יבשת דרום אמריקה שונה מיבשות אחרות. יש בה קסם ,תרבות, אורח חיים, היסטוריה, אנשים ומקומות, שיש רק בה. מבין מדינות דרום אמריקה, פרו היא אחת האוטנטיות וזו המגלמת בתוכה את כל היפה והמושך ביבשת זו. לכן, בחרנו בפרו כמדינה ראשונה לביקור בדרום אמריקה.
טיילנו בפרו בשנת 2003. זה היה טיול עצמאי של רעייתי, חבר ואנוכי (גילאים 50 פלוס). מאמר זה נכתב ב 2018, על בסיס חומרים שנשמרו ברשותי מאז. מסלול הטיול שביצענו, תוכן מאמר זה ותיאוריו, תקפים ורלבנטיים גם היום. זאת, למעט, המלונות בהם לנו, המחייבים בחינה והתאמה. טיול זה תוכנן במקור להתבצע במשך שלושה שבועות ולאחריו שבועיים נוספים בבוליביה. את הטיול בבוליביה נאלצנו לבטל יום לפני המעבר למדינה זו מפרו. לכן הוספנו עוד כשבוע טיול בפרו ובסה"כ טיילנו כארבעה שבועות בפרו.
טיולים נוספים שערכנו בדרום אמריקה היו בבוליביה ואקוודור (כחודש ב 2005), בארגנטינה ודרום צ'ילה (כחודש ב 2014). ראו מאמרים על טיולים אלה בבלוג זה.
למה פרו ?
פרו היא מיקרוקוסמוס אוטנטי של דרום אמריקה. אמנם בעיר הבירה לימה יש אזורים מודרניים וחלקים ממנה היו למערביים במשך השנים, אולם מחוצה לה פוגשים וחווים את פרו האוטנטית, הדרום אמריקאית.
עדויות להתיישבות אדם בפרו ישנן משנת 9,500 לערך לפני הספירה. כאן קמה ממלכת האינקה ע"י האינדיאנים המקומיים, ששרידים מתקופתה פזורים במדינה . זו שלטה ופעלה באזור משנת 1200 לערך, עד לכיבוש הספרדי ב 1532. האינקה הקימו ממלכה חזקה ומאורגנת, ששלטה על שטחים נרחבים בדרום אמריקה ,שכללו את פרו, בוליביה, אקוודור, צ'ילה וארגנטינה של היום. בני האינקה שלטו בהרי האנדים בגבהים של 6500-3500 מ' ,בהם הקימו מערכת חקלאית וצבאית מפוארת. הם בנו גם מקדשים והקריבו קורבנות לאליהם, כולל קורבנות אדם.
מורשת האינקה ניכרת במקומות רבים בפרו. ראש וראשון להם היא מאצ'ו פיצ'ו, עיר שנבנתה ע"י בני האינקה בערך בשנת 1450 . נכבשה ע"י הספרדים, ננטשה, נשתכחה והתגלתה שוב בראשית המאה ועשרים. מאצ'ו פיצ'ו, הקרויה "העיר האבודה של האינקה" , התגלתה ופורסמה ע"י ארכיאולוג אמריקאי בשם היירם בינגהאם . ב 1983 הוכרה כאתר מורשת עולמית. בשנת 2007 נבחרה מאצ'ו פיצ'ו כאחד משבעת פלאי תבל החדשים. שרידים מתקופת אימפריית האינקה ותרבותה ניתן לראות גם בעיר קוסקו Cuzco שהייתה בירת אימפריית האינקה, בעמק הקדוש (עמק קוסקו) הסמוך לה ובמקומות נוספים בפרו.
הכובש הספרדי, השאיר חותמו בדרום אמריקה וגם בפרו. הארכיטקטורה הקולוניאלית שלטת בערי פרו, בכיכרות, ברחובות ובבניינים. והיא יפה ובעלת אופי מיוחד.
סיפור ההתיישבות ההיסטורית בפרו מומחש יפה במוזיאונים מצוינים, העשירים במוצגים ארכאולוגיים, בלימה, בירת פרו .
האנשים החיים בפרו היום, אורח חייהם ותרבותם בהווה, הם סיבה טובה לבקר במדינה זו. אוכלוסיית פרו מונה כ 32 מיליון נפש. מהם 45% הם ילידים צאצאי האינקה. הם שומרים על תרבותם, שפתם ועל אורח חייהם המסורתי. מרתק לפגוש אותם בכפרים, בערים, בשווקים ובדרכים. כ 40% מהתושבים הם מסטיסוס Mestisos,משמע צאצאים של נישואי תערובת של ילידים עם לבנים, 12% לבנים והיתרה מיעוטי מהגרים ממדינות אסיה ואפריקה. העושר והשלטון הוא בידי המסטיסוס והלבנים . כ 75% מתושבי פרו חיים בערים. יש פערים כלכליים וחברתיים גדולים, בין פרו העירונית, העשירה יחסית, לבין פרו הכפרית החקלאית והענייה יחסית.
בפרו, בעיקר בעמק הקדוש בקרבת קוסקו, ישנם שווקים אוטנטיים ססגוניים ,המתקיימים אחת, או פעמיים בשבוע, שהם לבדם סיבה טובה לבקר במדינה זו. ההתרחשויות האנושיות בשווקים אלה מרתקות. צלמים, ולא רק , ימצאו בהם עניין רב.
בפרו מגוון עשיר של נופים ואתרי טבע מרהיבים. ג'ונגלים של יערות גשם ונהרות גדולים באגן האמזונס, עמקים מרתקים כמו העמק הקדוש ועמק קולקה, אגם טיטיקקה הנפלא, בו מתקיימים חיים של קבוצות אתניות ייחודיות ומרתקות ,שמורות הטבע ועוד ועוד.
פרו עשירה במחצבי טבע ,בעיקר נחושת, כסף ואבץ . דייג הוא מקור הכנסה חשוב למדינה וכך גם התיירות. בפרו אטרקציות תיירותיות רבות, הקשורות לאמור לעיל. בשנת 2017, ביקרו בפרו קרוב לארבעה מיליון תיירים. לשם השוואה, בברזיל ובארגנטינה ביקרו באותה שנה כ 5.7 מיליון תיירים בכל מדינה. נתון זה מעיד על הפופולריות של פרו כיעד תיירותי. בשנת 2003 , השנה בה אנו ביקרנו בה, הגיעו לפרו כ 1.1 מיליון תיירים בלבד (גידול לעומת שנים קודמות). הצמיחה בתיירות לפרו היא עקבית ורב שנתית.
בפרו תשתית תיירות טובה של מלונות, מסעדות, טיולים מודרכים, דרכים ואמצעי תחבורה. מכלול השירותים להם נזקק התייר המערבי הוא זול ונגיש.
כל אלה, הן סיבות טובות מדוע טיול בפרו הוא חובה ובעל עדיפות, לכל המתעניין בדרום אמריקה.
מקומות שאין להחמיץ בפרו
- "העיר האבודה" מאצ'ו פיצ'ו Machu Picchu.
- איים מופלאים באגם טיטיקקה Lake Titicaca. איי אורוס - האיים הצפים Uros islands- וכפרים באיים נוספים שבאגם, בהם חיות קהילות מופלאות .
- יערות הגשם באגן האמזונס .
- שוק יום א' בצ'ינצ'רו Chinchero וגם בפיסאק Pisac - שניהם בעמק הקדוש .
- העיר קוסקו Cuzco .
- העמק הקדוש (עמק קוסקו) Cusco Sacred Valley על הכפרים והנופים הנפלאים שבו..
- העיר ארקיפה Arequipa ומנזר סנטה קטלינה שבה Santa Catalina Monastery .
מוקדי עניין נוספים
- העיר לימה, בירת פרו.
- עמק וקניון קולקה Colca Canyon , הסמוך לארקיפה ובו התיישבות חקלאית מעניינת וטרסות חקלאיות.
- שמורת הטבע וכפר הדייגים פראקס מדרום ללימה Reserva Nacional Paracas .
- איי בייסטאס Ballestas Islands ליד פיסקו Pisco , מדרום ללימה. לראות בעלי כנף ויונקים ימיים בטבע. למי שלא היה בגלפאגוס.
- סביצ'ה Ceviche הוא מאכל דגים לאומי בפרו. מאוד מומלץ להזמינו במסעדות.
תקציר מסלול הטיול
יום1 - 23 ספט', יום ג – הגעה מתל אביב ללימה, בירת פרו.
יום 2 -24 ספט', יום ד – לימה.
יום 3 -25 ספט', יום ה – יערות גשם באגן האמזונס, על גדת נהר טמבפוטה Tambopata Reserve.
יום 4 – 26 ספט', יום ו- יערות גשם באגן האמזונס .
יום 5 – 27 ספט', יום שבת – יערות גשם באגן האמזונס .
יום 6 – 28 ספט', יום א – יערות הגשם, קוסקו Cuzco.
יום 7 -29 ספט' יום ב – קוסקו.
יום 8 - 30 ספט', יום ג – יום הליכה ב"דרך האינקה" Inca Trail, בדרך למאצ'ו פיצ'ו.
יום 9 - 1 אוק' , יום ד- מאצ'ו פיצ'ו Machu Picchu .
יום 10 - 2 אוק' , יום ה –העמק הקדוש ליד קוסקו.
יום 11 - 3 אוק' , יום ו –העמק הקדוש ליד קוסקו .
יום 12 – 4 אוק' יום שבת –קוסקו .
יום 13 – 5 אוק' יום א – השווקים בצ'ינצ'רו Chincheroובפיסאק Pisac , בעמק אורבמבה .
יום 14 – 6 אוק' יום ב - ארקיפה Arequipa .
יום 15 – 7 אוק' יום ג – ארקיפה.
יום 16 – 8 אוק' יום ד – עמק קולקה Colca Canyon
יום 17 – 9 אוק' יום ה –עמק קולקה.
יום 18 – 10 אוק' יום שישי – ארקיפה, אגם טיטיקקה.
יום 19 – 11 אוק' יום שבת – אגם טיטיקקה
יום 20 – 12 אוק' יום א – אגם טיטיקקה.
יום 21 – 13 אוק' יום ב - נסיעה ( חמש שעות) לקוסקו . במקור ,היינו אמורים לעבור היום לבוליביה מאגם טיטיקקה ,כוונה שבוטלה ברגע האחרון, בשל אילוץ.
תוספת ימי טיול לתכנון המקורי (במקום טיול בבוליביה)
יום 22- 14 אוק', יום ג – טיסה מקוסקו ללימה וביקור בלימה.
יום 23- 15 אוק', יום ד – לימה.
יום 24 – 16 אוק', יום ה – פיסקו Pisco , איי בייסטאס Ballestas Islands .
יום 25 - 17 אוק' יום ו – פיסקו Pisco , פראקאס Paracas , לימה .
יום 26 – 18 אוק', שבת – טיסה מלימה אל ברצלונה, ספרד.
ימים 30-27 , 22-19 אוק' – ברצלונה.
יום 31- 23 אוק' - חזרה לישראל.
פירוט מסלול הטיול
יום 1 -23 ספט' ,יום ג– הגעה מתל אביב ללימה, בירת פרו.
טיסת בוקר עם איבריה מנתב"ג למדריד ומשם בטיסת המשך ללימה, בירת פרו. נחיתה בלימה בשעה 1730 שעון מקומי. לאחר התארגנות במלון, יציאה לטיול רגלי במרכז לימה.
לינה במלון Hotel Continental במרכז לימה. מיקום מרכזי מצוין, ממש סמוך לכיכר סן מרטין.
יום 2 -24 ספט', יום ד–לימה.
בוקר - ביקור במוזיאון הלאומי Museo de la Nacion מוזיאון נפלא ,שעיקרו תיאור ההיסטוריה של פרו. יש כאן מודלים מצוינים של כל התגליות הארכיאולוגיות החשובות במדינה וכן תצוגה של דברי אומנות ומלאכת יד מכל תרבויות פרו . המוזיאון נמצא בכתובת Av. Javier Prado Este 2465, San Borja המוזיאון פתוח כל יום, למעט יום שני, בשעות 1700-0900. מוזיאון מצוין עם תצוגות מעולות, קבועות ומתחלפות. הביקור בו חובה לטעמי. הערה: בשנים האחרונות מבנה המוזיאון היה בשיפוץ, שהסתיים.
אחה"צ – טיול עצמאי במרכז העיר. התחלנו בכיכר פלאזה סן מרטין ,משם לרחוב ניקולאס די פיירולה Nicolás de Piérola Avenida, היוצא מהכיכר ובו משרדים, חנויות ומסעדות. רחוב נוסף ,החוצה את הכיכר הוא רח' יוניון התוסס Jiron de la Union. זהו רחוב הקניות הראשי במרכז לימה. ברח' יוניון נמצאת גם כנסיית Merced , בה כדאי לבקר. בקצה הרחוב נמצאת כיכר גדולה ומרכזית נוספת ,היא פלאזה דה ארמס Plaza de Armas ( קרויה גם פלאזה מאיור Plaza Mayor . בכיכר זו נמצא ארמון הממשלה והקתדרלה העירונית וכן פסל של פיזארו רכוב על סוס. פרנציסקו פיזארו Francisco Pizarro הספרדי הקים את לימה ומוטט את אימפריית האינקה. מאחורי הכיכר נמצאים נהר רימאק ותחנת הרכבת של לימה.
משם, מרחק שלושה רחובות, הגענו לעוד כיכר מרכזית בעיר, הקרויה כיכר בוליבר Plaza Bolívar . קרויה על שם סימון בוליבר Simon Bolivar , המכונה בדרום אמריקה "המשחרר" El Libertador . איש צבא מוונצואלה, שלחם בשלטון הספרדי במחצית הראשונה של המאה ה 19. הוא שחרר מידי הספרדים חלק ניכר ממדינות דרום אמריקה, לרבות פרו. במרכז הכיכר ניצבת אנדרטה עם פסלו. בכיכר זו נמצא ארמון המחוקקים של פרו וכן בניין האינקוויזיציה, בו ניהלה הכנסייה משפטים נגד הכופרים. ביקרנו בבניין זה, באולם המשפטים ובמוזיאון, המנציחים את סיפור האינקוויזיציה.
בערב, יצאנו לצפות במופע פולקלור במועדון לילה בלימה , הקרוי Hatuchay , ברחוב טרוחיליו Trujillo מספר 228. המופע משלב מוסיקה וריקודים פרואניים, בשילוב עם מוסיקת עמים. זהו מופע תיירותי ,שבדיעבד עדיף לוותר עליו, לטעמי. הגעה לכאן ממרכז העיר בטקסי.
לינה במלון Hotel Continental במרכז לימה.
יום 3 -25 ספט', יום ה – לימה , פוארטו מאלדונדו, ג'ונגל יערות גשם בשמורת אמזונס
טיסת בוקר מלימה אל העיירה פוארטו .מאלדונדו Puerto Maldonado (שעתיים) , בדרום מזרח פרו. עיירה זו , אליה הגענו בשעה 1100, מהווה שער כניסה לג'ונגל יערות הגשם באגן האמזונס. קודם יציאתנו לפרו, תאמנו מראש טיול של שלושה ימים (כלכלה מלאה) בג'ונגל, עם גורם תיירות המפעיל לודג' ( Wasai Tambopata Lodge ) בג'ונגל ומלון בפוארטו מאלדונדו . משדה התעופה בפוארטו מאלדונדו, הועברנו אל מלון בעיירה הקרוי Wasai Hotel . שם פגשנו את המדריך שלנו לימים הקרובים, התרעננו ,קיבלנו תדריך וצוידנו במגפיים, חגורות הצלה וציוד משלים לקראת ההפלגה בנהר והשהייה בג'ונגל.
ממלון זה הוסענו אל הנהר ריו מדרה דה דיוס Rio Madre de Dios, הסמוך והפלגנו שעתיים בסירת מנוע, לה חיפוי הצללה, אל הלודג' בג'ונגל. אנו, שלושה ישראלים וחורחה המדריך המקומי. השייט רגוע. השמש קופחת. מזל שיש הצללה. חם ולח. משני צדי הנהר רק ג'ונגל וג'ונגל. בסביבות השעה 1600 הגענו אל הלודג'. הלודג' ממוקם על גדת הנהר, במיקום מוגבה מספר מטרים, מגובה המים. אנו עולים בזהירות על הגדה הבוצית, שחוזקה בלוחות עץ .
הלודג' נראה מקסים. מספר בקתות עץ פזורים בו . כל ביתן בנוי לזוג אורחים. לכל ביתן מרפסת ובחדרים כילות נגד יתושים. ללודג' מבנה מרכזי של חדר אוכל. קירותיו שקופים ונוף הג'ונגל הנשקף ממנו יפה. אנו מתקבלים בו, ע"י צוות המקום ,עם שתיה קלה וכיבוד.
לאחר התארגנות ומנוחה קלה בבקתה שקיבלנו, יצאנו עם חורחה המדריך לסיור אוריינטציה בשטח הג'ונגל שבסביבה. לאחריו חזרנו אל הלודג' לארוחת ערב. בנוסף אלינו, שהו בלודג' עוד זוג בריטים. לאחר ארוחת הערב, יצאנו בחשיכה, עם פנסים לסיור לילה. חורחה לימד אותנו להקשיב לקולות הג'ונגל בלילה. האיר מדי פעם עם פנס והצביע על בעלי כנף, חרקים, או צומח מיוחד. מרתק. חורחה חי את הג'ונגל ומכירו היטב.
לינה בלודג' ווסאי ,שמורת טמבופאטה Wasai Tambopata Lodge , אמזונס. http://wasai.com/wasai/tambopata-lodge-research-center/
יום 4 –26 ספט', יום ו- ג'ונגל יערות גשם בשמורת אמזונס
בוקר- הפלגה בנהר של 15 דקות ועוד קטע הליכה של 30 דקות הביאו אותנו אל אגם הקרוי טרס צ'ימבאדאס Tres Chimbadas . באגם ובתעלות מים המוליכות אליו, שטנו בסירת קאנו . התרשמנו מהנוף הייחודי ומבעלי החיים באגם וסביבו.
צהריים/אחה"צ- הפלגנו בסירת המנוע במעלה נהר הטמבופאטה Tambopata, במשך 4-3 שעות, אל לב שמורת טמבופאטה. הגענו למקום בו היה מוזיאון קטן עם מוצגים והסברים על הג'ונגל. קיבלנו תדריך במקום ויצאנו רגלית לטרק הנקרא במבו (כשני ק"מ) Bamboo, בו ציפורים נדירות וקופים. את הטרק סיימנו בתצפית ממצפה ציפורים.
במהלך אחר הצהריים הבחנתי בשני כפרים קטנים בצידי הנהר. ביקשתי מחורחה לעצור הסירה ולבקר בהם . אלה היו ביקורים מאלפים. הבתים היו עשויים מעץ ,מוגבהים מגובה הקרקע ונשענים על כלונסאות (מחשש הצפות). מספר ילדים משחקים בפתחי הבתים וברחוב בוצי. אישה כובסת בלגונת מים קטנה. שנייה משיטה סירת עץ עם משוטים, בתעלת מים היוצאת מהנהר. זו הייתה הזדמנות מיוחדת לצפות בחיים של כפריים בג'ונגל. האוכלוסייה המעטה שחיה כאן, היא אוכלוסייה כפרית רגילה שחיה בג'ונגל ובקרבת המים ומתפרנסת מחקלאות.
לילה – סיור לילה נוסף בג'ונגל בהדרכת חורחה. הסיור כלל שייט קצר בנהר בחשיכה, להכרת בעלי החיים בנהר, בעיקר תנינים מסוגים שונים.
לינה בלודג' ווסאי ,שמורת טמבופאטה Wasai Tambopata Lodge , אמזונס.
יום 5 –27 ספט', יום שבת – ג'ונגל יערות גשם בשמורת אמזונס
בוקר- בשעת שחר מוקדמת הפלגנו עם סירת המנוע בנהר ,כחצי שעה לערך והגענו אל מקום הקרוי Chuncho Clay Lick בשמורת טמבופאטה Tambopata , בה אנו נמצאים. במחקר שערכתי בשלב תכנון הטיול, למדתי על תופעת טבע ייחודית המתקיימת כאן וביקשתי מבעלי הלודג' לבקר כאן. מדובר במאות ציפורי תוכי מסוג מקאו macaw ועוד ציפורים אחרות, הנצמדים לקיר חימר, על גדת הנהר והיונקים בשקיקה מינרליים מהחימר.
הגענו אל אזור ההתרחשות בשעה 0700 לערך. ירדנו מהסירה ,שנותרה לעגון בגדת הנהר. חורחה המדריך הוביל אותנו למקום תצפית מוסתר בצמחיה . ישבנו על כסאות מתקפלים שהבאנו מהלודג' והמתנו לקרות ההתרחשות. קיר החימר מתרומם ממפלס המים של גדת הנהר שמנגד. היינו במרחק של 200-150 מטרים מקיר זה. בקרבת קיר החימר ומעבר לגדת הנהר הנגדית, היו עצים גבוהים . בתוך העצים, מאות רבות של ציפורים . אלה מנתרות בין ענפים ובין עצים . העצים משמשים להן מסתור. ציפורים מעטות מעטים חגות בשמיים.
היה עלינו לשמור על שקט מוחלט. הציפורים לא יבואו אל קיר האבן, אם ישמעו רעש או יבחינו באיום להן. אנו ממתינים בסבלנות. כלום לא קורה עדיין. אנו צופים במשקפות וגם בלעדיהן, בפעילות הבוקר של הציפורים וממתינים. בשלב מסוים אני מאבד את הסבלנות. חורחה אומר להמתין. בשעה 0900 ,אחרי שעתיים המתנה, הדבר קרה. לאחר מספר מעופי גישוש, לוודא שאין איום בסביבה, החלו להקות ציפורים צבעוניות, לרדת מצמרות העצים ולהיצמד אל קיר החימר. הן מעופפות ,נצמדות לקיר, משנות מדי פעם מיקום על הקיר ויונקות ממנו מינרליים להנאתן. המראה מרהיב. אני מנסה לצלם. הייתה ברשותי עדשת מצלמה של 320 מ"מ , היא לא מתאימה לקלוט את המתרחש בתקריב. צריך עדשה גדולה יותר לתקריב ואין. ובכל זאת ניתן לצלם. פעילות הציפורים הנגלית לעיננו מרהיבה. מראה שלא ראינו כמותו. זה נמשך כחצי שעה. הציפורים חזרו אל העצים ואנו עזבנו את המקום מאוד מרוצים.
https://www.youtube.com/watch?v=e_Cl6uIrMVI
https://www.youtube.com/watch?v=fvmYUmljGOE
https://tourthetropics.com/guides/best-macaw-clay-licks-peru/
בסביבות השעה 1000 בבוקר חזרנו אל הלודג' ,שהוא גם מרכז מחקר של השמורה TRC - Tambopata Research Center.
לאחר ארוחת בוקר בלודג', יצאנו להליכה רגלית בשביל הנמשך מספר קילומטרים, להמשך הכרת הצומח והחי בג'ונגל. לאחר כשעתיים וחצי חזרנו אל הלודג' לארוחת צהריים.
אחה"צ - הליכה בשביל אחר, אל ביצות דקלים, בהן מאות תוכים מקננים. עלינו על מגדל תצפית וצפינו בהם . מגדל התצפית נקרא Canopy Tower . הוא בגובה 35 מטרים . כל שני מטר טיפוס עליו, נעצרים למנוחה קצרה. נוף הג'ונגל הנשקף מהמגדל, יפהפה.
ערב- חזרה אל הלודג'. לאחר ארוחת ערב צפייה בסרט וידאו המתאר את החיים בג'ונגל יערות הגשם.
לינה בלודג' ווסאי ,שמורת טמבופאטה Wasai Tambopata Lodge , אמזונס.
יום 6 – 28 ספט', יום א – ג'ונגל, קוסקו Cuzco
בוקר- עזבנו את הלודג' בסביבות השעה 0700 בבוקר. מכאן, הפלגנו (שעתיים) בסירת המנוע חזרה אל העיירה פוארטו מאלדונדו. לאחר התרעננות במלון Wasai בפוארטו מאלדונדו ולאחר סיור קצר בעיירה, נסענו אל שדה התעופה . בשעה 1130 יצאנו בטיסה מפוארטו מאלדונדו אל קוסקו Cusco (חצי שעה טיסה).
קוסקו היא עיר קולוניאלית מקסימה. טרם הכיבוש הספרדי היא הייתה בירת אימפריית האינקה. בעיר ובסביבתה מבנים רבים מתקופת האינקה, כמו גם מתקופת שלטון ספרד. העיר היא אתר מורשת עולמית מאז 1983. בשמונת הימים הקרובים, נטייל בקוסקו, בעמק הקדוש ובמאצ'ו פיצ'ו שבסביבתה . בקוסקו מתגוררים כ 350 אלף תושבים. העיר נמצאת בגובה של 3,400 מ' מעל פני הים. יש תיירים המגיעים לכאן , הצריכים להסתגל לשהייה בגובה כזה. בהיותה יעד תיירות פופולרי ומרכזי בפרו, בקוסקו מבקרים כשני מיליון תיירים בשנה.
אחה"צ - לאחר התארגנות קצרה במלון, יצאנו לשוטט במרכז העיר קוסקו.
תחילה ביקרנו בכיכר המרכזית של העיר. כאן המרכז של המרכז. כיכר פלאזה דה ארמאס Plaza de Armas הענקית. כיכר זו הייתה גם הכיכר המרכזית של העיר בתקופת האינקה. מעל הכיכר מתרומם מבצר סקסייהומאן Sacsayhuman ולידו ,על קו הרקיע פסל של ישו. המבצר והפסל מוארים בלילה וכך גם הכיכר כולה. המראה יפהפה. בצד הצפוני והמערבי של הכיכר חנויות ודוכנים רבים. בכיכר של פעילות רבה . נגנים משמיעים מוסיקה, ילדים עוברים ומוכרים גלויות ודברי סדקית לתיירים, מקומיים מכאן ומשם בלבוש מסורתי בפעילות כלשהי. הכיכר שוקקת חיים. בכיכר נמצאות שתי כנסיות. הקתדרלה של העיר במבנה גדול ומרשים מהמאה ה 16, בצפון מזרח הכיכר וכנסיה קטנה יותר בדרום מזרח הכיכר , הקרןיה לה קמפאניה דה חסוס. כנסיית לה קמפאניה אף היא נבנתה במאה ה16, נהרסה ברעידת אדמה ונבנתה מחדש במאה ה17.
הכרנו את הרחוב הראשי Avenida Sol ואת רחובות מרכז העיר. הארכיטקטורה של המבנים והרחובות היא קולוניאלית ספרדית. משני צדי הרחובות מבנים של שתי קומות, עם מרפסות גזוזטרה צרות וגגות רעפים. בחלק מהמבנים ישנה חצר פנימית. המבנים צבועים לבן . המרפסות, החלונות הארוכים והדלתות בצבע אחר. תכלת, חום ,כחול וכו'. הרחובות מרוצפים אבן. בקרן רחוב יושבת אישה, לראשה מגבעת ולפניה תפוחי עץ ובננות, אותם היא מבקשת למכור להולכים ושבים. אנו נכנסים לבקר בכנסיות שבכיכר, מגלים שוק קטן ומתבשמים מהמראות.
במהלך שעות אחר הצהריים נכנסו לסוכנות תיירות בכיכר המרכזית של העיר. תאמנו חצי יום סיור מודרך בעיר ובסביבתה, רכשנו כרטיסי טיסה מקוסקו לארקיפה Arequipa לעוד שבוע. כמו כן רכשנו טיול של יומיים למאצ'ו פיצ'ו , הכולל יום הליכה רגלית ב" שביל/דרך האינקה" Inca Trail ולינה בעיירה אגואס קליינטס Aguas Calientes , הסמוכה למאצ'ו פיצ'ו.
לינה Los Portales Hotel בקוסקו. http://www.losportaleshoteles.com.pe/en/hotel-cusco
יום 7 - 29 ספט', יום ב – קוסקו
במהלך הבוקר ביקרנו במרכז העיר ההיסטורי של קוסקו, בקרבת הכיכר המרכזית , בסיור מודרך, שכיסה מספר אתרים מתקופת האינקה ומהתקופה הספרדית :
- מקדש אל השמש של האינקה, הקרוי קוריקאנצ'ה El Korikancha. האגדה מספרת שכשהספרדים כבשו את המקום, המקדש היה מכוסה בזהב. באתר זה בוצעו חפירות ארכיאולוגיות ,שחשפו את מבנה המקדש וקירותיו. כאן רואים באופן ברור את שיטת הבניה באבן של האינקה , שהניחה אבנים גדולות ומסותתות, אחת על השנייה ולצד השנייה, ללא חומר הדבקה ובאופן יציב. במתחם הקוריקאנצ'ה יש גם מוזיאון ארכאולוגי .
- לצד מקדש השמש, בנו הספרדים במאה ה17, כנסיה בסגנון בארוק, הקרויה כנסיית סנטו דומינגו Iglesia de Santo Domingo .
- מדרחוב Hatun Rumiyoc . רחוב עתיק מתקופת האינקה ששוחזר ונשתמר מדרך האינקה המקורית. כאן נותר קיר אבן מארמון אינקה , הקרוי אינקה רוקה Inka Roca . הקיר בנוי מאבני גזית להן שמונה עד 12 פינות וזוויות . האבנים מסותתות ומונחות באופן מושלם אחת ליד ומעל השנייה. כך בנו בני האינקה. לאחר הכיבוש הספרדי, הארמון שיכן דמויות ספרדיות חשובות והיום הוא משמש כמוזיאון לאומנות דתית.
לפני שעזבנו אזור זה, ביקרנו ברחוב Ahuacpinta,הסמוך לקוריקאנצ'ה, בו היו עשרות רבות של דוכנים וחנויות לממכר עבודות מלאכת יד. למקבץ הדוכנים והחנויות קראו Centro Artesanal Cusco . היום ( 2018) ישנו מרכז קניות במבנה גדול הנושא שם זה, הנמצא נמצא בקצה הרחוב הראשי Sol , במפגש הרחובות של Av El Sol & Av Tullumayo ובו מוצעות עבודות אומנות ומלאכת יד מכל רחבי פרו, תחת קורת גג אחת. . http://www.centroartesanalcusco.com/ http://www.artesaniacusco.com/ ( נקרא גם ארטסניאס יאנקאקמאקיArtesanias Llancaqmaki ).
אחה"צ- לאחר הסיור המודרך, ביקרנו עצמאית ברובע האמנים של סן בלאס San Blas . אזור ציורי של רחובות מקסימים, עולים ויורדים, בהם גלריות וחנויות רבות של אומנים ואחרים, המיועדות בעיקר לתיירים. עיקר החנויות הם סביב כיכר סן בלאס והרחובות הסמוכים. כאן מתגוררים גם אמנים, המוכרים מבתיהם. בכיכר סן בלאס מצויה כנסיית סן בלאס, בה מעמד לדרשה מגולף בעץ, הנחשב ליפה ביותר באמריקה הדרומית והצפונית גם יחד.
כמו כן ביקרנו במוזיאון האינקה, המצוי במבנה קולוניאלי מרשים וממנו תצפית מרהיבה, מלמעלה למטה, אל כיכר פלאזה דה ארמאס.
שוטטנו ברחובות מרכז העיר ושוב בכיכר פלאזה דה ארמאס.
לינה - Los Portales Hotel בקוסקו .
יום 8 - 30 ספט', יום ג – אינקה טרייל בדרך למאצ'ו פיצ'ו
היום נגיע למאצ'ו פיצ'ו , בהליכה רגלית , בדרך האינקה.
מאצ'ו פיצ'ו Machu Picchu נמצאת על רכס הרים, בגובה 2,430 מ' מעל פני הים, מעל עמק ונהר האורובמבה Urubamba River valley , מרחק כ 70 ק"מ מקוסקו. בני האינקה הקימו כאן עיר ,שבנייניה בנייני אבן, שנבנו בשיטות הבנייה של האינקה (ללא חומר המדביק בין האבנים). יש כאן רחובות, בתים, מחסנים, אתרי מקדש ופולחן, אחוזות קבר ועוד, על שטח די גדול. נעשו כאן חפירות ועבודות חשיפה ושחזור ארכאולוגיות . מראה העיר ,הממוקמת על רקע ההרים מסביב, מרהיב ובלתי נשכח. מקום זה נבחר לאחד משבעת פלאי עולם והוא אתר מורשת עולמית (מוכר ע"י אונסק"ו). הוא מעורר סקרנות, לא רק בגלל צורתו ומיקומו, אלא גם משום, שבאמצעותו נחשפים לתרבות ומורשת האינקה, שפעלו במרחב מהמאה ה 11 ועד המאה ה 16.
בשעה 0630 התייצבנו במשרדי סוכנות התיירות בכיכר פלאזה דה ארמאס. הצטרפנו לקבוצה של שמונה תיירים ,שאורגנה ע"י הסוכנות והוסענו אל תחנת הרכבת. הרכבת נסעה מקוסקו לעיירה אגואס קליינטס) Aguas Calientes "מים חמים" בספרדית), הסמוכה למאצ'ו פיצ'ו . נסענו בקרון מקומות שמורים. הנסיעה ברכבת הייתה מעניינת. היה קטע שבו הרכבת בגלל מגבלות שטח, תמרנה בנסיעה קדימה ואחורה , עד שהתאפשרה לה נסיעה חלקה קדימה. ירדנו מהרכבת בדרך, בקילומטר ה 104, ממנו יש גישה ל"דרך האינקה" (אינקה טרייל Inca Trail).
לאחר הירידה מהרכבת בקילומטר ה 104, עלינו על דרך האינקה והתחלנו לטפס בדרך הררית. הרכבת עצרה בגובה של 2,000 מטרים מעל פני הים . ההליכה נמשכה כשש שעות, עם עצירות והפסקות , במסלול שאורכו 14 ק"מ בלבד. בשעות בהן טיפסנו 700 מטרים לגובה. כל שעות ההליכה אנו חשופים למראות יפהפיים של עמק אורובמבה Urubamba והנהר אורובמבה החוצה אותו. לאחר הליכה של שעתיים, עצרנו להפסקת ארוחת צהריים קלה. הלכנו שעה נוספת והגענו למקום הקרוי וויניה ווינה Wiñay Wayna כאן בגובה 2650 מ' , על צלע תלולה של הר, הקימו בני האינקה מתחם של מבנים עליון ותחתון ,המקושרים במדרגות ושבילי הליכה ומתחתם טרסות חקלאיות. הטרסות ושרידי המבנים מרשימים. הנוף כאן מרהיב. בסמוך נמצא אתר המציע שירותי תיירות ולינת קמפינג להולכים ב"אנקה טרייל". אנו עוצרים להתרעננות וממשיכים בדרכנו.
בשעות אחה"צ המאוחרות אנו מגיעים למקום הקרוי אינטי פונקו Inti Punko . משמעות השם בשפת הקצ'ואה (שפת בני האינדיאנים) היא "שער השמש". כאן קטע ההליכה האחרון של "האינקה טרייל". מכאן תצפית פנורמית נפלאה, מלמעלה למטה, על מאצו' פיצ'ו. אנו בגובה 2,745 מטרים מעל פני הים. מאצ'ו פיצ'ו מתחתינו לפנים, בגובה 2,430 מ', כאילו פרוסה על כף היד. עשינו "חתיכת" הליכה היום, אבל היא הייתה ראויה ומומלצת בפה מלא. היינו ראויים למראה הנשגב של מאצ'ו פיצ'ו מהמקום של אינטי פונקו.
לאחר שהתבשמנו מהמראות וטרם חשיכה, ירדנו ממאצ'ו פיצ'ו באוטובוס אל העיירה אגואס קליינטס (חצי שעת נסיעה), לצורך לינה.
העיירה אגואס קליינטס היא עיירה קטנה ,המעניקה שרותי תיירות למבקרים במאצ'ו פיצ'ו. בשעות הלילה היה כאן פסטיבל והפנינג, שכלל ריקודים, שירה ותהלוכה של אנשים בתלבושות מיוחדות ,חלקם עוטים מסיכות על פניהם. לא היה ברור לי מה חגגו . האווירה הייתה טובה. אנשים שמחים. קיבלנו בונוס אנתרופולוגי לא צפוי.
לינה - אכסניית Hostal Viajeros בעיירה אגואס קליינטס .
הערות:
- לא חייבים ללכת ברגל יום שלם על מנת להגיע אל מאצ'ו פיצ'ו. יש אפשרות להגיע למאצ'ו פיצ'ו ברכבת ואח"כ באוטובוס מאגואס קליינטס.
- ההליכה הרגלית ב"אינקה טרייל", המגיעה אל מאצ'ו פיצ'ו , היא לטעמי דרך מעניינת יותר להגיע אל אתר מפורסם זה. . את האינקה טרייל אפשר לבצע בנתיב מקוצר של יום אחד, או בנתיב של 4/3 ימים, המחייב קמפינג בשטח. אנו בחרנו בנתיב של יום אחד.
יום 9 1 אוק' יום ד- מאצ'ו פיצ'ו
היום מיועד לביקור בעיר האינקה שנשתמרה, מאצ'ו פיצ'ו, בעמק המוקף הרים.
בשעה 0600 בבוקר יצאנו מהאכסניה באוטובוס למאצ'ו פיצ'ו ולאחר חצי שעה נסיעה הגענו אל עיר האינקה. תחילה ניתן לנו סיור מודרך של שעתיים במאצ'ו פיצ'ו ואח"כ היו לנו ארבע שעות זמן חופשי לסיור עצמאי. הסתובבנו באתר והתרשמנו מהמבנים, מהארכיטקטורה ומהנוף המרהיב. מאחר והגענו יחסית מוקדם לאתר, ערפילי שחר היו עדיין באוויר והוסיפו מראה קסום לעיר ולנוף. האתר הוא גדול יחסית ומאוד מרשים[ לכן הוקדשו לביקור בו שש שעות נטו. בשעת צהריים ירדנו ממאצ'ו פיצ'ו באוטובוס, חזרה לאגואס קליינטס
אחר הצהריים נסענו מאגואס קליינטס ברכבת אל העיירה אויינטיימבו Ollantaytambo , מרחק מספר עשרות ק"מ. הנסיעה הייתה בנופים נפלאים של עמק האורובמבה ונמשכה כשעה וחצי
לאחר הפסקה קצרה בעיר אויינטיימבו , נסענו מכאן באוטובוס חזרה לקוסקו. בשעה 2100 הגענו לקוסקו.
לינה - Los Portales Hotel בקוסקו .
יום 10 - 2 אוק', יום ה –העמק הקדוש-צ'ינצ'רו ,מוראס,מוריי ,אולאנטייטמבו
בימים הבאים נקדיש שלושה ימי טיול לעמק קוסקו, הקרוי גם "העמק הקדוש" וגם עמק אורבמבה (ע"ש נהר אורבמבה הזורם כאן) . לצורך טיול זה אנו זקוקים לרכב ונהג. לפני שיצאנו למאצ'ו פיצ'ו בדקנו עם פקיד הקבלה במלון לוס פורטלס בו שהינו, אם ניתן לתאם לנו נהג עם רכב לצורך זה. נענינו בחיוב, פגשנו את הנהג וסיכמנו עימו את פרטי הטיול, כפי שרצינו לבצע. בימים חמישי - שישי נצא ליומיים טיול ונלון באויינטיימבו. ביום שבת נהיה בקוסקו וביום ראשון, הנהג שוב יהיה איתנו לטיול שווקים בעמק.
הנהג שלנו הגיע אל המלון שלנו עם רכבו הפרטי בשעה היעודה,בבוקר ויצאנו אל העמק הקדוש. במהלך היום ביקרנו במקומות הבאים:
צ'ינצ'רו Chinchero . עיירה ציורית ומקסימה בשם צ'ינצ'רו . צ'ינצ'רו נמצאת מרחק פחות משעה נסיעה מקוסקו, על הדרך בין קוסקו אל העמק. העיירה בגובה 3,760 מ' מעל פני הים (גבוהה מקוסקו). ברקע שלה , נמצאים הרי האנדים הגבוהים, שפסגותיהם מושלגות גם בחודש ספטמבר. חלק ניכר מהתיירים בעמק ובאזור לא מבקרים בעיירה זו. ההפסד כולו שלהם. בני משפחת המלוכה של האינקה הקימו כאן ישוב נופש. עם מערכת אספקת מים (אקוודוקט) וטרסות חקלאיות. האדמה בצ'ינצ'רו פורייה לחקלאות ויש כאן טרסות חקלאיות מהיפות בפרו. מגדלים כאן היום תפוחי אדמה, קינואה וקטניות מסוגים שונים. שרידים מהיישוב של ימי האינקה עדיין מצויים בעיירה וסביבתה. ביום ראשון בבוקר מתקיים כאן שוק מהיפים והמעניינים בעולם, עליו יסופר בהמשך. ביקרנו במרכז העיירה ובכיכר שלה. בכיכר נמצאת כנסיה, שהקימו הספרדים במאה ה 17, על מבנה ששימש ארמון בתקופת האינקה. התרשמנו מהאופי הכפרי של המקום ומהאנשים המקומיים החיים בו, אינדיאנים דרום אמריקאים דוברי שפת הקצ'ואה.
מראס Maras. עיירה בעמק הקדוש, המרוחקת 40 ק"מ מקוסקו . העיירה מפורסמת משום שבסביבתה ייצרו מלח בתקופות קדומות, עוד קודם לאינקה וגם היום. גם היום תהליך ייצור המלח נעשה בשיטות מסורתיות. מחוץ לעיירה נמצא מכרה מלח פעיל. מדובר באתר גדול של בריכות מלח הנמצאות בגיא ובשיפולי הרים. אלה בריכות אידוי של מים בהם שוקע המלח. המקבץ הגדול של בריכות קטנות ולבנות יוצר פסיפס מרהיב בלבן, על רקע ירוק וחום של הנוף ההררי. נוף ייחודי יפהפה, בו מתקיימת גם פעילות אנושית מעניינת. את המלח אוספים בשקים, מעמיסים על חמורים ומובילים אל מחסן מרכזי במקום. מרהיב כבר אמרנו. נאמר שוב. ייצור מלח בשיטות של פעם.
מוריי Moray . ממש בקרבת העיירה מראס, נמצא אתר הקרוי מוריי ובו שרידים של "מעבדה חקלאית" מתקופת האינקה. מדובר בטרסות חקלאיות מעגליות, בקוטר ההולך וקטן בצורת ספירלה, הנמצאות בשולי מכתש קטן. בהן נעשו ניסיונות לגדל סוגי צמחים שונים, בתנאי קרקע ואקלים שונים. יצוין, כי גם המקומות של מראס ומוריי לא נמצאים בד"כ במסלול הטיול של מרבית התיירים המבקרים בקוסקו ובעמק.
אורובמבה Urubamba. זו העיירה הגדולה בעמק הקדוש, שהיא למעשה עיירה קטנה, המונה קרוב לשלושת אלפים תושב. היא קרובה לאתרים חשובים בעמק, מתקופת האינקה. בסמוך לה עובר נהר האורובמבה ובקו הרקיע שלה ,פסגות הרים מושלגות. העיירה נמצאת בגובה של כמעט 2,900 מ'. הגענו לכאן ממוריי, מרחק כ 23 ק"מ , בנסיעה שנמשכה כ 40 דקות בדרך מפותלת. ערכנו ביקור קצר בכיכר המרכזית של העיירה Plaza de Armas והמשכנו ליעדנו הבא.
אויינטיימבו Ollantaytambo . נסענו מהעיירה אורובמבה כ 20 ק"מ מערבה על כביש B28, כחצי שעה והגענו אל העיירה הקטנה אויינטיימבו. הגענו לכאן לקראת חשיכה. חיפשנו ומצאנו מקום לינה בו העברנו את הלילה. הנהג שלנו התארגן באופן עצמאי ללינה שלו.
לינה - אויינטיימבו.
יום 11 – 3 אוק', יום ו – אויינטיימבו Ollantaytambo , העמק הקדוש Valle Sagrado
היום הוקדש לביקור באויינטיימבו . אויינטיימבו נמצאת בעמק הקדוש, כ 70 ק"מ מקוסקו. התקיים בה יישוב רצוף בתקופת האינקה, מאז המאה ה 11 ועד היום. העיירה מפורסמת משום המבצר הצבאי שהקימו כאן בני האינקה. זו עיירה מקסימה וליתר דיוק כפר, הממוקם באגף הצפון מערבי של העמק הקדוש, לא הרחק ממאצ'ו פיצ'ו. בכפר לא רק שרידים מתקופת האינקה, מהמאות ה 11 עד ה 15, אלא גם השפעות מתקופת הכיבוש הספרדי. צורת הכפר המקורית מתקופת האינקה נשמרה. כיכר מרכזית אחת גדולה עם רשת רחובות מסודרת. ארבעה רחובות אורך מקבילים, הנחצים ע"י שבעה רחובות רוחב מקבילים.
בקצה הכפר, בשיפולי הר השולט על הכפר, הקימו בני האינקה מצודה. זו הוקמה במקור לצרכים דתיים ובתוכה נמצא מקדש השמש. בשרידי מקדש השמש יש קיר לא גמור, המורכב משש לוחות אבן גדולות, בגובה של כ 3 מ' ובמשקל של 50 טון כ"א. אל המצודה והמקדש מטפסים בתלילות, נשקף נוף יפה של העמק, כמו גם של העיירה, הטרסות ומבני המחסנים מתקופת האינקה.
בכורח הנסיבות, הוסבה המצודה לצרכים צבאיים. המצודה בנויה מאבנים גדולות ומסותתות, ללא חומר המדביק ביניהן. היא הייתה חלק מקו ההגנה על בירת האימפריה, קוסקו. ליתר דיוק, חלק מקו הנסיגה . כאן ניהלו בני האינקה קרב גדול מול הספרדים. זה היה הקרב היחיד בו האינקה נחלו ניצחון. אולם לאחר זמן הם נאלצו לסגת מכאן אל הג'ונגל.
טיפסנו אל המצודה והמקדש במדרגות התלולות העולות אליהם , המוקפות טרסות. קיבלנו הסבר ממדריך ששכרנו במקום, על המבנה, חשיבותו בחירת מיקומו .
טיילנו מעט ברחבת הכיכר במרכז אויינטוומבו וראינו את בני המקום. גברים, נשים וילדים, בלבוש מסורתי צבעוני, לרבות כיסוי ראש. בני ילידים המשמרים מסורות עבר. באחד מאגפי הכיכר היה שוק מקומי קטן ונחמד. ביקרנו גם בכנסיה שבכיכר המרכזית. מסביב לכפר שדות וטרסות חקלאיות. ברקע, פסגות הרים מושלגות.
בסביבות השעה 1100 בבוקר עזבנו את אויינטוומבו וחצינו ברכב, בהדרכת הנהג שלנו, את העמק הקדוש לכל אורכו , בכיוון דרום מזרח . עיקר הנסיעה הייתה בכביש מספר B28 ואח"כ עברנו לכביש S3 ,שהחזיר אותנו לקוסקו, עם ערב.
הנסיעה בעמק הקדוש הייתה מאוד מעניינת. נסענו באזור כפרי, כאשר נהר האורובמבה זורם לאורך כל נתיב הנסיעה שלנו. פעם הוא מימין לנו ופעם משמאל.
בנתיב הנסיעה שלנו כפרים חקלאיים לא מעטים. השילוב של אדמת העמק הפורייה עם מי נהר האורובמבה מעניק להם חיים. במהלך היום עברנו בכפרים הבאים, על ציר B28 (לפי סדר ממערב למזרח):
Yucay
Huayllabamba
Urquillos
Calca
Lamay
Coya
San Salvador
Huarcapay
במרבית מהכפרים הנ"ל התעכבנו לביקור ולו גם קצר. בד"כ בכיכר המרכזית של הכפר, בכנסיה ובשוק אם התקיים. ליד הכפר סן סלבדור ביקרנו בכנסיה מיוחדת הנקראת Lord of Huanca Catholic Church.
בכפר אחד בו ביקרנו, ראינו מקום בו פעילה מגדת עתידות. ירדנה רעייתי, החליטה שהיא רוצה לברר מספר עניינים. נכנסנו אל חדרה של המגדת , עם הנהג ששימש כמתורגמן. מגדת העתידות ישבה על כיסא ולפניה שולחן עם עלי קוקה. ירדנה הציגה לה שאלה. מגדת העתידות ערבבה את עלי הקוקה, הרימה חופניים וזרקה אותם על השולחן. הביטה בעלים ונתנה תשובתה. היא הייתה אופטימית. עוד שתיים, שלוש שאלות ותשובות ויצאנו מהמקום עם חיוך.
עזבנו את כביש B28 והמשכנו בנסיעה על ציר S3 לכיוון דרום אל עבר הכפר סן פדרו דה קאצ'ה San
Pedro de Cacha. ליד כפר זה מצוי מקדש ראקצ'י Raqchi Temple , הידוע גם בשם Temple of Wiracocha . מבנה מתקופת האינקה הנושא את שמו של אל האינקה Wiracocha, בורא העולם ויוצר השמש והירח. המבנה חריג בגודלו ובצורתו. גובהו כ 20 מ', אורכו 92 מ', רוחבו כ 26 מ'. בכל צד של המבנה היתה שורה של 11 עמודים שתמכו במבנה. קירות אחד מאגפי המבנה נותרו כשרידים , המעידים על גודלו וצורתו. למבנה היו צמודים חדרים ובריכות רחצה פולחניות. יתכן שלמבנה היה גם תפקיד צבאי, כסיוע בשליטת האינקה באזור.
משם, נסענו מערבה על ציר S3, לעבר קוסקו. חצינו מספר כפרים ובשעת אחה"צ הגענו לפארק ארכאולוגי הקרוי טיפון Parque Arqueológico Tipón .הפארק נמצא בעמק הקדוש, 27 ק"מ דר' מז' לעיר קוסקו. זהו אתר מתקופת האינקה ,ששימש כמעבדה לניסויים חקלאיים, ככל הנראה. במקום מתחם של טרסות חקלאיות ורשת השקיה מורכבת ומסועפת לגידולים חקלאיים בהן. החלק העליון של המתחם ,הכולל תעלת השקיה חוצה את דרך האינקה שעברה כאן.
הגענו לקוסקו לקראת ערב. מעבר לביקור המעניין ב אויינטוומבו , היום היה מיוחד בכך שהכרנו כפרים רבים בעמק הקדוש ומספר אתרים מעניינים ששרדו מתקופת האינקה.
לינה - Los Portales Hotel בקוסקו .
יום 12 – 4 אוק', יום שבת – קוסקו
בוקר – הבוקר הוקדש לסיור בכיכרות וברחובות במרכז העיר קוסקו, בהן לא היינו עדיין ובמספר שווקים.
בין היתר, ביקרנו בשוק סן פדרו . זהו השוק הגדול והמעניין ביותר בעיר. שוק פתוח, צבעוני ועמוס המיועד למקומיים, אף שיש כאן גם חנויות ודוכנים המוכרים מזכרות ועבודות מלאכת יד לתיירים. בשוק גם דוכני אוכל. ממוקם במרכז העיר, בטווח הליכה מהכיכר המרכזית, פלאזה דה ארמאס. שוק קטן נוסף, בו קונים המקומיים נקרא Mercado de Wanchaq ונמצא במפגש הרחובותGarcilaso עם Huascar במרכז העיר.
בקרבת מקום נמצאת כיכר יפה הקרויה כיכר סן פרנציסקו Plaza de San Francisco , בה מספר בתי קפה. גם כנסיית סנטה קלרה Iglesia Santa Clara נמצאת כאן. מקום נוסף מעניין לביקור היא אנדרטה ברחוב הראשי Avenida Sol המנציחה את מלך האינקה פאצ'קוטג Pachacuteq ,הלוחם. האנדרטה בגובה 22 מ' ויש בה מדרגות לולייניות בהן ניתן לעלות אל ראשה (מיותר, לטעמי).
כיכר נוספת בה ביקרנו במרכז העיר היא כיכר סן קריסטובל Plaza Sán Cristobal . בכיכר נמצאת כנסיית סן קריסטובל וכן נקודת תצפית על העיר.
אחה"צ – יצאנו לסיור מודרך עם מדריך ורכב מחוץ לעיר, אותו תיאמנו עם סוכנות תיירות בקוסקו. במהלך הסיור ביקרנו בארבעה אתרים ארכיאולוגיים, מתקופת האינקה. כולם במרחק קילומטרים ספורים מהעיר קוסקו, על הכביש לכיוון פיסאק Pisac.
העיקרי שבהם הוא סאקסייהומאן Sacsayhuaman . מצודה שנבנתה על גבעה כשלושה ק"מ מקוסקו, עוד לפני תקופת האינקה. בני האינקה כבשו את המקום ,בנו אותו מחדש והרחיבו אותו, החל מהמאה ה 13. קירות המצודה בנויים מאבנים ענקיות ,עד תשעה מטרים גובה. האבנים הונחו במקום ללא טיח ,או חומר מדביק אחר, בהיותן מסותתות להפליא ומשלימות זו את זו.
שרידים נוספים של האינקה ראינו גם באתרים טאמבו מאצ'אי Tambomachay , קנקו Qenko ופוקה פוקרה Puca Pucara הסמוכים.
ב טאמבו מאצ'אי ישנם שרידים ארכיאולוגיים מתקופת האינקה של מערכת מים, הכוללת תעלות אקוודוקטים, תעלות מים ומפלי מים קטנים העוברים דרך סלעים מדורגים. לא ברור האם ייעוד המקום היה צבאי, או שהיה כאן אתר ספא ונופש לאליטה של האינקה.
בפוקה פוקרה נמצאת "המצודה האדומה" , על שם האבנים האדומות מהן נבנתה. זו מצודה צבאית שהקימו בני האינקה ,כחלק ממערכת הגנה על קוסקו ועל הממלכה. יש בה קירות גבוהים, מדרגות וטרסות.
בקנקו נמצא מקדש לפאצ'ה מאמה Pachamama , היא אלת האדמה, הפריון והזמן, עפ"י אמונת בני הילידים, צאצאי האינקה ויושבי הרי האנדים. במקדש ישנו שביל צר ומזגזג כבמבוך, לאורכו תעלה, בה הוקרבו קורבנות לפאצ'ה מאמה.
בין לבין הסתובבנו בפרברים של קוסקו וראינו את בני המקום בפעילות. ילדים משחקים ברחוב, עדר למה קטן מלחכך עשב. מראות יפים. לקראת ערב חזרנו לקוסקו.
לינה - Los Portales Hotel בקוסקו .
יום 13 – 5 אוק', יום א – צ'ינצ'רו Chinchero, פיסאק Pisac
כחובבי שווקים ידועים, יצאנו לבקר היום בשני שווקים שבועיים מופלאים, המתקיימים בימי ראשון . האחד מפורסם, מתויר וידוע בעיירה פיסאק Pisac . השני ,לטעמי, יפה ממנו ,מעניין ממנו ופחות ידוע ומתויר – זהו השוק של צ'ינצ'רו. עיקר הפעילות בשווקים היא בשעות הבוקר. רציתי לבקר בשניהם. המרחק בין שני מקומות אלה הוא כ 70 ק"מ ( כמעט שעה וחצי נסיעה ). ידעתי גם שיש לבקר בכנסיה בפיסאק ביום ראשון לפני הצהריים וכי יש בה טקס בסיום התפילה, הכולל תהלוכה ססגונית מרהיבה, דבר שלא רציתי להחמיץ. על כן, תאמנו עם הנהג שהסיע אותנו היום, יציאה מוקדמת מקוסקו, כך שנגיע אל השוק בצ'ינצ'רו בשעה 0700 בבוקר.
את מרחק 30 הק"מ בין קוסקו לצ'ינצ'רו עשינו בנסיעה של כ 45 דקות. הגענו אל השוק בצ'ינצ'רו בשעה 0700 כמתוכנן. השוק כבר היה פעיל. השוק מתקיים ברחבה גדולה שבאחד האגפים שלה ישנו קיר גבוה, שריד של מבנה מתקופת האינקה. צ'ינצ'רו הוא כפר מקסים בעמק הקדוש, בו כבר ביקרנו לפני מספר ימים. בימים ג' וה' מתקיים כאן שוק קטן. אולם השוק העיקרי, הססגוני והגדול מתקיים ביום ראשון בבוקר. זהו שוק המיועד למקומיים. ירקות, פירות, קטניות, ביגוד, בדים ועוד. לא לתיירים, אף כי האחרונים יכולים לגלות עניין בבדים ובעבודות טוויה שהכפר והאזור נודעים בהם.
אנשים מקומיים מכפרים סמוכים מגיעים לכאן, בתלבושותיהם הצבעוניות המסורתיות ולוקחים חלק בפעילות השוק. השוק הומה אדם. המוכרים יושבים תחת סככה מוצלת או בשטח פתוח ולפניהם יריעה ועליה מרכולתם. מתנהל כאן גם סחר חליפין. לימונים תמורת תפוחי אדמה וכן הלאה. עיקר המסחר בידי הנשים. לבושן הצבעוני, המגבעות על ראשן והאינטראקציה בינן לבין עצמן יוצרים נוף אנושי יחיד במינו. הנשים חובשות מגבעות בצורות שונות ולבושן שונה, דבר המעיד על שיוכם האתני. התייר רואה מקומיים אינדיאנים , אולם בתוכם יש קבוצות אתניות שונות. הלבוש , המבטא והשפה מבדילים ביניהם. המראות נפלאים. מראות ציוריים. זהו אחד השווקים היפים ביותר שהייתי בהם אי פעם. בצניעות אומר, שהייתי בלא מעט שווקים במסעותיי. קסם של מקום. חלק מהצילומים היפים ביותר שלי מפרו הם משוק זה.
בסביבות השעה 0945 עזבנו את צ'ינצ'רו ונסענו לפיסאק Pisac . תחילה ביקרנו בכנסיה הנוצרית שבכיכר המרכזית. התנהלה כאן מיסת תפילה של המקומיים. אינדיאנים בני ילידים, לבושים בביגוד צבעוני מסורתי נושאים עיניהם אל השילוש הקדוש ומתפללים. הגענו לכאן לקראת סיום התפילה, בשעה 1115 לערך . כעשרים דקות לאחר הגיענו הסתיימה המיסה. מנהיגי הקהילה ( קרויים ואראיוס "varayoqs" ) נמצאים בקהל המתפללים . עוד רגע הם יוליכו את הקהל בשירה בתהלוכה, בתוך הכנסייה תחילה ואח"כ מחוצה לה. בידיהם שרביט. נשים פיזרו עלי פרחים אדומים על הרצפה, בה תדרוך כף רגלם. מראה יפה וססגוני. חוויה לצפות בהתרחשות זו.
לאחר סיום הביקור בכנסייה הלכנו לבקר בשוק המקומי. כאן ברחבה המרכזית של העיירה וברחובות הסמוכים, שוק גדול בימי ראשון ( בימים ג' וה' שוק קטן). זהו שוק גדול בהרבה מזה של צ'ינצ'רו. הוא כולל מאות דוכנים. חלקו הארי של השוק , מיועד במידה רבה לתיירים. אמנם גם לכאן בני כפרים מקומיים מגיעים בתלבושת מיוחדת וצבעונית, אבל הפן התיירותי באוויר. מוכרים כאן בדים, שטיחים, עבודות אומנות ומלאכת יד. בשולי השוק מוכרים ירקות, פירות וכו' המיועדים למקומיים. ובכל זאת, המראה יפה. יש כאן התרחשות מעניינת של בני המקום. אימהות וילדיהן, משפחות שלמות וכמובן פעילות של מקומיים הקונים ומוכרים. בצדי הכיכר מספר בתי קפה ומסעדות. אנו מתרווחים באחד מהם ומביטים על המתרחש מולנו בהנאה. יש אוירה של הפנינג במקום. גם כאן מקסים, אף שתיירותי. השוק מתחיל לגווע בשעה 1400 לערך.
בתום הביקור בפיסאק הנהג לוקח אותנו אל מקום מעל הכפר, בו שרידים של מצודת אינקה, ממנה גם תצפית יפה על העמק. בסביבות השעה 1730 חזרנו לקוסקו.
המלצה – לתכנן את הטיול בפרו, כך שביום ראשון ניתן יהיה לבקר בשווקים של צ'ינצ'רו ושל פיסאק ולחזות בסיום המיסה ובתהלוכה בכנסיית פיסאק. זהו אחד הימים היפים ביותר בטיול לפרו. ניתן לעשות זאת, עפ"י לוח הזמנים שתואר לעיל.
לינה - Los Portales Hotel בקוסקו .
יום 14 – 6 אוק', יום ב - ארקיפה Arequipa
היום נבקר בעיר ארקיפה Arequipa .
ארקיפה היא העיר השנייה בגודלה בפרו עם כ 870 אלף תושבים . נמצאת בגובה 2,325 מ', במדבר הררי במערב הרי האנדים. על העיר צופה הר געש רדום הקרוי אל מיסטי El Misti , שגובהו כ 5800 מ' מעל פני הים. זו עיר קולוניאלית מקסימה, הנחשבת לשנייה ביופייה בפרו, אחרי קוסקו. מבחינה סוציו אקונומית, האוכלוסייה של העיר היא ברמה הגבוהה והאיכותית בפרו.
בוקר - בשעה 0900 לערך המראנו בטיסת פנים מקוסקו אל העיר ארקיפה Arequipa (חצי שעה טיסה).
לאחר התארגנות במלון יצאנו אל סוכנות תיירות מקומית, לתאם פעילות לימים הקרובים. טיול מודרך של יומיים אל עמק הקולקה Colca Valley וכן הסעה באוטובוס תיירים מארקיפה לפונו Puno .
אחה"צ – ביקור במרכז העיר ארקיפה. ראשית ביקרנו בכיכר המרכזית, כמו במקומות רבים אחרים בפרו, גם כאן, היא נקראת פלאזה דה ארמאס Plaza de Armas. כיכר ענקית, מטופחת ומושקעת. במרכזה גן המעוטר בעצי דקל, מזרקת מים, ספסלי ישיבה. הכיכר מוארת בלילה ומוקפת כביש רחב ובו מספר נתיבי תנועה לרכב.
הכיכר מלבנית ומוקפת מבנים היסטוריים וכנסיות בארבעת צלעותיה. באחד מאגפי הכיכר נמצאת הקתדרלה של העיר Basilica Cathedral of Arequipa . כנסיה גדולה, עם חזית ציורית ומרשימה. הכנסייה עלתה באש ב 1844 והוקמה מחדש בשנת 1868, בסגנון נאו-קלאסי. בצד הנגדי של הכיכר נמצאת כנסיית לה קומפנייה La Compana לה חזית בסגנון הבארוק. מבנים מרשימים נוספים בכיכר הם קאסונה פלורס דל קאמפו Casona Flores del Campo (ברח' פורטל דה פלורס מס' 136). בניין מרשים מהמאה ה 18 ,בעל מרפסת קשתות. ברחובות הסמוכים לכיכר מצויים מבנים קולוניאליים מרשימים נוספים, כמו La Casa del Moral ( ברח' מורל מס' 318) בית עשירים בו ניתן לבקר. וכן Casa Arrospide (ברח' סנטה קטלינה 101), ובניין ) La Casa de Tristan del Pozoרח' סן פרנציסקו 115) ששימש בית מגורים מהמאה ה 18 והיום יש בו גלריה לאומנות. בניין מעניין נוסף, מהמאה ה 18, הוא La Casa Arango (רח' לה מרסד 110 La Merced ). גם בבניינים אלה ניתן ורצוי לבקר.
לינה- בארקיפה, במלון בוטיק, הנמצא במבנה מקסים וציורי בשם La Casa de Melgar. על מקום זה קראתי בספר טיולים על פרו, של הוצאת הספרים הבריטית, המצוינת לאמריקה הלטינית, בשם Footprints . המלון עדיין פעיל ומומלץ לשהות בו.
המלצה- בשני מועדים מתקיים בעיר ארקיפה פסטיבל ואם ניתן, כדאי לבקר בה במועדים אלה. בסביבות ה 15 לאוגוסט העיר חוגגת את יום יסודה בתהלוכות ובמוסיקה. בשבוע הראשון של יולי מתקיים כאן פסטיבל פולקלור.
יום 15 – 7 אוק', יום ג – ארקיפה Arequipa
גם היום נבקר בעיר ארקיפה . נבקר, בין היתר, במתחם של מנזר מדהים בצבעוניותו וביופיו, שכל המבקר בפרו מומלץ שלא יחמיצו – מנזר סנטה קטלינה.
בוקר – ביקור במנזר סנטה קטלינה Santa Catalina Monastery. מנזר של נשים הנמצא שני רחובות מהכיכר המרכזית של העיר, במתחם מדהים ביופיו. עיצוב המבנים במתחם, צבעם הססגוני, החזק והקונטרסטי מעניקים חוויה ייחודית לכל המבקר כאן. צבעים חזקים של כחול , לבן, חום, כתום ממלאים את קירות מבני המתחם ויוצרים מראות ארכיטקטוניים צבעוניים ייחודיים . בין לבין, משולבים עץ, או קבוצת עצים ,עציצי צמח ופרח. זו פנינת חמד קסומה ובלתי נשכחת. גן עדן לצלמים. קשה להיפרד מהמקום.
המנזר הוקם בשנת 1579 והורחב במאה ה 17. הוא נפתח לביקור תיירים בשנת 1970. עד אז חיו , פעלו ולמדו במנזר בו כ 200 נזירות ועוד מאה אנשי צוות. המתחם הדתי כאן נחשב במשך שנים רבות למוסד חינוכי איכותי וחשוב בפרו. צעירות רבות נשלחו ללמוד במוסד יוקרתי זה. מאז שנפתח לציבור, המקום שינה ייעודו והפך לאטרקציית תיירות. נותרו בו נזירות מעטות בלבד (כעשרים).
בהמשך ביקרנו בכיכר סן פרנציסקו הקטנה, בכנסיית סן פרנציסקו ובמספר מבנים קולוניאליים שהוזכרו קודם.
אחה"צ – בשעות אחה"צ ביקרנו בפרברי ארקיפה, באמצעות נהג מונית ששכרנו למספר שעות. ביקרנו באזור סן לזארו San Lazaro . בכיכר המרכזית של הרובע וברחובות הצרים המקיפים את הגבעה שבמקום. משם לרובע ינהוארה Yanahuara. מהכיכר המרכזית של הרובע יש תצפית ( mirador)יפה על העיר. בכיכר גם כנסיה קטנה מהמאה ה 18. משם לרובע קאיימה Cayma ,ממנו גם צפינו על העיר וסביבתה.
לינה- מלון La Casa de Melgar, ארקיפה.
יום 16 – 8 אוק', יום ד – עמק קולקה Colca Valley
ביומיים הקרובים נטייל בעמק קולקה, הנמצא כ 160 ק"מ צפונית לארקיפה.
עמק קולקה נמצא בגובה של כ 3,600 מ' מעל פני הים. בעמק ישנו קניון קולקה Colca Canyon , הנחשב לאחד העמוקים בתבל (עומק מעל 3 ק"מ) . זהו עמק כפרי חקלאי . בו 14 כפרים שהשתמרו מהתקופה הקולוניאלית, מהמאה ה16. הכפריים צאצאי האינקה, עוסקים בחקלאות, שומרים על מנהגים עתיקים ולובשים לבוש מסורתי ,כולל כובעים עם סרטים צבעוניים. בעמק יש גם שמורות טבע, נשרי קונדור ובעלי חיים האופייניים להרי אנדים, הרי געש כבויים ונופים נפלאים.
את הטיול בעמק קולקה הזמנו מסוכנות תיירות מקומית, כולל לינה. היינו חלק מקבוצה של שמונה איש ונסענו עם נהג/מדריך במיניבוס.
בוקר - יצאנו מארקיפה ב 0900. כזכור, ארקיפה בגובה 2,325 מ'. טיפסנו עם הרכב לגובה 4,800 מ' ואח"כ ירדנו לגובה של 3,400 – 3,600 מ' מעל פני הים. דרך הנסיעה הייתה עקלקלה מאוד בקטעים מסוימים ולא נעימה. היינו על סף הקאה. בעמק עצמו תופעה זו לא חזרה על עצמה. זמן הנסיעה מארקיפה לעמק היה כ 6 שעות, עם עצירות ( נסיעה אפשרית גם בארבע שעות – לא מומלץ בגלל הדרך העקלקלה). במהלך הנסיעה עצרנו במספר מקומות . בשמורת אגואדה בלנקה Aguada Blanca National Park שם ראינו עדרים של אלפקה alpacas , ויקוניה vicuñas ולאמה .llamas באגם טוקרה Tocra ראינו להקות בעלי כנף כגון פלמינגו. בשיא הגובה של 4,800 מ' מעל פני הים יש נקודת תצפית נפלאה על רכס הרי געש במערב ועל העמק.
אחה"צ- בסביבות השעה 1500 הגענו אל הכפר קופוראקה Coporaque . משם יצאנו למסלול הליכה של כשעתיים בעמק. ביקרנו בכפר נוסף והתרשמנו מהנופים ומחיי היום יום של המקומיים בשדות ובכפרים.
ערב- לאחר מכאן נסענו לעיירה Chivay ,בה גם לנו. לאחר ארוחת הערב השתתפנו בערב פולקלור מקומי, הכולל נגינה של מוסיקת הרי האנדים, ע"י של נגנים מקומיים וריקודים . באירוע השתתפו מקומיים ותיירים. האווירה וההתרחשות היו נחמדים.
המלצה: לקחת ביגוד חם (קר בלילה) ,בקבוקי מים ומסנן קרינה לטיול זה בעמק קולקה.
יום 17 – 9 אוק', יום ה – עמק קולקה Colca Canyon
בוקר- בשעת בוקר מוקדמת יצאנו אל קניון קולקה ( קניון צר ועמוק, בהרי האנדים), אל מצפור הקרוי קרוז אל קונדור Mirador Cruz del Cóndor . מקום תצפית על נשרי הקונדור הענקיים, להם מוטת כנף באורך 3 מ', כל אחת ומשקל של 15-11 ק"ג. הנשרים מתחילים לחוג ב 0900 לערך. כאן נכונה לנו אכזבה. זאת, משום שראינו מעט נשרים וממרחק יחסית. כנראה שצריך מזל מיוחד, לראות אותם מקרוב. מכל מקום, ממקום התצפית המראה של הקניון, נהר קולקה Rio Colca העובר בתוכו והנוף מסביב, יפה. ביצענו הליכה רגלית מאזור המצפור לאורך הקניון ,להתרשמות מהנוף, מהצומח ומהחי.
במהלך הבוקר ביקרנו בכפר Maca ובכפר Lari הסמוכים .
צהריים - נסיעה חזרה לארקיפה ( 4 שעות).
לינה- מלון La Casa de Melgar,ארקיפה.
הערה: התקופה הטובה לצפות בנשרי הקונדור היא בחודשים מאי עד דצמבר.
יום 18 – 10 אוק', יום שישי – פונו PUNO
היום נגיע אל אגם טיטיקקה Titicaca Lake ולעיר פונו שלחופו.
בוקר – נסיעה ( 5 שעות) באוטובוס תיירים מארקיפה אל העיר פונו Puno , הנמצאת בדר' מז' פרו, על חוף אגם הטיטיקקה . העיר בגובה 3830 מ' ובה כ 150 אלף תושבים. היא משמשת בסיס יציאה מצוין לטיולים באגם.
אחה"צ - הגענו לפונו בסביבות השעה 1430. לאחר התארגנות במלון, יצאנו אל סוכנות תיירות מקומית, להזמין טיול של יומיים באגם טיטיקקה (כולל לינה באחד מהאיים באגם). טיול זה שריינו עם סוכנות התיירות מראש, עוד קודם יציאתנו לפרו. עתה עלינו לשלם ולקבל פרטי מפגש ולוח זמנים. הטיול הוא בקבוצה של כ 12 איש, בסירת מנוע .
לאחר מכן, יצאנו לטייל בעיר. ביקרנו בכיכר המרכזית פלזה דה ארמס ובקתדרלה שבה. הלכנו רגלית אל פארק הואחסאפאטה Huajsapata Park , ממנו תצפית יפה על האגם ועל העיר. התרשמנו מאנדרטת האינקה הראשון , הקרויה Manco Capac , הצופה על האגם.
לינה- פונו.
יום 19 – 11 אוק', יום שבת – אגם טיטיקקה Titicaca Lake
היום נבקר בקהילות אינדיאניות מיוחדות, החיות באיים קטנים באגם טיטיקקה, השומרות על אורח חיים ייחודי ומסורתי.
אגם טיטיקקה נמצא בהרי האנדים, בגובה של כ 3,800 מ' מעל פני הים ובתוכו עובר הגבול בין פרו לבוליביה. הוא האגם הגדול בדרום אמריקה ,במונחי שטח וכמות המים שבו. האגם משתרע על שטח של כ 8,400 קמ"ר ( 40% משטחה של ישראל).
בוקר- בשעה 0830 יצאנו להפלגה באגם, בסירה ממונעת, אל אחד מאיי אנשי האורוס Uros. עפ"י המסופר, בני האורוס (או אורו Uro) מקורם בג'ונגלים של האמזונס, בתקופה עתיקה. הם הגרו לאזור זה ונרדפו במהלך ההיסטוריה. כתוצאה מכך, הם חיפשו לעצמם מקום שקט לחיות בו . בחרו חיים באגם. מאחר ואף אחד לא רצה בהם, הם בנו לעצמם איים צפים באגם, עליהם הם חיו ועדיין חיים. אמת או אגדה, איני יודע.
את האיים הצפים בני האורוס בנו מענפים של צמח באגם , הצומח במקומות רדודים, הקרוי טוטורה Totora . את ענפי הצמח הם שמים אחד על השני עד שנוצרת שכבת צמחים עבה ,הצפה על פני המים. כך בנו לעצמם איים צפים בגודל של 15 X 15 מטר לערך כ"א. בהם בנו בתים מצומח , סירות ואפילו כנסיה. עפ"י ההערכה, כ 1200 בני אורוס חיים היום על גבי איים צפים קטנים כאלה באגם טיטיקקה. הם מתפרנסים בעיקר מתיירות.
הביקור באיים הצפים היה מקסים. הגענו עם סירת המנוע שלנו למרחק מסוים מאי צף. ממנו נלקחנו בסירה מסורתית ,הבנויה מקש , של בני האורוס אל האי ועלינו עליו רגלית. אנו עומדים על מים. בינינו לבין המים שכבת צמחים עבה. העמידה לא לגמרי יציבה. מתרגלים. לפתע הרגל שוקעת במים. ילדה מקומית מצביעה על חור בשכבת הצומח, כאומרת לנו זהירות. הנשים המקומיות פורשות על רצפת הקש עבודות מלאכת יד שיצרו, האופייניות למקום. אנו קונים ,שהרי זו פרנסתם. קנינו מובייל נחמד ,עשוי מקש ובו דגמים של סירות מסורתיות של בני האורוס. בני המקום לבושים לבוש מסורתי. הנשים חובשות מגבעת. כך, אנו עוברים ומבקרים בעוד שני איים כאלה, לפחות. אנו מרותקים למראה האנשים הנחמדים האלה, שבחרו לחיות חייהם על גבי איים צפים. מקום קסום עם התרחשות קסומה.
לאחר הביקור באיים הצפים, הפלגנו כשלוש שעות אל עבר האי אמאנטני Amantani . אי יפהפה באגם טיטיקקה ,בו נעביר את הלילה בבית, של משפחה מקומית ונחווה את חייה וחיי הכפר שלה.
אחה"צ – הגענו לאי אמאנטני בסביבות השעה 1430. ממקום עגינת הסירה, יצאנו בהליכה רגלית אל הכפר, הנמצא במעלה הר. בנקודה מסוימת חיכו לנו בני המשפחות שיארחו אותנו ,עד למחרת בבוקר. התפצלנו מקבוצת המטיילים שלנו. אשתי , החבר שלנו ואני ,הלכנו עם אישה מקסימה ,לבושה חצאית כחולה , חגורת בד אדומה רחבה, חולצה לבנה רקומה ולראשה צעיף שחור. היא לקחה אותנו אל ביתה, במעלה ההר. כשהגענו אל ביתה היא הכירה לנו את בנה היחיד והחייכן (בן 7) ואת הבית. בית אבן, בו יש לה חדר מגורים לאורחים. שירותים בחצר בעמדת פחון. גם המטבח בחצר ,מנותק מבית המגורים. לא ברור לנו האם יש למארחת בן זוג, שכן לא ראינו כזה . היא יצאה מגדרה שיהיה לנו נוח ונעים אצלה. אכן כך היה.
לאחר מנוחה קצרה ותקשורת עם המארחת בשפת גוף ובאנגלית רצוצה, היא הובילה אותנו למקום מפגש של הקבוצה , לקראת סיור רגלי באי. היא לא הצטרפה לסיור. עלינו ברגל אל הנקודה הגבוהה באי, 4,150 מ' מעל פני הים, לראות מקדש מקומי ולהתרשם מהנוף של האי והאגם. שם ראינו את השקיעה.
ערב- ירדנו מההר אל הכפר בו נלון. הגענו עצמאית אל הבית של המארחת. היא הזמינה אותנו לאכול ארוחת ערב במטבח שלה. מטבח קטן בחצר . בערך 3X3 מ'. בצד ישנה כירה בוערת אש, עליה מבשלים. האש נוצרת מהבערת עצים. המקום חשוך ואפלולי. מואר ע"י נרות ואש הכירה. יש מספר שרפרפים עליהם אנו יושבים, ללא שולחן. סביב רגלינו מסתובבים בעלי חיים קטנים הקרויים "גיני פיג" guinea pig (חזיר ים). גודלם כגודל ארנב קטן. המעמד סוריאליסטי. אנו אוכלים את שהוכן. לא לגמרי יודעים מה אנו אוכלים. האוכל היה סביר והחוויה נפלאה. ייחודית.
לאחר ארוחת הערב, המארחת הובילה אותנו אל ה"מתנ"ס" של הכפר. אולם קטן , בו חיכתה לנו הפתעה. בני המקום ערכו לכבודנו ערב פולקלור של שירה וריקודים, דרכם למדנו על מנהגים ואורח חיים במקום . התערבבנו בהם ,באווירה נחמדה. המארחת המקומית שלנו הייתה אתנו כל הערב. סיום נחמד ליום קסום.
לינה בבית המשפחה המארחת באי אמאנטני.
יום 20 – 12 אוק' יום א – אגם טיטיקקה.
בוקר – לאחר ארוחת בוקר שהוגשה ע"י המארחת במרפסת הבית, נפרדנו ממנה ומהבן שלה בחיבוקים, במתנות ובתודה. הלכנו אל מקום המפגש שנקבע בכפר וירדנו ברגל, בשביל שהוליך בדרך ההררית אל מקום מעגן הסירה של הסירה שלנו.
יצאנו בהפלגה קצרה אל אי שכן , הקרוי טאקילה Taquile . אי מקסים של הגברים הסורגים. האי ידוע באיכות הבדים המיוצרת כאן, ללא שימוש במכונות. סיירנו באי ובעתיקות שבו. האטרקציה מבחינתנו הייתה האנשים שעל האי ובכפר שבו. גברים ונשים לבושים בלבוש מסורתי צבעוני. לגברים כובעים סרוגים בצבע אדום ולבן, בצורת כובע גרב, עם פונפון בקצה. גברים לא מעטים נצפו עוסקים בסריגה מיומנת, עם מסרגות יד. צבע האדמה באי אדמדם , דבר המוסיף ליופי של המקום.
באי טקילה חיים כ 2,200 נפש. התושבים הם אינדיאנים שאימצו את הדת הקתולית. הכפר העיקרי באי, בו ביקרנו נמצא בגובה 3,950 מ' מעל פני הים. התהלכנו ברחובות הכפר טקילה וראינו את תושביו בחיי היומיום של הם. המראות יפים .
אחה"צ – הפלגה חזרה לפונו. בשעות אחה"צ המאוחרות טיילנו במרכז פונו.
לינה- פונו.
הערה: ביום הבא ,אנו אמורים לעבור לבוליביה ולהתחיל טיול של שבועיים במדינה זו. הערב, קיבלנו החלטה לבטל הטיול בבוליביה, לאור מידע שהגיע משם , על מהומות, חסימות כבישים, שביתות, הפגנות אלימות וירי של כוחות הביטחון במפגינים. פגשנו במלון שלנו, תיירים שהצליחו להימלט מבוליביה ,שאמרו כי אין טעם להיכנס למדינה בעת הזאת. לכן בניגוד לתכנון המקורי, המשכנו לטייל בפרו. להלן תיאור ימי הטיול הנוספים בפרו.
יום 21 – 13 אוק', יום ב - נסיעה מפונו לקוסקו.
בוקר – נסיעה וטיול בדרך מפונו אל קוסקו באוטובוס תיירים ( 5 שעות). במהלך הנסיעה בוצעו מספר עצירות בדרך וביקור במספר אתרים.
אחה"צ – מרכז קוסקו.
לינה- קוסקו.
יום 22 – 14 אוק' , יום ג – לימה Lima
בוקר – טיסה מקוסקו אל לימה .
אחה"צ – טיול באזור רובע מיראפלורס וברובע סן איסידרו San Isidro של לימה.
לינה – מלון ברובע מיראפלורס , לימה.
יום 23- 15 אוק', יום ד – לימה Lima
ביקור באזור המודרני של לימה, רובע מיראפלורס .
בוקר - מוזיאון הארכיאולוגיה והאתנוגרפיה בכיכר בוליבר במיראפלורס. אח"כ טיול במרכז הרובע ובטיילת החוף .
אחה"צ –ביקור ב מוזיאון הררה Herrera בו אוסף של מומיות, קרמיקה, תכשיטים ועוד. אח"כ ביקור בשוק עבודות יד ברחוב Petit Thouars .
לינה – מלון ברובע מיראפלורס, לימה.
יום 24 – 16 אוק', יום ה – פיסקו Pisco , איי בייסטאס Ballestas Islands .
בוקר – נסענו באוטובוס ציבורי מלימה אל פיסקו Pisco ,הנמצאת 285 ק"מ דרומית מלימה ( 3 שעות נסיעה). עם הגיענו לפיסקו ,הלכנו לסוכנות תיירות לתאם סיור מודרך ושייט באיי בייסטאס Ballestas Islands .
אחה"צ – שייט אל איי בייסטאס Ballestas Islands . איים הקרובים לפיסקו, בהם בעלי חיים שונים- פינגווינים, כלבי ים, בעלי כנף ועוד. רבים מכנים מקום זה "גלאפגוס לעניים" . משמע , מזכיר את בעלי החיים הנצפים באיי הגלאפגוס, אולם בקנה מידה קטן בהרבה. השייט בסירת המנוע נמשך כשעתיים.
לינה – מלון בסיסי בפיסקו Pisco .
יום 25 – 17 אוק' יום שישי - פיסקו Pisco , פראקאס Paracas , לימה
בוקר – סיירנו בעיירה פיסקו ,במפורסמת במשקה אלכוהולי, הנושא את שם העיירה. אח"כ יצאנו לבקר בכפר הדייגים פאראקאס – Paracas , בו ראינו ספינות דייג בפעולה . אכלנו צהריים במסעדה מקומית והתענגנו על מאכל הסביצ'ה ,העשוי כאן נפלא (דגים).
אחה"צ – חזרה לפיסקו ונסיעה באוטובוס ציבורי, חזרה ללימה.
לינה- לימה.
יום 26 – 18 אוק', יום שבת – טיסה מלימה אל ברצלונה,ספרד.