בעשור האחרון הפכה רומניה ליעד מבוקש. רבים מהישראלים בוחרים לבקר בה בתחופת הקיץ, או נוסעים רק לסקי בפיאנה ברשוב, אנחנו סברנו אחרת. היות ואישי היקר עבד ברומניה במהלך מספר שנים החלטנו לצאת לטיול חורף של ממש בחודש ינואר כשרומניה מכוסה כולה בשלג ונופי החורף שלה מכסים על העוני והמצוקות במיוחד במחוזות שמחוץ לערים המרכזיות. היתה זו אחת החוויות היפות מבין טיולנו הרבים בעולם. אני ממליצה כאן על מסלול שניתן לעשות גם בחורף המושלג של רומניה בתנאי ש:
הצטיידתם מראש בביגוד חם ומתאים הכולל: מגפיים/נעליים המתאימות להליכה בשלג, מספיק שכבות ביגוד שיאפשרו להתקלף כמו "בצל" בין החוץ לפנים, גרביים חמות רצוי שתי שכבות (שכבת כותנה ושכבה תרמית או גרביים צבאיות עבות). מעיל עמיד בפני רוח אבל חם ורצוי מאוד עם כובע קפוצון פרוותי, חובה כובע צמר נוסף שיכסה את כל הראש ומירב הפנים, צעיף חם מאוד, כפפות עבות וטובות, משקפי שמש גדולים למנוע סינוור.
וידאתם שהרכב אותו אתם מקבלים מצויד בגלגלים מתאימים לנהיגה בשלג ובנוסף יש זוג של שרשרות שלג ברכב וכמובן שהחימום עובד ותקין.
שיש בידכם מפות עדכניות, ספר טוב על המקומות בהם בחרתם לטייל ומספרי טלפון לחרום במקרה ואתם זקוקים לחילוץ.
ממליצה מאוד להביא נשנושים לדרך מהארץ כמו פירות יבשים, עוגיות, קרקרים וכו' כי לא כל המקומות פתוחים כמו בעונת התיירות ותרצו לפעמים להכניס משהו לפה בין הארוחות.
שלא שכחתם להביא קומקום חשמלי עם מתאם ארופאי ופריטי שתיה על פי טעמכם (לא לשכוח ממתיק מלאכותי למי שמשתמש), מומלץ מרקי נמס בכוס שתמיד מחממים בערבים, כוסות חד פעמיים לשתיה חמה, כפיות וכו'
היום הראשון לטיול ערב
-טיסת אלעל 571 לשדה התעופה Otopeni שליד בוקרשט, יציאה 20:10 הגעה 22:30.
-נאספנו ע"י נציג החברה ברומניה למלון Ibis בבוקרשט שממוקם ליד תחנת רכבת צפון.
יום השני לטיול
בוקר
-המבט אל מחוץ לחלון חדר האוכל במלון הראה תמונה אפרורית מאוד, אנשים מכוסים ממסד עד טפחות צועדים אל יום עבודתם, היתה הרגשה של כובד באוויר, חששתי אולי ללא סיבה מוצדקת לבאות. יצאנו בבוקר לקחת את הרכב והתחלנו את טיולנו בנסיעה לכיוון העיירה התירותית סינאיה (
Sinaia) היושבת בלב
רכס הרי בוצאג' דרך כביש .E60
-עם ההגעה לעיירה הציורית בלב ההרים יצאנו לטיול רגלי
בסינאיה (הארמון היה סגור באותו יום) ב 4- מעלות, הקור חודר אבל הנוף אחר, הסתובבנו ברחוב המרכזי של העיירה נהנים ממה שעוד נשאר מחג המולד וממראה של עיירה ובתיהה בחורף (כף לא רגיל למרות הקור), נכנסנו לאחד מבתי הקפה להפשיר ולהנות מכוס שוקו חם שבמצבים כאלה טעים שבעתיים. הבטחנו לעצמנו עוד לחזור לכאן בהמשך הטיול.
-המשכנו בנסיעה לעיר
ברשוב ומשם לאתר הסמוך אליה והפופולרי בסקי החורף שלו פייאנה ברשוב, הדרך טבלה בנוף הררי מרשים ומיוער והכל בלבן, השמיים היו חצי מעוננים ונהננו מהנופים בעלייה המפוטלת לרכס ההרים עליו יושבת העיר ואתר הסקי פייאנה ברשוב (
Poiana Brashov).
אחה"צ, ערב
-הגענו לפיינה ברשוב אחר הצהריים והתחלנו לחפש מלון להתגורר בו, המגוון גדול והאזור המה בנופשים, בעיקר מקומיים, בסיכומו של חיפוש דיי מתיש ותקיעה אחת על משטח קרח שאילץ אותנו לאלתר (חוויה מסוג שלא מוכרת לנו בארצנו החמה) הגענו
למלון Bradul עלות ללילה 85 דולר כולל ארוחת בקר. חדר נחמד מאד, מיקום המלון היה מעולה, הוא בתווך הליכה רגלית גם בשלג מאתר הסקי וניתן לראות ממרפסת החדר את כבלי הרכבל המוביל גולשים לפיסגת ההר. למזלנו החל לרדת שלג בדיוק כשסיימנו את סידורי הקליטה והיה כף אמיתי להכנס לחדר חם ומזמין ולהתבונן מהמרפסת ומחלון החדר על השלג הנערם בחוץ, לאורך כל גג המרפסת היו נטפי קרח ארוכים שהוסיפו למראה החורפי והמיוחד.
-עם חשיכה נרגע מזג האויר והיתה זו הזדמנות נהדרת לסיור בעיירה כולל משטח ההחלקה ליד המלון שהיה מואר ומזמין ביקור באור יום. הטיול בשלג בלילה על אחת כמה וכמה כהאויר נקי וטהור והקור סביר ונסבל היתה חוויה נהדרת.
-את ארוחת הערב עשינו באחת ממסעדות הציידים במקום ונהננו מבשר צייד טוב וכס של יין.
היום שלישי לטיול
בוקר
-מזג האוויר שקבל את פנינו בבוקר היה קר במיוחד ואולי הקר ביותר מכל הטיול אבל לא מנע מכל המקומיים ומאיתנו ללכת לאתר הסקי. אנחנו הצטרפנו אל הגולשים המקצועיים באתר ועלינו ברכבל Telecabina לפסגת ההר, הקור היה חודר עצמות והרוח בפסגה בלתי נסבלת, למרות זאת עשינו סיבוב קצר לצפות בנוף מבין העננים שהלכו והתאספו. עמדנו ב 17- מעלות וברוח פרצים וצפינו ברומנים הגולשים מטה בהנאה מרובה. לנו אנשי החמסין והקיץ זה הספיק, חזרנו בשמחה לקפיטריה שבתחתית ההר בכניסה לאתר הסקי לשתות משהו חם ולהתבונן בגולשים הרבים שהתאמנו במשטחי ההחלקה למתחילים, אנחנו ויתרנו על הסקי והסתפקנו במבטי קנאה. זהו אתר פעיל מאוד וטוב למתחילים המעוניינים ללמוד, הוא גם זול באופן יחסי לאתרים האחרים בארופה.
-אחרי שמיצינו את נופי האתר יצאנו בנסיעה בכביש העובר בין היערות המושלגים והעצים עמוסי השלג (נוף מדהים ביופיו)
לברשוב לסיור לאורך המדרחוב שנמצא בסטארדה רפובליצ'י, הכיכר הגדולה, פיאצה ספאטולוי ומסביב לכנסיה השחורה שהיתה סגורה, מזג האויר בשלב הזה הסביר לנו פנים ויכולנו להנות מהעיר ותושביה.
-מברשוב המשכנו לרישנוב (
Rasnov) וטיפסנו רגלית
לטירה שמעל לעיירה, הטיפוס כלל הליכה ביער ממרגלות הגבעה ועד לטירה, זו הייתה הזדמנות לטיול חורף בשלג רך ונוף חורפי ארופאי.
הטירה יפה ועוד יותר מעניינת בשלג, בעיקר אוטנטית מאוד ופחות מתויירת מהטירה של בראן, ניתן להנות מהנוף הנשקף ממנה במיוחד כשהכל לבן מסביב, נהננו מהביקור ואני ממליצים בחום.
-המשכנו בנסיעה לעיירה
בראן (
Bran), שכרנו חדר בקרבת הטירה, 20 דולר ללא ארוחת בקר. המיקום היהמצוין, מאות מטרים מהמצודה, החדר היה סביר, ובעל הבית נחמד מאד, הגענו אליו בזכות המלצה באתר למטייל. תפסנו אותו לא מוכן לקליטת אורחים בתקופה זו של השנה. הוא כל כך שמח שהגענו שעשה הכל להנעים לנו את זמננו. הוא נראה לנו בודד בקור הרומני, שוחחנו איתו ארוכות והסתבר שאשתו עובדת בארץ כבר הרבה שנים ושהוא בעצם לבדו שם.
-בשעת לילה עשינו סיור רגלי ברחובות העיירה ולמרגלות הטירה כדי להבין שהכל עומד מלכת, המשכנו עם הכביש לעבר העמק הסמוך שם מצאנו בהמלצת בעל החדר ומספר המלצות גם באתר פיצריה נחמדה ונהננו מארוחת ערב נהדרת ומסבירת פנים, היינו לבדנו במקום. עם סיום הארוחה עוד טיילנו קצת למרות הקור 7- מעלות לאורך העמק המתפתל לעבר נחל שזרם בו מבין לנטיפי קרח שהיו לצידיו. איזה יופי של טיול, כזה עוד לא היה לי.
היום הרביעי לטיול
-פתחנו את היום בסיור
בטירת בראן, טירה נחמדה אבל לחלוטין לא קשורה ל
דרקולה כפי שמכנים אותה. בעבר הטירה שימשה לגביית מס מהעוברים דרכה, בשתי המאות הקודמות
טירת בראן שימשה את משפחות המלוכה ובעיקר את המלכה מריה.
-נסענו חזרה דרך ברשוב לעיירה
סינאיה על מנת לעשות ביקור בשני הארמונות:
ארמון פלש וארמון פלישור, היות ולפני יומיים הם היו סגורים לא ויתרנו ואני שמחה שכך עשינו הם מומלצים מאוד לביקור, גם אם הם לא מפוארים כמו הארמונות בורסאי ובלונדון.
-הגענו בשעות הערב למלון חביב בשם
Motel Poenita , מלון משפחתי ונעים, אכלנו שם גם ארוחת ערב טובה בחברת משפחה נחמדה עם שתי בנות
מכת האימיש שבפנסילבניה ארה"ב שביקרו גם הם ברומניה. העלות היא 30 דולר ללילה כולל ארוחת בוקר. המיקום מרוחק מעט ממרכז העיר ודורש רכב.
-את הסיור בעיר עשינו בשעות הלילה עד חצות, נסענו עם הרכב עד למרכז העיר והלכנו רגלית בלילה בסימטאות המצודה והעיר העתיקה, האווירה היה נקי וקריסטלי, השמיים בהירים והכל טובל בלבן. במתחם הכנסיה שעל הגבעה של העיר עמדנו בקור הנסבל וצפינו על בתי העיר החדשה שם פגשנו לראשונה בכל הסיור הלילי בחור צעיר אחד שיצא עם כלבו לטיול, זו הייתה הזדמנות לשיחה על הא ודה ולידידות מזדמנת, מפגש ספונטני וחביב מהסוג שזוכרים בסוף טיול.
היום החמישי לטיול
-את הבוקר פתחנו בסיור רגלי
בעיירה ובמצודה, ביקור במגדל השעון שמשמש כמוזיאון, סיור בסמטאות העיר העתיקה. הביקור בעיירה מומלץ, עיירה קלסית ויפה מאוד מתקופת ימי הביניים, עיר הולדתו של
ולאד צפש הוא הרוזן דרקולה ביתו צמוד לכניסה לעיר ולמגדל השעון , בילינו את רוב הבוקר בהכרות עם העיירה ובתיה, עלינו שוב וטיילנו במתחם הכנסיה והשתלנו לא לפספס שום רחוב מעניין.
-מסיגישוארה המשכנו לכיוון העיירה
סיביו (
Sibiu)
באתר העלה אחד הגולשים סרט נהדר על סמטאות
סיגישוארה לצפיה.
-סיור רגלי בעיירה
סיביו עיירה שהוכרזה ע"י אונסקו כאתר שימור עולמי, גם היא עיירה מתקופת ימי הביניים אבל גדולה יותר מסיגישוארה. טיפסנו לתצפית ממגדל המועצה העתיק, וביקורנו
במוזיאון ברוקנטל.
-התמקבות במלון Bulevard, שני כוכבים, 35 דולר לזוג ללא ארוחת בקר. מיקום מצויין במרכז העיניינים, המלון בינוני לחלוטין באיכותו ורועש מאד מהתנועה בכביש שמתחתיו.
-בלילה סיירנו שוב רגלית בסימטאות העיירה.
היום השישי לטיול
-עזבנו את סיביו במזג אויר נפלא של 0 - 4 מעלות ובנסיעה חזרה לכיוון
בוקרשט דרך עמק
נהר האולט (
Olt River), כביש מספר E81 , בנוף מקסים. הנסיעה
לאורך העמק הזה ונופיו הייתה מהנה במיוחד והפגישה אותנו עם הפריפריה החקלאית של רומניה, הכביש עובר בין מספר רב של כפרים קטנים וציוריים (הקפידו על שלטי המהירות גם אם מבקשים מכם לנסוע 30 קמ"ש בתוך הכפר שלא תחתפו קנס, ברומניה זה לא נעים).
-בדרך ביקרנו במנזר בעיירה קוזיה (
Cosia). היושב ממש על אם הדרך,עצרנו גם בעיירה
Curtea De Arges לביקור במינזר מקסים עם ציורי קיר מרהיבים ,דרך כביש 73C.
-המשכנו את דרכנו לבירת רומניה דרך העיר
פיטשט (Pitesti) , כביש מספר 7C ומשם באוטוסטרדה לבוקרשט, כביש מספרE81, הגעה לפנות ערב למלון
Opera שממוקם במרכזהעיניינים של בוקרשט, מיקום מצוין, קיבלנו חדר מעולה עם ג'קוזי שהייה פיצוי הולם אחרי ימי הקור.
-בערב יצאנו עם זוג חברים הגרים בעיר לסיור רגלי באזור כיכר
פיאצה רבולוציה ורחוב מאגרו עד כיכר רומנה ומשם חזרה לארוחת ערב מאוחרת במסעדה נחמדה בשם
La Mama עם
אוכל אוטנטי אבל גם מבחר יפה של מאכלים, המסעדה מפוצצת ופופולרית וכדאי לבדוק או להזמין מראש.
היום השביעי לטיול
-רצינו להתחיל את הסיור
בבוקרשט בבית העם של הרודן שאוצ'סקו, אבל הארמון היה סגור, הסתפקנו במבט מכל הכיוונים במפלצת הארכיטקטונית הקומוניסטית הזו שאין בה שום חן מלבד מגלומניה צרופה.
אחה"צ, ערב
-ערכנו סיור רגלי בשדרת ויקטוריה דרך מוזיאון האומנות, מלון הילטון, השוק בפיאצה אמזה, שדרות מאגרו עד כיכר רומנה, חזרה באותה שדרה עד מלון אינטר קונטיננטל, כיכר האוניברסיטה ומשם למלון, סיור רגלי יפה
ברחובותיה המרכזיים של העיר.
-בערב התארחנו לארוחת ערב אצל החברים שלנו בביתם והיתה זו הצצה לאורך החיים בבירת רומניה.
היום השמיני לטיול
-הליכה רגלית
למוזיאון ההיסטוריה בשדרות ויקטוריה וסיור משותף במוזיאון עם חברינו, מקום מענין גם אם לא כל המוזיאון היה פתוח.
-עשינו אתנחתה לשתיה ועוגה במסעדה עם אופי שנקראית "עגלה עם בירה" שממוקמת בעיר העתיקה ליד המוזיאון ומשם רגלית למלון תוך ביקור קצר
בפארק צ'ישמיג'יו שליד המלון שהיה הומה במבקרים ובמחליקים על האגם הקפוא.
אחה"צ, ערב
-סיור רגלי בסימטאות העיר העתיקה, חאנול מאנוק, בית המשפט הישן, הכנסיה היוונית.
-ביקור יחד עם החברים
במרכז הקניות הגדול והמודרני של העיר Mall בוקרשט להשלמת קניות ולארוחת ערב משותפת.
-משם חזרנו למלון לקחת את החפצים והיישר לשדה התעופה, אני טסתי חזרה לארץ, בטיסת אלעל 572 ואישי היקר נשאר לאסוף עמית לעבודה שהגיע באותה טיסה מהארץ, נפגשנו שוב אחרי חמישה ימים בביתנו בארץ.