להלן מידע על טיול מפנק ומגוון, שערכנו ,4 זוגות חברים, בדרום הודו ,במחיר נמוך יחסית לאדם. הטיול תוכנן ותואם ע"י כותב סקירה זו. הטיול נמשך 22 יום נטו ובוצע באמצעות סוכנות תיירות בהודו. פרטים על סוכנות זו ואחרות שהייתי עימם בקשר נמצאים בקישור הבא:https://www.lametayel.co.il/%D7%9E%D7%90%D7%A8%D7%92%D7%A0%D7%99+%D7%AA%D7%99%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%AA+%D7%91%D7%94%D7%95%D7%93%D7%95
בחרנו מלונות ברמה של 5 כוכבים, על בסיס לינה וא. בוקר-כל המלונות היו הטובים, או מהטובים, בכל מקום בו שהינו. כמעט בכל המלונות היה קשר WIFI ללא חיוב. כמעט בכל מלון היתה בריכת שחיה יפה ובשלושה מהם אף מצאנו זמן לעשות בה שימוש. בגלל מרחקי הנסיעה של מספר שעות ביום בד"כ, בחרנו לשהות 2 לילות רצופים, במרבית המלונות בהם שהינו. ארוחות ערב טעימות ,חלקן על סף גורמה, אכלנו בבתי המלון ,או במסעדות שהומלצו בלונלי פלנט ,או ע"י המקומיים. בד"כ דילגנו על ארוחות צהריים והסתפקנו בנשנושים. היה לנו רכב (עם נהג מקומי דובר אנגלית), מסוג טמפו טרוולר, 13 מקומות (כולל נהג),שהוא מיניבוס. היה די נוח בו וכל המטען שלנו היה בתוך האוטובוס. בכל מקום אליו הגענו, היו לנו מדריכים מקומיים, ברמה טובה מאוד בד"כ, דוברי אנגלית כמובן. ארוחות בוקר היו כלולות במחיר .
מחיר הטיול הממוצע לאדם, כפי שבוצע על ידינו, בקבוצה של 8 איש, היה כ 2600 דולר לאדם (שרותי קרקע בהודו ,כולל 4 טיסות פנים, לינות BB, רכב ממוזג ונהג ללא הגבלת ק"מ, עלות כניסה לאתרים ,מדריכים מקומיים, מסים מקומיים ,בק' מים ללא הגבלה) + עלות טיסה בינ"ל. כללית, מה שסוכם עם סוכנות הנסיעות ההודית שבחרנו ,בוצע לשביעות רצוננו. יצוין, כי קיבלנו הצעות מחיר לטיול זהה, בטווח מחירים של עד 4000 דולר לאדם, עבור הנ"ל. הטיול היה מוצלח, מהנה ובמידה רבה גם מפנק (מלונות, ארוחות).
הדברים הבולטים במיוחד, שהרשימו בטיול היו בעיני:
המקדשים השונים והפעילות האנושית בהם (מרבית המקדשים בהם ביקרנו הם מקדשים פעילים).המעניינים ביותר, לטעמי, היו במדוראי(מינקשי), בקנצ'יפוראם,טנג'וור ובצ'ידיברם.
מבני מורשת-מבני מגורים מיוחדים (בעיקר באזור צ'טינדו) שנבנו לפני 100 שנה ויותר וכן ארמונות, העשירים בעיצוב ובפריטים (המבנה המרשים ביותר בעיני הוא ארמון המהרג'ה במייסור, שהביקור בו, עבורי ,היה מרגש יותר מביקור בטאג' מאהאל המפורסם). חלק מהמלונות בהם לנו היו מבני מורשת ).
Heritage Buildings ) . השייט בסירת קאנו בתעלות צרות Backwater ,באזור ויאקום (ליד קוצ'ין) .
הנופים המיוחדים והמגוונים של אזור מונאר ושדות התה , שהזכירו לי את שדות האורז של המזרח הרחוק. גם שדות אורז בדרך מפונדצ'ירי לטירוואנמלאיי
Tiruvannmalai . פסטיבלים-בעיתוי בו היינו התאפשר לנו להיות נוכחים בסיומו של פסטיבל הקומבה מלה בנשיק (מיוחד ומרשים) ובאירועים של פסטיבל גאנש במספר מקומות שונים .
מערות אלורה ELLORA ואג'נטה AJENTA.
המלונות המיוחדים בהם שהינו.
יום 1 יום שישי – המראה מת"א לאיסטנבול עם טורקיש איירליינס מתוכננת לשעה 1545. יציאת הטיסה מאחרת בכמעט שעה וכתוצאה מכך, אנו מאחרים את טיסת ההמשך מאיסטנבול למומביי. זמן המתנה מתוכנן באיסטנבול היה של שעה ו 35 דקות וזה לא הספיק. חברים שטסו באותה טיסה שלושה ימים מאוחר יותר חוו את אותה החוויה. לקח מהניסיון שלנו, הוא לא להסתפק בזמן קונקשין של שעה וחצי באיסטנבול ,לטיסת המשך. לא מומלץ לקחת הסיכון. נאלצנו להמתין יום באיסטנבול, במלון הילטון ,שהוסדר עבורינו ע"י טורקיש איירליינס, המרוחק כ 45 דקות משדה התעופה. חב' התעופה לא הצליחה למצוא טיסה חלופית עם חב' תעופה אחרת הקשורה ל סטאר אליינס ולא הסכימה להסדיר טיסה עם חב' תעופה שאינה חלק מסטאר אליינס.
יום 2 יום שבת- המתנה לטיסה באיסטנבול ,המראה ב 1845 מאיסטנבול למומבאיי עם טורקיש ,באיחור של יום. כתוצאה מכך הפסדנו את היום הראשון שתוכנן לטיול היום ובו ההכנות לפסטיבל קומבה מלה באזור נשיק וביקור בעיר נשיק NASHIK ( כ 4 שעות נסיעה מזרחית למומבאיי).
יום 3 יום א- פסטבל הקומבה מלה באזור נשיק NASHIK . הפסטיבל חל אחת ל 4 שנים והוא נודד בין 4 ערים קבועות. כל 4 שנים בעיר אחרת. אחת ל 12 שנה הוא חל בכל אחת מערים אלה. נחתנו ב 0430 לפנות בוקר, כאמור באיחור של יום בגלל, איחור בטיסת היציאה מת"א לאיסטנבול, זמן קונקשין לא מספיק באיסטנבול ואי נכונות "טורקיש" לספק טיסה חלופית סבירה למומבי. סידורי מעבר דרך רשות ההגירה (היה לנו E-Visa דבר שהקל מאוד בכניסה להודו),איסוף מזוודות וכו' בשדה התעופה נמשכו כשעה. לא החלפנו כסף בשדה התעופה ,מאחר ועשינו סידור שהמלווה שלנו יביא לנו מט"ח מקומי. בשדה רצו שער של 63 רופי לדולר ויתכן גם עמלה. מהמלווה קיבלנו שער של 65 רופי לדולר, ללא הוצאה נוספת. PRATIK המדריך/מלווה שלנו ואביו - בעל סוכנות תיירות באורנגבאד AURANGBAD ומומבאיי - חיכו לנו והתחלנו בנסיעה לעבר נשיק. להלן פרטי סוכנות הנסיעות הזו הקרויה Maharaja Tours . www.indiatripek.com , [email protected] , טל 91-9822108025. הם טובים לטיולים במומבאיי ,מערות אלורה ואג'נטה. הנסיעה נמשכה כמעט כ 6.5 שעות במקום 4 שעות, בגלל פקקי ענק שנוצרו עקב מחסומי משטרה והסטת תנועת משאיות מהצירים המובילים לקומבה מלה. היום הוא היום העיקרי בפסטיבל הקומבה מלה ,המתחיל לפנות שחר. הפסטיבל מתקיים בנשיק NASHIK ובעיירה טרימבק. תוכננו להגיע אתמול לנשיק , להיות נוכחים בפסטיבל בטרימבק עם שחר, דבר שכאמור לא צלח. הגענו לעיירה TRIMBAK המצויה כ 15 מנשיק רק בשעה 1200. זאת לאחר הקפצה באוטובוס כ 5 ק"מ לפני טרימבאק (לא הותרה נסיעת רכבים אחרים אל העיירה) והליכה ברגל של עוד כ 2 ק"מ. כאמור הגענו להתרחשות בסביבות 1200 או מעט מאוחר יותר. אבא של פרטיק היה מאוד מועיל בכל תהליך ההגעה למקום הפסטיבל והיה לו גם ידע ופרטים על התנהלות הפסטיבל במקום (ידע שלא יכולנו לקבל מסוכן התיירות שלנו קודם לכן בגלל חוסר ידיעה). למעשה הגענו בשלהי ארועי היום של הפסטיבל. היתה תנועה ערה וצפופה של אנשים והיתה טבילה במאגר מים ,אולם זה היה פחות ממה שצפינו וברמה סבירה. פרטיק ואביו הסתייעו באדם מקומי שעשה לנו מעט קיצורי דרך, שהקלו על ההליכה וחסכו מעט זמן. בסביבות השעה 1700 עזבנו את טרימבאק (שוב הליכה ברגל כ 2 ק"מ והקפצה של 5 ק"מ באוטובוס עד למקום חניית הרכב שלנו ). הגענו ב 2300 למלון LEMON TREE HOTEL באורנגבאד AURANGBAD לאחר 6 שעות נסיעה והוגשה לנו ארוחת ערב במסעדת המלון. יום ארוך.
יום 4 ,יום ב' - מערות אלורה ELLORA CAVES . בסביבות שעה 0900 יצאנו מהמלון לביקור במקדשי מערות אלורה המרשימים. המקדשים הם מהמאות ה 5 עד 8 אחרי הספירה והוכרזו אתר מורשת עולמי ע"י אונסקו. יצוין, כי המקדשים באלורה ואג'נטה הם אינם מקדשים פעילים היום. פרטיק שכר מדריך מקומי מעולה ,בסמוך למערות שליווה אותנו בביקור במקום עם הסברים מעניינים ,על גבול פילוסופיים. מקום ראוי לביקור ומעניין וכדאי להשקיע מאמץ וזמן להגיע לכאן. הביקור במקום נמשך כ 3 שעות. זמן נסיעה לכל כיוון כשעתיים. אחה"צ עשינו סיור בעיר אורנגאבאד, ביקרנו אצל חייט מקומי ,קנינו מתאם לשקע החשמל בהודו . אבא של פרטיק ,המתגורר בעיר זו, בדירה בבית משותף, הזמין אותנו לביקור בביתו. הגענו אליו בסביבות 1930 . כובדנו בשתיה קלה ובמטעמים מתוקים הודיים. מחווה יפה. חזרנו למלון לארוחת ערב. חשנו שהיה חשוב לאבא ליצור קשר אישי אותנו. הוא הקים את סוכנות התיירות שלו לפני כ 30 שנה וכך הוא נוהג עם לקוחותיו. פרטיק הוא מלווה נחמד ונוכחותו מאוד עוזרת. לינה LEMON TREE HOTEL.
יום 5,יום ג - מערות אג'נטה AJENTA CAVES . עזבנו המלון ב 0830 לערך ונסענו כשעתיים וחצי אל מקדשי מערות אג'נטה (סגורים ביום שני). ביקרנו במקום כשעה (ביקור חפוז יחסית אך מספיק) ונסענו חזרה (כשעתיים וחצי) לשדה התעופה באורנגבאד . משם יצאנו בטיסה למומבאיי שיצאה ב 1720 ונמשכה 50 דקות. לינה במומבאיי, במלון Marriott Courtyard הנמצא בסמוך לשדה התעופה - 5 ק"מ משדה התעופה. יצאנו משדה התעופה בסביבות שעה 1800 ולאחר שעתיים חריגות של נסיעה ועצירה בכביש, הגענו למלון ב 2000 לערך (שעתיים נסיעה). זמן נסיעה רגיל של קטע זה הוא 10 דקות. בגלל שהיה מדובר בשעה שהמקומיים מסיימים עבודתם, זמן הנסיעה היה אמור להימשך 40 דקות. המלון טוב ואכלנו בו ארוחת ערב בופה עשירה, במחיר של 1800 רופי לאדם (כ 110 שח- נכון לספט' 2015),מחיר גבוה יחסית להודו.
יום 6,יום ד' –קנצ'יפוראם KANCHIPURAM. יצאנו יצאנו מהמלון בממובאיי, ב 0730 לאחר א.בוקר. תוך 10 דקות היינו בשדה התעופה ויצאנו ב0940, בטיסת אייר אינדיה לצ'נאי CHENNAI (לשעבר מדראס) ,שנמשכה שעתיים. בטיסות הפנים (אייר אינדיה) היום וגם אתמול לא הוקפד ולא נתבקשנו לשקול את המזוודות שלנו ותיקי היד (מותר 15 ק"ג למזוודה ו 7ק"ג לתיק יד/טרולי/תרמיל). קריס,מארגן התיירות שלנו, מצ'נאיי, המתין לנו בשדה התעופה, עם מורטי MOORTI ,הנהג המעולה שהוצמד לנו. יצאנו משדה התעופה ישירות לקנצ'יפוראם KANCHIPURAM. בדרך עצרנו לאכול ארוחת צהריים, במסעדה הנקראת Kanchi Kudil שקריס ארגן מראש עבורינו. הביקור בקנצ'יפוראם היה מעניין וחוויתי,משום שנכחנו בטקסים דתיים שהתקיימו במקדשים בהם ביקרנו Ekambareswar Temple,Kailasanathar Temple,Kamakshi Amman Temple - . ביקרנו גם במוזיאון אומנות עממית מקומית במקום. לאחר מכן, נסיעה כשעה וחצי למהבילפוראם ללינה. הגענו בסביבות 2130 למלון . לינה במלון רדיסון בלו RADISSION BLU המפנק, לו בריכות שחיה יפות ובעיקר בריכת השחיה הקטנה. אכלנו ארוחת ערב במלון זה.
יום 7,יום ה'- מהבאליפוראם MAHABALIPURAM. ביקור באתר חמשת מקדשי הראטה Five Rathas החצובים באבן, ביקור במקדשי החוף Shore Temple (הקפצה ברכב עם מורטי הנהג, מאתר לאתר). משם ביקור באתר בו יש גילוף גדול ומרשים מאוד בסלע של סיפור יסוריי ארג'ונה מהמיתולוגיה ההודית Arjuna's Penance ,לדעתי המרשים באתרי מהאבליפוראם. יצוין, כי המקדשים הנ"ל, הם אינם מקדשים פעילים היום. משם ביקור באתר כדור החמאה של קרישנה Krishna Butterball שהו סלע ענק בצורה עגולה המונח על פני הקרקע. לאחר מכן ביקרנו בקרבת מקום, בחנויות של פסלים באבן . משם נסענו לביקור בכפר האומנים הקרוי Cholamandal village . ביקרנו במוזיאון לאומנות במקום (חלש יחסית) , בבית של אמן ציור מקומי שעבודותיו מוצגות על קירות ביתו. זמן נסיעה כ 30 דקות לכפר זה לכל כיוון. הביקור בכפר האומנים, לטעמי, לא חובה ואפילו מאכזב. בשעה 1300 לערך סיימנו הביקור באתרים וחזרנו למלון רדיסון בלו. ניצלנו הזמן לשהייה בבריכה הקטנה של המלון (המראה ממנה לעבר הים מקסים) והיה גם מי מבינינו שהתפנק בעיסוי מעולה ומומלץ במקום של שעה ועוד סאונה , במחיר של כ 3000 רופי. בשעה 1700 ירדנו לחוף הדייגים Fishermen Beach . מראה סירות הדייגים הצבעוניות על החוף וההתרחשות האנושית השיתה שם היו מעניינים . פעילות דייגים לא היתה כאן בשעה כזו (בד"כ דגים בלילה וחוזרים עם הדגה חזרה לחוף בבוקר) ,אולם היו לא מעט אנשים בחוף וחלקם קיים את פולחן פסטיבל גאנש, במסגרתו מניחים את הפסל של גאנש על החוף, מקשטים אותו, מגישים מנחה, מדליקים לפניו אבוקת אש ולאחר תפילה/בקשות מכניסים אותו למי הים שם הוא שוקע לקרקעית . גאנש הוא האל בצורת הפיל, אחד משני בניו של האל שיווה והאלה פרווטי. גאנש מאוד פופולרי והוא מבטא שפע ומזל – לכן הוא מבוקש. ארוחת ערב במסעדה ליד חוף הדייגים. לינה במלון רדיסון בלו .
יום 8 יום ו'- פונדצ'ירי Pondicherry - 0800 לערך, יצאנו ממהבליפוראם לפונדצ'ירי. בדרך עצרנו באורוויל Auroville . באורוויל חיים אנשים ממדינות רבות בעולם, בחיי קהילה ,המבוססים על ערכים רוחניים ועל ערכי שמירת הסביבה. הביקור במקום נמשך כשעה וחצי. יש בו מרכז מבקרים שם מוצג סרט על רעיון הקהילה וההיסוריה שלה, לאחר מכן הליכה ברגל של כ 30 כ דקות לאתר תצפית על מבנה מרכזי עגול ומרשים של יישוב זה (מבקרים לא מורשים להגיע אליו,אלא רק לצפות מרחוק עליו). חזרה למגרש החניה שליד מרכז המבקרים ,היא בהסעת אוטובוס חינמית המסופקת ע"י היישוב באורוויל. עם הגיענו לפונדצ'ירי ,ביקרנו באשראם, הקרוי Ashram Sri Ramanasramam. בחצר המקום מסתובבים טווסים וקופים וניתן להתרשם מפעילות היושבים במקום. הגענו למלון בפונדצ'ירי בשעה 1430. לאחר קבלת חדרים במלון Maison Perumal הנמצא במבנה מורשת מיועד לשימור ,יצאנו לסיור בעיר של כשעתיים, עם עצירות באתרים שונים, עם ריקשות אופניים (זוג מטיילים בריקשה). הסיור היה ברובע הצרפתי, ברובע הטמילי ובטיילת שעל חוף הים. עלות ריקשה לזוג 300 רופי –כ 18 ₪ , פלוס תשר).ביקרנו במקדש הינדי צבעוני ומרשים הקרוי Sri Mankula Vinayagar Temple.בזמן שביקרנו כאן, נכנס פיל לתוך המקדש,הסתובב בתוכו עם מלווה ואח"כ נעמד בחוץ ,בכניסה למקדש. שם הפיל ברך אנשים שנתנו לו שטר כסף, בהחלקת החדק על ראשם. מופע אותו ראינו במקדשים נוספים בהמשך הטיול. כמו כן ביקרנו בכנסיית הלב הקדוש של ישוThe basilica of the Sacred Heart of Jesus ובטיילת החוף. בשעה 1800 נכחנו בתצוגת בישול מודרכת במלון, ע"י השף המקומי, של ירק במיה . לאחר חצי שעה, הנעים לנו זמירות, מלצר נפאלי במלון ששר בליווי גיטרה. האינטראקציה איתו הייתה מעניינת ומהנה. ארוחת ערב במלון .לינה במלון Maison Perumal.
יום 9 יום שבת- טירוואנמלאיי Tiruvannmalai . נסיעה 2.5 שעות מפונדצ'ירי לטירוואנמלאיי. בדרך שבין שתי הערים ראינו פעילות חקלאית מעניינת של עבודה בשדות אורז (חריש עם שוורים, שתילה).מראה הנשים העובדות, בתלבושת מסורתית צבעונית, בשדה האורז היה מרהיב. בטירוואנמלאיי ביקרנו במקדש ענק הקרוי Sri Arunachaleshwar Temple ,המוקדש לאל שיווה, בליווי מדריך מקומי. פגשנו כאן זוג מאוסטרליה שהגיע לכאן לשנה וחצי והמתגורר בדירה שכורה . אח"כ ביקרנו באשראם מקומי הקרוי Ramana Maharshi Ashram . נסיעה חזרה לפונדצ'ירי למלון פרומל (2.5 שעות). הגענו לפונדצ'ירי בסביבות שעה 1830. לאחר התרעננות במלון פרומל, יצאנו ארוחת ערב במסעדה צרפתית ,מומלצת לונלי פלאנט הקרויה Sastanga בבעלות אדם צרפתי החי כאן כ 40 שנה. בעל המקום ניהל איתנו שיחה וסיפר על המסעדה ועל המקום. היה חשוב לו שנמליץ על המסעדה באתר טריפ אדוויזור. לינה במלון
יום 10, יום א'-צ'ידיבאראם, טנג'וור Thanjavur . עזיבה מוקדמת של מלון פרומל בשעה 0540 בבוקר, כדי להספיק את המתוכנן להיום (המלון סיפק א.בוקר בשקיות עבורינו). בשעה 0700 הגענו ליעדנו הראשון- לעיירה צ'ידיבאראם Chidibaram , בה ביקרנו ,בלווי מדריך מקומי, במקדש יפה, צבעוני ומרשים הקרוי נטארג'ה Nataraja Temple Comlex ,המוקדש לאל שיווה, כאל הריקוד. בשעה 0920 יצאנו מכאן ולאחר נסיעה של כשעה וחצי הגענו לעיירה Gangai Konda Cholapuram,אשר היתה בעבר אחת מבירות ממלכת שושלת הצ'ולה CHOLA , ששלטה באזור טנג'וור. ביקרנו במקדש במקום . בשעה 1530 התחלנו בנסיעה לטנג'וור (כשעה נסיעה). בטנג'וור ביקרנו, בליווי מדריך מקומי, במקדש המרשים Brihadeeswarar Temple , בארמון המלך Royal Palcae ( שתחזוקתו טעונה שיפור) ובמוזיאון שבתוכו המציג פריטים מקומיים. לינה במלון Ideal River View Resort. המלון טוב ונחשב לטוב בעיר ,נכון למועד כתיבת חומר זה. אולם, לדעתי, הוא ברמה פחותה יותר ,מהמלונות האחרים שהיו לנו בטיול. גם רמת האוכל בו טעונה שיפור. המדריך המקומי, שהיה איתנו בטנג'וור ובטריצ'י עד צ'טינאדו היה מדריך טוב ובעל ניסיון וידע ,המתגורר בטנג'וור. שמו מונשי MUNSHI. כתובת המייל שלו: [email protected] . טלפון סללורי: 9791739866. דובר אנגלית טובה. הוא עשה סדר בכל הקשור לאלים החשובים באמונה ההודית. ברהמה האל הבורא. תפקידו הסתיים בבריאה ולכן אין הרבה מקדשים בהודו המוקדשים לו. אשתו היא סרסוואטי SARSVATI. כלי התחבורה של ברהמה הוא הברבור SWAN. סימן זיהוי לברהמה הוא דמות עם 4 ראשים. האל השני הוא שיווה SHIVA הנחשב לאל ההורס את הדברים הרעים והשליליים (לא הורס דברים טובים). אשתו היא פארווטי PARVATI , לה גם שמות שונים בגלגולים שונים . לשיווה אישה אחת בלבד. שיווה לינגם SHIVA LINGAM הוא ביטוי לאיחוד יחדיו של שיווה פארווטי לישות אחת . במקדשים רבים של שיווה ניתן לזהות את הביטוי הצורני לשיווה לינגם, בצורת גליל, המבטא את איבר המין של שיווה, כמקור של כוח ואנרגיה והמאחד את שיווה עם אשתו לישות אחת. צורתו סימן זיהוי של מאמיני שיווה הוא ציור בלבן של קווים אופקיים על המצח. סימן זיהוי של שיווה הוא עין שלישית. לשיווה ופרווטי היו שני צאצאים-גאנש שהוא אל השפע ,שגשוג ומזל (אל שראשו ראש פיל) והשני הוא מורוגן MURUGAN, אל המעניק אנרגיה ואומץ לב. סימן הזיהוי של גאנש הוא שראשו ראש פיל (עפ"י המיתולוגיה ראשו נכרת והוחלף בראש פיל . הסגידה לאל זה מאוד פופולרית בהודו. כלי התחבורה של גאנש הוא עכבר. כלי התחבורה של אחיו מורגן הוא הטווס. וישנו VISHNU הוא האל הבונה ויוצר. לוישנו שתי נשים- לקשמי LAKSHMI ואשתו השניה בודווי BUDEWEE. וישנו הוא צמחוני. סימני הזיהוי של וישנו הם עור כחול (דמות כחולה) ו 4 ידיים. סימן הזיהוי של מאמיניו הוא ציור של 3 פסים אנכיים על המצח.
יום 11, ,יום ב' – טריצ'י TRICHI וציטנאדו CHETTINADU. 0800 ביקור אצל משפחת אמן מתכת (ברונזה) בכפר ליד טנג'וור הקרוי VILLAGE ART (BRONZ CASTING FACTORY). תצפית על אופן הכנת חפצי אומנות מברונזה בסגנון הצ'ולה. משם נסיעה שעה לטריצ'י. הגעה ב1100 . ביקור ב (RIVER KAVERI GAT) Amma Mandapam Bathing Ghats בטריצ'י. הגענו מאוחר יחסית. עדיין היתה פעילות במקום –רחיצה והברשת עורו של פיל ע"י שלושה רוחצים וכן מספר אנשים שטבלו בנהר במקום להיטהרות.ראינו ילדים קטנים שהובאו לגילוח הראש ולטקס לקבלת ברכה וטבילה. משם ביקור במקבץ מקדשים יפה ומרשים בטריצ'י, מהגדולים בהודו הקרוי Sriranganathaswamy Temple complex . מרחוק ראינו את מקדש הקרוי ROCK FORT TEMPLE (לא ביקרנו בו מאילצוי זמן והימנעות מטיפוס כ 500 מדרגות ע"מ להגיע עליו ואח"כ לרדת מדרגות אלה). מטריצ'י נסענו לעבר אזור צ'טינאדו. בדרך עצרנו AYYENAR VILLAGE TEMPLE המיוחד בשורת הסוסים, העשויים חרס, המוצבים לכל אורך שני צידי הדרך המובילה למקדש. משם המשכנו למפעל לייצור אריחי רצפה , המצוי בקרבת מקום. אלה מרצפות, המעוצבות בסגנון של המחצית הראשונה של המאה הקודמת. המפעל קרוי ATHANGUDI TILES FACTORY. ממול, מעבר לכביש, יש בית מלאכה של גילוף באבן. אלה נמצאים במחוז PUDUKOTTAI. בשעה 1630 סיימנו ביקור כאן ונסענו שעה לעיירה Karaikudi ,שבאזור צ'טנאדו. בדרך לעיירה זו עצרנו וביקרנו במבצר בריטי על גבעה וכן במקדש במקום הנקרא Thirumyam Fort וכן Thirumyam Temple Pudukottai . הגענו למלון VISALAM בו שכנו, הנמצא בכפר הקרוי Kanadukathan ,ליד Karaikudi . מלון מרשים ומיוחד שנבנה לפני כ 80 שנה כאחוזת בית ,שניתנה כמתנת נישואין מאב לביתו. מלון מעולה. חדרים גדולים במיוחד ומפנקים. אכלנו כאן ארוחת ערב (האוכל בו אינו מיוחד). היינו האורחים היחידים במלון, בו 15 חדרים.
יום 12, , יום ג', אזור צ'טינאדו Chettinadu . ארוחת בוקר על שפת הבריכה של מלון ויסלאם. לאחר התייעצות עם מנהל המלון הוחלט על ביקור במקומות הבאים ועפ"י סדר זה: 1. ביקור בשוק כפרי – יום השוק השבועי נודד בין כפרים שונים במחוז. הום (יום ג) השוק הוא בכפר Kadiya Patti . 2. Chidambara Vilas – מבנה לשימור בו מלון יפה. גם כאן, אחד מעובדי המלון ערך לנו סיור. 3. Saratha Vilas – בניין לשימור, המתפקד היום כמלון, בעיצוב מרשים. נרכש ע"י משקיעים צרפתיים. אנשי המלון ערכו לנו סיור במלון זה ואפילוקנינו משהו בחנות המלון. 4. שקלנו סיור של 40 דקות בכפר בו שוכן המלון שלנו ( (Kanadukathan בכיכרה רתומה לשוורים. אולם התברר שהכירכרה לא פתוחה ויש רק אחת המיועדת ל 4 עד 6 איש (בעוד אנו 8) והחלטנו לוותר. 5. Chettinad Cotton Saris Fabrics – מפעל המייצר בדים ,בין היתר לסארי הקרוי Sri Mahallakshmi .במקום חנות מפעל מעניינת. נמצא בכפר Kanadukathan ליד מלון ויסלאם. 6. Chettinadu Mansion - מבנה מרשים נוסף לשימור, בו מלון, הנמצא גם הוא בכפר Kanadukathan. הנכד של באדם שהקים את המבנה , נוכח במקום ושוחחנו עימו. גם כאן מישהו מהעובדים במבנה התנדב לערוך לנו סיור במקום. 7. Athangudi Village - ביקור בכפר זה במבנה לשימור נוסף מרשים הקרוי Periya Vedu House. הגענו לכאן בעקבות המלצת לונלי פלאנט. הגענו בשעה 1700 לערך ובשעה זו נסגר המבנה. סוכם שנחזור לכאן למחרת בבוקר (נפתח ב 0900).המבנה מרשים בעיצובו מבחוץ ומפנים. כיום יש משפחה המתגוררת בחלק מהמבנה ובחלק המשוחזר יש שומר שתמורת תשר מאפשר כניסה וביקור במקום (לא כולל בחלק המגורים הפעיל). 8. ביקור ברחוב חנויות האנטיק ועבודות היד ,הקרוי Muniswaran Koil Street , בעיירה KARAIKUDI. מקום הראוי לביקור. 9. Bangala Hotel ,הנמצא אף הוא במבנה לשימור ב KARAIKUDI. מראש ידענו שאנו מעוניינים לאכול כאן א. ערב (המלצת לונלי פלאנט). כשהגענו, מנהלת המלון הודיעה לנו שייקח כשעה וחצי להכין את ארוחת הערב (בד"כ הם מבקשים הודעה מראש של שעתיים, תוך עדכון מה רוצים לאכול). האוכל כאן יוצא מן הכלל טוב. עד שארוחת הערב הוכנה ,סיירנו במלון זה וחלק מאיתנו יצא לטייל בעיר ונכח ספונטנית בחגיגה מקומית לאל גאנש, כאורחי כבוד. חזרנו למלון ויסאלם ללינה, לאחר יום גדוש ומהנה באתרים הנ"ל.
יום 13,יום ד' צ'טינאדו-מדוראי. ב 0900 בבוקר הגענו ל Periya Vedu House ,אותו לא הספקנו לבקר ביום הקודם (נמצא בכפר Athangudi Village). הביקור היה שווה את ההגעה החוזרת לכאן. לאחר 30 דקות ביקור במקום נסענו כשעה וחצי למדוראי . ביקרנו בשוק של מדוראי (45 דק') ולאחר מכן ביקרנו במוזיאון גנדי שבמקום (שעה ורבע). לאחר מכן, הנהג שלנו לקח אותנו לכפר ,הקרוי Thirupparanaundram , מחוץ למדוראי היכן שהוא מתגורר. פגשנו את משפחתו , ביקרנו בבית ספר עממי במקום וביקרנו במקדש במקום ,החצוב בתוך מערה ובו גילופי אבן. משם נסענו למדוראי. לאחר קבלת החדרים במלון, פגשנו את המדריך ויצאנו לביקור בארמון הקרוי ThirumalaiNayak Palace וכן בגלרייה המצויה בתוכו ובו חפצי אומנות שונים. מבנה מרשים ,אך רמת התחזוקה שלו בינונית. משם נסענו למקדש מינאקשי היפה והגדול. קודם הגיענו למקדש החל לרדת זרזיף גשם (אנו בסוף עונת המונסון ועד כה כמעט ולא נתקלנו בגשם).למקדש אסור להכניס תיקים, אוכל, מצלמה כלשהי וכו'. ניתן להיכנס עם טלפון סלולרי ומותר לצלם בתוך המקדש עם טלפון סלולרי בלבד, למעט במקומות בהם יש שילוט האוסר במפורש על צילום . יש מלתחה לא הרחק משער הכניסה וניתן להשאיר שם הכל, כולל הנעליים . יש להוריד במקדש זה גם את הגרביים ולהיכנס יחפים (אלא אם טוענים שיש בעיה בעור ואז מתירים להיכנס עם גרביים).אסור להיכנס עם מכנסיים קצרים(גברים ונשים) בכניסה לפני השער עוברים בידוק בטחוני קפדני, ע"י שוטרים, כולל בדיקה גופנית. משאירים תשר בסוף לאיש במלתחה ( 20 רופי, גם אם זו קבוצה, הסכום נותר 20 רופי לכל הקבוצה-כך מקובל במרבית המקדשים בהם ביקרנו). בשעה 1815 החל להחשיך (נכנסנו למקדש בסביבות 1800). המקדש מעניין מאוד ,בגלל ההתרחשות האנושית שבו. זהו מקדש גדול ,שהמבואה אליו עוברת דרך שוק של חייטים ופרחים. במקדש פסלים רבים וגילופי אבן . מרשים. בלילה מתקיים טקס של הבאת האל וישנו, אל חדרה של בת זוגו ,לקשמי , בשעה 2100 בדיוק (בעבר הטקס התקיים ב 1930) ונמשך כ 30 דקות. הטקס מתחיל בצלצול פעמונים . למחרת בבוקר ב 0530,ישנו טקס של החזרת וישנו מחדרה של לקשמי, אל חדרו שלו. הפסל של וישנו נמצא בתוך חלל המוסתר ביריעות בד צבעוני, על גבי אפיריון, הנישא ע"י מספר גברים . את האפיריון מלווים מספר גברים עם כלי הקשה. ניתן לצפות בתהלוכה העוברת ולעמוד מטרים ספורים מהאירוע (לא רואים את עצם הכנסתו לחדרה של לקשמי). בשעה 1920 הלכנו לאכול א.ערב במסעדה במרכז העיר ,הקרובה יחסית למקדש מינקשי,הקרויה Belle Hotel , היא שייכת ל Belle Jumbo Hotel ויש בה אוכל סיני טוב וזול. מראה המסעדה אינו אטרקטיבי ,אולם היא טובה ומומלצת לתיירים ,גם ב Trip Advisor. בשעה 2030 עזבנו המסעדה וחזרנו למקדש לצפות בטקס שתואר לעיל. לאחר הטקס ,טיילנו בשוק החייטים הססגוני,הנמצא בתוך מקדש ישן, הצמוד למקדש מינקשי, אולם לא מהווה חלק ממקדש מינקשי. חזרנו למלון ב 2240.המלון בו שהינו נקרא Heritage Madurai והוא מומלץ. לנו בו לילה אחד בלבד (יצוין כי במרבית המקומות בהם טיילנו בטיול זה, השתדלנו לשהות בכל מלון 2 לילות רצופים, בגלל מרחקי הנסיעה וגם כדי ליהנות ממה שהמלונות האיכותיים שבחרנו, מציעים. במדוראי היה לנו מדריך מקומי מצוין .בשם: Subash Lonppan . . [email protected] טל. 97860-79093,94871-82229.
יום 14,יום ה', מדוראי Madurai - מונאר Munar. יצאנו ממדוראי ב 1000 בבוקר ולאחר נסיעה של 5 שעות הגענו למונאר. לאחר קבלת החדרים במלון Chandy Windy Woods , המעולה בו שכנו , יצאנו ב 1600 לסיור עם מדריך מקומי. ביקרנו בסכר, הלכנו בשדה תה תוך קבלת הסברים וסיימנו בביקור בחנות תבלינים בעיירה מונאר. חזרנו למלון ב 1900. ב 2000 א. ערב מצוינת במלון, בסגנון בופה. חגגנו לעמיקם יום הולדת וצוות המסעדה, הגיש עוגה עם נרות ושר שיר יום הולדת בשפה המקומית.
יום 15,יום ו' מונאר Munar . א. בוקר במרפסת גדולה של מסעדת המלון ,ממנה נשקף נוף יפהפה. יצאנו מהמלון ב 0840 . נסענו עם הרכב שלנו, כשעה ,לנקודת מפגש עם ג'יפים וביצענו סיור בשדות התה ובאזור של שעתיים וחצי עם הג'יפים ( 4 מטיילים בג'יפ שיש בו כ 6 מקומות). זו הייתה חוויה חשובה ומהנה . הנופים והמראות של שדות התה, היו מאוד מיוחדים ויפים. מאוד הזכיר את מראות שדות האורז בסין. הג'יפים נוסעים באזורים בהן יש עבירות רק לרכב 4X4. מהירות הנסיעה היא איטית, מאחר והדרך זרועה באבנים ומהמורות. טיול במונאר ללא נסיעה במסלול ג'יפים ,נראה לי כחסר. אחה"צ ביקרנו בחוות תבלינים הקרויה www.cinnamongardens.in Cinnamon Gardens., בה מגדלים צמחי תבלין שונים (אגוז מוסקט, פלפל שחור, הל ועוד),קפה, קאקאו ועוד. ערכנו סיור מודרך במקום. לינה במלון Chandy Windy Woods.
יום 16 , שבת,מונאר –אלפי Alleppey Munar. יצאנו ב 0730 ממונאר והגענו לאלפי Alleppey ב 1300. הזמנו במקור סירה Houseboat מסוג לוקסוס,שאמורה היתה לצאת להפלגה ב 1330 . אולם היא לא הייתה מוכנה ורק ב 1650 הצלחנו להפליג בסירה חלופית שהוכנה עבורינו. סוכן הנסיעות המקומי התנצל וטען שיש תקלה טכנית בסירה שהזמין עבורינו. מכל מקום הוא לא סיפק חלופה הולמת בזמן אמת וכך זמן השייט באור יום היה קצר היום ( ב 1830 מחשיך) .בסירה היו 4 חדרים. הרמה של מלון כוכב אחד עד שניים, עם מיזוג אוויר. קנינו דגים בדרך, תוך כדי הפלגה והצוות בישל אותם לא. ערב. השייט הסתיים ב 1830 (במקום ב 1730 בד"כ כפיצוי על האיחור בהפלגה). מחר בבוקר יוסיפו לנו שעת הפלגה נוספת. לינה בסירה. יש שיעדיפו להסתפק בשייט של אחרי הצהריים וללון בלילה במלון מפנק. לטעמנו, היה טעם בלינה ע"ג הספינה, משום המראות של הבוקר, במהלך השייט.
יום 17,יום א, קוצ'ין Cochin. בשעה 0730 הסירה החלה בהפלגת בוקר שנמשכה כשעתיים (מהן שעה היא פיצוי על האחור אתמול). המראה יפה של פעילות הבוקר על גדות תעלות המים,של הכפריים (רחצה, כביסה, רחיצת כלים וכו'). בשעה 1200 לערך הגענו לקוצ'ין. קיבלנו חדרים במלון המקסים Brunton Boatyard Hotel ,המצוי במבנה מיוחד לשימור (HERITAGE ). המלון מופעל ע"י אותה רשת שמפעילה את ויסאלם בצ'טינדו ופרומאל בפונדיצ'רי www.cghearth.com מיקום המלון הנמצא ממש על שפת המים בעיר העתיקה / פורט קוצ'ין ,הוא מעולה. טווח הליכה לאטרקציות התיירותיות באזור. בסביבות שעה 1330 יצאנו לסיור מודרך רגלי באזור, כולל הקפצות ברכב שלנו. ביקרנו במבנים מיוחדים לשימור, רשתות הדייג הסיניות (כולל הדגמה חיה),בית הקברות ההולנדי, ביה"כ היהודי, העיר היהודית וכו' וכו'. לאחר מכן שיטוט באזור העיר היהודית שם יש מעין בזאר ומקבץ של חנויות עם עבודות אומנות וטקסטיל, המכוונים לתיירים. ארוחת ערב אכלנו במסעדה טובה, הנמצאת במלון אחר,הקרוי Old Harbour Hotel ,הנמצא גם הוא בפורט קוצ'ין ,מרחק 10 דקות הליכה מהמלון שלנו. מאחר וירד גשם, הנהג הסיע אותנו בתום הסעודה חזרה למלון. לינה Brunton Boatyard Hotel.
יום 18, יום ב, קוצ'ין Cochin. לאחר ארוחת בוקר מפנקת במיוחד במלון, יצאנו ב 0800 בנסיעה לעבר כפר הקרוי Udayanapuram , באזור הקרוי Vaikom ,מרחק של כשעה וחצי נסיעה מקוצ'ין. מאחר והנהג שלנו, לו ניסיון של 14 שנה בתיירות, לא היה כאן מעולם, הדרך התארכה בכחצי שעה ולאחר תאומים רבים חברנו אל מפעיל השייט בסירות קאנו ,בתעלות צרות באזור. זהו שייט שהזמנו מראש ,עליו נודע לי מבעלים של חברת תיירות גדולה בהודו. מדובר בביקור של 5 שעות נטו (לא כולל זמן נסיעה מקוצ'ין וחזרה) ,הכולל שייט, ביקור מקדש מקומי, במפעלים מסורתיים קטנים, ארוחת צהריים מסורתית ועוד. חוויתי ומהנה. השייט הוא חגיגה לצלמים, בעיקר בגלל מראות ההשתקפות במים. האדם האחראי במקום שמו סורש SURESH .פרטי החברה שלו המארגנת את יום הטיול הזה הם באתר של החברה www.back2village.com . התחלנו ב 1000 בבוקר, בשייט בקאנו ל 8 איש (אדם אחד, מקומי, משיט את הסירה עם משוט אחד ומדריכה מקומית הצטרפה לשייט ).השייט נמשך שעה וחצי. המראה קסום והשייט חוויתי ורגוע. שונה לחלוטין מהשייט ב HOUSEBOAT .לאחר מכן ביקרנו ,כ חצי שעה, בליווי המדריכה במקדש מקומי , המוקדש לאל שיווה ,הקרוי Vaikom Mahadeva Temple. לאחר מכן ביקרנו במפעל מסורתי קטן למיצוי שמן מאגוזי קוקוס,הנמצא בקרבת מקום למקדש. שם המפעל Cee An Pee Oil Mils והוא נמצא ישוב Vallakom ,באזור ואיקום. משם המשכנו למפעל לטווית חוטים מחומר גלם של כותנה. שם המפעל Kadhi Handloom ,והוא נמצא בכפר Udayanapuram. העובדות במקום מפעילות מכונות בידיים ,במקום שימוש במנועים להפעלת המכונות. בסביבות השעה 1300 חזרנו אל הבית ממנו יצאנו לשייט ושם אכלנו א. צהריים מסורתית ,שהוגשה על עלי בננה. היה טעים. לאחר ארוחת הצהריים, הראו לנו כיצד מכינים באופן מסורתי שטיח מעלי אננס , קטיף קוקוס ומשקה קוקוס, כדרות, טחינת אורז לקמח ,הכנת חבלים וחוטים למטאטא מצמחים, הכנת תרופות ושמנים ארומטיים. בשעה 1500 סיימנו ויצאנו חזרה בנסיעה לקוצ'ין שנמשכה 80 דקות. טיילנו ,שוב, כשעה ב"עיר היהודים" jews town בקוצ'ין וחזרנו למלון להתרעננות. בערב יצאנו לא.ערב,עם הנהג שלנו MOORTI , במסעדה מומלצת, השוכנת ממש ממול למלון שלנו , זו מסעדה של המלון Hotel Cochin Fort, ברח' Bellar (מחיר א.ערב מלאה לאדם כ 1000 רופי). מרק עגבניות ושרימפס ברוטב חלב קוקוס ומנגו היו מעולים. לינה במלון Brunton Boatyard Hotel .
יום 19, יום ג, קוצ'ין Cochin – מייסור Mysore. מהמלון נסענו במעבורת הנמצאת סמוך למלון ובדרך מקצרת לשדה התעופה ,העוברת דרך גשר לצד השני של העיר. זה חסך זמן נסיעה וסיכון של פקקים ועומס. יצאנו מהמלון ב 0630 והיינו בשדה התעופה של קוצ'ין לאחר כשעה. לקחנו טיסת פנים (כשעה) מקוצ'ין לבנגלור שיצאה בסביבות 1030. יצאנו משדה התעופה ב 1200 בצהריים והגענו בשעה 1615 (כ 4 שעות נסיעה, עם עצירה אחת בדרך) ליעדנו הראשון - Srirangapatnam – המצוי כ 10 ק"מ ממייסור. וינקי VINKI המדריך המקומי שלנו המתין לנו שם. בסריראנגפטנאם ביקרנו בארמון הקיץ של הסולטן טיפו (היה המהרג'ה של מייסור במאה ה 18),שהיה מוסלמי והפסיד במלחמה לבריטים.הביקור בארמון זה מעניין ויש ציורי קיר יפים (הצילום בתוך הארמון אסור). בהמשך ביקרנו במבצר הבריטי וכן במקדש הינדי המוקדש לוישנו – שניהם נמצאים בתוך העיירה Srirangapatnam. בסביבות 1830 הגענו למייסור. גם כאן לנו במלון המצוי במבנה לשימור- מלון Royal Orchid Metropole Hotel. עיצוב המלון ותכולתו מרשימים. המלון והמסעדה שבו מומלצים. הערב אכלנו א.ערב (בופה) במלון הנושק למלון שלנו, הקרוי Regaalis Hotel (מלון יפה). ארוחה מגוונת וטעימה ב 750 רופי לאדם.
יום 20 , יום ד, מייסור Mysore. יצאנו מהמלון ב 0800, לאחר א.בוקר. יעדנו הראשון –גבעת צ'מונדי Chamundi Hill . תחילה ביקרנו במקדש הינדי פעיל, הנקרא Chamundeshwari temple , המוקדש לאלה Parvati . ראינו כאן ,בין היתר, איש דת מקיים אירוע אישי של שבירת פרי הקוקוס למאמינים המביאים מינחה למקדש. משם נסענו לנק' תצפית מהגבעה ,הצופה פנורמית אל העיר מייסור, מלמעלה. משם נסענו לאתר מקודש נוסף הנמצא בגבעת צ'מונדי הנקרא ננדי Nandi ובו פסל של שור (כלי התעבורה של האל שיווה) העשוי מאבן גרניט שחורה. הינדים מאמינים מקיפים את הפסל סביבו ובמקום אנשי דת המעניקים ברכות ותפילות למבקשים, תמורת תרומה. הפסל בד"כ מקושט בפרחים, כמקובל במקדשים הינדיים, ביחס לאלים. אתר נוסף בו ביקרנו בצ'מונדי הוא מוזיאון פיסול בחול Sand Museum ,הראשון מסוגו בהודו. במקום תצוגת עבודות של דמויות וסצינות מפוסלים בחול. לא היה ברשותנו מידע מוקדם על אתר זה ואף סוכנות תיירות בהודו לא הציעה אותו. כנראה שהוא חדש יחסית ולא ידוע מספיק. מכל מקום, תוך נסיעה בגבעה ראינו שילוט על המוזיאון ונכנסנו. שווה ביקור. בסביבות השעה 1040 סיימנו הביקור במוזיאון ועזבנו את גבעת צ'מונדי. משם נסענו לבקר בארמון המהרג'ה של מייסור. ארמון מרשים, עשיר בפרטים צבעוניים וללא ספק האתר המרשים ביותר במייסור. לטעמינו הביקור במייסור הוא חובה למטייל בהודו, בגלל ארמון זה. עוצמת חווית הביקור במקום זה, היתה עבורינו גדולה ומרגשת, יותר מעצמת חווית הביקור באתר הטאג' מאהאל המפורסם, של אגרה Agra. נראה שלאתר מיוחד זה חסרים יחסי ציבור ופרסום. עם זאת, הוא נחשב לאתר המתוייר ביותר בהודו, אחרי הטאג' מאהאל ומבקרים בו מעל 6 מיליון איש בשנה (מרבית המבקרים, להתרשמותנו, הם תושבי הודו). בארמון, ששימש למגורי השליט של מייסור ומשפחתו, ישנם חדרים רבים ואולמות לטקסים שונים, כולל אולם בית המשפט המלכותי. בניית הארמון הנוכחי הושלמה ב 1912, והוא נבנה עפ"י תכנון של אדריכל בריטי (על חורבות הארמון המקורי , שהוקם במאה ה 14 ושימש את שליטי מייסור בתקופות השונות מאז ונחרב ,בשריפה, בשנת 1897). יצוין כי הצילום בתוך הארמון, אסור. למרבה ההפתעה, לא מצאנו גם חוברת, או ספר, המציגים בתמונות את מראה הארמון מבפנים. משם ביקרנו במוזיאון אמנות הקרוי Jayachamrajendra Art Gallery , המצוי במבנה שתחזוקתו לקויה, ששימש בעבר כארמון של אחד המהרג'ות .יש כאן אוסף חפצים וציורים מרשים. הביקור במקום מומלץ. אסור לצלם בתוך המוזיאון. יעד הביקור הבא, בעיר מייסור,היה כנסיית סנט פילומנה St. Philomena's Church . משם ביקרנו היה בבית מלאכה לגילוף בעץ אלמוג (Sandalwood). במקום חנות וניתן לרכוש עבודות (הסכימו למכור ב 40/50 אחוז מהמחיר הראשוני שנקבו).הביקור במקום זה מעט מאכזב. בסביבות השעה 1500 החלטנו ספונטנית לבקר בגן החיות של מייסור (נודע לנו על המקום מלונלי פלנט). היה כדאי. גן החיות הוא גדול, יש בו שטחי מחיה גדולים יחסית לבעלי החיים ומגוון מעניין (בין היתר מוצג כאן הנמר הלבן) . ניתן לבקר כאן מספר שעות ,החלטנו להסתפק בכשעה וחצי (הלכנו במסלול מעגלי של כ 3 ק"מ) . בסביבות השעה 1700 הגענו לביקור בשוק הפירות, ירקות ופרחים של מייסור ,הקרוי Devaraja Market. המקום ללא ספק, מאטרקציות התיירות החשובות ביותר במייסור, ובו התרחשות אנושית ססגונית וצבעונית. היינו כאן כשעה וחצי. הביקור כאן הוא חגיגה לצלמים. בסביבות 1900 חזרנו למלון Royal Orchid Metropole להתרעננות וב 2000 ארוחת ערב במלון (א-לה-קארט) שלנו.
יום 21,יום ה' , מייסור – מומבאיי . עזבנו את המלון ב 0730 לאחר א.בוקר בנסיעה לשדה התעופה של בנגלור. הנסיעה נמשכה 5 שעות. משם יצאנו למומבאיי בטיסה של כשעה וחצי ,שנחתה בעיר הגדולה בסביבות השעה 1600. הערה לגבי חברות התעופה ההודיות בטיסות הפנים, המתבססת על הניסיון שהיה לנו בטיול זה- הן מקפידות על משקל של 15 ק"ג (מאפשרים חריגה של ק"ג אחד נוסף) במזוודות העולות לבטן המטוס. מאידך ביחס לתיקי היד ,איתם עולים למטוס, הם לא שקלו אותם ולא ספרו את מספר תיקי היד . על חריגה במשקל הם חייבו 250 רופי לק"ג חורג. יחד עם זאת הם נכונים למו"מ ומנסיוננו הסכימו שנשלם על כ 60% ממספר הק"ג החורגים שנקבו. הנסיעה משדה התעופה , למלון Taj Mahal בו לנו, ארכה כשעה וחצי . הגענו למלון בסביבות 1830. קבלת הפנים במלון ואיכותו ,כמעט בכל פרט קטן, הם מהטובים שחווינו בהם. ההחלטה ללון במקום זה, למרות מחירו הגבוה יחסית להודו, היתה טובה מאוד מבחינתנו והלמה את איכות המלונות ,המפנקים, שנבחרו על ידינו בטיול זה . המלון עצמו הוא אטרקציה תיירותית וללון בו כולל ארוחת הבוקר ,זו חוויה מענגת (מחיר חדר זוגי דה לוקס, במגדל המלון, הצופה לים, ללילה כ 300 דולר, כולל ארוחת בוקר – לנו היה מתאים וכדאי).
יום 22,יום ו' – מומבאיי . היום יום שבתון וחג בהודו – יום ההולדת של גנדי, הנחשב לאבי האומה ההודית המודרנית ודמות נערצת עד היום, בהודו ובעולם כולו. במהלך טיול זה ביקרנו במוזיאון המוקדש לגנדי במדוראיי וגם היום ביקרנו בבניין בו שהה גנדי, בעת שהתגורר במומבאיי ,בבית חבריו ,הקרוי Mani Bahavan. במקום מוצג חדר השינה שלו,חדר ספרייה וכן יש חדרים נוספים ובהם תצוגות המשחזרות אירועי מפתח בחייו ובמאבקו לעצמאות הודו. את היום התחלנו בהליכה רגלית באזור של מבנים קולניאליים יפים הכוללים את אוניברסיטת מומבאיי, ביהמ"ש העליון, תחנת הרכבת ויקטוריה, בית העיריה. בדרך עברנו את אצטדיון אורוול Orwell Stadium לקריקט. מאחר ויש יום שבתון היום, המגרש היה פעיל והיו בו משחקים של עשרות שחקני קריקט ,בתלבושת לבנה. משם נסענו לשוק קרופורד (ירקות ופירות) ואחריו לשוק הקרוי צ'ור בזאר Chor Bazar . צ'ור בזאר הוא שוק מעניין ,משום שיש בו גם חפצים של שוק פשפשים ,וינטאג' ואנטיק (גם דמוי אנטיק). הוא נחשב לשוק הפשפשים הגדול בהודו ואטרקציה תיירותית בפני עצמה, גם אם לא קונים דבר. עיקר הפעילות ברחוב מוטון Mutton st.. פתוח 1900-1100. סגור בימי שישי (ביום שישי יש שוק אחר הפועל במקום זה הקרוי Juma Market (מעין שוק גנבים) . מתמקחים כאן על מחיר. ניתן לסגור מחיר בין שליש עד חצי מהמחיר שהוצע ע"י המוכר לראשונה. הקדשנו למקום כשעת ביקור. ). נאמר לנו ,כי בימים ג' וד' יש דוכנים המוצבים ברחוב, בנוסף לחנויות הקבועות (נתון זה מחייב אימות –ביום הביקור שלנו היו דוכנים ברחוב, אולם יתכן וזה קשור ליום החג ויתכן שהם שם בכל ימי פעילות השוק ). משם הלכנו לבקר במקדש המוקדש לקרישנה ושמו איסקון טמפל Iscicon Temple . שונה מהמקדשים בהם היינו עד כה ומאפיין את קרישנה והמיתולוגיה סביבו. היעד הבא היה Mani Bahavan,שהוזכר לעיל. היעד הבא היה מקדש ג'יין הקרוי Malabar Hill Jain Temple. מאמיני הג'יין הם צמחוניים ,אשר לא אוכלים מזון הגדל מתחת לאדמה. הם גם סגפניים בהתנהגותם. מאמינים באי אלימות ומתהלכים בעירום (לא ראינו מאמיני ג'ין בעירום) .הם מאמינים שהיונים הם שליחי האלים ולכן גם שוקדים על האכלתם בזרעונים. הם מהווים אחוז אחד מאוכלוסיית הודו, אולם אומרים ש 60% מעושרה של הודו הם בידי אנשי ג'ין. המקדש מרשים וצבעוני והוא שונה בעיצוב ובפולחן מהמקדשים ההינדייים. אסור לצלם בתוך המקדש, אולם השומר במקום התנדב להראות לנו פינות מעניינות בתוך המקדש והרשה לצלם. הודינו לו בתשר. משם נסענו לגנים התלויים . זהו מקום בו יש פארק ותצפית על העיר. מהווה אטרקציה למקומיים . מבחינתנו ניתן היה לוותר על הביקור במקום זה. היעד הבא היה מקדש הינדי המוקדש לאלה לקשמי Mahal Lakshmi Temple,בת זוגו של האל וישנו. יש ללכת יחפים כ 200 מטרים עד שמגיעים למקדש עצמו. המקום רוחש פעילות ומאמינים רבים פוקדים אותו (צילום בתוך המקדש וכן בחצר ובמבואה אליו-אסור). משם נסענו חזרה למלון הטאג' מאהאל ,והשתתפנו בסיור מודרך של כשעה,המציג את המלון וסיפורו, מדי יום בשעה 1700 . הסיור מיועד לאורחי המלון בלבד. לינה ב Taj Mahal Hotel.
יום 23,יום שבת,מומבאיי. לאחר א. בוקר עזבנו את מלון הטאג' מאהאל עם המזוודות שלנו ,מאחר והלילה מתוכנן שנלון במלון לליט Lalit Hotel , המרוחק 1.1 ק"מ בלבד מטרמינל שדה התעופה. הבוקר ביקרנו תחילה בתחנת הרכבת הקרויה ויקטוריה טרמינוס Victoria Terminus וראינו את תנועת האנשים,בתוך התחנה, בשעת בוקר זו. במקום מספר רציפי רכבת. לאחר מכן ביקור במוזיאון האומנות של מומבאיי הקרוי Chatrapat Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya (בעבר נקרא "מוזיאון הנסיך מוולס של הודו המערבית" ).המקום נפתח ב 1030 בבוקר וביקרנו בו כ 45 דקות (במקום יש גם חנות מוזיאון יפה). משם הלכנו לצפות בשליחי ארוחות הצהריים, תופעה ייחודית למומבאיי הקרויה Mumbai Dabawala.המקום בו ראינו אותם היה מול תחנת הרכבת הקרויה Churchgate . ראינו שליחים לבושים לבן, רכובים על אופניים, כאשר כל אחד נושא באופניו מספר ערכות של ארוחות צהריים, בכלים מיוחדים המיועדים לכך . מדובר בארוחות צהריים הנשלחים לעובדים אל מקום עבודתם (בד"כ מבתיהם). משם , נסענו בדרך הקרויה מרין דרייב וצפינו מרחוק על מסגד חג' עלי והגשר המוליך אליו. יעד הביקור הבא היה אתר המכבסה הגדולה של מומבאיי הקרוי Dhobi Ghat. לדעתינו, מספיק לצפות במקום מלמעלה ואין צורך לרדת ולהסתובב בתוך המכבסה עצמה. לאחר מכן נסענו למקום הקרוי דהראווי סלאם Daharavi Slum. זהו אזור בפרברי מומבאי, המאוכלס בכמיליון נפש ,כמוהו כעיר בתוך העיר מומבאי , הבנויה מסמטאות צרות, תעלות ביוב פתוחות ובתי מגורים צפופים, שבקרבתם תעשיה זעירה. בשנים האחרונות האזור הפך לגורם כלכלי ממשי . יש כאן תעשיית מיחזור וייצור מוצרים שונים, בד"כ בשיטות מסורתיות וישנות, ע"י מהגרים מרחבי הודו שהתקבצו כאן . הם פועלים כאן וחיים בצפיפות רבה. ביצענו כאן סיור מודרך, עם מדריכים מקומיים המכירים את האזור, שנמשך כשעתיים. מקום מומלץ מאוד לביקור ולצילום. לקראת ערב, הגענו למלון לליט Lalit Hotel - מלון 5 כוכבים יפה ,שהיתרון הגדול שלו הוא קרבתו לטרמינל שדה התעופה (מרחק 6 דקות נסיעה). בשעה 0300 לפנות בוקר יצאנו מהמלון לשדה התעופה לקראת טיסת חזרה לישראל עם טורקיש איירליינס. בדלפק חברת התעופה הקפידו שמשקל תיקי העלייה למטוס לא יחרוג מ 8 ק"ג. מאידך היו מוכנים להעלים עין מחריגת משקל במזוודות שהועלו לבטן המטוס.
יום 24 יום א - הגעה לת"א בסביבות השעה 1500.
*הטיול בוצע בספט'/אוק' 2015(החל מ 11 ספט') ותוכנו רלבנטי גם היום.
נכתב ע"י עמיקם שוב-עמי Amikan Shuv-Ami
מידע נוסף למטייל בהודו
מאמרים נוספים של עמיקם שוב-עמי בהם מידע רב למטייל בהודו, ניתן למצוא בקישורים הבאים:
הודו - מארגני תיירות India-Tour Operators
הודו – מסלול של המיטב India Best Itinerary
הודו – תקציר מסלול של המיטב India Best Brief Itinerary