הגענו לשיאן Xian שבחבל שאאנשי בשעה 8.00 בבוקר כדי לפגוש מדריכה צעירה בשם סופיה מלווה בנהג. הדבר הראשון שעשינו זה להגיע למלון שלנו
New Henderson Hotel כדי לקבל חדר (כן בבוקר, אם מזמינים מראש זה כנראה אפשרי) להתקלח להתרענן ואכול ארוחת בוקר טובה מאוד להכין עצמנו ליום טיול חדש. המלון ממוקם במקום מצוין בצומת דרכים לא רחוק מהעיר העתיקה ומול סופר ענק שיתברר ככדאי מאוד אחר הצהרים.
שיאן הנה אחת משש הבירות העתיקות של סין. הייתה עיר בירה של 13 שושלות קיסריות ושימשה כתחנה הראשונה של דרך המשי בתקופת שושלת האן וטאנג והמרכז הפוליטי, כלכלי ותרבותי. בזמן זה הייתה העיר המאוכלסת ביותר בעולם ואחת החשובות. מוקפת ב 4 נהרות וכיום מוכרת בעיקר בזכות קברו של הקיסר הראשון של סין צ'ין שה-חואנג וצבא חיילי הטרקוטה שנמצא בקברו.
את הביקור בשיאן התחלנו בסיור על חומותהעיר העתיקה של שיאן בצידה הדרומי סמוך לשער הדרומי שער יונגן. ידוע לי שרוב הטיולים מסתובבים דווקא בצפונית אם יש לכם זמן נסו את שניהם. עלינו על חומת העיר העתיקה.
החומה ענקית לאומת חומת Pingyao וניתן גם לרכב לכל אורכה על גבי אופניים. היא נבנתה ע"י שושלת מינג אורכה 13.700 מטר גובהה 12 מטר ורוחב בסיסה 18 מטר. ישנם 4 שערים ובראש כל שער מגדל שמירה מרשים. באותו ים התקיים מרטון מקומי והיו מספר רצים שראינו מגיעים לקו הסיום. מזג האוויר האיר לנו פנים בשיאן והסתובבנו לשם שינוי ללא מעילים רק עם סוודר קל שהפך את הטיול להרבה יותר מהנה. עלינו על מגדל השמירה הדרומי לצפות על העיר העתיקה הבנויה מרחובות שתי וערב ונראתה מודרנית מאוד אחרי העיירה בה בקרנו אתמול. נכנסנו לתוך מגדל השמירה ונפינו ממרפסת המגדל אל הרחוב הראשי נאן דאג'יה המוביל לצפון אל מגדל הפעמון שבמרכז העיר העתיקה, התצפית נותנת נקודת התייחסות לסיור בעיר.
בסיום ההליכה על החומה המשכנו בנסיעה של מעל שעה אל מחוץ לעיר על מנת להגיע לקברו של צ'ין שה-חואנג הקיסר הראשון שאיחד את סין וצבא חיילי הטרקוטה שהותקנו לשמור על קברו. האתר עצמו נקרא בינגמאיונג על שם העיירה הסמוכה לו. בדרך עצרנו בבית מלאכה המייצר חיילים מטרקוטה למכירה, המדריכה לא הבינה למה אנחנו קצת כעוסים אבל לא רצינו להיות שם. עשינו את זה בחפוז כדי להגיע למקום האמיתי. (מה שלא נעשה כנראה שאי אפשר להינצל לגמרה ממלכודות התיירים). המשכנו עוד כחצי שעה עד לאתר עצמו. המקום עמוס תיירים בעיקר סיניים ולא מעט מערביים.
האתר המדהים הזה כולל אלפי חיילי טרקוטה, (קרמיקה עשויה חרס) בגודל אדם שגילו במרץ 1974 במהלך חפירות של באר מים. אין ספק שזהו אחד האתרים הארכיאולוגיים החשובים והגדולים בעולם ונחשב כיום כפלא השמיני מפלאי עולם. הכניסה לאתר הנה רגלית, ניתן גם לשלם בנפרד עבור רכב ממונע מיוחד שמעביר את התיירים מנקודת הכניסה לאזור הקבר והמוזיאון. בהמלצת חברה קנינו כרטיס להסעה.
במתחם ישנם שלוש בורות חפירה שחספו את חיילי הטרקוטה (בור 1, בור 2 ובור 3), מוזיאון ואולם לצפייה בסרט תלת ממדי דובר אנגלית שלצערי הקרנתו הייתה קצת משובשת ביום בו היינו. אני ממליצה להתחיל עם הצפייה בסרט כפי שעשינו כדי להיכנס לאווירה ולקבל קצת מושג ומידע על האתר ואיך ייצרו את הפסלים, זה עוזר להבין מה רואים אחר כך בחפירות. משם נכנסנו לכל אחד מבורות החפירה. יתכן ששווה להתחיל דווקא הפוך ממה שהלכנו ולשמור את בור מס. 1 שבו עיקר צבא החיילים והמרשים מכולם כאחרון. אנחנו נכנסנו לבור מס. 1 בו עמדו כ 6000 חיילי חרס כשפניהם אל הנכנסים מצוידים בכלי נשק שונים. אין חייל דומה למשנהו, כל אחד יחיד וייחודי על מבנהו, תווי פניו ועמידתו. כולם עשויים חרס (בעבר הן היו צבועים וחשיפתם לאור היום העלימה תוך מספר ימים את הצבע, כמה חבל, זה יכל היה להיות מרהיב עוד יותר). החיילים בקדמת החפירה רכובים על סוסי ומרכבות, רובם משוחזר כמעט בשלמות. לא כל הפיט גלוי וחפור, חלקו עדיין מכוסה אפר. הארכיאולוגים עדיין עובדים במתחם ואת תהליך עבודתם ניתן לראות בסוף האולם לקראת היציאה. (עיקר העבודה נעשית בלילות כשאין מבקרים). המראה מרהיב וקשה להתנתק ממנו.
![איזור השחזור הארכיאולוגי]()
משם המשכנו אל בור מס. 3 בו ניתן לראות סה"כ כ 72 חיילי טקרוטה וסוסים. זה היה המטה הכללי של הצבא, זאת ניתן לראות ע"פ כובעי הקצינים שעל ראש החיילים. (ניתן להבחין בין התפקידים והדרגות ע"פ כובעי החיילים). כאן ניתן להבחין במצב בו מצאו את החיילים עם גילוי האפר ולהבין שהמקום ניזוק רבות לפני שנחשף ולהעריך את עבודת השחזור המדהימה שנעשית באתר. בור מס. 2 פחות חשוף ובו רק 1200 חיילים אבל ניתן לצפות בבור זה בחמישה חיילים המוצגים בתיבות זכוכית ממש מקרוב מה שפחות מתאפשר בבורות האחרים. הפיסול שלהם מדהים ברמת הפרוט שלו וביופיו. משם עברנו למוזיאון על מנת לצפות בממצאים נוספים שהתגלו בחפירות. כאן ראינו זוג מרכבות יצוקות מארד שנמצאו בסמוך לקבר עצמו ב 3000 חלקים וחוברו יחד והם מדהימים ברמת הדיוק שלהם. ועוד כלי נשק ומוצגים נוספים. כל האתר הזה הוא אתר חובה למבקר בסין ואחד היפים בו היינו מבחינה ארכיאולוגית ברחבי העולם.
![מרכבת הברונזה במוזאון]()
בדרך חזרה בקשנו מהמדריכה להיכנס לאתר שקראתי עליו עוד בארץ בשם Hot Spring Palace המעיינות החמים של חואצ'ינג צ'ה למרגלות הר לי שאן (הר הסוס השחור). זה היה אתר הנופש המועדף על הקיסרים בו הם פגשו את הפילגשים שלהם. היות ונאמר לי ע"י הסוכן שלא יהיה זמן לכלול אותו בטיול לא שלבתי אותו בתוכנית המקורית. אבל היה בהחלט זמן ואי לכך לא ויתרתי על אחת כמה וכמה שהוא בדרך חזרה לשיאן ולא הצריך שום סטייה מיוחדת מהמסלול. אומנם שילמתי מכספי את הכניסה אבל היה בהחלט שווה וגם שיחרר אותנו מנוכחות המדריכה כדי לראות בקצב שלנו מה שבא לנו. אתר Hot Springs Palace כולל מתחם יפיפייה של אגם קטן שמשמש היום גם מקום למופעי אופרה בלילות הקיץ. כשהגענו בדיוק קיימו חזרה להצגות הקיץ הקרוב. המבנים של הארמון יפים, הרבה גנים פורחים בשלל פריחות ובניהם מבני מרחצאות עם מזרקות עתיקות. הסתובבנו להנאתנו בין הגנים והמבנים יותר משעה וחצי. נכנסנו לאחד המבנים הגבוהים שמשמש גם למוזיאון ומספר קצת את סיפור המקום ועל התקופה הקיסרית. נהננו מהאתר כולו וממזג האוויר האביבי של אותו היום. אני מאוד ממליצה על ביקור באתר. כמו כן ישנו רכבל העולה להר לי שאן ובראשו מקדש דאואיסטי ולמי שיש זמן גם ניתן לטייל בשבילי היערות שמעל למתחם.
![Hot Spring Palace]()
חזרנו לשיאן בשעות אחר הצהרים (ולאחר שדחינו בנימוס הצעות כמו מסאג' וחנויות מלאכה למשי) בקשנו שיסיעו אותנו למלון לנוח. את הזמן עד להצגת הערב החלטנו לנצל על מנת להסתובב קצת באזור המלון ולקנות קצת אוכל מוכר ומערבי בסופר שממול. המלון יושב על רחוב מרכזי וסואן בעיר אך בסמטאות הסמוכות שמולו ניתן לצפות בסין האמיתית. הסתובבנו בין מסעדות רחוב עממיות מאוד, בין רוכלים עם עגלות וסנדלרים ובעלי מלאכה אחרים. ילדים התרוצצו ברחוב ושיחקו משחקי ילדים (משהו כמו תופסת) וזו הייתה אתנחתא נהדרת ועצמאית כמו שאנחנו אוהבים. בסופר קנינו מצרכים יקרי ערך בסין פרוסות גבינת צ'דר עם לחמניות ומיץ תפוזים וחלב לקפה והלכנו לחדר לחגוג ארוחה נפלא ומוכרת.
![מסעדת רחוב בשיאן]()
בלילה נסענו שוב עם הנהג והמדריכה לאורך החומות המוארות לא רחוק מהשער הדרומי של העיר העתיקה לתיאטרון כדי לצפות במופע Tang . שושלת טאנג השאירה מורשת תרבותית עשירה בסין. חלקנו שולחן עם זוג אוסטרלים חמודים שהגיעו לשם קודם לכן לארוחת ערב על טוהרת הדים -; סם (פרוט בהמשך המסלול). ידענו מראש את המחיר והחלטנו שהוא תיירותי ומופרח לגמרי והסתפקנו רק במופע שהיה כלול בעסקה (למחרת ברובע המוסלמי אכלנו דים סם במסעדה אוטנטית יחד עם עוד מאות סינים במחיר שווה לכל נפש). המופע היה עשיר במוזיקה שנוגנה בכלי נגינה עתיקים, ריקודים מקסימים ועדינים שמאפיינים את התקופה על רקע מסכי נופים מרהיבים. הופעה נחמדה ומהווה הצצה לאמנות הבמה והאופרה הסינית.
חזרנו בשעת לילה מאוחרת ללינה במלון
New Henderson Hotel , מלון מעולה, בצדה המערבי של העיר העתיקה.
יום א' 28/03/10 שיאן -; צאנגדו
את הבוקר פתחנו בביקור במוזיאון שאאנש'י להיסטוריה הנחשב אחד הטובים בסין. שתי קומות של תצוגות היסטוריות. בקומת הקרקע מציגים ממצאים פריהיסטוריים ומתקופת הקיסרים הראשונים. הרבה כלי חרס מרהיבים ומיוחדים למראה, ארבעה חיילי טראקוטה מקוריים, כלי מלחמה ועוד. בקומה השניה תצוגה מרשימה של פסלונים מקברו של ש'אניאנג , מנורות ארד, פסלי קמאות, ציורי קיר ופסלונים המתארים מלבושים שונים מתקופת הקיסרים. אהבתי את המוזיאון והתצוגה המיוחדת שלו, במיוחד כלי החרס העתיקים. בחצר המוזיאון עמד בחור סיני והעיף עפיפון באורך של עשרות מטרום לשמיים, והיה זה אות לבאות.
משם נסענו לפגודת האווז, Goose Pagoda שהיא אולי המבנה המפורסם ביותר בשיאן, ומזוהה ביותר עם העיר. בנייתה הושלמה ב 652 לספירה במטרה לאצור את כתבי הקודש הבודהיסטיים שהביא אתו נזיר בודהיסטי בשם ש'ואן דזאנג מנדודיו בהודו ואותם תרגם יחד עם עוד מתרגמים ממאמיניו ל 1335 כרכים בסינית במשך 19 שנה. תרגומים אלו הוו את הבסיס לדת הבודהיסטית בסין.
מתחם הפגודה מצוי בלב מקדש דא צ'י-אן והמקדש בלב פארק גדול ויפה הכולל כיכרות, מזרקות והרבה ירק. נכנסנו אל המתחם עם המדריכה, ביקרנו במקדש המרשים והלכנו לכיוון הפגודה. מהר מאוד הבנו שהיא מנסה למהר אותנו, היא הכניסה אותנו לחנות לציור במקום לקחת אותנו את מאחורי הפגודה למתחם מבנים יפיפה שגילינו למזלנו מאוחר יותר בעצמנו. היות ורצינו לטפס לקומה העליונה של הפגודה עצרנו בנימוס את התהליך והודענו לה שאנו מעונינים בזמן לעצמנו. סיכמנו אתה על נקודת מפגש ואת רוב המתחם והפארק מסביבו עשינו בכוחות עצמנו ולהנאתנו במשך שעתיים מקסימות. עלינו ב 300 מדרגות עד לרום הפגודה בעלת 7 הקומות בעלות נוספת ששילמנו (תדרשו שיהיה כלול בביקור מראש). הפגודה מרשימה ומאפיינת את הבנייה של שושלת צ'ינג. המראה מלמלא היה מרהיב והיה ניתן לראות את העיר ואת הפארקים סביב. הלכנו אל מאחורי הפגודה לאזור שהיה אזור מגורים עם מבנים יפיפיים מעץ וריהוט סיני יפה.
![פגודת האווז בשיאן]()
ממול הכניסה למקדש הייתה מזרקה עם כיכר מוגבהת ששקה חיים, מאות משפחות עם ילדם היחיד העיפו עפיפונים בשלל גדלים וצבעים. בדיעבד היה זה יום השמש היפה ביותר שהיה לנו בטיול. חצינו אל הרחבה ושוטטנו מעל שעה בין הילדים והמשפחות. מניסיוני בטיולים הבאתי הפעם חבילת בלונים גדולה ונתתי לרבים מהילדים הקטנים והתינוקות בלונים, זו הייתה דרך נהדרת לפתוח בשיחה ולדובב חלק מהם או לצלם ולהצטלם. את בעלי תפסו זוג סטודנטים וראיינו אותו על טיוליו בעולם במסגרת סקר שהם מבצעים. בילינו זמן נפלא ביום אביבי עם משפחות מאושרות וילדים סינים חמודים.
לאור ניסיוננו בבביג'ין ובשיאן הבנו כבר שתפקידה של המדריכה יהיה להביא אותנו ממקום אחד למשנהו לתת לנו את ההסבר הבסיסי על כל מקום ולשחרר אותה עד לשעת המפגש שנקבע. כך גם עשינו עם היעד הבא עליו נסענו הרובע המוסלמי בחלקה המערבי של העיר העתיקה. עצרנו ליד מגדל התוף שסמוך למגדל הפעמון במרכז העיר העתיקה ומסמל את הכניסה לרובע המוסלמי.
![הכניסה למסגד ברובע המוסלמי בשיאן]()
ממנו הלכנו ברגל בסמטאות הבזאר המוכר לנו כל כך מנופי ארצנו בין בתים חד קומתיים מבוץ ועץ. באזור זה מתגוררת קהילה של חווי (סינים מוסלמים) החובשת כיפות לבנות. הגענו אל המסגד הגדול והעתיק צ'ינגדזן דאסה מהמאה ה 8 הממוקם בלב הרובע. המסגד נבנה בהשפעה סינית בולטת על כל מאפייניו. שער כניסה סיני למראה עם כתוביות בערבית ומולו כותל רוחות גם הוא מאפיין סיני. הגנים בחצרות מעוצבים בסגנון סיני, חצרות המובילות אל אולם התפילה הנמצא בחצר האחרונה. שילוב של אדריכלות מוסלמית עם סינית מתקופת שושלת מינג וצ'ינג. המקום מוצל יפה ופורח והיה נעים להסתובב בו. בשלב זה נפרדנו מהמדריכה שלנו לשעתיים הקרובות. יצאנו אל הרחוב הראשי של הרובע המוסלמי העמוס בחנויות ובדוחני אוכל ססגוניים. טעמנו ביצי שליו מטוגנים על שיפוד שהיו מעדן, שיפוד בשר שנזרק לפח כי היה כמו מסטיק ונקניקית עוף על שיפוד שהייו מאוד טעימות. המבחר בדוחנים היה רב ומגוון והלכנו לאורכו של הרחוב צופים במראות וסופגים את הריחות. חזרנו אל רחוב באיי דאג'יה הססגוני המוביל חזרה אל מגדל התוף ומצאנו מסעדת פאסט פוד סינית שהתמחתה בדים -; סאם האכל המאפיין יותר מכל את שיאן. זהו מאכל כיסונים מאודים סיניים שנקרא גם או ג'יאו זי (Giao Zi) הם באים במילוי בשלל סוגים, בשר, עוף, כבש, צמחוני, שעועית שחורה מתוקה ועוד מגוון טעמים. הם טעימים מאוד כשהם טריים וחמים. הזמנו 20 כיסונים עם בקר וכבש ומנה של דג ונהנינו מהארוחה עד מאוד. הכל טרי באווירה מקומית עם הרבה סינים שמחייכים אלך ובמחיר זול מאוד. בדרך חזרה למגדל התוף טעמנו קינוח של אורז מתוק מבושל בקנה של במבוק (מוכר לנו מתאילנד) שהסינים מגישים אותו על מקל כמו שלגון.
![ארוחה של כיסונים המאכל המוכר ביותר בשיאן]()
החלטנו לעלות על מגדל התוף Drum Tower לצפות ברובע מלמלא. הלמות התופים ציינה בעבר את זמן שקיעת השמש, בקומה הראשונה של המגדל ישנה מרפסת תצפית שלאורכה ניצבים מספר רב של תופים גדולים שבעבר הכו בהם בשקיעה. מהמרפסת צפינו על גגות הרובע מצד אחד ועל הגנים המקשרים בין מגדל התוף ומגדל הפעמון שבמרכז העיר. החלטנו לרדת ולצעוד לאורך הגנים עד מגדל הפעמון. הייתה זו אכן שעת שקיעה ורבים טיילו בגנים,יום א' היינו יום השבתון של השבוע כך שלאורך כל היום הייתה פעילות ערה בכל מקום בו היינו וכך גם בגנים. מגדל הפעמון ניצב בלב כיכר ענקית שסביבה מיטב בתי הכולבו והמסחר של שיאן, היה מוזר לראות את המבנה המסורתי והמרשים הזה ומאחוריו בית כולבו ענק ושלטי מקדונלדס, קנטקי ומוצרי צריכה מערביים רבים אחרים בפרסומת חוצות ברקע. מה שנקרא "ישן מול חדש תוציא". בפינת המגדל צפינו בפעמון ענק שבו הכו לציון הזמן במהלך היום. על מנת לעלות על מגדל הפעמון ישנו מעבר תת קרקעי המוביל אליו וניתן לעלות לתצפית. הסתפקנו במבט וחזרנו לנקודת המפגש על מנת לנסוע לשדה התעופה.
נפרדנו מסופיה המדריכה על מנת לטוס ליעד הבא, Chengdu צ'אנגדו שבמחוז סצ'ואן. הטיסה יצאה ב 20:30 ואחרי כשעה ורבע נחתנו בשלום לזרועותיו של מדריך ונהג חדשים מהטובים שהיו לנו בטיול. ג'ימי המדריך קיבל את פנינו בחיוך והמון רצון טוב ומייד הבנו שמצפים לנו יומיים של כף חברותה והנאה.
תוך כדי נסיעה לילית לכיוון העיר קבלנו הסבר קצר באנגלית מצוינת על האזור ועל צ'אנגדו. הרגשנו שמדובר באיש מקצוע שעוסק בכך הרבה שנים. הוא הביא אותנו ללינה במלון
Prime Hotel מלון בינוני, במיקום טוב מאוד במרכז העיר. לנו זה לא שינה הרבה היות ולמחרת בבוקר כבר היינו בדרכנו ליעד הבא. ויתרנו על שהייה ארוכה בצ'אנגדו
על פי הצעתה של ביתי ששהתה שם כשבוע בדיוק כשרעדה האדמה לפני 3 שנים במאי 2008. היא ציינה שזו עוד עיר ויש יפות ממנה, על פי הרושם הראשוני היא צדקה על פי המלצתו של ג'ימי זו עיר רגועה ונהדרת לביקור. צ'אנגדו הנה העיר החמישית באוכלוסייתה בסין ומהווה צומת דרכים בהיותה במרכז המדינה. למרות זאת היא מתאפיינת באורח חיים רגוע. כ 4000 בתי תה פועלים בעיר.
הפוסט הבא: ימים קסומים בחבל סצ'ואן