סין היא מדינה ענקית, מגוונת ומרתקת ,כמעט מאין כמוה. ניתן לטייל בה חודשים רבים. טיול אחד לא יספיק להכילה. אספר כאן על טיול במסלול לא שגרתי בסין. טיול בדגש על מחוז חנאן Hena . מחוז שרוב התיירים הישראלים אינם מבקרים בו ואולי אינם מודעים לו.
הטיול במחוז חנאן הוא טיול למתקדמים. למי שכבר היה בסין. הביקור בחנאן הוא מרתק, מגוון וכדאי ועם זאת, למטייל בפעם הראשונה, הייתי ממליץ לבקר קודם לכן ביעדים אחרים בסין. זאת, משום שיש כל כך הרבה מה לראות במדינה עשירה במוקדי עניין כמו סין.
אשתי ואני קיימנו בסין שני טיולים שונים של כחודש כל אחד. האחד בשנת 2000 והשני בשנת 2010. לא היינו באותם מקומות פעמיים. יש להניח שנעשה טיול נוסף ואולי יותר מאחד ,במדינה מסקרנת זו.
את הטיול המוצג במאמר זה ביצענו בשנת 2000. זה היה טיול של מעט יותר מחודש- 15 יום נטו בסין (מוצגים במאמר זה) ועוד 14 יום בטיבט ושלושה ימים בנפאל.
מסלול הטיול של 15 יום בסין ,שהוא נושא מאמר זה, כלל כארבעה ימים בבייג'ינג, שישה ימים במחוז חנאן, יומיים בעיר שיאן ויומיים בצנגדו. תוכנו רלבנטיים גם היום. למעט סייג אחד עיקרי, היום ניתן לקצר זמני הגעה למקומות, בהשוואה למה שאנו ביצענו בפועל.
אפשרויות התנועה בין יעדי טיול זה שופרו לאין ערוך מאז שנת 2000. היום יש רכבת מהירה, הנוסעת במהירות של יותר כ300 ק"מ לשעה ויותר , המקצרת מרחקים . זאת בנוסף לרשת ענפה של שדות תעופה הפרושה ברחבי המדינה. השתדלתי גם להוסיף מידע עדכני להיום, בהערות ששולבו בגוף מאמר זה.
בבלוג זה מופיע מאמר על טיול מופלא שערכנו בדרום סין ב 2010. גם הוא היה במסלול מיוחד ולא שגרתי. מאמר נוסף בבלוג זה מתייחס לטיול של שבוע ויותר בבייג'ינג. הטיול בבייג'ינג היה חלק מטיול בו עוסקת רשימה זו. מאחר והוא נדון במקום אחר, לא נחזור עליו כאן.
מאחר ומדובר בטיול בדגש על מחוז חנאן, ראוי שאקדים ואספר בקצרה על מחוז זה בסין.
מחוז חנאן Henan Province
מחוז חנאן נמצא כללית בצפון מזרח מרכז סין . שטח המחוז כ 167 אלף קמ"ר,יותר מפי שמונה שטחה של מדינת ישראל. ואוכלוסיית המחוז כ 100 מיליון נפש (המחוז המאוכלס ביותר בסין).
בסין יש שמונה ערים ששימשו כבירת הקיסרות, לאורך אלפי שנות היסטוריה. ארבע מהן נמצאות במחוז חנאן !!! בשתי ערים קיסריות ביקרנו בטיול זה – Kaifeng וב Luoyang. שתי בירות הקיסרות האחרות בחנאן, הן Anyang ו Zhengzhou , שהיא גם בירת המחוז וצומת תחבורתי חשוב לכל מרכז סין.
מחוז חנאן נחשב לערש התרבות וההיסטוריה הסינית ,שהחלה כאן לפני יותר משלושת אלפים שנים. עד לפני אלף שנים המחוז היה המרכז הפוליטי, כלכלי ותרבותי של סין כולה. היום, המחוז הוא במקום החמישי בחשיבותו בסין מבחינה כלכלית.
בחנאן ישנם חמישה אתרי מורשת עולמיים, שהוכרו ע"י אונסק"ו ,מהם אחד הכולל בתוכו שמונה אתרים נפרדים. באחדים מהם ביקרנו בטיול זה.
הנהר הצהוב, הנחשב לסמל בסין ולמקום בו התפתחה תרבותה, עובר לרוחבו של צפון המחוז .
מבחינה תחבורתית קל להגיע לחנאן. יש בה שלושה שדות תעופה ,הממוקמים בבירת המחוז ג'נגג'ואו Zhengzhou, בעיר הגדולה במחוז נאניאנג Nanyang ובלויאנג Luoyang . רכבות הקליע Bullet train , הנוסעות במהירות של 350 קמ"ש, עוצרות בעיר ג'נגג'ואו Zhengzhou. הנה מספר דוגמאות לזמני נסיעה מעיר זו ברכבת המהירה : לשיאן Xian – שעתיים, בייג'ינג – 3.5 שעות, שנחאי-כ 5 שעות, קונמינג – כ 8 שעות.
המקומות העיקריים לביקור במחוז זה הם:
- מקדש שאולין, האזור ובתי הספר לאומנויות לחימה סיניות שסביבו.
- העיר דנגפנג Dengfeng והאתרים ההיסטוריים שבה ובקרבתה, בהם גם מקדש שאולין. אלה הוכרו כאתר מורשת עולמית .
- העיר לוויאנג Luoyang ומערות לונגמן Longmen Grottoes. עיר בירה קיסרית ואתר מורשת עולמית.
- העיר קאיפנג Kaifeng. עיר בירה קיסרית, בה שרידים מתקופת הקיסרות ושחזורים רבים ומעניינים של מתחמי אדמיניסטרציה קיסריים, עיר אסורה (לא משתווה לזו היפה בביג'ינג) גנים ומקדשים. במאות ה12 עד ה 19 חיה כאן קהילה יהודית. העתיקה בסין .
במקומות הנ"ל ביקרנו בטיול זה. אולם ישנם מקומות נוספים במחוז שראוי לבקר בהם. יצוינו:
- הכפר נאנג'י (Nánjiē Cūn) Nanjie .הכפר המאואיסטי האחרון בסין. כפר הפועל כקולקטיב והמשמר, פיזית וברוח, את תקופת מאו וערכיה. הצצה נדירה לעבר של סין בתקופת מאו. סיבה מצוינת לביקור כאן.
- מקדש "הסוס הלבן" White Horse Temple. בקרבת העיר לוויאנג Luoyang .
כל אלה הן סיבות טובות מאוד לביקור בחבל חנאן.
מסלול הטיול
יום 1, 21 ספט', יום ד' – טיסה מנתב"ג לבייג'ינג Beijing דרך איסטנבול.
יום 2 , 22 ספט', יום ה' - בייג'ינג Beijing . הגעה וארמון הקיץ.
יום 3, 23 ספט', יום ו' - בייג'ינג Beijing .מקדשים (מקדש השמיים, לאמה ועוד)
יום 4, 24 ספט', יום א' - ביג'ינג Beijing . העיר האסורה ומרכז העיר.
יום 5, 25 ספט', יום ב'- בייג'ינג Beijing . החומה הגדולה, חוטונגים ושווקים .
פרוט הטיול שביצענו בבייג'ינג ומידע נוסף על עיר מיוחדת זו- ראו מאמר נפרד בבלוג זה, שנושאו "סין - שבוע ויותר בבייג'ינג".
ימי הטיול במחוז חנאן Henan province
יום 6 , 26 ספט , יום ג'. בייג'ינג – קאיפנג Kaifeng
העיר קאיפנג מוקפת חומה ושוכנת על גדת הנהר הצהוב, במזרח מרכז המחוז. נכון לשנת 2010 היו בה כ 4.7 מיליון נפש. היא הייתה בירת הקיסרות של שושלת סונג Song. השושלת ששלטה בסין כשלוש מאות שנה, מסוף המאה העשירית עד סוף המאה ה 13,לאחר הספירה.
קאיפנג היא אחת משמונה ערים בסין, ששימשו בירת הקיסרות. בעיר זו חיה הקהילה היהודית העתיקה בסין ,מראשית המאה ה 12 ועד סוף המאה ה19 לערך. המתיישבים היהודים הראשונים, היו סוחרים בנתיב דרך המשי. החל מאמצע המאה ה 17 הקהילה היהודית כאן הייתה בירידה, עד שמעשית נעלמה כקהילה. הנה תיאור הביקור כאן.
נסיעה ארוכה ברכבת מבייג'ינג אל העיר ז'נגז'ו Zhengzhou (אז לא הייתה רכבת מהירה) . משם ברכב לקאיפנג. הגעה לקאיפנג בסביבות השעה 1500. לאחר קליטה במלון יצאנו לטייל בעיר. ביקשנו למצוא שרידים לקהילה היהודית שחיה כאן. ידענו שהיה כאן בית כנסת ורצינו לראות אותו , או את מה שנשאר ממנו. הגענו לאזור, בו היה לנו סימון על מפת לונלי פלאנט, של מיקום בית הכנסת. לא מצאנו את המקום. ביקשנו עזרה מעוברים ושבים. גברת אחת שדיברה אנגלית בסיסית והבינה מה אנו מחפשים, עזרה לנו. היא לקחה אותנו למתחם של בית חולים. בשער הכניסה לבית החולים, היא הסבירה לשוערת מה אנו מבקשים לראות. למזלנו השוערת הבינה. היא לקחה אותנו לחצר בית החולים, לפינה בה היה משהו שנראה כמו מקווה חרב. איני בטוח. המקום אטום בעצים, הרוס ומוזנח. כאן היה בית הכנסת וכנראה מקווה. בית הכנסת נהרס ואין לו זכר.
בית הכנסת של קאיפנג נבנה בשנת 1163. הוא נהרס ונבנה שוב במשך השנים. העתק משוחזר של בית הכנסת הזה נמצא בתצוגת קבע בבית התפוצות בתל אביב. היום חיים בקאיפנג מספר מאות סינים המזהים עצמם כיהודים. סין אינה מכירה ביהדות כדת וביהודים כמיעוט אתני.
בערב יצאנו לשוק אוכל בעיר הקרוי Xisi Night Market. אכלנו מהמוצע כאן. טעים וגם נראה טוב.
לינה – Dongyuan Hotel , קאיפנג
יום 7, 27 ספט,יום ד' . קאיפנג Kaifeng – מקדשים, פארקים ואתרים היסטוריים
היום ביקרנו במספר אתרים בעיר קאיפנג, הקרובים יחסית אחד לשני.
פגודת הברזל Iron Pagoda. . מקדש בצורה של פגודה צרה במתנשאת לגובה של 55 מטרים, הנמצא בפארק פגודת הברזל. היא הוקמה במאה ה11. בנויה מלבנים הצבועים בצבע כתום חלודה. מכאן שמה פגודת הברזל, אף שאינה מברזל. זהו אחד השרידים האוטנטיים בעיר מהתקופה הקיסרית.
הערה: בשעות הערב יש כאן מופע אורות light show הנמשך חצי שעה. מתקיים בשעות 1930 ,2000 ,2100 ,2130.
בית הגילדה של שאן שאן גן Shanshangan Guild Hall . מתחם של מבנים מהמאה ה 18, שנבנה ע"י אנשי עסקים שחיו כאן. המתחם כולל מספר בניינים, במה, מגדל שעון, מגדל פעמון, שערים. בנוי מעץ, לבנים ואבנים מגולפות. יפהפה.
פארק ביתן הדרקון (לונג טינג פארק) ( Dragon Pavilion Park (Long Ting Gong Yuan .פארק גדול במרכז העירובו מקדש גבוה ,הוא ביתן הדרקון. קירות ותקרת המקדש מעוטרים בגילופי עץ של דרקונים, המשתעשעים עם פנינים. המבנה בגובה 26 מטרים, עם 72 מדרגות העולות אליו. המקדש המקורי הוקם בסוף המאה ה17.המקום שוחזר ונמצא בלב פארק, בו אגמים ופעילויות מים. ממנו גם תצפית יפה על העיר.
מקדש ראש הממשלה Temple of the Chief Minister, קרוי גם Daxiangguo, או Xiangguo . אחד מעשרת המקדשים החשובים בהיסטוריה של סין. מילא תפקיד חשוב בהתפתחות הבודהיזם במדינה זו. הוקם לראשונה באמצע המאה השישית אחר הספירה. נהרס ונבנה מחדש מספר פעמים לאורך השנים, בעיקר בגלל שריפות והצפות הנהר הצהוב. בשנות התשעים של המאה ועשרים, שופץ ושוחזר המקדש הנוכחי. בעבר זה היה מתחם גדול של מקדשים ומנזרים. היום יש כאן מספר מבנים ואולמות, הממחישים מה היה כאן.
הרחוב הקיסרי של שושלת סונג The Imperial Street of the Song Dynasty . נמצא בצפון רחוב יו הישן Yu (Yujie) Street , בקרבת פארק לונג טינג Long Ting . אורך הרחוב כארבע מאות מטרים ובו שחזור של דרך הגישה אל הארמון, בארכיטקטורה המאפיינת שושלת זו. היום יש כאן חנויות,, מסעדות ושאר שירותים לתיירים.
לינה – Dongyuan Hotel , קאיפנג ג'נגג'ואו
הערה:
בקאפינג הוקם מתחם יפה לטעמי, שלא היה קיים כשביקרנו בעיר, הקרוי קאיפנג פו Kaifeng Fu, או Kaifeng House Scenic Resort. זהו מתחם המשחזר אזור שלם של בניינים ורחובות ,ששימשו מינהלות אדמיניסטרטיביות של קיסרות שושלת סונג. נכון זה לא מקורי ולא אוטנטי. אבל זה שיחזור העשוי מקסים, הממחיש איך נראה חלק ממתחם קיסרי, באותה תקופה. לצלמים- מומלץ לעלות על המגדל הגבוה הנמצא במתחם. כנראה, שתחזרו מכאן עם תמונות מהטובות שיהיו לכם מסין.
יום 8, 28 ספט', יום ה' . דנגפנג Dengfeng , שאולין Shaolin והאזור
מקאיפנג יצאנו ברכב אל העיר דנגפנג Dengfeng והאזור שמסביבה (מרחק כ 140 ק"מ, כשעתיים נסיעה). העיר דנגפנג מונה כ 630 אלף נפש, נכון ל 2008. אזור זה הוא בעל חשיבות היסטורית, תרבותית ורוחנית, מהמעלה הראשונה בסין.
דנגפנג ממוקמת לרגלי הר סונג Song , או Songshan ,הנחשב לאחד מחמשת ההרים הקדושים בסין . להר מספר פסגות, הגבוהה ביותר מתנשאת ל 1512 מ' מעל פני הים. הסינים הקדומים האמינו שהר זה הוא אביהם של אלפי הרים אחרים ומאז נחשב קדוש.
דנפנג Dengfeng היא אחד המרכזים הרוחניים החשובים בסין. יש בה ובסביבתה מוסדות דת וחינוך ומקדשים חשובים מאוד, השייכים לאמונות הטאואיסטית, הבודהיסטית והקונפוציאנית. משום מקומות אלה ומשום החשיבות הדתית רוחנית בסין של שלושת הזרמים הללו, מקום זה מכונה "מרכז השמיים והארץ".
בשנת 2010,הכיר אונסק"ו באתרים ההיסטוריים של דנגפנג ב"מרכז השמים והארץ"' , כאתר מורשת עולמית Historic Monuments of Dengfeng in “The Center of Heaven and Earth" . במסגרת אתר כללי זה, כלולים למעשה שמונה אתרים. בהם מנזר/מקדש שאולין, פגודות, מקדשים ושערים נוספים.
האתרים באזור דנגפנג שהוכרו כאתר מורשת עולמית הם :
- מנזר שאולין ויער הפגודות Shaolin Monastery and its Pagoda Forest .
- מקדש ג'ונְגְיְוֵּה Zhongyue Temple ושערי טאישה Taishi Que Gates
- מצפה הכוכבים בגָאוצֶ'נְג Gaocheng Astronomical Observatory.
- מקדש חְווֵיְשָׁאן Huishan Temple .
- שערי צִ'ימוּ צ'וֵּ'ה Qimu Que Gates
- שערי שָׁאושְׁה צ'וֵּ'ה Shaoshi Que Gates
- אקדמיית סונְגְיָאנְג ללימודים קלאסיים Songyang Academy . זו אקדמיה קונפציאנית ללימודים קלאסיים. לאקדמיה זו היה תפקיד חשוב בהפצת הקונפוציוניזם בסין.
- הפגודה של מקדש סונְגְיְוֵּה Songyue Temple Pagoda
בטיול זה, ביקרנו בארבעת האתרים הראשונים שברשימה.
יעדנו הראשון היום היה מקדש ג'ונְגְיְוֵּה Zhongyue Temple השוכן למרגלות הר טאישה Taishi, ממזרח לעיר דנגפנג.
מקדש ג'ונְגְיְוֵּה Zhongyue Temple הוא מקדש טאואיסטי Daoist temple גדול ומרשים. המקדש הוא מתחם של 108 דונם, בו כ 40 מבנים, מספר שערים, כ 70 אסטלות ומאות עצי ברוש עתיקים. זהו מתחם מגוון העשיר באלמנטים של מיטב האדריכלות הסינית. גם מתחם מקדש זה נהרס ונבנה מספר פעמים בעבר. הנוכחי הוא מהמאה ה 18 לערך. מתחם המקדש עבר שיפוץ, הוא צבעוני ומאוד מעניין לביקור. מבחינה אדריכלית, מבנה המתחם הוא סיני קלאסי – ציר מרכזי שלאורכו ומשני צדיו מבנים וביניהם חצרות פנימיות . במתחם 11 מבנים. המבנה העיקרי הגדול נמצא במרכז המתחם. גובהו 23 מטרים ושטחו כ 900 מ"ר. בגגות המבנים גילופים של חיות מיסטיות.
ביקרנו גם בשני שערי טאישה Taishi, הממוקמים על הציר המוביל למקדש זה. השערים בגובה עד 3.73 מטרים, מרוחקים 7 מטר האחד מהשני. הם היו חלק ממקדש קודם, שהיה כאן ולא שרד.
יעדנו הבא, מצפה הכוכבים בכפר גָאוצֶ'נְג Gaocheng Astronomical Observatory. שליד דנפנג. הוקם במאה ה 13 ונחשב למצפה הכוכבים העתיק שנותר בסין. למעשה, זהו סוג של שעון שמש מתוחכם ולא מצפה כוכבים, במובן שאנו מדמיינים אותו. נמצא במתחם הכולל מספר מבנים ואסטלות.
לסיום, בסביבות השעה 1600 פרקנו את הציוד שלנו בהוסטל לתיירים באזור מקדש שאולין ויצאנו רגלית לשוטט ברחובות. זהו אזור של בתי ספר לאומנויות הלחימה הסיניות . ראינו קבוצות מתאמנות, בתלבושת צבעוניות מיוחדות, ומתרגלות תרגילים בקונג פו וסוגי לחימה שאין אנו מכירים. הם עשו זאת בחצרות ובאולמות בתי הספר וגם בשטחים פתוחים, מחוצה להם.
נכנסנו לשני בית ספר והתרשמנו ממה שאפשר, כולל מחדרי המגורים של התלמידים ומאומות האימונים. התלמידים מגיעים לכאן מכל רחבי סין בגילאים של ילדים ונוער ומתחנכים כאן בתנאי פנימייה. גם צעירים מחו"ל, באים ללמוד כאן. המשמעת העצמית והכללית כאן גבוהה מאוד. מראה יפה במקום מיוחד. ברחוב ,עוברים ליד בית שימוש ציבורי. הסירחון ממנו בלתי נשכח. כנראה שלא היה מחובר לשום מערכת ביוב.
לינה שאולין.
יום 9, 29 ספט', יום ו'. מקדש שאולין Shaolin והר סונג
היום כולו הוקדש לביקור במקדש שאולין Shaolin Temple & Monastery (מקום זה נקרא לעיתים מנזר ולעיתים מקדש) ויער הפגודות Pagoda Forest הצמוד אליו. אלה מקומות מפורסמים בסין ושהוגדרו ,כאמור, אתרי מורשת עולמיים, כ חלק מ"האתרים ההיסטוריים של דנפנג".
יש תיירים רבים שסיבת הגעתם העיקרית לסין היא להגיע למקום זה. לשאולין. המקום פתוח למבקרים בחודשים מרץ עד נובמבר.
מנזר שאולין (בודהיסטי) הוקם במאה החמישית לספירה ומכאן יצא הזן הבודהיסטי. אב המנזר הראשון הגיע לכאן מהודו, כדי להפיץ את הבודהיזם בסין.
הנזיר ההודי החשוב בודהידהרמה Bodhidharma, מייסד הזן בודהיזם (צ'אן), הגיע למנזר שאולין בשנת 527 והגה כאן רעיונות לאמנות לחימה. אלה פותחו במשך השנים ע"י אנשי המנזר והועברו מדור לדור. הידוע והמפורסם הוא הקונג פו של שאולין.
המנזר שוכן על מדרון של אחת מפסגות הר סונג , הקרויה וורו Wuru Peak, 12 ק"מ צפ' מע' לדנגפנג Dengfeng. המנזר נהרס ונבנה מחדש מספר פעמים במהלך ההיסטוריה. היום נותרו החזית של המקדש ,כפי שהייתה לפני כ 900 שנה ,המבנה המרכזי של המנזר, הקרוי צ'וסאן Chuzu'an Hall ,המוקדש לנזיר בודהידהרמה, מבנים נוספים ויער פגודות. כאן ניתן לראות את אומנות הגילוף באבן הסינית במלוא תפארתה.
יער הפגודות משתרע על שטח של כעשרים דונם ובו 230 פגודות. כל פגודה מסמנת קבר של נזיר בודהיסטי שחי ופעל כאן בדורות קודמים. מידות הפגודה נקבעו לפי מידת הידע של הנזיר בבודהיזם. זהו מקום שלא ראינו כמותו. עשרות רבות של פגודות בשטח קטן יחסית. לעיתים, ניתן לראות ביער הפגודות נזירים בעת אימון באומנות לחימה.
מקדש שאולין מקיים בית ספר לאומנויות לחימה ,לו מוניטין בסין ובכל העולם. בית הספר אינו נמצא במקדש, אלא בקרבת מקום. האימונים והלימודים מתחילים בחמש בבוקר ומסתיימים בשעת לילה. ריצה, תרגילי כושר ויציבה ותרגולות של מצבי לחימה - זה התפריט היומי. אימונים רבים נעשים גם בטבע. האוכל דל, המשמעת קפדנית.
ביציאה מיער הפגודות , יש רכבל, באמצעותו עלינו אל הר סונג. הלכנו על ההר וצפינו על הנוף היפה הנשקף ממנו. את הדרך חזרה עשינו רגלית, בשביל היורד מטה במדרון תלול (היום יש מדרגות) .
בקרבת המקדש ולמבני בית הספר לאומנות לחימה, יש חנויות לתיירים ,מסעדות וכו'.
הערות:
- היום יש במתחם של מקדש שאולין, אולם בו מציגים הופעות קונג פו.
- בקרבה מידית לדרום מקדש שאולין, ישנו כפר בשם Sanhuang Village Scenic Resort, הנמצא בתוך יער על צוק ההר, בו וממנו נשקף נוף יפה. גשר תלוי מוליך אליו. כרטיס הכניסה למקדש יכול לכלול גם ביקור במקום זה.
- בעת שביקרנו במקום, היו כאן מעט תיירים יחסית. ידוע לי שהיום מספר התיירים המגיעים לכאן גדל ממשית ולעיתים צפוף ואולי לא נעים.
לינה-שאולין.
יום 10, 30 ספט', שבת . מקדשים באזור שאולין Shaolin
בשעות הבוקר ביקרנו במקדש חְווֵיְשָׁאן Huishan Temple , הממוקם כ 6 ק"מ צפ' מע' לעיר דנגפנג, למרגלות הר טאישה Taishu . הביקור כאן ארך כשלוש שעות, כולל זמני הליכה אל המקדש. במאה החמישית לספירה, נבנה כאן ארמון ,שהפך למקדש בשנת 600 .הוא נהרס ונבנה מחדש במאה העשירית. בראשית המאה ה21 המתחם שופץ. שטחו כארבעה דונם. גם מתחם זה בנוי בעיצוב סיני קלאסי של ציר מרכזי שלאורכו מבנים וביניהם חצרות . במתחם שמונה מבנים היסטוריים, שער,אסטלות ועצים עתיקים.
משם יצאנו לבקר במקדש פָאוָאנְג הבודהיסטי Fawang Temple. בדומה לשאולין, מקום זה משמש היום, בין היתר, ללימוד קונג פו ואומנויות לחימה סיניות, בתנאי פנימייה. המקדש נמצא 5 ק"מ צפ' מע' לדנגפנג, למרגלות אחת מפסגות הר סונג והוא אחד מארבעת המקדשים הקדושים ביותר בהר סונג. מקדש זה אינו נכלל ברשימת שמונת האתרים ההיסטוריים של דנגפנג, שהוכרו כאתרי מורשת עולמיים. המקומות בהן ביקרנו עד עתה באזור דנגפנג-שאולין, היו אתרי מורשת שהוכרו ע"י אונסק"ו.
מקדש פאואנג הוקם במאה השביעית, או השמינית, אחרי הספירה ובמהלך השנים נוספו לו פגודות ומקדשים. יש כאן פגודה מרשימה, שהוקמה במאה ה15 ובה מגדל אבן מרשים, בגובה 40 מטרים. המגדל משונן, כאילו הניחו עליו תקרה ,על תקרה על תקרה וכן הלאה. בתוך המבנה נמצא פסל של בודהה עשוי מאבן ירקן (ג'ייד). המקום בכללותו צבעוני, טובל בירוק ,בתוך ועל רקע הר סונג.
במהלך הביקור כאן ראינו תרגול של תנועות לחימה ויציבה. ראינו אנשי דת בלימוד ותפילה.
הערה:
מטיילים שביקרו לאחרונה באזור זה מדווחים, כי מקדש שאולין הפך לממוסחר ומאוד עמוס ומתויר. מאידך, אל מקדש פאואנג מגיעים מעט תיירים והוא הרבה יותר אוטנטי. כאן כנראה הקונג פו האמתי של היום. מקדש פאואנג הוא אחד המקדשים באזור שאולין בו מלמדים אומנויות לחימה סיניות. גם לכאן מגיעים ילדים מרחבי סין, כדי ללמוד ולהתחנך בכך. יחד עם זאת, למרות מקדש שאולין עמוס בתיירים וממוסחר, מצליחים ראשי המקדש לשמר את המסורת קפדנית ואורח חיים סגפני שאפיינו את המקום ותלמידיו בכל ימי המקדש.
למרות האמור לעיל, חובה לטעמי לבקר במקדש שאולין וביער הפגודות.
לינה-שאולין.
יום 11, 1 אוק' יום א'. לואינג Luoyang – מערות לונגמן והעיר העתיקה
בשעת בוקר נסענו מדנגפנג ללואינג Luoyang יעדנו הבא (כשעה נסיעה, 80 ק"מ).
העיר לואינג מונה כ 6.5 מיליון נפש (מפקד מ 2010) . היא אחת הערים החשובות של מחוז חנאן Henan.
לואינג היא אחת משמונה ערים ששימשו בסין כעיר בירה של הקיסרות כולה. אזור העיר נחשב לאזור קדוש כבר מהתקופה הנאוליתית הקדומה, לפני שלושת אלפי שנים וכך עד היום. לעיר הייתה גם חשיבות כלכלית, בכך שהיא ממוקמת על ציר "דרך המשי", דרך המסחר המפורסמת בין אסיה לאירופה.
יעדנו הראשון, עם ההגעה לעיר היה מתחם מערות לונגמן Longmen Grottoes או Longmen Caves . זהו מתחם של מקדשים הנמצא 12 ק"מ דרומית לעיר לואינג. במתחם לונגמן כ 1400 מערות, שחציבתן בסלעי הר הגיר שכאן, החלה במאה החמישית לאחר הספירה. באזור עובר נהר, שהוא אחד מיובלי יובליו של הנהר הצהוב. משני צידי הנהר, במורדות הרי הגיר נחצבו מערות אלה.
במערות נחצבו וגולפו באבן עשרות אלפי פסלים של בודהה ותלמידיו, בגדלים שונים . הפסל הגדול ביותר גובהו כ 17 מטרים. חלק מהמערות הם מקדשים. מקום מדהים ויחיד במינו. אם אני צריך להצביע על שני מקומות החשובים במיוחד לביקור בחנאן, הייתי מציין את מערות לונגמן ומקדש שאולין ויער הפגודות שלצידו.
במהלך השנים מתחם המערות לונגמן סבל מוונדליזם ומשוד של אספנים. מאז 1951 נעשו כאן פעולות לשימור ושמירת המתחם. בשנת 2000, המקום הוכר ע:י אונסק"ו כאתר מורשת עולמית, דבר שתרם לשימורו.
במתחם יש מספר מערות שכדאי לבקר בהן. יש מסלול הליכה מוסדר , עם מדרגות העולות אל המערות בהר. המערות שבהם כדאי לבקר הן גדולות יחסית ומרשים לראותן.
בשעות אחר הצהריים ביקרנו בעיר לואינג, באזור בו ראינו את סין העירונית של פעם. רחובות אפורים, לא מפותחים, בתים חד קומתיים . אנשים יושבים בפתחי בתים או חנויות, על שרפרפים ומפטפטים. או משחקים דומינו או משחק אחר. התנועה ברחוב היא רגלית, באופניים, עגלה רתומה לפרד. לפתע אני רואה אישה רוכבת על תלת אופן שבחזיתו תא של מטר על מטר למטען. בתא יושב בעלה. איש זקן הולך ברחוב ועל כתפיו אסל, שמשני צידיו דליים עם חומר כלשהו. בחור צעיר סוחב בידיו עגלה, לה שני גלגלים עם מוטות אחיזה. העגלה באורך של כמעט שני מטר על מטר. בתוכה חומר חצץ והצעיר סוחב העגלה בידיו, בהיעדר סוס או פרידה. כל אלה ועוד תיעדתי בצילום שעשיתי כאן. איזה מקום מעניין. עד היום אני מחייך כשאני נזכר בו. יתכן והיו אזורים מודרניים בעיר לואינג בשנה בה ביקרנו כאן (שנת 2000) ,אבל אזור אוטנטי כפי שתואר כאן, היה גם היה.
מעבר לטיול ברחובות העיר האוטנטיים ביקרנו גם בשוק של העיר. כף אמיתי .
הערה: היום 1 אוקטובר ,יום העצמאות בסין. הסינים חוגגים את יום העצמאות במשך שבוע, החל מ1 אוק'. הם יוצאים לחופשות ומציפים את אזורי התיירות ,בכל רחבי סין. הערים והכפרים מקושטים בפרחים ובשילוט חוצות הכולל סיסמאות ברכה או תעמולה. בהמשך טיולנו ראינו זאת בשיאן ובצנגדו.
לינה – Tianying Hotel בלואינג.
הערה:
יש מספר מקומות נוספים לבקר בעיר ובאזור, בהם לא ביקרנו. בעיר ישנו מוזיאון מעניין שנפתח ב 2011, המציג ממצאים עשירים מההיסטוריה הארוכה של המקום. הרובע העתיק של העיר, נשמר ושומר על לואינג של פעם, גם היום. יתכן וזה היה האזור האוטנטי בו ביקרנו, שתואר לעיל. מקום נוסף הראוי לביקור הוא "מקדש הסוס הלבן" White Horse Temple, המצוי מחוץ לעיר.
מחוז שאנשי Shaanxi Province
יום 12, 2 אוק' , יום ב'. שיאן Xian - הרובע המוסלמי ומרכז העיר
ימי הטיול במחוז חנאן Henan מאחורינו. יעד הטיול היום היא העיר המפורסמת שיאן Xian במחוז שאנשי Shaanxi province .
יצאנו בבוקר מלואינג ברכב, מערבה לשיאן. הנסיעה נמשכה כשש שעות ואולי מעט יותר ( כ 400 ק"מ). הערה: ניתן היום לנסוע ברכבת מהירה מלואינג לשיאן ולהגיע בתוך כשעה וחצי.
בשעת אחר הצהריים הגענו לשיאן. העיר מונה היום מעט פחות משישה מיליון נפש. עם המטרופולין סביבה ,היא מונה כ 8.5 מיליון נפש. העיר מוקפת בנהרות. היום יש בה תחבורה מודרנית כולל מטרו.
גם לעיר שיאן יש היסטוריה של 3000 שנה וגם היא הייתה עיר בירה של קיסרות סין במשך כמעט 1100 שנה. היא מהעתיקות בערי הבירה הקיסריות . היא הייתה התחנה הראשונה ב"דרך המשי" ונחשבה לאחת הערים החשובות בעולם. מעמדה של העיר החל לרדת במאה העשירית ובמאה ה 16 העיר ירדה כליל מחשיבותה ,בעקבות מספר אסונות טבע.
בשנות השבעים של המאה העשרים, נתגלו חיילי הטרקוטה של שיאן. הדבר מידית שינה את העיר. לפתע הייתה חשובה. הממשל בסין השקיע בפיתוח העיר והפך אותה למרכז תעשייתי, תרבותי, ותיירותי. אל העיר מגיעים 60 מיליון תיירים בשנה. לראות את פלא חיילי הטרקוטה.
במאה ה14 נבנתה בעיר חומה המקיפה אותה. החומה נמצאת היום במרכז העיר. גובה החומות כ 12 מטרים ובה ארבעה שערים (בכל שער מגדל שמירה) .
ביקורנו בעיר החל ברובע המוסלמי . הרובע נמצא במרכז העיר, בתוך החומות. בשיאן חיים יותר מעשרים אלף מוסלמים וכאן המרכז שלהם. לב הרובע והרחוב הראשי הוא Beiyuanmen Muslim Street. מה מבדיל סיני מוסלמי מסיני לא מוסלמי ? המוסלמי חובש כובע לבן .
המשטר בסין מכיר באסלאם כדת ובמוסלמים כמיעוט אתני. המשטר מכיר בחמש דתות בלבד- טאואיזם, בודהיזם, אסלאם, נצרות קתולית ונצרות פרוטסטנטית . המשטר רואה בדת איום ולכן בסין, מבחינת המשטר הדת אינה חשובה והרוב המוחלט של הסינים , כ 74%, מחזיקים באמונות עממיות, או אינם דתיים כלל. רק כרבע מהאוכלוסייה נמנית על חמשת הדתות הנ"ל.
טיילנו רגלית ברחוב הראשי של הרובע ובסמטאות סמוכות. המקום תוסס ומלא חיים. שפע של חנויות, מסעדות, דוכני מזון מהיר, ריחות אוכל באויר וכו'. המקום תיירותי ופונה לתיירים. נכנסנו למספר חנויות וגלריות להתרשמות. אחת הגלריות הייתה של אומן קליגרפיה סינית. ראינו אותו במהלך יצירה וקנינו ממנו עבודת קליגרפיה למזכרת. ברובע חנויות למזכרות ודברי אומנות. המחירים כאן נחשבים לזולים מאשר בחנויות מרכז העיר. ביקרנו במסגד הגדול ולאחר מכן יצאנו מהרובע וטיילנו במרכז העיר הסמוך. הרובע המוסלמי הוא אחד ממוקדי התיירות בשיאן, אולי בגלל שמדובר במיעוט אתני כאן, לו אורח חיים, מנהגים, תרבות ומאכלים השונים מאלה של רוב הסינים.
לינה- Dongfang Hotel בשיאן.
יום 13, 3 אוק', יום ג'. שיאן Xian - לוחמי הטרקוטה, מקדש ושוק
הבוקר יצאנו לבקר באתר צבא לוחמי הטרקוטה The Army of Terracotta Warriors. הצבא של הקיסר הראשון של סין , שרצה להיות מוגן גם בעולם הבא. הוא הורה להקיף את קברו ביותר מ 7,000 חיילים, כדי שיגנו עליו לאחר מותו. החיילים כולם עשויים מחומר טרקוטה (חרס חום אדמדמם ) ,עוצבו בגודל טבעי והוצבו בשטח תת קרקעי, ערוכים לקרב. הם נושאי נשק, עוטי שריון ומסתייעים בסוסים. אפילו שתי כרכרות יש כאן. הכל מטרקוטה. אין שני חיילי טרקוטה להם אותם פנים. כל אחד שונה מרעהו.
הם הונחו מתחת לאדמה בשלושה אולמות גדולים, נפרדים זה מזה בקרבת קבר הקיסר עצמו. הקיסר הראשון לשושלת צ'ין שמו היה צ'ין שה-חואנג , כלומר "הקיסר הראשון". הוא זה שאיחד את סין. הוא וחייליו אלה נקברו באזור זה בשנת 210 לפני הספירה. ארכיאולוגים מאמינים כי הוא ציפה להמשיך בתפקידו הקיסרי, גם לאחר מותו.
צבא הטרקוטה ) בסינית Bing Ma Yong ) התגלה באקראי, ב 1974,כשאיכר סיני החל לחפור באר במקום. הוא גילה את אוצר לוחמי הטרקוטה. עקב כך, החלו חפירות ארכאולוגיות במקום ,שרוכזו במוזיאון שהחל להציגם כחמש שנים לאחר התגלית.
אתר זה הוא אחד האתרים הארכיאולוגיים החשובים בעולם. הוא מאפשר הצצה לעולם של סין העתיקה. הוא הסיבה להגעת ששים מיליון תיירים בשנה לשיאן. אכן, מקום מיוחד ויחיד במינו.
האתר ההיסטורי הזה נמצא מחוץ לעיר וממזרח לה. כאמור צבא הטרקוטה מוצג כאן בשלושה אולמות תת קרקעיים גדולים. הגדול נקרא פיט 1. מוצגים בו כאלפיים לוחמים. יש כאן אלפים נוספים, שאינם מוצגים. בפיט 2 מוצגים כ 1300 לוחמים וסוסים ובפיט 3 ,הקטן, מוצגים 73 לוחמים וסוסים. מומלץ להתחיל הסיור בפיט 3, אחריו פיט 2 ולבסוף פיט 1.
הביקור במקום נמשך עד הצהריים. יש להביא בחשבון שממגרש החניה אל האתר יש קטע הליכה רגלית של 15 דקות. ניתן גם לקחת הסעה ברכב חשמלי משם לאתר.
אחה"צ ביקרנו בחומה המקיפה את האזור העתיק של העיר וכן בפגודת הברווז הגדול Big Goose Pagoda . פגודה זו נמצאת כארבעה ק"מ דר' מז' לעיר ,מחוץ לחומות . זו פגודה בודהיסטית שהוקמה במאה השביעית אחר הספירה.
בתוך העיר ביקרנו אחה"צ גם בשוק שיאנג Xiyang בו ניתן לרכוש מזכרות שונות מהמקום, לרבות של חיילי טרקוטה. השוק נמצא בסמטה בקרבת המסגד הגדול. לאחר הביקור בשוק המשכנו לטייל במרכז העיר.
הערה: בשיאן העיר ישנם גם שני שווקי אנטיק ,בהם לא ביקרנו:
- Temple of the eight Immortals Antic Market, הסמוך למקדש הנושא שם זה.
- North West Antik Market הנמצא ליד השער המזרחי בחומה.
לינה- Dongfang Hotel בשיאן.
מחוז סצ'ואן Sichuan Province
יום 14, 4 אוק', יום ד'. צ'נגדו Chengdu – מרכז העיר ושוק
לפני הצהריים יצאנו בטיסת פנים משיאן לצ'נגדו Chengdu במחוז סצ'ואן. צ'נגדו היא עיר המונה קרוב ל 15 מיליון נפש. היא נמצאת במרכז סין ומהווה צומת תחבורתי חשוב במדינה זו.
הגענו אל העיר בשעת אחר הצהריים מוקדמת. יצאנו לטייל באזור מרכז העיר. העיר מקושטת לרגל יום העצמאות הסיני. פרחים, שילוט חוצות, באנרים עם כתוב בסינית, ברכה לחג, או דבר תעמולה. אישה מתקרבת אלינו עם בנה ומנסה לנהל אתנו שיחה באנגלית. נראה שהיא רצתה לחשוף את בנה לשפה זו ולקשר עם זרים. ביקרנו בשוק בו דוכנים עם חפצים סיניים מעניינים. אטרקציה לאספנים. מנעולים סיניים בצרות שונות-של בעלי חיים, של כלי נגינה וכו'. זו רק דוגמא. והיו גם תכשיטים, עבודות אומנות ומזכרות שונות.
בשעות הערב והלילה היתה נוכחות רבה של צעירים בכיכר, ברחוב וליד פסל מרשים וגדול של מאו טסה דונג. חוגגים את יום העצמאות. אוירה של הפנינג. אוירה טובה. בעיר מתגוררים סטודנטים וצעירים רבים. הם חוגגים. וגם משפחות, הורים עם ילדיהם, מסתובבים ברחוב בתחושת חג.
לינה – Jiaotong Hotel בצ'נגדו.
יום 15, 5 אוק', יום ה'. צ'נגדו - דובי פנדה שווקים ססגוניים, פארקים ומקדש
יעדנו הראשון הבוקר היה אתר דובי הפנדה Giant Panda Breeding Research Base, הקרוי בסינית Xiongmao Jidi . המקום נמצא 18 ק"מ צפונית למרכז העיר צ'נגדו. נאמר לנו להגיע בשעות הבוקר ,שכן אז דובי הפנדה פעילים. בעלי חיים יפים אלה ישנים בד"כ אחר הצהריים . ראינו מספר פנדות בין עצי במבוק.
לאחר ביקור של כשעתיים באתר הפנדות חזרנו אל צ'נגדו. ביקרנו במקדש בודהיסטי יפה ומעניין הקרוי וונשו (בעבר היה כאן מנזר) Wenshu Temple. במקום היו אנשי דת ומתפללים . שומעים תפילות חרישיות ,או קריאה מכתבי דת וריח קטורת באויר.
משם הלכנו לבקר בכיכר טיאנפו Tianfu ובפארק העם People's Park הסמוך לה. בהמשך, הלכנו לבקר במקדש בודהיסטי נוסף, בשם ווהו Wuhou הנמצא סמוך לפארק נאנגיאו Nanjiao Park. בסמוך ומדרום מזרח למקדש זה נמצאת שכונה טיבטית, שכדאי לבקר בה ובחנויותיה.
במהלך אחר הצהריים , ביקרנו בשני שווקים נוספים, בעלי אופי דומה לזה שביקרנו בו אתמול. לצערי, איני יכול להצביע על מיקומם. נתקלנו בהם, תוך הליכה.
בשעות הלילה, שוב הסתובבנו במרכז העיר.
לינה – Jiaotong Hotel בצ'נגדו.
יום 16 , 6 אוק', יום ו' – טיסה מצ'נגדו אל להאסה טיבט.
הערות כלליות לסיום :
- כאמור טיול באזור חנאן, הוא למתקדמים. למי שכבר ביקר בסין, או שזמנו בידו ויכול להשקיע זמן גם כאן.
- המוצג במאמר זה רבלנטי גם להיום, למעט זמני הגעה בין מקומות, שניתן לקצר וכן רשימת המלונות בהם לנו בשנת 2000, שאינה רלבנטית היום.
- אילו צריך הייתי לתכנן היום טיול זה, הייתי מקצה לאזור דנפנג – שאולין יומיים ולא שלושה. לטעמי, רק מי שמעוניין להתעמק בנושא אומנויות לחימה סיניות ו/או לעשות טרקים בהרים, ראוי שיקדיש יותר ימים לאזור זה.
נכתב ע"י עמיקם שוב-עמי Amikan Shuv-Ami
מידע נוסף למטייל בסין
מאמרים נוספים של עמיקם שוב-עמי בהם מידע רב למטייל בסין, ניתן למצוא בקישורים הבאים:
סין - הדרום המופלא* South China
סין – טיול בדגש על מחוז חנאן China – Henan Province
סין -יומן מסע לדרום South China-Trip Diary
סין – שבוע ויותר בבייג'ינג Beijing - A week and more
סין - שבועיים בטיבט Two Weeks in Tibet