טיסה
הזמנו את כרטיסי הטיסה כ-חודשיים לפני תאריך הביקור בבאקו מ-חברת אזרבייג'ן איירליינס בעלות של 397 דולר לאדם. הכרטיס כלל תיק טרולי וארוחה (שהייתה לטעמי לא משהו). טיסת ההלוך הייתה ב מטוס מיושן יחסית והיא איחרה בערך בחצי שעה. טיסת החזור יצאה בזמן עם מטוס חדש ומערכת בידור שמתחברת לטלפון. למזלנו זכינו להתפנק בטיסת ה-הלוך במקומות הצמודים לדלת החירום (כלומר, מקומות עם הרבה מקום לרגליים) ובחזור היינו לבד בשורה שלנו.
וויזה אלקטרונית
בשדה התעופה של באקו , לפני ביקורת הדרכונים, צריך לעשות וויזה אלקטרונית במכונה בעלות של 30 דולר לאדם. ניתן לשלם את עלות הוויזה באשראי או במזומן (המכונה לא מחזירה עודף). יש במקום דייל שעוזר למי שמתקשה למלא את הפרטים במכונה. כדי לחסוך זמן ניתן גם לעשות את הוויזה מראש באתר האינטרנט https://evisa.gov.az/en/. במקרה כזה הוויזה תגיע לאי מייל האישי כשלוש ימים אחרי בקשת הפנייה.
מלון
את השהייה שלנו בבאקו עשינו ב Midtown Hotel Baku בעלות של 1550 ₪ ל 3 לילות . לקחנו את הסוויטה – שכללה חדר גדול ומרווח וסלון (עם ספה נוחה). החדר והסלון היו מאובזרים ברהיטים ובכל אחד מהם הייתה טלוויזיה, שולחנות ומזגן. בשניהם היו כמה סוגי תאורה שיצרו אווירת נוחות ורוגע. בסלון היה גם קומקום, מכונת קפה, ומקרר קטן. גם המקלחת הענקית הייתה מאובזרת כראוי.
הצוות במלון היה שירותי מאוד, הראה אכפתיות , רצון טוב לעזור והוא השרה תחושה מאוד טובה. אהבנו גם את היין והמתוקים שהשאירו לנו בחדר כהפתעה
במלון יש ספא נקי, נעים ומעוצב מאוד יפה. יש בו בריכת זרמים, חמאם וסאונות יבשה ורטובה. יש שם גם מגבות נקיות ובדי כיסוי לגוף (כתחליף לבגד ים למי שלא אוהב או כתוספת לבגד ים למי שדוגל בצניעות) בלי הגבלה. כמו כן, יש בספא הזה עיסוי מקצועי ביותר (במחיר סך הכל של 60 מנאט לשעה שזה 120 שקל בערך לאדם על פי שער החליפין הנוכחי). אני וזוגתי היינו מאוד מרוצים מהעיסוי שקיבלנו (עד עכשיו אני מרגיש את הגב שלי משוחרר).
הצוות של הספא מאוד אכפתי וקשוב. הוא בין היתר גם דאג לפנק אותנו ב-תה, פירות ואמבטיות חמות לרגליים וזה מבלי שביקשנו אלא רק בגלל שהתיישבנו. ממש מרגישים שהצוות שעובד במקום דואג שלאנשים יהיה טוב.
אומנם המלון הוא לא צמוד לעיר העתיקה. אבל מדובר בסך הכל בהליכה של 10 דקות למדרחוב התיירותי ו 20 לעיר העתיקה. יש ליד המלון חנות כולבו ענקית וכמה בתי קפה עבור מקומיים שזה אומר אוכל רחוב זול וטעים. אבל במלון יש גם מסעדה ובית קפה. ארוחת הבוקר סבירה לגמרי.
תחבורה
הזמנו הסעה משדה התעופה למלון בעלות של 35 מנאט לכיוון. בנסיעת החזור לשדה התעופה השתמשנו באפליקציית yango ושילמנו על הנסיעה 13 מנאט סה"כ. בכללי למרות שיש אוטובוס ומערכת מטרו בעיר (המחייבים החזקה של רב קו מקומי) אנחנו השתמשנו ביישומן יאנגאו כדי להתנייד בעיר ושילמנו בין 4 ל 8 מנאט בכל נסיעה.
מזג אוויר
היינו ממש לקראת סוף מאי והיה די חם ביום ובערב היה טיפה קריר.
מטבע
המטבע המקומי הוא המנאט האזרבייג'ני. שער החילופין בעת ביקורינו בעיר היה בערך מנאט אחד עבור 2 שקלים. את הכסף החלפנו ב Bank Respublika Azneft Filialı בכתובת Neftçilər pr. 67
שפה ודת
אזרבייג'ן היא מדינת בני העם האזרי. רובו אגב חי במחוזות אזרבייג'ן שברפובליקה האסלאמית של אירן. בעבר אזרבייג'ן הריבונית הייתה אחת מ 15 הרפובליקות שהרכיבו את ברית המועצות לאחר קריסת האימפריה הרוסית. ולכן הרוסית עדיין שזורה אצל רוב אזרחי המדינה. נותני התיירות גם שולטים בשפה האנגלית.
האזרים הם מוסלמים שיעים אבל אחרי עשרות שנים של שלטון סובייטי קומוניסטי האנשים הם יחסית חילונים ואין הקצנה דתית במרחב (אם כי אני ממליץ להתייחס לדת שם בכבוד).
יום ראשון
נחתנו בבאקו בשעה 5 בבוקר ולכן הדבר הראשון שעשינו אחרי שקיבלנו את החדר זה לישון. התעוררנו בצהריים והלכנו לטייל בעיר. ראשית הלכנו למדרחוב Nizami התיירותי שמסתיים בכיכר המזרקות שנמצאת מול שערי העיר העתיקה.
החלטנו לעשות את ארוחת הצהריים ב Xezer Restaurant. זה מקום עם אוכל מאוד מאוד טעים שאוכלים בו גם מקומיים. האוכל, האנשים ומראה המקום מרגיש מאוד אוטנטי. מחירי הבשרים נעו בין 7 ל 11 מנאט לשיפוד\ סטייק והמרקים והתוספות היותר קטנות עלו לנו בין 4 ל 8 מנאט. בפעם הראשונה שהזמנו שם אכלנו שיפוד בסטורמה (בקר), לולה קבב (קבב) ושיפוד עוף לצד מרק דושברה, עגבנייה, חציל וגמבה על האש וכוס בירה. שילמנו 32 הצהריים סה"כ על הארוחה כולה. כל כך נהננו שבימים הבאים חזרנו לאכול ספציפית שם את ארוחות צהוריים שלנו. יש כמה מסעדות שנושאות את אותו השם אבל אני ממליץ על המסעדה שבין שערי העיר העתיקה לכיכר המזרקות
שעות פעילות: 10:00- 23:00
כתובת: רח' 53 Istiglaliyyat באקו
העיר העתיקה עצמה מקסימה אבל מאוד תיירותית. ועדיין, מומלץ ללכת לאיבוד בין הרחובות שלה. בשלב מסוים הגענו לארמון ה Palace of the Shirvanshahs. מדובר בארמון שבו ישבו מלכי באקו בימי הביניים וב-ראשית העת החדשה. זהו מוזיאון מקסים שמספר על ההיסטוריה של באקו. עוד סיבה להגיע למקום זה בשל ה נוף הנהדר על העיר העתיקה שנשקף ממנו.
אתר: https://icherisheher.gov.az/en/93-sirvansahlar-saray-kompleksi/
שעות פעילות: 10:00 – 18:00
אחרי ארמון השאחים הלכנו לכיוון פינה ידועה בעיר העתיקה בה כל דוברי הרוסית מצטלמים. מדובר בנקודה בה צולם סרט קאלט סובייטי בשם יד היהלומים. סרט על אזרח סובייטי פשוט שנסע לטורקיה לחופשה ושם הסתבך בפרשיית הברחת תכשיטים לא חוקית לשטחי ברית המועצות. "טורקיה" במקרה הנ"ל הייתה למעשה אותה פינת רחוב מפורסמת בבאקו. כשהגנו לשם ראינו המוני תיירים אוזבקיים וישראלים דוברי רוסית בדיוק עסוקים בשחזור הסצנה בשביל אינסטגרם.
הצחיק אותנו מאוד כשמוכר מזכרות מקומי אמר "אוזבקו טוריסטו אובליקו מורלי" ואישה ליד ענתה בעברית "נכון" (דוברי רוסית יבינו את הסיטואציה המשעשעת)
לאחר מכן טיילנו בטיילת החוף המקסימה של העיר. וסיימנו ב"מגדל העלמה", מבנה עתיק שמהווה גם את אחד הסמלים של העיר, שמולו יש גם מוזאון פתוח. לאחר מכן הלכנו ברגל בחזרה למלון שלנו.
חזרנו למלון כדי לנוח קצת אבל בעיקר גם כדי לבלות שעתיים וחצי בספא של המלון . הספקנו גם לעשות עיסוי מצוין של בעלות של 60 מנאט. האמת היא שהרעיון לעשות עיסוי היה ספונטני לחלוטין בעקבות שבחים ששמענו ממשפחה ישראלית שישבה איתנו בג'קוזי.
אחרי שפרקו והרכיבו אותנו מחדש בספא הלכנו לטייל בעיר העתיקה של שעות הערב. שם גם אכלנו את ארוחת הערב במסעדה התיירותית Pendir Corek.
היות ומדובר במקום תיירותי אז המחיר היה בהתאם – שילמנו 50 מנאט לזוג. אך היה להם פיטי – בשר עז בבישול מאוד ארוך, מנה ייחודי תלאזור ומאוד טעימה.
אני חשבתי לעצמי רק שאנשים עם רגישות לאוכל הגורם לצרבת יסבלו בבאקו ללא תרופות מתאימות. למעשה זו תיהיה עבור אדם כזה התאבדות מודעת וטעימה מאוד.
יום שני
בבוקר גילינו שחסרים לנו גרביים ותחתונים. אז החלטנו ללכת לאזור תחנת הרכבת המרכזית. מול התחנה היה מרכז קניות בשם 28 Mall שבתוכו היו המון חנויות בגדים. נהננו בעיקר מהדרך לקניון. עברנו ב-באקו הישנה שחלק מהמבנים הישנים שלה עדיין שרדו ולא נהרסו למען בניית מבנים רבי קומות חדשים. נכנסנו לחצרות בתים ישנים ומתפוררים כדי לראות את העיר האמיתית של פעם. עברנו ברחוב shamil ואז ברחוב Azadliq עד שהגענו לתחנת הרכבת המרכזית ששמרה על המבנה החיצוני העתיק שלה.
לאחר מכן לקחנו מונית ל מוזיאון האומנות הלאומי של האזרבייג'ן . יש שם אוספים של אומנות יפה ושימושית אירופאית מהמאות ה 16 עד ה 19, אומנות רוסית ו אזרבייג'נית מהמאות ה 19 וה- 20 ואוסף לא גדול של אומנות איראנית, של אסיה התיכונה והמזרח הרחוק. היינו שלוש שעות בערך במוזיאון. אותי מאוד ריתקה האומנות המקומית בתקופה הסובייטית.
אתר: https://nationalartmuseum.az/
עלות: 12 מנאט.
שעות כניסה:
ימים שלישי, חמישי ושישי 10:00-18:00
ימים שבת וראשון – 11:00 – 21:00
יום רביעי 11:00 – 21:00
יום שני סגור
אחרי התרעננות בספא של בית המלון יצאנו בערב אל Highland Park שמתחת למגדלי הלהבה המפורסמים של העיר. בפארק יש מבנה מרשים מאוד של להבת תמיד, מסגד יפה (Alley of Martyrs Mosque) שנבנה לזכר קורבנות המלחמה עם בדלני נוגורנו קראבאך. לא רחוק מהמסגד יש אתר זיכרון בו קבורים הקורבנות המדוברים.
בפארק מסתובבים שם המון אנשים שבאו להנות מהתצפית היפה על העיר. גם אנחנו הבאנו איתנו בקבוק יין ושתינו מהתצפית המרשימה.
בהמשך החלטנו לחזור רגלית אל העיר העתיקה בכדי לאכול במקום בו אכלנו אמש. היות ודיברנו ברוסית בקול גבוהה "נצמדו אלינו" זוג אזאריות, אמא ובת, והחלו איתנו שיחה. גילינו מדובר ב 2 נשים שרוב חייהן חיו בעיר קרסנודר אשר ברוסיה והגיעו לביקור משפחתי במולדת ההיסטורית. בכללי יצא לנו לעצור ולשוחח עם המקומיים ששמחו לייצר תקשורת ולספר על עצמם שזה חוויה מרתקת בפני עצמה.
יום שלישי
ביום האחרון נסענו לשוק הירוק (Yaşıl Bazar). מדובר בשוק פירות וירקות מקורה ורגיל לגמרי. ידעתי על כך כאשר נסעתי לשם. פשוט רציתי לטעום את הפירות המקומיים. קנינו תות שדה, דובדבנים, עגבניות ורודות, רחאת לוקום ו-תה.
לאחר מכן, הלכנו למרכז היידר אלייב (Heydar Aliyev Center). מבנה מאוד מרשים שמהווה מצד אחד מוזיאון לאומנות מודרנית עם מספר תערוכת, חלקן מרשימות מאוד וחלקן לא. ומצד שני מדובר באתר הנצחה לנשיא לשעבר של המדינה, שהוא גם אביו של הנשיא הנוכחי, שמספר דרך סיפור חייו את ההיסטוריה של אזרבייג'ן. שתי קומות מוקדשות למתנות שהוא קיבל לאורך תקופת נשיאותו ממדונות העולם. יש שם גם תערוכה מגניבה של כלי הנגינה המסורתיים של האזורי מימי קדם ועד לתקופה הסובייטית ותערוכה ארכאולגית - היסטורית.
אחרי המוזיאון הלכנו לעיר העתיקה כדי לאכול בפעם האחרונה את האוכל בבית הקפה Xezer Restaurant. המקום שאכלנו בו בימים הקודמים.
בהמשך לקחנו מונית למלון כדי לקחת את הכבודה שלנו ולהמשיך משם לשדה התעופה.
באקו היא הבירה הסובייטית ה 5 שיצא לי לבקר בה אחרי ריגה, טביליסי, מוסקבה וטשקנט. ובאמת יש בה משהו מהעולם הסובייטי. אבל יש לה את החן הייחודי שלה של עם טורקי, מוסלמי, באזור הקווקז שחי בעבר תחת שלטון מוסקבה במשך עשרות רבות של שנים. היה שם נעים וטעים. אם תהיה לי הזדמנות עוד אחזור לשם כדי לטייל בשאר המדינה ובעיקר כדי לאכול.