ביקור שורשים בפולין - הביקור הראשון חלק א

זהו סיפורו של מסע משפחתי שעשינו אחי ואני עם אמנו ניצולת השואה. אתחיל בתקציר קורות חייה וחיי משפחתה ובהמשך אספר על הביקור.

אמנו נולדה בפולין, בת לפסיה ויצחק ז"ל, האחות הצעירה בין 6 אחיות ואח. אבי המשפחה עסק בטקסטיל. היו לו חנויות בבנג`ין (Bedzin) וסוסנוביץ` Sosnowiec)).

המשפחה חיה בבנג`ין ברחוב Modrzejowska שם נולדה אימי ואח"כ ברחוב plac 3 Maja , ב 1931 ? חיסלה המשפחה את כל עסקיה בסוסנוביץ` ובבנג`ין ועברה לגור בעיר הסמוכה שימינוביץ`(Siemianowice), ברחוב ביטומסקה ( Bytomska, כיום Swierczewskiego), שם היתה גם החנות שלהם ושם התגוררו עד לפלישת הגרמנים לפולין בספטמבר שנת 1939. 

אימי הלכה לבית הספר הנוצרי שהיה בהמשך הרחוב ברחוב 1 Maja(כיום בי"ס לנהיגה), ומידי פעם הלכה עם העוזרת הנוצריה לתפילות יום ראשון בכנסיה שבהמשך הרחוב. באותו הרחוב היה גם בית חולים שעם רופאיו היו להוריה קשרים טובים. מול חנות המשפחה (כיום חנות כלבו Drogeria) היתה ממוקמת חנות ממתקים אליה היתה אימי מגיעה תכופות לקבל שוקולד מבעלת החנות. לדירה שבהמשך החנות הייתה כניסה נוספת מצידו של הבית. בחצר שבצד זה היתה גם משחטת חזירים. בעל הבית גר בקומה השניה. בקומה השלישית גרה משפחה שביתה הקטנה מתה מתאונת דרכים, ואימי זוכרת איך הולבשה הגופה בבגדים חגיגיים וקושטה לקראת הלוויה.

לפני הגעת הגרמנים לשימינוביץ` עברה המשפחה לבנג`ין לגור עם ביתם הנשואה ברחוב Vanda 13(?) ומאוחר יותר בגטו (ככל הנראה רובע Kamionkaאליו ריכזו הגרמנים את היהודים). הסיבה לעזיבת שימיאנוביץ היתה חששה של האם פסיה שבגלל סיכסוך עם בעל הבית, עלול הוא להסגירם לגרמנים המתקרבים אחיה ומשפחתו עברו לגור בבית חותנו בבנג`ין. בבנג`ין בתקופה זו היו למעלה מ- 20,000 יהודים שהיוו קצת פחות ממחצית האוכלוסיה בעיר!

מספר ימים לאחר פלישת הגרמנים לפולין הם שרפו בערב בתי כנסת בבנג`ין. באותו זמן הקיפו את בית מס` 13 ברחוב ונדה וניפצו ביריות חלונות. היתה הרגשה שהכל מתמוטט ואנשים לא ידעו מה קורה וחשבו שתיכף כולם ימותו. הגרמנים צעקו : " יהודים החוצה !" . הם הורידו את כולם בצעקות ודחיפות לרחוב שהיה מלא בזכוכית שבורה. הילדים היו עם פיג`מות ויחפים, לא נתנו זמן לנעול נעלים. ברחוב הפרידו את הגברים מהנשים והילדים. את הגברים כולל האבא יצחק, מונק בעלה של האחות אג`ה ובומק ארוסה של האחות מניה לקחו איתם. באותו לילה נלקחו 32 גברים לקצה העיר, נרצחו ונקברו בקצה בית הקברות של הגויים (כיום רחוב Podzamcze). במקום נמצאת מצבה עליה כתוב: (32 נרצחו ע"י הנאצים, ספטמבר 1939 ). 

עם היוודע רצח האב, נכנסה פסיה האם להתקפת צחוק היסטרי. אולם בהמשך היא התאוששה, אספה את בני המשפחה והודיעה להם כי הם ממשיכים במאבק לחיים. לאחר האסון עזבה המשפחה את בית הבת ועברה לגור עם האח אלטר ברחוב(רובע) Kamionkaבו גרו רוב היהודים והוא נקרא הגטו.

מעשי ההרג נמשכו ומדי פעם היו הגרמנים תולים אנשים ברחוב ומכריחים אנשים להסתכל.

אלטר, האח הגדול, המשיך לעסוק בסתר במסחר טקסטיל ודאג לפרנסת כל המשפחה. הלימודים בבית הספר הופסקו והיה מסוכן ללמוד. מורה היתה מגיעה בסתר לבית ומלמדת את הילדים של אלטר ואת אימי. לאחר זמן קצר הופסקו הלימודים בגלל הסיכון שבדבר. אימי זוכרת שנשלחה עם כסף להעברה לסוחרים הלא יהודים במטרו, ואף זכור לה שישבה באחד המקרים ליד קצין אס אס שלא חשד בזהותה היהודית.

בינתיים נמשכו האקציות בעיר ויהודים הוצאו מן הגטו ונשלחו למקומות בלתי ידועים. בלה עמדה להתארס, אך בערב מסיבת האירוסין נלקח ארוסה באחת האקציות ולא חזר.

באחד הימים הגיעה המשטרה (גרמנים) לאחר שמישהו הלשין על המצאות סחורות (בדים) בבית. השוטרים חיפשו את אלטר אך משלא נמצא נלקחה מניה ונשלחה למחנה. בפעם הבאה נפגשה עם האחים לאחר המלחמה בשימיאנוביץ.

באחת האקציות נלקחה אף האם פסיה ורק לאחר חיפושים ומאמצים רבים הצליח האח אלטר לשחררה מן הרכבת לאושוויץ.

אימי ואחותה סוניה עבדו במפעל בבנג`ין לייצור בגדים לצבא הגרמני עד 1942 (תפירת כפתורים). בשנה זו דרשו הגרמנים להעביר בנות מן המפעל לגרמניה, בין הבנות נבחרה גם אימי. אחותה סוניה התנדבה להצטרף אליה כדי לשמור עליה. הן נשלחו עם רכבת מסע למחנה מעבר Ravensbruckואחרי זמן קצר (כחודשיים) נבחרו 200 בנות ונשלחו ל- Gliwice(גם Gleiwitz) למפעל שייצר אבק שריפה עבור הצבא הגרמני. גלייביץ נמצאת מערבית לשימיאנוביץ. במפעל היתה גם מעבדה ואימי עבדה תקופת מה במעבדה. מגורי הבנות היו לא הרחק מהמפעל. האחריות על השמירה על הבנות היתה בשנים 1942-1943 בידי הוורמאכט והתנאים היו טובים, כולל בגדים כלי מיטה ואוכל. מידי פעם אף קיבלו משלוחי אוכל מהאם שהועברו ע"י מכרים.

ב- 1943 עבר המחנה לידי שלוחה של הגסטאפו של אושוויץ. אז השתנו התנאים: בגדים עם פסים, מספרים מקועקעים על הידים ופחד מפני משלוח לאושוויץ. באחד הימים ביקשו הגרמנים לשלוח את הילדים וביניהם חוה לאושוויץ. בהתערבותה של סוניה אצל בעל המפעל, התעקש הלה בפני הגרמנים שהילדים חיוניים לעבודה וכך הושארו במחנה. באחד המקרים ילדה אחת הנשים במחנה תינוק אותו חנקה למוות. סוניה שהייתה אחראית על קבוצת הנשים ולא דיווחה על ההריון הייתה צפויה לעונש, אך בסופו של דבר, הרופא הוא שנשלח לאושוויץ. במקביל למחנה הנשים היה מחנה של גברים. בלילות היו אחדים עוברים למחנה הנשים. למחנה זה הגיע באחד הימים האח אלטר שנשלח עם קבוצה מאושוויץ. אלטר השתייך לקבוצת ההתנגדות בגיטו ונשלח לאושוויץ לאחר חיסול הגיטו? אשתו לעתיד הלה היתה במחנה עם חוה וסוניה.

בגליביץ נשארו עד צעדת המוות ב- 1945. מכיוון שאלטר עבד במחסן הבגדים ונודע לו על הצעדה הקרבה, הצליח להעביר לחוה, סוניה והלה בגדים ונעליים לקראת המסע. יום אחד ניתנה פקודה וכולם נצטוו לזוז מהמחנה בלי לדעת לאן הולכים. הצועדים מהמחנה הצטרפו לצועדים ממחנות אחרים. היה קר ומושלג והיו גם אנשים בלי בגדים חמים ונעלים וללא אוכל. הם הלכו יום ולילה ללא מנוחה. היו אנשים חולים, עזרו אחד לשני, אבל מי שלא יכול היה להמשיך, נורה. ה"אוכל" היחיד היה שלג. לאחר צעידה של ימים או שבועות ( ? ) , הועמסו על קרונות משא פתוחים בצפיפות רבה שלא איפשרה לזוז. אלה שניסו לקפוץ מהרכבת נורו. אלטר קפץ מהרכבת וניצל. סוניה וחוה החליטו להשאר ברכבת. אנשים מתו ברכבת. אנשים דרכו אחד על השני והיה נורא. הכי נורא היה כאשר הרכבת עצרה מדי פעם וערימות של גויות ניזרקו מן הרכבת. המסע נמשך מבלי שהגרמנים ידעו מה לעשות איתם. באחד המחנות שבהם עצרו, עדיין ביצעו הגרמנים סלקציה וחוה שהופרדה מסוניה, לקבוצה שכנראה היתה מיועדת להשמדה, הצליחה לברוח לקבוצה של סוניה. למרות שנתגלתה ע"י השומרת היה מאוחר מכדי להחזירה לקבוצה השניה והשומרת הסתפקה במכות. האנשים ידעו שעוד מעט המלחמה תיגמר אבל לא היו בטוחים שיזכו להגיע ליום זה. יום אחד הורידו אותם במחנה Noistat(מטהאוזן? - תעודת השחרור היא ממאטהאוזן). באחד הלילות השתרר פתאום שקט במחנה ולא נשמעו הקולות המוכרים של שומרי המחנה. הסתבר שהגרמנים עזבו. הנשים החליטו לחכות לבוקר ולא לצאת בלילה. עם בוקר הגיעו האמריקאים ושיחררו אותם.

רק לאחר זמן מה נודע להן כי באקציה האחרונה, עם חיסול הגטו באוגוסט- 1943, הועברו אשתו וילדיו של אלטר, אחותה אג`ה ובתה, בלה, ופסיה האם - לאושוויץ. עם הגיעו של אלטר לאושוויץ נודע לו כי בלה שהופרדה משאר המשפחה בסלקציה העדיפה להצטרף אליהם ונספתה עימם.

עם השיחרור החל המסע הביתה לשימיאנוביץ שארך ככל הנראה מספר שבועות. מספר נשים ובהן סוניה וחוה נכנסו לבית גרמני נטוש. סוניה יצאה וחזרה עם עז, אותה חלבו ושתו מחלבה. האזור בו שהו עבר ככל הנראה לשליטה רוסית. באחד הלילות ניסו מספר רוסים שיכורים להתפרץ לתוך הבית אך הנשים השכילו לחסום את הדלתות. לאחר האירוע החליטו שלא בטוח יותר להשאר בבית הזה ויצאו להמשך המסע הביתה. המסע התנהל בכל מיני אמצעי תחבורה וללא אמצעי מחייה מסודרים. עם הגיעם לשימיאנוביץ, פנו למשטרה להודיע על בואם וזכו ליחס אוהד (חוה זוכרת שקיבלו כסף ונשלחו לקולנוע). במקום ביתם שהיה עתה מאוכלס, קיבלו בית שננטש ע"י הגרמנים. לבית הגיעו גם האחות מניה והאח אלטר. 

מכאן החל מסע חדש שהסתיים בישראל עבור סוניה ומנחם בעלה, מניה ומשה בעלה וחוה, ובגרמניה עבור אלטר והלה.

(תודה רבה לאחי שריכז במשך שנים רבות ובהשקעה רבה את המידע על משפחתנו)

כאשר תכננו את מסענו, לא היה בידינו מידע מספק וגם מסגרת הזמן הייתה קצרה, מכדי לקיים סיור בכל התחנות בהן עברה בתקופת השואה. מסענו מתחיל בוארשה, עיר הולדתו של אבינו. לאימנו לא היה קשר לעיר זאת, אך אובדנם של מאות אלפי תושביה היהודים וזכר ההתגוננות הנועזת בזמן המרד, מקנה לה חשיבות רבה.

לאחר התארגנות, יוצאים לצפות בעיר. ברקע ארמון התרבות שנבנה ע"י הרוסים ונחשב שנוא על תושבי העיר.

כיכר העיר העתיקה

רקיעות המגפים המסומרים של שומרי הארמון לבטח לא מעררים זכרונות נעימים

כיכר גרז`יקווסקי

מבנה התיאטרון היהודי

בית הכנסת נוז`יק

בית העלמין היהודי, קברו הסמלי של יאנוש קורצ`אק

בית העלמין היהודי בוארשה

בית היתומים של יאנוש קורצ`אק

אנדרטת גיטו וארשה

רחוב מילא 18 אנדרטה מעל מיקום בונקר הפיקוד של גיבורי המרד. הפרט היחיד הידוע לנו על חייו של אבי בטרם עלה ארצה בשנת 1925, בהיותו ילד בן 5, הוא שמשפחתו חיה ברחוב זה (רחוב מילא). ואחיותיו הבוגרות הנשואות שלא עלו ארצה ניספו בשואה על כל בני המשפחה.

אנדרטה וקבר אחים בקצה רחוב אנילביץ ליד בית העלמין

אומשלאגפלאץ, המקום ממנו נשלחו 300,000 יהודי וארשה למחנות הריכוז וההשמדה

שרידים אחרונים של חומת הגטו המקורית

ודייר זקן שמלקט את התיירים המגיעים לחומה ומספר בפולנית את סיפור התקופה

יוצאים לדרך אל קרקוב העיר העתיקה והיפה, אמנו זוכרת את טיול בית הספר, והביקור בקברו של מגן היהודים ג`וזף פילסודסקי, ובהתרגשות גדולה יורדת אל קברו הנמצא בכנסיה שבמצודה (Wawel),

מבט ירוק מהמצודה

מבט לילי על קראקוב

מקרקוב לא רחוקה הדרך, אל ערי ילדותה שימיאנוביץ (Siemianowice) ובנדז`ין (Bedzin), אך גם אל מחנות המוות.

עקב השנים הרבות שחלפו מתקשים לאתר את רחוב ילדותה Bytomska, ומגיעים לרחוב בעל שם זהה, רק פניה למשטרה מבהירה לנו שהעיר אוחדה עם עיר אחרת שגם בה היה רחוב בעל שם זהה. זהו הרחוב בעל השם הזה, ואימי נעלבת ממש שאנחנו חושבים שהיא גרה בחור כזה.

סוף טוב, הכל טוב, ואנו דורכים ברחוב ילדותה של אימי.

וזו החנות של אביה

והכניסה הצדדית לבית ילדותה. לכאן כבר לא רצתה להיכנס.

בית הספר בשימיאנוביץ, לא השתנה במשך עשרות שנים

בחצר בית הספר סימנים ברורים לאנטישמיות השוררת כאן

בין Czeldz לBedzin שהיא יעדנו הבא, נמצא בית עלמין יהודי נטוש ומוזנח. כאן אולי קבורה אימו של סבנו יצחק.

על המשך ביקורנו בפולין , הביקור במחנות המוות בהם נספתה המשפחה יחד עם מיליוני בני עמנו, בקישור http://www.tapuz.co.il/blog/net/viewentry.aspx?EntryId=2521583

כאשר סיימנו את טיולנו הסתבר שטרם ביקרנו בכל תחנות ילדותה של אמנו, כולל מחנות אליהם נשלחה בגרמניה ואוןסטריה. ולכן יצאנו למסע פולין 2 וגם על כך בהמשך.

יעדי הפוסט

אהבת את הפוסט?
תמונת הפרופיל של yoavm10
צפייה בפרופיל שליחת הודעה הבלוג של yoavm10
רוצה לקבל עדכונים בכל פעם שמתפרסם תוכן חדש?
 

תגובות ושאלות

הזמנת טיסות, מלונות, אטרקציות ועוד שירותים לפולין

חדשות התיירות והתעופה

קצת השראה לטיול הבא

המיוחדים שלנו

ביטוח נסיעות לחו"ל

מתארגנים לטיול: ציוד, ביגוד, המלצות וטיפים לדרך

קרוזים והפלגות נופש

חופשת כריסמס 2024 - יעדים, שווקי חג מולד מומלצים ושופינג

מגזין החיים הטובים: לייפסטייל והשראה לחופשה

עפים על העולם: כל מה שצריך לטיול תרמילאים

הכתבות הכי נצפות השבוע

הפוסטים הכי נצפים השבוע

הטיפים הכי נצפים השבוע

כתבות ומדריכים לחופשת סקי

ביטוח נסיעות
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 3 שעות
עקפה את דובאי: זאת העיר הטובה בעולם לשנת 2025 לאייטם המלא
עקפה את דובאי: זאת העיר הטובה בעולם לשנת 2025
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 4 שעות
רשת ישרוטל מתרחבת: 5 מלונות חדשים ייפתחו בישראל ב-2025 לאייטם המלא
רשת ישרוטל מתרחבת: 5 מלונות חדשים ייפתחו בישראל ב-2025
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 8 שעות
היסטוריה באוויר: ארקיע משיקה טיסות ישירות לניו יורק לאייטם המלא
היסטוריה באוויר: ארקיע משיקה טיסות ישירות לניו יורק
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 9 שעות
מאיטליה ועד יוון: הערים האהובות באירופה שהמבקרים נשבעו לא לחזור אליהן לאייטם המלא
מאיטליה ועד יוון: הערים האהובות באירופה שהמבקרים נשבעו לא לחזור אליהן
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יום
האם ישראייר וארקיע בדרך לניו יורק, בעקבות החלטת הממשלה שנתקבלה היום? לאייטם המלא
האם ישראייר וארקיע בדרך לניו יורק, בעקבות החלטת הממשלה שנתקבלה היום?
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יום
שינוי דרמטי בנתב"ג: טרמינל 3 ישודרג ויורחב החל מ-2025 לאייטם המלא
שינוי דרמטי בנתב"ג: טרמינל 3 ישודרג ויורחב החל מ-2025
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יום
החל מ-243$: מצאנו טיסות במחיר אטרקטיבי במיוחד ליעד הכי מדובר עכשיו לאייטם המלא
החל מ-243$: מצאנו טיסות במחיר אטרקטיבי במיוחד ליעד הכי מדובר עכשיו
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני יום
טיסות ב-5 אירו: ריינאייר חוזרת לישראל! לאייטם המלא
טיסות ב-5 אירו: ריינאייר חוזרת לישראל!
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 3 ימים
אנשי תיירות וסוכני נסיעות? בואו להשתתף בכנס הראשון של קהילת התיירות של ישראל לאייטם המלא
אנשי תיירות וסוכני נסיעות? בואו להשתתף בכנס הראשון של קהילת התיירות של ישראל
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 4 ימים
מיישרת קו: המדינה האירופאית תגבה לראשונה מס תיירים חדש לאייטם המלא
מיישרת קו: המדינה האירופאית תגבה לראשונה מס תיירים חדש
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 4 ימים
השתוללתם בטיסה? צפו פגיעה: ריינאייר תובעת נוסע ב-15,000 אירו לאייטם המלא
השתוללתם בטיסה? צפו פגיעה: ריינאייר תובעת נוסע ב-15,000 אירו
חדשות התיירות
חדשות התיירות
לפני 5 ימים
רק שעתיים וחצי טיסה: סאן דור משיקה קו טיסות חדש ליעד הקיץ העולה לאייטם המלא
רק שעתיים וחצי טיסה: סאן דור משיקה קו טיסות חדש ליעד הקיץ העולה
פודקאסט למטייל
פודקאסט למטייל
גלו את כל הסודות של טיסות סודיות פודקאסט למטייל
פודקאסט למטייל
מפרגנים וטסים
מפרגנים וטסים
טסים למדינות שתומכות בישראל מפרגנים וטסים
מפרגנים וטסים
לכתבה המלאה
מפרגנים וטסים
הן משלנו: 7 מדינות תומכות ישראל לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
מפרגנים וטסים
ידידת אמת: המדינה הכי ירוקה באירופה מחכה לתיירים מישראל לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
מפרגנים וטסים
זה היעד היפהפה שישמח לארח כמה שיותר ישראלים לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
הפלגות נופש חלומיות
הפלגות נופש חלומיות
קבלו השראה לקרוז הבא שלכם! הפלגות נופש חלומיות
הפלגות נופש חלומיות
לכתבה המלאה
הפלגות נופש חלומיות
קבלו את המדריך האולטימטיבי לקרוזים והפלגות נופש לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
הפלגות נופש חלומיות
יוקרה על המים: 7 קרוזים ששווה לכם להכיר לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
הפלגות נופש חלומיות
הפלגה ליוון - כל מה שחשוב לדעת לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לאן טסים עכשיו?
לאן טסים עכשיו?
קבלו השראה לחופשה הבאה שלכם לאן טסים עכשיו?
לאן טסים עכשיו?
לכתבה המלאה
לאן טסים עכשיו?
הריזורט המושלם שהילדים יעופו עליו בחו"ל לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לאן טסים עכשיו?
יוצאים לקרוז משפחתי וחווייתי עם הילדים לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לאן טסים עכשיו?
קבלו את היעדים הכי מושלמים לתקופת החגים לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
טיסות זולות ברגע האחרון
טיסות זולות ברגע האחרון
מצאנו לכם את הטיסות הסודיות הכי זולות טיסות זולות ברגע האחרון
טיסות זולות ברגע האחרון
מגזין לייף סטייל
מגזין לייף סטייל
כל מה שצריך כדי לצאת לחופשה בסטייל מגזין לייף סטייל
מגזין לייף סטייל
אזרבייג'ן - ארץ האש
אזרבייג'ן - ארץ האש
חופשה באחד מהיעדים המרתקים והמגוונים ביותר בעולם! אזרבייג'ן - ארץ האש
אזרבייג'ן - ארץ האש
לכתבה המלאה
אזרבייג'ן - ארץ האש
טיול טבע באזרבייג'ן: גן עדן פראי, אטרקציות מלהיבות ונופים עוצרי נשימה לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
אזרבייג'ן - ארץ האש
בין מגדלי הלהבה לאתרי הסקי: טיול משפחתי מפתיע באזרבייג'ן לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
אזרבייג'ן - ארץ האש
טעימה מאזרבייג'ן: מסע קולינרי בארץ האש והתבלינים לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
אזרבייג'ן - ארץ האש
בדרך המשי אל השלווה: החיים הטובים של אזרבייג'ן לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
טיול תרמילאים
טיול תרמילאים
עפים על העולם: כל מה שצריך לטיול תרמילאים בחו"ל טיול תרמילאים
טיול תרמילאים
לכתבה המלאה
טיול תרמילאים
מסע שלם על הגב: כל מה שצריך לטיול תרמילאים בחו״ל לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
לכתבה המלאה
טיול תרמילאים
הטרנד החדש של התרמילאים: המלצות ליעדים לטיול ביניים בלתי נשכח לכתבה המלאה
לכתבה המלאה