אם תשאלו אותי ואת בעלי מה אנחנו חושבת על סין נאמר לכם, "ראינו כבר מקומות מעניינים ומרתקים יותר בטיולנו הרבים ברחבי העולם".
אם תשאלו את ביתי שטיילה לא מעט היא תציין שסין הייתה המדינה שהשפיע עליה יותר מכל מדינה אחרת בה ביקרה.
ובכן' זה כנראה תלוי בעייני המסתכל וכנראה שעד שלא תיסעו לא תדעו.
אי לכך החלטתי לנסות ולסייע למעונינים בקצת מידע ולאחל לכם נסיעה טובה ומהנה.
אז כמה טיפים תרום נסיעה:
האם לנסוע במאורגן או עצמאית?
לאחר שביתנו הבכורה טיילה בסין במשך שלושה חודשים כתרמילאית קבלנו ממנה המלצה חמה לטייל בסין באופן עצמאי. אמצנו את המלצתה, ואכן ואין בעיה לכל מי שחושש.
סין היא אחת המדינות הבטוחות ביותר שטיילנו בהם מעודנו. הבעיה המרכזית בסין היא בעיית השפה, אבל למי שיודע סינית או מתכנן טיול עצמאי מלווה במדריך ונהג צמודים כפי שנתאר בכתבה שלפניכם הרי זו דרך מומלצת ביותר.
תושב זר לא יכל לשכור רכב ולנסוע עצמאית ברחבי סין.
אפשרות נוספת היא להתנהל באוטובוסים ובטיסות באופן עצמאי ללא ליווי. קחו בחשבון שרוב הסינים אינם דוברים שפות מערביות ורוב השילוט בסינית.
באיזו עונה?
עקב גודלה של סין האקלים מגוון מאוד. היה ברור לנו שהאופציות העומדות לרשותנו הם או האביב או הסתיו. בקיץ חם מדי וגשום מאוד ובחורף קר מאוד ברוב האזורים.
היתרון באביב הם הפריחות המרהיבות אך מצד שני כמו שהסתבר לנו עדיין קר בהרבה מהמקומות, לפעמים קצת גשום ויש אזורים ערפיליים מאוד.
בסתיו השלכת בעיצומה והצמחייה משנה את צבעיה, הנהרות והנחלים מלאים במים אבל גם אז יכול להיות עדיין גשום וערפילי.
בכל מיקרה אביב וסתיו אלו העונות לטייל והשאר עניין של מזל כמו שנוכחנו לאורך הטיול. אם בחרתם באביב ההמלצה שלנו לטייל בסוף אפריל ומאי. אנחנו טיילנו בסוף מרץ תחילת אפריל וחווינו קור ברוב המקומות לאורך המסלול.
לאן לטייל?
בהיותנו טיילים מאוד אינטנסיביים בחרנו לתכנן מסלול מקיף מאוד שיכלול כמה שיותר מתוך שיקול שסביר להניח שלא נחזור לשם בקרוב. חלקו של המסלול היה שגרתי וחלקו קצת פחות וכלל גם כמה מקומות שבהם הטיול המאורגן הממוצע לא מגיע. משך הטיול היה שלושה שבועות. בתום הטיול הגענו לתובנה שהוא היה קצת ארוך מידי וששבועיים אולי היו מספיקים לנו גם אם לא ראינו את כל מה שתוכנן. לקראת הסוף הרגשנו שובע.
המסלול תוכנן בדקדקנות לאחר בדיקה מעמיקה וקריאה מרובה, מה האתרים המרכזיים שחובה לבקר, איזה אתרים הם אתרי שימור של אונסקו היות ואלו תמיד מאפשרים מבט מיוחד וייחודי (יש הרבה כאלה בסין). אנחנו נוהגים תמיד לשלב מכל המגוון שיש למדינה להציעה: ערים מרכזיות, כפרי מיעוטים, אזורי נופים ייחודיים, מוזיאונים מיוחדים, מופעי תרבות, ועוד ועוד. בפרוט מסלול הטיול נכלול האת התרשמותנו ממה שבחרנו.
אם איזה סוכן נוסעים?
סוכן מהארץ או סוכן בסין? בחרנו להתחבר עם חברה בסין עקב קרבה פיזית למסלול הטיול וציפייה להכרות מעמיקה יותר עם סין. מניסיוננו יש לכך יתרון רב וגם הוזלה משמעותית בעלות הטיול לעומת הזמנת הטיול מחברה בארץ (מתווך אחד פחות לאורך הדרך).
לאחר בדיקה עם מספר חברות מצאנו עצמנו מקיים דיאלוג עם
דוד גלילי [email protected] מחברת אגרול טורס היושבת בסין. הגענו אליו בעקבות המלצות באתר. סגרנו אתו בסיכומו של דבר את כל העסקה עקב מחיר טוב ותחושה שיש עם מי לדבר ולבנות את הטיול. ואכן לא התאכזבנו, הטיול התנהל לשביעות רצוננו המלא.
הטיפול שלהם היה מקצועי, דוד סייע לנו לבנות את המסלול בצורה נכונה והגיונית והציע כיצד לעבור בין האזורים והאתרים על מנת להוזיל עלויות (טיסות, רכבת לילה ואפילו אוטובוסים). כשהגענו לשם טיפלה בנו לאורך כל הטיול בקשר טלפוני מתמיד בחורה סינית מקסימה בשם אשלי דוברת אנגלית טובה והייתה זמינה לכל דבר ועניין. היינו שבעי רצון מהעמידה בזמנים, מרמת המלונות (הערות לגבי כל אחד בהמשך) וסוגי הרכב שקבלנו לאורך כל הטיול. גם רמת המדריכים והנהגים לאורך הטיול הייתה בדרך כלל טובה (על חלקם נמליץ בהמשך בהתאם למסלול). הרגשנו שיש לנו כתובת לפתרון בעיות שלשמחתנו כמעט ולא התעוררו ואנחנו בהחלט ממליצים עליהם בחום, הם היו אמינים, עמדו בכל מה שסוכם והשרות שלהם היה טוב, זמין ואדיב.
בכל מקום אליו הגענו לאורך המסלול המתינו לנו נהג ומדריך או מדריכה מקומיים דוברי אנגלית טובה שליוו אותנו לאורך כל השהות באזור עד שעברנו ליעד הבא, אלא עם בקשנו לעצמנו זמן חופשי. הליווי היה לעיתים עד השעות הקטנות של הלילה והיה תלוי בתוכנית עצמה.
על מה צריך להקפיד כשסוגרים עסקה לסין?
תלוי בכם עד כמה רוצים להתעסק עם כל המרכיבים של הטיול ועד כמה חשוב להוזיל את המחיר. אנחנו סיכמנו את העסקה על בסיס הכל כלול: טיסות (פרט לטיסה מהארץ לביג'ין וחזרה) בתי מלון, רכב צמוד + נהג ומדריך, כניסות לכל האתרים, מופעים בערבים וארוחת בוקר בלבד.
בסין כניסות לכל אתר אפילו שולי עולה כסף (גינה, פגודה, מקדש, מוזיאון, כפר אולימפי, אצטדיון, מגדל, מופעים וכו' וכו') ולעיתים המחירים גבוהים למה שנראה לנו סביר אבל אם רוצים לראות חייבים לשלם.
הערה חשובה ביותר (בלי שום קשר עם איזה סוכן תצאו לטיול) בסין אין חלטורות. בסין עובדים על פי "הספר" (התוכנית שסגרתם) ולא סוטים ממנה במילימטר אלא אם אתם משלמים תוספת וגם אז זה לא פשוט. על כן יש להקפיד ולתכנן במדויק ולפרטי פרטים את כל המקומות בהם אתם מעונינים לבקר ולדאוג לכך שזה רשום מפורשות בתכנית המסלול. לשמחתי תכננתי את הטיול לפרטי פרטים ברזולוציה של שם אתר או רחוב או מזיאון וכו' כך שכמעט ולא היה צורך בשינוי או תוספות (דוגמאות לשיפורים ותוספות יינתנו בפרוט המסלול). החשיבות לכך רבה גם לצורך האווירה הטובה במהלך הטיול.
לגבי בתי המלון וודאו שהם ברמה סבירה וממוקמים בקרבת אתרי התיירות. יש לכך חשיבות לנגישות בערבים במידה ונשאר זמן להסתובב. אם אפשר בדקו מה כוללת ארוחת הבוקר. היות והתפשרנו על מלונות שלושה וארבעה כוכבים הייתה לנו לעיתים בעיה קשה עם ארוחות הבוקר. ארוחות בוקר סינית מבוססת על טהרת המאכלים הסיניים. למי שרגיל לכוס קפה, טוסט או פרוסת לחם, ירקות, גבינות (שאין בכלל בסין) וכו' תהיה בעיה קשה. כמו כן אין תמיד מוצרי יסוד של סוכר ומלח שלא לדבר על ממתיק. תצטיידו לפחות במלחיה, סוכרזית וסוכר, תיונים וקפה מהארץ ולא תצטערו (המלצות נוספות בהמשך הכתבה).
אנחנו לא כללנו ארוחות נוספות פרט לארוחות בוקר, היה נראה לנו נכון יותר לבחור היכן ומתי לאכול לאורך היום במיוחד שהאוכל הטעים והאכילה החוויתית באמת היא אכילה בדוחני הרחוב ובמסעדות העממיות באופן ספונטני. שיכול דעת שהוכיח את עצמו במאה אחוז לאורך כל הטיול בלי יוצא מהכלל. (סמכו על שיכול הדעת שלכם בבחירת הדוחן או המסעדה ותצאו מרווחים. אכלנו רק בחוץ ולא הייתה לנו שום בעיה של קלקול קיבה, סין זו לא הודו הכל טרי מאוד ונעשה במקום מול עינכם).
איך להתנהל עם המדריכים?
מכיוון שעברנו בין אזורים בכל אזור היה לנו צוות ליווי של נהג ומדריך חדשים.עקב ניסיון קודם בטיול עצמאי עשינו לנו מנהג. מייד במפגש עם המדריך עשינו תהליך קצר של תאום ציפיות ובדיקת המסלול לפני התחלת הנסיעה המשותפת, ווידנו שהמסלול שבידו הוא אכן נכון ומכסה את כל האתרים בהם סיכמנו עם הסוכן בביג'ין. כמו בכל מקום בעולם יש למדריכים נטייה לסחוב לחנויות ומפעלים משפחתיים לממכר דברים שונים לתייר המזדמן מהם רווינו בטיולנו השונים (הם מקבלים אחוזים בכל קניה שלכם כמקובל בכל מקום בעולם). מיד עם המפגש הבהרנו שלאלו אין לנו עניין להיכנס. כמו כן השתדלנו להבין את לוח הזמנים בכל יום כדי לדעת שלא נגיע למלון או לשדה התעופה מוקדם מידי מבלי למצות את המסלול. לעיתים שינינו את סדר המסלול עקב מזג אויר או טיפים של הרגע האחרון כדי להרוויח זמן במקומות שהיו חשובים לנו או מכול שיקול אישי אחר. מספר קטן של פעמים הוספנו עוד אתרים ברגע האחרון בידיעה שהם בין כה על מסלול הנסיעה (על התוספת בכניסה שילמנו בעצמנו כמובן). בסוג שינוי זה לא הייתה כלל בעיה והם הלכו לקראתנו בדרך כלל ברצון רב.
תמיד זכרנו שאנחנו מקבלי השרות והם אלו שצריכים להתאים את עצמם אלינו ולא ההפך וגם שידרנו זאת לאורך הטיול. גישה זו סייע רבות למנוע אי נעימויות לאורך הדרך. חלק מהמדריכים הוסיפו נקודת מבט אישי לאורך המסלול שהוסיף לטיול, במיוחד אלו אתם יצרנו יחסים אישיים חמים יותר.
קראנו תמיד בספר ובדפי המידע הרבים שנאספו על ידנו מראש בארץ מה יש עוד לראות באתר אליו הגענו כי הרבה פעמים המדריכים העדיפו להראות רק את האתר העיקרי ולהשמיט הרבה ממה שיש עוד לראות במקום מסביב (האתרים מכילים פעמים רבות אתרי משנה לא פחות מעניינים). בנושא הזה הרווחנו הרבה עקב ידיעה מוקדמת על האתרים, הרבה פעמים בקשנו לעצמנו עוד זמן חופשי והסתובבנו לבדנו בעקבות המידע, לראות עוד כמה אטרקציות ולחוות את האווירה בלי תיווך של מדריך, אלו היו רגעים קסומים במיוחד שנתנו לנו הרגשה שמיצינו את המקום אליו הגענו ולא פספסנו שום דבר.
למי וכמה לתת טיפים?
בסין לא מקובל לתת טיפים במסעדות עממיות. בכל זאת השארנו כשהיינו מרוצים. לנהגים ולמדריכים מקובל לתת עם יש שביעות רצון מהשרות. היות וכמות המלווים לאורך הטיול הייתה גדולה במיוחד בגלל אורך המסלול ותדירות החלפת המלווים החלטנו על מחיר שנראה לנו סביר ואחיד. לנהגים נתנו 25 יואן ליום ולמדריכים 50 יואן ליום טיול. אם היינו מאוד מרוצים צ'יפרנו בקצת יותר. סה"כ הטיפים היו עלות לא קטנה בנוסף לעלות הטיול וצריך לקחת זאת מראש בחשבון. כמו כן נתנו טיפים סמליים גם לסבלים בבתי המלון.
טיסות, רכבות או אוטובוסים בסין?
המעבר בין אזורים תלוי בזמן ובתקציב העומד לרשות כל אחד. לקצרים בזמן המעבר בטיסה הוא האפקטיבי ביותר אבל יחד עם זאת היקר ביותר. הטיסות בסין אינם זולות אך רמת המטוסים והשרות בהם טובה וברמה מערבית. המסלול שלנו כלל כ 6 טיסות מתוכננות מראש ופרט לאחור אחד של שעה כל הטיסות יצאו ונחתו בזמן.
כל שדות התעופה ששהיינו היו ברמה טובה, נוחים להמתנה וכללו שירותים נקיים עם נייר טואלט וסבון (לא מובן מעליו בסין). צ'ופר אמיתי בשדות התעופה בסין הוא מתקן משולב למים מינרליים קרים ומים חמים לשתיה. את המים הקרים נצלנו היטב למילוי בקבוקים ריקים להמשך הדרך היות ופעמים רבות הגענו ליעד בשעות מאוחרות שלא היינו בטוחים שנוכל למצוא מים מינרליים. לשם כך רוקנו את הבקבוקים לפני המעבר בביטחון ולא זרקנו אותם כמו שמקובל לעשות. המים החמים היו הצלה אמיתית לכוס מרק חם או מנה סינית חמה הניתנת לרכישה בכל שדה תעופה. או לכוס קפה חם, מצרך יקר ערך בסין (את המוצרים כולל כוסות חד פעמיים סחבנו אתנו תמיד נגישים בתרמיל הגב). המתקן הזה הקל עלינו את ההמתנה הארוכה לפני או בין טיסות. לאור ניסיוננו מומלץ להביא טרמוס מהבית ליעל את הביצועים בנושא ואם שכחתם אין בעיה ניתן לרכוש אותם גם בסין, כל הסינים מסתובבים עם אחד כזה מלא בתה.
על מנת לנצל את זמן הטיול בצורה מרבית את רוב הטיסות תכננו או בשעות הערב בסוף יום טיול או השקם בבוקר לפני יום טיול וזאת מתוך הבנה שטיסה אינה רק זמן הטיסה נטו. בסין יש צורך להגיע שעתיים לפני הטיסה גם בטיסות פנימיות (בתרמילנו תמיד היה קלסר המידע וספרי קריאה, זמן זה נוצל תמיד היטב להתארגנות לקראת היעד הבא).
על פי הצעת הסוכן שלנו לקחנו גם רכבת לילה אחת מטייאן לשיאן . ברכבת הלילה יש מספר סוגים של תאים, התא הקטן ביותר כלל ארבע מיטות (2 מיטות קומותיים), ויש כמובן גם 6 ויותר. חלקנו קבינה עם עוד שני בחורים סינים ועם אחד מהם האף ניהלנו דיאלוג ארוך ולמדנו על חייו של עובד בשרות המדינה (מאוד מעניין ושונה מהמערב). זו הייתה חוויה חד פעמית מעניינת ונחמדה שלא מומלצת למפונקים ובעלי נדודי שינה, אך בהחלט מומלצת להרפתקנים וצעירים ברוחם. (רמת השירותים ירודה שלא לדבר על חדר הרחצה, לעומת זאת מים חמים לקפה תמצאו שם בקומקום ענק לרשות הכול). ניתן גם לשכור עבור כרטיס כפול את הקבינות של הארבע רק עבורכם, בקבינה הסמוכה היה זוג צרפתי שעשה זאת.
היתרון בנסיעה באוטובוס היא היכולת לראות גם נוף מה שלא קורה בטיסות. רמת האטובוסים בסין סבירה והנסיעה מעניינת, רואים טיפוסים ועוברים חוויות. אנחנו בחרנו לנסוע פעמיים בנסיעות קצרות במשך היום. מתוך ספורים של ביתי האוטובוסים של נסיעות הלילה כנראה מתוחזקים טוב יותר ומרווחים יותר, בהם לא התנסנו.
מה ואיפה כדאי לאכול?
אם אכלתם במסעדה סינית בארץ וחשבתם שאתם מכירים אוכל סיני? אז זהו, כנראה שלא.
תשכחו מהמסעדות הסיניות בארץ הם יותר תאילנדיות מסיניות. האוכל הסיני כל כך רבגוני שקשה להכניס אותו לחטיבה אחת. כל אזור בסין בו בקרנו התאפיין בסוג אחר, בצפון תמצאו יותר מאכלים מבוססים על חיטה בעוד בדרום הם יהיו מבוססים על אורז. בסצ'ואן מומלץ בחום להיזהר מהחריף ולחפש "הוט פוט" טוב. בשנחאי כדאי לטעום מאכלי ים. בביג'ין אפשר לחפש מאכלי ברווז שונים ובכל סין את הדמפלינג למיניהם מאודים ומטוגנים וכמובן תמיד אורז אטריות ותה ירוק.
המאכלים הסיניים בארוחות הבוקר מבוססות על הרבה מאודים למיניהם ומרקים עם נודלס או אורז. יש אזורים שהאוכל מטובל יותר וחריף, חפשו את הפלפל הירוק או האדום בתוך התבשיל, ראו הוזהרתם.
יש הרבה אוכל צמחוני ומצד שני גם את כל סוגי הבשרים ומאכלי ים. למי שאוהב להתנסות זו חגיגה. לשמרנים כדאי להצטייד בכמה קופסאות טונה, מרק נמס בכוס, קרקרים, פרות יבשים וכו' כדי לעשות השלמות בזמן מצוקה.
בערים המרכזיות תמצאו גם אוכל מערבי כמו פיצות, מקדונלדס קנטקי וכו'. אני חייבת לציין שפרט לביקור אחד בפיצרייה חגגנו על האוכל הסיני המזדמן בדרך ובמיוחד על המאודים, הדגים, העוף והאורז. ובכל אזור טעמנו מהמאכלים המקומיים המאפיינים את האזור, זה בהחלט חלק מהחוויה. כמובן נעזרנו הרבה במדריכים שליוו אותנו לקבל מידע על מה נכנס לפה.
מה כדאי לדעת על הסינים?
כמו בכל מקום בעולם יש נחמדים, יש נחמדים יותר ויש כאלה שלא כדאי לפגוש. סה"כ רוב אוכלוסיית סין הם בני האן, יש כ 56 שבטים שונים שמהווים כ 5% מהאוכלוסייה בסין רובם גרים באיזור יונאן. רוב הסינים דיי אדישים ומתעלמים מקיומך, מצאנו שדווקא הכפריים חביבים יותר ומחייכים אלך. חלק מהסינים שניסינו לדובב שיתפו אתנו פעולה וחלק היו פשוט אנטיפתים עד מאוד. בני הדור הצעיר עסוק בעצמו ורבים מהם במיוחד בערים הגדולות נראה כמו כל בני הנוער המערביים סביב לגלוב. דור הביניים גילו בנו מידי פעם עניין ופנו אלינו בשאלה האם אנו מוכנים להצטלם אייתם. בשורה התחתונה הסינים אינם נוטפים חיוכים וטוב לב, זה בא לידי ביטוי גם בהתנהגות חלק מהמדריכים שהיו לנו. את הבודדים הטובים והחביבים מבניהם נציין בכתבה ונפרגן להם ונמליץ בחום כך שאם יצא לכם להגיע לאזורים אלו באופן עצמאי כדאי שתצרו אתם קשר בעוד מועד וספרו להם מתי אתם מגיעים אולי יהיו זמינים עבורכם. הם הפכו לחברינו ובהחלט ראויים להמלצתנו ונשמח להפגיש בנכם.