בשישי האחרון בהודו הייתי צריך קצת אוכל של בית. לא בהכרח הבית שלי, אבל בית של מישהו - אז נכנסתי למטבח של ראנג׳י, הכנתי שם אוכל הודי וחזרתי עם טעם של עוד
אם תשאלו אותי, המטבח ההודי הוא המטבח הכי טעים מסביב לעולם. הטעמים החזקים, המנות העשירות והעובדה שרובו אפילו בריא עושה לכם חשק לאכול בלי הפסקה. בינינו - זה פחות או יותר מה שקורה פה.
ידעתי שאני לא יכול לעזוב את הודו בלי לקחת כמה סודות מהמטבח ההודי. שמעתי על ראנג׳י, אישה הודית שמעבירה שיעורים פרטיים ליחידים או לקבוצות בכפר באגסו שבמדינת דראמסלה שבהודו. ברגע שדפקתי אצלה בדלת לשאול אם אפשר להירשם לשיעור אצלה, הבנתי שהיא זאת שהולכת להיות אשת הסוד שלי.
הבית של ראנג׳י באמת הזכיר לי את הבית. ולא רק בגלל האוכל
עוד לפני שהתחלנו לבשל ידעתי שהגעתי למקום הנכון. ראנג׳י גרה לבד בבית שלה, אבל תמיד יש אצלה אנשים. כשאני הגעתי, בדיוק הגיעו כל האחיינים שלה. הם הרגישו בנוח לפתוח את המקרר, לשאול אותנו האורחים שאלות, ונראה לי שגם שמעתי אותם רבים מכות בסלון. אולי תרימו גבה, אבל גם זה נתן לי קצת תחושה של בית.
ראנג׳י ואוכל
״כל המשפחה המורחבת מגיעה אליי לאכול כל הזמן. האוכל זה מה שמושך את כולם לפה״, ראנג׳י מספרת ״כילדה הקטנה בבית, תמיד אהבתי לעזור לאמא במטבח. ככה שהבישול מזכיר לי את אמא. מזכיר לי את הבית״.
מתחילים לבשל!
אם חשבתי שלאמא שלי יש מגירת תבלינים מרשימה, ראנג׳י גרמה לי לחשוב על זה שוב. לכל מנה שהכנו הייתה תערובת תבלינים מוכנה מראש בקופסאות. הוצאנו את כל המצרכים מהמקרר והתחלנו לבשל.
מה בתפריט?
בשיעור שלנו הכנו שלושה מאכלים:
מלאי כופתא - כופתאות של תפוח אדמה וגבינה ברוטב עגבניות וקשיו
פאניר באטר מסאסלה - קוביות גבינה ברוטב מסאלה כתום עם המון חמאה
וסמוסה - קונוס בצק מטוגן במילוי תפוחי אדמה
עובדות שגיליתי על המטבח ההודי:
תוך כדי הבישול, דיברנו על כמה דברים מעניינים במטבח ההודי:
1. כמעט בלתי אפשרי למצוא בהודו בשר פרה, כי היא חיה קדושה בתרבות שלהם. ראנג׳י סיפרה לנו שמדי פעם עוברים שוטרים בכל המסעדות בסביבה לוודא שאף אחד לא מוכר בשר פרה במסווה של בשר אחר. סיפרתי לה שהזמנתי בבית חב״ד פסטה בולונז ולא הבנתי למה קיבלתי חזה עוף ופסטה. היא צחקה.
2. כתת יבשת, בהודו המטבח משתנה ממקום למקום. ככה שבהרים הגבוהים בהם קשה לגדל צמחים אוכלים יותר בשר מאשר במקומות נמוכים. המטבח המקומי מאוד מושפע מהירקות אותם ניתן לגדל באיזור.
3. האוכל ההודי כמו שאנחנו מכירים הוא ״אוכל לעשירים״ - כי באמת יש בו המון מרכיבים ולא כולם יכולים לעמוד בעול הכלכלי שיש בלהכין אוכל כל כך מגוון. רוב ההודים אוכלים ביום יום ארוחות הכוללות בתוכן לחם, אורז וירקות.
4. קל להבין מה המרכיבים של כל מאכל הודי. למה? כי שם המאכל בנוי מהמרכיבים. לדוגמא, פאניר באטר מסאלה - גבינת פאניר, חמאה, ומסאלה. מאכל נוסף הוא אלו גובי המורכב מאלו (תפוח אדמה) וגובי (כרובית).
מסיימים לבשל ויושבים לאכול!
התיישבנו סביב השולחן ואכלנו את המאכלים שהכנו. שתי בנות שהיו איתי בסדנה בדיוק קיבלו לפלאפון סרטון של מישהי שחזרה הביתה מהודו אחרי כמעט שנה. הן הראו אותו לראנג׳י, היא התרגשה.
״אני גם מתכננת להפתיע את ההורים שלי״, אמרה אחת הבנות, ״אז אמרתי להם שפשוט יכינו אוכל כל יום כי אין מצב שאני מגיעה ולא יהיה אוכל של בית״. צחקנו כולנו.
יצאתי מהסדנא וכתבתי למשפחה שלי. ״בסוף ה-80 יום אני מבקש שתכינו לי מלא אוכל של בית״. כשהם ביקשו שאני אכין תפריט, הם לא חשבו שיהיו בו מילים כמו מלאי כופתה, פאניר באטר מסאלה וסמוסה.