לפני מספר שנים צפיתי בטלויזיה בסרט על האי זקינטוס כאשר קשתות ניצבות זו אחר זו הביטו אלי מהמסך. אמרתי לעצמי למקום הזה אני רוצה להגיע.

חלפו השנים ובחגים של שנה זו, אחרי שחזרתי מטיול באלסקה והרוקיס הקנדיים שהיה אכזבה עבורי, רציתי יעד קרוב , ללא הרבה טיסות ושיעשה לי וואוו. הפור נפל על זקינטוס .

זקינטוס ביוונית – Ζάκυνθος נקרא גם "Fiore di Levant" ("פרח המזרח") .

האי נקרא על שמו של זקינטוס, בנו של המלך האגדי דרדאנוס שהיה בנם של זאוס ואלקטרה ונחשב אביה של טרויה.

היה לכם פעם טיול ספונטני ללא הכנה, מהיום למחר ושהיה מוצלח מאד?

איך הכל התחיל והפרוצדורה?

דיקדק לי באצבעות כשראיתי דיל של מלון הכל כלול + טיסות בשעות טובות יחסית המאפשרות ניצול כמעט מלא של 8 ימים. בדקתי בתחזית מזג האויר באתר UNDERGROUND WEATHER ובאתר accuweather zakynthos

שמזג האויר מתאים לא חם יותר מדי, אין טייפונים או הוריקנים ואין גשם בכל הימים, ביום 28-9 מעלות והערב 21-2 מעלות צלזיוס. מה שאומר חולצה קצרה כל הימים.

רק אז לחצתי על האנטר המיוחל בשבת בבוקר באתר של קשרי תעופה.

יש אפשרות גם באתר גוליבר אותה חבילה.(שווה להשוות מחירים).

בשבת אחר הצהרים התברר לי כי המלון אינו הכי מומלץ בלשון המעטה ע”י כמעט מחצית המגיבים באתר טריפאדוייזר, לכן רציתי כבר לבטל את העיסקה ביום ראשון , אך למזלי הטוב אמרו לי שהעיסקה כבר אושרה. (או שנכון או שעבדו עלי כי התקשרתי מייד עם פתיחת המשרדים).

טיסה: בהלוך עם סאן דור שאמורה לצאת בשעה 13.00 וחזור עם ישראייר שחוזרת בשעה 17.00 (למה אמורה – כיון שברגע שהגענו לשדה חשכו עיניינו : עיכוב של 3 שעות בהמראה עקב תקלה טכנית הפיצוי קפה ומאפהsad) הטיסות השנה היו בימי שני ושישי .

את האישור לדיל קיבלתי לאחר כמה טלפונים לקשרי תעופה בשעה 15.00 ביום ראשון.

רכב : התכתבתי מול חברת השכרת רכב מקומית EASYRENT ZANTE במייל וקיבלתי אישור כי רכב ימתין לי בשדה התעופה של זקינטוס. האישור התקבל בשעה 23.00 ביום ראשון. הרכב שנקבל קבוצה B כי אזל לו קבוצה A בעלות 170 יורו ל-7 ימי השכרה. קיבלנו סיאט איביזה גיר ידני. הכסוי הביטוחי היה מלא לרבות ביטול השתתפות עצמית. את הרכב החזרנו גם בשדה התעופה. הנציגה של חברת ההשכרה ליאנה בכלל ממוסקבה בקושי דיברה אנגלית.

אין צורך לתת מראש כרטיס אשראי וגם לא אחר כך לבטחון.

המייל שלו: [email protected]

אחרי שהכל סגור יצאתי ביום שני לחו”ל כשבפעם הראשונה בחיי אני טסה ליעד שאיני יודעת כמעט דבר אודותיו פרט לקשתות.

הספקתי להדפיס כמה בלוגים שראיתי בלמטייל, ומעט חומר מטריפאדוייזר וכך יצאנו לדרך.

פקידת הקבלה RAMONA המקסימה שקיבלה אותנו במלון AKEXANDER THE GREAT בלאגנאס - LAGANAS הבחינה בדרכון שאנו ילידי רומניה וגם היא, מייד הפכנו לחברים הכי טובים איתה. היא ציידה אותנו במפה, וסימנה עליה את כל האטרקציות של האי וכאלה שאני שאלתי עליהן. היא היתה המלאך בשבילנו. הרגשנו במלון ובאי כמו בבית בזכותה.

אלא מה? המפה במלון עם אותיות קטנות ואני בקושי מבחינה בכתוב.

למחרת בבוקר הלכנו לסופרמרקט הקרוב למלון ברחוב הראשי של לגאנאס והצטיידנו בשישיית מים מינרלים (אסור לשתות שם ממי הברז) בקרם הגנה ובמפה שכל האטרקציות מסומנות וכתובות באותיות גדולות, ובנוסף על המפה סימון של מצלמה היכן כדאי לצפות. המפה להפתעתנו בחינם !!!

הסטיגמה של אי יווני היא בטן גב ושרק צעירים מגיעים אליו. אז זהו שלא בהכרח!!!

המלון היה מעורב. היו מבוגרים כמונו ויותר והיו גם צעירים. איש לא הפריע לרעהו, לפחות לא מהמקום ששוכנו במלון. נוף לבריכה ובקומה ראשונה.

הארוחות היו הכל כלול : בוקר, צהרים וערב+ ארוחות ומשקאות ליד הבריכה חופשי לרבות אלכוהל .(לא בשבילנו)

כיון שכל יום נסענו לאטרקציה אחרת נהננו מארוחת צהרים פעם אחת והיתה מעולה.

פעם אחת ליד הבריכה כשחזרנו מורעבים אכלנו נקניקיה בלחם קלוי עם צ'יפס. ככה זה כשרעבים – הכל אכיל.

ארוחות הערב כולן היו בסדר גמור מגוונות , עם מבחר רב וטעימות.

ארוחת הבוקר היה כתוב קונטיננטלית ניתן יותר מזה, אך אפשר לשפרה.

מזגן קיים בחדר אבל כדי לקבל שלט צריך לשלם 5 יורו ליום וללא קבלה.

WIFI קיים רק בלובי אבל חבילת הגלישה שימשה אותי ולא הייתי זקוקה כלל לויי.פיי של המלון.

המלון מרוחק מחוף הים הקרוב 10 דקות הליכה או 2 דקות נסיעה במזגן של הרכב. המים בטמפטורה נעימה בספטמבר. חוף זה חולי ואין בו אבנים או צדפים. אין בו שירותי הצלה (כך בכל החופים באי) אין שירותים ואין מלתחות!!! יש רק מסעדות, מיטות שיזוף ושמשיות.

עלות השכרת 2 מיטות שיזוף עם שמשיה – 5 יורו. (הספקנו פעם אחת.)

תקשורת: חובה חבילת גלישה או סים מקומי כי בלי וייזWAZE לא היינו מגיעים לאף מקום. השילוט גרוע, לפעמים אין שילוט כלל, והוייז הוביל אותנו בבטחה לכל יעד שבחרנו.

האי קטן ומהדרום בלאגאנס ועד הצפון למערות הכחולות זו נסיעה של כשעה ללא עצירות, אבל כמובן שעצרנו לצילומים. הכבישים מפותלים וצרים עם עליות ומורדות. לעיתים שיפועי הכבישים מגיעים ל-10% ויותר. לא ברור איזה מהנדסי כבישים תכננו אותם.emoji

אין תאורה בכבישים כך שכדאי להמנע מנסיעות בלילה.

לעיתים דרכים הופכות לדרכי עפר. חששנו מתקר לכן נמנענו מהם.

סעו לאט ובזהירות. קחו את הזמן אין לכם מה למהר ואל תתעצבנו על מהירות הנסיעה אחרת זה יקלקל לכם את חופשתכם. באירלנד הנאורה הכבישים לא יותר טובים.

החנייה בכל מקום באי שנתקלנו היא בחינם!!!

מהו מקור השם של האי?

מקור השם הוא פלסגי – קבוצת שבטים שלפי היוונים הם קדמו להלנים ביוון וסביב הים האגאי . הם היו באיזור עד המאה ה-5. הם אפילו לא היו עם אלא קבוצות אתניות.

האי שייך לקבוצת האיים היוניים ונמצא לא הרחק מאיטליה. הוא נמצא כ-20 ק”מ מחצי האי הפולופונסי.

האטרקציות היפות של האי

שייט למערות הכחולות

המערות נמצאות בצד הצפון מזרחי של האי.

השייט הכי קצר אליהן יוצא מ- AGIOS NIKOLAOS ואורך שעה בעלות של 10 יורו לאדם.

הגענו לכאן פעמיים ושטנו עם חברת ACTIPIS CRUISES. פעם ראשונה הים היה טיפה גלי ולכן שטו לשם רק ספינות עם גגון שאינן נכנסות לתוך המערות אלא רק מתקרבות. (הם טענו שנכנסות העיקר שנשוט) טלפון לבירור מולם +302695031224

בפעם השנייה הים היה נוח ואותה חברה הוציאה את הספינות ללא גגון שנכנסות לתוך המערה וההבדל הוא שרואים את הצבע הכחול המיוחד שלא ניתן לראותו כששטים בספינות בעלות הגגון.

מאותה נקודה ניתן לבצע שייט משולב למערות הכחולות ולחוף האניה הטרופה רק שהוא אורך 3 שעות. עבורי 3 שעות בים ללא שירותים זה ארוך מדי.

כל הסירות הקטנות אין בהן שירותים.

כשהים נוח מאפשרים כחלק מהשייט גם שחייה קצרה אבל במים עמוקים שזה טוב לשחיינים.

ניתן לתמונות לדבר בעד עצמן.

מהשייט עם הספינה ללא גגון

זה הצבע הכחול המהפנט שנתן למערות הכחולות את שמן

שיט לחוף האנייה הטרופה- SHIPWRECK

יומיים לפני נסיעתנו קרס חלק מהמצוק החולש על חוף האניה הטרופה. לפיכך הדרכים למצוק ל-NAVAGIO BEACH נסגרו ע”י המשטרה ולא ברור אם ייפתחו ומתי ואם בכלל. מכוניות משטרה ושוטרים מנעו את המעבר. על הקריסה ניתן לקרוא כאן.

נכון לעכשיו ניתן להגיע לאיזור האניה הטרופה – רק בשייט והקרוב ביותר יוצא מ-PORTO VROMI MARIES ועולה 15 יורו. במהלך השייט נכנסים להרבה מערות כחולות, עוברים ליד צוקים מדהימים בצורותיהם, איים בצורות משונות נזקפים מהים. לא יורדים יותר לחוף האניה הטרופה בהוראת המשטרה עקב הקריסה.

תמונות מהשייט לאוניה הטרופה

מהי האניה הטרופה?

האניה הטרופה שוכנת על חוף NAVAGIO מ-2.10.1980. הבעלים של הספינה היה האריס קומפוטקלס שנהג להבריח טובין כגון אלכוהל, סיגריות ואולי גם סחר בנשים. יום אחד בעת הפלגה לחופי איטליה, מזג האויר נהיה סוער והוא מצא מחסה בחוף הנ”ל השוכן בין 2 צוקים ומגן יפה. חלק מהטובין נסחף לים והגיע לידי כפריים באיזור. המשטרה הגיעה מהר בעקבותיו וציוותה עליו לפנות את האניה מהמקום על חשבונו ובנוסף החרימה לו את יתרת הטובין שעוד נותרו על האניה. הוא כנראה לא רצה להשקיע כסף בפינוי האניה והעדיף להשאירה על החוף. וכך אנו נהנים בזכותו להגיע עד לחוף החולי הנפלא.

PORTO SCHIZA ב -KAMPI או KAMBI

המקום שוכן בצד המערבי של האי , דרומית לפורטו ורומיו. המקום צופה למפרץ יפיפה שבראשו התמקמה לה טאברנה שבה התיישבנו לקפוצ'ינו מהטובים ביותר ששתינו בכל האי עם עוגת בקלאוה טעימה שחלקנו רפי ואני.

לאחר שמתבשמים מהמראות כאן ממשיכים למעלה לכיוון הצלב הענק לא לפני שעוצרים בנקודה נוספת שכמובן היא גם מסעדה זאכי. לבסוף מגיעים למקום הכי גבוה שהצפייה ממנו היא גם לצד השני של המפרץ.

תתמקמו באחת המסעדות או בטאברנה ותשאפו את הנוף והאויר מלוא הריאות בהתאם לשעת היום שתגיעו לכאן.

התצפית ממרפסת הצלב

הצלב המתנוסס מרחוק זו נקודת התצפית העליונה

PORTO LIMNIONAS

זה נראה כמו לשון ים שחדרה לתוך היבשה, עם מים צלולים ירקרקים שרק בא לך לטבול אבל אין גישה נוחה למים וחייבים לקפוץ למים עמוקים. לבוא עם נעלים מיוחדות כדי להמנע מפציעות בכף הרגל מהסלעים במקום.

המראה מהפנט ולא הפסקנו לצלם.

במקום מסעדת דגים שחולשת כמו טראסות במדורג כלפי מטה. עם שמשיות ומיטות שיזוף.

זה המקום היחיד באי שפגשנו ישראלים שתי בחורות צעירות.

בחרנו פלטת מאכלי ים טעימה מאד.

במקום שירותים. מקום החנייה הוא על הכביש הסמוך וברחבה קטנה מאד, לכן כדאי להגיע כמה שיותר מוקדם. אנו הגענו בצהרי היום ונאלצנו להחנות במעלה הכביש.

פלטת השרצים שחיסלנו

PORTO ROXIO

שוכן מאד סמוך מהקודם – תסמכו על הוייז יוביל אתכם לכאן. יוצאים מהקודם והצטלבות הראשונה פונים ימינה. מגיעים לרחבת חנייה. הולכים ברגל עד סופה ושם יורדים בגרם מדרגות. מי שלא אכל במסעדה הקודמת, יש לו הזדמנות לאכול כאן. המסעדות כאן נראו לי עממיות יותר ולא רק דגים.

הנוף כאן פחות דרמטי מהקודם והוא פשוט חבוי.

תצפית על צוקי KERI

מאד רצינו להגיע לתצפית על צוקי קרי השוכן בצד המערבי של האי לראות שקיעה. הגענו למקום כשעתיים לפני הזמן. מתברר כי באי הזה ואולי גם באחרים, אנשים פרטיים משתלטים על מקום שאמור להיות נחלת הציבור, וכדי לצפות על הצוקים אתה צריך לקנות מהם משהו כדי להכנס. אז ליד המגדלור סוג של “גזלן” רוצה שתקנה ממנו שתייה או ארטיקים. הוא הכין שם מקומות ישיבה קטנים ונמוכים מקש שתוכל לצפות בשקיעה רומנטית. במקרה מאד רצינו גלידה באותו הרגע אז לנו זה התאים.

מצד שמאל של הרחבה היו כמה עיזים מזן מיוחד שמאד אהבתי

זו למטה היתה מאד חברותית ובאה בריצה לקראתי כנראה נראיתי לה מהמשפחהblush

לרחבה של המגדלור לא ניתן להכנס זה איזור מגודר סגור ומסוגר . שטח צבאי.

בכביש לפני שמגיעים לסופו, בצד שמאל קיימת מסעדה, עם פסלי אריות, מזרקה, פרחים. רואים שהשקיעו במקום. כאן לא נותנים לך להכנס סתם כך. ישר שואלים מה מטרת בואך. אנו ישר אמרנו אייס קפה וקפוצי'נו כי מה כבר יכולנו לרצות אחרי ארוחת צהרים מפוצצת וגלידה שרק קודם אכלנו. כעונש המלצר הושיב אותנו רחוק מקצה הצוק על כסאות גבוהים שלי היו מאד לא נוחים. ברגע שהמלצר נעלם לתוך המסעדה, פניתי לרחמיה של מלצרית שתעביר אותי לשולחן עם כסאות רגילים. והפעם המיקום היה בדיוק כפי שרציתי.

האייס קפה וגם הקפוצ'ינו של רפי היו חזקים מדי עבורי, לכן רפי נאלץ לשתות הכל לבדו. ואני רק הלכתי וצילמתי את הצוקים היפים שאפשר לצפות בהם רק משם.

שקיעה לא ראינו כי גם לא היתה לנו סבלנות להמתין בחוסר מעש עוד שעה, וגם לא רצינו שרפי ינהג בכבישים העקלקלים ללא תאורה בחשיכה.

לכן הסתפקנו בכך

והמשכנו לחוף CAMEO ISLAND

כדי להנות משאריות שקיעה

האי KAMEO נסגר ע”י בעליו (זהו אי פרטי) למבקרים בעת ששהינו באי

שייט לאי הצבים ל- MARATHONISI ומערות KERI

ברחבי האי זקינטוס ישנן סוכנויות המשווקות שרותי תיירות ובעיקר שייט, השכרות רכב, טרקטרונים , אופנועים ועוד.

באחד הערבים שטיילנו ימינה מהמלון שלנו בין המלונות בסביבה, פנה אלינו בחור מסוכנות כזו בעברית “אח שלי יקר”. הוא עניין אותנו בשייט הנ”ל , רק שצריך להזמינו ערב מראש. תמורת 15 יורו לאיש שנפרד מהם, אוטובוס יקח אותנו לנמל CAMEI ויוביל אותנו אחר כבוד לצוללת הצהובה שתשייט איתנו במשך 3 שעות.

זה האוטובוס שאוסף את התיירים לשייט זה

במהלכם ישתדלו שנראה צבים שאכן ראינו אבל לא ממש לידינו אלא מגובה הספינה ועוד כהנה וכהנה מראות כאשר עשו 2 עצירות לשחייה קצרה עבור אילו שלא ראו ים מימיהם. עבורי זה היה די מיותר כי חששתי להפקיר את ארנק המזומנים בידי הנותרים מאחור וגם להכניסו לשקית ניילון שאמורה להיות אטומה למים אי”ה.

לפיכך נותרתי על הסיפון ורק נהניתי ממראות הצוקים והצבים שהצלחנו לראות בעיקר את ראשיהם המבצבצים מהמים

האי קמיאו

האי מרטוניסי

וכך קפצו האמיצים למים ליד האי מרטוניסי

באחד החופים שעצרנו היו ה”גזלנים” נכונים לספק גלידות ופירות אם רק נרצה להרטיב את רגלינו במים כדי להגיע אליהם – ויתרנו.

נקודות עניין שכדאי לשלב עם האטרקציות:

טחנות הרוח והמגדלור ב- SKINARI הנמצאות צפונה מהמערות הכחולות.

לא לפספס להביט למטה לצוקים מאחורי טחנות הרוח וזה המראה

ANAFONITRIA

כדאי לבקר בכפר זה משני טעמים. הוא כפר ציורי ששמר על מבנים באררכיטקטורה של פעם, ישנן חנויות עם שמן, דבש ויין מקומי. עבודות יד כמו שטיחים עשויים בנול, עבודות רקמה של כריות, עבודות מעץ, גבינה עשוייה ע”י המקומיים, פסטו טעים שטעמנו ויין עשוי מתרכובת של אשכוליות עם יין רוזה טעים מאד.

בנוסף קרוב מאד לכפר שוכן מנזר מהמאה ה-15 שבנוי בסגנון ביזנטי מהתקופה שהאיטלקים שלטו באי. עם מגדל שמירה בכניסה, עם עבודות פרסקו שלצערי הרב שיני הזמן נגסו בהם קשות. הם מלפני 500 שנה. המקום קטן אבל שווה ביקור.

שער הכניסה למנזר בסגנון בנייה ביזנטי

LOUCHA

זהו כפר קטן ולא מתוייר, שאינכם חייבים להגיע אליו. נמצא דרום מזרחית ל-KAMPI. האותנטיות שבו מצאה חן בעייני. הדרך אליו זרועה עצים שכאילו עומדים בשלכת אבל הם לא.

כך נראה הכפר מתצפית.

הצצתי לאחד הבתים וזוג מבוגר סעד צהרים. הם הזמינו אותנו פנימה וצילמתי את המבואה של הבית.

מזאנטה ועד CAPE GERAKAS

דרך יפה ומפותלת עם חופים יפים לעצור לאורך הדרך.

פנינו ליד ארגסי, חוף BANANA BAYA BEACH המשופעת באטרקציות ימיות. לרבות ללכת יציב על שטיח בתוך המים מבלי ליפול ועוד. חוף ג'ראקאס בסופו מאד יפה. גם שם איזור מגודר לצבי ים. מרכז המבקרים לצערנו היה סגור כשהגענו. מול מגרש החנייה מסעדה חביבה בה אכלנו סרדינים ושרימפסים טעימים.

מרכז הים ליד המסעדה היה ריק מבעלי חיים – חבל על הזמן.

כמה תמונות מהדרך

חוף ג'ראקאס

ZANTE – עיר הבירה של זקינטוס

מרבית בתיה של העיר ZANTE שזה קיצור של זקינטוס התמוטטו ונהרסו ברעידת האדמה שפקדה את האי ב-1953. כשבנו חדשים השתדלו לחזקם שיהיו עמידים בפני רעידת אדמה.

לא ביקרנו בכל המקומות המומלצים כיון שלא מצאתי בה עניין רב.

בנמל ראיתי דייג שמצליח לדוג בעזרת רשת.

המבט מהנמל לעיר מאד יפה.

הכנסייה המרכזית דיוניסוס שווה ביקור פנימה. ויפה גם בחיצוניותה.

הטיילת ליד הנמל חמודה ויש בה הרבה דוכנים עם אוכל ואפילו דונאטס.

מהכנסיה תפנו ישר וימינה לכיוון ההרים. הרחוב עם בתים מאד צבעוניים ויפים.

כנסייה נוספת הציצה לנו בין הבתים

הרבה חתולים מסתובבים ברחבי האי, התושבים אוהבים אותם ודואגים להם. האשה בעלת החתולים האילו הזמינה אותנו פנימה לביתה הצנוע ויעצה לנו היכן לטייל בזנטה.

עלינו לתצפית על העיר כפי ש-RAMONA מהמלון המליצה לנו זה נקרא BOCHALI. – אל תסעו לשם בעקבות הוייז שמטעה ומוביל דרך סמטאות ובשלב מסויים מפנה למדרחוב.

סעו לאורך הטיילת החמודה לנמל עד לסופה ושם תעקבו אחר השילוט המקומי ל-BOCHALI. כל הזמן בעלייה. ליד הכנסייה בצהוב נעצרנו וכאן גם סעדנו את המוסקה הכי טובה שאכלתי בטיול.

עוד על העיר ניתן למצוא כאן.

הנוף מליד המסעדה על ZANTE והמפרץ

הנקודה היהודית: אי אפשר לספר על זקינטוס בלי לספר על הנקודה היהודית ואיך ניצלו חייהם של היהודים כאן בזקינטוס.

אני מביאה ציטוט מכתבתה של אילנה גוטליב שביקרה בזקינטוס ונחשפה לסיפור הצלתם:

ב-9 בספטמבר 1943, פנה מושל הכיבוש הגרמני (אדם בשם ברנז) לראש העיר, לוקאס קארר, בדרישה לקבל רשימה מפורטת של כל היהודים על האי. ראש העיר התייעץ עם הבישוף כריסוסטומוס ויחד החליטו לדחות את הבקשה של המושל הגרמני. למחרת הם נדרשו להתייצב בפני המושל. המושל התעקש וחזר בתוקף על דרישתו לקבל את הרשימה. הבישוף הסביר למושל כי יהודים אלה אמנם לא נוצרים הם אבל חיו במקום בשקט ובשלווה במשך מאות שנים. הם מעולם לא הפריעו לאף אחד, הוא אמר. הם היו יוונים בדיוק כמו כל היוונים האחרים, וזה יפגע בכל תושבי זקינטוס אם הם יעזבו. המושל התעקש שיתנו לו את השמות. בלית ברירה הושיט לו הבישוף פיסת נייר שהכילה רק שני שמות: הבישוף כריסוסטומוס וראש העיר קארר. בנוסף על כך הביא הבישוף מכתב מההגמון אל היטלר עצמו, ובו הצהרה לפיה יהודי זקינטוס הם תחת סמכותו ואחריותו.

המושל ההמום לקח את שני המסמכים ושלח אותם אל המפקדה הצבאית הנאצית בברלין. בינתיים, פנו מנהיגי האי אל היהודים המקומיים ודרשו מהם להסתתר בתוך בתי נוצרים בגבעות. באופן די מפתיע בוטל במהרה הצו (לאסוף את היהודים) – הכל הודות למנהיגים מסורים אלה, אשר סיכנו את חייהם כדי להציל את יהודי המקום. באוקטובר 1944, הגרמנים נסוגו מן האי, תוך שהם משאירים מאחוריהם את כל 275 יהודי המקום. האוכלוסייה היהודית באי שרדה כולה ללא פגע, בעוד שבאזורים אחרים קהילות יהודיות רבות הושמדו.

היסטוריה ייחודית זו מתוארת בספר של Dionyssios Stravolemos, "מעשה הגבורה – הצדקה", וגם בסרט קצר של Tony Lykouressis, "שירת החיים". לדברי המדריך למטייל של חיים יזאקיס – בשנת 1947, מספר גדול של יהודי זקינטוס עלה לארץ בעוד אחרים עברו לאתונה. בשנת 1948, כאות הוקרה על גבורתם של תושבי זקינטוס בתקופת השואה, הקהילה היהודית תרמה ויטראז' לכנסיית Saint Dionyssios. בחודש אוגוסט 1953 נפגע האי מרעידת אדמה חמורה. הרובע היהודי כולו, על שני בתי הכנסת שלו, נהרס כליל. זמן לא רב לאחר מכן עברו שאר 38 היהודים לאתונה. בשנת 1978, העניק מוסד "יד ושם" לבישוף כריסוסטומוס ולראש העיר לוקאס קארר את התואר "חסידי אומות העולם".

בחודש מרץ 1982 נפטר היהודי האחרון שנותר בזקינטוס והועבר לקבורה באתונה. כך נסגר המעגל, והנוכחות היהודית באי באה לקיצה לאחר כחמש מאות שנה. בשנת 1992, באתר שבו עמד בית הכנסת הספרדי לפני רעידת האדמה, הקימה מועצת המנהלים של הקהילות היהודיות ביוון שתי אנדרטות זיכרון משיש, כמחווה לבישוף וראש העיר.

סיפורה המופלא והמרגש לגילוי בתי הכנסת (הם נחרבו ברעידת האדמה ב-1953) ובית הקברות בכתבה כאן.

הטיפ לצפות בצב מקרוב בתקווה שיהיה לכם מזל כמוני להלן מתחת לתמונה:

תגיעו לחוף CAMEO ISLAND. משמאל לסלע הזה יש שביל הליכה המוביל לשייט של הצוללת הצהובה. בין השעות 9.30-10.30 חוזרים הדייגים מהדייג עם שלל של דגים. (לא ביום ראשון).

תציצו בין הסירות משמאלכם ואולי אחד הדייגים זורק דגים לים. שם תמצאו את חברתי הצבה. זו שצפיתי בה ממושכות היתה בת 35. הצבים באיזור, כפי שנמסר לי בחוף KALAMAKI ע”י מגיני הצבים, חיים כאן עד גיל 80. במקומות אחרים בעולם חיים גם עד גיל 125.

אגב, בחוף בקלמקי זה אחד מאיזורי הטלה של ביצי צבים באי והחלק שמטילים את הביצים מגודר כדי שאנשים לא יפגעו. בלילה אסור להגיע לשם עם פנסים או ניידים כי זה משבש את יציאתם של הצבים לכיוון הים שמתבססת על אור הירח.

כל זאת ועוד נעשה כדי שהצב הזה CARETE CARETE (צב שנמצא במים מלוחים) שהוא בסכנת הכחדה לא ייעלם מהעולם. אני רק מצדיעה איך בני נוער נרתמו לכך ועומדים במשמרות בכניסה לחוף ומסבירים לכל מי שמגיע לשם ולא היה בחוף זה מעולם על הצבים.

פעילויות נוספות עם ילדים

שייט עם אניית פיראטים שכמה אנשים מתחפשים לפיראטים וקפטן מקיף את האי ב-9 שעות.

שייט עם ספינה ששטה מהר מקיפה פחות מחצי אי בצד המזרחי של האי ב-4 שעות.

פארקי מים עם מגלשות ועוד שכמובן לא ניסיתי תקראו כאן בטריפאדוייזר.

מקווה שנהניתם מהאי זקינטוס ולהתראות בטיול הבא – מהיוונים רחל ורפי

אם אתם רוצים שגם אני אהנה אשמח למשוב, וללחוץ על מילת התודה בסוף הכתבה .