פרק 17 – רשימת טיפים לצועד בקמינו דה סנטיאגו
הפרק הזה מוקדש כולו לטיפים שלנו למי שמתכנן לצעוד בקמינו דה סנטיאגו, ועל אף שאנחנו צעדנו בקמינו פרנסס, נראה לנו שההמלצות תקפות גם לשאר מסלולי הקמינו. למי שלא קרא את הפרקים הקודמים במסענו (וזה חבל כמובן...) נאמר רק שעבורנו זה היה מסע משפחתי בן 3 דורות: אני (איציק), זקן השבט, בתי הבכורה גלי, ובנה הבכור יואבי, רגע לפני שהוא מתגייס לצה"ל. התחלנו את מסענו בעיר היפה אסטורגה וצעדנו במהלך ספטמבר 2018. הלכנו כ-30-25 ק"מ ליום, ובס"ה צעדנו כ-300 ק"מ עד לסנטיאגו. בהמשך גם שכרנו רכב ונסענו לפיניסטרה לראות את השקיעה ב'סוף העולם', ואם אנסה לסכם במשפט אחד את ההרפתקה שלנו כולה, אומר שההליכה בקמינו היתה עבורנו חוויה אישית ומשפחתית מיוחדת ובלתי נשכחת!
גלי זוהר גונן, מנהלת ההזמנות המשפחתית / צילום: יואבי זוהר
מרבית תוכנו של פרק הזה נכתב ע"י בתי גלי, שהיתה גם האחראית המשפחתית על הזמנות כל מקומות הלינה לאורך הקמינו, הטיסות, והנסיעה באוטובוס ממדריד לאסטורגה, וגם על שינוע המוצ'ילות מדי יום ממקום לינה אחד לשני, ובזכותה כל אלה פעלו באופן מושלם!
1. הזמנת מקומות לינה מראש. בין האסכולה הספונטאנית (שאני מייצגה), האומרת לא להזמין שום דבר מראש ופשוט לזרום עם מה שקורה, ואיפה שבא לעצור פשוט עוצרים ומחפשים מקום לינה, ובין האסכולה שדואגת ומארגנת את הדברים מראש (גלי), בחרנו בשנייה. נכון, אתה מאבד את היכולת להיות ספונטאני וחייב לתכנן הכל מראש, אבל זה מבטיח לך ראש שקט ופחות דאגות (במיוחד כשאינך מטייל לבדך), מאפשר לך לבחור מראש את מקום הלינה שהכי יתאים לך ברמתו, במיקומו ובשירותים שהוא מספק, וגם מאפשר לך (אם אתה מעוניין) לשלוח את המוצ'ילה שלך קדימה ושהיא תחכה לך באלברגה/בית כפרי/פנסיון אליהם תגיע בסוף היום.
הוסטל-אלברגה La Gallega שלנו בקאקאבלוס / צילום: איציק גונן
אנחנו נעזרנו מאוד באתר my camino bed. זהו אתר מקסים, ברור וקל לתפעול, וניתן לחפש בו גם מקומות לינה לפי מקטעים בתוך הימים. האתר מקושר ישירות ל-booking.com באותם פנסיונים שעובדים עם בוקינג. באתר יש מקומות לינה בכל מיני רמות, כולל אלברגות פרטיות בעלויות יותר זולות מפנסיונים (7-15 יורו לאדם, לעומת 20-25 יורו לאדם בפנסיון בחדר פרטי). מעבר לנוחות, בחלק מהמקומות זה היה ממש הכרחי להזמין מראש (למשל או-סבריירו, או פורטומארין שם שמענו מאנשים שהכרנו בקמינו שלא הזמינו מראש ולא מצאו מקום ללון), כי מי שלא הזמין מראש ולא מצא היכן ללון, היה צריך להמשיך ללכת, ואז גם פספס לילה במקומות נחמדים...
2. לינה באלברגות ובפנסיונים. מומלץ להביא ליינר פליז שישמש כשמיכה, במיוחד באלברגות, השמיכות שמספקים שם עלולות להיות מקור לפשפשים ועדיף לא להסתכן. מומלץ להביא גם מגבת שמתייבשת במהירות (בפנסיונים מקבלים שמיכה ומגבת). באלברגות הגדולות אין סבון ושמפו, אז מומלץ להביא אתכם. כמו כן כדאי גם להביא תקע עם מפצל USB , לעיתים יש מיעוט שקעים בחדר וצריך להתחלק.
אלברגה סנטה מרינה במולינסקה / צילומים: גלי ואיציק
מתארגנים לשינה באלברגת דון אלבארו בסרייה / צילום: יואבי זוהר
3. בגדים וציוד לקמינו. בשל זמינות הכביסות מספיק להביא: 2-1 זוגות מכנסי הליכה, 2 חולצות קצרות דרייפיט, 2 זוגות גרבי הליכה ו-4 זוגות תחתונים. רצוי להביא בגדי החלפה להסתובבות בערב – ג'ינס ו- 2 חולצות נוחות וכמובן עוד שכבות חמות: גופיה טרמית גם להליכה ביום וגם לערב כשיוצאים, וז'קט פליז טוב (מותנה גם בעונה). לשינה – טרנינג וחולצת שינה. מומלץ גם באפ או חם-צוואר ואפשר (לא חובה) גם כפפות דקות לבקרים הקרים. חשוב מעיל גשם דק (וכיסוי נגד גשם לתיק אתו הולכים). ציוד נוסף: מטען נייד – אם מצלמים הרבה ושומעים גם מוזיקה, ולעיתים משתמשים ב-GPS, הסוללה נגמרת. כמו כן ניר טואלט ומגבונים. וגם כובע לשמש, משקפי שמש וקרם הגנה. מי שאוהב להתחיל ללכת מוקדם, מומלץ להביא פנס ראש כי בשבע וחצי בבוקר (בספטמבר) עדיין חושך מוחלט. כמובן תיק עזרה ראשונה קטן עם כמה תרופות בסיסיות. אם שולחים את המוצ'ילה כל יום, מספיק תיק גב של 20 ליטר, ורצוי גם תיק קטן מתקפל כשיוצאים בערבים להסתובב. אחרון חביב: ספר טוב, למי שאוהב לקרוא ו/או מדריך לקמינו.
יוצאים בבוקר וקצת קר / צילום: צליין אלמוני
4. משלוח המוצ'ילות (במקום ללכת אתן על הגב). היתרון ברור, הרבה יותר פשוט ונעים ללכת רק עם תיק יום של 20 ליטר שבו מים (1 ליטר), שכבת ביגוד נוספת אם יעשה קר, מעיל גשם קל, ערכת עזרה ראשונה, קצת צ'ופרים, ועוד כמה דברים קטנים. החיסרון - צריך להיות מתוכננים ולדעת מראש היכן לנים. אנחנו העדפנו לתכנן מראש את מקומות הלינה, כפי שפורט בסעיף 1, וכך יצרנו קשר עם מוביל עוד מהארץ, שלחנו אליו את רשימת כל הלינות שלנו, והעברנו לו תשלום מראש בפיי-פאל על כל המסלול (זה עלה טיפונת יותר בשל עמלת אשראי, אם איני טועה 6 יורו לתיק ליום, אך היה נוח ולא היינו צריכים להתעסק עם מזומן ועם הדאגה הזו במהלך המסלול). המוביל שלח לנו תגיות לסימון התיקים אותן הדפסנו וחיברנו לתיק עוד בארץ, וכך כל בוקר ארזנו את התיקים והנחנו אותם בקבלה עד השעה 08:00 בבוקר, והוא אסף אותם. כשהגענו לאלברגה/פנסיון הבא, התיקים חיכו לנו תמיד. הכל תִקתק מצוין, ללא שום בעיות.
מצורפים פרטיו, ואנו מאוד ממליצים:
אגב, יש לו גם אתר מצוין, עם הרבה המלצות על לינות לאורך המסלול, בחלקן השתמשנו.
José Luis Pardo Rodríguez
JACOTRANSLeón
Jacotrans, servicios al peregrino
www.jacotrans.com
[email protected]
Tfno:606049858
679152512(OFICINA) www.sherpaontheway.com
גולשים בהפסקות / צילום: גלי זוהר-גונן
5. שימוש בסים ספרדי בנייד. עלות מאוד זולה, 20 יורו ל 6 גיגה גלישה + 100 דקות של שיחות מקומיות. מאפשר לך לקבל מספר ספרדי ולהיות זמין בעת הצורך גם כדי לתקשר עם גורמים שונים בדרך. אנחנו קנינו באורנג' בשדה התעופה של מדריד (נמצא בקומה השנייה של טיסות יוצאות). הסים תקף לחודש אחד, ומי שצריך ליותר זמן יכול לקנות שניים או יותר. מומלץ לא להתפתות לחבילות מהארץ, שהן יקרות בהרבה.
6. הזמנת כרטיסי האוטובוס מראש באתר האוטובוסים של ALSA -. אנחנו נסענו באוטובוס של 4 שעות ממדריד לאסטורגה (עם שתייה, כיבודים ושירותים). עלות כרטיס היתה 40 יורו לאדם. האתר מאוד נגיש, ואפילו מאפשר בחירת מקום הישיבה. גם עבור הכרטיסים שולם בפיי-פאל.
7. מים. כפי שאחרים גם המליצו לפנינו, מספיק לקחת אתכם ליטר אחד של מים, בבקבוק או בשלוקר. לאורך הדרך תמצאו מים במקומות רבים, חלקם בפינות שהוכנו במיוחד עבור עולי הרגל. במקרי חרום תמיד ניתן לקנות מים בדרך, כיוון שכל יום חוצים מספר כפרים ונקודות ישוב.
מקלות ההליכה שלנו נחים בדרך… / צילום: איציק גונן
8. מקלות הליכה. לפני היציאה התלבטנו אם לקחת וגם שאלנו בקבוצת הקמינו. בסוף לקחנו ולא הצטערנו, במיוחד בעליות ובירידות התלולות, ויש לא מעט כאלה. אגב, נראה לי שכ-90% מהצועדים בקמינו (ואולי יותר) הולכים לפחות עם מקל אחד, רובם עם שניים.
9. כפכפים חובה. סנדלי שורש לעומת זאת מיותרים, לדעתנו לפחות, אלא אם אתה הולך עם סנדלים במשך היום במקום עם נעליים (לא מומלץ). אנחנו הלכנו ביום עם נעלי הליכה שלושת-רבעי והיה לנו מאוד נוח ומגן על הרגל, וכשהגענו למקום הלינה החלפנו לכפכפים אתם הסתובבנו בעיר/עיירה כל הערב. הכפכפים גם נוחים כשהולכים להתקלח ובמיוחד כשהמקלחת מחוץ לחדר.
הנעליים בהן הלכנו / צילום: איציק גונן
מכונה לתרופות בית מרקחת בדרך / צילום: איציק גונן
10. פלסתרים. אין צורך להביא פלסתרים מהארץ. לאורך כל המסלול יש בתי מרקחת מציודים, ואפילו מכונות אוטומטיות שבהן כל תרופות בית המרקחת והחבישה הנדרשות (כולל פלסתרי קומפיד), והן זמינות 24 שעות.
11. כביסה. כמעט בכל מקומות הלינה (פנסיונים ואלברגות פרטיות) ניתן לעשות כביסה. העלות 3 יורו להפעלת מכונה. בכל המקומות הם סיפקו לנו את אבקת הכביסה, ואפילו תלו עבורנו את הכביסה על החבלים. כלומר, מיותר לסחוב מהארץ אבקת כביסה ואטבים. באותם מקומות יש גם מייבש כביסה, ב- 3 יורו גם הוא, אך בפועל לא היה בו צורך כי מזג האוויר כשאנחנו הלכנו בקמינו (חודש ספטמבר) היה חם והכביסה על החבלים התייבשה תוך שעה.
כביסה מקומית, על הדרך / צילום: איציק גונן
12. הגעה לפיניסטרה. אנחנו ממליצים להגיע לשם, בהליכה (4-3 ימים) או בנסיעה. אם בנסיעה, אנו ממליצים על רכב שכור. הנסיעה מהירה ונעימה יותר מאוטובוס, אפשר לבחור את מסלול הנסיעה היפה ביותר ולעצור איפה שרוצים. לנו עלה לשכור רכב ל- 24 שעות 58 דולר, ועוד 20 יורו על דלק. היינו שלושה, ולא בטוח שהאוטובוס היה יוצא הרבה יותר זול. כמו כן, השתמשנו ברכב כדי לנסוע למגדלור, פעמיים, ואם לא היה רכב היינו צריכים לשלם למונית או לרכבת הקטנה. אם שוכרים רכב חשוב להזמין מראש ולא בדקה ה-90 (כפי שקרה לנו וכמעט לא הצלחנו למצוא רכב פנוי). אצלנו רישיון הנהיגה הישראלי הספיק להם, ובכל מקרה חובה כרטיס אשראי לביטחון .
13. חזרה מסנטיאגו לארץ. מומלץ לבדוק מחירי טיסות מסנטיאגו לתל אביב. יש טיסה של איבריה מסנטיאגו למדריד (שעה ורבע), לא מאוד יקרה, וטיסה משותפת של איבריה ואל-על ממדריד לנתב"ג. הרבה יותר כייף לחזור כך בסוף המסע מאשר לנסוע שעות ארוכות בחזרה למדריד ברכבת או אוטובוס. את הציוד אגב שולחים ישירות מסנטיאגו לתל אביב. למי שיש עוד כמה ימים, מומלץ כמובן להישאר במדריד וליהנות ממה שיש לעיר הזאת להציע.
מדריך הקמינו של ג'ון בריירלי / צילום: איציק גונן
14. מדריך הקמינו. לאורך הדרך נתקלנו בהרבה אנשים שטיילו עם ספר קטן ונוח - מדריך קמינו באנגלית (Camino de Santiago – Camino Frances) של ג'ון בריירלי (John Brierley), (מהדורה 15, 2018), אותו הם קנו באנגליה (18 פאונד או 30$), כך הם סיפרו לנו. הספר מצוין למי שהולך בקמינו פרנסס, ואולי שווה להזמינו באינטרנט לפני היציאה, שכן לא נתקלנו בו בחנויות לאורך הקמינו. התמזל מזלנו וקיבלנו במתנה ספר כזה באחד מימי ההליכה הראשונים, והוא עזר לנו לא מעט. הספר נותן פירוט רב של המסלול לאותו יום, כולל מרחקים (גם בחישובי העליות, שתמיד מוסיפים עוד כמה ק"מ), ומה צפוי מבחינת תוואי הדרך, כפרים, עיירות ואתרים שחוצים. פעמים רבות יש במהלך הדרך הצעות לקטעי מסלול חלופיים עם אתר מעניין כלשהו (בד"כ בתוספת של מספר ק"מ) מהם ניתן לבחור, והספר מפרט את כולם. מצורף הלינק לאמזון UK, , אם כי לא בטוח שניתן להזמין לכאן, אבל לפחות תוכלו לראות את פרטי הספר:
חלק מדרכון הצליינים שלנו / צילום: איציק גונן
15. דרכון צליינים. ניתן לרכוש את הדרכון בנקודה בה מתחילים ללכת - בכנסיות מסוימות, או באלברגות/מסעדות/ברים (בחלקם), וניתן גם להזמינו באותו אתר שבו הוזמן הספר הבריטי. בהזמנה מהאתר מקבלים דרכון גדול יותר (הגדול ביותר שראינו במהלך הקמינו) וזה טוב, כי לנו למשל היתה קצת בעיית מקום בדרכון שקנינו בקתדרלה באסטורגה והיינו צריכים לקראת סוף הקמינו לחשב בזהירות את מספר החותמות (חייבים לפחות שתיים ליום מסארייה מערבה), כדי שיהיה לנו מקום להכניס את כל החותמות היפות שרצינו. אגב, במאה הק"מ האחרונים, מסארייה לסנטיאגו, יש לפחות 5-4 מקומות כל יום בהם ניתן להחתים את הדרכון, כך שאין בעיה לעמוד בדרישה של לפחות שתי חותמות ליום.
מחתימים דרכון בדרך / צילום: גלי זוהר גונן
16. תקציב. אנחנו טיילנו בנוחות וישנו באלברגות פרטיות או בפנסיונים. בחישוב יומי הוציא כ"א מאתנו כ-50 יורו ליום (מי שירצה לחסוך, יוכל להסתדר גם עם 30 יורו). זה כולל: לינה, ארוחות בוקר וערב, עצירות קפה/בירה/קלרה ונשנושים לאורך הדרך, וכן שירות העברת התיקים למי שמעדיף ללכת עם תיק יום קל יותר ולא להיסחב עם המוצ'ילה (5 יורו למוצ'ילה ליום, או 6 יורו בהזמנות מראש). כמו כן יש להוסיף עוד כ-100-70 יורו לאדם, מותנה במספר ימי ההליכה, להוצאות שונות (דרכון צליינים, כניסה לאתרים, סים ספרדי, מונית לשדה התעופה בסנטיאגו, כביסות, בית מרקחת וכד'). ואל כל אלה יש להוסיף כמובן טיסות, אוטובוס/מוניות וביטוח רפואי.
זהו חברים, אלה הטיפים שלנו ואנו מקווים שיחד עם טיפים נוספים שבטח תקבלו מחברים/מכרים או צועדי קמינו וותיקים אותם תמצאו בקבוצת הפייסבוק של צועדי הקמינו (בניצוחם של זמי זילברמן וטלי אפללו - https://www.facebook.com/groups/703065596462141/) תצלחו את הקמינו דה סנטיאגו, בכל מסלול בו תבחרו, באופן שיהפוך אותו למסע משמעותי עבורכם. בהצלחה!
עשינו את זה! בחזית הקתדרלה בסנטיאגו / צילום: יואבי זוהר