קוויבק סיטי, קנדה – יפה, מעניינת, מיוחדת Québec City, Canada

תמונה ראשית עבור: קוויבק סיטי, קנדה – יפה, מעניינת, מיוחדת
Québec City, Canada
ברקע-טירת פרונטנאק, קוויבק סיטי. צילום: עמיקם שוב-עמי . Photo: Amikam Shuv-Ami . Québec City, Le Château Frontenac

הקדמה

קוויבק סיטי, בירתה של מחוז קוויבק, היא אחת הערים היפות בקנדה. היא בוודאי העיר ההיסטורית ביותר בקנדה. היא יפה, קומפקטית, מעניינת ומיוחדת. קוויבק סיטי היא שניה לעיר מונטריאול במחוז קוויבק, עליה אני ממליץ לביקור במאמר  נפרד בבלוג זה.

 יפה, משום שיש לה עיר עתיקה ממוקמת על גבעה, לחוף הנהר סנט לורנס, המשקיפה על נוף יפה. בגבעה מבנה אייקוני, ציורי יפהפה גדול ומרשים, מרובה בצריחים (שאטו פרונטנאק). בעיר העתיקה רחוב מיוחד ומקסים (פטי שמפלין), בנוסף לרחובות וסמטאות יפות, עם כיכרות וכנסיות. ובנוסף, מרינה של הנמל הישן.

 קומפקטית, משום שניתן לבקר במרבית האתרים המעניינים בהליכה ובזמן קצר יחסית – יום וחצי עד יומיים.

 מעניינת, משום שיש בעיר אתרים היסטוריים המשמרים ומספרים על למעלה מ־400 שנות היסטוריה, במקום הולדתה של צפון אמריקה הצרפתית. זוהי עיר מבוצרת (העיר העתיקה), שחומה סביב לב ומצודה בתוכה, היחידה באמריקה שמצפון למקסיקו. בזכות זאת, קוויבק סיטי הוכרה כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו ב־1985.

 מיוחדת, משום שזה המקום הכי צרפתי באמריקה. עשירה באדריכלות אירופאית וקולוניאלית שנשמרה משך מאות שנים. בעלת אופי ותרבות המשלבים את אמריקה ואירופה.

 מי שמטייל במזרח קנדה ראוי שיבקר גם בעיר מקסימה זו .היא רחוקה כשלוש שעות נסיעה ברכב ממונטריאול. ניתן להגיע אליה ברכב, ברכבת, באוטובוס וגם בטיסה.

 בסוף מאמר זה מידע שימושי חיוני למבקר בקוויבק סיטי.

 מאמרים נוספים בהם מידע מקיף ושימושי למטיילים בקוויבק קנדה ראו בבלוג זה, כדלקמן:

מונטריאול, קנדה – מדריך מקיף למטייל  https://www.lametayel.co.il/posts/10mmdg

חצי האי גאספה – טיול יוצא דופן במזרח קוויבק, קנדה   https://www.lametayel.co.il/posts/5d772g

שייט לוויתנים בנהר סנט לורנס – קוויבק  https://www.lametayel.co.il/posts/plxxw0

 קוויבק, קנדה - הצעות טיול עצמאי  https://www.lametayel.co.il/posts/xvkkj5

מונטריאול, קנדה-קניות   https://www.lametayel.co.il/posts/y244qg

 מדינת מחוז קוויבק    Quebec Province

 מדינת מחוז קוויבק הוא הגדולה ביותר בקנדה. מדינת מחוז נקראת בקנדה פרובינציה province, המקבילה ל state בארה"ב. שטחה של קוויבק מעל מיליון קמ"ר והוא משתרע מהאזור הממוזג בדרום על גבול ארצות הברית ועד לטונדרה הארקטית המגיעה לקוטב הצפוני. השפעת הקוטב הצפוני והטבע נוכחת – החורף קר וארוך. מקומות ישוב מרוכזים בעיקר לחופי נהר סנט לורנס וסביב כבישים ראשיים. למקומות רבים במחוז הגישה מוגבלת, או מחייבת מעבר במעבורת.

  קוויבק סיטי

העיר קוויבק סיטי מונה כ־550 אלף תושבים. במטרופולין שלה כ־760 אלף תושבים. גובהה כ־98 מטר מעל פני הים. מקור השם קוויבק הוא משפת הילידים ומשמעותו – "המקום בו הנהר נעשה צר", כאשר הכוונה היא לנהר סנט לורנס שאפיקו נעשה צר במקום.

 כ־90% מתושבי קוויבק סיטי הם קתולים. מעל 90% דוברי צרפתית כשפת אם וכ־40% דוברי אנגלית כשפה שניה.

 במהלך עשרות השנים האחרונות העיר קוויבק התפתחה וגדלה, תוך שהיא סיפחה אליה עיירות מהסביבה.

 רקע היסטורי

 שבט ילידים אינדיאנים בשם האירוקואה   Iroquoisשלט על ראש הצוק עליו יושבת היום קוויבק סיטי והקים כאן כפר בשם סטדאקונה Stadacona . הכפר ננטש עוד בטרם הגיעו הצרפתים למקום. במאה ה־16 הגיע לטריטוריה החדשה מגלה קוויבק, הצרפתי ז'אק קרטייה, שהגיע למזרח קנדה בראש שלוש משלחות מ-1534 עד 1542. ניסיונו להקים כאן ישוב נכשל בשל עוינות האינדיאנים, ובשל תנאי מזג אוויר קשים. העניין הצרפתי באזור זה דעך. זאת עד שהגיע לקוויבק חוקר וסוחר צרפתי נוסף בשם סמואל דה שמפלן , בראשית המאה ה־17.

שמפלן הגיע לראשונה לחופי צפון אמריקה במאי 1603, כחבר במשלחת שעסקה בסחר פרוות. באביב 1604, בעידודו של מלך צרפת (הנרי הרביעי) הוא חזר לאזור ופתח בניסיונות התיישבות שלא עלו יפה.

ביולי 1608  חזר שוב עם קבוצה של 28 איש. הוא הקים תחנת סחר בפרוות, אותה גם ביצר, במקום בו נמצאת קוויבק סיטי של היום, לחוף נהר הסנט לורנס. מהקבוצה המקורית נותרו 8 איש ששרדו את החורף. המקום התפתח להיות ישוב כמו גם שער יציאה של סחורות מפנים קנדה לאירופה. סמואל דה שמפלן הצרפתי, נחשב למייסד קוויבק וקנדה הצרפתית.

בשנת 1620 הישוב עבר לראש הצוק ומצודת פורט סן לואי נבנתה בו נמצאת היום טירת פרונטנאק Château Frontenac .  ההתיישבות הצרפתית על גדות הנהר סנט לורנס, התרחבה ונוספו לה גם מיסיונרים קתוליים.

בשנת 1642 הישוב הצרפתי במקום מנה כ־360 איש. מתיישבים אלה סבלו לא רק מהחורף הקשה, אלא גם מעוינות של האינדיאנים בסביבה, כמו גם מידי מתיישבים בריטים בנקודות ישוב לא הרחק מהמקום. כך החל סכסוך על טריטוריה.

 הבריטים צרו על המצודה הצרפתית החל מ־1626, ולאחר שלוש שנים כבשו את המקום. שמפלין ואנשיו נאלצו לעזוב המצודה. הבריטים שלטו במקום בשנים 1632-1629, עד שהצרפתים החזירו לעצמם את השליטה על העיר, שהחלה בהדרגה לשגשג.

העיר מונטריאול הוקמה ב 1642. צרפת הכירה בשטח קוויבק כחלק מהכתר הצרפתי וחלק מהקולוניה הצרפתית בצפון אמריקה, שנקראה "צרפת החדשה".

 "צרפת החדשה" הוא שם שנתנו צרפתים לשטח גדול שנשלט על ידם בצפון אמריקה, בעקבות הגילויים והמסעות של קרטייה ושמפלין. השטח השתרע מניו אורלינס ולואיזיאנה בדרום ארה"ב של היום, ועד לרוב שטחה של קנדה במזרח ובצפון מזרח. הצרפתים חילקו שטח זה לחמש מושבות – קנדה (השטח שמסביב לקוויבק סיטי), אקדיה (כיום נובה סקושיה במזרח קנדה), מפרץ הדסון (היום בצפון מזרח קנדה), ניופאונדלנד (היום במזרח קנדה) ולואיזיאנה הצרפתית (היום בדרום ארה"ב).

בשנת  1754 פרצה מלחמה בין הצרפתים לאינדיאנים, אליה הצטרפה גם בריטניה. האחרונה כבשה שוב את העיר קוויבק ב־1759 בקרב "מישורי אברהם". בהסכם השלום שנחתם בסיום המלחמה ,הסכימה צרפת להעביר לשליטת בריטניה את השטחים של "צרפת החדשה" שממזרח לנהר המיסיסיפי, לרבות קוויבק.

בתקופה זו החל העימות בין מתיישבים אמריקאיים לבין בריטניה. ב־1775 תקפו כוחות מתיישבים אמריקאיים את חיל המצב הבריטי בקוויבק סיטי, בניסיון לספחה לשטחם. הניסיון כשל. הבריטים חיזקו את ביצורי העיר ואת אחיזתם בה.

 בשנת 1867 הוענקה עצמאות לקנדה על ידי ויקטוריה מלכת בריטניה. המושבות הבריטיות בשטחה הגאוגרפי של קנדה אוחדו לפדרציה מדינית אחת, היא קנדה. ה־1 ביולי 1867 (יום איחודן של ארבע הפרובינציות המייסדות: קוויבק,  אונטריו, נובה סקושיה וניו בראונזוויק) הוא יום העצמאות של קנדה,. זו נותרה חברה ב"חבר העמים" הבריטי עד עצם היום הזה. בכך תמו כמאה שנות שלטון בריטי בקוויבק. קוויבק סיטי הפכה לבירת הפרובינציה הגדולה של קוויבק.

 בשנות השישים של המאה ה־20 החלה התעוררות פוליטית ורגשית של הלאומיות הקוויבקית. ביולי  1967 ביקר שארל דה גול נשיא צרפת בקוויבק ביקור רשמי. הוא נשא נאום פומבי במונטריאול בו הכריז "יחי קוויבק החופשית !  Vive le Québec libre ". היה זה ביקורו השני בקוויבק ( הראשון ב 1960). בכך דה גול הגביר ביתר שאת את הרגשות הלאומיים בקרב תושבי קוויבק ובכך חיזק את התנועה הפוליטית בקוויבק שקראה להיפרדות מקנדה. הנאום יצר גם משבר חמור ביחסי קנדה - צרפת וחשף לתודעת העולם את מצבה הפוליטי של קוויבק.

 הזהות וההזדהות של קוויבק עם תרבות צרפת

 הזהות וההזדהות עם התרבות הצרפתית היא לא רק עניין פוליטי. היא מושרשת בקרב תושבי המקום. אחד הביטויים לקשר העמוק עם צרפת ותרבותה הוא טקסט המוטו הטבוע בלוחית הרישוי של כל מכונית בקוויבק מאז 1978 ועד היום. הטקסט אומר Je me souviens, משמע "אני זוכר". אני זוכר את שורשי, אני זוכר את העבר, אני זוכר את צרפת החדשה .

 בלוחית הרישוי של כלי הרכב בקוויבק טבוע גם איור של פרח הקרוי "פלר דה ליס"  Fleur-de-lis (סוג של פרח איריס) , שאומץ כסמל על ידי מלכי צרפת והוא מסמל את הקשר של קוויבק לצרפת. הסברה הרווחת היא שהמילים "אני זוכר" הם חלק ממשפט רחב יותר האומר  Je me souviens/ Que né sous le lys/ Je croîs sous la rose , כלומר (בתרגום חופשי) "אני זוכר את זה שנולד תחת פרח ה"פלר דה ליס"  ואת זה שגדל תחת פרח השושנה". פרח ה"פלר דה ליס" מסמל את צרפת. פרח השושנה מסמל את בריטניה (הכובשת).

 הזהות השונה של תושבי קוויבק משאר הפרובינציות של קנדה באה לביטוי גם בנוסח ההמנון של קנדה. להמנון הקרוי "הו קנדה" שני נוסחים שונים. נוסח בצרפתית המושר בקוויבק, האומר " הו קנדה! ארצם של אבותינו... עברך הוא שיר הלל למעשי גבורה.... תגן על בתינו וזכויותינו" .  הדגש הוא על זיכרון העבר והשמירה על הזכויות המיוחדות של תושבי קוויבק "הצרפתית". הנוסח באנגלית הוא כאמור שונה והמוטו שלו – כפטריוטים לקנדה וחופשיים אנו עומדים על משמר המולדת.

 כאמור לעיל, מעל 90% אחוז מהתושבים בקוויבק הם  דוברי צרפתית שפת אם וכ 90% הם קתולים.  בקנדה כולה כ 76% מהתושבים דוברי אנגלית, ורק 21% דוברי צרפתית. הקתולים בכל קנדה מהווים כ 30% .

Je me souviens, משמע "אני זוכר". אני זוכר את שורשי, אני זוכר את העבר, אני זוכר את צרפת .צילום: עמיקם שוב-עמי. Photo: Amikam Shuv-Ami

מזג האוויר

כאמור מזג האוויר בקוויבק סיטי מושפע ממיקומה הצפוני מזרחי ביבשת צפון אמריקה ומקירבתה היחסית לאזורים ארקטיים הגובלים בקוטב הצפוני. מכאן, החורף באזור זה הוא קר, קשה, מושלג וארוך.

 בקוויבק סיטי ארבע עונות בשנה. התפלגות החודשים בין עונות השנה, היא פחות או יותר כדלקמן:  חורף ארוך בחודשים נובמבר-אפריל (כחצי שנה), קיץ בחודשים יוני-אוגוסט, אביב בחודש מאי, וסתיו בחודשים ספטמבר-אוקטובר.

 בקיץ  הטמפרטורה הממוצעת היא 22–25 מעלות ביום ו-11–13 מעלות בלילה. בחורף הטמפרטורה הממוצעת היא של מינוס חמש עד מינוס שמונה מעלות ביום (יש ימים בהם הטמפרטורה אף נמוכה ממשית מכך) . בלילה הטמפרטורה הממוצעת בחורף היא מינוס תשע עד מינוס 18.   באביב 17 מעלות ביום ו 5 בלילה, בממוצע. בסתיו 11-18 מעלות ביום ובלילה 7-2 מעלות. קר מאוד!!

 כמות המשקעים השנתית באזור זה היא 1230 מ"מ.  במשך רוב חודשי החורף העיר מושלגת  ובחודשי הקיץ ועונות המעבר הקצרות יורד גשם.

מתי לבקר בעיר ?

מזג האוויר הוא גורם משפיע חשוב ביחס להחלטה לגבי מועד הביקור בעיר. כללית, עיקר עונת התיירות לקוויבק סיטי ולקוויבק וקנדה היא בקיץ.

 על מנת למשוך תיירים גם בחורף, מתקיימים בעיר אירועים שונים. מאז 1955 מתקיים בחורף "הקרנבל של קוויבק" Carnaval de Québec .זהו אחד מקרנבלי החורף הגדולים בעולם. הוא כולל פיסול בשלג  וקרח -לרבות פיסול של ארמון קרח  Bonhomme’s Ice Palace, תהלוכות לילה צבעוניות, החלקה על הקרח ומופעים שונים. אלפי מבקרים באים לעיר בתקופת הקרנבל . הקרנבל מתקיים החל מסוף השבוע הראשון של חודש פברואר ונמשך כעשרה ימים.

כמה זמן להקדיש לעיר?

לטעמי ,מי שמטייל בחבל קוויבק ו/או במזרח קנדה כדאי שיקדיש לביקור בקוויבק סיטי מינימום יום וחצי נטו, רצוי יומיים. מומלץ ללון בעיר לפחות שני לילות.

 טיול רגלי באתרי העיר העתיקה העליונה שיפורטו בהמשך עשוי להימשך חצי יום עד יום.

טיול באתרים בעיר העליונה שמחוץ לחומות-המצודה, הפרלמנט, מישורי אברהם – עשוי להימשך 6-4 שעות.

טיול בעיר העתיקה התחתונה עשוי להימשך 6-4 שעות.

 המעוניינים לחוות את העיר יותר יכולים כמובן להוסיף ימים ולילות ולהתבשם מיופייה.

 הביקור בעיר מתאים גם לחופשה רומנטית, או משפחתית עם ילדים לתקופה ארוכה יותר.

 היכן ללון ?

מומלץ ללון במקום שהוא בטווח הליכה ברגל מהעיר העתיקה. זאת, משום שעיקר אטרקציות התיירות הן בעיר העתיקה והנמל הישן של קוויבק סיטי.

 התמצאות בעיר

 קוויבק סיטי נחלקת לארבעה אזורי עניין עבור המבקר בה. העיר העתיקה התחתונה, העיר העתיקה העליונה, גבעת הפרלמנט (נמצאת בעיר העליונה, מחוץ לעיר העתיקה) ואזור הדאונטאון Downtown  הנמצא מצפון ומצפון מערב לגבעת הפרלמנט. העיר העתיקה מוקפת חומה שנשתמרה.

 עם זאת, עיקר המקומות בהן מומלץ לבקר הם בעיר העתיקה, העליונה והתחתונה , ממזרח לחומות המקיפים אותה.

 פורט סן-לואי  Porte Saint-Louis ופורט סן-ז'אן  Port saint Jean  (Saint Jean's Gate) הם השערים העיקריים בחומות, דרכם אפשר להיכנס לעיר העתיקה ממרכז העיר.

 בתוך העיר העתיקה העליונה הרחובות הראשיים הם סן לואי St. Louis (שהמשכו מחוץ לחומות נקרא Grande Allée), סנט אן Ste-Anne, וסן ז'אן St. Jean . בעיר העתיקה התחתונה הרחובות העיקריים הם סן פייר ,St. Pierre דלהאויז Dalhousie, סן פול  St. Paulוסן אנדרה André  St..

 בקו הרקיע של העיר בולטת טירת פרונטנאק ,הממוקמת על צוק ולצידה טיילת .אלה משקיפים על  נהר סנט לורנס שעל הגדה שלו נמצאת העיר קוויבק.

 כיצד לטייל בקוויבק סיטי ?

 מרבית מקומות העניין למבקר בקוויבק סיטי ניתן ורצוי לבקרם בהליכה. עיקרם בעיר העתיקה, הנחלקת לשניים – העיר העתיקה התחתונה והעיר העתיקה העליונה. יש שני אמצעים המחברים בין העיר העתיקה העליונה לתחתונה ולהיפך:

·         רכבל הנקרא פוניקולר  Old Quebec Funicular  ובצרפתית נקרא Funiculaire du Vieux-Québec. בעיר העליונה הגישה אליו היא  מטיילת Terrasse Dufferin ליד טירת פרונטנק Château Frontenac . משם הרכבל יורד לתחנה סמוכה לרחוב פטי שמפלין בעיר התחתונה.

·         מדרגות להולכי רגל היורדות מהעיר העליונה לתחתונה הקרויות Escalier Casse-Cou . נקודת הירידה במדרגות בעיר העליונה ממוקמת ממש ליד מקום הפוניקולר. כך גם נקודת ההגעה בעיר התחתית , קרובה לזו של הפוניקולר.

 להלן אתרים מומלצים עיקריים לביקור בקוויבק סיטי.

 אתרים שאין להחמיץ בקוויבק סיטי

בעיר העתיקה התחתונה:

·         כיכר רויאל  Place Royale

·         רחוב פטי שמפליין Rue du Petit-Champlain

·         מוזיאון הציביליזציה Musée de la Civilisation.

בעיר העתיקה העליונה:

·         טירת שאטו פרונטנאק  Le Château Frontenac

·         כיכר ארמה Place d'Armes והרחובות הסמוכים לה - רחוב סנטה אן Rue Ste-Anne  ורחוב טרסור Rue du Trésor

·         מצודת קוויבק   Citadelle de Québec

·         רחוב סנט ז'אן Rue St Jean

מאחר והעיר קוויבק סיטי היא קומפקטית מבחינת התייר (אתרי התיירות קרובים זה לזה ורובם בטווח הליכה), חזקה היא שלא רק מומלץ לבקר באתרים שאין להחמיצם, אלא שניתן להוסיף עליהם כהנה וכהנה.

 העיר עתיקה התחתונה Vieux-Québec : Basse-Ville

כיכר רויאל Place Royal

כיכר רויאל היא כיכר קטנה, ציורית ומקסימה הנמצאת בלב העיר העתיקה התחתונה, כאילו הועתקה מאירופה.

 במקום זה, סמואל דה שמפליין ייסד את העיר קוויבק בשנת 1608. כאן הוא בנה את יישוב הקבע הצרפתי הראשון ביבשת אמריקה. ביתו הראשון היה מבצר, חנות, עמדת סחר לפרוות ומגורים . כולם במקום אחד. מסיבה זאת, כיכר רויאל נחשבת למקום בו נוסדה "צרפת החדשה" באמריקה.

 במאות ה־17 וה־18 הכיכר שימשה כמרכז  לעסקים ותעשיה ולמקום בו פעל השוק העירוני.

 במרכז הכיכר פסלו של לואי ה 14, מלך צרפת, אשר מלך בתקופה בה הוקמו קוויבק ו"צרפת החדשה". סביב הכיכר מבנים המשלבים השפעות צרפתיות ובריטיות , כולל גם כנסיית האבן העתיקה ביותר בצפון אמריקה. המבנים שופצו ושוחזרו. כנסיית האבן היא נוטרדאם דה ויקטואר Notre-Dame-des-Victoires Church, שהוקמה בשנת 1688.הכנסיה ניזוקה בתקופת המצור הבריטי על העיר  בשנות ה־50 של המאה ה־18 והיא נבנתה מחדש בשנת 1763. בתוך הכנסייה מוצגים העתקי ציורים של ואן דייק Van Dyck ורובנס Rubens. בתקרת הכנסייה תלוי דגם של סירת עץ הקרויה Brézé, הנחשבת כמי שהביאה מזל למתיישבים הצרפתים בחצותם את האוקיאנוס,  ובמאבקם בילידים המקומיים בקוויבק.

 בפאתי הכיכר, ברחוב  Rue Notre-Dame  27 ,נמצא מוזיאון קטן הקרוי Centre d'interpretation de Place Royale המציג 400 שנות היסטוריה של קוויבק סיטי. במוזיאון מוצג סרט של 20 דקות העוסק בכך.

 כשיוצאים מהמוזיאון ופונים שמאלה לקצה הרחוב, ניתן לצפות בציור קיר ענק ומרשים הנקרא
Quebec City Mural (Rue Notre-Dame 29  ) המציג את ההיסטוריה של קוויבק באמצעות האנשים שתרמו להקמתה ושגשוגה. מומלץ לצפות.

מוזיאון הציביליזציה Musée de la Civilisation

מוזיאון הציביליזציה נחשב לאתר חשוב, שאין להחמיץ, בעת ביקור בקוויבק סיטי.

 המוזיאון נמצא במבנה מודרני (תוכנן על ידי האדריכל הישראלי משה ספדי)  המשלב מבנים תעשייתיים קיימים לאורך הנמל הישן עם ארכיטקטורה עכשווית. המוזיאון מציג שתי תערוכות קבועות שאין להחמיצן ובנוסף מגוון של תערוכות מתחלפות. התערוכות הקבועות הן:

·         תערוכת קבע "אנשי קוויבק: אז ועכשיו". התערוכה עוקבת אחר ההיסטוריה של העיר והמחוז מהתקופות הקדומות ביותר (12,500 שנה לפני הספירה) ועד היום. זאת תוך שימת דגש על שורשי מחוז קוויבק כמושבת סחר בפרוות ומבט על חיי היומיום בקוויבק לאורך הדורות. התערוכה גם נוגעת ברגישות בנושא השאיפות לעצמאות של חלק מתושבי קוויבק.

·         תערוכת הקבע השנייה נקראת "זה הסיפור שלנו".  היא מתמקדת באבוריג'ינים של המחוז, המהווים היום כ 93,000 איש מתוך תריסר קבוצות ילידים שונות. התערוכה בוחנת את תרבות השבטים האבוריג'ינים שחיו באזור לפני הגעת האירופאים ומתגוררים בקוויבק גם בהווה.

המוזיאון לא עוסק רק בנושאים היסטוריים אלא גם בנושאים עכשוויים. הביקור בו מהנה ואינפורמטיבי.  הנושאים והתצוגות במוזיאון פונים לכל המשפחה (מתאימים גם לילדים). יש גם תצוגות אינטראקטיביות. סיורים מודרכים מוצעים לתערוכות מסוימות. https://www.mcq.org/en/

 כתובת:   Rue Dalhousie  85 (פינת רח' סנט אנטואן), לא הרחק מכיכר רויאל.
שעות פתיחה: בכל ימות השבוע ,למעט יום שני. שעות הפתיחה 17:00-10:00.

רחוב פטי שמפליין Rue du Petit-Champlain

הרחוב המתוייר ביותר בקוויבק סיטי, ובצדק! הרחוב נחשב לאחד הרחובות העתיקים בצפון אמריקה. יש אומרים שהוא הרחוב היפה ביותר בקנדה ומהיפים בעולם. זהו מדרחוב מקסים בעיר העתיקה התחתונה, צבעוני, רומנטי ורוחש תיירים בעיקר בקיץ. מטיילים ברחוב זה ומחייכים בהנאה מהמראה הפיזי של הרחוב ומההתרחשות האנושית בו. יש לאורכו בתי קפה ומסעדות, חנויות שונות ואווירה כייפית.
מסעדת ביסטרו מומלצת ברחוב זה היא Le Lapin Saute 52 .

 ברחוב פטי שמפלין מספר 102, ישנו ציור קיר יפה וגדול הקרוי  Fresque du Petit-Champlain.

רחוב פטי שמפלין,קוויבק סיטי. צילום: עמיקם שוב-עמי .Rue du Petit-Champlain. Photo: Amikam Shuv-Ami

הנמל הישן Vieux-Port ( Old Port)

אזור זה של קוויבק סיטי שימש החל מהמאה ה־17 כנמל לאוניות אירופאיות שהביאו מתיישבים וסחורות מאירופה למושבה הצרפתית החדשה. חשיבות ההובלה הימית דעכה בראשית המאה ה־20 וכך גם חשיבות המקום כנמל. משנות ה־80 של המאה ה־20 המקום התעורר לחיים בעקבות השקעות בתיירות והגעת אוניות קרוז עם תיירים, שעגנו כאן. תיירות אוניות הקרוז קיימת גם בהווה.

 לאורך הנהר יש טיילת שמומלץ ללכת לאורכה. כך ניתן לבקר בשוק איכרים הקרוי "השוק של הנמל הישן"  Marché du Vieux-Port de Québec .ממשיכים ללכת בטיילת ומגיעים למעדן מרינה .

 עוד בהמשך הטיילת, מוצבת אנדרטת זיכרון צנועה בשם  Pointe-à-Carcy  לזכר יורדי הים הקנדיים בצי הסוחר, אשר איבדו חייהם במלחמת העולם השנייה. האנדרטה מציגה פסל של אדם לובש מעיל, המניף כובעו ביד אחת ואוחז שק קיטבג בידו השנייה.

רחוב סנט פול  Rue saint-Paul

בסמוך לנמל הישן  ולקו המים ובמקביל לו, עובר רחוב סן פול. המומלץ לטייל בו. ברחוב זה גלריות, חנויות למזכרות ומלאכת יד, חנויות אנטיק, מסעדות ועוד. הרחוב נמצא סמוך לשוק האיכרים, שצוין לעיל.

 העיר העתיקה העליונה Vieux-Québec : Haute-Ville

ניתן לבקר באתרים שיתוארו להלן רגלית, לפי סדר הצגתם. הזמן הדרוש לכך הוא חצי יום עד יום.

טירת פרונטנאק Le Château Frontenac

טירה יפהפייה שבנייתה הושלמה בשנת 1893, כאחד ממלונות היוקרה של חברת הרכבות הקנדית קנדיאן פסיספיק Canadian Pacific Railway (618 חדרים). הטירה מעוצבת כארמון עם צריחים יפים. זהו המבנה האייקוני ביותר של קוויבק סיטי ואחד מסמליה של העיר. הטירה ממוקמת על צוק בעיר העתיקה העליונה, המשקיף על נהר סנט לורנס.

 הטירה נקראת על שמו של מושל "צרפת החדשה" (קוויבק), הרוזן לה קומטה דה פרונטנק, בסוף המאה ה־17. מושל זה התמודד בהצלחה עם איום הצי הבריטי שדרש את כניעת הצרפתים שהתיישבו שם.

מלון זה אירח מלכים, נשיאים ,ראשי ממשלות וחשובים אחרים. באוגוסט 1943 ובספטמבר 1944 נערכו במקום ועידות קוויבק בהשתתפות ראש ממשלת בריטניה וינסטון צ'רצ'יל, נשיא ארה"ב פרנקלין רוזוולט וראש ממשלת קנדה וויליאם ליון מקנזי קינג, על מנת לתכנן את השלבים האחרונים של מלחמת העולם השנייה.

 סצנת הפתיחה בסרטו של אלפרד היצ'קוק  "אני מתוודה"   I Confess(1953) צולמה במלון זה.

 ניתן להיכנס ללובי של המלון ולהתרשם, גם אם אינכם אורחים של המלון. כדאי לצפות במלון  גם בלילה, עת הוא מואר .

 מבר המלון, הקרוי "בר 1608" ישנה תצפית פנורמית יפה על העיר והנמל. מומלץ לעלות לשם. מציעים משקאות אלכוהוליים, לרבות ולשתות כוס יין או בירה, במחירים סבירים.  https://www.fairmont.com/frontenac-quebec/dining/1608-bar/

 ישנה סוכנות תיירות בעיר בשם Québec Cicerone Tours המציעה סיור בשאטו פרונטנאק. https://cicerone.ca/en/

 המלון נקרא כיום פרמונט Fairmont Le Château Frontenac והוא חלק ממותג מלונות בשם זה ,השייך לרשת המלונות הצרפתית Accor . כתובת המלון: 1 Rue des Carrières, Old Upper Town .

טיילת "מרפסת דופרין" Terrasse Dufferin

על ראש הצוק ,בסמוך לטירת פרונטנאק נמצאת טיילת באורך 425 מטר ממנה נשקף נוף יפה של העיר התחתית והנהר. מקום רומנטי בעיקר בשקיעה. בקיץ פעילים במקום אומני רחוב . הרכבל (פוניקולר) היורד אל העיר העתיקה התחתית נמצא כאן Funiculaire du Vieux-Québec  .

 לאורך הטיילת מוצבים תותחים, המזכירים את מלחמות העבר. אין אלה תותחים מקוריים.

מהטיילת יוצאת דרך דרומה באורך של כ־500 מטר ובה, בין היתר, כ־300 מדרגות הנקראת Promenade des Gouverneurs. דרך זו עוברת בסמוך למצודה Citadel ומטפסת מעלה אל "מישורי אברהם" Champs de Bataille (Plaines d'Abraham) . ניתן ללכת בדרך זו גם בכיוון ההפוך.

 טיילת דופרין ופארק המושלים נמצאים ברחוב  Rue des Carrières בעיר העתיקה העליונה.

פארק המושלים Parc des gouverneurs

בצידה המערבי של  טיילת דופרין נמצא "פארק המושלים" Parc des Gouverneurs. פארק ירוק הניצב בשטח ששימש בעבר אחוזה בה שכנו המושלים הצרפתיים של קוויבק. האחוזה נשרפה בשנת 1834 והפארק החליפה.

 בפארק ניצב אובליסק. זוהי אנדרטה, שנחנכה בשנת 1828 הנקראת Wolfe-Montcalm Monument . היא מנציחה את גבורתם של שני הגנרלים, ג'יימס וולף  James Wolfe ולואי-ג'וזף דה מונטקלם Louis-Joseph de Montcalm, שלחמו בקרב על "מישורי אברהם". ג'יימס היה מפקד הכוחות הבריטים ומונטקאלם מפקד הכוחות הצרפתיים. על הקרב וחשיבותו בהיסטוריה של קנדה בהמשך מאמר זה.

 המיוחד באנדרטה הוא בכך שהיא מוקדשת גם למנצח הבריטי (ג'יימס) וגם למנוצח הצרפתי (מונטקאלם) ולגבורת השניים, שנפלו שניהם בקרב זה. על האנדרטה נכתב " "האומץ שלהם נתן להם מוות משותף, להיסטוריה תהילה משותפת, לדורות הבאים אנדרטה משותפת".

 כיכר ארמה Place d'Armes  

כיכר (ופארק) הנחשבת למרכז העיר העתיקה של קוויבק. הכיכר נמצאת ליד טירת פרונטנאק וטיילת דופרין. היא שימשה בעבר מקום למצעדים צבאיים. באמצע הכיכר מזרקה גותית שעליה ניצבת אנדרטת "האמונה", לזכר הגעתם של הנזירים הפרנציסקנים (קרויים Récollets) כמיסיונרים לקוויבק החל משנת 1615.

 האנדרטה להנצחת דה שמפליין, מייסד קוויבק (1608)  Monument Samuel-De Champlain, משקיפה על הכיכר ממזרח. באנדרטה פסלו של שמפלין והיא הוצבה כאן בשנת 1898.

 רחוב סנטה אן Rue Ste-Anne  ורחוב טרסור Rue du Trésor

בסמוך לכיכר ארמה, שני רחובות שמומלץ מאוד לבקר בהם בחודשי הקיץ – רחוב סנטה אן Rue Ste-Anne  ורחוב טרסור Rue du Trésor. סנטה אן ממוקם בצידה הצפוני של כיכר ארמה ובצידה המערבי של הכיכר רח' טרסור.

 שני הרחובות רוחשים בתיירים בקיץ והאווירה בהם משובבת לב. מסעדות ובתי קפה "הנשפכים" לרחובות, בוטיקים וחנויות מזכרות וציירים רבים נוהגים לפרוס בהם את יצירותיהם ולהציעם במחירים סבירים. מעין גלריה באוויר הפתוח. כמו כן פעילים ברחובות אלה ציירי פורטרטים המציעים אומנותם לעוברים ושבים.

 חזיתות הבתים ברחוב סנטה אן שומרים על המראה שלהם מהמאות הקודמות, דבר המוסיף חן ואופי לרחוב.  לשכת התיירות ומרכז מידע לתיירים ממוקם ברחוב סנטה אן מספר 12.

 רחוב טרסור הוא פופולרי יותר מסנטה אן ורוחש יותר בתיירים. הוא נחשב לרחוב אומנות לא רק לנוכח פעילות הציירים ברחוב, אלא גם בגלל ציורי אומנות רחוב המעטרים קירות במקום. רבים המבקרים בו חשים כאילו הם בפריס.

 בזיליקת נוטרדאם   Notre-Dame de Québec Basilica-Cathedral

בזיליקה הנמצאת בקרבת כיכר ארמה. הבזיליקה הוקמה בשנת 1647, אך ברבות השנים ניזוקה ושופצה מספר פעמים. פנים הכנסייה חודש בסגנון ניאו-בארוק ב 1927 לאחר שריפה שהתרחשה בתוכה.

 חזית הכנסייה מעוצבת בסגנון ניאו-קלאסי עם שני מגדלים א-סימטריים. יש בה חלונות ויטראז' יפים, עבודות אומנות מהתקופה הצרפתית, מנורה שהוענקה לכנסייה על ידי לואי ה־14, מלך צרפת, שלושה עוגבים ועוד. יש בכנסייה קריפטה בה קבורים הבישופים של קוויבק וכן ארבעה מושלים של "צרפת החדשה" (המושבה הצרפתית שהייתה בקוויבק). הכניסה לכנסייה חינם.  https://holydoorquebec.ca/en/cathedral

בית העירייה  Hôtel de Ville de Québec

ממוקם לא הרחק מכיכר ארמה בעיר העתיקה העליונה, בכתובת rue des Jardins 2 . מועצת העיר מתכנסת בבניין זה.  הבניין נחנך בשנת 1896 והוא גובל בין היתר ברחוב סנטה אן  Rue Sainte-Anne, שהוזכר לעיל. ליד בית העירייה ישנו פארק בו מתקיימים אירועים בתקופת פסטיבל הקיץ של העיר.

 קתדרלת טריניטי (כנסייה)  Cathédrale Holy Trinity

כנסייה אנגליקנית הממוקמת בסמוך לבית העירייה, בבניין שנחנך בשנת 1804. פנים הכנסייה מעוצב בפשטות ובה חלונות ויטראז' יפים
כתובת: Rue des Jardins 31..

 גלריה לאומנות אינואיט (אסקימוסית) Art Inuit Brousseau-Brousseau

גלריה לאומנות המציעה למכירה מגוון של פריטי אומנות של האינואט (אסקימוסים) מצפון קנדה. בין היתר מוצעים עבודות פיסול יפות, העשויות מאבן כבדה הנקראת soap stone, ומתארות מוטיבים מחיי האסקימוסים ותרבותם. מומלץ להכיר סוג זה של אומנות, הייחודי לקנדה. הגלריה ממוקמת בקרבת כיכר ארמה בכתובת 35 Rue Saint-Louis . בהמשך רחוב סנט לואיס לכיוון דרום-מערב מגיעים לשער בחומה המקיפה את העיר העתיקה הקרוי שער סנט לואי  Porte Saint-Louis.

עבודת פיסול באבן של אומן אינואט (אסקימוסי) . צילום: עמיקם שוב-עמי .Photo: Amikam Shuv-Ami

 רחוב/מדרחוב סן ז'אן Rue Saint-Jean

רחוב מקסים ויפה, הכולל מדרחוב, הנמצא בסמוך לבית העירייה. אם תלכו מאזור בית העיריה על סנט ז'אן לכיוון דרום-מערב כ 350 מטר תגיעו לשער בחומת העיר העתיקה הקרוי פורט סן-ז'אן Port saint Jean.

 בסמוך לבית העירייה נמצא מקום הקרוי  Immersion Québec  בו מוצג סרט בתלת מימד, תוך שימוש בטכנולוגיית מציאות מדומה (virtual reality). הסרט מציג את ההיסטוריה והתרבות של קוויבק באופן מוחשי ומהנה. כדאי!! כתובת: סנט ז'אן 1191. שעות פתיחה: סגור בימי ראשון. המקום פתוח רק בחלק משעות היום (כדאי לבדוק שעות מדויקות בטרם ביקור). יש להזמין מקום מראש.    https://www.immersionquebec.com/en/

אתרים בעיר העליונה, מחוץ לחומת העיר  Upper Town (Haute-Ville): Outside the Walls 

הביקור באתרים הבאים עשוי להימשך 6-4 שעות. ניתן לעשותו רגלית, אך יש להביא בחשבון שההליכה כוללת גם עליות ולכן מצריכה זמן. השימוש ברכב יקל על ההגעה לאתרים אלה כמו גם יחסוך בהליכה ובזמן.

מצודת קוויבק   Citadelle de Québec
מבצר מרשים בצורת כוכב הנמצא בגובה של 108 מטר מעל נהר הסנט לורנס הזורם תחתיו. המצודה נבנתה לראשונה על ידי הצרפתים במאה ה־17. בשנת 1745 נערכו בה שיפוצים וחוזקו ביצוריה. לאחר שהצרפתים בעיר הובסו ב 1759, השטח עבר לידי הבריטים. הבריטים החליטו לבנות מחדש את המצודה בשנת 1820 ונתנו לה את צורת הכוכב. הרקע לחידוש וביצור המצודה, היה חשש בריטי מפני פלישה אמריקאית וכן ממרד של הצרפתים בקוויבק. כיוון התותחים לעבר הנהר ולעבר העיר עצמה מצביע על כך. הסכם וושינגטון (1871) בין ארה"ב לקנדה שם קץ לאיום הפלישה האמריקאית. בניית המצודה הושלמה לאחר 30 שנה

את המצודה מאכלס היום גדוד מספר 22 ( Royal 22e Regiment ) המכונה וואן דוס, כינוי השאול מצרפתית  vingt-deux עשרים ושניים. כל חיילי הגדוד הם דוברי צרפתית, היחיד מסוגו בצבא קנדה. גדוד זה לחם בשתי מלחמות העולם ובמלחמת קוריאה.

 מידי בוקר בחודשי הקיץ בשעה 10:00, נערך במצודה טקס צבאי של החלפת המשמר
Changing of the guard. הטקס מבוצע על ידי חיילים מצוחצחים עם נשקם, לבושים במדים המזכירים את אלה של משמר הארמון המלכותי בלונדון. הטקס נקרא "לנצח את הנסיגה"  " beating the retreat". 

 במצודה יש מוזיאון על שם הגדוד ה 22  Musée Royal 22e Régimentומוצעים בו סיורים מודרכים הנמשכים שעה. מומלץ לבקר בחדר המדליות שבמוזיאון Medals room וכן במבצר המלך King’s Bastion  ובמראה הפנורמי הנשקף ממנו .

 המגיעים למצודה מפנורמת דופרין, יכולים לטפס רגלית בשביל הקרוי "שביל המושלים"   Promenade des Gouverneurs. הדרך לא קלה.

כתובת: כתובת: Côte de la Citadelle  1 (בסמוך ל"מישורי אברהם"). הכניסה בתשלום . http://www.lacitadelle.qc.ca/en/

המוזיאון לאומנויות יפות של קוויבק   Musée national des beaux-arts du Québec

מוזיאון לאומנות הנמצא ליד מישורי אברהם, מדובר במתחם ובו ארבעה ביתנים ובסך הכל 18 אולמות תצוגה. מבנה הביתן המרשים ביותר נקרא Pavillon Gérard-Morisset . https://www.mnbaq.org/en

 במוזיאון תערוכות קבע וכן מתחלפות. יעוד המוזיאון הוא שימור והצגת האומנות של תושבי קוויבק. עיקר האוספים של המוזיאון הם של אומני קוויבק לדורותיהם. המתחם גובל בגן פסלים .

 המוזיאון לאומנויות יפות נמצא בכתובת   Grande Allée 179,

 מישורי אברהם Champs de Bataille (Plaines d'Abraham)

אתר "מישורי אברהם" ממוקם בעיר העתיקה העליונה של קוויבק, מחוץ לחומות העיר, https://www.ccbn-nbc.gc.ca/en/

במקום זה התנהל קרב הידוע גם בשם קרב קוויבק וגם בשם "מישורי אברהם" Bataille des Plaines d'Abraham , לקרב חשיבות רבה בהיסטוריה של צפון אמריקה וקנדה. הוא התחולל בשנת 1759 כאשר הכוחות הבריטים הביסו את הכוחות הצרפתים ובכך סיימו מלחמה שנמשכה שבע שנים בין הצדדים. המפלה הצרפתית סימנה את סופה של "צרפת החדשה". בהסכם השלום שנחתם עם סיום  המלחמה, הסכימה צרפת להעביר לשליטת בריטניה את השטחים של "צרפת החדשה" שממזרח לנהר המיסיסיפי, לרבות קוויבק.

מקור השם "מישורי אברהם" הוא איכר בשם אברהם מרטין, בעל השטח זה, בו התנהל הקרב ההיסטורי.

 בקרב זה שהכריע את מלחמת שבע השנים בין הצדדים השתתפו פחות מעשרת אלפי חיילים. במהלכו הטילו הבריטים מצור על קוויבק במשך שלושה חודשים. הקרב עצמו ב"מישורי אברהם" נמשך כשעה הכוחות הבריטים בפיקודו של גנרל ג'יימס וולף גברו על הכוחות הצרפתים שהונהגו על ידי הרוזן גנרל דה מונטקלם. שני הגנרלים נפצעו ונהרגו בקרב זה.

 האימפריה הבריטית שלטה בקוויבק מעל מאה שנים ובשנת 1867 העניקה למושבות הבריטיות בקנדה עצמאות.

 באתר “מישורי אברהם” ישנו מוזיאון המתאר את סיפור המקום. אתר קרבות היסטורי זה הוסב לפארק גדול וירוק הקרוי ה"פארק של שדה הקרב"  Parc des Champs-de-Bataille . בפארק פזורים תותחים ופסלים . 

 בקרבת אתר “מישורי אברהם” נמצאים בניין הפרלמנט של קוויבק, המצודה Citadel וכן המוזיאון לאומנויות יפות של קוויבק Musée national des beaux-arts du Québec. כולם בעיר העתיקה העליונה, מחוץ לחומות העיר.

 אתר מישורי אברהם נמצא בכתובת . 835 Wilfrid-Laurier Ave . https://www.ccbn-nbc.gc.ca/en

הפרלמנט  Parliament Building
בניין הפרלמנט של פרובינציית קוויבק (מכונה על ידי המקומיים "האסיפה הלאומית") נמצא בטירה מרשימה שנחנכה בשנת 1886. הטירה ממוקמת על גבעה הקרויה גבעת הפרלמנט Parliament Hill . הפרלמנט פעיל ככל פרלמנט. המועצה המחוקקת של הפרלמנט מחוקקת חוקים  ומתכנסות פה ועדות פרלמנטריות.

בחזית הבניין, 22 פסלי ברונזה של דמויות חשובות מההיסטוריה של קוויבק וכן מזרקה הנקראת מזרקת טורני  La Fontaine de Tourny .

 בבניין הפרלמנט קישוטים רבים של הסמל של קוויבק – הפרח פלור דה ליס Fleur de lys (מקבוצת האיריסים), פרח סימטרי בעל שלושה עלי כותרת. מלכי צרפת אימצו את הפרח זה להיות הסמל שלהם כבר במאה ה־11. שארל החמישי, מלך צרפת, עיצב את הסמל בצורתו הנוכחית בצבעים של זהוב וכחול, בשנת 1376. כמו כן, בבניין ייצוגים של האותיות VR המציינות את ויקטוריה רג'ינה, היא ויקטוריה מלכת בריטניה הגדולה שהעניקה עצמאות לקנדה.  סמל פרח הצרפתי וציון המלכה ויקטוריה מבטאים את המורשת הכפולה והדואליות של קוויבק – צרפתית ובריטית.

 בניין הפרלמנט פתוח למבקרים. יש בו מרכז מבקרים שממנו יוצאים סיורים מודרכים של חצי שעה. הסיורים ללא תשלום. יש להזמין מקום מראש באופן מקוון. פרטים בקישור הבא: https://www.assnat.qc.ca/en/visiteurs/index.html

 כתובת:  Rue des Parlementaires  1045 , בקרבת הרחוב הראשי Grande  Allée (המשכו לדר' מע'  של רח' סנט לואי Rue Saint-Louis) ובקרבת  שער סנט לואי Porte Saint-Louis ,אחד השערים בחומה הנכנס אל העיר העתיקה העליונה שבתוך החומות. הכניסה לבניין הפרלמנט היא מפינת הרחובות   Grande est  Allée ו Ave Honoré-Mercier .

 טיולים יום מחוץ לעיר קוויבק סיטי

מונטריאול Montreal

העיר מונטריאול, מהיפות והמעניינות בערי קנדה, מרוחקת כשלוש שעות נסיעה מקוויבק סיטי . מדריך מקיף לטיול במונטריאול בקישור הבא https://www.lametayel.co.il/posts/10mmdg

שייט לצפייה בלוויתנים היוצא מהעיירות טדוסאק Tadoussac  וביי סנטה קתרין Baie-Sainte-Catherine  

 שייט לצפייה בלוויתנים הוא מיוחד ומלהיב. אחד המקומות הטובים בעולם  לשייט מסוג זה ,נמצא מצפון מזרח לקוויבק סיטי , בפארק הימי של הנהרות סנט לורנס וסגוניי  Saguenay-St-Lawrence Marine Park.

מדובר בשייט הנמשך 2.5 עד 3 שעות . שייט אותו ניתן לשלב עם כל טיול באזור. שייט לצפייה בלוויתנים באזור זה מוגבל לחודשים מאי עד אמצע/סוף אוקטובר.

מוצע כאן להצטרף לשייט כזה היוצא משתי עיירות הסמוכות זו לזו הבאות- טדוסאק  Tadoussac והעיירה ביי סנטה קתרין Baie-Sainte-Catherine .עיירות אלה נמצאות בטווח נסיעה של כשלוש שעות מהעיר קוויבק סיטי (215 ק"מ).

על האפשרויות לביצוע שייט כגון זה, כשקוויבק סיטי היא עיר המוצא, ראו מאמר בבלוג זה, שנושאו "שייט לוויתנים בנהר הסנט לורנס, קוויבק" בקישור הבא https://www.lametayel.co.il/posts/plxxw0

חצי האי גאספה,קוויבק

אזור ייחודי בקנדה ובקוויבק, הוא חצי האי גסאפה  Gaspé Peninsula.  זהו אזור יוצא דופן . פריפריה נידחת במזרח קויבק, הרחוקה מריכוזים עירוניים גדולים. כאן נחשפים לקנדה אחרת-כפרית, צרפתית , נשענת על דייג ותיירות.

חצי האי גאספה מוקף מי נהר ענק משלושת צידיו , נהר סנט לורנס.  לאורך חופיו הארוכים ניצבים בתי מגדלור יפים, המצטלמים היטב. יש  בו אתרי טבע רבים, לרבות שמורת ציפורים מהגדולות בעולם. אזור בו עיקר מקומות התיירות פעילים כשלושה חודשים בשנה-יוני עד ספטמבר.  הנופים הפיזיים והאנושיים בו יפים.

אפשר לטייל בחצי האי גאספה שבוע ויותר, כשקוויבק סיטי היא נקודת ההתחלה והסיום לטיול זה. מידע מקיף ומפורט אודות טיול זה, ראו מאמר בבלוג זה שנושאו " חצי האי גאספה – טיול יוצא דופן במזרח קוויבק" בקישור הבא https://www.lametayel.co.il/posts/5d772g

 מידע כללי שימושי

ויזה/אשרת כניסה:
מחזיקי דרכון ישראלי רשמית אינם נדרשים לויזה  מוקדמת, כדי לבקר בקנדה. עם זאת, לגבי מי שנכנס לקנדה בדרך האוויר, או מבצע מעבר/טרנזיט בשדה תעופה קנדי, קיימת דרישה  להצטייד ב eTA, שהוא אישור כניסה אלקטרוני Electronic Travel Authorization. מעשית זו מעין ויזה שיש להוציאה לפני ההגעה לקנדה. דרישה זו אינה חלה על הנכנסים לקנדה  דרך היבשה או הים.  הוצאת אישור הכניסה, ה eTA , נעשית באופן מקוון והיא כרוכה בעלות של דולרים בודדים. היא פשוטה ומהירה . מקבלים את האישור מיידית או בתוך יום עסקים. יש להיכנס לקנדה עם דרכון בר תוקף לשישה חודשים לפחות מיום עזיבת המדינה ואישור הכניסה. להלן קישור לאתר המנפיק eTA לאזרחי ישראל:  https://eta-service.co.il/eta-canada/

 הגעה לקוויבק דרך מונטריאול:
 המגיעים מישראל בטיסה למונטריאול נוחתים בדרך כלל בנמל התעופה הבינלאומי ע"ש פייר אליוט טרודו Montréal-Trudeau International Airport, סימונו YUL. משך זמן נסיעה במונית מנמל התעופה למרכז העיר הוא בדרך כלל כחצי שעה (לא בשעות העומס). משך זמן נסיעה באוטובוס מנמל התעופה למרכז העיר הוא 60-45 דקות.

עדכני לשנת 2023 אין רכבת או מטרו ישירים בין שדה תעופה זה לבין העיר מונטריאול. עם זאת, החל משנת 2022 מתבצעות עבודות לחיבור נמל התעופה לרשת המטרו של מונטריאול. עבודות אלה מתוכננות להסתיים ב־2027. לקו זה יהיו 26 תחנות, כולל תחנות במרכז מונטריאול. משך זמן הנסיעה במטרו מנמל התעופה לתחנת McGill בדאונטאון יהיה 24 דקות.

 ממונטריאול ניתן להגיע לקוויבק סיטי ברכב, ברכבת, באוטובוס וגם בטיסה. זמן הנסיעה בדרך יבשתית בין שתי הערים הוא כ 3 שעות.

 כסף:
המטבע בקנדה הוא דולר קנדי. ניתן למשוך מזומן בכספומטים ולשלם בכרטיסי אשראי כמעט בכל מקום.

 חשמל:
מתח החשמל בקנדה דומה לזה של ארה"ב. 120-110 וולט (60 מגה"צ). בקנדה שני סוגי שקעים לתקע החשמל. ראה ציור. מומלץ להביא מתאם בין בתקע האירופאי לשקע הקנדי.

 תקשורת סלולרית:
מומלץ להצטייד בחבילת תקשורת בחו"ל מהארץ, או בכרטיס סים מקומי אותו תרכשו בקנדה, או בכרטיס סים המתאים לקנדה אותו תרכשו בארץ. זה יאפשר תקשורת זמינה 24/7 ויכולת לנווט רגלית באפליקציית גוגל Maps, או ברכב באפליקציות Waze או גוגל Maps. 

 קידומת אזורי חיוג:
הקידומת הטלפונית של קנדה  היא 1, בדומה לארה"ב. הקידומת הטלפונית של קוויבק סיטי היא 418. מספרי הטלפון בקנדה הם של 7 ספרות ותמיד יש להוסיף את שלוש הספרות של הקידומת.   מספרי טלפון המתחילים בקידומת 800,866,877,888 הם ללא חיוב למחייג בקנדה ובארה"ב.

 שעות פעילות חנויות:
מרבית החנויות במחוז קוויבק פתוחות לציבור בימים ב-ד בשעות 09:00או 10:00 בבוקר עד 17:00 או 18:00. בימים חמישי-שישי הן בד"כ פתוחות בשעות 21:00-09:00. בשבת בד"כ 17:00-09:00 וביום ראשון בד"כ 17:00-12:00. 

 חשוב!! על מנת להימנע מהפתעות, רצוי מאוד להתעדכן באתרי האינטרנט של האתרים השונים המתוארים במדריך זה (ביחס למועדים ולשעות הפתיחה/סגירה) לפני הביקור בהם.

תשר:
מקובל לתת תשר של 15-10% לנהג מונית, 20-15% למלצר, למסייע בהובלת מזוודות לחדר במלון -דולר לכל מזוודה.

 נהיגה ברכב:
בקנדה הנהיגה היא בצד ימין, כמו בישראל.

 עישון:
חל איסור עישון במקומות ציבוריים כמו חנויות, מסעדות, מלונות וכדומה.

יעדי הפוסט

אהבת את הפוסט?
תמונת הפרופיל של Amikam Shuv-Ami
צפייה בפרופיל שליחת הודעה הבלוג של Amikam Shuv-Ami
רוצה לקבל עדכונים בכל פעם שמתפרסם תוכן חדש?
 

תגובות ושאלות

הזמנת טיסות, מלונות, אטרקציות ועוד שירותים לקנדה

חדשות התיירות והתעופה

קצת השראה לטיול הבא

המיוחדים שלנו

ביטוח נסיעות לחו"ל

מתארגנים לטיול: ציוד, ביגוד, המלצות וטיפים לדרך

קרוזים והפלגות נופש

טסים עם ארקיע לניו יורק

עפים על העולם: כל מה שצריך לטיול תרמילאים

מגזין החיים הטובים: לייפסטייל והשראה לחופשה

הכתבות הכי נצפות השבוע

הפוסטים הכי נצפים השבוע

הטיפים הכי נצפים השבוע

כתבות ומדריכים לחופשת סקי

חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יום
מצב חירום לאומי: משרד החוץ ממליץ לישראלים להימנע מהגעה ליעד הפופולרי לאייטם המלא
מצב חירום לאומי: משרד החוץ ממליץ לישראלים להימנע מהגעה ליעד הפופולרי
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יום
מהלך מפתיע של סאן דור מקבוצת אל על: החזר כספי על כל טיסה מטרמינל 1 לאייטם המלא
מהלך מפתיע של סאן דור מקבוצת אל על: החזר כספי על כל טיסה מטרמינל 1
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יום
טסים לחופשת בטן-גב באיטליה? שימו לב לתקנה החדשה שאוסרת להניח מגבות חוף על החול לאייטם המלא
טסים לחופשת בטן-גב באיטליה? שימו לב לתקנה החדשה שאוסרת להניח מגבות חוף על החול
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יום
IMTM 2025 - הערים הישראליות לא מחכות לתיירים, אלא נלחמות להביא אותם לאייטם המלא
IMTM 2025 - הערים הישראליות לא מחכות לתיירים, אלא נלחמות להביא אותם
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יום
בדיוק בזמן לפסח: הכירו את החנות החדשה והמשודרגת של ג'יימס ריצ'רדסון בטרמינל 1 לאייטם המלא
בדיוק בזמן לפסח: הכירו את החנות החדשה והמשודרגת של ג'יימס ריצ'רדסון בטרמינל 1
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יום
טסים בהחל מ-14.99 אירו: המבצע המטורף של ריינאייר מסתיים היום בחצות לאייטם המלא
טסים בהחל מ-14.99 אירו: המבצע המטורף של ריינאייר מסתיים היום בחצות
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יום
הישראלים חוזרים לטוס ובגדול: קבלו את 10 היעדים הכי מבוקשים של פסח 2025 לאייטם המלא
הישראלים חוזרים לטוס ובגדול: קבלו את 10 היעדים הכי מבוקשים של פסח 2025
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יומיים
בלגיה לתיירים: אל תטוסו לכאן בשבוע הבא – צפוי כאוס בנמל התעופה עקב שביתה כללית! לאייטם המלא
בלגיה לתיירים: אל תטוסו לכאן בשבוע הבא – צפוי כאוס בנמל התעופה עקב שביתה כללית!
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יומיים
הקסם אבד: יעדים ביוון, צרפת ואיטליה שמומחי הנסיעות ממליצים להתרחק מהם לאייטם המלא
הקסם אבד: יעדים ביוון, צרפת ואיטליה שמומחי הנסיעות ממליצים להתרחק מהם
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 3 ימים
מבצע חדש של אל על יכול לחסוך לכם הרבה כסף – מומלץ להזדרז ההטבה בתוקף עד אפריל! לאייטם המלא
מבצע חדש של אל על יכול לחסוך לכם הרבה כסף – מומלץ להזדרז ההטבה בתוקף עד אפריל!
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 3 ימים
טרמינל 1 נפתח מחר: מתי חברות התעופה הבינלאומיות ישובו? לאייטם המלא
טרמינל 1 נפתח מחר: מתי חברות התעופה הבינלאומיות ישובו?
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 3 ימים
לתשומת לב הטסים לברלין: השביתה הנרחבת צפוייה להחריף השבוע ויש להיערך בהתאם לאייטם המלא
לתשומת לב הטסים לברלין: השביתה הנרחבת צפוייה להחריף השבוע ויש להיערך בהתאם
פודקאסט למטייל
פודקאסט למטייל
ברוכים הבאים ל-Travel Maker, הפודקאסט של למטייל על כל מה שחם בתיירות בארץ ובעולם. פודקאסט למטייל
פודקאסט למטייל
חופשה באזרבייג'ן
חופשה באזרבייג'ן
חופשה באחד מהיעדים המרתקים והמגוונים ביותר בעולם! חופשה באזרבייג'ן
חופשה באזרבייג'ן
לכתבה המלאה
חופשה באזרבייג'ן
טיול טבע באזרבייג'ן: גן עדן פראי, אטרקציות מלהיבות ונופים עוצרי נשימה לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
חופשה באזרבייג'ן
בין מגדלי הלהבה לאתרי הסקי: טיול משפחתי מפתיע באזרבייג'ן לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
חופשה באזרבייג'ן
טעימה מאזרבייג'ן: מסע קולינרי בארץ האש והתבלינים לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
חופשה באזרבייג'ן
בדרך המשי אל השלווה: החיים הטובים של אזרבייג'ן לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
טיסות זולות ברגע האחרון
טיסות זולות ברגע האחרון
מצאנו לכם את הטיסות הסודיות הכי זולות טיסות זולות ברגע האחרון
טיסות זולות ברגע האחרון
הפלגות נופש חלומיות
הפלגות נופש חלומיות
קבלו השראה לקרוז הבא שלכם! הפלגות נופש חלומיות
הפלגות נופש חלומיות
לכתבה המלאה
הפלגות נופש חלומיות
קבלו את המדריך האולטימטיבי לקרוזים והפלגות נופש לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
הפלגות נופש חלומיות
יוקרה על המים: 7 קרוזים ששווה לכם להכיר לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
הפלגות נופש חלומיות
הפלגה ליוון - כל מה שחשוב לדעת לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
מגלים את ניו יורק
מגלים את ניו יורק
ברוכים הבאים לעיר הנוצצת ביותר בעולם! מגלים את ניו יורק
מגלים את ניו יורק
לאן טסים בפסח?
לאן טסים בפסח?
היעדים שיסדרו לכם חג מההגדות לאן טסים בפסח?
לאן טסים בפסח?
טיול תרמילאים
טיול תרמילאים
עפים על העולם: כל מה שצריך לטיול תרמילאים בחו"ל טיול תרמילאים
טיול תרמילאים
לכתבה המלאה
טיול תרמילאים
מסע שלם על הגב: כל מה שצריך לטיול תרמילאים בחו״ל לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
טיול תרמילאים
הטרנד החדש של התרמילאים: המלצות ליעדים לטיול ביניים בלתי נשכח לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
מגזין לייף סטייל
מגזין לייף סטייל
כל מה שצריך כדי לצאת לחופשה בסטייל מגזין לייף סטייל
מגזין לייף סטייל