הקדמה
גואטמלה מהווה אחד מיעדי הטיול המעניינים והמגוונים שיש. הטיול שערכנו בה (אני ואשתי) היה מהטובים שעשינו.
טיילנו בגואטמלה באופן עצמאי, שני זוגות חברים במשך שבועיים. המידע הנמסר כאן מתבסס על טיול זה ועל מקורות מידע נוספים עדכניים לשנת 2024. את הטיול ארגנה עבורנו סוכנות טיולים מצוינת הממוקמת באנטיגואה גואטמלה (פרטיה ברשימה זו).
מאמר זה הוא מדריך מקיף למטייל בגואטמלה והוא כולל מידע בנושאים הבאים:
1. מדוע מומלץ לבקר בגואטמלה ?
2. גואטמלה - המדינה והחברה
3. מזג אוויר
4. מתי לנסוע ?
5. חמישה דברים שאין להחמיץ בגואטמלה
6. שישה מקומות נוספים שראוי לבקר בהם
7. מסלול טיול מוצע
8. כיצד לטייל בגואטמלה ?
9. סוכנות תיירות מומלצת בגואטמלה
10. הגעה לגואטמלה ופרטי שדות תעופה
11. תחבורת פנים
12. חגים ופסטיבלים
13. מידע חיוני למטייל
14. כללי עשה ואל תעשה
15. שווקים
16. קניות של פריטי מלאכת יד, אומנות ומזכרות
17. יחסי גואטמלה-ישראל.
18. מאמרים נוספים ובהם מידע למטייל בגואטמלה
מדוע כדאי לבקר בגואטמלה ?
גואטמלה היא מדינה שאין להחמיץ ביקור בה. היא מציעה עושר של אטרקציות תרבותיות, היסטוריות ואתרי טבע, שהופכים אותה ליעד שובה לב למבקרים. להלן מספר סיבות מדוע כדאי לבקר במדינה זו:
גיוון תרבותי: גואטמלה היא כור היתוך של תרבויות ילידיות (אינדיאניות) וספרדיות, המציעה שילוב ייחודי של מסורות, שפות ,פריטי לבוש ובדים ססגוניים, מלאכת יד ואומנות. ביקור בה מאפשר חשיפה לתרבות ולאורח החיים של בני המאיה וגם של קהילות אפרו-קריביות .
שווקים מסורתיים: השווקים הצבעוניים של גואטמלה, כמו שוק צ'יצ'יקסטננגו, סולולה ואחרים, מאפשרים הצצה לתרבות המאיה ולאורח החיים של הילידים בני המאיה.
חורבות המאיה: גואטמלה היא ביתם של כמה משרידי תקופת המאיה מהמרשימים בעולם. בראשם טיקאל Tikal, שהייתה פעם עיר משגשגת וכיום נותרו ממנה מקדשים ומבנים, שהוכרו כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו.
אדריכלות קולוניאלית: אנטיגואה גואטמלה, אתר מורשת עולמית נוסף של אונסק"ו, בה השתמרה ארכיטקטורה קולוניאלית ספרדית, עם רחובות מרוצפים אבן, כנסיות ומבנים מעניינים.
הרי געש: גואטמלה ידועה כארץ הרי הגעש, עם למעלה מ-30 פסגות געשיות המקשטות את נופיה. ניתן לטפס במעלה הרי געש פעילים כמו Pacaya ו/או Acatenango ולחוות פעילות וולקנית.
אגם אטיטלן Lake Atitlán: נחשב ע"י רבים כאחד האגמים היפים בעולם. האגם השלו מוקף בכפרים ציוריים של בני מאיה והרי געש.
יופי טבעי: מיערות גשם עבותים ועד מפלים שוצפים, גואטמלה בורכה בנופי טבע מגוונים ומדהימים, מושלמים לחובבי טבע.
פעילויות הרפתקניות: בין אם מדובר בטרק רגלי בג'ונגל, רפטינג במים במורד נהרות גועשים, או חקר מערות תת קרקעיות. גואטמלה מציעה שפע של הרפתקאות מרגשות למחפשי ריגושים.
היסטוריה מורכבת ומרתקת: לגואטמלה היסטוריה עשירה – מתרבויות המאיה העתיקות דרך השלטון קולוניאלי ספרדי ועד למלחמת האזרחים במחצית השנייה של המאה ה־20. חקר האתרים ההיסטוריים והמוזיאונים שלה מספק תובנות על העבר שלה.
קניות: גואטמלה היא מקום מצוין לקניות של דברי מלאכת יד,פריטי טקסטיל (ארוג ורקום) ,עבודות אומנות (ציור,גילוף באבן או עץ),מסכות ועוד.במחירים סבירים מאוד.
ידידותיות: אנשי גואטמלה ידועים בקבלת הפנים ידידותית ומאורי פנים שלהם.
עלויות: עבור המטייל הישראלי גואטמלה היא מדינה שזול יחסית לטייל בה .
לגואטמלה יש מה להציע לכל סוג של מטייל.
גואטמלה - המדינה והחברה
גואטמלה היא מדינה לטינית השוכנת במרכז אמריקה. המדינה גובלת במערב ובצפון במקסיקו ,בצפון מזרח בבליז, במזרח בהונדורס ובים הקריבי, בדרום מזרח באל סלבדור, ובדרום באוקיאנוס השקט.
שטחה של גואטמלה הוא כ־109 אלף קמ"ר (פי 5 משטחה של מדינת ישראל). רוב השטח הוא הררי, למעט השפלה של מחוז פטן בצפון, ולמעט אזור חוף האוקיאנוס השקט בדרום. רוב הערים במדינה נמצאות באזור הררי בדרומה ובמערבה. הערים העיקריות במדינה הן גואטמלה סיטי (הבירה) ואנטיגואה הנמצאות במרכז החלק הדרומי של המדינה וכן קצאלטנאנגו ברמה ההרית במערב. גואטמלה סיטי ואנטיגואה נמצאות בגובה של כ 1500 מ' מעל פני הים. קצאלטנאנגו בגובה 2330 מ' מעל פני הים.
בגואטמלה מספר הרי געש פעילים ומדי פעם מתרחשות בה רעידות אדמה הגורמות לנזקים.
אוכלוסיית גואטמלה מונה מעל 18 מיליון תושבים, ע"פ הערכה עדכנית לשנת 2024 .
בשנת 2018 התקיים מפקד אוכלוסין בגואטמלה. לפי נתוני סטטיסטיקה רשמיים משנה זו, כ 44% מתושבי המדינה הם ילידים Indigenous (אינדיאנים) מבני המאיה, המכונים גם אמריקן-אינדיאן Amerindian. עם זאת, עפ"י ההערכות הילידים, המאיה מהווים בפועל כ־60% מהאוכלוסייה. קבוצה אתנית זו של בני המאיה נחלקת לכ 23 קבוצות משנה, הדוברות שפות מאיה שונות.
על פי נתונים רשמיים, כ 56% מהאוכלוסייה מוגדרים כ"לא ילידים" "non-Indigenous" (הם נקראים גם בגואטמלה לדינו Ladino.) . רובם (כ 43%) הם בני תערובת, צאצאים של ילידים ואירופאים, הנקראים מסטיסוס Mestizo והיתר תושבים ממוצא אירופי. עפ"י הערכות לא רשמיות חלקה באוכלוסייה של קבוצת הלא-ילידים היא כ־40%. מבחינה סוציו-אקונומית קבוצה זו ברמה גבוהה יותר מקבוצת הילידים.
כ־53% מאוכלוסיית גוואטמלה מתגוררת בערים ובעיירות. היתר בישובים כפריים. העיר הגדולה במדינה, גואטמלה סיטי, מונה כ־1.2 מיליון תושבים, כמוערך בשנת 2024 (במרחב המטרופוליטני של העיר מתגוררים כשלושה מיליון תושבים).
כ־88% מתושבי גואטמלה הם נוצרים (מתוכם, כ־45% קתולים והיתר אוונגליים Evangelical), כ־10% מגדירים עצמם חסרי דת, והיתר (2%) – דתות אחרות.
כ־70% מהאוכלוסייה דוברים ספרדית, כ־31% דוברים שפות מאיה. חלק מבני המאיה אינם דוברי ספרדית.
תוחלת החיים הממוצעת במדינה היא כ־73 שנה (82.5 בישראל).
קיימת תופעה של הגירה מגואטמלה אל מחוץ למדינה. בשנים 1996-1960, שנות מלחמת האזרחים בגואטמלה, מאות אלפים הגרו לארה"ב. ההגירה נמשכת עד עצם ימים אלה . עפ"י הערכות של מכון אמריקאי העוסק בתחום ההגירה חיים בארה"ב כ־900 אלף מהגרים מגואטמלה. הערכות אחרות גבוהות מנתון זה ב 50% ואף יותר.
שיטת הממשל בגואטמלה היא דמוקרטיה, בה מתקיימות בחירות אחת לארבע שנים. הנשיא משמש גם כראש הממשלה ונבחר לקדנציה אחת. עם זאת, הדמוקרטיה במדינה אינה במיטבה. ב 2023 נסגר כלי תקשורת שמתח ביקורת על השלטון, השחיתות פושה ואין הקפדה על זכויות אזרח.
גואטמלה נחשבת למדינה ענייה ולא מפותחת. כ 55% מהאוכלוסייה מוגדרת כענייה (עדכני לשנת 2023) . חלק ניכר מהעניים הם ילידים באזורים כפריים.
כלכלת גואטמלה נחשבת לגדולה במרכז אמריקה . עפ"י נתוני שנת 2022, התוצר הלאומי הגולמי פנימי GDP הוא כ 93 מיליארד דולר והתוצר לנפש הוא כ 4500 דולר בשנה. חלק לא מבוטל מהכלכלה בגואטמלה הוא שוק שחור שאינו מדווח ולא משלם מס (עפ"י ההערכה כ 50% מהכלכלה). עם זאת, בני גואטמלה שהיגרו לחו"ל (בעיקר לארה"ב) שולחים כסף הביתה. כסף זה מהווה כ 19% מהתוצר הגולמי הלאומי של המדינה (GDP). ההכנסות מתעשייה הן כ 21% מהתוצר, חקלאות - כ 14%, בינוי, תחבורה ומכרות כ 12.5% והיתר שירותים ותיירות.
מספר התיירים המבקרים בגואטמלה מדי שנה הוא כ־2.2 מיליון. התיירות תורמת כ 1.9 מיליארד דולר לכלכלה ( כ 2% מהתוצר הגולמי הלאומי).
מזג האויר
מזג האויר בגואטמלה הוא בד"כ נוח ואינו מהווה שיקול מרכזי בבחירת עיתוי הנסיעה למדינה זו. עם זאת, הוא משתנה בין אזורים שונים ומושפע מגובה הקרקע מעל פני הים. יש לציין שאין הבדלים קיצוניים בין האזורים השונים במדינה ובין חודשי השנה.
האזורים של גואטמלה סיטי, אנטיגואה, אגם אטיטלן וקובן Coban הם בגובה ממוצע של 1300- 1500 מ' לערך מעל פני הים. בהם חם יחסית בצהריים ונעים בערב. באזורים ההרריים וברמה המערבית – בהם צ'ציצ'יקסטנאנגו,קצאלטנאנגו, הואהואהטנאנגו, סולולה, נבאח ועוד – הגובה הוא 2400-1900 ושם האקלים קריר מעט יותר, בעיקר בערב ובלילה. המקומות שצוינו לעיל, הם המקומות המעניינים לביקור.
ככלל ,הטמפרטורות הן יציבות ללא הבדלים משמעותיים בטמפרטורות בין חודשי השנה בכל אזור. בממוצע, הטמפרטורות המקסימליות ביום נעות בין 26 ל 32 מעלות. הטמפרטורות הנמוכות ביותר בלילה הן 16-12 מעלות בממוצע.
החודשים מרץ ואפריל נחשבים לחמים בשנה. בחודשים אלה, לאורך חוף האוקיאנוס השקט בדרום ומקומות הנמוכים במחוז פטן, הטמפרטורות יכולות להגיע גם ל 38 מעלות ביום. באנטיגואה וגואטמלה סיטי הטמפרטורה היא כ 29 מעלות ביום.
מבחינת משקעים, גואטמלה נחלקת לשתי עונות. העונה היבשה נמשכת מנובמבר עד תחילת מאי . העונה הגשומה נמשכת מתחילת מאי עד תחילת נובמבר. בעונה הגשומה, הגשמים יורדים בד"כ בשעות אחר הצהריים. הגשמים הכבדים יורדים בחודשים ספטמבר ואוקטובר.
כללית, אזור הרמה ההררית ואזור חוף האוקיאנוס השקט הם החלקים הגשומים ביותר במדינה עם 750 עד 1500 מ"מ גשם בשנה. אזור הרמה המרכזית מקבל 500 עד 760 מ"מ בשנה, ומחוז פטן 2000 -3900 מ"מ בשנה. כמות הגשמים מושפעת מאיזה צד של שרשרת ההרים נמצאים.
בחודשים נובמבר עד מרץ יורדים בממוצע עד 20 מ"מ גשם בחודש. בחודש אפריל-עד 45 מ"מ. בחודשים מאי-אוקטובר 250-160 מ"מ גשם בממוצע בחודש.
מתי לנסוע ?
בגואטמלה אפשר לבקר בכל חודשי השנה. ככלל, מזג האויר בגואטמלה אינו צריך להוות שיקול ממשי בקביעת עיתוי הטיול למדינה מקסימה זו. עם זאת, עדיף לטייל בה בתקופה היבשה (מנובמבר עד תחילת מאי).
אני ממליץ לבקר בגואטמלה בתקופת שבוע חג הפסחא,או בששת השבועות הקודמים לחג הפסחא (תקופת התענית Lent ). העיתוי של אלה משתנה משנה לשנה, אך הוא חל בחודשים פברואר-אפריל. מומלץ להיות בעיר אנטיגואה בימים חמישי ושישי לקראת סוף שבוע הפסחא (החג מתחיל ביום ראשון), או באחד מחמשת ימי הראשון הקודמים לשבוע הפסחא. בימים אלה מתקיימות ברחובות העיר תהלוכות דתיות מרהיבות,שאין להחמיצן.
מועד אטרקטיבי נוסף הוא ראשית חודש נובמבר. ב 1 בנובמבר חל חג "כל הקדושים" וב 2 בנובמבר חל "יום המתים". אלה ימי חג בכל מרכז אמריקה ומקסיקו. אמנם לא ביקרתי בגואטמלה בימים אלה, אבל מדובר במועד שמומלץ לשקול.
חמישה מקומות שאין להחמיץ בגואטמלה
העיר אנטיגואה – עיר קולוניאלית קטנה, יפה ומעניינת, הממוקמת מרחק כשעתיים נסיעה מגואטמלה סיטי. מומלץ לבקר בה בכל ימות השנה, ובעיקר בתקופת חג הפסחא הנוצרי או באחד מחמשת ימי הראשון שלפני חג זה. זאת, בגלל תהלוכות דתיות מרהיבות הנערכות ברחובותיה בזמנים אלה. אנטיגואה יכולה לשמש גם בסיס לטיולי כוכב באזור.
אגם אטיטלן – אגם יפהפה המצוי בגובה 1562 מ' מעל פני הים ובמרחק של כשעתיים וחצי נסיעה מאנטיגואה. האגם מוקף בכפרים של בני המאיה ובהרי געש . מציע חלון לתרבות בני המאיה ואורח חייהם, פעילויות סביב האגם, קניות של דברי מלאכת יד ואומנות מקומית, נופש ועוד. אין להחמיץ ביקור בעיירה סולולה Sololá באחד מימי השוק שלה (שלישי ושישי, האחרון הגדול מהשניים) וכן בבית העלמין הצבעוני שבה Cemeterio General.
שוק יום ראשון בעיר צ'יצ'יקסטנאנגו (צ'יצ'י)– שוק גדול של ילידים בני המאיה, המתפרס על פני מספר רחובות במרכז העיר. זהו שוק צבעוני, תוסס מהמעניינים באמריקה הלטינית. יש יום שוק גם ביום חמישי, אך קטן יותר. בצ'יצ'י לבקר גם בבית הקברות הכללי ובאתרים נוספים.
טיקאל – עיר מאיה עתיקה השוכנת בלב הג'ונגל ואחד מהאתרים הארכיאולוגיים המרשימים בעולם. בה פירמידות, מקדשים וארמונות המתנשאים בחלקם מעל יער הגשם. זהו אתר מורשת עולמית שהוכרז ע"י אונסק"ו.
סמוק שמפיי – Semuc Champey: אתר טבע הכולל סדרה של בריכות טורקיז המשתפלות על טרסות אבן גיר. חבוי בלב הג'ונגלים של מחוז אלטה וראפז Alta Verapaz. באזור גם מערות הראויות לביקור (מערות נטיפים ומערות ששימשו למגורים של קדמוני המאיה) ותצפיות על הנוף.
שישה מקומות נוספים שראוי לבקר בהם
העיר קצאלטנאנגו – העיר השנייה בגודלה בגואטמלה, הידועה בתרבות הילידית, בארכיטקטורה הקולוניאלית ובשווקים התוססים שלה.
ריו דולצ'ה Rio Dulce – טיול בנופים הטרופיים השופעים של ריו דולסה, בו חיות בר ,לגונות ומעיינות חמים.
ליוינגסטון Livingston – לחוות את התרבות האפרו-קריבית הייחודית של ליווינגסטון, עיירת חוף הנגישה רק בסירה או באוויר. בעיירה רחובות צבעוניים ואווירה מיוחדת.ממוקמת בקרבת ריו דולצ'ה.
הר הגעש Pacaya – הר הגעש פעיל בו מתקיימת פעילות וולקנית רצופה ומדי מספר שנים התפרצות לבה. לטפס עליו , לחוות את ייחוד המקום ואת הנוף הנשקף ממנו. ממוקם כשעה נסיעה מאנטיגואה.
נבאח Nebaj ומשולש איקסיל Ixil – אזור כפרי ומרוחק של מקבץ עיירות קטנות וכפרי מאיה, המאפשר התרשמות טובה מתרבות הילידים ומאורח חייהם.
הכפר/עיירה טודוס סנטוס Todos Santos– מקום מרתק של בני מאיה המבודד ומרוחק במערב המדינה. זה אחד המקומות היחידים במדינה בו גברים (לרבות ילדים) לובשים ביגוד מסורתי אחיד (פחות או יותר). חשוב לבקר במקום בימי שבת בבוקר-יום שוק.
מסלול טיול
בהמשך המאמר, תיאור תמציתי של מסלול טיול שביצעתי בשנת 2012 . בעיני זהו מסלול טיול אולטימטיבי למסגרת זמן של שבועיים, למתעניינים באנשים, בתרבויות ובאורח חיים אחר.המידע עדכני לשנת 2024 והוא רלבנטי גם בעת הוכחית
תיאור מורחב של מסלול זה במאמר נפרד בבלוג זה https://www.lametayel.co.il/posts/gww8vp
המידע הנמסר במאמר זה אודות המסלול, עדכני לשנת 2024. מסלול זה כולל את מרבית האתרים שהם בבחינת "אסור להחמיץ", או המיטב שמדינה זו מציעה. בגלל מגבלות זמן, משך הטיול שלי הוגבל ל 14 יום.
מסלול הטיול מבטא את ההעדפות האישיות שלי ובראשן לחקור ולחוות את תרבות בני המאיה ואורח חייהם. זאת, בכפרים, בעיירות ובערים שלהם וכמובן גם בשווקים הססגוניים שלהם. מסיבה זו גם השקענו כיום וחצי טיול לצורך ביקור בכפר טודוס סנטוס, כפר מאיה נידח ומומלץ.
קביעת מועד הטיול וסדר מהלכו הכרונולוגי הושפעו מאירועים במקומות המצויינים שהתקיימו במועדים מסוימים, כגון: ימי שוק שבועיים שאין להחמיץ, תהלוכות דתיות (שהתקיימו ברחובות אנטיגואה בתקופת תענית הנוצרים Lent, לקראת חג הפסחא שלהם) וכדומה.
למי שיכול להוסיף עוד 7-5 ימי טיול, מומלץ לשקול ביקור גם ב"סמוק שמפיי" שהוזכר כאחד האתרים שאין להחמיצם, בעיר לוינגסטון ובריו דולצ'ה שהוזכרו כאחד משישה מקומות נוספים שכדאי לבקרם.
להלן תקציר מסלול טיול של שבועיים בגואטמלה :
תקציר מסלול טיול מוצע בגואטמלה – 14 יום
יום 1, יום חמישי – הגעה לגואטמלה סיטי, גואטמלה.לינה –גואטמלה סיטי.
יום 2, יום שישי – טיקאל Tikal.טיסה הלוך ושוב. לינה - גואטמלה סיטי.
יום 3, יום שבת – גואטמלה סיטי, טיספאן ,צ'יצ'יקסטנאנגו Guatemala City ,Ticpan. Chichicastenango .לינה צ'יצ'יקסטנאנגו.
יום 4, יום ראשון – יום שוק בצ'יצ'יקסטנאנגו ומעבר אל העיירה נבאח Nebaj .לינה – נבאח Nebaj .
יום 5, יום שני – משולש איקסיל Ixil Triangle- לינה – נבאח Nebaj.
יום 6, יום שלישי, סולולה ואגם אטיטלן Lake Atitlán , Sololá . לינה – פנחצ'ל Panajachel.
יום 7, יום רביעי , אגם אטיטלן . Santiago de Atitlán, San Juan La Laguna,San Antonio de Palopo, Panajachel.. לינה- פנאחצ'ל.
יום 8, יום חמישי,Quetzaltenango, Zunil , Almolonga, San Andrés Xecul. לינה בקצאלטנאנגוQuetzaltenango , הנקראת גם סלה.
יום 9, יום שישי, סן פרנציסקו אל אלטו, צ'יאנטלה San Francisco El Alto,Chiantla לינה טודוס סנטוס.
יום 10, יום שבת – טודוס סנטוס Todos Santos ונסיעה חזרה אל קצאלטנאנגו Quetzaltenango. לינה בקצאלטנאנגו
יום 11, יום ראשון – אנטיגואה Antigua Guatemala.תהלוכות מרהיבות ואירועים דתיים ברחובות העיר ביום זה. לינה- אנטיגואה
יום 12, יום שני– הר הגעש פקאיה Pacaya Volcano , אנטיגואה Antigua Guatemala . לינה- אנטיגואה
יום 13, יום שלישי –San Juan del Obispo ,San Pedro Las Huertas, San Antonio Aguas Calientes, Antigua Guatemala. . לינה- אנטיגואה.
יום 14,יום רביעי – סיום הטיול. עזיבת אנטיגואה וגואטמלה .
איך לטייל בגואטמלה ?
העדפתי האישית היא לטייל בטיול עצמאי. כך גם עשינו. לצורך כך, הדרך היעילה והנוחה היא לתאם עם סוכנות בגואטמלה (או עם סוכנות טיולים בארץ) שתספק לכם שרותי קרקע. אלה כוללים רכב, נהג/מדריך, לינות, טיסת פנים לטיקאל וחזרה, כניסה לאתרים. בהמשך, פרטי קשר עם סוכנות תיירות מצוינת באנטיגואה, בה הסתייעתי ואותה גם פגשתי בביקורי בעיר זו.
צעירים מעדיפים בדרך כלל לבקר בגואטמלה בטיול תרמילאים, תוך שימוש בתחבורה ציבורית, בתקציב נמוך ובמסגרת זמן גמישה.
למעדיפים לצאת בטיול מאורגן, ישנן גם מספר חברות בארץ המוציאות טיולים מאורגנים לגואטמלה, בד"כ בשילוב יעד עם קוסטה ריקה או מדינה נוספת. בטיולים אלה הנמשכים כשבועיים וחצי, מבקרים רק בחלק מהמקומות שצוינו בתוכנית הטיול שתוארה לעיל, ואין גמישות למטייל.
סוכנות תיירות מומלצת בגואטמלה
את סידורי הקרקע לטיול עצמאי של 14 יום, שערכנו בגואטמלה (שני זוגות חברים) עשתה עבורנו סוכנת נסיעות מעולה בגואטמלה בשם לילי Lily. לילי היא הבעלים של סוכנות נסיעות וטיולים בשם מרטסאם Martsam Travel, הממוקמת באנטיגואה גואטמלה. https://www.martsam.com/ .
את תכנית הטיול המפורטת גיבשתי ביחד עם לילי, לאחר שהבהרתי את העדפותיי. לילי העמידה לרשותנו רכב וואן ברמה גבוהה, מדריך וגם נהג . שניהם היואיכותיים, מנוסים ומסורים. היא תאמה עבורנו מקומות לינה, טיסת פנים לטיקאל וכניסה לאתרים. לפני ביצוע הטיול יצרתי קשר עם יותר מחמש סוכנויות טיולים בגואטמלה. רציתי לבקר בטודוס סנטוס. אף אחת מהן לא ידעה על אפשרויות לינה בטודוס סנטוס. לילי ידעה. נכון שהעיירה טודוס סנטוס אינה על מפת התיירות וכמעט שאין בה תשתית לתיירות. ובכל זאת, לנו שם, תודות ללילי.
לילי קיימה קשר יומיומי עם המדריך ועם הנהג שלנועל מנת לוודא שהטיול מתנהל כשורה.
לסיכום – כמטייל ותיק ומנוסה, אני ממליץ מאוד על שרותי התיירות של לילי והסוכנות שלה. היה לנו טיול איכותי במחיר סביר.
פרטי הקשר עם לילי:
Lily Martínez de Grijalva
Cell phone: + (502) 5417-5517
הגעה לגואטמלה ופרטי שדות תעופה
עדכני לשנת 2024, בגואטמלה נמל התעופה הבינלאומי העיקרי, נמצא בעיר הבירה גואטמלה סיטי, ונקרא La Aurora International Airport ,סימונו GUA. לנמל תעופה זה שני טרמינלים.
חברת איבריה היא חברת התעופה היחידה הטסה ישירות מאירופה (מדריד) לגואטמלה.
בגואטמלה סיטי נמל תעופה נוסף המשמש לטיסות אל פלורס Flores (טיסת פנים לביקור בטיקאל) ולמקסיקו בשם Mundo Maya Intl. Airport.
תחבורת פנים
אוטובוסים: שימוש בתחבורה ציבורית באוטובוסים, מהווה אמצעי תחבורה עיקרי בנסיעה בין ערים ומקומות יישוב בגואטמלה. זו דרך נסיעה יעילה וזולה, באמצעותה ניתן להגיע לכל המקומות המוזכרים במסלול הטיול המתואר לעיל.
מוניות: מוניות זמינות בערים ועיירות. בגואטמלה סיטי ובאנטיגואה החיוב בד"כ עפ"י מונה. בערים קטנות ניתן להסכים על מחיר נסיעה מראש.
טוק-טוק Tuk-tuks: רכב תלת-גלגלי שנהוג להשתמש בו לנסיעות קצרות בתוך ערים ועיירות. זאת, בעיקר באנטיגואה ובעיירות סביב אגם אטיטלן. אמצעי תחבורה זה זמין באזורי תיירות.
הסעות שאטל: קרויות גם "קולקטיבוס" "colectivos ", משמשות להסעות בין יעדי תיירות. זו דרך הסעה נוחה ומהירה יותר מאוטובוסים רגילים.
השכרת רכב: השכרת רכב זו אופציה, אך איני ממליץ עליה. מצב הכבישים בגואטמלה אינו טוב (עולם שלישי), לעיתים נתקלים בנהגים הנוהגים באגרסיביות.
רכבות: אפשרויות התנועה ברכבת בין יעדי תיירות מוגבלות מאוד.
סירות: באגם אטיטלן Lake Atitlán וגם בריו דולצ'ה Río Dulce ניתן ורצוי להשתמש בסירות להגעה אל כפרים השוכנים על החוף.
טיסות: טיסת פנים אל טיקאל Tikal מגואטמלה סיטי מתבצעת ע"י חברת טאג Tag Airlines (שתי טיסות ביום) אל Flores, ממנה נוסעים לטיקאל. זו טיסה מומלצת. שדה התעופה לטיסה זו הוא כאמור Mundo Maya Intl. Airport.
בגואטמלה סיטי שדות תעופה לטיסות פנים (בנוסף לשניים שתוארו לעיל). מומלץ לבחון בזהירות את הכדאיות להסתייע בהם, למעט הטיסה לטיקאל. זאת משום שמדובר בשדות תעופה קטנים (בחלקם מסלול נחיתה והמראה אחד) וכנראה שהטיסות אליהם במטוסים קטנים. יש שדות תעופה בקצאלטנאנגו Quetzaltenango Airport , Aeropuerto de Huehueteanango בהואהואהטנאנגו (3 שעות נסיעה מטודוס סנטוס) , Aeropuerto Internacional de Puerto Barrios פוארטו באריוס (סמוך ללוינגסטון) , Quiche Airport ( קרוב לצ'יצ'יקסטנאנגו) ועוד.
אמצעי תחבורה אלה אינם זמינים בכל אזור ומקום. לכן, יש לבדוק לכל אזור את אמצעי התחבורה הרלבנטיים עבורו. בעת השימוש בתחבורה ציבורית, או בנסיעה עצמית בדרכים, יש לנקוט באמצעי זהירות לביטחונכם.
חגים ופסטיבלים
גואטמלה ידועה בפסטיבלים המרהיבים שלה המשקפים את המורשת התרבותית והמסורת העשירה שלה. להלן מספר פסטיבלים הבולטים ביותר בגואטמלה:
השבוע הקדוש הוא חג הפסחא (סמנה סנטה Semana Santa) – חל בשבוע הפסחא (Easter). המועד המדויק משתנה משנה לשנה, אולם הוא מתקיים בחודשי מרץ-אפריל. המקום להיות בו בחג דתי זה היא העיר אנטיגואה. ברחובותיה נערכים מדי יום בשבוע זה תהלוכות דתיות מרשימות הנמשכות שעות. בכל תהלוכה עשרות אנשים ונשים נושאים במות על כתפיהם, עליהן דמויות דתיות הממחישות את אירועי החג. מסלול התהלוכות מעוטר בשטיחים צבעוניים מעוצבים העשויים מנסורת עץ וחומרים נוספים. תזמורות מלוות את התהלוכות והמונים צופים בהן. בחמשת ימי ראשון הקודמים לשבוע הקדוש, נערכות באנטיגואה תהלוכות דומות, זאת במסגרת ששת שבועות של תקופת התענית Lent הקודמת לחג. אין להחמיץ אירועים אלה.
יום הקדושים Día de Todos Los Santos – חל ב־1 בנובמבר מידי שנה. יום של חג ופסטיבלים ברחובות ערים ועיירות בגואטמלה. מלווה בתהלוכות, ריקודים עם מסיכות ולבוש מיוחד, תזמורות, שתיית אלכוהול ועוד.
יום המתים Día de los Muertos – יום חג בגואטמלה כמו גם במדינות לטיניות נוספות. יום זה חל ב־2 בנובמבר. משפחות מבקרות בבתי עלמין, מקשטות קברי יקיריהן ועורכות סעודות לכבוד המתים. יש מקומות בהן קהילות מקיימות אירועים מיוחדים כגון הפרחת עפיפונים. על משמעות יום זה לתושבים במרכז אמריקה ובמקסיקו מומלץ לצפות בסרט המקסים "קוקו" “Coco” , של דיסני .https://www.imdb.com/title/tt2380307/
יום העצמאות של גואטמלה Día de la Independencia – חל ב־15 בספטמבר, במהלכו נערכים מצעדים ברחובות, ריקודים, זיקוקי דינור ומופעים של בתי ספר וארגונים.
חג תומס הקדוש Fiesta de Santo Tomás – מתקיים בעיר צ'יצ'יקסנאנגו Chichicastenango ב־13 בדצמבר. סן תומס הוא הפטרון הקדוש של העיר. החגיגות לכבודות כוללות תהלוכות ברחובות, ריקודים מסורתיים, זיקוקי דינור ועוד.
חג סנטו סבסטיאן Fiesta de Santo Sebastián – מתקיים בעיר אנטיגואה ב־20 בינואר. גם חג זה כולל תהלוכות, ריקודים ומוסיקה ברחובות.
מידע חיוני למטייל
ביטחון אישי :
רובם של שני מיליון התיירים המבקרים בגואטמלה מידי שנה אינם חווים בעיות של ביטחון אישי. אבל, יש גם לא מעטים שנפלו קורבן למעשי פשע של מקומיים, בעיקר שוד. גואטמלה סיטי היא המסוכנת ביותר בהיבט זה. ידוע על חמושים שביצעו מעשי שוד גם באזורי תיירות כגון אנטיגואה ואגם אטיטלן. במקרה של שוד יש לדווח למשטרה המקומית.
להלן מספר עצות לנקיטת צעדי זהירות לשיפור הביטחון האישי:
1. היוועצו במלון ביחס להנחיות בטיחות אישית.
2. בחרו מקום לינה הנמצא באזור בטוח לתיירים.
3. חגרו התרמיל על החזה במקומות הומים.
4. המנעו מענידת תכשיטים בולטים ומנשיאת ציוד יקר באופן בולט.
5. הימנעו מנשיאת מזומנים בסכום גדול. השתדלו שיהיה ברשותכם מזומן להוצאות היום.
6. הצניעו על גופכם כסף כרטיסי אשראי ודרכון.
7. היו ערניים לקורה סביבכם.
8. השתמשו באמצעי תחבורה מוכר והידוע כבטוח.
9. המנעו מלהסתובב ולנוע לבד. השתדלו שמלווה מקומי יהיה אתכם וינחה אתכם.
10. אם אתם לבדכם בשעות הלילה, השתדלו להסתייע במונית על פני הליכה רגלית.
אשרת כניסה לגואטמלה (ויזה) – ישראלים פטורים מאשרת כניסה למדינה זו. במעבר הגבול ניתן אישור כניסה התקף ל 90 יום. יש לשמור אישור זה עם הדרכון במשך כל השהות במדינה. הדרכון חייב להיות בתוקף לפחות לחצי שנה.
כסף – המטבע בגואטמלה נקרא קצאל quetzal (Q),על שם הציפור הלאומית של מדינה זו. המטבע זר העיקרי והפופולרי במדינה הוא הדולר האמריקאי (ולא היורו). כרטיסי אשראי אינם מתקבלים בכל מקום, אם כי השימוש בהם מתרחב. במקומות התיירות השימוש בכרטיסי אשראי יותר נפוץ בעיקר במלונות ומסעדות ,אם כי לעיתים נדרש להוסיף 10% עמלה על תשלום בכרטיס אשראי. כספומטים נפוצים במרבית המקומות. ניתן להוציא מהם מזומנים כשצריך. ניתן להמיר מט"ח לכסף מקומי גם בשדה התעופה בגואטמלה סיטי. המזומן הוא אמצעי התשלום הפופולרי והמבוקש ביותר בגואטמלה . כבר צויין שלכלכלה השחורה נתח נכבד בתוצר הלאומי הגולמי הפנימי במדינה זו.
מים – יש לשתות מים רק מבקבוקי מי שתייה הסגורים הרמטית. מומלץ גם לצחצח שניים ממים בבקבוקים.
חשמל – בדומה לארה"ב, מתח החשמל בגואטמלה הוא 120 וולט, תדר 60 הרץ ושקעי החשמל הם מסוג A ו B.
תקשורת סלולרית – לשקול רכישת כרטיס סים מקומי, או סים בינלאומי המאפשר תקשורת דאטה ושיחות. לחילופין, לרכוש חבילת תקשורת חו"ל המכסה את גואטמלה, מחברת הסלולר שלכם.
תשר – מקובל לשלם 10% תשר במסעדות, אם חשבון הסעודה לא כלל דמי שירות.
שעון – בכל גואטמלה שעון זמן אחיד. שעון הזמן בישראל מקדים את גואטמלה ב 9 שעות .
שרותי טואלט – השירותים בגואטמלה הם מערביים בדרך כלל. יש במרחב הציבורי שירותים הנקראים בניוס baños, בנפרד לנשים ולגברים .
כללי עשה ואל תעשה
תנו כבוד ונהגו בנימוס למקומיים. כבדו את תרבותם ואת אורח החיים שלהם.
נקטו בצעדי זהירות, שצוינו לעיל, לשיפור ביטחונכם האישי.
הימנעו מיצירת רעש במרחב הציבורי.
אם אתם מצלמים מקומיים, בקשו רשות. מקומיים עלולים להיות תוקפניים בעניין זה. אני באופן אישי השתדלתי לצלם מרחוק ובמוצנע ולכן לא חוויתי בעיה.
הימנעו ככל האפשר מנהיגה עצמית בגואטמלה. הנהיגה עלולה להיות מאתגרת ומסוכנת.
הימנעו מהמרות מטבע במקומות לא רשמיים. המירו בבנקים ובמקומות exchange מומלצים .
כאשר אתם מבקשים לקנות דבר מה, התמקחו בנימוס, בחיוך ובכבוד. זכרו שהמוכר לפניכם דורש מחיר הנראה לכם זול והוא מתפרנס מכך.
לימדו ביטויים בסיסיים בספרדית והשתמשו בהם, היכן שאפשר.
מומלץ להתלבש בצנעה במרחב הציבורי .
שווקים
לעיתים, דרך טובה להכיר תרבות ואורח חיים במדינה זרה היא לבקר בשווקים שלה. כך גם בגואטמלה. השווקים המעניינים ביותר בגואטמלה הם אלה של הילידים בני המאיה. במקומות אלה מתקיים לא רק מפגש בין קונים ומוכרים, אלא גם מפגשים חברתיים. אלה שווקים צבעוניים בהם נשות המאיה, הלבושות בבגדיהן המסורתיים, הן הדומיננטיות. במכירה ובקנייה. ההתרחשות האנושית והמראות בשוק מרתקת. צלמים יגלו בהם כר פורה לפעילות.
מדובר בשווקים של המקומיים למען המקומיים. תיירים בדרך כלל אינם מגיעים למקומות אלה, למעט השוק בצ'יצ'יטנאנגו ובסולולה, שהם נחשבים ליעדי תיירות מבוקשים. אלה שווקים צבעוניים בהם נשות המאיה, הלבושות בבגדיהן המסורתיים, הן הדומיננטיות. במכירה ובקנייה. ההתרחשות האנושית והמראות בשוק מרתקים. צלמים יגלו בהם כר פורה לפעילות.
לצד השווקים המומלצים לביקור של בני המאיה, ישנם גם שווקים הפונים לתיירים ואלה הם שווקים של מלאכת יד, פריטי אומנות, פריטי לבוש וטקסטיל ומזכרות. הם נקראים Mercado de Artesanías .
כל השווקים מתקיימים פעם או פעמיים בשבוע בימים קבועים.
מסלול הטיול שתואר לעיל בקצרה, כולל המלצות ביקור במרבית השווקים המעניינים ביותר של בני המאיה. להלן רשימה של שווקים אלה:
שוק יום ראשון בצ'יצ'יקסטנאנגו Chichicastenango Market (אין להחמיץ) – מתקיים גם בימי חמישי (בימי ראשון השוק גדול יותר). יש כאן כמעט הכול – ירקות ופירות, פריטי מזון אחרים, כלים לבית, טקסטיל ועוד. בנוסף, יש במקום פריטים היכולים לעניין מבקרים, כגון פריטי לבוש מסורתיים, עבודות מלאכת יד, מזכרות ומסיכות של המאיה בהן נעשה שימוש בטקסים ופולחנים.
זהו שוק אוטנטי של בני המאיה, המתפרס על מספר רחובות במרכז העיר.
שוק יום שישי בסן פרנציסקו אל אלטו Mercado de San Francisco El Alto – שוק ילידים indigenous (בני המאיה) אוטנטי מהטובים והגדולים במדינה. ניתן ורצוי לבקר בו בדרך לכפר/עיירה טודוס סנטוס, בה מתקיים שוק בימי שבת. נמכרים כאן דברי מזון, לרבות ירקות ופירות, דברים לבית, בדים, פריטי לבוש ועוד. בשוק גם אזור בו נמכרים בעלי חיים.
שוק יום שישי, או יום שלישי בסולולה Mercado de Sololá (ימי שישי הם ימי שוק גדולים יותר. הייתי ביום שלישי והיה נפלא) – שוק ילידים יפה וצבעוני בעיירה מעניינת הסמוכה לאגם אטיטלן. בשוק נמכרים פריטי טקסטיל ולבוש מסורתי צבעוניים, לצד דברי מזון ודברים לבית.
שוק יום שבת בטודוס סנטוס Todos Santos – טודוס סנטוס היא עיירה ובעצם כפר, במערב גואטמלה, מיוחדת וקסומה, בעיקר בבוקר של ימי שבת, עת מתקיים בה שוק ססגוני. זהו שוק אוטנטי של ילידים מקומיים הלבושים בבגדים מסורתיים, נשים וגברים כאחד. תיירים כמעט ואינם מגיעים לכאן. מאוד מומלץ לבקר במקום. השוק אינו גדול, אבל הוא מעניין ויפה ויש בו גם פינה בה מוכרים בעלי חיים. תיאור מורחב של המקום ושל השוק, בליווי תמונות, ראו ברשימה נפרדת בבלוג זה בקישור הבא https://www.lametayel.co.il/posts/g8l2x1 .
שווקים נוספים שמומלץ לבקר בהם, אם אתם בסביבה (רובם פועלים כל יום):
שוק הפרחים של קצאלטנאנגו Quetzaltenango , Mercado de Flores – שוק בעיר גדולה הממוקמת בלב אזור חקלאי. זהו שוק פרחים, לצד ירקות ופירות אותם מגדלים באזור. צבעוני ויפה.
השוק המרכזי של גואטמלה סיטי Mercado Central, Guatemala City – שוק עמוס, הממוקם בלב העיר, בו קונים ומוכרים מגוון רחב של מוצרים החל מדברי מזון, דברים לבית ביגוד וטקסטיל, מזכרות ועוד.
השוק של אלמולונגה Almolonga – שוק בעיר קטנה הסמוכה לקצאלטנאנגו, בלב אזור חקלאי. מצטיין באיכות הירקות והבגדים המסורתיים הצבעוניים הנמכרים בו.
קניות
גואטמלה מציעה מגוון של פריטים בהם תיירים מגלים עניין רב. זאת במגוון תחומים:
טקסטיל וביגוד מסורתי: לטקסטיל המסורתי של גואטמלה שם עולמי. זאת בזכות הצבעים הססגוניים, הדוגמאות המיוחדות שלהם והמומחיות שביצירתם. תשומת לב מיוחדת ניתנת לפריטים המסורתיים הארוגים ידנית, כמו גם חולצות הוויפיל huipil blouses, צעיפים צבעוניים ופריטים רקומים בצורה מורכבת .
עבודות יד: בגואטמלה מתקיימת מסורת עשירה של עבודות יד, כולל כלי חרס, גילופי עץ, תכשיטי ירקן Jade ומוצרי עור. בתחום זה, לכל אזור במדינה סגנון ייחודי משלו, מומלץ לבחון את האפשרויות. ניתן להשיגם בחנויות מלאכת יד ובשווקים. פרטים בהמשך.
ציורים: המתעניינים בציור יגלו עניין רב במפגש עם ציירים בבתי הסטודיו שלהם בכפרים ועיירות שבמסלול הטיול המתואר לעיל. הציורים המקומיים כוללים מוטיבים נאיביים ומסורתיים מחיי בני המאיה, מתרבותם ומהנוף שבסביבה. הרכישה ישירות מהצייר בד"כ משתלמת יותר וחווייתית יותר.
קפה: גואטמלה היא מיצרניות הקפה החשובות בעולם. הקפה של מדינה זו ידוע בטעמו העשיר ובאיכותו. ניתן לרכוש מגוון רחב של פולי קפה לרבות ערוב פולים.
אבן ירקן Jade: גואטמלה מפורסמת בזכות אבן הירקן המצויה בה. בני המאיה העריכו אבן זו במשך מאות שנים. בחנויות מלאכת יד ותכשיטים ניתן למצוא מבחר רחב של תכשיטי ירקן, כולל: עגילים, שרשראות, צמידים ותליונים, כמו גם פריטים דקורטיביים כגון פסלים ופסלונים.
שוקולד: גואטמלה ידועה גם בשוקולד הטעים שלה, העשוי מפולי קקאו הגדלים במקום.
לכל המעוניינים לרכוש מוצרים ופריטים שצוינו לעיל, מומלץ לבצע רכישות ממוכרים מוכרים ומומלצים, כדי לוודא את איכותם והאוטנטיות שלהם.
רשימה מורחבת שעניינה קניות בגואטמלה, מופיעה בנפרד בבלוג זה https://www.lametayel.co.il/posts/qvxv9n
יחסי גואטמלה-ישראל
יחסי גואטמלה – ישראל הם ידידותיים וחמים, כבר עשרות שנים. ישראל מסייעת לגואטמלה בתחומי ביטחון, חקלאות, בריאות ,תשתיות וחינוך שנים רבות. נשיאים שונים של גואטמלה ערכו ביקורים בישראל. גואטמלה מצידה תומכת בישראל במישור המדיני ואף אף הייתה המדינה השנייה, אחרי ארה"ב של טראמפ, שהעבירה שגרירותה לירושלים ב 2018.
האהדה לישראל ניכרת בגואטמלה גם ברמה העממית, אפשר שגם מסיבות דתיות , בהיות ישראל ארץ הקודש ,בה חי ופעל ישו. במהלך טיול בגואטמלה ניתן לראות במקומות שונים על בניינים ציור של דגל ישראל ,לעיתים לצד דגל ארה"ב שגם היא נערצת בגואטמלה.
מאמרים נוספים בבלוג זה ובהם מידע למטייל בגואטמלה
מאמרים נוספים ובהם מידע נוסף ומורחב למטייל בגואטמלה ניתן למצוא בבלוג זה כדלקמן:
גואטמלה - מסלול טיול שאין להחמיץ https://www.lametayel.co.il/posts/gww8vp
אנטיגואה גואטמלה, עיר קולוניאלית קסומה https://www.lametayel.co.il/posts/8vmeo0
אירוע מהיפים והמרהיבים בעולם באנטיגואה גואטמלה https://www.lametayel.co.il/posts/olp82e
כפר מהמעניינים בתבל נמצא בגואטמלה – טודוס סנטוס https://www.lametayel.co.il/posts/g8l2x1
גואטמלה -קניות https://www.lametayel.co.il/posts/qvxv9n
שבועיים בגואטמלה https://www.lametayel.co.il/posts/mpp10k