה ייצא לי לעשות ביקור יותר רציני באי השכן ולטייל קצת גם בכפרים הקטנים שבהרים או להסתובב בין העתיקות שבעיר פאפוס.
אולי.
עד לפעם הבאה....