קוברה בניו יורק Kobra in New York

תמונה ראשית עבור: קוברה בניו יורק Kobra in New York
Photo:Amikam Shuv-Ami

הקדמה

קוברה בניו יורק, משמע – ציורי קיר יפהפיים במרחב הציבורי של העיר ניו יורק. ציורים שנעשו על ידי אומן ברזילאי בשם אדוארדו קוברה Eduardo Kobra, המכונה קוברה.

כחובב אומנות, לרבות "אומנות רחוב" (Street Art), אני נמשך אחר יצירות אומנות במרחב הציבורי. העיר ניו יורק היא אחת הערים הגדולות המשופעות בעבודות יפהפיות מסוג זה, בהן בולטת הנוכחות של קוברה.

אדוארדו קוברה נחשב לאחד מהיוצרים הגדולים והחשובים ביותר של "אומנות "רחוב" בעולם, אם לא הגדול והחשוב שבהם. אין בו את המסתורין שיש בבנקסי. קוברה הוא אומן מוכר, הפועל בגלוי וברשות.

קוברה הוא צייר מדהים ורב גוני. מגוון העבודות שלו ואיכותן היא תופעה יוצאת דופן. לאוהבי אומנות, זו מתנה.

קוברה הוא אייקון בעיר ניו יורק וכך גם העבודות שלו. ציוריו מוסיפים יוקרה, חן ועניין לעיר ולמבנים בהם העבודות מוצבות. העבודות מושכות תשומת לב וחיוך. מעבר לכך, הן גם מהוות אטרקציות תיירות.

עבודות של קוברה נמכרות על ידי גלריות בעולם, בנוסף לפעילותו במרחב הציבורי.

סקירה זו מספרת על אודות מספר עבודות "אומנות רחוב" של קוברה בניו יורק, אותן צילמתי בשנים 2018 וב 2023, כמו גם אספר קצת על האומן ומאפייני יצירתו.

 אמנות רחוב – רקע קצר

"אומנות רחוב" היא אומנות חזותית (ציורי קיר Murals) הנעשית ומוצגת במרחב הציבורי,בד"כ ברשות ובאישור, וזאת במטרה שיצפו בה. עבודות "אומנות רחוב" מותאמות למקום בו מוצגות (Site Specific).

נהוג להתייחס ל"אומנות הרחוב" כמי שצמחה מתופעת הגרפיטי.

גרפיטי היא כתובת של אותיות היוצרות תג, מילה או מילים, המבטאים שם, ביטוי עצמי, או מסר. גרפיטי בדרך כלל נעשה במרחב הציבורי ללא רשות בעלי הנכס עליו בוצע. במרבית המקרים, מדובר בוונדליזם ועבירה על החוק. גרפיטי הנעשה באישור והסכמת בעלי הרכוש נחשב ל"אומנות רחוב".

הגרפיטי צמח בשנות ה־60 של המאה הקודמת בארה"ב, בעיקר בניו יורק ובפילדלפיה. אנשים העלו כתובות באותיות בהן תייגו את שמם (או שמם "המחתרתי"), או שביקשו להעביר באמצעותם מסר. בשנות ה־80 של אותה מאה כבר הופיעו יצירות אומנות של ממש, בין היתר בהשפעת סגנון הפופ ארט שאנדי וורהול, קית' הרינג, רוי ליכטנשטיין ואחרים פיתחו. הרינג וליכטנשטיין אף הציגו מיצירותיהם במרחב הציבורי. הראשון ברחוב והשני בחלל מרכזי של מבנים בהם תנועת אנשים.  

בשלב זה אומנות הרחוב בידלה עצמה מהגרפיטי. היא עסקה בציורי אומנות של ממש ולא בחיבור של אותיות. בהדרגה יצירות אלה נעשו ברשות ובאישור בעלי הנכס עליו צוירו.

באותן שנים הגרפיטי ו"אומנות רחוב" לא היו לגיטימיים. הם נתפסו כמעשה חבלה וונדליזם ברכוש ופגיעה בחזות המרחב הציבורי.  גורמי חוק רדפו אומנים שפעלו ברחובות ובתחנות הרכבת ושמו אותם במאסר. זה היה גם גורלו של ז'אן פול באסקייה האמריקאי, מחלוצי אומנות הרחוב בשנות ה־80.

האומנים פעלו במחתרת ובהסתר. היו שכינו אומנות זו כאומנות של גרילה.

בהדרגה, "אומנות הרחוב" צעדה צעד נוסף בהתפתחותה, בכך שנעשתה באישור ובהסכמת בעלי הרכוש, עליהם נעשו עבודות הציור.

כיום, "אומנות הרחוב" היא זרם חשוב ,לגיטימי, מוערך ומקובל באומנות העכשווית. היא נוכחת במרחבים ציבוריים, בעיקר אורבניים. אומנים מוזמנים ליצור במרחב הציבורי תמורת תשלום. חברות פרסום מגייסות אומנים ליצור יצירות שיקדמו מותגים, או מסרים. גלריות לאומנות משווקות יצירות של אומנים הפועלים ברחובות ובכסף רב.

מיהו קוברה ?

אדוארדו קוברה נולד בשנת 1975 בסן פאולו São Paulo, ברזיל, עיר בה הוא מתגורר גם כיום. לדבריו, החל לצייר ברחוב כבר בגיל 12. בשנת 1995, בגיל 20, הוא הקים לעצמו סטודיו, בו פיתח את סגנון הציור שלו.

קוברה ויצירתו הושפעו מאוד מציירים מפורסמים, בהם ראש וראשון האומן האמריקאי, אנדי וורהול, חלוץ זרם הפופ-ארט, אומנות שהשפיעה רבות על תחום "אמנות הרחוב". בנוסף לאנדי וורהול, השפיעו על קוברה גם אומני פופ-ארט אחרים כקית' הרינג ורוי ליכשטנשטיין. קוברה הושפע רבות גם מז'אן מישל באסקייה האמריקאי, אחד מחלוצי "אומנות הרחוב", שפעל בניו יורק בשנות ה־80 של המאה ה־20 ומת בגיל 27 מצריכת סמים (גיל עליו יסופר בהמשך בהקשר זה). גם בני הזוג פרידה קאלו ודייגו ריברה היו מושא להערצה והשראה עבור קוברה. דייגו ריברה התפרסם בזכות ציורי קיר ענקיים שיצר במקסיקו ובאמריקה הלטינית, במחצית הראשונה של המאה ה־20.

כפי שצוין לעיל, במהלך שנות ה־80 וה־90 של המאה הקודמת, "אומנות רחוב" הייתה עניין מחתרתי, לא חוקי ולא מקובל, מה שמסביר שבשנים אלה ועד שנת 2007 קוברה פעל בשוליים ובצללים.

בשנת 2007, קוברה החל לשתף פעולה עם משרדי פרסום בברזיל, שאפשרו לצייר במרחב הציבורי. מכאן הוא החל לצבור פרסום ומוניטין ולבצע עבודות בהיקף נרחב.

נכון לשנת 2023, מועד כתיבת סקירה זו, קוברה יצר מאות רבות של יצירות אומנות רחוב. הן מפוזרות ב־17 ארצות, בחמש יבשות. ציור הקיר הגדול בעולם, מעשה ידי קוברה, מוצג בברזיל בריו דה ז'נירו

מידע מקיף על אדוארדו קוברה ועבודותיו בעולם כולו, לרבות בניו יורק, נמצא באתר האינטרנט של האמן (בשפה הפורטוגזית) בקישור הבא: https://www.eduardokobra.com/ .

מאפייני עבודתו של קוברה

קוברה מצייר בממדים גדולים. ציור קיר שלו יכול לכסות חלק של בניין בן מספר קומות, או חזית רחבה של מבנה באורך עשרות מטרים.

הוא גם מצייר בדרך כלל בגובה מעל פני הקרקע. בדרך זו עבודותיו נשמרות מספר שנים, מבלי יכולת לחבל בהן. ישנם מספר מקרים בהם צייר על קיר בגובה נמוך של 4-2 מטר מהקרקע, והציורים כבר אינם קיימים, או שהושחתו. דוגמאות לכך יוצגו בהמשך.

קוברה מצייר בצבעים עזים, כאשר האדום והצהוב בולטים. הוא מצייר במברשת וגם בספריי. לעיתים הוא מצייר בשחור-לבן ומוסיף קטע צבעוני לציור, שמעצים אותו ובו גם מוטבע סגנון הציור שלו. מדובר בסגנון בו משלב קוברה צבע בצורות גאומטריות שונות – מרובעים, מעוינים ומשולשים לרוב, המעניקים תחושה של קליידוסקופ ושל ציור תלת מימד.  בכל ציור הוא משלב גם מינורית את חתימת ידו לצד דגל ברזיל המהווים את סימן ההיכר שלו

ציוריו של קוברה נושאים מסר – בעד שלום, חופש, ערכים חברתיים וחברה טובה יותר.  מסר המכיר תודה ומנציח גיבורי תרבות, דמויות הרואיות, היסטוריות ומעוררות השראה ומחשבה, כגון: מהטמה גאנדי, מאריה תרזה, אלברט איינשטיין, ולוחמי האש של העיר ניו ירק ב־11 בספטמבר 2011 . בנוסף, דמויות שהשפיעו על קוברה ויצירתו.

ציוריו של קוברה ריאליסטיים. במקרים רבים ניתן להבחין בקשר האסוציאטיבי בין נושא הציור לבין מיקומו.

לא ניתן להתבלבל בציוריו של קוברה, אלה מזוהים מיידית הודות לסגנונו הייחודי.

 קוברה בניו יורק 

ניו יורק נחשבת לעיר הבולטת בה צמחה והתפתחה "אומנות הרחוב". זאת, מסוף שנות ה 60 של המאה הקודמת עת נעשתה תחילה במחתרת, נחשבה לבלתי חוקית ונרדפת, ועד שהפכה לזרם מרכזי מוערך באומנות העכשווית, בעשור השני של המאה ה־21.

חלוצי "אומנות הרחוב" עשו את ניו יורק כר לפעילותם. טבעי היה לקוברה שיפעל גם הוא בעיר זו ויותיר בה חותם משלו.

בעיר ניו יורק יצר קוברה 19 יצירות אומנות בשנים 2023-2013, רובן במנהטן ומיעוטן בברוקלין. רוב העבודות שרדו ועדיין מוצגות באתרים בהם נוצרו. מתוך 19 העבודות, שלוש מהן לא שרדו. שניים, משום שאמני רחוב אחרים ציירו על עבודותיו, סוג של וואנדליזם הנעשה בשם האומנות (השלישי בגלל החלטה של בעל הרכוש בו הוצב הציור- ברשות- לכסותו באפור). סצנת "אומנות הרחוב" בניו יורק היא אכזרית ומשתנה ללא הרף – במועד מסוים רואים במקום מסוים ציור א' על הקיר, ולאחר חודשים ספורים (או מספר שנים), אפשר להבחין ש א' הוסר/נמחק וציורים ב' או ג' החליפו אותו.

כל יצירותיו של קוברה בניו יורק נעשו ברשות ובאישור. חלק מהן נעשה לאחר שקוברה הוזמן לבצען ותוך שיתוף פעולה וסיוע של גורמים מקומיים בעיר.

עבודתו הראשונה של קוברה בניו יורק נעשתה ב־2013. היה זה ציור מרהיב שנקרא "הנשיקה" The kiss.

קוברה שהה בעיר ניו יורק בשנת 2018. זאת, לאחר שקיבל מלגת אמן, שאפשרה לו ליצור בעיר ניו יורק. בשנה זו הוא יצר 15 ציורי קיר (מתוך ה־19). כפי שצוין, שלוש יצירות מאלה שיצר בניו יורק אינן קיימות עוד, בעקבות השחתה.

בתקופת הקורונה (מרץ 2020 עד מרץ 2021) הייתה הפסקה מובנת בפעילותו בעיר. הוא חזר ליצור בה באוקטובר 2021 . במתחם של "מרכז הסחר העולמי"  WTC- World Trade Center הוא צייר ציור אופקי גדול הנקרא "נשות העולם" (יוצג בהמשך).

סרטון וידאו המציג עבודות של קוברה בעיר ניו יורק בשפה הפורטוגזית בקישור הבא

להלן יוצגו העבודות של קוברה ברחבי ניו יורק, אשר נעשו בשנים 2023-2013, לפי אזורים.

מרכז מנהטן  Mid Manhattan

"גאונות היא לרכב על אופניים  Genius is to bike ride  "

ציור מקסים המציג את הגאון אלברט איינשטיין, רוכב על אופניים .זהו ציור אנכי גדול מימדים על בניין, הממוקם על מפגש השדרה השלישית עם רחוב 48. הציור נעשה על ידי קוברה בשנת 2018. ציור דומה נעשה על ידו בסן פאולו ב־2015.

כתובת: Manhattan . 3rd Ave at 48th St, על השדרה השלישית פינת רחוב 48 (מזרח).

"גאון רוכב על אופניים", ציור של קוברה בניו יורק. צילום: עמיקם שוב-עמי. “Genius is to bike ride”, by Kobra in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami

"האמיצים של 9/11  The Braves of "

מחווה והוקרה ללוחמי האש של העיר ניו יורק, שלחמו בגבורה בהצלת חיים, ובכך הקריבו חייהם, באירוע מתקפת הטרור על מגדלי התאומים בעיר ניו יורק ב 11 בספטמבר 2001.

הציור נעשה בשנת 2018, במקביל ל"איינשטיין על האופניים" ובסמוך לו. זהו ציור אנכי גדול שנעשה על בניין במפגש השדרה השלישית עם רחוב 49. ציור מרגש.

כתובת: Manhattan, NYC 3rd Ave at 49th  E St., על השדרה השלישית  פינת רחוב 49.

"האמיצים של 11/9", ציור של קוברה בניו יורק. מחווה ללוחמי האש של העיר ניו יורק, שפעלו בגבורה באסון הפיגוע ב"מגדלי התאומים". צילום: עמיקם שוב-עמי. “The Braves of 9/11 ", by Kobra in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami
"האמיצים של 11/9", ציור של קוברה בניו יורק. מחווה ללוחמי האש של העיר ניו יורק, שפעלו בגבורה באסון הפיגוע ב"מגדלי התאומים". צילום: עמיקם שוב-עמי. “The Braves of 9/11 ", by Kobra in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami

" שלום  Peace"

ציור קיר מינורי יחסית, חבוי משהו ובכל זאת נוכח. מבטא את אחד המסרים הבולטים של קוברה. בציור, מציג קוברה את דמותו של רוי ליכטנשטיין Roy Lichtenstein, אמן הפופ-ארט אמריקאי (יהודי). רוי העביר מסרים שונים בעבודותיו, לרבות בעד השלום. בשנת 1969 יצר ציור המורכב משלושה לוחות ציור, הנקרא  Study for Peace Through Chemistry . בציור זה מקדם רוי שלום באמצעות כימיה, כלומר ההתקדמות במדע קשורה בהשגת שלום עולמי.

סגנון הציור של רוי ליכטנשטיין כלל בין היתר שימוש בצורות גאומטריות שנות ,אותן מילא בצבע. קוברה ניכס אלמנט זה ועשה אותו לדומיננטי בציוריו.

מידע נוסף על הקשר של רוי ליכטנשטיין לאומנות במרחב הציבורי ועל ציור קיר שעשה במבואת ריקליס בכניסה הראשית למוזיאון תל אביב ,ראו בסוף סקירה זו.

קוברה עשה את הציור "שלום" בשנת 2018 .

כתובת: 225 E 44th St. Manhattan  ברחוב 44 מזרח, בין השדרה השנייה לשלישית.

"שלום", ציור של קוברה בניו יורק. מחווה לרוי ליכטנשטיין. צילום: עמיקם שוב-עמי. “Peace”, by Kobra in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami
"שלום", ציור של קוברה בניו יורק. מחווה לרוי ליכטנשטיין. צילום: עמיקם שוב-עמי. “Peace”, by Kobra in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami

אזור צ'לסי

"סובלנות  Tolerance"

היצירה נושאת מסרים של סובלנות, אי אלימות, חופש, שיוויון וחמלה. לצורך העברת מסרים אלה, עשה קוברה שימוש בדמויותיהם של מהטמה גאנדי והאמא תרזה, דמויות איקוניות הסטוריות שהטיפו למסרים אלה והמזוהות איתם.  לציור זה שם נוסף -Mother Teresa and Gandhi Mural by Kobra. הציור נעשה בשנת 2018, גבוה על קיר בניין במערב אזור צ'לסי ולו נוכחות גם מרחוק.

כתובת :  30 10th Ave at 18th W St. ,  על השדרה העשירית פינת רחוב 18 מערב.

"סובלנות", ציור של קוברה בניו יורק. צילום: עמיקם שוב-עמי. “Tolerance”, by Kobra in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami
"סובלנות", ציור של קוברה בניו יורק. צילום: עמיקם שוב-עמי. “Tolerance”, by Kobra in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami

אנו אוהבים את ניו יורק 2 We Love NY "

אלברט איינשטיין מככב ביצירה נוספת של קוברה, הנמצאת באזור צ'לסי. בציור מתואר איינשטיין (ואולי קוברה התכוון לעצמו) מבטא את אהבתו לעיר ניו יורק בציור גרפיטי, כשידו לוחצת על ספריי צבע . מסר האהבה מתואר בלב אדום ובנוסחה "אוהבים את ניו יורק בריבוע" .

במאי 2023, עת צילמתי ציור זה, ניתן להבחין שמישהו הוסיף כיתוב ביקורתי בתחתית הציור, לפיו "אלימות היא לעולם אינה אהבה" . כנראה שהכוונה הייתה לתמיכתו של איינשטיין בפיתוח פצצת האטום. אלברט איינשטיין לא היה מעורב כלל בפרויקט פיתוח והפעלת פצצות אלה. אולם, בשנת 1939 הוא הצטרף למכתב, ששלחו מספר מדענים לפרנקלין רוזוולט נשיא ארה"ב, הממליץ על פיתוח פצצת אטום, בטרם תפתח גרמניה הנאצית פצצה כזו. למכתב זה הייתה השפעה רבה וארה"ב הקדימה את גרמניה במרוץ זה. לימים איינשטיין התחרט על הצטרפותו למכתב המדענים.

מדוע מופיע הספרה 2 בשם ציור קיר זה ? זאת, מאחר ויש כבר בניו יורק (אזור צ'לסי) ציור קיר הנושא את השם "אני אוהב את ניו יורק", המתאר גבר בחליפה הצובע קיר בספריי צבע, מביט באהבה לעיר. ציור זה נמצא ברחוב 17 מערב מספר 587 ,בסמוך לשדרה השישית.

ציור הקיר “אנו אוהבים את ניו יורק 2 We Love NY " נעשה ע"י קוברה בשנת 2018.

כתובת:    216 8th Ave at W 21 St., על השדרה השמינית ,פינת רחוב 21 מערב.

"אנו אוהבים את ניו יורק 2", ציור של קוברה בניו יורק. צילום: עמיקם שוב-עמי. “We Love NY 2”, by Kobra in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami
"אנו אוהבים את ניו יורק 2", ציור של קוברה בניו יורק. צילום: עמיקם שוב-עמי. “We Love NY 2”, by Kobra in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami
"אני אוהב את ניו יורק" , ציור קיר של ניק ווקר, ברח' 17 פינת השדרה השישית במנהטן. צילום עמיקם שוב-עמי. “I Love New York”, Nick Walker mural, at 17th st. at 6th ave, Manhattan, NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami

"הר רושמור  Mount Rushmore"

אומנים רבים השפיעו על "אומנות הרחוב" וההיסטוריה שלה. יצירתו של אדוארדו קוברה הושפעה מהם. בציור זה הוא מוקיר ונותן ביטוי ובמה במרחב הציבורי לארבעה מהבולטים שבהם - אנדי וורהול Andy Warhol , פרידה קאלו Frida Khalo, קיט' הרינג  Keith Haring, וז'אן מישל באסקייה Jean-Michel Basquiat. בשנות ה80 של המאה ה־20. שני האחרונים יצרו יצירות אומנות במרחב הציבורי של העיר ניו יורק ובמידה רבה היו חלוצים בתחום זה. הם גם תרמו להתפתחות "אומנות הרחוב", בדרך להפיכתה לזרם אומנות עכשוית לגיטימית, מוערך ומבוקש. ריברה צייר ציורי קיר ענקיים במרחב הציבורי במקסיקו ובמקומות אחרים באישור.

"הר רושמור" של קוברה הוא ציור קיר גדול שנעשה בהשראת ארבעת פסלי נשיאי ארצות הברית, החצובים במרומי הר רושמור, במדינת דרום דקוטה בארה"ב. בציור זה מציג קוברה את פיסול הדמויות של הר רושמור, אלא שאת ארבעת הנשיאים מחליפים ארבע אומנים אלה ובסדר שצוין לעיל.

הציור נעשה בשנת 2018 בשיתוף פעולה עם גלריית HG הניו יורקית לאומנות עכשווית http://www.hgcontemporary.com/  . להלן קישור שהפיצה גלריה זו על יצירה זו ותהליך הכנתה.

זהו ציור קיר גדול, המוצב גבוה בבניין באזור צ'לסי, בו ניתן להבחין מרחוק, לרבות ממעבר היי ליין Highline . לציור זה יש שם נוסף - "הר רושמור של האומנות Mount Rushmore of Art" .

כתובת: 210 10th Ave,at W 22 St. , נמצא על השדרה העשירית בפינת רחוב 22 מערב.

"הר רושמור", ציור של קוברה בניו יורק. מחווה לאמנים שהשפיעו על ההיסטוריה של "אומנות הרחוב" ועל קוברה. משמאל לימין: אנדי וורהול, פרידה קאלו, קיט' הרינג וז'אן מישל באסקייה. צילום: עמיקם שוב-עמי. “Mount Rushmore“, by Kobra in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami
"הר רושמור", ציור של קוברה בניו יורק. מחווה לאמנים שהשפיעו על ההיסטוריה של "אומנות הרחוב" ועל קוברה. צילום: עמיקם שוב-עמי. “Mount Rushmore“, by Kobra in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami

"הנשיקה  The Kiss"

"הנשיקה" הייתה למעשה עבודתו הראשונה של קוברה בניו יורק. היא נעשתה והוצגה ב־2013. ציור מרהיב ויפהפה.

יצירה זו נעשתה בעקבות צילום אייקוני הנקרא V-J Day Kiss in Times Square. הצילום בוצע על ידי אלפרד אייזנשטאט Alfred Eisenstaedt , ב־14 באוגוסט 45, בכיכר המרכזית של העיר ניו יורק, כיכר טיימס, בשעה שהמון חוגגים יצאו לחגוג את ניצחון ארה"ב על יפן וסיום מלחמת העולם השנייה. בצילום נראה מלח שחזר מהמלחמה נושק לצעירה מקומית בכיכר ההומה וחוגגת. קוברה צייר את המתואר בצילום באופן ריאליסטי, אולם צייר על פי טעמו בצבעיו ובסגנונו.

יצירה זו, שכבשה לבבות רבים, הוצבה על גג בניין באזור צ'לסי ונצפתה היטב, גם היא, מטיילת היי ליין (High Line).

אולם, יצירה זו אינה קיימת עוד. ישנה השערה, לפיה הבעלים של הבניין בו הוצבה היצירה הורה לכסות את הציור כולו באפור ובכך העלימו, כנראה מסיבה עסקית

500 West 25th Street (at the corner of 10th Ave)כתובת:

פרטים על הציור וגורלו בקישור הבא:
https://lokagraph.com/listing/the-v-j-day-kiss-mural-in-new-york-city/

מנהטן תחתית Downtown Manhattan 

"מועדון 27  Club "

עבודה אייקונית, מרגשת ומרהיבה, שנעשתה בציור קיר במנהטן תחתית שבעיר ניו יורק. באוקטובר 2018

הייתה זו יוזמה של קליניקת רפואה אלטרנטיבית בשם Evolve , ברחובRivington  בלואר איסט סייד (Lower East Side), שהייתה מעוניינת בציור קיר גדול ויפה שיוצב בחזית הבניין בו שכנה, מבנה שסבל מגרפיטי מכוער וונדליזם. הקליניקה בחרה באדוארדו קוברה ליצור עבורה ציור קיר זה. 

הבחירה ברעיון של "מועדון 27" (Club 27) כנושא לציור הקיר היה טבעי לקליניקה רפואית והוא נועד להעביר מסר, על הסכנה בצריכת סמים, לקהילת האזור.

יצירה זו הייתה מחווה לחמישה זמרים ומוסיקאים מפורסמים (הכלולים ברשימת "חברי המועדון"), שמתו כולם בגיל 27. רובם מתו כתוצאה משימוש מופרז בסמים ובאלכוהול. חמשת המוסיקאים כוללים את: ג'ימי הנדריקס Jimi Hendrix , ג'ניס ג'ופלין Janis Joplin   , קורט קוביין Kurt Cobain  , ג'ים מוריסון Jim Morrison , ואיימי ווינהאוס Amy Winehouse . קורבין התאבד בירייה כתוצאה מדיכאונות. "מועדון 27" הוא מושג שנטבע בכתבי עת, עיתונות, רומנים, קולנוע ותיאטרון.

דמויות החמישה תוארו בציור הקיר בצורה ריאליסטית לחלוטין. בסגנון ובצבעים של קוברה.

הייתה זאת יצירת אומנות יוצאת דופן שצוירה על קיר בגובה של 6-5 מטרים מרצפת הרחוב. קל היה לחבל בה.  כבר צוין שבניו יורק אומני רחוב נוהגים להעלות יצירות שלהם על יצירות של אחרים. לא תמיד, לא בכל מקום, אבל התופעה קיימת. זה היה גורלה של יצירה זו.

צילמתי יצירה זו בדצמבר 2018 במלוא תפארתה. כשחזרתי למקום במאי 2023, כמעט לא נותר ממנה זכר. כמה חבל.

צילומים והסבר (בפורטוגזית) של היצירה הנפלאה הזו כדאי לראות באתר של אדוארדו קוברה בקישור הבא https://www.eduardokobra.com/projeto/5/clube-27

קטע וידאו דובר אנגלית המציג עבודה זו, בקישור הבא  

כתובת:    36 Rivington st.,at Forsyth St. Manhattan   , ברחוב רווינגטון 36 ,פינת רחוב פורסיט', במזרח מנהטן תחתית.

המקום בו הוצג הציור "מועדון ה-27" של קוברה ב 2018 , כפי שהוא נראה במאי 2023. הציור המקורי שהיה כאן, אינו קיים עוד. הוא הושחת וכוסה בוונדליות של אומן רחוב אחר. צילום: עמיקם שוב-עמי. Photo: Amikam Shuv-Ami

 "נשות העולם Women of the World "

ציור קיר מקסים, צבעוני וגדול המוקדש לנשות העולם. הציור מציג חמש נשים מחמש יבשות, והוא נמצא מאחורי בית בירה פתוח. הציור משתרע אופקית על פני עשרות מטרים, בגובה של מטרים ספורים. הציור משתלב בצורה נפלאה באזור אורבני זה. שם הציור – "מרכז הסחר העולמי  WTC ".

הציור נעשה באוקטובר 2021, אחרי תקופת מגפת הקורונה בקמפוס האומנות הפתוח של מרכז הסחר העולמי WTC במנהטן התחתית.

כתובת:  2 World Trade Center . על רחוב צרצ' פינת רחוב ווסי Church St. at Vesey St .

"נשות העולם", ציור של קוברה בניו יורק. מחווה לנשים מחמשת יבשות העולם. צילום: עמיקם שוב-עמי.” Women of the World”, by Kobra in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami
"נשות העולם", ציור של קוברה בניו יורק. מחווה לנשים מחמשת יבשות העולם. צילום: עמיקם שוב-עמי.” Women of the World”, by Kobra in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami
"נשות העולם", ציור של קוברה בניו יורק. מחווה לנשים מחמשת יבשות העולם. צילום: עמיקם שוב-עמי.” Women of the World”, by Kobra in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami

" צבעים של חופש Colors of Liberty "

בציור קיר זה, המוצב במזרח מנהטן תחתית (לואר איסט סייד) מעניק קוברה צבעים לפסל החירות המפורסם של העיר ניו יורק. מיס ליברטי, סמל החופש, מוצגת בציור כשכובע סומבררו על ראשה. מכאן הציור קיבל שם נוסף " פסל החרות עם סומבררו   Statue of Liberty with sombrero".

יצירה זו נעשתה בשנת 2018.

כתובת:Manhattan 49 Thompson St. at Broome St. , בפינת רחוב תומפסון עם רחוב ברום במזרח מנהטן תחתית.

"צבעים של חופש", ציור של קוברה בניו יורק. צילום: עמיקם שוב-עמי. Colors of Liberty, by Kobra in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami

"הפסיקו כלי נשק Stop Guns " (בלואר איסט סייד)

יצירה זו נעשתה על ידי קוברה בשנת 2018. היא הוצבה גבוה על קיר בניין במזרח מנהטן התחתית (Lower East Side).

הציור מתאר נער צעיר המחזיק אקדח מכוון בידו והמצלם עצמו סלפי בחיוך.

המסר של יצירה זו הוא לעורר תשומת לב ולקרוא תגר נגד תופעת הפצת נשק וכן נגד האלימות והירי בבתי הספר. 

כתובת : 233 Eldridge St. near Stanton St. , על רחוב אלדרידג' ,בין רח' סטנטון וסמוך אליו, לבין רחוב האסטון מזרח.

"עצרו את הנשק", ציור של קוברה בניו יורק. צילום: עמיקם שוב-עמי. “Stop Guns”, by Kobra in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami
"עצרו את הנשק", ציור של קוברה בניו יורק. צילום: עמיקם שוב-עמי. “Stop Guns”, by Kobra in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami

 " הפסיקו מלחמות Stop Wars " (West Village)

ציור קיר נוסף של קוברה בניו יורק הנושא מסר נגד מלחמות.

הציור מתאר דמות רובוט מהסדרה הקולנועית "מלחמת הכוכבים" הקרויה C-3PO, המחזיקה בידה תמרור עצור ובו הכיתוב "הפסיקו מלחמות".

הציור נעשה בשנת 2018.

כתובת : 391 Christopher St., at West St, Manhattan   , סמוך לנהר ההדסון במערב הוויליג'.

 "אליס איילנד Ellis island "

ציור קיר המוקדש לנושא המהגרים וקשיי ההגירה. הציור מתאר חמש דמויות שעברו את תחנת המהגרים של אליס איילנד (במפרץ הכניסה לניו יורק, בסמוך לפסל החרות) בדרכם אל ניו יורק ומדינות ארצות הברית.

זהו ציור קיר ענק שעבר הליך אישורים ממושך יחסית. הוא הוצב על קיר בית ספר תיכון ציבורי, הנקרא High School M56 - City As School.  האומן ז'אן מישל בסקייה, אותו העריץ קוברה, שהיה בוגר של בית ספר זה. זו מחווה של קוברה לאמן ולבית הספר.

זהו אחד מציורי הקיר הגדולים בניו יורק, אם לא הגדול שבהם, בגודל של  כ 1900 מ"ר.

הציור הושלם בראשית נובמבר 2018. ממוקם במערב הוויליג' (West Village).

כתובת:  16 Clarkson St.,at W Houston St.  ברחוב קלארקסון 16 פינת רחוב האסטון מערב.

“סולפיה Soulphia "

ציור קיר מינורי של קוברה, בגב בית הספר School M560 - City As School . הציור מציג דיוקן של אישה, המתייחס לאתר אינטרנט ללימודי אנגלית כשפה שניה. האתר מיועד לכל מי שמעוניין ללמוד אנגלית כשפה שנייה ויש לו גם תכנית לסטודנטים בברזיל. אתר האינטרנט נקרא  Soulphia.com .

הציור נעשה בשנת 2018.

כתובת:  16 Clarkson St,at W Houston St.  ברחוב קלארקסון 16 פינת רח' האסטון מערב.

 "שחור או לבן Black or White"

יצירה של קוברה המציגה פורטרט של מייקל ג'קסון, המורכב משני חלקים. החצי השמאלי של הדמות  היא מייקל כילד והחצי השני מייקל כמבוגר . מייקל כילד היה שחור, כמבוגר הוא שינה צבע עורו ללבן. הציור מתייחס לגזענות בחברה האמריקאית, ביחסי שחורים ולבנים.

יצירה מקורית ויצירתית שנעשה בסגנון קוברה. היא מוצבת על קיר בניין במזרח הויליג' (East Village).

היצירה נעשתה בשנת 2018.

כתובת:   400 11 E St., at 1st Ave., NYC , ברחוב 11 מזרח מספר 400,פינת השדרה הראשונה, באיסט וויליג' (East Village).

"שחור או לבן", ציור של קוברה בניו יורק. צילום: עמיקם שוב-עמי. “Black or White”, by Kobra in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami

ברוקלין  Brooklyn

" פרידה ודייגו Frida & Diego "

הציירים המקסיקניים פרידה קאלו Frida Kahlo  ובעלה דייגו ריברה  Diego Rivera הן דמויות נערצות על ידי אדוארדו קוברה, שהעניקו לו השראה ביצירותיהם.

את פרידה קאלו כבר ראינו ביצירה "הר רושמור" של קוברה. פרידה נוכחת בסצנת אומנות הרחוב בעיר ניו יורק, גם ללא קוברה.

זוהי יצירה מיוחדת, משום שגם היא מציגה פורטרט שהוא למעשה שילוב הפנים של דייגו עם פניה של פרידה.  פרידה הייתה דמות קטנה, שברירית ונכה. דייגו היה אדם גבוה וגדול מימדים. שילוב הפנים של השניים הוא אתגר. תשפטו בעצמכם את התוצאה.

הציור נעשה בשנת 2018 בשכונת פרוספקט הייטס בברוקלין.

מומלץ לצלם ציור זה לקראת דמדומים, או ביום מעונן. זאת, משום שביום שמש, צל מכסה חלק מהקיר בו ניצב הציור.

כתובת:  360 Prospect Place, Brooklyn,NYC . המקום נמצא בטווח הליכה של כ 12 דקות מתחנת רכבת התחתית  Av 7 של רכבות Q או B.

"פרידה ודייגו", ציור של קוברה בניו יורק. מחווה לציירים פרידה קאלו ודייגו ריברה. צילום: עמיקם שוב-עמי. “Frida & Diego”, by Kobra in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami
"פרידה ודייגו", ציור של קוברה בניו יורק. מחווה לציירים פרידה קאלו ודייגו ריברה. צילום: עמיקם שוב-עמי. “Frida & Diego”, by Kobra in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami

 "הילחם למען אומנות רחוב Fight for Street Art"

מחווה לשני מגדולי אמני הפופ-ארט – אנדי וורהול ו ז'אן מישל באסקייה, שהשפיעו על אדוארדו קוברה ויצירתו. השניים היו מחלוצי "אומנות הרחוב" בניו יורק בשנות ה־80 של המאה ה־20, שנים בה אומנות זו לא נחשבה ללגיטימית. בציור, השניים נכונים לקרב, כשכפפות אגרוף בידיהם . קרב על הלגיטימיות של "אומנות הרחוב" במרחב הציבורי. הם ניצחו בקרב. באומנות העכשווית, "אומנות הרחוב" היא זרם לגיטימי ואינטגרלי.

מחווה נוספת לשני נערצים אלה על ידי קוברה, נעשתה בציור אחר שלו ,"הר רושמור", עליו סופר לעיל.

ציור קיר זה נעשה בשנת 2014, בשכונת וויליאמסבורג בברוקלין. הציר ממוקם על קיר בגובה של כ 3 מטר מרצפת הרחוב והוא שרד עד כה.

כתובת:  147 Bedford Ave., at N 9th St,Brooklyn,NYC, ברחוב בדפורד מספר 147,פינת רחוב 9 צפון ,ברוקלין.

"הילחם בעד אומנות רחוב", ציור של קוברה בניו יורק. צילום: עמיקם שוב-עמי. “Fight for Street Art”, by Kobra in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami

 "מלחמה היא גיהנום War is Hell "

ציור קיר נוסף של קוברה בשכונת ווילאמסבורג בברוקלין. ציור המגנה את המלחמה ומגייס לצורך כך את דמותו של אלביס פרסלי כחייל חובש קסדה.

הציור נעשה בשנת 2018. עדכני לחודש מאי 2023,עת ביקרתי במקום, חלק מהציור הושחת על ידי כתובת גרפיטי .  גם ציור זה נעשה על קיר בגובה נמוך של כשלושה מטרים מעל רצפת הרחוב כך שלכל אחד גישה אליו.

"מלחמה היא גהינום", ציור של קוברה בניו יורק. צילום: עמיקם שוב-עמי. “War is Hell”, by Kobra in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami
"מלחמה היא גהינום", ציור של קוברה בניו יורק. צילום: עמיקם שוב-עמי. “War is Hell”, by Kobra in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami

 " ישו הגואל Christ the Redeemer"

ציור קיר בהשראת פסל הענק של ישו המשקיף מעל העיר ריו דה ז'נרו בברזיל.

טרם ראיתי ציור קיר.

כתובת:  833 Dekalb Ave., Brooklyn, NYC

 עוד על רוי ליכטנשטיין והאומנות במרחב הציבורי  Roy Lichtenstein

רוי ליכטנשטיין (1997-1923) היה אמן מצליח ומוכר בעולם האומנות. הוא היה מראשי אומנות הפופ ארט . עבודות שלו הוצגו ומוצגות במיטב המוזיאונים בעולם ונמצאות באוספים שלהם.  הייתה לו השפעה על  "אומנות הרחוב" ועל אומני ציור לא מעטים.

רוי יצר גם ציורי קיר גדולים murals בחללים מרכזיים בתוך מבנים. כולם בסגנון הפופ-ארט של עבודותיו. היו שמונה כאלה. שישה בארצות הברית, אחד בגרמניה ואחד בישראל. https://publicdelivery.org/roy-lichtenstein-public-murals/#Message_of_the_works

אחד מציורים אלה מפאר את פנים תחנת הרכבת התחתית subway של הטיימס סקוור (רחוב 42) במנהטן. כמה אירוני. אומנים נרדפו במחצית השנייה של המאה הקודמת על גרפיטי בתחנות ובקרונות רכבת התחתית (Subway), ומאז שנת 2002 מוצג הציור של ליכטנשטיין בתחנה שצוינה שהיא תחנת רכבת תחתית מרכזית בעיר ניו יורק.

אחד הציורים המפורסמים של רוי ליכטנשטיין בהשראת קומיקס נקרא " נערה בוכה  Crying Girl " (באוסף מוזיאון מילווקי, ארה"ב) .אומן בריטי בשם D*Face  יצר ציור קיר יפה הנקרא    הנקרא  Double Crossed בהשראת הציור של ליכטנשטיין. הציור מוצב גבוה על בניין בפינת הרחובות  Broome Street & Lafayette המנהטן תחתית. ציור נוגע ומרגש.

יצוין כהערה, כי הציור "הנערה הבוכה" של רוי  נעשה על ידו במספר לא מעט של גרסאות וצורות. לעיתים אותו נושא אך בשמות שונים ובגרסאות שונות. הגרסה האהובה עלי מוצגת במוזיאון מילווקי לאומנות והיא נעשתה ב 1964.  גרסה אחרת מוצגת במוזיאון גוגנהיים בניו יורק.  רוי עצמו קיבל השראה לציורים של "הנערה הבוכה"  מציור קומיקס של אחר, אותו ראה וניכס לעצמו.

לרוי ליכטנשטיין עבודת אומנות מרשימה בישראל (בשם "קיר מוזיאון תל אביב"), שנתרמה ומוצגת קבע במוזיאון תל אביב לאומנות. רוי עבד על הציור במוזיאון עצמו ותרם אותו למוזיאון. הציור ממוקם על אחד מקירות מבואת ריקליס של המוזיאון (Site Specific). יצירתו של רוי ליכטנשטיין נעשתה ב־1989 לאחר שביקר במוזיאון מוקדם יותר. הוא התרשם מהמוצגים שבו ומהחלל שניתן להצבת יצירתו. כשנכנסים למבואה יש להסתובב לאחור, להרים מבט, ולצפות בציור הגדול המוצב אופקית במיקום גבוה. הציור  מורכב משני חלקים (למעשה על שני חלקי קנבס דבוקים לקיר) – הראשון, ציור פיגורטיבי ובו אלמנטים גאומטריים הצבועים בצבעים שונים, חלקם מנוקד. השני ציור מופשט המתכתב עם החלק הראשון. https://www.clfb.org.il/heb/Articles/Lichtenstein/

יצירת האומנות של רוי ליכטנשטיין במבואה הראשית של מוזיאון תל אביב לאומנות.צילום: עמיקם שוב-עמי. Photo:Amikam Shuv-Ami

סרט דוקו משנת 1991 על רוי ליכטנשטיין ועבודותיו, בקישור הבא

מידע נוסף על רוי ליכטנשטיין בקישור הבא https://en.wikipedia.org/wiki/Roy_Lichtenstein

ציור קיר של האמן הבריטי D*Face הנקרא Double Crossed, שנעשה בהשראת "הנערה הבוכה" של ליכטנשטיין, הנמצא במנהטן תחתית.צילום: עמיקם שוב-עמי. Double Crossed”, by D*Face, in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami
ציור קיר של רוי ליכטנשטיין בתחנת הרכבת התחתית "טיימס סקוור" / "רחוב 42" בעיר ניו יורק. צילום: עמיקם שוב-עמי.” Roy Lichtenstein Mural at Times Square subway station in NYC. Photo: Amikam Shuv-Ami

מידע נוסף למטייל בניו יורק

מאמרים נוספים בהם מידע רב למטייל בניו יורק, ניתן למצוא בבלוג זה בקישורים הבאים:

ניו יורק , להתאהב בקלות - מדריך מקיף    https://www.lametayel.co.il/posts/jw1o1m

לגלות את ברוקלין היפה      https://www.lametayel.co.il/posts/n0prpl

 ניו יורק - לואר איסט סייד, צ'יינה טאון, ליטל איטלי  https://www.lametayel.co.il/posts/70wdpo

ניו יורק - יום טיול בסוהו    https://www.lametayel.co.il/posts/20ygk0

ניו יורק – לטייל בשכונות החרדיות של העיר  https://www.lametayel.co.il/posts/ew0mmo

טיול אמנות רחוב - לואר איסט סייד, ניו יורק https://www.lametayel.co.il/posts/5d7n0k

לונג איילנד - טיול יום ויותר, מחוץ לניו יורק   https://www.lametayel.co.il/posts/ewl0w0

ניו יורק – נופים ואחוזות בעמק הדסון , מזרחית לנהר  https://www.lametayel.co.il/posts/x7xoey

ניו יורק – עיירות קסומות ואתרי טבע במערב עמק הדסון   https://www.lametayel.co.il/posts/p0gy4e

ניו יורק בחודש דצמבר  https://www.lametayel.co.il/posts/0x15k9

ניו יורק לילדים     https://www.lametayel.co.il/posts/200kp8

ילדים בניו יורק - הצעה לבילוי   https://www.lametayel.co.il/posts/k20w7r

ניו יורק - מדריך קניות לא סופי     https://www.lametayel.co.il/posts/wgkwym

ניו יורק - חנויות מיוחדות   https://www.lametayel.co.il/posts/r22ydo

ניו יורק - מתוקים, בתי מאפה ובתי קפה מיוחדים    https://www.lametayel.co.il/posts/70vnvo

ניו יורק - אוכל ומסעדות, החיים הטובים   https://www.lametayel.co.il/posts/n0prg2

אומנות רחוב בברוקלין, ניו יורק    https://www.lametayel.co.il/posts/od8xrk

אומנות רחוב במנהטן , ניו יורק - מדריך לא סופי  https://www.lametayel.co.il/posts/1xyok2

קוברה בניו יורק  https://www.lametayel.co.il/posts/10m2r2

ניו יורק – ציור קיר המספר על תקופה מיוחדת בחיי העיר https://www.lametayel.co.il/posts/jvpvpo

שלושים  מלונות במנהטן ניו יורק , שכדאי להכיר    https://www.lametayel.co.il/posts/70egl4

מוזיאונים חדשים נפתחו בניו יורק ב 2018   https://www.lametayel.co.il/posts/vg7rgx

יעדי הפוסט

אהבת את הפוסט?
תמונת הפרופיל של Amikam Shuv-Ami
צפייה בפרופיל שליחת הודעה הבלוג של Amikam Shuv-Ami
רוצה לקבל עדכונים בכל פעם שמתפרסם תוכן חדש?
 

תגובות ושאלות

הזמנת טיסות, מלונות, אטרקציות ועוד שירותים לניו יורק סיטי

חדשות התיירות והתעופה

קצת השראה לטיול הבא

המיוחדים שלנו

ביטוח נסיעות לחו"ל

מתארגנים לטיול: ציוד, ביגוד, המלצות וטיפים לדרך

קרוזים והפלגות נופש

טסים עם ארקיע לניו יורק

עפים על העולם: כל מה שצריך לטיול תרמילאים

מגזין החיים הטובים: לייפסטייל והשראה לחופשה

הכתבות הכי נצפות השבוע

הפוסטים הכי נצפים השבוע

הטיפים הכי נצפים השבוע

כתבות ומדריכים לחופשת סקי

חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 5 שעות
ארה"ב פרסמה אזהרת מסע לישראל: "בגלל ההפגנות והחשש מהסלמה ביטחונית" לאייטם המלא
ארה"ב פרסמה אזהרת מסע לישראל: "בגלל ההפגנות והחשש מהסלמה ביטחונית"
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יומיים
בעקבות הטילים: נתב"ג נסגר זמנית; גל של ביטולי טיסות בדרך? לאייטם המלא
בעקבות הטילים: נתב"ג נסגר זמנית; גל של ביטולי טיסות בדרך?
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יומיים
גן עדן נסתר: הכירו את האי הטרופי הסודי שנפתח סוף סוף לתיירים לאייטם המלא
גן עדן נסתר: הכירו את האי הטרופי הסודי שנפתח סוף סוף לתיירים
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יומיים
החל מ-587$: ארקיע מציעה טיסות ישירות לגן העדן החלומי במחיר מיוחד לאייטם המלא
החל מ-587$: ארקיע מציעה טיסות ישירות לגן העדן החלומי במחיר מיוחד
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יומיים
לא שווה את הכסף: אלו 4 האטרקציות התיירותיות הכי מאכזבות בעולם לאייטם המלא
לא שווה את הכסף: אלו 4 האטרקציות התיירותיות הכי מאכזבות בעולם
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 3 ימים
בחזרה לעתיד? וירג'ין אטלנטיק הודיעה שתשיק בקרוב מוניות חשמליות מעופפות לאייטם המלא
בחזרה לעתיד? וירג'ין אטלנטיק הודיעה שתשיק בקרוב מוניות חשמליות מעופפות
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 3 ימים
על המפית: זאת העיר הטובה ביותר בעולם לחופשה קולינרית לאייטם המלא
על המפית: זאת העיר הטובה ביותר בעולם לחופשה קולינרית
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 3 ימים
המלצת מסע: משרד החוץ הוציא אזהרה לשוהים ביעד הפופולרי באסיה לאייטם המלא
המלצת מסע: משרד החוץ הוציא אזהרה לשוהים ביעד הפופולרי באסיה
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 3 ימים
מקצצת בחופשה: תאילנד שוקלת מהלך דרמטי מול תיירים ללא ויזה לאייטם המלא
מקצצת בחופשה: תאילנד שוקלת מהלך דרמטי מול תיירים ללא ויזה
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 4 ימים
טסים לרומניה עם אל על? קבלו הטבה חדשה ומשמעותית לאייטם המלא
טסים לרומניה עם אל על? קבלו הטבה חדשה ומשמעותית
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 4 ימים
יום שלישי של אל על: מבצע 50% על כרטיסי בונוס לאירופה לאייטם המלא
יום שלישי של אל על: מבצע 50% על כרטיסי בונוס לאירופה
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 4 ימים
לא רק שניצלים ואגמים: אוסטריה משתדרגת עם 3 רכבות חדישות ומהירות במיוחד לאייטם המלא
לא רק שניצלים ואגמים: אוסטריה משתדרגת עם 3 רכבות חדישות ומהירות במיוחד
טיסות זולות ברגע האחרון
טיסות זולות ברגע האחרון
מצאנו לכם את הטיסות הסודיות הכי זולות טיסות זולות ברגע האחרון
טיסות זולות ברגע האחרון
מגלים את ניו יורק
מגלים את ניו יורק
ברוכים הבאים לעיר הנוצצת ביותר בעולם! מגלים את ניו יורק
מגלים את ניו יורק
חופשה באזרבייג'ן
חופשה באזרבייג'ן
חופשה באחד מהיעדים המרתקים והמגוונים ביותר בעולם! חופשה באזרבייג'ן
חופשה באזרבייג'ן
לכתבה המלאה
חופשה באזרבייג'ן
טיול טבע באזרבייג'ן: גן עדן פראי, אטרקציות מלהיבות ונופים עוצרי נשימה לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
חופשה באזרבייג'ן
בין מגדלי הלהבה לאתרי הסקי: טיול משפחתי מפתיע באזרבייג'ן לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
חופשה באזרבייג'ן
טעימה מאזרבייג'ן: מסע קולינרי בארץ האש והתבלינים לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
חופשה באזרבייג'ן
בדרך המשי אל השלווה: החיים הטובים של אזרבייג'ן לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
טיול תרמילאים
טיול תרמילאים
עפים על העולם: כל מה שצריך לטיול תרמילאים בחו"ל טיול תרמילאים
טיול תרמילאים
לכתבה המלאה
טיול תרמילאים
מסע שלם על הגב: כל מה שצריך לטיול תרמילאים בחו״ל לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
טיול תרמילאים
הטרנד החדש של התרמילאים: המלצות ליעדים לטיול ביניים בלתי נשכח לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לאן טסים בפסח?
לאן טסים בפסח?
היעדים שיסדרו לכם חג מההגדות לאן טסים בפסח?
לאן טסים בפסח?
פודקאסט למטייל
פודקאסט למטייל
ברוכים הבאים ל-Travel Maker, הפודקאסט של למטייל על כל מה שחם בתיירות בארץ ובעולם. פודקאסט למטייל
פודקאסט למטייל
מגזין לייף סטייל
מגזין לייף סטייל
כל מה שצריך כדי לצאת לחופשה בסטייל מגזין לייף סטייל
מגזין לייף סטייל
הפלגות נופש חלומיות
הפלגות נופש חלומיות
קבלו השראה לקרוז הבא שלכם! הפלגות נופש חלומיות
הפלגות נופש חלומיות
לכתבה המלאה
הפלגות נופש חלומיות
קבלו את המדריך האולטימטיבי לקרוזים והפלגות נופש לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
הפלגות נופש חלומיות
יוקרה על המים: 7 קרוזים ששווה לכם להכיר לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
הפלגות נופש חלומיות
הפלגה ליוון - כל מה שחשוב לדעת לכתבה המלאה
לכתבה המלאה