הביקור במחנה הריכוז זקסנהאוזן היה ביוזמת בת זוגי שחשה צורך לבקר במחנה ריכוז. אני כבר ביקרתי בעבר במחנות הריכוז בדכאו ובראבנסברוק והייתי מודע לכך שהסטריליות המאפיינת מקומות אלה ביחד עם מיעוט השרידים מקשה לדמיין את האכזריות הנוראית בה נהגו הנאצים בבני האדם. אך חשוב וראוי לבקר ולהמשיך לשמר מקומות אלו.
במסגרת ההיסטוריה המשפחתית שלי ביקרנו בעבר אימי, אחי ואני בפולין במחנות ההשמדה במסגרת טיול שורשים, ועקבנו מקרוב אחרי גורלם של יקירינו שנספו בשעה. על כך אכתוב בוודאי ברשומה נפרדת.
מחנה זקסנהאוזן הוקם בשנת 1936 תחת פיקודו של ראש האס.אס. הימלר, כמודל לפיתוח מחנות ריכוז. בשנים 1936-1945 נכנסו בשערי המחנה יותר מ 200,000 אנשים. בתחילה שימש המחנה למאסר של מתנגדי המשטר הנאצי ובהמשך הוכנסו לשם אסירים על רקע גזעי.
עשרות אלפים מתו במחנה זקסנהאוזן במהלך השנים המוזכרות מרעב, ממחלות ומהוצאות להורג.
באפריל 1945 שיחררו כוחות סובייטים ופולנים את המחנה. יום קודם לכך אילצו הנאצים יותר מ30,000 מיושבי מחנה הריכוז לצאת לצעדה כפויה על מנת לפנות את המחנה. מ 3,000 האסירים שנותרו במחנה מתו כ 300 , מתת תזונה, פציעות ומחלות.
מידע על היהודים בזקסנהאוזן ניתן למצוא בספרו של אברהם לנצמן
שרידי זקסנהאוזן מספרים – שנה לגמר מלחמת העולם השנייה -הוצאת עמותת ניצולים יהודים ממחנה הריכוז זקסנהאוזן בישראל, תל-אביב, תשס"ה- 2005 http://www1.yadvashem.org/yv/he/education/books/sachsenhausen_remains.asp
"אחרי "ליל הבדולח" שולחו אליו אלפי יהודים. 450 מהם נרצחו, והאחרים עונו קשות. סיפור תולדות היהודים במחנה מקוטע ואינו רציף: בספטמבר 1939, עם פרוץ המלחמה, הובאו למחנה כ-900 יהודים מפולין. לא ידוע מה עלה בגורלם. מספטמבר 1940 נותרו רישומים המעידים על שילוח יהודים מזקסנהאוזן לדכאו. בשנת 1941 נכלאו במחנה 426 שבויי מלחמה סובייטים יהודים. כולם נרצחו. במאי 1942 נרצחו בזקסנהאוזן 250 יהודים ובאוקטובר, באותה שנה, נשלחו לאושוויץ מהמחנה 454 יהודים. בנובמבר 1942 הגיעה למחנה קבוצה של 46 יהודים שהועסקו במפעל הממלכתי הגרמני-נאצי לזיוף שטרות כסף של מדינות אירופה. באוגוסט 1943 הובאו למחנה אחד עשר נערים יהודים כדי לערוך בגופם "ניסויים רפואיים". באותה שנה הגיעה קבוצה של 91 יהודים, שחלקם היו שענים מקצועיים, ועסקו במיון ותיקון שעונים. ביולי 1944 נשלחו כל החולים לאושוויץ. באוקטובר 1944 הובאו למחנה ששת אלפים יהודים מהונגריה, 500 אחרוני היהודים מגטו לודז', ועוד 700 יהודים הונגרים שהסתתרו ביוגוסלביה. בפברואר 1945 נרצחו במחנה 1200 אסירים יהודים שהובאו ממחנה החוץ ליברוזה. ב"צעדות המוות" נרצחו עוד אסירים יהודים רבים. כל השלבים הללו מתועדים בכרך עב כרס זה, באמצעות סיפוריהם האישיים של הניצולים המעטים ששרדו את גיהנום זקסנהאוזן, מחנה שבו הרבו אנשי ה-ס"ס לענות את קורבנותיהם, בייחוד את היהודים שבהם."
העיירה השלווה אורניינבורג, האם ידעו תושביה על המתרחש מעבר לחומות המחנה השכן?
עמוד זכרון לזכר צעדת המוות באפריל 1945, מידע נוסף http://www1.yadvashem.org/odot_pdf/Microsoft Word - 6992.pdf
צועדים לכיוון המחנה חולפים על פני מגדל השמירה
החומה החיצונית של המחנה
,על החומות תמונות, זו מתארת את צעדת המוות
הכניסה למחנה, מימין המוזיאון החדש
,השלט המצמרר "העבודה משחררת" בשער מחנה הריכוז
הגדר החשמלית
צריף המשחזר את חיי היהודים במחנה
תיאור קצר של חיי הסבל במחנה
איזור השינה
סימון הכלואים במחנה
בבית הכלא שבתוך המחנה נכלא ג'ורג אלסר שניסה להתנקש בחיי היטלר וכאן הוצא להורג
עמוד העינויים. מספר גדול מאוד של תלמידים מגיעים לביקור במחנה
עמוד הזיכרון
אזור ההוצאה להורג ביריה
אנדרטה לזכר קורבנות מחנה הריכוז
,שרידי תאי השריפה, ארבעה במספר, במקום היה גם תא גזים ומתקן שהומצא ע"י מוחות חולניים לירי בעורף
תיאור מעשי הרצח הנפשעים באתר המחנה התקיימו גם ניסויים רפואיים נוראים.
ההגעה למחנה מברלין היא פשוטה מאוד בקו s1 לOranienburg, ומשם בהליכה קצרה על פי השילוט או באוטובוס 804 או 821
ניתן להגיע באמצעות סיור מאורגן באמצעות הסיורים של נדב גבלינגר. מידע בכתבות הבאות.;
.לקריאת חלק 1 של טיולנו http://www.tapuz.co.il/blog/net/viewentry.aspx?EntryId=2334226
לקריאת חלק 2 של טיולנו http://www.tapuz.co.il/blog/net/viewentry.aspx?EntryId=2334781