פרק 18 –טיפים והמלצות לצועדים בקמינו
כללי. הפרק הזה מוקדש כולו לטיפים והמלצות שלנו למי שמתכנן לצעוד בקמינו, עם דגש חזק על השליש הראשון של קמינו פרנסס, מסט. ג'ין פייה דה פורט לבורגוס (ותודה לגלי, אספי ויובל על הסיוע בריכוז ההמלצות). זו הפעם הרביעית שאנו צועדים בקמינו, ובכל פעם יש דברים דומים, ויש דברים שונים, וישנה כמובן ההשוואה בין המסלולים השונים. בפרק הנוכחי אציין בקצרה מאוד נושאים שחוזרים על עצמם בכל מסלולי הקמינו, וארחיב יותר בנושאים ייחודיים לשליש הראשון של הקמינו פרנסס - 320-285 ק"מ הראשונים (תלוי במעקפים ובקטעי המשנה שתבחרו לאורך המסלול), מתוך כ-780 ק"מ שזה אורך קמינו פרנסס כולו עד לסנטיאגו.
הצעידות שלנו בקמינו הן תמיד משפחתיות, וכך היה גם הפעם. את ההליכה התחלנו ארבעה: אני (איציק), גלי בתי הבכורה, אספי בני הצעיר ורעייתו יובל. לאחר 5 ימי צעידה בהם הגענו עד פואנטה לה ריינה, חזרו גלי, אספי ויובל לארץ, ואילו אני המשכתי סולו עד בורגוס, כולל יום סיורים בפמפלונה. מובן מאליו שיש שוני בין הליכה זוגית/משפחתית לצעידת סולו; לכל אחד מהם יתרונות משלו, וההחלטה מה להעדיף תלויה בסיבות, בנסיבות ובמטרות שהביאו אתכם להחלטה לצעוד בקמינו. עבורנו כמשפחה יש ערך מיוחד לצעידה וחוויה משפחתית משותפת, אם זה בקמינו ואם בחוויה כמו הטיפוס לפסגת הקילימנג'רו שחווינו לפני מספר שנים, אך כאמור גם להליכה סולו יתרונות משלה. כך או כך, שווה להקדיש מעט חשיבה לנושא זה טרם היציאה לקמינו ולהגדיר ציפיות בהתאם.
לכל מי שיוצא לקמינו הראשון של חייו, ומתלבט אם לקחת את הקמינו פרנסס או אחד ממסלולי הקמינו האחרים, ההמלצה שלי היא להתחיל עם הפרנסס. למה? ובכן, הקמינו פרנסס הוא הקמינו הקלאסי, ההיסטורי, המוכר והידוע ביותר, ותמיד טוב להתחיל עם הקלאסי ובהמשך לגוון. הסיפורים על היסטוריה של יותר מאלף שנות צעידה בקמינו סנטיאגו מחוברים בעיקר לקמינו פרנסס הקלאסי. בנוסף, בקמינו פרנסס צעדו ב-2024 כ-47% מכלל צועדי מסלולי הקמינו השונים. זו אמנם ירידה (נמשכת) במספר הצועדים בפרנסס בהשוואה לשנים ולעשורים קודמים, ועדיין זה אומר שיש כאן הזדמנות טובה לפגוש יותר אנשים מכל העולם שלכל אחד מהם סיפור מעניין משלו, וזו בהחלט חוויה מיוחדת לכל מי שהחלק החברתי-סוציולוגי מדבר אליו. גם רמת השירותים (אלברגות ומקומות לינה פרטיים, בתי קפה ומסעדות וכד') לאורך הקמינו פרנסס טובה יותר ועשירה יותר בהשוואה לכל מסלולי הקמינו האחרים, וזה חשוב לרבים מאתנו.
והערה כללית אחרונה: לאחר ההגעה לסנטיאגו בסוף המסע, אם אתם רוצים להגיע לפיניסטרה שעל חוף האטלנטי ולא נשארו לכם מספיק ימים כדי לצעוד לשם (5-4 ימים), ואתם לפחות שניים-שלושה יחד, מומלץ לשכור רכב ליום או יומיים (יומיים זה כולל גם לינה של לילה אחד שם) ואז לא להיות כפופים לזמני האוטובוס. רכב שכור יאפשר לכם להגיע גם למוקסיה (Muxia) שנמצאת מעט צפונית לפיניסטרה, ובעיקר לשבת בנחת וליהנות מהשקיעה המופלאה ליד המגדלור בפיניסטרה.
1. הגעה לתחילת הפרנסס, העיירה הצרפתית סט. ג'ין פייה דה פורט. אנו בחרנו בטיסה ממדריד לפמפלונה ומשם במונית לסט. ג'ין, והעדפנו זאת על שילוב של רכבת ואוטובוס או שני אוטובוסים, או גם אוטובוס מבילבאו. גם היום, במבט לאחור ולמרות ששלושה תיקים שלנו לא הגיעו אתנו לפמפלונה ו'פגשנו' אותם רק 3 ימים לאחר מכן, אנחנו עדיין סבורים שהטיסה לפמפלונה ממדריד (או מברצלונה) שווה את המחיר, במיוחד למי שמוגבל בימים ורוצה להגיע הכי מהר שאפשר.
2. הזמנת מקומות לינה מראש, כן או לא. אנחנו נוהגים להזמין מקומות לינה מראש וזה מאוד נח, גם מבחינת העברת תיקים. לפני ההליכה בקמינו הראשון שלנו עוד היו לנו לבטים אך אלה נעלמו כשגילינו את יתרונות ההזמנה מראש. זה כמובן מחייב לתכנן את מקטעי ההליכה מראש, אך התכנון הזה גם עוזר לנו להיכנס לעניינים וללמוד יותר על מסלול ההליכה בשלב ההכנות. באופן אישי אני בעד ספונטאניות, במיוחד אם הולכים לבד או בשניים, אך אם ישנם יותר בקבוצה זה פחות מומלץ. אם אתם מתכננים לצעוד 'בעונה הבוערת' (מאי-ספטמבר), מומלץ גם לצועדים הספונטאניים שביניכם להזמין מראש לינה ללילה הראשון ולסיום בסנטיאגו. כשהלכנו בפרנסס מאסטורגה שמענו מאנשים שהיכרנו בדרך ושלא הזמינו לינה מראש, שהם לא מצאו מקום ללון בו, ואז הם נאלצו להמשיך ללכת (למשל באו-סבריירו, או בפורטומארין). בפורטוגז לא שמענו סיפורים כאלה ואילו הפעם, בשליש הראשון של הפרנסס, הזזנו עצירות לינה לפי מקומות הלינה שמצאנו בהזמנה מראש, כחודש וחצי לפני היציאה.
להזמנת לינות עבדנו עם בוקינג (booking.com), שם כידוע אתה יכול להזמין מקום לינה גם חודשים קודם ולבטל כמה ימים לפני ההגעה וזה יתרון. באתר יש מקומות לינה בכל מיני רמות, כולל אלברגות פרטיות בעלויות יותר זולות מפנסיונים (17-20 יורו לאדם, לעומת 35-25 יורו לאדם בדירה או בפנסיון בחדר פרטי). קחו בחשבון שבשטח תמצאו הרבה יותר אלברגות מסוגים שונים שלא עובדות עם בוקינג, וגם לנו קרה בעבר שהזמנו לינה ישירות עם האלברגה/דירה ולא באמצעות בוקינג.
3. חציית הפירינאים, ביום אחד או ביומיים? ובכן, אחרי לבטים רבים, עוד בארץ כמובן, החלטנו שמחלקים את קטע חציית הפירינאים לשניים. מדובר בקטע הליכה של כ-25 ק"מ שכולל טיפוס מגובה 170 מטר (גובה הנהר ניב (Nive) החוצה את סט. ג'ין) עד ל-1,450 מטר (רכס Col de Lepoeder) ואז ירידה לגובה של כ-960 מטר בהגעה ללינה בעיירה רונססבייס (Roncesvalles). ההתלבטות היתה בעיקר מכיוון שזהו יום ההליכה הראשון בקמינו, ואז אולי נכון יותר להתחיל ללכת במאמץ מדורג ולא לסכן את המשך ההליכה. בסופו של דבר צעדנו ביום הראשון עד ל- Pic D'Orisson, כ-12 ק"מ וטיפוס לגובה 1,100 מטר, ואז חזרנו לסט. ג'ין פייה דה פורט עם מונית שהזמנו מראש (Express Bourricot, Tel. 0033661960476, [email protected]), ולמחרת המונית הביאה אותנו למקום בו עצרנו את הליכתנו יום קודם ומשם המשכנו עד בורגטה, כ-3 ק"מ אחרי רונססבייס.
המסקנות של ארבעתנו בעניין זה די דומות. מבחינת עצם ההליכה והטיפוס מצאנו שלחצות את הפירינאים ביום אחד נראה בהחלט סביר לכל מי שנמצא בכושר הליכה ממוצע ומעלה. אבל, בגלל שמדובר ביום ההליכה הראשון, המחייב כניסה הדרגתית לכושר, עדיף לחלק ליומיים. זאת ועוד, החלוקה ליומיים מאפשרת ללכת וליהנות מהנוף הנהדר של הפירינאים יותר בנחת, וגם מאפשרת יותר זמן סיורים בעיירה סט. ג'ון פייה דה פורט (ראו גם ההמלצה הבאה).
4. סט. ג'ין פייה דה פורט היא עיירה שהחלק ההיסטורי שלה מקסים, ואם חוצים את הפירינאים ביומיים אף ניתן להקדיש לה יותר זמן. כך או כך, נסו למצוא מקום לינה בחלק ההיסטורי של העיירה או ממש בסמוך לו וכך יהיה לכם יותר זמן לגלות את הפינות המקסימות שיש בעיירה הזאת כולל ארבעת שערי העיירה, המצודה ורחוב המצודה (rue de la Citadelle) המרוצף והיפה על כל אתריו, נהר ניב (Nive) ועוד ועוד.
5. משרד 'ברוכים הבאים' של עולי הרגל הצועדים בקמינו (Pilgrim Welcome Office) בסט. ג'ין פייה דה פורט. מומלץ מאוד לא לדלג על ביקור במשרד זה (רחוב המצודה 39) גם אם אין לכם עניין בדרכון הצליינים כי לא תגיעו בהליכה לסנטיאגו, או מכל סיבה אחרת. יושבים שם אנשים בעלי ניסיון של עשרות שנים בקמינו פרנסס, ולא רק, ותמיד מעניין לשמוע דברים שאולי לא ידעתם על מסלול ההליכה. זאת ועוד. יש אצלם במחסן ציוד רב שהשאירו אצלם צועדים ואם אִתרע מזלכם והציוד שלכם לא הגיע, כמו שקרה לנו, תוכלו למצוא שם נעליים, מקלות הליכה, מעילי גשם ועוד, והכל במתנה.
6. פמפלונה – עיר ששווה השקעה של יום. העיר פמפלונה (או אירונה – Iruna בשפה הבאסקית), השוכנת על גדות נהר ארגה (Arga) היא עיר הבירה של הקהילה האוטונומית נווארה. זוהי עיר אוניברסיטאית תוססת עם כ-200,000 תושבים השומרת על קשר היסטורי קרוב עם הקמינו. העיר התפרסמה בעולם בזכות מיקומה על נתיב קמינו דה סנטיאגו – קמינו פרנסס, וגם, ואולי בעיקר, בזכות הסופר המפורסם ארנסט המינגווי אשר כתב בספרו 'וזרח השמש' (The Sun Also Rises) על 'פסטיבל סן פרמין' המתקיים בפמפלונה מדי שנה, ועל מרוץ השוורים המפורסם לכבודו של הקדוש סן פרמין (San Fermin) יליד פמפלונה הנחשב לפטרון של נווארה ופמפלונה. הפסטיבל מתקיים מדי שנה (14-6 יולי) ובמהלכו מתקיימת ריצת הפרים ברחובות העיר, האנסיירו (encierro).
בעיר יש אתרים רבים המספרים את סיפורה ההיסטורי של פמפלונה, וראשון בהם היא הקתדרלה המרשימה (Cathedral of Santa Maria la Real) מהמאה ה-15. אתרים נוספים: כנסיית San Saturnino (שנקראת גם San Cernin ). כנסיה קתולית מהמאה ה-13 הבולטת בשני מגדליה; בעברה הרחוק שימשה כהוסטל לעולי הרגל הצועדים בקמינו. יש בעיר עוד כמה כנסיות מעניינות, וישנה גם כיכר קסטייו (Plaza del Castillo), שהיא אתר נוסף המזוהה בעיקר עם סיפורו של הסופר זוכה פרס נובל, ארנסט המינגווי והקשר שלו לפמפלונה. ואם החיבור של המינגווי לפמפלונה מדליק אתכם, כפי שהוא עושה לי, תמצאו כאן בעיר הרבה תחנות הקשורות לסופר, ממלונות ובתי קפה ועד לאנסיירו ולזירת מלחמת השוורים. אם תצליחו להגיע לכאן בין ה-6 ל-14 ביולי, ימי האנסיירו, מובטחת לכם חוויה שלא תשכחו כל חייכם.
7. משלוח המוצ'ילות (במקום ללכת אתן על הגב). היתרון ברור, הרבה יותר פשוט ונעים ללכת רק עם תיק יום של 30-20 ליטר. החיסרון - צריך להיות מתוכננים ולדעת מראש היכן לנים. אנחנו בחרנו לתכנן מראש את מקומות הלינה, כפי שפורט בסעיף 2 לעיל, וכך יצרנו קשר עם מוביל עוד מהארץ, שלחנו אליו את רשימת כל הלינות שלנו, והעברנו לו תשלום מראש על כל המסלול (כ-7 אירו בממוצע לתיק להעברה). המוביל שלח לנו תגיות לסימון המוצ'ילות (יכולים גם מזוודות עם גלגלים), אותן הדפסנו וחיברנו אליהן עוד בארץ, וכך כל בוקר ארזנו את המוצ'ילות והנחנו אותם בחדר הכניסה עד השעה 08:00 בבוקר, והוא אסף אותם. כשהגענו לאלברגה/פנסיון הבא, המוצ'ילות חיכו לנו תמיד. הכל תִקתק מצוין, ללא שום בעיות. הערה חשובה: חברות העברת המוצ'ילות/מזוודות לא מעבירות ציוד לדירות לא מאוישות, לכן צריך לוודא שיש מישהו בדירה המיועדת כל הזמן עד להגעתן.
מצורפים פרטיו של מעביר התיקים אתו עבדנו, ואנו מאוד ממליצים עליו:
אגב, יש לו גם אתר מצוין, עם הרבה המלצות על לינות לאורך המסלול, בחלקן השתמשנו.
José Luis Pardo Rodríguez
JACOTRANSLeón
Jacotrans, servicios al peregrino
www.jacotrans.com
[email protected]
Tfno:606049858
679152512(OFICINA) www.sherpaontheway.com
8. בגדים וציוד לקמינו. בשל זמינות הכביסות מספיק להביא: 2-1 זוגות מכנסי הליכה, 2 חולצות קצרות דרייפיט, 2 זוגות גרבי הליכה ו-4 זוגות תחתונים. רצוי להביא בגדי החלפה להסתובבות בערב – ג'ינס ו-2 חולצות נוחות וכמובן גופיה טרמית גם להליכה ביום וגם לערב כשיוצאים, וז'קט פליז טוב (מותנה גם בעונה). לשינה – טרנינג וחולצת שינה.
חשוב ביותר נעלי הליכה טובות שמחזיקות את הרגל. אנחנו הלכנו ביום עם נעלי הליכה שלושת-רבעי והיה לנו מאוד נוח ומגן על הרגל, וכשהגענו למקום הלינה החלפנו לכפכפים אתם הסתובבנו בעיר/עיירה כל הערב. הכפכפים גם נוחים כשהולכים להתקלח ובמיוחד כשהמקלחת מחוץ לחדר, כמו בכל האלברגות. מומלץ עוד להביא זוג נעלי ספורט קלות להסתובבות בערב, במיוחד בימים קרים/גשומים, וגם כגיבוי לנעליים שנקרעו. לגבי שלפוחיות וכאלה, לא מרחנו רגליים בווזלין, כמו שרבים ממליצים, אבל כן הבאנו אתנו מהארץ גליל לייקופלאסט אחד והשתמשנו בו למניעה מוקדמת או להתחלה של שלפוחית. יעיל מאוד ומחסל כל שלפוחית בעודה באיבה!
אחד מפריטי הלבוש הכי חשובים בעיניי הוא מעיל גשם דק או שכמיה, כי גשמים יכולים להפתיע לאורך כל השנה. השנה צעדתי עם פונצ'ו והיה מעולה. בעבר צעדנו בפרנסס בספטמבר ללא אף יום גשם, והפעם בפרנסס בספטמבר היו לנו לא מעט ימים גשומים. שמעתי מחברים שהלכו באוגוסט (2022) שירדו להם גשמים חזקים. מומלץ גם באפ או חם-צוואר, ואם אתם רוצים להתפנק, תביאו גם כפפות דקות לבקרים הקרים.
ציוד נוסף: מטען נייד – אם מצלמים הרבה ושומעים גם מוזיקה, ולעיתים משתמשים באפליקציית הניווט, הסוללה נגמרת. כמו כן ניר טואלט ומגבונים. וגם כובע לשמש, משקפי שמש וקרם הגנה. מי שאוהב להתחיל ללכת מוקדם, מומלץ להביא פנס ראש כי בשבע בבוקר בספרד (בספטמבר) עדיין חושך מוחלט. כמובן תיק עזרה ראשונה קטן עם כמה תרופות בסיסיות. אם שולחים את המוצ'ילה כל יום, מספיק תיק גב של 30-20 ליטר, ורצוי גם תיק קטן מתקפל כשיוצאים בערבים להסתובב. אחרון חביב: ספר טוב, למי שאוהב לקרוא ו/או מדריך לקמינו.
9. מה אורזים בתיק הגב הצמוד שאתם הולכים אתו? ובכן, מומלץ לקחת בתיק את הדברים הבאים: 1 ליטר מים (את השאר ממלאים בדרך); שכבת ביגוד חם נוספת, אם יעשה קר; מעיל ומכנסי גשם קלים, או שכמיה; ערכת עזרה ראשונה (כולל לייקופלאסט), קרם הגנה, ניר טואלט ומגבונים; בגד ים ומגבת דקה; קצת חטיפים ופירות יבשים; מטען נייד, כובע ועוד כמה דברים קטנים. אם לא משתמשים במקלות ההליכה כל הזמן, ניתן לקפלם ולקשור בצד תיק הגב.
10. מקלות הליכה. המקלות הופכים את ההליכה לנוחה יותר, במיוחד בעליות ובירידות התלולות. בקמינו פרנסס יש בימי ההליכה הראשונים הרבה עליות וירידות כאשר חוצים את הפירינאים וגם בהמשך הדרך, וההליכה עם המקלות בהחלט מקלה ועוזרת. אגב, מסקירה לא מייצגת שלי במהלך ההליכה, נראה לי שכ-90% מהצועדים במסלולי הקמינו השונים הולכים לפחות עם מקל אחד, רובם עם שניים. שתדעו.
11. כסף לשימוש יום-יומי. ניתן לשלם באשראי כמעט בכל המקומות לאורך הקמינו, ועדיין רצוי להביא גם מזומן לתשלום במקומות קטנים, כולל בדוכני המזון והמזכרות המוצבים על הדרך, ואשר מקבלים רק מזומן, או ביריד כלשהו אליו אתם מזדמנים.
12. תקציב. מי שישן באלברגות פרטיות צריך לחשב בין 35 ל-40 אירו ליום. זה כולל: לינה, ארוחות בוקר וערב, עצירות קפה/בירה/גלידה ונשנושים לאורך הדרך, וכן שירות העברת המוצ'ילות ממקום לינה אחד לשני. לסכום זה יש להוסיף עוד כ-100-70 אירו לאדם לכל הקמינו להוצאות שונות (דרכון צליינים, כניסה לאתרים בדרך, מונית או אוטובוס לשדה התעופה בסנטיאגו (אם טסים) או לתחנת רכבת/אוטובוס, בית מרקחת בעת הצורך וכד'). ואל כל אלה נוספים כמובן טיסות, רכבת/אוטובוס/מונית בדרך לנקודת התחלת הצעידה בקמינו, ולשדה התעופה בחזור, וביטוח רפואי.
13. חזרה מסנטיאגו לארץ. מומלץ לבדוק מחירי טיסות מסנטיאגו לתל אביב. יש טיסה של איבריה מסנטיאגו למדריד (שעה ורבע), לא מאוד יקרה, וטיסה של איבריה ממדריד לנתב"ג. הרבה יותר כייף לחזור כך בסוף המסע מאשר לנסוע שעות ארוכות בחזרה למדריד ברכבת או אוטובוס. את הציוד אגב שולחים ישירות מסנטיאגו לתל אביב. למי שיש עוד כמה ימים, מומלץ כאפשרות להישאר במדריד וליהנות ממה שיש לעיר הזאת להציע.
14. מדריכים ואפליקציות להליכה בקמינו. יש היום כמה וכמה אתרים המציעים מידע על מסלולי הקמינו השונים. בעת תכנון המסלול ומקומות הלינה אני אוהב להיעזר באתר Gronze.com המספק פירוט רב וסיפורים על הדרך, וכן במדריך הקמינו (Camino Frances) של ג'ון בריירלי (John Brierley) אותו קיבלתי לראשונה ממנהלת אלברגה באו-סבריירו אחרי שמישהו שכח אותו שם... הספר הזה נוח מאוד לנשיאה ונותן פירוט רב של המסלול לאותו יום, כולל מרחקים וגבהים (תוך חישובי העליות, שתמיד מוסיפים עוד כמה ק"מ), ומה צפוי מבחינת תוואי הדרך, כפרים, עיירות ואתרים שחוצים. פעמים רבות יש במהלך הדרך הצעות לקטעי מסלול חלופיים עם אתר מעניין כלשהו (בד"כ בתוספת של מספר ק"מ) מהם ניתן לבחור, והספר מפרט את כולם. ניתן כמובן, ואף עוזר, לעשות שימוש באפליקציית ניווט כמו mapy.cz. לה יש גרסה חינמית וניתן להוריד מפות באופליין.
זה המקום לציין ולהודות על העזרה שאני מקבל מניתאי גוגנהיים, מקים הקבוצה 'ישראלים על הקמינו דה סנטיאגו' גם בפרסומים הרבים שלו בקבוצה והלינקים שהוא מספק למקורות ידע, וגם בתשובות לשאלות שאני מפנה אליו ישירות בכל נושא מנושאי הקמינו: היסטוריה, אמנות, סטטיסטיקות לגבי הצועדים וכד'. אז תודה לכם ניתאי, ללה וכל חברי הצוות האחרים!
זהו חברים, אלה הטיפים שלנו ואנו מקווים שיחד עם טיפים נוספים שבטח תקבלו מחברים/מכרים או צועדי קמינו וותיקים אותם תמצאו בקבוצת הפייסבוק השונות של צועדי הקמינו ובראשן 'ישראלים על הקמינו לסנטיאגו דה קומפוסטלה', תצלחו את הקמינו דה סנטיאגו בכל מסלול בו תבחרו, באופן שיהפוך אותו למסע חוויתי ומשמעותי עבורכם. Buen Camino !