הקדמה
הפארק הלאומי סרנגטי בטנזניה נחשב ע"י רבים כמקום מספר אחד בעולם לטיול ספארי מגוון ומעניין.
בסקירה זו, תיאור כללי של פארק הסרנגטי ואפשרויות הטיול בו. תיאור זה יכול לסייע לכל המבקשים לטייל בטיול ספארי בכלל, ובטנזניה ופארק הסרנגטי בפרט. המידע המוצג בסקירה זו , הוא תוצר של שני טיולי ספארי שקיימתי עם משפחה וחברים בפארקים ושמורות טבע בטנזניה בשנים 2024 וב 2013. בנוסף, הסתייעתי במידע שקיבלתי מגורמי תיירות בטנזניה, וכן מספרי טיולים דוגמת "לונלי פלאנט" וממידע ברשת האינטרנט.
בשני הטיולים שקיימתי בטנזניה, הוקדשו לסרנגטי 5-4 טיולי נטו, ולא בכדי. הטיול בשנת 2013 בוצע במחצית הראשונה של חודש ספטמבר, ואילו הטיול השני בוצע בסוף יולי/ראשית אוגוסט 2024. אני יכול להעיד מניסיוני זה, שעיתוי הטיול בספטמבר היה מוצלח יותר מזה של סוף יולי/ראשית אוגוסט. זאת משום:
· בספטמבר צפינו בחצייה של אלפי גנו וזברות את נהר המארה, אירוע שהוא שיא הטיול וחווית חיים. בראשית אוגוסט ניסינו במשך יומיים ,מספר פעמים, לאתר חצייה של הנהר במספר אזורי חצייה והעלינו חרס בידינו.
· מגוון וכמות בעלי החיים אליהם נחשפנו בספטמבר 2013 היה רב יותר מאשר בסוף יולי/ראשית אוגוסט 2024.
איני יודע האם ההשוואה הנ"ל משקפת מציאות והאם יש להתחשב בה בכל הקשור לקביעת עיתוי הטיול. סוכנות הנסיעות שהסדירה שרותי הקרקע עבורנו, כמו גם הנהג/מדריך שלנו אמרו לנו שבראשית אוגוסט נצפה בחצייה ,דבר שלא קרה. אפשר שהיה לנו חוסר מזל בראשית אוגוסט. עם זאת, תחושתי ,וזו רק תחושה, שהמחצית הראשונה של ספטמבר עדיפה על סוף יולי/ראשית אוגוסט.
חומר משלים לסקירה זו, ומידע מקיף על אודות טנזניה ומסלולי טיול בה ,לרבות בסרנגטי, נמצא בבלוג טיולים זה בקישורים הבאים:
טנזניה –מדריך מקיף למטייל העצמאי.
טנזניה - מסלול טיול ספארי עצמאי 11 יום.
טנזניה - מסלול טיול ספארי עצמאי 14 יום https://www.lametayel.co.il/posts/mp7ynq.
הפארק הלאומי סרנגטי
הסרנגטי היא שמורת טבע ענקית המשתרעת על פני שטח של כ־14.8 אלפי קמ"ר (כשני שליש משטח מדינת ישראל). שמורת הסרנגטי הוא חלק ממערכת אקולוגית גדולה יותר, הכוללת גם את שמורת המסאי מארה בקניה, ואשר שטחה כ 25 אלף קמ"ר. נהר המארה מפריד בין שתי שמורות אלה, כאשר בעלי החיים חוצים אותו באופן חופשי מצד לצד.
הסרנגטי היא שמורת הטבע העשירה והמפורסמת ביותר בעולם. עשירה במספר בעלי החיים שבה ובמגוון שלהם ומפורסמת בהיותה המצולמת ביותר בסרטי טבע תיעודיים. השמורה מספקת את אחד המקומות הטובים ביותר בעולם לצפייה בחיות בר בבתי הגידול הטבעיים שלהם.
שמורת הסרנגטי הוכרה כאתר מורשת עולמית ע"י אונסק"ו ב־1978
שמורה זו קיבלה חשיפה ופרסום ב־1959 בספר ובסרט תיעודי, שניהם בשם "הסרנגטי לא ימות"
The Serengeti Shall Not Die, מאת פרופסור ברנרד גרזימק Bernard Grzimek. ברנרד בשיתוף עם בנו מייקל, חקרו וצילמו את הסרנגטי בשלהי שנות ה־50 של המאה ה־20. לצורך כך הם הרבו לטוס בשטחי השמורה. בשנת 1958 נהרג מייקל בהתרסקות מטוסו במהלך אחת הטיסות בשמורה, כתוצאה מהתנגשות בנשר. הוא נקבר על שפת מכתש נגורונגורו ואנדרטת אבן צנועה הוצבה לצידו. עוזי פז, חוקר הטבע, מספר כי בשנת 1987, כ־30 שנה מאוחר יותר, נוספה לוחית לאנדרטה המנציחה את האב ברנרד גרזימק, יוזם מחקר הסרנגטי, כותב הספר ובמאי הסרט. על גבי הלוחית נכתב "במקום לחרף את החושך, עדיף להדליק נר". תודה לעוזי פז. ראו מאמרו ב"מסע אחר" בנושא "שמורת סרנגטי: מישורי העשב האינסופיים".
כשליש משטח שמורת סרנגטי הם מישורי דשא ,שנהוג לכנותם "נצחיים, או אין סופיים". השם סרנגטי ניתן משפת שבט המסאי – Siringit "המקום בו האדמה פועלת לנצח". יתר שטח השמורה הן גבעות נמוכות.
בסרגנטי ובאזור נגורונגורו התרחשה פעילות וולקנית לפני כ־4-3 מיליון שנים, שהותירה מעטה אפר אפור שהתקשה כאבן, מה שהקשה על צמיחת עצים, למעט פה ושם עצי שיטה (אקציה). מאידך, עשבים רדודים ועשירים במינרליים צומחים במקום ומשמשים למרעה לבעלי חיים כל השנה.
בחודשים אוקטובר עד מאי, מגוון בעלי החיים בסרנגטי.
הסרנגטי שופע חיות בר הודות לעשב הירוק הצומח בעקבות הגשמים. מגוון בעלי החיים כולל: גנו, זברה, ג'ירפה, באפלו, חזיר יבלות warthog,אייל טופי topi, אייל הרטביסט hartebeest, אימפלה impala , צבי תומסון Thomson’s gazelle וגרנט Grant’s gazelle, צבועים, תנים, נשרים, ציפורי kori bustard ועוד.
בעונה היבשה (יוני-אוקטובר) ניתן להבחין ביתר קלות גם בטורפים ממשפחת החתוליים – אריות, נמרים (Leopard) , ברדלסים ( ( Cheetahsוכן קראקל Caracal סרבאל Servalוצבועים.
הנדידה הגדולה – למישורי העשב במערכת האקולוגית של הסרנגטי בטנזניה וגם במסאי מארה בקניהיש תפקיד בנדידה השנתית של למעלה משני מיליון בעלי חיים, המתרחשת בתנועה מעגלית, עם כיוון השעון, במערכת זו במשך כל חודשי השנה. מדובר במראה מפעים של טורים ארוכים, הכוללים בעיקר עדרי גנו ההולכים בסבלנות אין קץ מרחקים של כ־3000 ק"מ אחר העשב הירוק והטרי. מדובר בכ 1.5 מיליון גנו, כ 300 אלף זברות, כ 300 אלף איילים וצביים מסוג תומסון ( Thomson's gazelle) ועוד כ 30 אלף צביים מסוג גראנט (Grant's gazelle). בדרך זו הם מקבלים את מזונם מאזורים שונים בפארק. בעלי חיים אחרים, שלהם מחזור נדידה קטן יותר, אינם חוצים את נהר המארה. מחזור הנדידה מתחיל בחודש מאי בדרום הסרנגטי, בתנועה לכיוון צפון.
הנדידה מגיעה לסרנגטי הצפוני ולמסאי מארה בסוף יוני, ומתקיימת שם עד ספטמבר, אז היא חוזרת דרומה דרך אזור לובו שבצפון הסרנגטי, עם תחילת הגשמים בסרנגטי. נדידת בעלי החיים מגיעה למישורים הדרומיים עד נובמבר, שם הם נשארים לעונת הרבייה וההמלטות וניזונים מהעשב העשיר .
עונת ההמלטות – בחודשים פברואר- מרץ, משך שלושה שבועות, מעל 90 אחוז מנקבות הגנו (כ-500,000 בעלי חיים) ממליטות. ההמלטות מתרחשות בד"כ בשעות הבוקר המוקדמות. העגלים הנולדים יכולים לעמוד עצמאית על רגליהם בתוך שבע דקות ובתוך יומיים יכולים לברוח מטורף. ואולם, כ־40% מעגלים אלה לא שורדים ארבעה חודשים ממועד לידתם. רבים מהם נטרפים ע"י אריות, נמרים, ברדלסים, צבועים ותנינים. בסיום עונת הגשמים (אפריל) והתחזקות העגלים ששרדו, מתחיל כאמור בחודש מאי תהליך הנדידה מדרום לצפון.
פארק הסרנגטי נחלק למספר אזורים, כאשר המעניינים הם דרום הסרנגטי וצפון הסרנגטי. האזורים העיקריים הם :
1. דרום מרכז הסרנגטי - עמק סרונרה Seronera River Valley
נהר סרונרה Seronera River עובר בדרום מרכז הסרנגטי ומהווה מקור מים חשוב לבעלי החיים באזור זה. זהו אחד מבתי הגידול העשירים ביותר של בעלי חיים בסרנגטי. הנהר גם מסמן את הגבול בין מישורי הדשא לגבעות שמצפון. מומלץ לנוע קרוב לגדת נהר סרונרה לתצפית על טורפים
עיקר תנועת התיירים בסרנגטי מגיעה לאזור זה. זהו לב פארק הסרנגטי. זאת משום שקל יחסית להגיע אליו ומשום שהוא שופע בעלי חיים. יש בו גם מסלול המראה ונחיתה למטוסים קלים, ניתן לצפות מאזור זה בכדורים פורחים על חלקים ממרכז הפארק .
בעונה הגשומה (דצמבר-אפריל) ובעיקר בין חודש מרץ לחודש מאי שוהים במקום עדרים עצומים של גנו ופעילות ערה של טורפים – אריות נמרים וברדלסים.
כ 15 ק"מ מצפון לבניין מנהלת הפארק ומרכז המבקרים נמצאת בריכת היפופוטמים הנקראת רטימה Retima Pool, ליד מפגש הנהרות סרונרה וגרומטי Grumeti. 30-20 היפופוטמים שורצים במים, סמוכים אחד לשני.
סרונרה הוא המקום הטוב ביותר בטנזניה לראות נמרים, אשר נוהגים להרחיק את חום היום על עצים מוצלים וכן לראות אריות, ברדלסים וצבועים מנומרים.
2. גרומטי והמסדרון המערבי Grumeti & the Western Corridor
אזור זה משתרע במערב הפארק והוא פחות אטרקטיבי לתיירים, אף שיש בו פעילות מעניינת של בעלי חיים כולל חציה של נהר הגרומטי. אולם זו אינה מתחרה עם חציית נהר המארה בצפון הפארק. הנדידה של עדרי הגנו והזברה מתרחשת כאן בד"כ בסוף מאי עד ראשית יולי.
3. מרכז הסרנגטי Central Serengeti
אזור מרכז הסרנגטי פחות מעניין מבחינת צפייה בבעלי חיים, למעט בחודשי נובמבר ודצמבר בהם הנדידה עוברת במקום. מרכז הסרנגטי מהווה שטח מעבר בין החלק הצפוני לדרומי של הפארק. עם זאת, יש נופים יפים במרחב זה.
4. צפון הסרנגטי North Serengeti
האטרקציה העיקרית בצפון הסרנגטי היא חציית נהר המארה Mara River, הגובל בצפון בין קניה לטנזניה. המראה של מאות ואלפי בעלי חיים מסוג גנו וזברות המצויים בהמתנה על גדת הנהר ולאחר מכן חוצים אותו מקניה לטנזניה (או בכיוון ההפוך) הוא מפעים ,מרגש ובלתי נשכח. ללא ספק, שיא של טיול ספארי. מראה מדהים של עשרות בעלי חיים החוצים בשצף קצף את הנהר בטור, תוך דקות, כשבמים הם מתמודדים עם תנינים והיפופוטמים המבקשים לטורפם, עם סלעי אבן וקשיי שחייה.
קשה לתזמן את מועד החצייה, וצריך מזל להיות במקום ולחוות אותה כאשר מתרחשת, זאת היות ואינה מתרחשת בכל יום. מומלץ לנסות מספר פעמים להגיח אל הנהר במקומות שונים ולבדוק האם יש חציה.
באזור צפון הסרנגטי יש אמנם פחות בעלי חיים מאשר בדרום, אולם כולם נמצאים גם באזור זה. כאן עוברת הנדידה הגדולה וניתן לראות עדרי גנו רבים וגם אריות ונמרים טורפים, לצד בעלי חיים נוספים מסוגים שונים.
דרכי הגעה
לפארק הסרנגטי ניתן להגיע ברכב ובדרך זו לחוות את אפריקה, לבקר בשמורות טבע נוספות, עיירות, כפרים. לראות את החיים בצידי הדרכים כמו גם נופים נפלאים. זו דרך ההגעה עליה אני ממליץ.
דרך הגעה מקובלת היא מארושה אל דרום הסרנגטי ברכב, ומשם, דרך שמורת אזור נגורונגורו אל צפון הסרנגטי, ולחזור בכיוון הפוך באותה דרך פחות או יותר. בדרך זו ניתן לבקר גם בדרך הלוך, או חזור, בפארק הלאומי טרנגירה, הפארק הלאומי ארושה, הפארק הלאומי מניארה, מכתש נגורונגורו, אגם אייסי וכן קהילות שבטיות מעניינות באזורים אלה.
דרך חלופית לטיול בסרנגטי ברכב, היא הגעה ישירות אל צפון הסרנגטי , דרך אגם נטרון Lake Natron ושער הכניסה לפארק קליין Klien Gate. זו דרך מדברית מעניינת . נסענו בה בשנת 2013. https://tanzania-specialist.com/national-parks/lake-natron/
דרך הגעה חלופית נוספת לפארק הסרנגטי, לקצרים בזמן ,או מבקשי נוחות בהגעה, היא בטיסה. ניתן לטוס אל הפארק מארושה Arusha (ומהפארק אל ארושה) במטוסים קלים קטנים אל אזור סרנורה במרכז הפארק Serenora Airstrip (משך הטיסה כשעה). זו דרך הגעה נוחה לסרנגטי. חוסכים בה גם נסיעה של כשש שעות (כ 300 ק"מ). אם מקזזים את זמן הטיסה ,זמן ההגעה לשדה התעופה והמתנה לטיסה, החסכון נטו בזמן הוא רק כ־3 שעות. יש בסרנגטי מספר מסלולי נחיתה והמראה נוספים למטוסים קלים, כולל בצפון הסרנגטי. מסלולי ההמראה והנחיתה עשויים מכורכר. יש מגבלה למטען אישי של 15 ק"ג לנוסע, בתרמיל גב בנפח מוגבל. הטיסות גם מותנות בתנאי מזג אוויר. מרבית המטוסים הקלים יכולים להסיע עד 12 איש במטוס. מידע נוסף בקישור הבא https://www.serengeti.com/flights-to-serengeti.php
מסלול טיול
הסרנגטי, כמו גם פארקים ושמורות טבע נוספות בטנזניה, הוא מקום שניתן לשוב אליו ובכל פעם נחשפים למראות ולהתרחשויות חדשים בטבע.
על מנת לחוות את הסרנגטי ולהתרשם מצפייה בבעלי חיים החיים בו ובמראות הנוף יידרשו מספר ימים. לטעמי, המינימום הנדרש הוא ארבעה ימים, אם כי מי שיכול, עדיף יהיה להוסיף עוד יום או יומיים. כך גם יגדלו הסיכויים לצפות בחציית נהר המארה ע"י עדרי גנו, זברות וגאזלים.
הצעה למסלול טיול בסרנגטי הכולל פארקים לאומיים ושמורות טבע נוספות בצפון טנזניה
נקודת המוצא והסיום של מסלול הטיול לפי הצעה זו היא העיר ארושה Arusha.
יום 1- הגעה לארושה.,טנזניה . לאחר התארגנות קצרה ,נסיעה כ 5 שעות אל אגם נטרון Lake Natron . לינה בלודג' באזור הדרום מערבי של האגם. יש מספר אפשרויות לינה במקום, כגון Maasai Giraffe Eco Lodge , או Africa Safari Lake Natron ועוד.
יום 2- סיור באגם נטרון Lake Natron (להקות גדולות של פלמינגו באגם) ונסיעה אל פארק הסרנגטי צפון ( 6-4 שעות) . לינה בצפון הסרנגטי. בדרך מארושה לסרנגטי צפון, דרך אגם נטרון נפגשים גם עם בני המסאי ועדריהם.
ימים 4-3 סרנגטי צפון.
יום 5 -בוקר של צפייה בבעלי חיים בסרנגטי צפון, כאשר נעים דרומה . בהמשך לאחר מכן, נסיעה לסרנגטי מרכז ולינה שם.
יום 6 – סרנגטי מרכז ודרום. הגעה לאזור מכתש נגורונגורו ולינה שם.
יום 7 – בוקר : מכתש נגורונגורו. אחה"צ נסיעה דרך אזור שמורת נגורונגורו אל העיירה קאראטו Karatu ומשם לאגם אייסי Eyasi Lake. לינה בלודג' /קאמפ לחוף האגם.
יום 8 – ביקור במתחם קטן של בני שבט הדזבה ובהמשך, במתחם משפחתי של בני שבט הדאטוגה. התרשמות מפעילות הדייגים באגם אייסי. נסיעה לעיירה קאראטו, ביקור בה ולינה באזור.
יום 9 – בוקר : ביקור בפארק הלאומי מניארה Manyara National Park . אחה"צ. ביקור בפארק טרנגירה. Tarangire National Park לינה בפארק טרנגירה.
יום 10 – ביקור בפארק טרנגירה. לקראת ערב נסיעה לעיר ארושה ולינה בה.
יום 11 – ביקור בפארק הלאומי ארושה Arusha ( יום שלם, כולל שעתיים מסלול הליכה רגלי וביקור באגמי מומלה Momela lakes.
מידע מפורט על מסלולי טיול ספארי עצמאי בצפון טנזניה ,אותם עשינו בשנת 2024 וכן בשנת 2013, ראו בבלוג זה בקישורים הבאים:
https://www.lametayel.co.il/posts/mp7ynq
קישורים לסרטי תעודה
להלן קישורים לסרטי דוקו אודות פארק הסרנגטי והאזור: