אני ודים. בעל תעודת מורה דרך מוסמך, תואר ראשון בהיסטוריה ובוגר לימודי הוראה. אני מאוד אוהב לטייל בארץ ובעולם. אוהב אתרים היסטוריים ונופים. אני גם אוהב לחלוק את החוויות שלי מהטיולים ולתת כמה טיפים שיעזרו לאנשים שרוצים לטוס ליעדים בהם כבר ביקרתי. על כן אני מפרסם פוסטים על הטיולים שלי בבלוג זה. מוזמנים להגיב ולשאול שאלות ואני אשמח לענות.

סופיה - מאי 24

תמונה ראשית עבור: סופיה - מאי 24

מלחמה בעזה ומשבר כלכלי וחברתי. עבור כולם זו תקופה מאוד מורכבת. אבל הייתי חייב לנשום קצת אוויר אירופאי חופשי לאחר 5 חודשי מילואים. הבעיה היא שמחירי הטיסות בתקופה הנוכחית הם בשמיים והיעד היחיד שמצאתי במחיר סביר הוא העיר סופיה.

זו לא העיר הכי מרשימה שהייתי בה, היא הזכירה לי עיר מחוז רוסית גדולה  יותר מאשר בירה של מדינה אירופאית. ולפי ההתרשמות שלי אין מה לעשות בה יותר מיום וחצי או יומיים והיא יותר מתאימה לשמש בתור תחנת יציאה לטיולים באתרי הטבע של בולגריה. אבל סופיה הפתיע אותי. היא הייתה טובה אלי ונהניתי מהביקור בה מאוד.

טיסה

את הכרטיס לסופיה הזמנתי דרך חברת בולגריאן אייר במחיר של 280 דולר לכרטיס. המחיר כלל הושבה וכבודת יד. הדבר שהפריע לי הוא שהיו עיכובים גם בטיסת ההלוך וגם בטיסת החזור. טיסת ההלוך התעכבה ב 40 דקות והחזור בשעה.

מלון

את הלינה עשינו במלון COOP Hotel בעלות של 1500 ₪ לארבע לילות. היתרון הכי גדול של המקום הוא הקרבה שלו למרכז העיר. מדובר בסך הכל חמש דקות הליכה מקתדרלת אלכסנדר נבסקי המרשימה. המקום גם מוקף מסעדות, בתי קפה וחנויות. מיזוג האוויר (חימום) טוב. הניקיון ברמה טובה. החדר יחסית גדול, יש בו מקרר וחדר אמבטיה שבו מאובזר. החיסרון של המקום הוא העובדה שהאטימות לשמע מבחוץ לא הייתה מושלמת ושמענו בלילה בליינים שהפריעו לנו לישון.

מזג אוויר

מזג האוויר במאי יכול להיות קצת משוגע. יום אחד היה גשום וקר ללבוש מעיל עם סוודר מתחתיו. ואילו ביום הבא היה חם והסתובבנו בחוץ עם חולצה בלבד.

תחבורה

משדה התעופה למלון אנחנו נסענו עם מונית ושילמנו על כך 22 לבה (כארבעים שקל). יש ביציאה מהטרמינל סדרנית שלוקחת את התיירים אל המונית. ממש באותה הנסיעה כמעת נפלנו לעוקץ בשיטת מצליח של נהגי המונית. לאחר שהגענו ליעד שלנו ורצינו לשלם על הנסיעה על פי המחיר שהופיע במונה, הנהג טען שאין לו עודף להחזיר לנו וציפה שנוותר לו על העודף (כנראה אנשים שמגיעים ליעדם עייפים בשעות הערב מסכימים לכך). נהג מונית אמור לדעת שתיירים הנוסעים משדה התעופה מחזיקים בארנק שטרות גדולים. אנחנו לא וויתרנו והתעקשנו שהנהג יימצא מקום לפרוט בו את השטרות שלנו על מנת לתת לנו עודף. לבסוף הנהג מצא אזרח ברחוב שפשוט שילם במקומנו על הנסיעה למרות מחאתינו בעניין.

בחזור משדה התעופה נסענו במטרו של העיר. ניתן לקנות כרטיס של נסיעה בודדת במטרו במחיר של 1.6 לבה (מול קופה או מכונת אוטומטית) או לרכוש כרטיס נסיעה בכל כלי התחבורה למשך 30 דקות באותו המחיר. כרטיס דומה לזמן נסיעה של שעה יעלה 2.6 לבה.

מערכת המטרו בעיר לא רעה ומשלימים אותה קווי רכבת קלה, טרולבוסים ואוטובוסים.

אנחנו לא נסענו הרבה בתחבורה הציבורית היות והמלון שלנו היה במרכז העיר.

מטבע ועלויות

סופיה זולה. אנחנו בזבנו 350 יורו במהלך ביקור של 3 ימים בעיר וזה כולל קנייה של אלכוהול, קרמים וחולצות לבית (בעלות של  80 יורו). אוכל רחוב עלה לנו סביב ה 8-15   לבה למנה.

שפה ודת

למרות שבולגריה הייתה עשרות שנים מדינה קומוניסטית ניתן להרגיש שרבים בחברה הבולגרית הם מאוד שמרניים והדת הנוצרית האורתודוקסית מהווה מצפן מוסרי חשוב באורך חייהם. לכן כדאי להתחשב ברגשות הדתיים של המקומיים. בעיר יש גם מיעוט מוסלמי.

למרות שפגשנו בולגרים רבים שיודעים אנגלית שוטפת  (בעיקר הצעירים ובעיקר במסעדות ובחנויות מודרניות) היו כאלו, כמו נהגי מונית או מוכרים בשווקים, שלא ידעו לדבר בשפה האנגלית בכלל. הצלחנו  להסתדר עם האחרונים משום שהבולגרית היא שפה סלאבית שהשפיעה דרך הדת הנוצרית המזרחית על השפה הרוסית (התנ"ך והברית החדשה הגיעו לרוס הקדומה דרך התרגום הבולגרי) ויש מילים מאוד דומות בין 2 השפות.

יום 1 – מרכז העיר סופיה

מרכז העיר סופיה אינו גדול והאתרים המרכזיים בו קרובים מאוד זה לזה. מבחינת האדריכלות -  יש המון בניינים שנבנו במאה ה-19 ובניינים אחרים בדמות אדריכלות סוציאליסטית מונומנטלית. אבל רוב הבניינים, אף במרכז העיר, הם די רגילים ומשעממים. לא הייתי מגדיר את מרכז העיר כאחד היעדים היפים באירופה אבל יש למרות, כפי שציינתי, יש שם בניינים יפים. בנוסף, שווה להיכנס דווקא לרחובות הצרים מלאי החנויות.

כדי להכיר את העיר החלטנו לקחת סיור מודרך חינמי באנגלית (מבוסס על  טיפים) ברחבי העיר היוצא ב 11:00 בבוקר מ  Sofia City Court

ונמשך בערך כשעתיים. במקור רצינו לקחת סיור היסטורי כללי על העיר אבל ברגע האחרון הצטרפנו לסיור של אותה החברה שסיפר את ההיסטוריה של העיר דרך הפריזמה היהודית (סיור שמתקיים  רק בימי שישי).  ביקרנו באתרים רבים ושמענו את הסיפור של העיר וההיסטוריה של הקהילה היהודית שגרה בה. בהמשך, לאחר הסיור, חזרנו לאתרים שלא עברנו בהם או לא נכנסנו אליהם. אלו האתרים לידם  עברנו ולחלקם נכנסו לפי סדר קרבתם.

קתדרלת אלכסנדר נבסקי – כרטיס הביקור של העיר. כנסייה מונומנטלית בסגנון ביזנטי עות'מני אשר הושקה בשנת 1902. היא נקראת על שם נסיך רוסי ידוע לכבוד חיילי האימפריה הרוסית ששחררו את הבולגרים מידי השעבוד לאימפריה העות'מנית.  הכנסייה מאוד מרשימה מבחוץ. שווה גם להיכנס לתוכה ולהנות מציורי הקיר היפים של המקום.

כנסיית סופיה הקדושה – למרות הפאר של כנסיית אלכסנדר נבסקי דווקא כנסייה נחבאת אל הכלים זו היא הראשונה בחשיבותה בעיר. במקור היא נבנתה ע"י הרומים במאה הרביעית לספירה בנוצרית. כמובן שהיא נהרסה ונבנתה רבות במהלך השנים אבל צורתה הנוכחית מנסה לשמר את דמותה מהעבר. מתחת לכנסייה נמצא נקרופוליס שלם הכולל גם פסיפס של שרידי הכנסייה הקודמה ואיורים רומים על אחד מהקברים. כניסה למתחם התת קרקעי היא בתשלום בעלות של 6 לבה.

אזור הכנסיות וכיכר אלכסנדר נבסקי מוקף בניינים היסטוריים יפים ושווה להסתובב שם ולבקר גם ב שוק פשפשים הקטן. רצוי גם לעבור את האקדמיה למדעים ולעשות תמונה מול פסל הצאר המשחרר.

כנסיית ניקולס הקדוש –   כנסייה מקסימה שנבנתה בסגנון רוסי עתיק. אין בפנים משהו מרשים במיוחד ואפשר להסתפק במבט מבחוץ.

ליד הכנסייה עומד ארמון המלוכה הבולגרי שהוסב למוזאון אומנות. מול הארמון נמצא גן העיר ובו התיאטרון  הלאומי "וואזוב" היפיפה. הוא שווה מבט.

הנקודה המרשימה הבאה היא המוזיאון הארכיאולוגי (לא נכנסנו) והכניסה הראשית ל ארמון הנשיאות שהמשמר העומד שם למשמר מתחלף אחת לעשה.

בניין משרדי הנשיא  (ובית המלון הצמוד אליו) מקיף כנסייה עתיקה מהמאה הרביעית. שמה הוא כנסיית סנט ג'ורג'. שווה להיכנס כדי לראות את הפרסאות העתיקות שבו.

תחנת המטרו סרדיקה – נקרא על שם העיר הקדומה ששכנה במקום בו נמצאת העיר סופיה המודרנית. חפירות המטרו חשפו את שרידי העיר הקדומה כולל שרידי כנסיות והשער העתיק ששימש ככניסה לעיר. ניתן להסתובב בין ההריסות ללא תשלום נוסף. מעל ההריסות ישנו פסל מוזהב גדול, ומכוער לטעמי, של סופיה הקדושה המביט על  בניין אסיפת העם והשלטון שנבנו ברוח המונומטליזם הסוציאליסטי.

כמה צעדים משם יש עוד מבנים היסטוריים ומבני דת:

בית הכנסת המרכזי – בית כנסת ספרדי גדול בסגנון מורי (כפי שהיה נהוג בין הקהילות הספרדיות באותם הימים) שנבנה בתחילת המאה ה 20 ושרד את השואה. הכניסה עולה 5 לבה ומותנת בהצגת תעודה מזוהה וביקורת ביטחון.

השוק המרכזי – אחד המקומות לקנות בהם מזכרות ואוכל. לצערי היה סגור לשיפוצים כשהיינו בו .

מסגד בניה באשי – המסגד הגדול בעיר שמזכיר שהעיר הייתה חלק מהאימפריה העות'מנית. אם יש זמן כדאי להיכנס לתוכו ולהתרשם מהחלל הפנימי של המסגד.

המרחצאות (Central baths) – מתחם הסגור לרגל שיפוצים זה היה בין המרחצאות המפוארות באזור. ולא בכדי, העיר מימי קדם הייתה ידועה במים הטרמיים שלה. שווה צפיה מבחוץ.

ממש ליד, ברחוב Ekzarh Yosif'   יש נקודה עם ברזים ומהם זורמים מים טרמיים אותם ניתן לשתות. מסופר שהם טובים לבריאות בשל המינרלים שיש בהם. כמה צעדים באותו הרחוב,  ליד בית הקפה  Mi Casa יש שרידים מחומות העיר הקדומה מהתקופה הרומית ומצבות יהודיות קדומות. הליכה נוספת של כמה דקות מובילה אל שרידים של אמפיתיאטרון רומי שנמצא בתוך מלון  Arena di Serdica.

אחרי הסיבוב בין האתרים ההיסטוריים בעיר פנינו אל מדרחוב ויטושה שמהווה רחוב של מסעדות, חנויות, נגני רחוב  ומלכודות תיירים כאלו ואחרות. היתרון האמיתי שלו הוא הנוף להרי ויטושה שנגלים ממנו.

את ארוחת הצהריים עשינו באחד מהמוני השווארמיות הטורקיות הפזורות בעיר ואילו את ארוחת הערב עשינו בבית קפה המוקדש למרקים בלבד ששמו הוא Supa star 2.  המרקים במקום מאוד טעימים, המחיר לא יקר (כ 5 לבה למרק) והאיש שמנהל את המקום (ואשר מבשל  את המרקים) מאוד חברותי ונעים הליכות. אך היות ויש במקום מרקים וכריכים בלבד ואלו לא הספיקו לנו בכדי לשבוע, המשכנו לבר צמוד בשם  BARON-craft beer bar . האחרון הוא מקום עם אווירה ועיצוב מגניבים ומגישים בו מספר סוגי בירות לצד נקניקיות והמבורגרים. האוכל שם טעים אך יקר ביחס לסופיה.

יום 2 – מנזר רילה וליל המוזיאונים

ביום השני לביקור שלנו בסופיה לקחנו טיול מודרך מחות לעיר בשפה באנגלית עם חברת  Traventuria. עלות הסיור הייתה בגובה של 100 שקלים לאדם. הסיור כולל מושב באוטובוס ומדריך דובר אנגלית. במהלך הסיור ביקרנו בכנסיית בניה ובמנזר רילה שהוא המנזר החשוב ביותר בבולגריה. כנסיית בנייה היא כנסייה קטנה ומקסימה שנחשבת לאתר מורשת אלמי של אונסק"ו בשל הפרסקאות העתיקים שלה שהשתמרו מימי הביניים. ניתן להגיע אל הכנסייה לא רק במסגרת סיור מודרך אלא גם באוטובוס עירוני רגיל מסופיה.

מנזר רילה הוא מתחם גדול  שנבנה במאה ה 19 על בסיס מנזר שהיה במקם מימי הביניים. סביבו המקום יש נוף הררי מרשים ומתוכו יוצא שביל מיוער לאורך נחלים שוצפים. בתוך המנזר יש מספר מוזיאונים קטנים וכנסייה. מאוד מומלץ לאכול את היוגורט ומקיצה (סוג של ספינג') שמוכרים שם. לאחר הביקור במנזר הבנתי שצריך לחזור לבולגריה על מנת לטייל בהרי רילה המרשימים.

חזרנו מהטיול בסביבות שעה 17:00 ולאחר התרעננות קלה במלון יצאנו להמשך התכנית היומית שלנו. הדבר הראשון שהחלנו לעשות אחרי שיצאנו מהמלון זה  - לאכול. ומימשנו את משאלתינו ב Skapto Burgers . מדובר ברשת עם המבורגרים מיוחדים ומגוונים  עם המון מיונז וגבינה. אני חייב להודות שההמבורגרים היו מאוד מיוחדים ו טעימים.

אתר: https://skapto.bg/

למרות השעה המאוחרת המשכנו לטייל עד חצות. העניין שבאותו היום, ה 18.5, התרחשו בסופיה 3 אירועים במקביל.

האירוע הראשון היה פסטיבל "הרובע" (KVARTAL) שבמסגרתו נעשתה פעילות רחוב מגוונת על מנת לעודד אנשים להיכנס לבתי העסק הקטנים המקומיים ברחובות הקטנים בעיר. תקליטני רחוב והפתעות קטנות (כמו משקאות וכריכים בחינם או במחיר מוזל) נועדו למשוך אנשים למסיבות רחוב קטנות שהיו מפוזרות ברחבי הרחבות שמצפון למרכז העיר.

האירוע השני היה "הפסטיבל התראקי". מופע מוזיקלי עם ריקודים שמוקדש לעבר התראקי של בולגריה. המופע היה מלא אווירה מיסטית ונהנתי ממנו מאוד. כדי לא להרגיז את הכנסייה הבולגרית המופע הסתיים בהתנצרות הדמויות שעל הבמה.

האירוע השלישי הוא ליל המוזיאונים הכלל אירופאי שמזכרתו כל המוזיאונים הממשלתיים ברחבי האיחוד האירופי עובדים עד חצות והכניסה אליהם היא בחינם.

וכך, הספקנו לבקר ב 3 מוזיאונים השייכים לגלריה הלאומית הבולגרית.

הגלריה הלאומית בארמון (The Palace) -  בארמון המלוכה הבולגרי שוכן מוזיאון המוקדש לתערוכות מתחלפות לצד יצירות שונות של אומנים בולגרים.

המוזיאון האתנוגרפי בארמון (The Palace) – מוזיאון לא גדול שגם הוא בתחם מבנה הארמון ובו מוצגים כלים, בדים וחפצים המספרים את חיי היום יום של האומה הבולגרית בימים עברו. למען האמת, בלי מדריך לא הייתי מבקר בו אם הוא לא היה בחינם וצמוד לגלריה הלאומית.

הגלריה הלאומית בקבדראט 500 (Kvadrat 500) – מוזיאון אומנות בן 4 קומות של אומנות בולגרית החל מהמאה ה 19. וזה לצד תערוכה של אומנות אסיאתית, אפריקאית ואומנות אירופאית מהמאות ה 15 – 19.

שעות: 10:00 – 18:00 (יום שני סגור)

אתר: https://nationalgallery.bg/

מחיר כניסה 10 לבה

יום 3 – השלמות

לאחר לילה ארוך וגדוש במוזיאונים החלטנו לקום מאוחר ולהעביר את היום האחרון בעיר בצורה קלילה ושלווה. אחר הצהריים, לאחר שעשינו צ'ק אאוט מהמלון, הלכנו ל שוק הנשים על מנת לקנות דובדבנים, תותים ואת העגבניות הענקיות והוורודות הבלקניות המפורסמות. במקום הזה גם לקחנו קצת מזכרות. את ארוחת הצהריים עשינו במקום של מקומיים שמצאתי אותו בגוגל מאפ תחת השם Гостилница Женски пазар בכתובת Sofia Center, Stefan Stambolov Blvd, 1000 Sofia, . היה פשוט מאוד וטעים מאוד.

מנהלים את המקום אישה מבוגרת והבת שלה ובית הקפה הזה מזכיר מקום מהתקופה הקומוניסטית. יש שם אוכל בולגרי מקומי ומאוד מאוד טעים במחיר סביר וזול. הזמנו מרק עוף, מרק צ'ורבה, קבב ועוד משהו שלא היה לי ברור משהו. ונהננו מכל ביס ומכל כף.

לאחר זאת המשכנו לגן הקריסטל לסיור הקולינרי החינמי (והמבוסס טיפים) שנרשמנו אליו. את הטיול הובילה מדריכה דוברת אנגלית. היא הובילה אותנו בין רחובות צרים ומקסימים כמו רח' צאר שישמן (Tsar Shishman) , רח'  גראף איגנטייב (Graf Ignatiev), בכנסיית 7 הקדושים והאזורים הצמודים.  הסיור לווה בסיפורים על ההיסטוריה של האוכל הבולגרי והתפתחותו מימי קדם ועד לימים המודרניים ובסיור זכינו בהמון טעימות.

בין המקומות בהם ביקרנו –

врачански ирань - מקום בו מומלץ לטעום את היוגורטים ומוצרי החלב שבו.

BeWiner - חנות ובר יינות נהדר להתנסות בו ביין המקומי. (אתר)

Mekitsa & Coffee - המקום לנסות במקיצה (סוג של ספינג' בולגרי) לסוגיה הרבים והמגוונים. (אתר)

Hadjidraganovite kashti - מקום המוקדש לאוכל בולגרי מוסרתי. הוא גם מעוצב כמשהו בין פונדק ובקטה בולגרית. (אתר)

בדרך עברנו ליד כיכר עם כנסייה יפה שנקראת "כנסיית 7 הקשודים". כנסייה עתיקה ויפה במקום חמוד בלב העיר. אם אנשים בסביבה אני ממליץ להם גם לעבור שם.

לאחר הסיור הלכנו לאכול בעוד שווארמיה ולקחנו מטרו אל שדה התעופה. הפעם לקחנו את המטרו לשדה התעופה וגילנו כמה הוא נוח להתניידות גם בין העיר לשדה התעופה.

סופיה היא עיר בירה של מדינה קטנה ודי פרובינציאלית. אין פה את האדריכלות הימי ביינימית של פראג או הרומנטיקה של הברוק בפאריז ועתיקות מרישימות כמו ברומא או אתונה. אבל יש בסופיה אווירה של עיר בלקנית תוססת עם מרכז היסטורי קטן ונחמד. לסופ"ש היא מתאימה בהחלט.

תמונת הפרופיל של Vadim3238398
צפייה בפרופיל שליחת הודעה הבלוג של Vadim3238398

הזמנת טיסות, מלונות, אטרקציות ועוד שירותים לסופיה

לא רודוס ולא כרתים: זה אי הנופש הכי טוב באירופה לשנת 2026 לאייטם המלא
לא רודוס ולא כרתים: זה אי הנופש הכי טוב באירופה לשנת 2026
עקף את ונציה וסנטוריני: זה היעד הטוב בעולם לחופשה זוגית לאייטם המלא
עקף את ונציה וסנטוריני: זה היעד הטוב בעולם לחופשה זוגית
הלוך ושוב לאירופה ב-599 שקלים: מבצע טיסות חדש לאחד מהיעדים הכי אהובים על הישראלים לאייטם המלא
כוונו את השעונים: מבצע חדש לזמן מוגבל באל על - תעניק כרטיסי טיסה במתנה לאירופה לאייטם המלא
כוונו את השעונים: מבצע חדש לזמן מוגבל באל על - תעניק כרטיסי טיסה במתנה לאירופה
אפילו מיקי מאוס בירך: ילד בן 8 ביקר בדיסנילנד ועשה היסטוריה מפתיעה לאייטם המלא
אפילו מיקי מאוס בירך: ילד בן 8 ביקר בדיסנילנד ועשה היסטוריה מפתיעה
יש לכם קוצים בישבן? אלו 10 יעדי ה"בטן-גב" המושלמים למי שמשתעמם בקלות לאייטם המלא
יש לכם קוצים בישבן? אלו 10 יעדי ה"בטן-גב" המושלמים למי שמשתעמם בקלות
טסים לתאילנד בקיץ? הקו החדש לבנגקוק שכדאי להכיר לאייטם המלא
טסים לתאילנד בקיץ? הקו החדש לבנגקוק שכדאי להכיר
טסים היום לאיטליה? שביתה נרחבת צפויה לשבש את לוח הטיסות והפעילות בנמלי התעופה לאייטם המלא
טסים היום לאיטליה? שביתה נרחבת צפויה לשבש את לוח הטיסות והפעילות בנמלי התעופה
היסטוריה באוויר: מטוס ישראלי נחת לראשונה בשדה התעופה הצפוני ביותר בעולם לאייטם המלא
היסטוריה באוויר: מטוס ישראלי נחת לראשונה בשדה התעופה הצפוני ביותר בעולם
לא ארה"ב ולא סינגפור: זה הדרכון החזק ביותר בעולם לשנת 2026 לאייטם המלא
לא ארה"ב ולא סינגפור: זה הדרכון החזק ביותר בעולם לשנת 2026
לא רק טיסות זולות: וויז אייר השיקה פלטפורמת AI חדשנית שתסגור לכם את כל החופשה לאייטם המלא
לא רק טיסות זולות: וויז אייר השיקה פלטפורמת AI חדשנית שתסגור לכם את כל החופשה
הושק קו טיסות חדש וישיר לאחד מהיעדים הכי יפים באירופה לטיולים בטבע לאייטם המלא